perjantaina, toukokuuta 08, 2009

Sotkamo maailmankartalle uuden terveysprojektin myötä

**
Kainuun Sanomat kirjoitti 6.5.2009
:

Syksyllä käynnistyy Sotkamossa esiselvitys- ja suunnittelujakso, jonka tavoitteena on Pohjois-Karjala-projektin tyyppinen kansanterveysohjelma. Opetusministeriö myönsi keskiviikkona esiselvitykseen 50 000 euron rahoituksen

Hankkeen esittelijä, ylitarkastaja Hannu Tolonen opetusministeriöstä kertoi Kainuun Sanomille, että hän uskoo varsinaisen liikkumis- ja ravinto-ohjelman lähtevän etenemään jo ensi vuoden alkupuoliskolla.

Ohjelman toteuttaminen edellyttää rahoitusta monelta taholta. Neuvottelut ovat käynnissä. 15-20 vuotta kestävällä ohjelmalla pyritään ennalta ehkäisemään ylipaino- sekä muiden liikkumattomuudesta seuraavien ongelmien syntyminen päivähoitoikäisistä lähtien. Seurantaohjelma kestää aikuisiän kynnykselle. Ohjelman synnyttämien elämäntapamuutosten arvioidaan tuovan suuria kansantaloudellisia säästöjä.

Sotkamon malli levitetään myöhemmin koko valtakuntaan. Siitä on määrä tulla myös EU:n alueelle monistettava malli.

Sotkamon liikkumisesta elämäntapa –ohjelmaa verrataan jo suunnitteluvaiheessa kansainväliseen kuuluisuuteen nousseeseen Pohjois-Karjala-projektiin. Ohjelmaan osallistuu hyvin monia tahoja.

Veteraaniurheilija toivoo menestystä projektille!

torstaina, toukokuuta 07, 2009

Aikuistyypin sokeritauti pysyy kurissa sokeria vähentämällä

*
Olen aiemmin esittänyt
, että diabeetikko (sokeritautia sairastava) voi hoitaa sairauttaan kolmella eri tavalla:

1) diabeteksen "virallinen" hoito. Halutessaan diabeetikko voi jatkaa nykyistä hoitokäytäntöä missä hän syö aivan kuten muut terveet suomalaiset, eli varsin paljon hiilihydraatteja, niukasti proteiineja ja elää rasvoja vältellen. Runsaiden hiilihydraattien nauttimisen takia kohoava verensokeri hoidetaan tarvittaessa lääkkeillä. Tätä mallia soveltavat tällä hetkellä Suomessa puhtaimmillaan Suomen diabetesliitto sekä lukuisat muut terveysjärjestöt.
2) diabeteksen "täydentävä" hoito. Diabeetikko syö "selluloosalinjan" mukaisesti, eli välttää tärkkelyspitoisten ruoka-aineiden nauttimista ja nauttii hiilihydraatit pääosin maanpäällisten vihannesten muodossa. Tähän liittyy sitten vielä tärkeä seikka: diabeetikko täydentää normaalia ruokavaliotaan ottamalla hänelle soveltuvia ravintolisiä.
3) diabeteksen "vaihtoehtoinen" hoito. Tässä hoitosuosituksessa syödään hyvin rajoitetusti hiilihydraatteja. Potilas pyrkii aktiivisesti vähentämään diabeteslääkitystään ja hoitamaan sairauttaan pääosin ruokavalioon liittyvin toimenpitein. Tätä suuntausta edustaa Suomessa esimerkiksi lääkäri Antti Heikkilä.

Tuosta kolmannesta vaihtoehdosta on eilen (6.5.2009) ilmestynyt uusi tutkimus, jossa valitettavasti ei ole kontrolliryhmää ja tutkimusnäyttö jää siten valitettavasti enemmän uskon kuin tiedon varaan. Japanilaisen Haimoto-klinikan tyypin 2 diabeetikot (aikuistyypin sokeritauti) olivat keskimäärin viisi vuotta sairastaneet diabetesta. Pitkäaikaissokeri (HbA1c) oli lähtötilanteessa yli 9 (normaali on 5-6). Klinikan tutkijat olivat aiemmin todenneet maltillisen hiilihydraattirajoituksen auttaneen verensokerin heilahteluihin ja saavutettiin parempi hoitotaso. Nyt haluttiin leikata vielä enemmän diabeetikkojen hiilihydraattimääriä. Miten sujui?

Hiilihydraattien rajoitus sovitettiin nyt noin 30 prosenttiin. Proteiinia syötiin noin 20 prosenttia ja rasvaa 44 prosenttia. Käynnistettiin tutkimus puoleksi vuodeksi klinikan 33:lle vaikeahoitoiselle 2-tyypin diabeetikolle. Kaksi jätti hoidon kesken, muut jatkoivat.

Hoidot eivät aiheuttaneet muita sivuoireita kuin lievää ummetusta. Kolesteroliarvot paranivat siten, että paha LDL-kolesteroli laski ja hyvä HDL-kolesteroli nousi. Triglyseridit vähenivät hieman. Kreatiniiniarvo pysyi samana. Potilaiden paino ei juurikaan muuttunut. Pitkäaikaissokeri tippui puolessa vuodessa lukemasta 10,9 lukemaan 7,4. Saavutettiin siis melkein normaaliarvot. Lääkkeitä käytti puolen vuoden kuluttua enää 2 potilasta. Muut 29 potilasta pärjäsivät uuden ruokavaliosuosituksen avulla.

Japanilaistutkijat innostuivat tästä niin paljon, että sanoivat hiilihydraattirajoituksen vastanneen teholtaan insuliinihoitoa. Lääkkeet voi siis mahdollisesti korvata vähemmän hiilihydraatteja sisältävällä ruokavaliolla.

Lähde: Haimoto H, Sasake T, Wakai K ja Umegaki H. Effects of a low-carbohydrate diet on glycemic control in outpatients with severe type 2 diabetes. Nutrition & Metabolism 2009, 6:21 doi:10.1186/1743-7075-6-21
 
Kommentteja saa tulla.

keskiviikkona, toukokuuta 06, 2009

Hienoja terveyshankkeita

**
Tohtori Saska Tuomasjukan esittämän kommentin innoittamana
esittelen lyhyesti kaksi hienoa terveyshanketta ja pistän terveysasioista päättävien mietintämyssyyn yhden itse keksimäni kolmannen idean (saa vapaasti käyttää, mutta arvostaisin yhteydenottoa!).


Vuonna 2006 tutustuin Painokas-projektiin ja ihastuin siihen. Tällainen projekti on kyseessä:

Turun kaupungin perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito kehitti kolmivuotisen hankkeen, jonka tavoitteena oli 4-6-vuotiaiden lasten terveen kasvun tukeminen ja pitkällä tähtäimellä lihavuuden aiheuttamien sairauksien ehkäiseminen. Yhteistyötä tehden koottiin projektin saavutuksista ja olemassa olevista tiedoista erityinen tietopankki ja kehitettiin esimerkiksi neuvolan työntekijöille käytännön työvälineitä. 

Erityisessä Painokas-interventiossa lihavien lasten perheet tapasivat terveydenhoitajan, lastenlääkärin, sekä ravitsemus- ja liikunta-asiantuntijan. Lisäksi oli kolme tapahtumaa tarjoamassa virikkeitä lapsiperheille: Voi hyvin, Nauti ruoasta ja Liiku leikiten.

Painokas-projektin avainsanat:

• Perhelähtöisyys
• Voimavarojen löytäminen
• Vanhemmuuden tukeminen
• Oma oivallus
• Uudet mahdollisuudet
• Terveellinen arki

Tutustukaa ihmeessä tähän projektiin!

Makukoulu

Makukoulu on Sitran luoma hanke millä innostetaan lapsia kokeilemaan erilaisia ruokia ja eläytymään makujen maailmaan. Koska lapsissa on meidän tulevaisuutemme, on ensiarvoisen tärkeää, että avaamme lapsillemme makumaailman koko laajuudessaan. 

Sitran hanke on edennyt niin pitkälle, että on julkaistu minun mielestäni aivan upea Makukoulu -toimintakäsikirja (LUE!). Näen Makukoulun tärkeimpänä antina sitä, että lapsi (ja aikuinen!) oppii arvostamaan ruokaa ja sen makua. Jo se, että lapsi oppii kiinnittämään huomiota ruoan makuun on tärkeää. Makukoulu tarjoaa lapsille mahdollisuuden kokea ja oppia ruoan ulottuvuuksia. Ruoan monipuolisuus ja ruokakulttuuri voivat näin avautua paremmin ja ruoka voi muodostua kiehtovaksi asiaksi. Lapsi oppii mikä on ruoan asema, arvo ja merkitys.

Ja sitten se minun keksintöni:

Touhukas

Tässä hankkeessa (jota ei tietääkseni kukaan tällä hetkellä toteuta) nostetaan uudelleen arvoon vanhat kunnon pihaleikit ("kirkonrotta", "kymmenen tikkua laudalla") ja luodaan leikeistä moderneja muunnelmia. Esimerkiksi 2.5.2009 ideoin Turun Weikkojen toimintapäivillä vanhoja pihaleikkejä yhdistellen ja modernisoimalla muutamaksi tunniksi leikkiä ja touhua urheileville lapsille ja varhaisnuorille. Yhteen ääneen lapset sanoivat, että tämähän oli kivaa. Hiki virtasi, posket punoittivat ja hiekka pöllysi. Liikunnan riemu katoaa lapsiltamme jos emme sitä pidä yllä aktiivisesti. Maailmassa on niin paljon liikunnan vastaisuutta, että joudumme sitä vastaan taistelemaan kynsin hampain.

Ottakaa yhteys minuun, jos Touhukas -hanke kiinnostaa. Luovutan käyttöönne kaiken ideointipanokseni (ideoita on paljon!). 

maanantaina, toukokuuta 04, 2009

Lisää Älliä - ei Allia!


*
Laihdutuslääke Alli on ilmestynyt apteekkien hyllyille
. Kauppa käy kohtuullisen hyvin. Allia tuskin kuitenkaan tarvitaan, sillä "ällillä" (älykkyydellä) pärjää taatusti paremmin. Poimi tästä linkistä älliä ja painonhallintasi muuttuu riemuksi:

Merckillistä kirjoittelua!

*
Luin äsken ystäväni Anssi Mannisen blogista
aika hätkähdyttävän uutisen: Lääkeyhtiö Merck on perustanut tiedelehden The Australasian Journal of Bone and Joint Medicine, joka luetellaan Excerpta Medica tietokannassa, mutta ei sentään MedLine:ssa tai PubMed:ssä. Ideana on tehdä vaikutelma siitä, että nyt on lääkeyhtiö Merckin edustamista tuotteista pelkkää hyvää sanottavaa tieteellisessä julkaisussa. Kiireinen lääkäri saattaa lehti kädessään miettiä, että kokeillaanpa tuota Merckin lääkettä seuraaville potilaille, kun siitä nyt kerran on olemassa noin "selkeää" näyttöä tehosta. Kyseessä on kuitenkin pelkkä lääkeyhtiön mainosjulkaisu. Lääkeyhtiö voi mainoslehdessään tietenkin väittää ihan mitä tahansa.

Merckin julkaisupolitiikka on mielestäni tosi murheellista. Mikään lääkeyhtiö ei saa toimia näin moraalittomasti. Ei edes Merck. Tosi merckillistä sekoilua! Tässä lisää luettavaa Lontoon murteella:


Ei muuta kuin puhdasta ruokaa

**
Minulla on paljon hengenheimolaisia:
Sellaisia jotka arvostavat puhdasta ruokaa. Liian harvoin he pääsevät näkösälle hienoine mielipiteineen. Seuraavaan Kunto & terveys -lehteen tulee oma juttuni puhtaasta terveysruoasta. Sitä odotellessa korjataan tilanne kuitenkin ihan heti päästämällä mainostoimiston johtaja Visa Nurmi ääneen tässä vilkkaasti seuratussa blogissani. Lukekaa Visan kirjoitus huolella! Mitä tätä kainostelemaan: Visan kirjoitus (3.5.2009) on hyvä. Tässä Visan tärkeät havainnot (lue juttu alkuperäisestä paikasta!):

Huomasin eilisestä Hesarista mielenkiintoisen elintarvikeilmoituksen. Sen tekstissä luki: Sisältää 94% puhdasta perunaa ja 6% terveellistä rypsiöljyä. Eikä mitään muuta.

Tekstin perässä tähdellä* ohjattiin lukemaan: ei e-koodeja, ei säilöntäaineita, ei suolaa, ei kolesterolia, ei laktoosia, ei pähkinää, ei makeutusaineita, ei väriaineita eikä gluteenia.

Siinä mainostettiin pakastettuja Oolannin uunirapeita ranskalaisia. Mitä ihmettä! Ranskalaisethan ovat roskaruokaa, pahimmista pahinta. Pitäisikö pakkauksen kyljessä olla vielä rypsiöljyembleemin lisäksi toinen Pekka Puskan kuvalla varustettu lätkä, jossa lukee: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee?

Noh – ei yksi pääsky kesää tee, mutta oma arvonsa ilmiönä tuolla mainoksella on. Tuommoisia toivoisi näkevänsä enemmän. Yhä useammat kuluttajat seuraavat muiden pakkausmerkintöjen ohella tuoteselosteeseen kirjattuja lisäaineluetteloja. Ja se on hyvä asia. Harmillista taas, että se valtaisa joukko, joka yleensä hakee vain rasvaprosenttia, kevyt- tai light –merkintää, yleensä vähät välittää lisäaineluetteloista. Mistäkö muka sen tiedän? Siitä, että kevyttuotteiden keveys rakentuu halpojen lisäaineiden varaan. On halvempaa tehdä kevyttä kuin aitoa. Ja siitä saa paremman hinnan.

Valmisruokaa pidetään suomalaisena ilmiönä, peräti keksintönä. Suomessa syödään vähemmän pakasteita kuin muualla Euroopassa. Pakasteiden syömisessä olemme siis kehitysmaa. Vai olemmeko me kehittyneempiä kun syömme valmisruokaa? Vähemmillä lisäaineilla pääsisimme kun söisimme enemmän pakasteita.

Paras vaihtoehto on aito tuore ruoka. Semmoistakin kaupasta löytyy, helpoimmin vihannes-, liha- ja leipäosastoilta. Mutta tarkkana niilläkin on oltava.


Kommentteja saa tulla.

perjantaina, toukokuuta 01, 2009

Tervetuloa blogini lukijaksi

**
Tätä kirjoitustani kommentoidaan kivasti. Kirjoitettu 30.4.2009, päivitetty 1.5.2009

Oletko täällä ensimmäistä kertaa?

Minulla on tapana olla
suorasukainen, rehti ja avoin. Niinpä tunnustan heti, että on lähes mahdotonta ihan vuorenvarmasti sanoa kannattaako sinun lukea tätä terveysblogia. Laskurini mukaan täällä käy päivittäin 800-1200 lukijaa, joista puolet on täällä ensimmäistä kertaa tai vierailevat täällä kovin harvoin. Keskimäärin sivuillani viivytään 4 min 36 sek. Ehtiikö siinä ajassa muodostaa käsityksen siitä kannattaako näitä sivuja lukea jatkossa? Löydätkö blogistani mitään hyödyllistä tietoa? Ihan turhaanko tulit tänne Google -hakukoneen houkuttelemana? 

Jos luet blogiani sen takia, että olet oivaltanut, että kannat terveyttäsi koko elämäsi ajan mukanasi, silloin olet oikeassa paikassa lukemassa ja pohtimassa asioita. Täällä etsitään näihin asioihin rehellisesti vastauksia. Vastaus löytyy mahdollisesti:
Huomioimalla muut.

Olkoot mietteesi blogini suhteen mitkä tahansa, yksi asia on varma. Tätä blogia tehdään täydestä sydämestä, tosissaan. Tarkoituksena on siis jakaa tietoa terveydestä, ravitsemuksesta ja liikunnasta omalla persoonallisella tavallani. Olen huomattavasti parempi puhuja kuin kirjoittaja, joten joudun suurien haasteiden eteen tässä blogissa. Esiintymislavalla, kuntoklubissa, messuilla, koulussa, yrityksissä, opistoilla, yliopistoissa jne. olen vahvoilla. Tarkoituksena on kirjoittaen ja puhuen löytää terveyden avaimet yhdessä lukijani ja kuuntelijani kanssa. Sinun vaikeutenasi ei ole blogin asiasisällön ymmärtäminen, vaan sen ymmärtäminen, mikä osa tästä informaatiosta on sovellettavissa sinun yksilölliseen tilanteeseesi. Se onkin sitten se vaikein asia…

Tervetuloa lukemaan blogiani! Pistä nettiosoite muistiin. Käy täällä joka päivä. Pyydä minua keikalle. Siellä olen parhaimmillani. Tämä blogi on vähän kömpelö väline. Aloita vaikkapa näistä kirjoituksistani, joita laskurini mukaan luetaan kaikkein eniten juuri tällä hetkellä:


torstaina, huhtikuuta 30, 2009

KIITOS BMJ!


***
Arvostettu lääkärilehti British Medical Journal
on eilispäivästä (29.4.2009) lähtien kokonaisuudessaan vapaasti luettavissa internetissä. Ainoa asia mitä sinulta vaaditaan on ennestään voimassa oleva käyttäjätunnus tai varsin vaivaton tunnuksen rekisteröinti. Fantastisen hieno juttu!

Lääkärilehti BMJ:n digitalisointiprojekti on ollut käynnissä lähes kymmenen vuotta ja luettavaa on nyt peräti 824 000 sivua! Tänään olen selaillut ensimmäisiä BMJ:n numeroita vuodelta 1840. Nyt saan ajan tasalle omat lääketieteen historian kirjoitukseni:


Kiitos BMJ!


tiistaina, huhtikuuta 28, 2009

Alas, alas paha kolesteroli!

*
Nyt tulee tuhti annos
Ykkösleirin kolesterolipropagandaa. Minä en ole ihan vakuuttunut siitä, että kolesteroli olisi niin paha poika kuin tässä annetaan ymmärtää. Mutta annetaan kaikkien kukkien kukkia tässä blogissa. Lue leiriajattelustani pieni alustus, niin pysyt ehkä kärryillä.

Mitä alempi kolesteroli, sen parempi
Kolesterolin alentamisesta ruokavalion avulla on hyötyä kaikille suomalaiselle. Steroidi- ja lipiditutkimukseen erikoistunut sisätautiopin professori Matti J. Tikkasen mukaan kellekään ei olisi haitaksi syödä kasvistanoli- tai kasvisteroliestereitä sisältäviä elintarvikkeita kuten erikoislevitteitä tai -jogurtteja, vaikka erityisesti ne ovat suositeltavia korkeasta kolesterolista kärsiville.

Tärkeintä kolesterolin hallinnassa on ykkösleirin mukaan joka tapauksessa välttää kovaa tyydyttynyttä rasvaa eli rasvaisia maitovalmisteita, makkaroita, leivonnaisia, suklaata ja palmu- ja kookosöljyjä. Tikkanen puhui Lääkäriseura Duodecimin tiedotustilaisuudessa, jossa esiteltiin dyslipidemian eli veren rasva-arvojen häiriöiden päivitettyä Käypä hoito –suositusta. Jos kolesteroliarvo jo on suurentunut, kannattaa välttää liiallista kananmunan keltuaisen syöntiä (lue kuitenkin tasapuolisuuden nimissä myös tämä kirjoitus missä todetaan, että kananmuna ei ole mikään kolesterolipommi). Sen sijaan katkarapuja ja muita äyriäsiä voi syödä kolesterolista huolimatta. Meren herkkujen kokonaisvaikutukset kolesteroli- ja rasva-arvoihin ovat edullisia.

Kasvistanoli- ja kasvisteroliestereitä sisältävien tuotteiden avulla voidaan alentaa veren rasva-arvoja ja seeruminen kokonaiskolesterolipitoisuutta tutkimusten mukaan kymmenellä prosentilla. Tuotteet sopivat myös lapsille. Lue kuitenkin myös tämä kakkosleirin informaatio!

Lapsuuden ruokavaliolla merkitystä
Käypä hoito –suositusten päätoimittaja, yleislääketieteen erikoislääkäri Eeva Ketola korosti erikoisvalmisteiden sijaan varhaisen ehkäisyn ja terveellisten elintapojen merkitystä. Kolesteroliarvojen nousun ehkäisy täytyy aloittaa jo lapsuudessa ja nuoruudessa huolehtimalla hyvästä ravinnosta ja riittävästä liikunnasta. FINRSKI 2007 –tutkimuksen mukaan jopa 60 prosentilla suomalaisista miehistä ja naisista kolesteroliarvo oli liian korkea eli vähintään 5 millimoolia litrassa.

- Pohdimme työryhmässä, että teemmekö nyt kaikista suomalaisista sairaita, kun suurella osalla kolesteroliarvot ovat yli suosituksen. Totesimme, että emme. Koskaan ei hoideta vain yhtä arvoa vaan kokonaisuutta. Ei ihminen ole sairas, jos on vain kolesteroliarvo kohollaan tai ylipainoa tai verenpainetta, Tikkanen totesi.

Lääkehoito korostuu

Päivitetyssä Käypä hoito –suosituksessa korostetaan aiempaa enemmän statiinilääkehoidon hyötyä sepelvaltimotaudin ehkäisyssä aina 80 vuoden ikään saakka sekä statiinihoidon käyttöä suurina annoksina sepelvaltimotautikohtauksen yhteydessä. Suuren riskin henkilöiden hoidossa päätavoitteena on huonon LDL-kolesterolin tason pienentäminen alle 2,0 millimooliin litrassa, jos mahdollista.

Dyslipidemian eli veren poikkeavien rasva-arvojen hoidossa keskitytään erityisesti kokonais- ja LDL-kolesterolipitoisuuksiin. Terveellä ihmisellä tavoitetasona on, että kokonaiskolesteroliarvo on alle 5 millimoolia litrassa ja LDL:n pitoisuus on alle 3 millimoolia litrassa. Riskiryhmillä kuten valtimotautiin sairastuneilla ja diabeetikotikoilla tavoitetasot ovat alemmat. Useissa kansainvälisissä tutkimuksissa on osoitettu, että riskiryhmien kuolleisuus vähenee sitä enemmän mitä alempi kolesterolipitoisuus.

Keski-ikäisillä miehillä sepelvaltimotautikuoleman riski kaksinkertaistuu, kun seerumin kokonaiskolesteroli suurentuu 5 millimoolista litrassa 6,5:een ja nelinkertaistuu, kun pitoisuus nousee kahdeksaan.

Suomessa työikäisten sepelvatimotautikuolleisuus on vähentynyt 80 prosenttia 1970-luvulta lähtien. Tähän on johtanut 1990-luvun alusta lähtien parantunut ruokavalio ja suolan käytön rajoittaminen sekä tupakoinnin vähentäminen ja 1990-luvun loppupuolella lisääntynyt statiinilääkehoito. 

Lähde: Ruokatiedon uutiset, 28.4.2009