tiistaina, toukokuuta 19, 2009

Hyvää maksapäivää!

**
Tänään 19.5.2009 vietetään kansainvälistä maksapäivää
. Asiantuntijat ovat ymmällään vakavan terveysongelman edessä: ei-alkoholiperäinen rasvamaksa yleistyy hälyyttävästi.

Ei-alkoholiperäinen rasvamaksa lienee seurausta lihavuusepidemiasta. Olemme yksinkertaisesti niin lihavia vyötärön seudulta, että maksa rasvoittuu niin pahasti, että se vähitellen tuhoutuu. Myös täysin raittiilla ihmisellä.

Miten rasvamaksa kehittyy? Tähän on tarjottu yleisimmäksi selitysmalliksi lihavuutta, diabetesta, hyperlipidemiaa (veren rasvoittumista) ja liiallista hiilihydraattipitoisten juomien nauttimista. 

Ykkösleiri painottaa rasvamaksan hoidossa laihtumista, liikuntaa, laihdutusleikkauksia (!) ja eläinrasvojen vähentämistä. Vähärasvainen ruoka ilmeisesti vähentää maksan rasvoittumista vaikka mitään hyviä tutkimuksia ei ole esittää, sanoo lihavuustutkija Pertti Mustajoki

Kakkosleiri haluaa muistuttaa, että lisäksi on tärkeää vähentää nopeasti sokeristuvien hiilihydraattien nauttimista. Ravinnon rooli ei-alkoholiperäisen rasvamaksan hoidossa on vielä epäselvä, mutta eläinrasvojen mahdollisen vähentämistarpeen lisäksi hyviä hoitotuloksia on saatu mm. Välimeren ruokavaliolla (oliiviöljy ja kala!). 

Pitäkää maksastanne huolta!

Lisää luettavaa:

4 kommenttia:

 1. Oliiviöljy ja kala. Siitä saa kivan vhh aterian vaikkapa tuoreen kaalin ja luumun kera.

  Onkohan tutkimusta miten vhh vaikuttaisi rasvamaksan ehkäisyyn ? Vähän rasvaa linjasta ei ole tutkimusta, mutta sitä Mustajoki suosittelee.

  Ai niin, suomalaiset ovat vähentäneet rasvaa jo ainakin kolmekymmentä vuotta. Onko ko. taudin esiintyvyys lisääntynyt kyseisenä ajanjaksona? Jos vastaus on kyllä ja asiaan täytyy etsiä ratkaisua ruokavaliosta, niin miksi ihmeessä suositellaan sellaista linjaa jolla tilanne on saatu synnytettyä ?

  VastaaPoista
 2. Sapuska pitää nyt tutkia pellosta pöytään. Mitenkähän on näin kesän kynnyksellä jos jättäisimme kaljat ja makkarat kauppaan ja yrittäisimme tulla toimeen luonnon antimilla? Kalastaisimme, marjastaisimme,viljelisimme pientä siirtolapuutarhapalstaa, poimisimme metsän antimet, yrittäisimme löytää maitotilan, josta ostaisimme heidän valmistamia tuotteita: mmalaisjuustoa, viiliä, munia,voita ja mahdollisesti kotona teurastettua lihaa? Siis kaikki tuoreena.

  VastaaPoista
 3. Sami Uusitalon resepti on mainio: oliiviöljyä, kalaa ja muita luonnollisia rasvoja oman maun mukaan.

  Täytyy Mustajoen kanssa jutella tilanteesta.

  VastaaPoista
 4. Heikki Rassi jatkaa siitä mihin Sami jäi ja vuoden mökkiläiseksi vuonna 2009 valittu Pekka Puska hyväksyy osan Heikin luonnon antimista. Taatusti terveellisiä ruoka-aineita on Heikillä tarjolla. Ruokia joilla terveys ei lähde!

  VastaaPoista