perjantaina, toukokuuta 15, 2009

Hiilihydraattitietoisuudesta puhutaan erittäin paljon

**
Tätä kirjoitusta (ilmestynyt 14.5.2009) kommentoidaan vilkkaasti ja asiantuntevasti myös 15.5.2009


Minun mielestäni suomalainen ravitsemuskeskustelu
on muuttunut avoimemmaksi ja suvaitsevammaksi. Media käsittelee nykyään yhä useammin niitä etuja joita on löydettävissä kun vähennetään puhtaan sokerin ja suojaravinneköyhien valkoisten viljavalmisteiden ja tärkkelystuotteiden kulutusta.

Ehkä syynä on Suomen Akatemian suuri Hiilihydraattikeskustelu 9.2.2009. Paikalla olleet lukuisat toimittajat ovat jatkaneet aiheen käsittelyä alkuun päästyään.

Parin viikon päästä (1.6.2009) teidän kannattaa käydä apteekissa. Jaossa on Terveydeksi -lehden kesänumero. Jännän kuvituksen lisäksi teitä odottaa jänniä ajatuksia tuova lukuelämys Suomen suurimmassa terveysaikakausilehdessä (1,2 miljoonaa lukijaa). Tässä joitakin maistiaisia lehden pääjutusta:

Hiilihydraatit kuriin?

Lihavuus, sydäntaudit ja diabetes yleistyvät. Ravitsemustieteilijä Christer Sundqvist uskoo, että hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliosta auttaa näihin ongelmiin, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puskan mukaan tämä ei ole ratkaisu.

Puskan mielestä hiilihydraattien saantia on turha laskea pikkutarkasti. Hän korostaa, että terveellisen ruokavalion voi koota monella tavalla.

– Perusohjeet ovat hyvin tiedossa: kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa kannattaa käyttää niukasti ja sen sijaan suosia kasviöljyjä. Suolaa ja sokeria niukasti, erilaisia kasviksia ja vihanneksia monipuolisesti. Siinä ne lähtökohdat ovat.

Christer Sundqvist on osittain eri mieltä. Hänkin pitää tärkeänä, että päivittäin nautitaan puolisen kiloa hedelmiä, marjoja ja erilaisia kasviksia.

– Mutta lisäksi voi syödä proteiinipitoista ja rasvaista ruokaa niin paljon kuin oma maku sallii ja ruoanlaitto vaatii. Meidän pitää sallia luontaiset proteiini- ja rasvalähteet maukkaassa muodossa. Vain siten pitkäaikainen kylläisyys aterian jälkeen säilyy.

– Sotien jälkeen tyydyttyneen eli kovan rasvan ja sokerin kulutus nousi valtavasti, sanoo Puska. 

Pohjoiskarjalainen metsuri saattoi vetää päivän aikana leivän päälle varttikilon voita. Kaupoissa ei edes ollut myynnissä margariineja tai kasviöljyjä.

Sotia edeltänyt pohjoiskarjalainen ruokavalio sen sijaan oli Puskan mukaan aika terveellinen: runsaasti kalaa, ruisleipää ja puuroa, juomaksi vettä, sokeria ei juuri ollenkaan.

– Sota-ajan niukkuus vaihtui toiseen ääripäähän: alettiin syödä joka päivä samalla lailla kuin ennen syötiin juhlapäivinä.

Sundqvist katsoo, että runsaasti hiilihydraatteja sisältävä ruoka – esimerkiksi vaalea leipä, peruna ja riisi – pitää huonosti nälän loitolla.

– Jos syömme vaikka lounaalla runsaasti perunaa, meillä on parin kolmen tunnin kuluttua aivan pohjaton näläntunne. Ja sitten täytyy ottaa välipalaa. Pitäisikin syödä ruokia, jotka pitävät nälän mahdollisimman pitkään poissa. Vain näin voidaan lihominen saada hallintaan.

Sundqvist jatkaa ajatusta huomauttaen, että kevyttuotteet ovat erityisen petollisia: niitä syödään helposti tuplaten. Silti vähän ajan päästä on uudelleen nälkä. Tämä voi hämärtää ihmisen luontaista tajua, milloin hän on nälkäinen ja milloin kylläinen.

– Jos syötäisiin enemmän proteiinia ja rasvaa, nälkä pysyisi paremmin kurissa. Minulle oli joitakin vuosia sitten suuri yllätys, kun tapasin ihmisiä, jotka olivat korvanneet hiilihydraatit vihanneksilla, rasvaisilla pihveillä ja täysmaidolla. He käyttivät surutta voita ja silti laihtuivat, ja veren rasva-arvot pysyivät keskimäärin hyvinä.

Sundqvist myöntää, että tällaiset havainnot sotivat kaikkea sitä vastaan, mitä hän oli ravitsemustieteestä oppinut. 

Puska huomauttaa, että raskaan ruokavalion pitkäaikaisista terveysvaikutuksista ei ole tutkimustietoa. Hän ei sinänsä epäile, ettei liha-rasva-dieetilläkin voisi laihtua.

– On selvää, että monet eri ruokavaliot voivat laihduttaa. Eri asia on, ovatko ne terveellisiä. Olennaista on saadun ja kulutetun energian määrä. Jos hiilihydraatit jättää pois, energiansaanti tietenkin vähenee. Leivän syönnin vähentäminen pienentää samalla rasvan käyttöä.  

Sundqvistin mielestä Välimeren ruokavalio voisi olla hyvä lähtökohta terveelliselle suomalaiselle ruokavaliolle. Puska kannattaa ajatusta etenkin siksi, että tässä ruokavaliossa vihannesten ja kasvisten osuus on suuri.

– Kuidut ovat tärkeä terveyden lähde, ja Suomessa niitä saadaan edelleen liian vähän. Kokojyvätuotteet, hedelmät, vihannekset ja marjat sisältävät niitä runsaasti.

Sundqvist ei suosittele kokojyväleivän jättämistä pois, koska se on luontainen ravintokuidun lähde. Hän kuitenkin ehdottaa, että sitä syötäisiin lähinnä aamulla, koska näin saatu energia tulee aamupäivän tunteina käyttöön eikä varastoidu.

Sundqvistin mielestä Suomeen tarvittaisiin uusi, erillinen ravintosuositus, jonka aiheena olisi vähähiilihydraattinen ruokavalio, VHH. Se voisi tulla osaksi ravitsemusterapeuttien koulutusta.

– Vähän samaan tapaan kuin keliaakikoille ja laktoosi-intoleranssia poteville on omat suosituksensa. Siten työpaikoilla, kouluissa, vanhainkodeissa ja muissa joukkoruokailuissa olisi aina myös vähähiilihydraattinen vaihtoehto.

Puska ei tyrmää ajatusta, mutta korostaa, että suositusten pitää pohjautua luotettavaan tutkimustietoon.

– Ravitsemuksen perusasiat eivät muutu miksikään. Sen sijaan elintavat ovat muuttuneet. Tutkimusten mukaan alle nelikymppiset lihovat nopeimmin. Siihen asiaan pitää puuttua sekä ravitsemuksen keinoin että liikuntaa lisäämällä, Puska korostaa.

– Pyydän huomioimaan, etteivät kaikki ihmiset suinkaan reagoi kielteisesti edes isoon määrään hiilihydraatteja, Sundqvist huomauttaa. Me olemme niin yksilöllisiä. Suomen Lääkärilehdessä äskettäin käsitelty rasvamaksan lisääntynyt esiintyvyys on kuitenkin suuri huolen aihe, joka liittyy lihomiseen ja diabetekseen. Kakkostyypin diabetesta ja sydän- ja verisuonitauteja on valtavan kallista hoitaa. Kannattaa kääntää jok’ikinen kivi tilanteen helpottamiseksi. Yhden kiven alla odottaa löytymistä metabolisen oireyhtymän hoito vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, Sundqvist ennustaa.


43 kommenttia:

 1. Oikeassa olet Krisu! Hiilareista puhutaan nykyään enemmän kuin ennen. On h--in kova asia päästä Terveydeksi -lehteen Puskan kanssa. Respectiä lähtee sinne Teidän suuntaan tosi paljon. Oli ihan pakko käydä kollegoille näyttämään tekstiäsi ja porukka oli saada flimmerit kun Puska oli niin avoin ja sinä niin karsean hyvillä sanankäänteillä liikkeellä. Harkitse tekstien tuottamista Suomen Lääkärilehteen!!! Tätä me haluamme lisää!

  Terveyskeskuslääkäri

  VastaaPoista
 2. Hieman yllättävää, että juuri Puska kaipaa vaihtoehtoiselle mallille luotettavaa tutkimustietoa, vaikka hänen suosittelemalleen korkealle hiilihydraattimäärälle ei sellaista löydy.

  VastaaPoista
 3. H--in mukava kommentti Terveyskeskuslääkäriltä.

  Sen sijaan Jarin suuntaan ei ymmärrystä heru. Olet karppausaatteesi sokaisema jos väität, etteikö ravinnon hiilihydraatteja (korkeitakin määriä) olisi tutkittu. Missä umpiossa sinä elät, Jari? Tuollainen kommentointi ei ole hauskaa, tosin karppaajille ja amatööreille tyypillistä. Älä sorru tuollaiseen toiste!

  VastaaPoista
 4. En siis tarkoittanut, etteikö olisi tutkittu. Vaan sellaisia tutkimustuloksia ei ole saatu, jotka osoittaisivat Puskan mallin (50-60 E%) terveellisimmäksi vaihtoehdoksi.

  VastaaPoista
 5. Nämä sinun haasteesi pääjohtaja Puskalle ja dosentti Fogelholmille ovat aika ärsyttäviä, Jari. Älä toki anna minun lannistaa intoasi, mutta en suoraan sanottuna näe aihetta siihen miksi tuollaiseen haasteeseen kannattaisi vastata.

  Itsestäänselvää ja tarkoin tutkimuksin selvitetty on, että kestävyysurheilija kaipaa runsaasti hiilihydraatteja. Vähähiilihydraattinen ruokavalio johtaa sairastumiseen ja huonoon harjoitusvasteeseen. Sen sijaan sohvaperuna pärjää todennäköisesti vähemmillä hiilihydraateilla. Yksilöllinen vaihtelu on tietenkin otettava huomioon.

  Tuottaisiko sinulle mielihyvää kuulla tämä itsestäänselvyys Puskan suusta?

  VastaaPoista
 6. Kun riittävän pitkään toistaa mielipidettä, muut lakkaavat kiistämästä sitä.

  Saska

  VastaaPoista
 7. Selkeitä kannanottojasi terveellisen ruokavalion puolesta on ihan kiva lukea. Naapurikylässä on apteekki. Käymme siellä hakemassa lehdet ja jaetaan sekä lainataan se lehti naapurille ja ystävillekin.

  Mökkihöperö

  VastaaPoista
 8. Saskaa ei välttämättä ole kovin helppoa ymmärtää. Oliko tuo pyyntö vähentää kirjoittelua tässä blogissa? Vai oliko pyyntö osoitettu Jarin suuntaan?

  Joka tapauksessa, kiitos kommentista.

  VastaaPoista
 9. Mökkihöperö saanee lehtensä sitten ajallaan sinne kyläapteekkiin. Apteekista saa paljon, hyvää tietoa. Suomessa on yli 800 apteekkia.

  VastaaPoista
 10. Jos nyt sivuutetaan marginaaliryhmät, kuten huippu-urheilijat, kyllähän asia taitaa niin olla, että suositusten korkeat hiilihydraattimäärät johtuvat lähinnä rasvan kammoamisesta. Kun rasvan osuus energiansaannista on haluttu painaa minimiin, niin tottahan hiilarien prosenttiosuus nousee suureksi.

  Puskalta ja muilta VRN:n suositusten puolustajilta kuulee usein, että suositusten on perustuttava vahvaan tutkimusnäyttöön. Tämä sanotaan nimenomaan vastalauseena VHH:lle. Tämä on aika kaksinaamaista, sillä tosiasiassa tutkimusnäyttö rasvan haitallisuudesta - johon siis virallinen suositus perustuu - on varsin hataralla pohjalla. Jari on ansiokkaasti pyrkinyt tuomaan tätä kaksoisstandardia esiin. Jostain syystä tämä tuntuu ärsyttävän monia sellaisiakin ihmisiä, jotka itsekin ovat jonkinlaisen hiilihydraattitietoisuuden kannalla.

  Ei kai voida ajatella, että vain vaihtoehdot on perusteltava vakuuttavalla tutkimusnäytöllä, mutta vallitsevaa suositusta ei?

  Minusta pitäisi avoimesti - puolin ja toisin - myöntää, että tutkimustieto asiasta on kaikkea muuta kuin selkeää, ja lisätutkimuksia tarvitaan.

  Parahin veteraaniurheilija! Olen seurannut blogiasi kohta vuoden verran erittäin tiiviisti. Tekstisi on pääosin aivan mahtavaa luettavaa! Blogisi suuria vahvuuksia ovat pohdiskelevuus, maltillisuus ja sovittelevuus. Pidä niistä kiinni ja yritä soveltaa niitä myös hieman eri mieltä kanssasi oleviin ristirantoihin ja anttiheikkilöihin. Tuollaisella vihoittelulla karkoitat lukijoita ihan turhaan. Erityisesti kannattaa varoa ylimielisyyttä ("karppaajille ja amatööreille tyypillistä..."), sillä sellainen on aika luotaantyöntävää.

  Kestävyysurheilusta vielä; en tiedä kuinka raskasta liikuntaa sillä tässä yhteydessä tarkoitetaan, mutta itse olen jatkuvasti lähestulkoon ketogeenisellä ruokavaliolla ja pyöräilen ongelmitta kymmeniä kilometrejä päivässä. VHH tuntuu tässäkin asiassa vain auttavan, sillä enää ei kiljuva nälkä pääse yllättämään parin tunnin ajon jälkeen.

  VastaaPoista
 11. Hanukka haluaa kommentoida kirjoitteluani pitkään ja hartaasti. Siitä kiitos. Jari voi tarvittaessa varmaan puolustella tekemisiään itse.

  VastaaPoista
 12. Tarkoitin kommenttini lähes kelle vaan, paitsi sinulle, Christer.

  Mielipide on semmoinen, jota ei tarvitse perustella tieteellä. Siinä mielessä tarkoitin lähinnä niitä, jotka vuosien ajan ovat hokeneet, että missä näyttö, VRN, ja kun ei Pekka tule henkilökohtaisesti vetämään kolmen vuoden opintokokonaisuutta ravitsemustieteestä, niin ajattelevat, että ahaa, näyttö puuttuu.

  Ajatuksena tuntuu olevan, että pitää järjestää maailman täydellisin koe, jossa asia osoitetaan joko todeksi tai epätodeksi. Kokonaisuuden hahmottamiselle ei anneta arvoa. On pakko todeta, että tällainen on maallikon tapa lähestyä ongelmaa.

  Tässä jankutuksessa on nyt esimerkiksi kovan rasvan kohdalla edetty tilanteeseen, jossa ruotsalaista perua olevaa alle sadan tutkimuksen listaa pidetään "näyttönä". Kun siitä sitten VHH:n kannattajat ovat niistä kelpuuttaneet vain kaksi, on näyttö siis heikkoa.

  En ole listaa tarkasti tutkaillut, mutta lyhyellä vilkaisulla jo pisti silmään, että Kaitosaaren et kumppanien julkaisu STRIPin aineistosta oli sijoitettu luokkaan "kovan rasvan haitallisuudesta ei näyttöä". Tämä tulkinta on Uffen porukalta täyttä tuubaa, ja sen voi jokainen joka vaivautuu alkuperäisen artikkelin etsimään itse todeta.

  Mutta tärkeintä onkin toisto. Kun riittävän monta kertaa mielipiteensä nettiavaruuteen räjäyttää muut väsyvät sitä alas ampumaan.

  Saska

  VastaaPoista
 13. Kaunein mahdollinen kiitos sinulle Saska! Järjen käyttö on sallittua ja sinä osaat sitä käyttää.

  Ymmärrät varmaan tosi hyvin kokemani epätoivon: Olen joitakin vuosia sitten todennut, että aiemmin huuhaaksi leimaamani vähähiilihydraattinen ruokavalio (VHH) on mainettaan huomattavasti parempi ruokavalio. Tässä tulee nyt taas vähän liiankin avointa tilitystä VHH-selvitysteni havainnoista. Päädyin hyväksymään VHH:n rankan lukuprosessin ja harkinnan jälkeen, jossa sain kääntää monta suurtakin kiveä. Totesin, että VHH saattaa joillekin toimia erinomaisen hyvin elämäntapadieettinä. Tätä tuki luokseni hakeutuneet asiakkaat ja sähköpostien välityksellä tapahtunut informaation kulku. Minuun innostuttiin karppiyhteisössä ja sain kokea tosi hyviä ystävyyssuhteita ja nerokasta ajatuksenvaihtoa. Huomasin toki joidenkin fanaattisimpien VHH-kannattajien lähes sokean uskon VHH:n mahdollisuuksiin. Ei tarvittu kuin muutama kriittinen kommentti minun puoleltani jostakin älyttömyydestä ja minut leimattiin taas virallisterveelliseen leiriin ikuisiksi ajoiksi kuuluvaksi. Henkilökohtaisella tasolla eräs VHH-guru näki mahdolliseksi julkisenkin ripityksen, jonka tulkitsen lähinnä kateellisuudeksi. Sain vastaanottaa karppileiristä aivan älyttömän määrän häirikköpostia ja foorumiviestejäni sensuroitiin ja editoitiin joskus rankallakin kädellä. Karppiyhteisö piti asiaa kummallisena kun protestoin tällaista käyttäytymistä vastaan. Jos karppiyhteisö olisi edes vähän käyttänyt järkeään, he olisivat sallineet rankankin itsekriittisyyden, jota heille tarjosin. Hyvää minä sillä tarkoitin. Mustavalkoiseksi luultu totuus sisältää monesti useampia värisävyjä. Näitä värejä ei kuitenkaan saanut pitää esillä.

  Ei ole, Saska, ravitsemustiedon välittäminen helppoa... Tässä blogissani on yllättävän moni nerokaskin ajatuskuvio syntynyt. Tämän blogini varassa jaksan tätä valistustyötä tehdä.

  Sen kuitenkin soisin, että jätettäisiin työrauha ravitsemus- ja terveystutkijoillemme. Salamakommentointien sijaan arvostan heiltä tulleita kypsiä ja harkittuja lausuntoja ja analyyseja. Yhtäkin sellaista odotin kaksi vuotta, mutta kun se tuli, se olikin hyvä. Tosi hyvä.

  Harva ymmärtää mitä tässä yritän selittää... Kun en minäkään uskalla ihan kaikkea tuoda julki siitä saastasta mihin olen törmännyt.

  Kiitos vielä kerran inspiroivasta kommentistasi, Saska!

  VastaaPoista
 14. Saska: Näytön kokonaisuudella voidaan perustella minkälaista argumenttia tahansa. Ongelmallista siinä tapauksessa on tiedon tarkistaminen.

  VRN:n suosituksen lähteenä mainittu WHO:n raportti tarjoaa mielenkiintoisen kokonaisuuden. Ajatus on, että rasvan osuus täytyisi pitää pienenä, koska korkeampi osuus lihottaisi ja lisäisi sv-tautien riskiä. Molemmat näistä ajatuksista tiedämme hyvin todennäköisesti virheellisiksi.

  Haasteillani en pyri miellyttämään kaikkia, eikä se olisi mahdollistakaan. Julkisuuteen on kuitenkin tuotava tietoa suositusten ongelmista.

  VastaaPoista
 15. Jarilta tuli sen verran siisti kommentti, että sen voi julkaista. Tällä tavalla en suinkaan implikoi, että Jarilta olisi tullut erityisen paljon kommentteja, jotka eivät olisi saanut julkaisulupaa. Muutama vain piti ottaa pois. Hyvää jatkoa Jarille.

  VastaaPoista
 16. Minulle on jäänyt epäselväksi, onko "ykkösleirin" mielestä tyydyttyneen rasvan ahmimisessa muitakin ongelmia kuin oletettu painonkasvu ja veren rasva-arvojen huonontuminen?

  Toisin sanoen, tuleeko minun olla huolissani runsaasta tyydyttyneen rasvan saannistani siinäkin tapauksessa, että painoni ja veriarvoni pysyvät hyvinä? Katsotaanko rasvalla olevan jotain salakavalampia haittoja, joita ei ehkä pysty mittaamaan?

  Tämä olisi monelle epävarmalle karppaajalle todella tärkeä tieto. Jos nimittäin mainitut kaksi tekijää ovat ne ainoa ongelma tyydyttyneessä rasvassa, niin silloinhan kaikki pelottelu on turhaa niin kauan kuin nuo helposti mitattavat arvot ovat kunnossa.

  En ole rasvansyönnistäni huolissani, mutta ainahan on mahdollisuus, että olenkin väärässä. Niinpä olisi mielenkiintoista kuulla VRN-linjalaisten näkemys asiasta.

  VastaaPoista
 17. Hanukka, jos olisit kysynyt tätä minulta viisi vuotta sitten, olisin pistänyt sinulle jotain tähän tyyliin: näyttö tyydyttyneiden rasvojen terveyttää vaarantavista tekijöistä on vahva. Tyydyttyneisiin rasvoihin sisältyvät vaarat on hyvin laajasti tunnustettu tiedemiespiireissä.Sitten olisin mahdollisesti pelotellut sinua diabetes-, ja syöpäjutuilla sydän- ja verisuonisairauksien lisäksi.

  Tänään 15.5.2009 minä muotoilen vastauksen seuraavasti: On näyttöä siitä, että tyydyttyneiden rasvojen vaihto monityydyttymättömiin rasvoihin edistää terveyttä, mutta niin kauan kuin ruoasta saatu energia pysyy kohtuullisena, ei näyttäisi olevan haittaa vaikka tyydyttyneiden rasvojen osuus olisi jonkin verran virallisia suosituksia korkeampi.

  Tyydyttyneissä rasvoissa on kiistatta myös terveyttä hoitavia ominaisuuksia. Rasvakammon vallitessa on vain niin vaikea antaa pieninkään myönnytys noille koville rasvoille. Ei niitä tyydyttyneitä rasvoja muuten "valtion sapuskadirektiivissä" edes sitä 10% osuutta sallittaisi, jos ne täyttä myrkkyä olisi.

  Saitko tuosta revittyä mitään logiikkaa, vai menitkö enemmän sekaisin?

  VastaaPoista
 18. Luin tuon Krisun viimeisimmän kommentin ja ainakin minua se auttoi ymmärtämään rasva-asiaa paljon paljon laajemmalta pohjalta kuin pelkästään sellaista tyypillistä tuijottamista niihin pahoihin koviin eläinrasvoihin.

  Tuon kommenttisi perusteella kaikkein vahingollisin ratkaisu voisi olla runsas hiilihydraattien syönti yhdistettynä kovien eläinrasvojen syöntiin. Ja vieläpä sillä lailla että energiaa saadaan yli tarpeen ja lihotusvaihe on päällä. Onko niin, että sokeri + rasva on se kaikkein vaarallisin yhdistelmä? Jos näin on, niin sittenhän juuri länsimainen ruokavalio on kaikkein vaarallisinta! Siinähän on runsaasti hiilihydraatteja ja viranomaiset varoittavat että syödään rasvaakin aivan liikaa (erityisesti niitä kovia).

  Mökkihöperö

  VastaaPoista
 19. Moderoinnista keskustelu tuntuu hiukkasen turhalta, mutta täsmennän kuitenkin sen verran, että jos muutamia nimissäni kirjoitettuja kommentteja on poistettu, niin vain yksi niistä on minun kirjoittamani. Kritisoin siinä Puskan toimia mitenkään henkilökohtaisuuksiin menemättä.

  Tartun herkästi yksityiskohtiin, mutta kokonaisuutena hieno juttu, että apteekeissa jaettavassa lehdessä käsitellään aihetta. Christerin sanoman allekirjottaisin suurimmalta osin, mutta viljakuidun tarpeellisuudesta en ole ollenkaan vakuuttunut.

  VastaaPoista
 20. Mökkihöperö osaa sanoa asiat selkeästi: Kaikkein vahingollisin ratkaisu voisi olla runsas hiilihydraattien syönti yhdistettynä kovien eläinrasvojen syöntiin. Ja vieläpä sillä lailla että energiaa saadaan yli tarpeen ja lihotusvaihe on päällä.

  Tässä on se villakoiran ydin! Asiakkaani ovat havainneet seuraavan merkillisen seikan:

  Kun syö rasvaisia pihvejä, juo punaista maitoa, käyttää voita, täyttää lautasen vihanneksilla ja jättää pois perunan, pastan ja riisin (ehkä myös leivän), silloin syö vähemmän energiaa päivän mittaan kuin jos siinä on tuo aiempi hiilihydraattiosuus (peruna, pasta, riisi) mukana.

  Ja nyt tulee se jännä juttu:

  Näillä ihmisillä ei ole nälkä vähentyneestä energiansaannista huolimatta!

  Jotkut viisaammat selittäkööt minulle mitä vikaa tuollaisessa elämäntavassa on? Laihtuminen on tosiasia ja se on ylipainoiselle terveysteko vailla vertaa. Auttaa mahdollisesti yksittäistä ihmistä pitemmän päälle enemmän kuin joistakin ruoan yksityiskohdista jankuttaminen.

  Kiitos hyvästä kommentista ja vielä lopuksi:

  Minun mielestäni länsimainen ruokakulttuuri lihottaa hyvin herkästi. Kell' onni on pysyä "valtion sapuskalinjauksilla" kuosissa, hän onnen kätkeköön.

  VastaaPoista
 21. Jari, tämä on minun blogini ja toimin tässä blogissani omista lähtökohdistani käsin. Erityisesti eräs Antti Heikkilää koskettava kirjoitus on poikinut hämmästyttävän paljon häirikkökommentteja terveyssivustooni. Siksi moderointi pysyy päällä. Ei ole mahdotonta, että joku on sinun nimissäsi lähettänyt jotain sopimatonta kommenttiosastolleni. Sellaistakin esiintyy.

  Jos nyt, Jari, ihan suoraan sanon, niin sinun toimintatapasi (lukuisat haasteet, et ole ravitsemusta itse tutkinut, luet ja kirjoitat hyvin valikoivasti edustamastasi elämäntapadieetistä, tartut herkästi yksityiskohtiin) ovat ärsyttäviä. Ehkä se on tarkoituksesi, mutta et osu maaliin olemalla ärsyttävä.

  Sinun ei tarvitse tätä kommentoida, Jari. Sinulla on tärkeämpääkin tekemistä.

  VastaaPoista
 22. Kommentteja seuratessa jäi mieleen kysymys, että minkälaisia PUFA/MUFA/SAFA-suhteita karppaajan kannattaisi pitää tavoiteltavina?

  Itsellä oli viimeksi tarkistaessani suunnilleen 1:2:2 ja olin tyytyväinen ja eri mieltä ravitsemusterapeutin 1:1:1 suhteeseen, joskin kummallakaan meistä ei liene tarjota muuta kuin mielipide tai virallisten suositusten mukaiset suhteet (jotka taitavat olla suunnattu myös virallisten suositusten mukaisille määrille).

  Suositusten mukainen PUFA(5-10 E%)/MUFA (10-15 E%) saantikin täyttyi helposti PUFAN osalta (9,7 E%) ja MUFA meni melkein tuplaten ylikin (27,4 E%), että onko jossain näyttöä, että oikeasti tarvitsisin vieläkin lisää?

  VastaaPoista
 23. Loistavaa, asiallista ja sovittelevan uteliasta keskustelua Christeriltä ja joiltain muiltakin! Olen vasta herännyt ihmettelemään hiilarien vaikutusta hyvinvointiini ja etsin 'tervejärkistä' raportointia ja kommentointia. Veteraaniurheilija saa tästä sohvaperunasta uuden vakkarilukijan. Onneksi sain vinkin näistä sivuista. Kiitos.

  VastaaPoista
 24. Golliwog on lähettänyt todella haastavan kysymyksen: Optimaaliset MUFA - PUFA - SAFA -suhteet. Lähes vaistomaisesti tietenkin tarjoaisin tuolla virallisterveeliseltä puolelta Mensinkiä (Am J Clin Nutr 77: 1146-1155, 2003), jossa todetaan PUFA:n ylivertaisuus terveysindikaattorina. Lyhyesti:

  Jos kiristetään hiilihydraattivyötä 5% verran (kuten dosentti Mikael Fogelholm ehdottaa toisaalla tässä terveysblogissa) ja tuo vaje korjataan rasvalla, niin paras rasva on Mensinkin mukaan PUFA (laskee LDL-kolesterolia kaikkein eniten), sitten tulee MUFA ja viimeisenä SAFA sekä TFA (transrasvat).

  Tämä ei ehkä tyydytä sinua Golliwog, eikä ihan minuakaan. Saska tuo tähän mahdollisesti rasvatutkijan näkökulman. Itse olen taipumassa seuraaviin kokeilemiini rasva-aineiden prosenttisuhteisiin (PUFA - MUFA - SAFA): 9%:10%:18%, eli 1:1:2. Minä en siis pelkää tyydyttyneitä rasvahappoja (SAFA), pidän PUFA-hehkutusta ylimitoitettuna (tosin hyvin perusteellisesti toteen näytettynä) ja MUFA:ssa on pakko luottaa suosituksiin. Akttiviurheilu-urani aikana rasvojen prodentuaalinen määrä oli pienempi koska pidin hiilihydraattien saantia niin tärkeässä roolissa (pidän sitä edelleen tärkeänä). Mielestäni sinä Golliwog saat häkellyttävän paljon MUFAa (27,4%). Mistä se tulee? Käytätkö paljon oliiviöljyä?

  Toivottavasti et Golliwog pahastu kun en tähän hätään jaksa enempää kaivaa tieteellisyyttä tähän. Tutkittua tietoa on paljon ja tutkitusta tiedossa olen itse aika pahasti yläkanttiin määritellyt tuon SAFA-osuuteni, noiden muiden rasvojen suhteen olen sitten itse lähempänä vallitsevaa tiedekäsitystä.

  Vaikeita asioita...

  VastaaPoista
 25. Tervetuloa Karhutar vaatimattomille sivuilleni kommentoimaan. Vaikeita asioita nämä rasvajutut. Luottaisin enemmän Saskaan ja hänen käsityksiinsä rasvoista. Toivottavasti Saska ei kauheasti minua nuhtele.

  VastaaPoista
 26. Mielenkiintoista keskustelua.

  Christerille onnittelut keskustelun avaamisesta ns. virallisen linjan kanssa. Tässä on vissi ero Heikkilään.

  Toisekseen erityisen hatun noston Christer ansaitsee sen johdosta, että myöntää olleensa väärässä. Hän suhtautui VHH:n vielä muutama vuosi sitten vähätellen. Nyt se on hänelle vaihtoehto. Ensiluokkaista suoraselkäisyyttä. Omien näkemyksien kyseenalaistaminen jos mikä on vaikeaa.

  Jaria tukisin siinä mielessä, että en usko että on paljoakaan tutkimuksia jotka ovat päätyneet siihen, että ideaalinen koko kansalle suositeltava hiilarimäärä olisi todella 55-60 %. Mikäli tällaisia on niin lukisin mielelläni.

  Hanukka antoikin tähän mitä osuvimman selityksen.

  Hiilarisuositus perustuu nimenomaan hysteeriseen rasvakammoon ja yksisilmäiseen tuijottamiseen sydän- ja verisuonitautien mahdollisiin riskitekijöihin.

  Hiilareiden optimaalinen määrä riippuu lukuisista tekijöistä. Itse uskon sopivimman hiilarimäärän olevan 10-50 % kokonaisenergiasta. Yli 50% on tuskin kenellekään ideaalinen, ei edes kestävyysurheilijoille, no mene ja tiedä.

  Kiinnittäisin huomiota Puskan kommenttiin "raskaasta" ruokavaliosta.

  Vertailkaapa huviksenne tyypillisten VHH aterioiden massoja lautasmallin massaan. Numeroiden päälle tajuava näkee otsallaan että VRN:n aterioiden massat ovat huomattavasti suurempia.

  VastaaPoista
 27. Miksi pistät SAFAn sekä PUFAn että MUFAn edelle? Jos minä joskus hiilareita viilaan, ottaisin tilalle MUFAa.

  Saska

  VastaaPoista
 28. Ei sitä tiedä, vaikka tässä Sami Uusitalo olisi syntymässä merkittäväkin keskustelu. Kiitos tuestasi ja mahdollisuudesta pohtia näitä asioita sinunkin kanssasi näin julkisesti!

  VastaaPoista
 29. Saska kysyy: Miksi pistät SAFAn sekä PUFAn että MUFAn edelle? Jos minä joskus hiilareita viilaan, ottaisin tilalle MUFAa.

  Tuossa on nykyisen ruokavalioni rasvahappojakauma. Se on minullekin yllätys miten korkeaksi tuo SAFA on mennyt. Tuo suuri SAFA -määrä tulee rasvaisesta luonnonjogurtista (sitä menee ehkä liiankin paljon!), voista, mustaleima emmentaalista, possunlihasta.

  MUFAssa lienee paranneltavaa minulla. Olet ihan oikeassa, Saska. Voisin lisätä oliivi- ja rypsiöljyn käyttöä.

  Kiitos kun et kamalasti torunut minua!

  VastaaPoista
 30. Nuo miun saamiset oli neljän päivän syömisten keskiarvoja, jonka aikana rasvaa tuli eniten Oltermannista sekä possunrasvasta pekonin ja grillikyljen muodossa. Lisäksi silakkaa iso kasa ja lohta vähän, sekä meetwurstia, kuohukermaa, oliiviöljyä, oivariinia ja majoneesia jonkun verran. Että siinä ne merkittävimmät rasvanlähteet tuon neljän päivän aikana.

  Eli melko lyhyen ajan keskiarvoja, joka ei kokonaistilanteesta kaikkea kerro. Päivien välillä on välillä suuriakin vaihteluja, minkä verran menee mitäkin.

  Muuten en ole näitä neljää päivää lukuunottamatta koko huiman kohta vuoden mittaisen karppailuni aikana ruokapäiväkirjaa pitänyt ja makroja laskenut, vaan mennyt fiilispohjalta hyvällä menestyksellä. Omaan olooni luotan ennemmin kuin kenenkään sanomisiin, mutta syömisiini tuntuu vaikuttavan paljon myös se, mitä luen ja opin aiheesta. Ja kun joku iso kysymys tulee päähän, niin sitä "päätä hakataan seinään", kunnes omaa mieltä tyydyttävä ahaa-elämys syntyy. Ja sitä varten tarvitsee useamman näkemyksen.

  Tämän hetkisellä tietämyksellä, ymmärryksellä ja kokemuksella näkemykseni suhteista on, että tuo 1:2:2 on ihan hyvä, ainakin minulle.

  VastaaPoista
 31. Golliwog, hyvä olo on hyvä terveysmittari. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 32. "Kestävyysurheilusta vielä; en tiedä kuinka raskasta liikuntaa sillä tässä yhteydessä tarkoitetaan, mutta itse olen jatkuvasti lähestulkoon ketogeenisellä ruokavaliolla ja pyöräilen ongelmitta kymmeniä kilometrejä päivässä. VHH tuntuu tässäkin asiassa vain auttavan, sillä enää ei kiljuva nälkä pääse yllättämään parin tunnin ajon jälkeen."

  Epäilemättä pyöräilysi ei ole varsinaista kestävyysurheilua. Pyöräilystä saadaan toki raskastakin jos oikein ruvetaan veivaamaan, mutta toisaalta pyörän selässä voi viettää vaikka koko päivän kun leppoisasti polkee, vaikka ei söisi yhtään mitään. Pyöräilyä ei voi harrastaa urheilumielessä ketogeenisellä dieetillä.

  Miksi muuten ei saisi olla nälkä parin tunnin liikuntasuorituksen jälkeen? Jo tämä asettelusi osoittaa että suoritus ei voi olla kovin raskas.

  - jt

  VastaaPoista
 33. Minä diggaan Jari j:tä. Minusta sinä Veteraani olet hyvä, mutta ailahtelevainen, en todella aina ymmärrä sinua.

  VastaaPoista
 34. Hyvä, että ravitsemuksen uusista tuulista puhutaan valtalehdissä. Itse olen kuitenkin jo ehtinyt kyllästyä koko aiheeseen (siis hiilarit vs. rasvat jne). Anyway, kävin juuri mättämässä intialaisessa herkullisen runsashiilarisen aterian. Ei välttämättä ollut kovin terveellinen, mutta hyvää se ainakin oli.. :)

  Anssi M.

  VastaaPoista
 35. Varoitus HIRRMU pitkästä kommentista!

  Saska mainitsi ohimennen kahdentoista ruotsalaislääkärin ja tutkijan Dagens Medicin –lehteen kirjoittamasta tutkimusanalyysista.

  Ruotsissa ravitsemuskeskustelu roihuaa korkeana korkeimpia virallistahoja myöten. Siinä onkin suuri ero Suomeen nähden: maan ylimmät virallistahot osallistuvat väittelyyn.

  Kovan tivaamisen jälkeen Ruotsin VRN eli Livsmedelsverket nimesi 72 tutkimusta, jotka ovat perustana virallisille ruotsalaisille ravitsemussuosituksille, joiden mukaan tyydyttynyttä rasvaa tulee välttää, koska se aiheuttaa sydän- ja verisuonitauteja. Ruotsalaiset ravitsemussuositukset lienevät aika yksi yhteen suomalaisten kanssa? Osoite Dagens Medicin -lehdessä ilmestyneeseen artikkeliin:
  http://www.dagensmedicin.se/asikter/debatt/2009/04/08/livsmedelsverket-bor-omede/index.xml

  Kaksitoista ruotsalaista lääkäriä ja tutkijaa kävi läpi nuo Livsmedelsverketin nimeämät 72 tutkimusta, joilla lepää Ruotsin ravitsemussuositusten tieteellinen perusta. Heidän mukaansa kahden voidaan katsoa tukevan Livsmedelsverketin suosituksia. 11 tutkimusta ei ylipäätään käsittele tyydyttynyttä rasvaa. Mukana on yksi kahdentoista koplan mukaan täysin irrelevantti tutkimus. Kahdeksan on monimuuttujaisia kokeiluja, jotka eivät todista mitään yhdestä muuttujasta. Yksitoista tutkimusta antaa tukea Livsmedelsverketille vain joidenkin erityisryhmien osalta. Monissa tutkimuksissa ei oteta huomioon transrasvojen saantia. Jokunen tutkimus jopa osoittaa, että tyydytetty rasva on terveellistä – ne on todennäköisesti otettu mukaan siksi, ettei niiden sisältöä ole ymmärretty.

  Artikkelin lopussa on tutkimukset listattu täsmällisesti ja annetaan linkki pdf-tiedostoon, jossa ovat tutkimuskohtaiset yksityiskohdat. Jokainen voi tarkistaa itse.

  Saska ampui alas yhden tutkimuksen tulkinnan. Juuri sellaista kaipaisin enemmän! Eihän ristiriitaisen tiedon paljous tietenkään minua helpota, mutta siitä huolimatta kaipaisin.

  Hanukka kysyi olennaisen kysymyksen: "Toisin sanoen, tuleeko minun olla huolissani runsaasta tyydyttyneen rasvan saannistani siinäkin tapauksessa, että painoni ja veriarvoni pysyvät hyvinä? Katsotaanko rasvalla olevan jotain salakavalampia haittoja, joita ei ehkä pysty mittaamaan?"

  Christer, et uudessakaan vastausversiossasi vastaa kysymykseen. Ei sen puoleen, ei siihen kukaan muukaan vastaa, niin että syntisi ei ole suuri. :-) Ehkä Mökkihöperön järkeily antaisi osviittaa oikeaan suuntaan.

  Mutta vielä siis viralliset asiantuntijat jättävät tyystin huomaamatta huutamamme kysymyksen: entä jos kaikki labra-arvot pysyvät VHH:lla hyvinä tai peräti paranevat? Entä jos labra-arvot HUONONEVAT vähärasvaisella ja runsashiilihydraattisella ruokavaliolla? Erityisesti triglyt tyypillisesti saattavat runsailla hiilareilla nousta, se on ihan virallisen koululääketieteenkin tunnustama fakta (ks. Saskan oma artikkeli: http://www.tuomasjukka.fi/wp-content/uploads/2008/10/hokkuspokkus-olet-aterogeeninen.pdf sekä erinomaisen kiinnostava http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/71/2/412 )?

  Jälkimmäisen artikkelin mukaan: kun ruokavalio muutettiin runsasrasvaisesta ja vähähiilihydraattisesta vähärasvaiseen ja runsashiilihydraattiseen, tapahtui useiden eri tutkimusten mukaan seuraavaa:
  - hoikilla ihmisillä (BMI 24-27), joilla triglyt olivat hyvin korkealla, rasvan vähentäminen alensi triglyjä,
  - lihavilla, joilla triglyt olivat vain vähän koholla, rasvan vähennys nosti triglyjä.

  Edelleen saman artikkelin mukaan ruokavalion vaikutusta triglyserideihin ennustavat:
  - BMI,
  - plasman triglyarvot,
  - plasman insuliiniarvot.
  Insuliiniresistenteillä yksilöillä on muita suurempi riski hiilihydraattien aiheuttamiin kohonneisiin triglyseridiarvoihin.

  Tuo artikkeli puhuu minun tyhmän maallikonjärkeni mukaan sen puolesta, että virallisten ravitsemussuositusten pitäisi tunnustaa se, että on hyvin erilaisia aineenvaihduntoja. En siis hyökkää virallisterveellistä vastaan lainkaan, monet voivat sillä hyvin. Itse asiassa minä itse voin hyvin virallisterveellistä lähenevällä ruokavaliolla, mutta entä ne jotka tuntevat voivansa hyvin vhh:lla, varsinkin jos veriarvot ovat hyvät?

  Terv. Perenna

  VastaaPoista
 36. jt:n kommentista päätellen puheet hiilihydraattien välttämättömyydestä liikunnassa koskevat ainoastaan kilpaurheilua tai muuten erityisen raskasta liikuntaa. Tavallisen kuntoliikkujan ei tarvitse hiilareista murehtia. Me karppaajat pudistelemme huvittuneena päätämme, kun ihmiset hössöttävät hiilarien saannista kuntosalilla käydessään.

  Tulee mieleen Sundqvistin kuolematon viisaus: nykyiset ravitsemussuositukset soveltuvat sellaisenaan ainoastaan huippu-urheilijoille. (Korjaa toki jos muistin sitaatin väärin!)

  "Miksi muuten ei saisi olla nälkä parin tunnin liikuntasuorituksen jälkeen?"Esimerkiksi siksi, että liikunnan hyöty painonpudotuksen apuna valuu hukkaan, jos suorituksen aiheuttama nälkä pakottaa heti syömään poltetun energian takaisin. Näin minulla tuppasi käymään ennen vanhaan runsashiilarisella ruokavaliolla.

  VastaaPoista
 37. Saska kirjoitti:

  "Mielipide on semmoinen, jota ei tarvitse perustella tieteellä."Niinpä. Mielipide on semmoinen, jota perustellaan...

  - olkiukoilla:
  "Ajatuksena tuntuu olevan, että pitää järjestää maailman täydellisin koe, jossa..."
  "Kokonaisuuden hahmottamiselle ei anneta arvoa."
  - ylimielisyydellä ja auktoreettiasemaan turvautumisella:
  "... tällainen on maallikon tapa lähestyä ongelmaa."- perustelemattomilla väitteillä:
  "... täyttä tuubaa, ja sen voi jokainen joka..."

  - sekä tietenkin harhautuksella; Väärää mielipidettä syytetään siitä, mikä on juurikin Oikean(tm) mielipiteen heikkous:
  "Mutta tärkeintä onkin toisto. Kun riittävän monta kertaa..."Tämä on kyllä Saskalta herkullinen veto, kun muistetaan, että juurikin kovan rasvan haitallisuutta on kymmeniä vuosia toisteltu absoluuttisena totuutena... niin hyvin "tuhansissa tutkimuksissa" "kiistattomasti osoitettuna" faktana, ettei tutkimusviitteitä tarvitse edes mainita...

  Olisi hienoa, jos asiantuntijat useammin laskeutuisivat norsunluutorneistaan meidän maallikoiden tasolle ja keskittyisivät toisinajattelijoiden mustamaalaamisen sijaan esittelemään asia-argumentteja ja tutkimustuloksia.

  VastaaPoista
 38. Kiireet ovat häirinneet minua kovasti ja kommenttienne lukeminen ja analysointi on jäänyt kovin vähiin. Pahoitteluni.

  jt ymmärtää mistä on kyse kun hän tuomitsee ketogeenisen ruokavalion kestävyystyyppisen ja kovatasoisen urheilun yhteydessä. Ketogeeniset ruokakokeilut saattavat sopia sunnuntaipyöräilijöille, mutta tosissaan urheilevat ja liikkuvat pysykööt kaukana tuollaisesta erittäin vähän hiilihydraatteja sisältävästä ruokailusta. Hyvä, että tästäkin asiasta puhutaan.

  VastaaPoista
 39. Anssi M on kyllästynyt hiilarikeskusteluun. Tsemppiä, Anssi, sinua tarvitaan, myös hiilarikeskustelussa!

  VastaaPoista
 40. Perenna käy blogissani harvakseltaan kommentoimassa, mutta laatu korvaa määrän tässäkin tapauksessa. Kiitos, Perenna, hirmu kiinnostavasta kommentista ja sopivan napakoista näpäytyksistä sinne minun suuntaani. Mehän ajattelemme asiosta kovin samansuuntaisesti!

  Ihan vain Perennalle vinkiksi ja kaikille muillekin ihmeteltäväksi: Olen sitä mieltä, että korkeiden veren triglyseridien ja lihavuuden välillä oleva yhteys on hyvin usein unohtunut tiedekeskustelusta. Ehkä sen takia, että siihen suositeltava lääke on seuraava: Syö vähemmän valkoisia viljavalmisteita ja tärkkelystä! Kuka tuommoisesta reseptistä hyötyy?

  VastaaPoista
 41. Hanukka osuu jälleen naulan kantaan. Huippu-urheilua ja tavallista kuntoliikuntaa ei pidä sekoittaa keskenään.

  Voin vahvistaa, että liikunnan vaikutus painonhallintaan on varsin pieni tuijottaessamme pelkästään energiankulutukseen suorituksen aikana. Moni unohtaa kuitenkin, että kuntoliikkujan kannattaa valjastaa käyttöönsä liikunnan lisäksi koko nälänhallinnan arsenaalin (proteiinit ja rasvat).

  Jos olet, Hanukka, Turun seudulla keskiviikkona klo 17-aikoihin, sinun kannattaa mennä M&M Kuntotaloon. Luennoin siellä juuri tästä painonhallinnan ja liikunnan yhteisvaikutuksesta. Katso tarkemmin keikkakalenteristani. Sorry, jos sinua kiusaa tällainen omien luentotilaisuuksien markkinointi.

  VastaaPoista
 42. Hanukka: no sanotaanko vaikka, että kommenttini koski kehittävää liikuntaa, eli painonpudotuksen kanssa sillä ei ole paljonkaan tekemistä (muuta kuin ehkä että paino ei ainakaan putoaisi vaarallisen alas). En välttämättä tarkoittanut kansainvälisen tason huippu-urheilua vaan esim. tavoitteellista harjoittelua vaikkapa kuntomaratonille. Yritän aina välillä tuoda tätä puolta esiin, koska ymmärtääkseni veteraaniuheilijan blogi ei käsittele pelkästään laihdutusta. Tarkennuksesi jälkeen olen kanssasi täsmälleen samaa mieltä!

  - jt

  VastaaPoista
 43. jt:ltä tärkeä pointti koskien tämän blogin luonnetta. Tämä ei ole mikään varsinainen laihdutusblogi. Terveysasioita ja liikuntaa käsitellään hyvin laajasti. Toivoisin itse asiassa enemmän kommentteja urheiluväeltä.

  VastaaPoista