torstaina, toukokuuta 28, 2009

Kurvit kuntoon ja tekstit ojennukseen Mervin tapaan

**
Iltalehdessä 17.2.2009 laihdutuksestaan kertonut toimittaja Mervi Mäki-Neste kävi kuuntelemassa luentojani Keski-Suomessa ja haastatteli minua paikallislehteä varten. Toinen luennollani ollut lähetti minulle kopion jutusta. Kiitos!

Hauskasti kirjoitetusta jutusta ja onnistuneesta valokuvasta olin niin mielissäni, että pistän teille vähän Mervin tarinaa tulemaan:

Ravintovalmentaja, filosofian tohtori Christer Sundqvistin kiinnostus ravintoon heräsi, kun hän tutki minkkejä väitöskirjaansa varten. Ravinnolla oli suuri vaikutus minkkien turkin kuntoon, ja hän kiinnostui myös siitä, mitä tapahtuu, kun ihminen laittaa jotain suuhunsa.

- Siirryin sitten ihmisten ilmoille, naurahtaa hyväntuulinen Sundqvist.

- Kiinnostuin jo nuorena poikana suomalaisesta perusruoasta ja puhtaista raaka-aineista eli rakkaudella kotona valmistetusta ruoasta. Olin lapsena siinä onnellisessa asemassa, että äiti jäi kotiin lasten kanssa ja päivän kohokohta oli kun saimme kotona tehtyä ruokaa.

Valmiita ruokaratkaisuja oli jo tarjolla 1970-luvulla kotiruoan rinnalle.

Sundqvist surkuttelee sitä, että kotiruokakonsepti ei istu nykyiseen kiireiseen yhteiskuntaan.

- Pitää äkkiä saada jotain ruokaa. Ehkä maksalaatikkoa voi silloin tällöin nauttia. Minulla on tapana sanoa, että kun mikro sanoo bling, niin silloin on kaikki toivo mennyt. Einekset ovat nuorten tapa ruokailla. Me heidät siihen olemme opettaneet, ei olisi pitänyt antaa periksi.

Sundqvistin ravintotietoisuutta ohjaa hiilihydraattitietoisuus, jossa pyritään kontrolloimaan hiilihydraattipitoisten ruokien osuutta ravinnosta.

- Liikuntaa hyvin vähän harrastavat syövät aivan liikaa hiilihydraatteja. Niitä ei tarvitse poistaa kokonaan ravinnosta, vaan tärkeintä on parantaa niiden laatua.

Hän nostaa esille hitaasti verensokeria nostavia hiilihydraatteja, kuten vihanneksia, marjoja, hedelmiä, pähkinöitä, palkokasveja, täysjyväviljoja sekä muita juureksia perunaa lukuun ottamatta.

Sundqvist käynnisti viime vuonna nettiblogissaan suuren lisäainemetsästyksen.

- Jotain on pielessä, jos lisäaineita on paljon. Jos E-koodeja on tuotteessa yli viisi, sitä ei kannata ostaa.

Epävirallista Suomen ennätystä pitää makeissekoitus, josta löytyi peräti 32 E-lisäainetta. Lähes kaikki Sundqvistille lähetetyt löydökset olivat kahdesta tuoteryhmästä, karkeista ja leivonnaisista, etenkin valmiskakuista.

Sundqvist yhdistää luennoillaan huumorin ja asian. Viime vuonna hänellä oli 100 luentotilaisuutta. 

Ravintovalmentajan omat lempiruoat ovat uunissa hiljaa kypsynyt äidin valmistama kaalilaatikko, jossa on runsaasti kaalia ja jauhelihaa. Toinen suosikki on printeisesti valmistettu hernekeitto, jossa on sianlihaa joukossa.

- Syökää rauhallisesti ruokaa kunnioittaen, Christer Sundqvist muistuttaa. 

2 kommenttia:

  1. Kiva juttu, kaikki oleellinen poimittu hauskasti esiin!

    VastaaPoista
  2. Aikasten hyvin oli toimittaja löytänyt terveyssanomasi alkulähteille! Paljon onnea valistustöhösi!!

    Mökkihöperö

    VastaaPoista