perjantaina, toukokuuta 29, 2009

Alakarppauskeskustelut karahtaneet kiville

#
Kommentointi on vilkasta!

Mittani alkaa olla täysi näiden erilaisten alakarppausta tukevien keskustelufoorumeiden kanssa. Ennen kuin päästään asiaan, ensin muutaman termin määritys ja muutama muukin selitys.

Mikä on alakarppaaja?
Alakarppaaja on sellainen henkilö, joka syö hyvin vähän hiilihydraatteja. Ruokavalionsa hän perustaa rasvan ja proteiinin varaan. Syö hän myös paljon vihanneksia, mikä on hyvä asia ja vitamiineja ja hivenaineita hän saa runsaasti. Heti paikalla hän ei myöskään kuole sydänkohtaukseen.

Onko alakarppaaminen viisasta?
Monella asiaan vihkiytymättömällä ensireaktio voi olla kauhunsekainen toteamus, että noin ei voi syödä ja elää. Rasva tukki suonet. Lihominen on varmaa koska läskissä on niin paljon energiaa. Onko näin? Mielestäni ei. Hiilihydraatteja voi turvallisesti nauttia vähemmän kuin "laki" määrää (Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositukset). Tieteestä löytyy tukea monien ihmisten havainnoille, että rasvaa ja proteiinia enemmän syömällä voi pysyä terveenä, jopa laihtua. Harvat ravitsemusasiantuntijat ovat valmiita tällaiseen myönnytykseen. Se saattaa johtua siitä, etteivät ole tutustuneet alan kirjallisuuteen ja laukovat tästä ilmiöstä mielipiteensä saamansa opetuksen perusteella. Välillä joku Kelan, Diabetesliiton, Kuopion yliopiston tai valtion laitoksen tutkija, laukoo jotain hämmästyttävän tyhmää tästä alakarppauksesta. Parempi olisi pitää suu kiinni ja sormet poissa näppäimistöltä. Ensin heidän/meidän pitäisi tutustua aiheeseen ja vasta sitten laukoa jotain ulkoaopittuja mantroja tai sukkeluuksiksi mahdollisesti tarkoitettuja kuolemattomia lauseita kuten esimerkiksi: "Rasva tukkii suonet".

Pitäisikö kaikkien alakarpata?
Alakarppaaminen saattaa siis olla sopivaa joillekin ihmisille ja heidän käyttämälleen ruokavaliolle löytyy tieteellinen perusta. Pitäisikö kaikkien alakarpata? Ei minun mielestäni. Jääköön tämä ilmiö yhä kasvavan harrastajaryhmän elämää ylläpitäväksi voimaksi. En usko alakarppaamisen maailmanvalloitukseen. Uskon kylläkin siihen, että alakarppaamisen yhteydessä esille otetut seikat kuten esim. perinneruokien kunnioitus, luonnonmukaisuus, kulinaariset nautinnot jne. ovat jääneet pysyviksi arvoiksi terveyskeskusteluumme. En millään voi ymmärtää miksi ihmisen pitää tunkea sisuksiina jotain iljettäviä kevyttuotteita tai jonkun tehtaan valmistamaa margariinia kun noille tuotteille on olemassa luonnon omia tärveltymättömiä tuotteita. Mutta kaikkien ei siis pidä alakarpata.
Miksi tämä avoin tilitys?
Aiheen tähän kirjoitukseen sain kuultuani hyvän ystäväni dosentti Mikael Fogelholmin kommentin tällä viikolla (27.5.2009) eräässä terveyskeskustelussa. Kommentti meni suunnilleen näin:

- Internet antaa mahdollisuuden kontrolloimattomaan nettiyhteisöön, joka voi olla kaikkea muutaman henkilön suuruisesta mielipiteiden laukaisukanavasta aina tuhansien henkilöiden muodostamaan foorumiin asti. Jos internettiä ei olisi, eivät alakarppaajat olisi saaneet niin vahvaa jalansijaa Suomessa.

Nyt päästiin sitten "asiaan"!
Tämän kommentin kokenut terveyskeskustelija laukoi ilmeisesti siitä syystä, että minä istuin yleisön joukossa. Tottuneena Fogelholmin tapaan keskustella ja tuoda asioita esille, olen lähes varma, että tällä myös on jokin syvempi merkitys meidän kahdenkeskisessä yhteistyössämme, mutta siitä en halua enempää jutella arvostamieni lukijoitteni kanssa. Olen ihan samaa mieltä kuin Mikael tässä asiassa, että alakarppaajien näkyvä missio olisi ollut mahdoton ilman internetin keskustelupalstoja, mutta näen tässä alakarppajien toiminnassa toki myös myönteisiä seikkoja. Fogelholm tietää, että minä olen paljonkin pohtinut alakarppaajien ideologiaa, tutustunut alakarppausta tukevaan kirjallisuuteen ja myös ahkerasti vieraillut noilla hänen tarkoittamillaan keskustelupalstoilla.

Tapaani keskustella leimaa avoimuus
Harva teistä tietää miten paljon olen joutunut pistämään aikaa, rahaa ja viitseliäisyyttä likoon muodostaakseni käsityksen tästä alakarppaamisesta. Olen avoimesti lähtenyt tätä omaa tietomäärääni kasvattamaan ja jakanut tietojani rehellisesti eteenpäin. Keskustelen terveysasioista päättävien kanssa myös alakarppaamisesta ja pidän näitä keskusteluja erittäin suuressa arvossa. Olen esimerkiksi pääjohtaja Pekka Puskan kanssa jo pitkään käynyt tästä ilmiöstä rauhallista vuoropuhelua. Me olemme monista asioista tosi paljon eri linjoilla, mutta sivistystä meillä ilmeisesti on molemmilla sen verran, että emme anna näiden eri käsitysten pilata hedelmällistä keskustelua. Julkisuuteen leviää ihan näinä päivinä Pekan ja minun välinen keskustelutuokio hiilihydraateista. Löydätte keskustelun 1.6.2009 lähtien apteekkilehdessä Terveydeksi! Emme päässeet kansikuvaan, mutta useita sivuja tekstiä ja kuviakin on lehdessä näytillä meidän keskustelutuokiostamme. No, mehän jatkamme keskusteluja Pekan kanssa. Tulee vielä se päivä jolloin ollaan kansikuvassa (heh!).

Keskustelukanavilla alakarppauskeskustelu on ongelmallista
Alakarppaamisesta keskustellaan muutamassa keskustelufoorumissa:
Kaikilla näillä keskustelukanavilla olen vieraillut ja muutamiin jopa kirjautunut joko omalla nimelläni tai "veteraaniurheilija" nimimerkillä. Todennäköisesti alakarppauskeskustelua käydään muissakin paikoissa. En ole niin hyvin perillä netin saloista.

Eniten minulla on kokemusta hiilaritietoiset foorumista. Minulle suotiin joitakin vuosia sitten sinne oma osio, jossa kävin tätä avointa keskusteluani esimerkiksi alakarppaamisesta ja hiilihydraattitietoisuudesta. Olen likimain ensimmäisiä foorumikirjoittajia. Taisin olla neljäs tai viides foorumille rekisteröitynyt ihminen. En kirjoita enää tällä foorumilla kolmesta eri syystä:
 1. Minulla on porttikielto foorumiin! Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakiin, avoimuuteni on tulkittu niin suureksi vaaratekijäksi alakarppaus -ilmiölle (hiilihydraattitietoisuus), että minulta on evätty pääsy foorumiin. Monenlaisia nöyryyttäviäkin tapahtumia on tuota porttikieltoa edeltänyt aika tuonut esille elämässäni. Turha niitä on tänne tuoda.
 2. Minulla ei enää ole omaa osiotani siellä. Veteraaniurheilijan palsta suljettiin yllättäen kokonaan ehkä noin vuosi sitten (en tarkkaan muista ajankohtaa). Foorumin vastuuhenkilöille tuli ylivoimaiseksi sietää avoimmuuttani. Kirjoitin mielelläni alakarppausta koskevista kiistoista ja epäselvyyksistä. Tämä oli kuitenkin liikaa. Haluttiin säilyttää ajatus puhtaudesta. Likaisia ajatuksia ei hyväksytty.
 3. Se muuttui joidenkin foorumilaisten omaksi markkinavälineeksi. Siellä tuodaan aika selvästi esille muutaman ahkeran foorumilaisen kirjallisia tuotteita ja on suuri etikettivirhe ihmetellä ääneen miksi noita tuotteita pidetään niin näkyvästi esillä.
Ajattelin myös kokeilla kirjoittelua karppaus.info:ssa. Siellä jouduin heti nimettöminä esiintyneiden foorumihenkilöiden mielivallan kohteeksi. Kirjoituksiani sensuroitiin, aloittamiani keskusteluketjuja katkaistiin sitten kun oli vaara, että yleinen mielipide kääntyy puolelleni ja sittemmin minulle on annettu myös ikuinen porttikielto foorumiin! En ymmärrä miksi en saa kirjoittaa foorumilla sen takia, että haluan tietää enemmän tästä alakarppausilmiöstä. Hiilaritietoiset -foorumissa ollessani moderaattorina selvisi miksi on tarvetta kahdelle kovin samantyyppiselle foorumille, mutta en voi sitä puida julkisesti asioiden arkaluonteisuuden takia ja on minulla myös tarve ja kyky pitää salassa minulle uskottuja asioita. Karppaus.info osoittautui varsinaiseksi fanatismin pesäkkeeksi. Jalo karppausaate ei siellä saa joutua millään muotoa epäsuotuisaan asemaan. Antti Heikkilä on siellä arvoasteikossa heti jumalista seuraava. Tragikoomisia piirteitä saaneita keskusteluketjujani saattaa vieläkin olla jäljellä muutamia. Kaikkia ei ole sensuroitu tai vääristelty pilalle.

Suomi24-palsta on sitten ilmiönä tosi hauska. Siellä riehuu lehtimyyjä Kari J Mattila, joka kopioi palstalle harva se päivä jotain Antti Heikkilän tekstejä. Äijä pitäisi heittää sieltä pihalle, mutta se ei ilmeisesti käy päinsä. Halutaan pitää hänet siellä riehumassa, jotta hän ei levittäytyisi koko nettiin. Porukka sitten joko ylistää Mattilan teesejä maasta taivaaseen tai lyttää alimpaan helvettiin. Meno on hilpeää ja palsta on tietenkin tietoarvoltaan mitätön. Välillä sinne ilmestyy joku järkevien mielipiteiden kera, mutta pian hänet on savustettu pois yhteisöstä. Huumori siellä kukkii jossain määrin ja sen takia olen kirjoittelun lopetettuani, käynyt siellä satunnaisesti. Tein siellä sen virheen, että esiinnyin omalla nimelläni ja olin koko ajan täysin rehellinen kirjoituksissani. Se ei sopinut laisinkaan palstan luonteeseen. Palsta elää kaikenlaisen hölmöilyn ja häiriköinnin varassa. Harmillista mutta totta.

Lopuksi sitten vielä tosi outo ilmiö: Kauppalehden keskusteluissa on usein esillä ruokateema ja erityisenä suosikkiaiheena siellä näyttäisi olevan, yllätys - yllätys, alakarppaaminen! Keskustelu on yllättävänkin siistiä ja älykästä. Ehkä se on tarpeeksi outo paikka käydä ravitsemuskeskustelua, jotta kirjoittajat voivat vapautuneesti tuoda esille ajatuksiaan.

Ei tämä kirjoitus tullut valmiiksi yhdellä istumisella, jatkan sitten joskus kirjoittelua. Nyt pitää välillä tehdä töitä.

Ihmetelkää ja kommentoikaa tätä alakarppausilmiötä, mikäli asia kiinnostaa.

37 kommenttia:

 1. Tämän tekstin luettuani ihmettelen sitä, että sinä itse ihmettelet mikset ole suosittu kirjoittelija ko. palstoilla. Sitäpaitsi olethan kirjoittanut ainakin viime viikolla karppaus.infoon. Älä vääristele, ettetkö saisi siellä kirjoittaa. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.

  AK.

  VastaaPoista
 2. Hyvä AK!

  Tällainen viesti näkyy ruudullani kun yritän kirjautua karppaus.infoo:n :

  Teidät on asetettu pysyvästi porttikieltoon.

  Ota yhteyttä keskustelufoorumin ylläpitäjään saadaksesi lisää tietoa.

  Tämä porttikielto on annettu käyttäjätunnuksellesi.
  En voi olla näkemättä asiaa toisin kuin sinä. Sain hyvin paljon tukea ajatuksilleni (eräs opinnäytetyö VHH:sta) eräässä keskusteluketjussa. Ylläpito pisti tämänkin ketjun "varastoon" ja lätkäisi minulle kirjoituskiellon. Ala-arvoista toimintaa, jolla jatkuu nöyryyttämiseni. Kaikkea en suostu kertomaan foorumilla näytellyistä episodeista.

  Kiitos kommentistasi. Tuliko asia nyt selvemmäksi?

  VastaaPoista
 3. Kaikki artikkelissa mainitut keskustelupalstat ovat minulle jollain tapaa tuttuja (hiilaritietoiset vähän huonommin), ja suomi24-palstakritiikki osuu ainakin täysin nappiin. Mattila vaikuttaa melkoiselta hörhöltä itsekin, mutta eivät nämä tätä häiriköivätkään mitään ajatusten tonavia ole. Muutama innostunut kylähullu (Mattila mukaanlukien) ja olematon moderointi riittävät kyllä pilaamaan palstan kuin palstan.

  Karppaus.infolle olen kirjoitellut alakarppauksen aloittamisesta, eli vuoden 2007 lopulta lähtien. Se on mielestäni hyvä paikka, jos haluaa tietoa alakarppauksesta eikä nähdäkseni ollenkaan niin puristinen mitä tekstissäsi väität. Hyvin perustellut eriävät mielipiteet siellä kyllä sallitaan, mutta turha jankkaaminen ja provoilu (sitäkö olet siellä harrastanut?) ei taas nauti suurta arvostusta.

  Ei karppaus.infon palstalla ainakaan minulle ole tungettu mitään yhtä totuutta kurkusta alas, vaan yleensä myönnetään lähes joka asiassa ihmisten olevan erilaisia, eli mikä toiselle sopii ei välttämättä sovikaan sille toiselle. Palstalta saa neuvoja alakarppaukseen niitä asiallisesti kysymällä.

  VastaaPoista
 4. Jarmolta tuli mielenkiintoinen kommentti. Olemme samaa mieltä, suomi24 -palstasta, Tuon asian toteamiseen ei tarvita kovin paljon vakuuttelua. Sen sijaan olemme eri mieltä karppaus.info:sta. Jos jollakin palstalla on kaiveltu menneitä aikoja, niin se on nimenomaan tämä palsta. Ole siististi siellä palstalla, niin mitään ikävää ei tapahdu, uskotaan näin.

  VastaaPoista
 5. Alakarppauksesta (meniköhän se nyt oikein!!?) minä sain tietää tämän Krisun blogin kautta. Siitä olen kyllä hemmetin iloinen, että järjestys oli juuri tämä eikä päinvastainen. Ihan aidosti minuakin kiinnostaa karppaus, mutta en ehkä ihan yhtä innostunut ole asiasta kuin Krisu. Täytyy tutkia eikä hutkia. Hyvä Krisu! Pidän sinua erittäin suuressa arvossa.


  Terveyskeskuslääkäri

  VastaaPoista
 6. Äh, koko suomi24 on hupipalsta, ei siellä ole missään asiassa oikeaa keskustelua. Varsinkin VHH-palsta on tästä hyvä esimerkki. Itselle se on kyllä hyvä paikka kuluttaa aikaa silloin kun töissä ei ole töitä. Tulee siellä aina välillä jotain hyödyllistäkin, harvoin tosin.

  VHH-keskustelu on muutenkin mennyt uskonnonomaiseksi, tarvitseeko sitä enää kiihdyttää.

  VHH toimii joillakin (niin kuin mulla hyvin) enkä tarvitse sille muuta perustelua kuin sen, että verensokerin älyttömän heilahtelun (mulla on DM2) poistuminen helpottaa sekä oloa että vähentää syömistä.

  Näissä keskusteluissa linja liikkuu suurin piirtein linjoilla 'alakarppaus poistaa kaikki terveysongelmat' - 'VHH aiheuttaa kaikki terveysongelmat'.

  VastaaPoista
 7. Kiitos kommentistasi Terveyskeskuslääkäri. Hyvää päivän jatkoa!

  VastaaPoista
 8. Hyvä huomio Anonyymilta: VHH-keskustelu on muutenkin mennyt uskonnonomaiseksi, tarvitseeko sitä enää kiihdyttää.

  Ei tarvitse. Hyvää päivän jatkoa.

  VastaaPoista
 9. Jännä kirjoitelma.

  Toivoisin, että Christer voisi tehdä tästä alakarppauksesta jonkun sellaisen kirjoitelman, jossa ei käsiteltäisi karppaajia, vaan itse alakarppiruokavalioon liittyviä terveysasioita. Minulle siis jäi tuosta kirjoitelmasta hieman pimeäksi esimerkiksi se, mitä nuo "arkaluontoiset asiat" mahtavat oikeasti tarkoittaa ja mikä kaikki Christerin mielestä alakarppauksessa häiritsee (sen epäasiallisesti keskustelevan foorumiporukan lisäksi). Jokin pieni tai suuri selvennys olisi minun mielestäni kiva kuulla. Saattaisin siinä itsekin valaistua ja harkita omaa ruokavaliota uudelleen, jos jotain sellaisia haittoja, joista en ole ennen kuullut, tulisi esille.

  t. Valtsu

  VastaaPoista
 10. Valtsu löytää terveysblogistani runsaasti tietoa niistä havainnoista, joita olen alakarppauksesta tehnyt.

  Sinun täytyy ottaa huomioon, että julkisuus harvoin tulee ilman lieveilmiöitä. En aio julkisesti käydä läpi näitä lieveilmiöitä, sillä se todennäköisesti johtaisi entistä hankalampiin asetelmiin.

  Kunto & terveys -lehti sinun kannattaisi ehkä tilata. Minä tuon siinä lehdessä esille pohdintoja ravitsemuksesta ja tätä karppausnäkökulmaa on toivottu lisää.

  VastaaPoista
 11. He vaan kaikille,
  olen 4 lasta saatuani laihduttanut jonkin verran hiilihydraatittomalla dietillä. Mutta en ole päässyt mihinkään ilmiömäisiin laihutustuloksiin. Sen sijaan olen huomanut sen, että kun syö täysarvoista ruokaa (sokeritonta), ilman E-koodeja, väsymys häipyy ja mielialakin kohoaa. Olenkin huolissani esim. nykyisestä kouluruuasta. Kyllä oli ennen terveellistä, vaik ei ollut kummosta: pottuja, porkkanaa, puolukkaa ja kokolihaa. Olen tullut siihen tulokseen, että lapsiraukat väsyvät tällä nykyisellä moskalla. Miten siihen oikeasti voisi vaikuttaa?

  VastaaPoista
 12. Vähähiilihydraattinen ruokavalio näyttäisi laihduttavan ja helpottavan nälänhallintaa kun ylipainoa on paljon. Tästä syystä en ymmärrä miksi puhutaan laihdutusleikkauksista kokeilematta VHH:ta.

  Täysipainoisen, maittavan, mahdollisen lisäaineettoman ja puhtaan ruoan puolesta kannattaa tehdä suuriakin uhrauksia siellä kotona ja muistuttaa joka käänteessä sen välttämättömyydestä myös joukkoruokailussa.

  VastaaPoista
 13. Hei Christer,
  eikö se ole ihmeellistä, miten tietyt ilmiöt jakavat ihmisiä uskontomaisiin leireihin. Puuhailen itse paraikaa hieman myös ilmastonmuutosasioiden parissa ja psykologinen juupas-eipäs- jakauma on ihan samanlaista! Asenteiden ääripäillä ei ole mitään halua koettaakaan ymmärtää toisiaan. Herjat kyllä lentää. Psykologeilla riittäisi näissä 'lainalaisuuksissa' tutkittavaa ja lienevätpä sitä tehneetkin...
  Sinunkaltaisia sivistyneitä herrasmiehiä todella tarvitaan ja toivon, että et liiaksi pahoita mieltäsi noiden vähemmän fiksujen 'kommunikoijien' kanssa. Työsi tulee kantamaan hedelmää koko ajan kasvavassa mittakaavassa - ja kansanterveys paranee. Sinulla on oikea ihmettelyn taito ja käytöstavat tallella, pystyt pitämään välit viralliseen leiriin ja sitä kautta vaikuttamaan.
  Tsemppiä ja hienoa kesän alkua Suomeen!

  VastaaPoista
 14. Onhan se jo aika paljon mikäli asiasta edes keskustelee Puskan kanssa. Olisi mielenkiintoista tietää mitä Pekka poika tätä nykyä asiasta tuumaa. Muutama vuosi sitten hän kuittasi asian toteamalla "laihtuuhan sitä rotanmyrkylläkin".

  Ainakin meikäläisen vhh on siinä määrin ravitsevaa, että Pekka voisi iskeä omat eväänsä pöytään ja sitten verrataisiin valtion suosituksia rotanmyrkkyyn. Kehnot ovat isänmaan eväät nimittäin ne eivät rotanmyrkylle pärjää.

  VastaaPoista
 15. Sami Uusitalon eväät ovat todistetusti hyvin laadukkaat.

  VastaaPoista
 16. No, mitä ylläpito sanoi? Olivatko sitä mieltä, että joku anonyymi väärinkäyttää nimimerkkiä Veteraaniurheilija, senhän huomaa jo siitä, että se kirjoittaa ihan järkeviä?

  VastaaPoista
 17. Juon tietty limuja, alkoholia, ja syön joskus karkkeja. Mutta ruokavalioni runko on kyllä ravitsevaa.

  Tarkoituksenani viitata asiantuntijoiden Uusitupa, Aro, Pietinen jne. pöyristyttäviin väitteisiin ettei vhh:lla saisi suojaravinteita.

  Kyllä minä kertakaikkisesti menin ymmälleni kun aloin itse kelaamaan fineliä ja tarkastelemaan suojaravinnetiheyksiä. Ei siinä mennyt tuntiakaan kun olin vakuuttunut että vhh:lla saa samaa energiamäärään kohden paljon enemmän suojaravinteita kuin syömällä runsaasti viljatuotteita, perunaa, pastaa ja riisiä.

  Ovatko nuo mainitsemani ihmiset näitä asioita koskaan miettineet ? Heidän väitteensä ovat pohjattoman typeryytensä lisäksi täysin edesvastuuttomia. Veronmaksajien (ja ruoka- ja lääketeollisuuden sponssaamien) kustantamien auktoriteettien tulisi antaa perusteltua tietoa eikä pelotella olemattomilla.

  VastaaPoista
 18. Kannattaa muistaa etta monet kayttajat esim. karppaus.infolla nakevat foorumin nimenomaan vertaistukifoorumina. Siksi VHH:ta epailevia vierastetaan. Karjistettyna, kuvittele etta menisit AAA-kokoukseen ja alkaisit esitella alkoholin kayton etuja, ja siita kieltaytymisen haittoja. Mika olisi vastaanotto?

  kk

  VastaaPoista
 19. Yritin avata tästä Christerin uusimmasta porttikiellosta keskusteluketjun karppaus.infossa.
  Avaus on nyt kadonnut siellä bittiavaruuteen.
  Tuntuu jotenkin oudolta.
  Voivatko Christerin käsitykset olla NIIN kerettiläisiä ja vääriä, että "ikuinen porttikielto" sekä hiilaritietoisten että karppajien keskustelupalstalle on aiheellinen?
  On kiitoisaa, että aihe vaikuttaa kovinkin aralta karppaus.infossa(kin).
  Mistä tässä on perimmiltään kyse?
  T: Kardemumma

  VastaaPoista
 20. Pekka, olen aina systemaattisesti käyttänyt joko omaa nimeäni tai Veteraaniurheilija -nimimerkkiä. Tietääkseni nimeni väärentämistä ei ole esiintynyt.

  VastaaPoista
 21. Sami Uusitalo on tehnyt arvokasta perustyötä VHH:n eduista informoidessaan. Kerta kaikkiaan loistavia oivalluksia tulee liukuhihnalta.

  VastaaPoista
 22. kk valistaa minua karppaus.info:n luonteesta. Kiitos.

  VastaaPoista
 23. Kardemumma pelaa vaarallista peliä karppaus.info;ssa. Olet vaarassa menettää kirjoitusoikeutesi jos liiaksi tuot minua esille. :-)

  VastaaPoista
 24. Täsmennys:
  Ketjunvaukseni oli siirretty Off topic -palstalle.
  Siellä se on edelleen.
  Siellä moderaattori kertoo laittaneensa sinut jäähylle, Christer.
  Eli ET ole "ikuisessa porttikiellossa" sentään.
  Hoover:
  "Ikuinen on pitkä aika, kutsutaan sitä jäähyksi. Tämä on vertaistukipalsta, jolla on tarkoitus keskustella enemmän ruokavaliosta ja vähemmän henkilöistä."
  T: Kardemumma

  VastaaPoista
 25. Höpö höpö. Siellä se onoff-topicissa se ketju, Kuitenkin pitäis puhua ruokavaliosta, eikä ihmisistä.

  VastaaPoista
 26. Ja se avaamani "ketju" on näköjään lyöty lukkoon...
  T: Kardemumma

  VastaaPoista
 27. Huomasin saman minkä Kardemumma. Ketju on suljettu. Krisulle tsemppiä! Sinulla on enemmän tukijoita mitä ehkä osaat kuvitellakaan. Moderattorit karppausinfossa voivat suksia kuuseen.

  Jussi

  VastaaPoista
 28. Miten tätä suomi24keskustelua kommentoit?

  Olen yrittänyt ymmärtää
  Kirjoittanut: kj.mattila / 29.5.09 / klo 12:59
  Sundqvistia ja olen käynyt kuuntelemassa hänen luentojaan. En voi kuitenkaan ymmärtää miksi hän käy sotaansa jokaisella nettipalstalla, yrittää olla VHH ja yrittää olla Puskan kaveri. Miksi hän haukkuu kaikki VHH:laiset, riitelee joka paikassa ja yrittää silti olla VHH:n puolustaja. Ei mene kaaliin ei sitten millään.

  Itsekin olen
  Kirjoittanut: seurannut / 29.5.09 / klo 13:18
  Sunqvistin kirjoittelua, enkä näe asiaa ollenkaan niinkuin sinä. Sunqvist on erimieltä asioista ja kannattaa ehkä enemmän ns. hyväkarppausta kuin alakarppausta ja sitähän sinä et varmastikaan voi sietää. Hän uskaltaa olla omaa mieltään asioista. Mitä pahaa siinä on, jos haluaa olla Puskan kaveri? Eikö asioista ole silloin paljon helpompi keskustella kuin sinun tavallasi, riitelemällä? Ei Sunqvist olekaan samaa mieltä kuin Puska. Sinun tapasi toimia ei mene kaaliin, ei sitten millään. Ja mitä tulee riitelemiseen palstoilla, niin siitä sinä olet hyvä esimerkki.

  VastaaPoista
 29. Pyydän vilpittömästi anteeksi aiheuttamaani mielipahaa eri yhteyksissä. Keskustelupalstoilla esiintyminen on taitolaji, jota en hallitse. Viimeisimpiin kommentteihin vastaan nimimerkki "boxin" sanoin Suomi24-palstalla:

  Olen täysin eri mieltä
  Kirjoittanut: boxi / Tänään / klo 09:20
  Korostan tässä, että puolustan nyt henkilöä, jonka kanssa en ole edes samaa mieltä!
  Hän otti esim. Mattilan tasa-arvoiseksi kumppanikseen, kun yritettiin jotain välirauhaa täällä. Toinen on tohtori ja toisella ei ole edes perustutkintoa. Kyllä siinä minuakin otti päähän, kun tohtori itsensä ja korkean koulutuksensa niin matalalle veti. Että ei ainakaan leuhka ole! Ei ole myöskään alentuva. Yrittää vain olla diplomaattinen ja ystävällinen.
  Ei näissä keskustelupalstoissa voi pärjätäkään. Ilkeää porukkaa tursuaa joka lävestä niin maan perusteellisesti. Hän vain sattuu pärjäämään virallisissa piireissä erittäin hyvin. Ne ovat hankalia ja vaativia, mutta aina ei ole joku ilkeilemässä heti nurkissa. Saa pelata asian kanssa.
  Sen jälkeen, kun karppisivut bannasivat miehen, päätin, että en ole mikään karppi enkä muukaan kala. Se mitä syön ei saa olla mikään osa identiteettiäni. Eli vältän huonoja hh ja pidän muiden hh määrän kohtuudessa, mutta en kutsu itseäni sen vuoksi yhtään miksikään.
  Tuolla koulutuksella , mikä CS:llä on ja avoimuudella saakin jo tuntea arvonsa. Oman nimen käyttäminen on suuri riski, jonka hän on halunnut ottaa. Kunnioitan sitä, mutta itselle ei tulisi mieleenikään. (No, hän nyt tuntee minun nimeni).
  Lopuksi: hän ei ole "täysipäinen" kanssani keskustellessaan. Hän on erittäin miellyttävä, mielenkiintoinen, asiansa tunteva, älykäs, itseironinen ja vaatimaton tiedemies. Laatujätkä. Enkä ole samaa mieltä hänen kanssaan.

  VastaaPoista
 30. Tämä Veteraaniurheilijaa koskeva kirjoittelu ympäri internettiä on minusta surullinen osoitus miten vähän me osaamme arvostaa toisiamme. Olemme valmiita mustamaalaamaan ihmistä joka seura omatuntonsa ääntä ja avoimesti käy vaikean aiheen kimppuun: pitäisikö meidän seurata VRN suosituksia vaiko ei? Mielestäni Veteraaniurheilija on antanut tähän hyvän vastauksen, joka ei kelpaa fanaattisille alakarppaajille: "Jos liikut paljon, silloin pitää syödä runsaasti hiilihydraatteja. Jos et liiku paljonkaan, silloin hiilihydraatteja rajoitetaan." Oppineissa ja sivistyneissä piireissä tuo voidaan hyväksyä, mutta sivistymättömät alakarppaajat eivät tuollaista hyväksy. Täydellisen tyhmyytensä he osoittavat hyökkäämällä Veteraaniurheilijaa vastaan, joka sentään on tohtorismies ja tietää paljon ravintoasioista. En ymmärrä tätä? Veteraaniurheilijan terveysblogi on hieno! Sitä tulee luettua joka päivä ja vieläpä monta kertaa. Luettavaa on varmaan loppuelämäkseni täällä. Tuhansia hienoja kirjoituksia. Kiitos. Älä lannistu, Veteraaniurheilija! Sinulla on runsaasti tukijoita!!!

  Reijo

  VastaaPoista
 31. Christer on saanut avattua keskusteluyhteyden maan johtaviin ravitsemusalan vaikuttajiin. Tämä on suurin edistysaskel näiden asioiden tiimoilta maassamme. Christer on kaiketi suhtautunut noin parin vuoden ajan myönteisesti vhh:on ruokavalio vaihtoehtona lihaville ja aikuisiän diabeetikoille. Tässä mielessä hän on saavuttanut parissa vuodessa enemmän kuin koko karppiyhteisö yli kymmenessä vuodessa.

  Karppisivuilla on ravintokemiaa taitavia fiksuja yksilöitä, mutta myös aivan umpiossa eläviä fundamentalisteja jotka katsovat, että heidän ruokavalionsa on sopiva koko muulle maailmankaikkeudelle (eli ovat yhtä sokeita kuin VRN 55%-60% hiilarisuosituksellaan)

  VastaaPoista
 32. Kannattaa olla varuillaan kun käy herrojen kanssa saunassa, krisu. Luuletko että Puska on unohtanut voikampanjasi ja margariinimainosten etsinnän?

  VastaaPoista
 33. Ehdotan ainakin avainsanan "ruokavaliot" lisäämistä tähän juttuun. Siten se löytyy helpommin, kun joskus etsii noiden tagien avulla vanhoja juttuja täältä blogista.

  VastaaPoista
 34. Itse seuraan karppaus.info -foorumia suhteellisen säännöllisesti. En kuitenkaan ole rekisteröitynyt.
  Kuten Sami Uusitalo tuossa yllä mainitsi, niin ko. foorumilla vaikuttaa olevan joitakin erittäin asiantuntevia henkilöitä. Lisäksi ajoittain löytyy myös kriittisiä kommentteja, joten en näkisi foorumin olevan täysin sokea uskossaan.
  Minusta myös nimim. kk:n kommentti vertaistukisivustosta oli hyvä. Osa palstalla vaikuttavista ihmisistä on kokenut "valaistumisen" pitkän ylipaino- ja syömishäiriökierteen jälkeen, ja ovat lähes fanaattisen vihaisia virallisterveellistä linjaa edustavia tai muita kriittisesti VHH:n suhtautuvia kohtaan. Lisäksi karppaus.info foorumilla on paljon esimerkiksi Hanna Partasen ulkonäköä arvostelevaa ym. ala-arvoista kirjoittelua, jolla ei ole juurikaan tekemistä VHH:n kanssa.

  Leirejä ja piiloagendoja löytyy sieltä ja täältä, joten lukijan aina on hyvä olla varuillaan. Koskee myös tätäkin blogia.

  -Jyyki

  VastaaPoista
 35. Karppien antipatia ns. virallista linjaa kohtaan on äärimmäisen ymmärrettävää. Ihmiset ovat sairastuneet vakavasti "vähän rasvaa" paljon perunaa ja leipää ohjeilla. He ovat löytäneet karppauksesta avun ja ovat sen vuoksi "valaistuneita".

  Oma antipatiani virallista linjaa kohtaan nousee tappiinsa katsellessani uimarannalla tai -hallissa ylipainoisia lapsia jotka yrittävät epätoivoisesti pudottaa painoaan. Tehtävä on mahdoton. Heidät pumpataan yötä päivää täyteen glukoosia ja elimistö toimii sillä. Ei vahingossakaan rasvakerroksella. Kiitos teille ravitsemusterapeutit ja muut murhaajat.

  VastaaPoista
 36. Hiilaritietoiset foorumissa nimimerkki "Ksantippa" kirjoittaa arvion Terveydeksi-lehden hiilihydraattikeskustelusta. Et mahdollisesti seuraa aktiivisesti tätä foorumia, joten pistän sinulle kopion kirjoituksesta.

  _______________

  Alkuviikosta ilmestyi viimeisin Terveydeksi-lehti, jota saa ilmaiseksi apteekin tiskiltä. Ihan oli etusivulle päässyt puffi artikkelista Hyvä vai paha hiilihydraatti. Kirjoituksessa näkökantojaan esittivät Pekka Puska (PP) ja Christer Sundqvist (CS).

  Artikkeli sai mut ensin raivostumaan, sitten tuli hällä väliä-olo. Jossain toisessa tämän foorumin ketjussa on keskusteltu yritysmaailman moraalista tai moraalittomuudesta. Siinä todettiin, ettei yrityksellä ole moraalia, omistajilla on. Tai ei ole. Se on selviö, kun puhutaan yritysmaailmasta. Mutta mikä halvatun taho voisi vaatia julkisen sektorin korkealla paikalla olevalta edustajalta myös moraalia? Artikkelia lukiessa tuli mieleeni, että Puska näimmä saa suoltaa suustaan mitä tahansa potaskaa, niin kukaan ei korvaansa moiselle lotkauta. Kukaan ei vaadi häntä tilille.

  Jos privaattisektorilla joku ison yrityksen johtaja olisi noin täydellisen näköalaton ja piittaamaton tutkimustuloksista, jotka koskettavat hänen omaa alaansa, niin yritysjohtaja olisi pian entinen yritysjohtaja. Mutta kun on pääjohtaja, niin suu voi jauhaa samaa, vanhaa liturgiaa, vaikka sokeakin näkee, että jotain on pahasti pielessä, kun väki sairastuu ennen näkemättömällä vauhdilla.

  Vanhan liturgian lisäksi Puska päästelee aikamoisia sammakoita suustaan. "Puskan mielestä runsas eläinrasvojen syönti ei ole ihmiselle mitenkään luontaista: lehmänmaidon rasva on tarkoitettu vasikalle, ei ihmiselle." "Puska muistuttaa, että menneinä aikoina valtaosa maailman ihmisistä on syönyt erittäin hiilihydraattipitoisesta ruokaa, ja toisaalta elämään on kuulunut myös runsas liikkuminen."

  Eli tästä voimme päätellä, että eläinrasva = maitorasvaa ja että meidän suomalaisten esiesivanhemmat, jotka tulivat tälle niemelle viimeisen jääkauden jälkeen noin 8000 vuotta sitten, koostivat ravintonsa hiilihydraateista. Samoin tietysti ovat koostaneet kaikki Homo sapiens-lajin yksilöt sen noin 160 000 vuotta, mitä ehtivät elää ennen kuin maanviljely keksittiin. Kun kerran Puska noin sanoo, niin sitten se varmaan on niin.

  Jos Nokia olisi rakennettu vastaavanlaisen logiikan varaan, niin siinä lafkassa juoksupojat ja -tytöt kipittäisivät sievillä jaloillaan ja veisivät viestilappuja osastolta toiselle. Eihän siellä oltaisi vielä päästy edes putkipostin asteelle.

  CS puolustaa kirjoituksessa VHH-ruokavaliota, puhuu riittävästä proteiinin ja rasvan merkityksestä nälän hallinnassa, ja nimenomaan alleviivaa, että VHH pitäisi nostaa yhdeksi ruokavaliosuositukseksi kuten esim. keliaakikkojen tai laktoosi-intolerantikkojen ruokavalio. PP ei kuulemma tyrmää ajatusta, mutta hänen mielestään suositusten pitää pohjautua luotettavaan tutkimustietoon. Millä tavalla hän aikoo hankkia tutkimustietoa VHH-ruokavaliosta, jos hän ei tähän mennessä ole kuullut ensimmäisestäkään myönteisestä asiaa koskevasta tutkimustiedosta?

  Tämä on niitä hetkiä, kun en ajattele kauniisti julkisesta sektorista .

  VastaaPoista