maanantaina, toukokuuta 11, 2009

Oma hyvinvointi laihduttamista tärkeämpää

**
Yleisradion Varsinais-Suomen toimitus
on tänään (11.5.2009) haastatellut terveyskäyttäytymisen asiantuntijaa tohtori Anne Puurosta Turun Yliopistosta. Hän on tärkeällä asialla, sillä hän toppuuttelee laihdutusintoilijoita. 

- Ihmisen tulisi rakastaa omaa kehoaan nykyistä enemmän eikä päivittäin miettiä sen vikoja tai laihduttamista, toivoo Puuronen. 

Ilman reseptiä saatavat laihdutuslääkkeet ovat herättäneet kriittisen keskustelun mahdollisista syömishäiriöistä ja jotkut ovat suhtautuneet lääkkeen tuloon kriittisesti. Puurosen mielestä laihduttajan vastuu itsestään on kasvanut. Hän myös toteaa, että pelkkä vaakaan tuijottaminen ei edesauta hyvinvointia.

- Jokainen on aiempaa enemmän vastuussa omasta terveydestään. Tämä koskee myös ilman reseptiä myytäviä dieettivalmisteita. Oma vastuu on näissä jonkin verran ongelmallista. Saako tuotteesta esimerkiksi tarpeeksi neuvontaa, tuumii Puuronen.

2 kommenttia:

 1. Ottamatta sen kummemmin kantaa tässä esitetyn asian puolesta tai vastaan on pakko todeta, että kyllä se neuvonta, ohjanta ja seuranta lääkärinkin vastaanotolla - olipa sitten kyse julkisen tai yksityisen puolen lääkäristä - on aikalailla minimaalista. Käytännössä sitä ei ole lainkaan.

  Se on olemassa vain teoriassa,siis varmaan virallisissa ohjeissa ja muissa erilaisissa esityksissä (esim Akuutti-ohjelmassahan asiasta puhutaan aina kauniisti), mutta käytännössä jää aikalailla yksin lääkkeineen ja vaivoineen.

  Toisin kuin Puurunen antaa tässä epäsuorasti ymmärtää.

  Tuula

  VastaaPoista
 2. Tuula on tärkeällä asialla. Erikoistutkija Puurunen on työkseen tutkinut näitä ohjaus- ja seuranta-asioita. Hän tuo esille tässä työskentelymallin, jonka pitäisi olla jokaisen terveysalalla toimivan tärkeimpänä työkaluna: tiedotus, ohjaus ja potilaan terveystilanteen seuranta. Se on traagista jos tämä ei näyttäisi toteutuvan.

  Kiitos asiallisesta kommentista, Tuula!

  VastaaPoista