perjantaina, toukokuuta 30, 2008

Obecalp

#
Eräs terveysalan yrittäjä
USA:ssa on ryhtynyt myymään sokeripillereitä nimellä Obecalp (Placebo = lumelääke takaperin kirjoitettuna).

Kaikkeen mahdolliseen yrittäjät alistuvat!

Lähde: Dagens Medicin, 30.5.2008

Maissin hyvät, pahat ja rumat ominaisuudet

*
Toimittaja Markku Saksan tekstin
, "Amerikkalaiset ovat käveleviä maissintähkiä" (Taloussanomat, 29.5.2008) inspiroimana käsittelen tässä kirjoituksessani maissia.

HYVÄÄ
  • se antaa nälkäiselle nopeasti energiaa (tärkkelyspitoinen)
  • maissin uskotaan pelastaneen alkuasukkaiden hengen USA:ssa (antaa nopean sadon)
  • maatalouskemistien unelmakasvi, sillä se reagoi hyvin keinolannoitteisiin
  • maissi on uskomattoman monipuolinen kasvi, sillä siitä saa maalia, paperituotteita, kosmetiikkaa, autonrenkaita, muoveja, tekstiilejä ja jopa räjähteitä
  • maissi lihottaa siat ja lihakarjan nopeasti (onko tämä hyvä asia?)
  • lehmät, joiden lihasta saadaan kuuluisia amerikkalaisia T-luupihvejä, on ruokittu maissilla, jonka sisältämä tärkkelys tekee lihasta erityisen rasvaista (onko tämä hyvä asia?)
PAHAA
  • se saattaa olla amerikkalaisten (ja muiden kansojen) vakavan lihavuusongelman syy
  • vakava terveys- ja ympäristöuhka (maissi lihottaa ihmiset ja rohmuaa pohjavedet)
  • maissista tehdään epäterveellistä maissitärkkelystä, jota pistetään suurin määrin roskaruokaan ja virvoitusjuomiin
  • ihmiset ovat tottuneet makeaan ruokaan ja halvan maissisiirapin avulla mikä tahansa
    teollinen ruoka voidaan tehdä niin makeaksi kuin ihmiset haluavat
  • maissihiutaleet (Corn Flakes) ovat hurrrjan hyviä ja ryöstävät lapsiltamme mahdollisuuden syödä terveellisempää moniviljapuuroa
  • maissia on joka paikassa, oikea elintarviketehtaan unelmakasvi: Markku Saksan mukaan aamiaispekoni on peräisin maissilla ruokitusta siasta, samoin kananmunat ja maito. Valmisruuissa maissia käytetään sideaineena ja täytteenä. Valmiit salaatti- ja dippauskastikkeet sisältävät maissia. Sitä löytyy erilaisina sokereina donitseista hampurilaisleipään. Maissisiirappia käytetään makeutusaineena myös hammastahnassa, mehuissa ja ketsupissa sekä jogurteissa että hilloissa. Myös oluen alkoholi on käytetty maissisiirapista. Maissia on jogurtissa, ketsupissa ja majoneesissa sekä sinapissa, hot dogeissa, makkarassa ja jopa vitamiinipillereissä. Kananuggeteissa on 37 erilaista valmistusainetta, joista 30 tulee maissista. Kanat on ruokittu maissinjyvillä ja maissista on tehty myös sideaineet, jotka pitävät nuggetit koossa. Ne on keitetty maissiöljyssä ja niiden pinnan rapeus on peräisin maissijauhoista. Kalkkunat, siat, lampaat ja jopa kalat syövät Amerikassa maissia. Lohenkasvattajat ovat tehneet kaloista kasvissyöjiä, vaikka ne ovat petokaloina lihansyöjiä.
RUMAA
  • lehmät syövät kolmanneksen USA:n maissisadosta, mutta maissi on lehmien ravinnoksi niin epäluonnollista, että niiden ruuansulatusta on käsiteltävä antibiooteilla, jotta lehmät saadaan syömään sitä
  • nälkäongelman riivaamien kehitysmaiden kauhuksi ja raivoksi maissista tehdään USA:ssa autojen polttoainetta
  • maissi on aiheuttanut pahoja skandaaleja ja kansainvälisiä konflikteja (mm. amerikkalainen siirtogeeninen GM-maissi halutaan väkisin tuoda Eurooppaan). Jo nyt 40 prosenttia ruokateollisuuden käyttämästä maissista on siirtogeenistä USA:ssa
  • maissi saa perinteisesti valtavat maataloustukiaiset ja sitä on todella kannattavaa viljellä USA:ssa muiden viljakasvien sijaan
  • valtavan markkina- ja mainoskoneiston avulla totuteltiin ihmiset juomaan ja syömään valtavan suuria maissista tehtyjä juomia ja ruokia (Coca Cola pullo kasvoi 1/3 litrasta kahteen litraan, maissilastupussi 250 grammasta 1 kiloon)
Onko sinulla lisää ehdotuksia?

torstaina, toukokuuta 29, 2008

Kauheaa tietoa ravitsemussuosituksistamme!

##
Lukekaa tämä kirjoitus huolellisesti! Media ei enää Suomessa vaikene kokonaan tästä asiasta!

Kirjoitettu 20.5.2008. Sivulle on 26.5.2008, 28.5.2008 ja 29.5.2008 ilmestynyt päivityksiä.


Yleisradion ruotsinkielinen uutistoimitus soitti minulle tänään 29.5.2008 ja pyysi kommenttia tähän alla kuvattuun lobbausaiheeseen. Ilmeisesti aiheesta tehdään syksyllä hieman laajempi katsaus jossakin ajankohtaisohjelmassa. Lupasin auttaa jatkossakin tiedonhankinnassa ja edelleen pitää asiaa esillä vaatimattomassa blogissani. Hyvä juttu!

Voitte jonkin aikaa kuulla tästä linkistä YLE Radio Vega - Aktuellt 29.5.2008. ILSI Europe ja Eurreca ovat käsittelyssä 13.00 - 25.20 ja siinä haastatellaan mm. Satu Hassia, Åsa Westmania ja Henrik Ennartia.

Sain tietää 28.5.2008, että Aamulehti on yllättäen 23.5.2008 julkaissut mahdollisesti juttuvihjeeni perusteella tietoa siitä, että elintarviketeollisuuden EU-lobbarit valmistelevat uusia ravitsemussuosituksiamme. Suomalaisfirmat Valio ja Raisio kuuluvat tähän lobbariyhteisöön. Tässä lista ILSI Europen (lue alhaalla tästä organisaatiosta) jäsenyrityksistä:
Nyt tulee todella ikävää tietoa valmisteluvaiheessa olevien uusien ravitsemussuositustemme johdosta. Asia on tärkeä ja toivoisin tämän asian ylittävän uutiskynnyksen myös Suomessa. Siksi pyydän blogissani vierailevia toimittajia välittämään tästä asiasta tietoa. Onhan ensiarvoisen tärkeää, että viralliset Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan ohjeet perustuvat tutkittuun ja puolueettomaan tietoon.

Toimittaja Carl Öström Ruotsista on tutustunut uudistettavien Euroopan unionin (EU) ravitsemussuositusten valmistelutyöhön. Näillä valmisteluilla on keskeinen rooli ensiksi pohjoismaisten ravitsemussuositusten muokkaamisessa ja sitten omien kotikutoisten ravitsemussuositustemme painotuksissa.

Nyt ei näytä hyvältä! Toive siitä, että hiilihydraattien tuputukseen (Dietary Carbohydrates Task Force kuulostaa melkein sodanjulistukselta terveellistä ruokaa vastaan!) tulisi loppu ja kotona valmistettu ruoka nousisi kunniaan, lopahtaa jo alkumetreillä. Syynä tähän toivomme menetykseen löytyy teollisuusyritysten lobbausjärjestöstä vailla vertaa: Eurreca! Heureka huusi Arkimedes aikoinaan, herätkää huudan minä luettuani toimittaja Öströmin selvityksen!

Eurrecalle on annettu tehtäväksi valmistella EU:n uusia ravitsemussuosituksia. Kuvittelin työn olevan niin vaativaa, että siihen valjastetaan maanosamme huippu-asiantuntijoita ja tiedemiehiä. Kattia kanssa! Eurreca on elintarvikeyritysten suuri lobbausorganisaatio, joka vuonna 2002 kyseenalaisti WHO:n suositukset sokerin ja virvoitusjuomien kulutuksen pienentämistarpeesta. Lobbausorganisaatiota on nyt palkittu tuosta "ansiokkaasta" taistelustaan suomalla sille keskeinen rooli uusien ravitsemussuositustemme valmistelutyössä. Lobbausorganisaatio Eurreca on saanut EU:lta 123 miljoonaa kruunua (13,2 miljoonaa euroa) työnsä tukemiseen. Tämä on skandaali!

Ruotsalainen EU-parlamentaarikko Åsa Westlund (sos) on tyrmistynyt kuultuaan tästä. Ei voi olla niin, että ravitsemussuositusten valmistelija voisi itse hyötyä antamistaan ohjeista, Westlund toteaa. Kuunnelkaa Westlundia: Voi miten väärin tässä ajatellaan. Jos ravitsemussuosituksilla haetaan menestystä pitäisi suosituksilla hakea suuren yleisön luottamusta. Muuten tämä työ menee hukkaan. Westlund on tässä aivan oikeassa. Suurin syy siihen miksi suomalaiset eivät syö suositusten mukaisesti on se, että Valtion ravitsemusneuvottelukunnan tuotoksia ei oteta vakavasti. Tällä laajamittaisella lobbaustoiminnalla tuhotaan uudistustyö jo ennen kuin se on alkanutkaan. Parlamentaarikoille ei ole koko totuutta kerrottu. Heille on annettu tietoa siitä, että ravitsemussuositusten valmistelutyö on aikaa vievää ja kallista. Heille ei ole kerrottu tätä olennaista tietoa:

Eurreca käynnistyi vuonna 1978 International life sciences instituten (ILSI, kansainvälinen luonnontieteitten instituutti) aloitteesta. Instituutin perustajajäseninä oli Coca-Cola, General Foods, Heinz, Kraft ja Procter & Gamble. Tänä päivänä ILSI on satojen elintarvike-, kemian- ja lääketieteellisten yritysten katto-organisaatio, joka valvoo omia intressejään.

Lukekaa lisää tästä asiasta alle kokoamistani linkeistä ja ottakaa välittömästi yhteyttä EU-parlamentaarikkoihimme! Informoikaa heitä tästä skandaalista. Jos me annamme Eurrecan ja ILSI:n määritellä mitä meidän pitäisi syödä niin, suomeksi sanottuna, pieleen menee!

Eurrecan ja ILSI:n välinen yhteys
Kuvaus Eurrecan valmistelutyöstä (PDF-kopio kirjoituksesta lehdessä Eur J Nutr 47 (Suppl 1): 2–16, 2008)
ILSI:n historia
EU låter lobbyister förbereda kostråd (Svenska Dagbladet, 20.5.2008)
Målet är att främja ägarna (Svenska Dagbladet, 20.5.2008)
EU-kommissionen tvingas svara om kostråd (Henrik Ennarts blogg i Svenska Dagbladet, 20.5.2008)
Livsmedelsindustrin påverkar kostråd (Dagens Nyheter, 20.5.2008)
Kan vi lita på EU:s kostråd? (carls konsumentblogg, 20.5.2008)
EU låter industrins lobbyister förbereda kostråd (Annika Dahlqvists blogg, 20.5.2008)
Kostråd och lobbyism (Kostdoktorn, 20.5.2008)
Lobbyister styr EU:s kostråd (Dumheterna, 20.5.2008)
Korruptionen blottläggs och svenskarna är med (Toxiska epistlar, 20.5.2008)
Inte trovärdigt när industrin... (Åsa Westlunds blogg, 20.5.2008)
Livsmedelsindustrin leder arbetet med EU:s nya kostråd (Dagens Medicin, 20.5.2008)
Varför man ska misstro kostråden (Kost och hälsa, 21.5.2008)

Kommentteja otan mielelläni vastaan tästä! Kertokaa heti jos näette jutusta tietoa suomalaismediassa!

Suomessa tästä asiasta kirjoittaa minun lisäkseni:

Hiilaritietoiset foorumi (nimimerkki San Martino, 20.5.2008)
Aamulehti (23.5.2008)
Kauppalehden keskustelua, Kahvihuone (nimimerkki OyAb, 27.5.2008)
Kauppalehden keskustelua, Kehitysehdotukset (nimimerkki hexbull, 28.5.2008)
YLE Radio Vega - Aktuellt kl. 17 (29.5.2008, asiasta puhutaan 13.00 - 25.20)

Aamulehti kirjoittaa mm.:
Virvoitusjuomayhtiö Coca-Colan, ketsuppijätti Heinzin ja perunalastuja valmistavan General Foodsin edustajat ovat saaneet EU-komissiolta tehtäväkseen valmistella EU:n uusia ravintosuosituksia. Kyseiset elintarvikeyritykset ovat mukana Eurreca-verkostossa, jolle on luvassa työtä varten 13,2 miljoonan euron avustus EU-komissiolta. Eurreca perustettiin International Life Sciences Instituten, ILSI:n, aloitteesta. ILSI:n jäseniä ovat useat maailman suurimmista elintarvike-, kemian- ja lääketeollisuusyrityksistä. Sen tavoitteena on vaikuttaa maailmanlaajuisesti, että lait ja säännökset kehittyvät siihen suuntaan, joka edesauttaa omistajayritysten liiketoimintaa. Ruotsalainen EU-parlamentaarikko Åsa Westlund on jättänyt aiheesta kirjallisen kysymyksen EU-komissiolle. Hän kysyy, eikö komission mielestä ole riskialtista jättää EU:n ravintosuositusten muotoilu organisaatiolle, jolla on niin voimakkaat kytkökset teollisuuteen. - Suositusten ei pidä olla niiden laatimia, jotka voivat tienata rahaa niiden avulla, sanoo Westlund Svenska Dagbladetissa.
Kiistanalainen ILSI tuli tunnetuksi jo vuonna 2002, jolloin se kyseenalaisti Maailman terveysjärjestön WHO:n suosituksen alentaa sokerin kulutusta alle kymmeneen prosenttiin päivittäisestä kalorimäärästä ylipainon ja liikalihavuuden vähentämiseksi. EU:n uusien ravintosuositusten laatimisella tähdätään muun muassa hiilihydraattien nauttimisen vähentämiseen. Koska elintarvikealan tutkimusten läpikäynti on isotöistä ja kallista, odotetaan EU:n valmistelutyön luovan pohjan myös pohjoismaisille ravintosuosituksille. Luvassa on "täydellinen työkalulaatikko kaikista mikroravintoaineista". Työhön on määrä ryhtyä noin puolentoista vuoden kuluttua. Eurreca-verkostoon kuuluu myös viitisentoista yliopistoa sekä yksityisiä konsultteja, joista useilla on aiempia kytköksiä ILSI:iin. Ruotsin elintarvikevirasto ja Ranskan kansanterveyslaitos ovat ainoat kansalliset viranomaiset, jotka ovat edustettuina Eurreca-ohjausryhmän 23 jäsenen joukossa.
Coca-Cola, General Foods, Heinz, Kraft ja Procter & Gamble perustivat International Life Sciences Instituten ILSI:n vuonna 1978. Tavoitteena on, että organisaation työ perustuu tieteellisesti pitäviin todisteisiin. ILSI on yhdistetty aiemmin myös tupakkateollisuuteen. ILSI esiintyy mielellään lähinnä aatteellisena organisaationa, joka on tutkimuksen ja yhteiskunnan palveluksessa. Sen mielestä Maailman terveysjärjestö WHO on keskittynyt liikaa huonon ravinnon vaaroihin taistelussa ylipainoa vastaan. Vuonna 2006 WHO päätti rajoittaa ILSI:n asemaa yhteistyökumppanina yhdysvaltalaisten ammattijärjestöjen protestien jälkeen.
Teija Martinsson Tukholma



Lisää kysymyksiä joita media voisi pohtia:

Koko ajanko tällainen teollisuuden lobbaustoiminta on ollut käynnissä kun ravitsemussuosituksiamme vuosien varrella on uudistettu?
Onko tässä lobbaustaktiikan menestyksessä löydettävissä myös margariinin menestystarinan juoni?
Markkinatko meidän ravitsemussuosituksia ohjaavat?
Kuka ottaa vastuun vääristä ravitsemusohjeista?
Kuka kiirehtii ravitsemussuositusten laatimista eri sairausryhmille?

keskiviikkona, toukokuuta 28, 2008

Miksi geeliä kun rusinatkin on keksitty?

**
Olin viime viikonloppuna Oulussa
Terwahölkkä ja -maratontapahtumassa puhumassa kestävyysurheilijan ravinnosta. Tapahtuman yhteydessä järjestettiin pienet liikuntamessut. Panin merkille miten hyvin urheilijoille tarkoitetut energiageelit tekivät kauppaansa. Hyvin moni maratoonari hankki useita geelipakkauksia antamaan lisäenergiaa juoksusuorituksensa aikana.

Tavattoman käteviä (mutta kalliita!) nuo geelipakkaukset ovat. Itse olen kokeillut rusinoiden käyttöä geelien sijaan hyvällä menestyksellä. Kokeile seuraavalla kerralla ennen pitkää lenkkiä tai kilpailua miten pieni kourallinen rusinoita voisi toimia yhtä hyvin kuin geeli. Juoksun aikana voit pitää rusinoita mukana pienessä muovipussissa. Rusinat ovat niin edullisia, että niistä riittää tarjottavaa energialisäkauppiaallekin!

Tämä rusinamenetelmä on muuten testattu San Diegon yliopistossa USA:ssa. Kahdeksalle noin 30 -vuotiaalle kestävyysurheilijalle (puolet miehiä, puolet naisia) suoritettiin koe. He saivat umpimähkään syödäkseen 1 g/kg hiilihydraattia joko energiageelin tai rusinoiden muodossa. Sitten he hyppäsivät polkupyörän satulaan ja alkoi 45 min lähes täydellä teholla suoritettu treeni. Sen jälkeen suoritettiin vielä 15 min tehotreeni ja mitattiin veriarvot sekä muut suorituskykyä arvioivat testit otettiin heidän osaltaan myös käyttöön.

Osoittautui, että rusinat toimivat yhtä hyvin kuin energiageeli. Aika hyvä imitaatio luonnontuotteesta tuo energiageeli taitaa olla, sillä huonompaa se ei ollut kuin aito luonnontuote!

Sellainen pienen pieni ero rusinoiden ja geelin välille saatiin, että geeli kohotti enemmän insuliinin määrää ennen treeniä. Mutta treenin jälkeen insuliinin määrässä ei ollut eroja. Tämä johtuu mahdollisesti siitä, että energiageeli luovuttaa nopeammin hiilihydraatteja elimistön käyttöön kuin rusina. Verenglukoosi, laktaatti, vapaat rasvahapot (FFA), triglyseridit ja betahydroksibutyraatti myös mitattiin, mutta niissä arvoissa ei ollut eroja. Mitään eroja ei myöskään saatu suorituskyvyssä. Rusinat näyttäisivät tämän tieteellisen kokeen perusteella yhtä hyvältä vaihtoehdolta kuin energiageelit.

Lähde: Kern M, Heslin CJ, Rezende RS. Metabolic and performance effects of raisins versus sports gel as pre-exercise feedings in cyclists. J Strength Cond Res 21 (4): 1204-1207, 2007

tiistaina, toukokuuta 27, 2008

Kouluruoka puhuttaa

*
Alunperin kirjoitettu 19.5.2008, päivitetty tekstiä 27.5.2008

Lähetin tämän kouluruokaselvityksen johdosta 19.5.2008 sähköpostia Kansanterveyslaitokseen, Opetushallitukseen ja Stakesiin. Kansanterveyslaitos ei ole inahtanutkaan. Stakes on lähettänyt tiedotteen, että ovat vastaanottaneet kirjeen ja kapulakielisen vastineen, jossa käy ilmi miten vaikea on asiaan vastata. En ole tähän tyytynyt vaan pyysin kiireisiä ihmisiä paneutumaan tähänkin asiaan. Kapulakieltä en myöskään kaipaa tällä hetkellä. Siitä vastauksesta heille maksetaan palkkaa ja siitä minä saan revittyä lisätietoa aiheesta teille, rakkaille blogini lukijoille. Opetushallituksesta tuli asiallinen ja rohkaiseva, yksityisluonteinen vastaus opetusneuvos Marjaana Manniselta. Siinä on aito, välittävä ja empaattinen nainen oikealla paikallaan! Vastauksesta oli ihan aidosti hyötyä ja tulen lähipäivinä välittämään lukijoilleni lisätietoa kouluruokailusta. Odotan vielä viikon verran Kansanterveyslaitoksen ja Stakesin vastausta. Sitten saatte lisää tietoa kouluruokailun tilasta siinä määrin kun sitä on minulle toimitettu.

Yllättäen ja pyytämättä tuli sähköpostiini äsken
peruspalveluministeri Paula Risikon lausunto kouluruoasta: Kouluruokailun laatuun ja ympäristöön ei aina kiinnitetä riittävästi huomioita, jolloin ruoka jää syömättä ja vatsaa täytetään epäterveellisillä välipaloilla. Lisääntynyt välipalanapostelu näkyy suun terveyden heikkenemisenä ja lisääntyneenä lihavuutena. Sosiaali- ja terveysministeriö pitää tärkeänä, että koulut ovat terveyttä edistäviä ympäristöjä.

Kouluruoka on kestopuheenaihe
Suomessa. Taas on yksi selvitys nähnyt päivänvalon. Stakes ja Opetushallitus ovat selvittäneet oppilashuollon toteutumista eri puolilla Suomea. Kouluruokailusta sanotaan kiltisti, että se ei aina vastaa lain henkeä. Pitäisi tietenkin sanoa, että se useimmissa kouluissa on aivan ala-arvoista.

Oppilaat käyttivät kouluruokailuun korkeintaan varttitunnin suunnilleen joka kolmannessa koulussa! Kolmannes kouluista aloitti kouluruoan tarjoilun kello 10.30 tai aiemmin. Kuitenkin vain joka viides koulu tarjosi mahdollisuuden välipalaan iltapäivällä. Tässä on mielestäni sellainen epäkohta, että siihen pitäisi tarttua välittömästi. Kasvava lapsi tarvitsee ravitsevaa ruokaa ja selkeyttä ateriarytmiin. Ei ole mitenkään järkevää, että kevyesti koostettu koululounas nautitaan jo aamupäivällä. Koko iltapäivän koululainen sitten kamppailee näläntunnetta vastaan. Kotiin tullessaan koululainen nälissään ahmii mitä sattuu kotoaan löytämään tai poikkeaa kotimatkansa varrelta löytämäänsä herkkupuotiin tai pikaruokalaan. Mielestäni Opetushallitus kriminalisoi kouluruokailun jos se jatkossa sallii sellaiset käytännöt kuin selvityksessä tulee ilmi.

Kouluaikaisen ruokailun järjestämisessä tulee kiinnittää huomiota juuri tähän ateriarytmiin ja kouluruoan laatuun. Koululaiset ovat väsyneitä. Kouluruokailun laadusta on huolissaan Kansanterveyslaitos:

Tähän asti tämä puhe [koululaisten] terveydestä on ollut hyvin epämääräistä. On katsottu vain, että otetaan halvin [tarjous kouluruokailun järjestäjältä], joka ei välttämättä ole ollenkaan terveellisin. Nyt myös maku- ja laatukriteerit pitää mainita tarjouspyynnössä, sanoo Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Pekka Puska.

Kansanterveyslaitosta, Stakesia ja Opetushallitusta ilahduttanee minun ehdotukseni kouluruokailun järjestämisestä. Idea on tarjolla aivan ilmaiseksi. Lapset rakastaisivat tällaista kouluruokaa (klikatkaa alla olevaa linkkiä!):

Kouluruoka - monen koululaisen tärkein ateria!


Lain mukaan oppilaalle tulee antaa päivittäin tarkoituksenmukaisesti järjestetty ja ohjattu, täysipainoinen maksuton ateria. Kouluruokailun tulee tarjota oppilaalle sekä ravitsemuksellisesti täysipainoinen että virkistyksen kannalta riittävä tauko koulunkäynnin lomassa. Koulun opetussuunnitelman tulee määritellä, miten koulu toteuttaa terveys-, tapa- ja ravitsemuskasvatuksen tavoitteita kouluruokailussa. Koulutuksen järjestäjän tulisi ohjeistaa selkeästi sekä ruokailutauon vähimmäiskesto että ruokailun ajoittuminen.

Lähde: Finfoodin uutiskirje, 19.5.2008

Hölkkääminen laihduttaa

**
Brittitutkijat ovat havainneet, että kestävyystyyppinen harjoittelu on parasta mahdollista terveydenhoitoa. Aikamme ikävä ilmiö on lihominen, insuliiniresistenssi (insuliinia erittyy mutta se ei tehoa) ja ihmisten huono kyky polttaa rasvaa.

Säännöllinen ja pitkäkestoinen liikunta rasvanpolttosykkeellä (PPP = Pystyy puhumaan puuskuttamatta) lisää tehokkaasti rasvojen hapetusta ja insuliinin herkkyyttä (hyvä asia). Lihavia ja vähänlaisesti liikuntaa aiemmin harrastaneita miehiä houkuteltiin harrastamaan pitkäkestoista ja matalatehoista treeniä. Vertailuryhmänä toimi saman määrän kaloreita syövä liikuntaa intervallityyppisesti harrastava ryhmä. Energiaravintoaineiden jakauma oli seuraava: 50% hiilihydraatteja, 35% rasvaa ja 15% proteiinia; noin 2900 kcal/pv.

Tutkijat havaitsivat, että säännöllinen liikunta matalalla teholla loi mahdollisuudet parempaan rasvanpolttoon kuin intervallityyppinen harjoittelu ja insuliininherkkyys parani.

Ylös, ulos ja kevyelle lenkille!

Lähde: Venables MC, Jeukendrup AE. Endurance training and obesity: effect on substrate metabolism and insulin sensitivity. Med Sci Sports Exerc 40 (3): 495-502, 2008

Sydän vaivaa - tunnetko oireet?

**
Sydänkohtauksen oireita ei tunneta
, väitetään tuoreessa tutkimustyössä. Amerikkalaistutkijoiden mukaan sydänvaivoista kärsivät ihmiset ovat 5-7 kertaa paremmassa asemassa jos tunnistavat ajoissa nämä oireet: pahoinvointia, kipua rinnassa, leuassa ja vasemmassa kädessä.

Tohtori Kathleen Dracup pitää syynä tähän epätietoisuuteen sairaalarutiinien muutosta sillä tavalla, että potilaat ovat sairaalassa niin lyhyitä aikoja. Siinä ajassa eivät lääkärit ja sairaanhoitajat ehdi valistamaan potilasta tyypillisistä oireista. Todettiin, että lähes puolella potilaista (44 %) oli hyvin heikot tiedot sydänoireista. Parhaimmat tiedot oli naisilla yleensä ja niillä potilailla, joilla oli ollut mahdollisuus viipyä pitempään sydäntautien osastolla sydänlääkärien hoidettavana.

Vuosikymmenien ajan potilaita hoidettiin huolella. Nyt erityisen paljon epätietoisuutta sydänoireista on esiintynyt erityisesti niillä potilailla, jotka ovat olleet vain omalääkärisysteemin varassa, eivätkä voineet viipyä sydäntautiosastoilla joko ollenkaan tai sitten ei riittävän pitkään.

Tutkimus julkaistiin tiedelehdessä Archives of Internal Medicine.

Lähde: Reuters Health News, 26.5.2008

maanantaina, toukokuuta 26, 2008

Optimisti elää pitempään kuin pessimisti

**
Kirsi Myllyniemi on löytänyt
kansanperinteen tarjoamia neuvoja miten eletään pidempään. Optimismi, eli myönteisyys, on keskeisenä elementtinä.

KONSTI ELÄÄ KAWWAN
Eli tarpeellisia ja hyödyllisiä neuvoja ja ojennusnuoria terveyden varjelemiseksi ja saada elää isohon ikähän.

1. Uni eli nukkuminen on sangen hyvä, kun se on kohtuullinen, sillä se vaikuttaa teräwän ymmärryxen, hyvän muiston ja kewiän työn.
2. Likin ruokaa, juomaa ja unta on lijkunta, askaroitseminen ja työn tekeminen sekä mielelle että ruumijille terweydexi.
3. Älä pidätä wettäs, tuulta ja muuta luonnollista tarwettas.
4. Harjaa eli kampaa usein pääsi, että aijwon lijat höyryt ulos pääsevät.
5. Kävele ja liiku jotain ylös noustuasi, että loka, joka yöllä on kokoontunut suolijin laskeusi alaspäin persauxeen.
6. Että usein purgerata ja lääkityxiä nauttia on wahingollinen: luonto tottuu wihdoin niihin.
7. Juopumus wäkewistä juomista tekee ihmisen laiskaxi ja uneliaaxi.
8. Suuri ja äkkinäinen wihastuminen ja raskas pitkällinen murhe ja huoli kuiwaawat ylös ruumijn.
9. Iloinen mieli ja tyytyväisyys lisää ikää.

Wasassa 1786 Prändätty G.W.Londieerildä.

Lisää myönteisiä ohjeita:

10. Muistathan, että nykyään tieteellisesti varmennettu, oli aiemmin pelkkää kuvitelmaa (William Blake 1757-1827)
11. Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo; jaettu suru on vain puolittainen suru (Ruotsalainen sananlasku)
12. Parempi on sytyttää kynttilä kuin kirota pimeyttä (Kiinalainen sananlasku)
13. Alaston totuus on aina parempi asia kuin parhaimmin puettu valhe (Ann Landers 1918- )
14. Iloitse pienistä asioista elämässäsi, sillä eräänä päivänä saatat muistella menneitä ja silloin nuo asiat osoittautuvatkin suuriksi (Robert Brault)

D-vitamiinia saamme liian vähän

**
Heli Viljakainen väitteli tohtoriksi
Helsingin yliopistossa 23.5.2008. Väitöskirjassa hän käsitteli D-vitamiinilisäysten vaikutuksia eri ikäryhmissä. Suomessa, kuten monissa muissakin länsimaissa, väestön D-vitamiinitilanne on riittämätön – talvisin D-vitamiinista on jopa pulaa. D-vitamiinilla on merkittävä rooli luun muodostuksessa.

Murrosikäisillä tytöillä luun muodostus oli vilkkainta syyskuussa ja pienintä maaliskuussa, mikä hyvin kuvastaa vuodenaikaisvaihtelua. D-vitamiinilisäyksellä oli myönteinen vaikutus tyttöjen luumassan lisääntymiseen juuri sinä aikana kun auringon avulla saatu D-vitamiini on kaikkein huonointa. Tutkimustuloksiin perustuen riittävä D-vitamiinin saanti murrosikäisille tytöille on 15 µg/vrk.

D-vitamiinilisällä saatiin 65-85 -vuotiaiden naisten veren D-vitamiinipitoisuudet normaaleiksi. Tämän ikäryhmän naiset tarvitsevat 24 µg:n päivittäisiä D-vitamiinimääriä.

Terveillä miehillä havaittiin myös vuodenaikaisvaihtelua, joka onnistuttiin hävittämään 17 µg:n päivittäisellä D-vitamiinin saannilla.

Yhteenvetona todetaan, että D-vitamiinin saanti on edelleenkin riittämätöntä tutkimusten kohderyhmillä. Tämä näkyy keskeisten merkkiaineiden vuodenaikaisvaihteluna. Liian vähäinen D-vitamiini on haitallista luuston hyvinvoinnille. D-vitamiinin saantia tulisi lisätä, jotta vähintäänkin riittävä D-vitamiinitilanne saavutettaisiin. Jotta D-vitamiinin saannin lisääminen olisi kaikissa ikäryhmissä mahdollista, on suunniteltava nykyistä enemmän D-vitamiinilla täydennettyjä elintarvikkeita.

Lähde: Helsingin yliopiston tiedote, 23.5.2008