**
Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) puntaroi juomasuosituksia laatiessaan eri juomien terveys-, paino- ja hammasvaikutuksia. Kahvin osalta asiantuntijaryhmä päätyi siihen, että se on harmitonta, kertoo ravitsemusasiantuntija Patrik Borg UKK Instituutista.- Kahvin haittoja ei ole saatu esiin tutkimuksissa. Sen sijaan sen terveysvaikutuksista alkaa olla näyttöä, joka voidaan kenties jatkossa ottaa huomioon uusia suosituksia laadittaessa, Borg toteaa.
VRN otti huomioon sen, että juomat voivat olla lihottavia, jos niitä juodaan paljon. Kahvin suhteen merkitsevää on, minkä kanssa sitä juodaan ja kuinka usein. Suositeltavaa olisi sokerin ja maidon rasvan välttämiseksi juoda kahvi mustana tai vähärasvaisen maidon kanssa. Yksi punaiseen maitoon tehty maitokahvi silloin tällöin ei kuitenkaan pilaa kenenkään terveyttä.
- Punaisen maidon kieltäminen café lattessa näyttäisi terveysnatsismilta. Jos juo yhden kupin päivässä, ei asialla ole merkitystä, mutta jos juo monta, on sokeripaloilla ja maidon laadulla terveydellistä merkitystä, Borg huomauttaa.
Hammasterveydelle on pahasta juomien happamuus. Vaikka kahvi on hapan, ei se ole pahimmasta päästä tässäkään suhteessa.
Suodatinkahvi on edelleen tutkimusten valossa pannukahvia suositeltavampaa. Esimerkiksi espresso asettuu näiden kahvilaatujen välimaastoon kolesterolia kohottavien ainesosiensa takia.
Kysymys kohtuullisuudesta saa Borgin kaartelemaan. Juomasuosituksissa ei oteta asiaan kantaa, mutta kohtuutta voisi olla yhden ja viiden kupin välille asettuva päiväannos.
Kahvi ei aiheuta suomalaisille ravitsemuksellisia ongelmia
Suomalaiset juovat keskimäärin 3,2 kuppia kahvia päivässä. Ne, joille kahvi ei sovi, tuntuvat osaavan vältellä sitä itse. Tällä Borg viittaa esimerkiksi kofeiiniherkkiin ihmisiin, joille ei suositella yli kolmea kupillista kahvia päivässä.
- Sen sijaan syyllisyyttä kahvin kohtuukäytöstä on paljon. Kahvissa on vahva synnin leima, ja siihen liittyy paljon harhaluuloja. Moni uskoo sen diureettiseen voimaan, vaikka sitä ei ole todistettu.
Maalaisjärkeä käyttäen jokainen voi havaita, että kahvi itsessään on harvoin ongelma, sen sijaan ongelmia tulee, jos kahvilla korvataan aterioita.
Borg toteaa myös, että mielikuvissa kahvi ja kofeiini yhdistetään liiankin tiukasti yhteen. Kahvissa on puskuriaineita, joten kahvista saatavan kofeiinin vaikutus jää heikommaksi kuin energiajuomista saatavan. Tämä pätee etenkin lasten käyttöön. Silti kahvikaan ei ole lasten juomaa, sillä kun maksan kehittyminen on kesken, suositellaan varovaisuutta kahvin käytössä.
Lähde: Ruokatieto uutiskirje toimittajille, 26.5.2009
Uskoisin enemmän terveysvaikutuksia olevan kahvin/kofeiinin kokonaan poisjättämisellä. Muutenkin haluaisin nähdä tämänkin tutkimuksen tarkemmin. Ruokatieto-sivuston tutkimukset tuottaa Finfood, jonka hallitus koostuu elintarvikeyritysten edustajista. Kukakohan tämänkin tutkimuksen on tilannut...
VastaaPoistaHyvin mahdollista, että kahvi onkin ihan ok juoma. Tekstistä tuli silti mieleeni myös eräs erittäin kofeiininvastainen blogi: http://qmies.blogit.fi/
VastaaPoistaSiellä siis pyritään yhdistämään kofeiini useisiin psyykkisiin häiriöihin. Muun muassa masennus ja paniikkihäiriö liitetään kahvinjuontiin. Aineenvaihduntasairauksista ei taida kuitenkaan suurempia mainintoja olla.
Osaisitko Christer sanoa tästä blogista jotain? Voisiko sanomassa olla järkeäkin? Tekstit ovat osittain melko hankalia, joten oma lukiolaisen arviointikyky ei riitä sanomaan noihin mitään. Itse varmaan pystyt?
t. Valtsu
ps. blogisi on kyllä sikahyvä tieto-/uutislähde tällaiselle terveysjutuista kiinnostuneelle! tosin taidat tietää sen itsekin :P
Käsittääkseni joillakin kahvi voi nostaa insuliinitasoja ja näin ollen aiheuttaa verensokeritason laskua/ varastointia. Atkinskin varoitteli aikanaan. AK
VastaaPoistaVähän samoilla linjoilla ~heidin kanssa. Voi tämä olla tilaustyö. Kahvia on kyllä vaikea mieltää terveysjuomaksi. Kohtuus taitaa tässäkin olla se ydinsana.
VastaaPoistaKiva kun kävit kommentoimassa Valtsu! Tutustuin mainitsemaasi kofeiininvastaiseen blogiin. Olen aika hämmentynyt, se lienee oikea sana kuvaamaan ajatuksiani blogista. Väite kofeiiniteollisuuden ja lääketeollisuuden lonkeroista, joita vielä sitten poliitikot suojelevat, saa minut entistä suuremman hämmennyksen valtaan. Puhumattakaan Jånbackan Levitaatiotutkimuskeskuksen artikkelisarjasta.
VastaaPoistaJonkinlaista (näennäis)tieteellisyyttä on kirjoituksissa, mutta minua kiusaa tavattomasti tutkimusviitteiden poisjättäminen kirjoitusten yhteydestä. Hurjia väitteitä olisi mielellään nähnyt ankkuroituna tutkittuun tietoon. Oikeanpuoleisessa palstassa on toki paljon tieteellistä lähdemateriaalia kofeiinista ja osa linkeistä ovat sellaisia, että ne ehkä on osannut etsiä vain akateemisen koulutuksen saanut kirjoittaja.
Vaikea siis sanoa miten blogiin pitäisi suhtautua. En uskalla tuomita. Vähähiilihydraattisen ruokavalion tuomitseminen ja harmillisen väärin tiedoin lähdettyäni sitä tuomitsemaan, on vielä aivan liian tuoreessa muistissa.
Tiede on monimutkaista. Kirjoittaja liikkuu sellaisella kofeiinitutkimuksen alueella, että voi olla vaikeaa saada keskustelukumppania tiedeyhteisöstä. Se johtuu tutkijoiden kapea-alaisuudesta.
Mielestäni tällaisia kirjoittajia tarvitaan! Kirjoittaja on tosissaan kerännyt valtavan määrän tietoa.
Jep, AK, olen itsekin lukenut kofeiinin roolista glukoosin homeostaasissa, Mielenkiintoista.
VastaaPoistaAivot sijaitsevat hämähäkeillä suun alueella ja ruokatorvi kulkeekin suoraan aivojen läpi. Aivot ovat suorassa yhteydessä silmiin. Hämähäkillä on kahdeksan pistesilmää joilla voi ainoastaan havaita valon vaihtelua.
VastaaPoistaItse pystyn kutomaan kahvikupposen ääressä paljon paremman verkon kuin ilman kahvia.
Toisaalta kahvi on ilmiselvä huume jota pitäisi nauttia ainoastaan poppamiehen valvonnan alaisena. Itse itseään valvoen tulee helposti vedettyä reilusti yli käyttöturvallisuustiedotteen 20mg/kg myrkytysrajan.
qmies täällä moi,
VastaaPoistaOlen jättänyt lähdeviitteet pois, koska blogi on pelkkä työpäiväkirja minulle itselleni, enkä jaksa ruveta joka kerta hakemaan samoja viitteitä ja linkkejä kun esitän jonkin kofeiinin tutkitun vaikutuksen. Kaikki väittämät perustuvat tieteellisiin tutkimuksiin ja 70-luvun puolivälissä heränneen neuroendokrinologian ja psykosomatiikan harrastukseen. Meillä on palkattuja tiedemiehiä, joiden työnä olisi tieteellinen tutkimus ja artikkeleiden kirjoittaminen, minulle se ei kuulu.
Kofeiini on suurin psyykenlääkkeiden markkinoija, se tiedetään tieteessä mutta terveydenhuollossa se ohitetaan täysin, vaikka tautiluokituksissa on kyllä kofeiinidiagnoosejakin. Käytännössä asia on niinkuin sanon poliitikkojen, lääkäreiden ja lääketeollisuuden suhteen, kofeiinimyrkytyksen väärät diagnoosit, joita on noin 500 000, hyödyttävät vain kofeiini- ja lääketeollisuutta.