maanantaina, toukokuuta 25, 2009

Rasva tasapainotti elimistön

*
Vasabladet haastatteli
18.5.2009 diabetespotilas Ingemar Erikssonia ja asiantuntijoita Annika Dahlqvistia, Antti Heikkilää ja Christer Sundqvistia.

Ingemarin tapaus on mielenkiintoinen. Hänellä todettiin lihavuuden lisäksi korkea verenpaine ja myöskin verensokeri oli koholla. Hoitona hänelle määrättiin kaksi lääkettä ja hän sai kehotuksen välttää rasvoja. Lisäksi häntä kehotettiin liikkumaan paljon.

Hän onnistuikin pudottamaan painoaan lähinnä kovalla liikunnalla ja nälkäkuurilla. Tuli syksy ja liikunta jäi vähemmälle. Paino nousi entisiin lukemiin.

Sattumalta hän löysi Sten Sture Skaldemanin kirjan. Skaldeman oli pudottanut painoaan 145 kilosta 80 kiloon syömällä paljon rasvoja. Niinpä Ingemar Eriksson päätti kokeilla samaa keinoa. Hän söi lihaa, läskiä, kalaa, voita, kananmunia ja vihanneksia. Jätti kokonaan pois perunan ja muut runsaasti hiilihydraatteja sisältävät ruoka-aineet.

Pienenä ihmeenä Ingemar pitää sitä, että hän laihtui näkemättä nälkää. Lisäksi vapaa-aika täyttyi muustakin kuin liikunnasta. Ingemar on ollut tällä Skaldemanin vähähiilihydraattisella dieetillä noin kolme vuotta. Hänen veriarvonsa ovat kunnossa ja hänellä ei ole korkeaa verenpainetta eikä diabetesta. Hänellä on nerokas muistisääntö, jolla hän osaa valita ruokansa oikein: "Minä vältän kaikkia sellaisia ruoka-aineita joista voi tehdä viinaa".

Minua tarvittiin jutussa vakuuttamaan toimittajaa, että kolesteroliarvot ovat muillakin VHH-dieettiä noudattaneilla muuttuneet parempaan suuntaan. Ingemar ei ole mikään poikkeustapaus.

Antti Heikkilä ja Annika Dahlqvist kertovat uusista ravitsemusohjeista diabeetikoille, joihin kuuluu tärkeänä ominaispiirteenä se, että vältetään hiilihydraatteja ja syödään reilusti rasvaa.

Juttu on ilmestynyt myös ÖT:ssä (Österbottens tidning)

Meidän kotoinen Diabetesliittomme järjestää diabeetikoille suunnistuskursseja

6 kommenttia:

 1. Hienoa kun näitä juttuja julkaistaan sanomalehdissä. Tässä pitäisi saada karpaus pois pienen sisäpiirin pyörityksestä. Joku Heikkilä on niin pieni tekijä. Hän tarvitsee rinnalleen Krisun tapaisia avoimesti asiaan suhtautuvia tiedemiehiä. Saska Tuomasjukkalla on hienoja ajatuksia ja tietty myös Michael Fogelholmilla. Pekka Puska alkaa olla menetetty mahdollisuus.
  Ei näitä karpaajia ole kovinkaan paljon. Minun vastaanotollani ei ole tietääkseni ole käynyt vielä yksikään karpaaja. Ei ainakaan niin että se olisi ollut puheena, olisin tietenkin oitis tarttunut aiheeseen kiinni. Mutta ei ole ollut tilaisuutta siis.
  Sen sijaan heitä on paljon jotka hyötyvät sokerirajoituksesta ja vähemmistä eineksistä ja kevyttuotteista.
  Näen tässä mahdollisuuksia Krisun maltillisessa tiedottamisessa siinä että yhdistetään karpaus ja terveysruoka konsepti. Onko mahdoton ajatus että karpaus painotteisuudesta luovuttaisiin ja puhuttaisiin enemmänkin terveysruoasta? Karpaus on minusta sillä tavalla idiotismia että se hipoo uskonnollisuutta. Kauhea veganismin toitottaminen söi kasviruokailun uskottavuutta. Niin käy tämän karpauksenkin kanssa. Terveysruoka voidaan kuitenkin helpommin saada läpi ja lääkäri voi ymmärtää sen mahdollisuudet. Karpaus on outoa. En tiedä ymmärsitkö, Krisu?

  Terveyskeskuslääkäri

  VastaaPoista
 2. Arvoisalle terveyskeskuslääkärille kommentti:

  Karpaus on outoa. Miten olis karppaus?

  VastaaPoista
 3. Blogissani usein kommentoiva Terveyskuslääkäri tarkoittaa todellakin karppausta (carb-sanasta tehty suomalainen muunnelma).

  Kaikin puolin mielenkiintoinen kommentti lääkäriltä. Täytyy miettiä tätä karppaajaystävieni kanssa.

  VastaaPoista
 4. KUINKA KORTISONIA KÄYTTÄVÄ VOI LAIHTUA?

  VastaaPoista
 5. Itse en näe raivokkaimpien fanaatikkokarppien tekemisiä, kai sellaisiakin on. Missä lie riehuvat. Yleisönosastoilla, suomi24:ä? En seuraa.

  Heikkilä voi olla pieni tekijä, mutta kuitenkin tekijä. Ottamatta kantaa Heikkilän persoonaan tai oppeihin. Pienestä siemenestä... pienistä siemenista lajien runsaus, rikkaruoho ei määrittele itseään rikkaruohoksi...

  Menipäs taas...:)

  Mahtaako Christerillä olla jonkinlainen kokelma julkaistuja rasvajuttuja? Olisi kiva nähdä linkkilista, jos on tällainen arkisto... Joku?

  VastaaPoista
 6. Parahin Anonyymi. Ei kai kortisoni sinällään lihota vaan kerää nestettä elimistöön. Yksi asiakkaistani sai vihreällä teellä (juo sitä litrakaupalla päivässä) kortisonin aiheuttaman nestepöhötyksen hieman laskemaan.

  Janne K, rasvasta olen kirjoittanut varsin paljon. Sinun pitää olla pilvessä, eli tagi-pilvessä! Hae sivun alareunasta tunnisteet. Klikkaa jotain rasvaista sanaa ja johon rupesi rasva tirisemään!

  VastaaPoista