keskiviikkona, toukokuuta 06, 2009

Hienoja terveyshankkeita

**
Tohtori Saska Tuomasjukan esittämän kommentin innoittamana
esittelen lyhyesti kaksi hienoa terveyshanketta ja pistän terveysasioista päättävien mietintämyssyyn yhden itse keksimäni kolmannen idean (saa vapaasti käyttää, mutta arvostaisin yhteydenottoa!).


Vuonna 2006 tutustuin Painokas-projektiin ja ihastuin siihen. Tällainen projekti on kyseessä:

Turun kaupungin perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito kehitti kolmivuotisen hankkeen, jonka tavoitteena oli 4-6-vuotiaiden lasten terveen kasvun tukeminen ja pitkällä tähtäimellä lihavuuden aiheuttamien sairauksien ehkäiseminen. Yhteistyötä tehden koottiin projektin saavutuksista ja olemassa olevista tiedoista erityinen tietopankki ja kehitettiin esimerkiksi neuvolan työntekijöille käytännön työvälineitä. 

Erityisessä Painokas-interventiossa lihavien lasten perheet tapasivat terveydenhoitajan, lastenlääkärin, sekä ravitsemus- ja liikunta-asiantuntijan. Lisäksi oli kolme tapahtumaa tarjoamassa virikkeitä lapsiperheille: Voi hyvin, Nauti ruoasta ja Liiku leikiten.

Painokas-projektin avainsanat:

• Perhelähtöisyys
• Voimavarojen löytäminen
• Vanhemmuuden tukeminen
• Oma oivallus
• Uudet mahdollisuudet
• Terveellinen arki

Tutustukaa ihmeessä tähän projektiin!

Makukoulu

Makukoulu on Sitran luoma hanke millä innostetaan lapsia kokeilemaan erilaisia ruokia ja eläytymään makujen maailmaan. Koska lapsissa on meidän tulevaisuutemme, on ensiarvoisen tärkeää, että avaamme lapsillemme makumaailman koko laajuudessaan. 

Sitran hanke on edennyt niin pitkälle, että on julkaistu minun mielestäni aivan upea Makukoulu -toimintakäsikirja (LUE!). Näen Makukoulun tärkeimpänä antina sitä, että lapsi (ja aikuinen!) oppii arvostamaan ruokaa ja sen makua. Jo se, että lapsi oppii kiinnittämään huomiota ruoan makuun on tärkeää. Makukoulu tarjoaa lapsille mahdollisuuden kokea ja oppia ruoan ulottuvuuksia. Ruoan monipuolisuus ja ruokakulttuuri voivat näin avautua paremmin ja ruoka voi muodostua kiehtovaksi asiaksi. Lapsi oppii mikä on ruoan asema, arvo ja merkitys.

Ja sitten se minun keksintöni:

Touhukas

Tässä hankkeessa (jota ei tietääkseni kukaan tällä hetkellä toteuta) nostetaan uudelleen arvoon vanhat kunnon pihaleikit ("kirkonrotta", "kymmenen tikkua laudalla") ja luodaan leikeistä moderneja muunnelmia. Esimerkiksi 2.5.2009 ideoin Turun Weikkojen toimintapäivillä vanhoja pihaleikkejä yhdistellen ja modernisoimalla muutamaksi tunniksi leikkiä ja touhua urheileville lapsille ja varhaisnuorille. Yhteen ääneen lapset sanoivat, että tämähän oli kivaa. Hiki virtasi, posket punoittivat ja hiekka pöllysi. Liikunnan riemu katoaa lapsiltamme jos emme sitä pidä yllä aktiivisesti. Maailmassa on niin paljon liikunnan vastaisuutta, että joudumme sitä vastaan taistelemaan kynsin hampain.

Ottakaa yhteys minuun, jos Touhukas -hanke kiinnostaa. Luovutan käyttöönne kaiken ideointipanokseni (ideoita on paljon!). 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti