maanantaina, huhtikuuta 26, 2010

Diabetesliitto tiedottaa D-vitamiinista

**
Diabetesliiton keskustelukanavalla
(Kohtauspaikka, 26.4.2010) on nähty aiheelliseksi kertoa kaikille keskustelijoille Diabetesliiton kanta D-vitamiiniin ja diabeteksen ilmaantuvuuteen. Tietolähteenä on Suomen suosituin terveysblogi ja siinä käyty keskustelu.

Hei keskustelijat

Useissa keskusteluissa on viime aikoina puhuttu D-vitamiinisuosituksista ja joissakin myös niiden yhteydestä diabeteksen ilmaantuvuuteen. Tässä koottuna nykykäsityksemme aiheesta. Teksti on alunperin vastaus meille suoraan tulleeseen kysymykseen.

Diabetesliiton tiedotus

Diabetesliitossa ei ole otettu virallista kantaa D-vitamiiniin liittyen, mutta alla on tietoa tilanteesta.

Tutkimustulokset D-vitamiinin mahdollisesta merkityksestä tyypin 1 diabeteksen synnyssä eivät ole johdonmukaisia tällä hetkellä. Näyttää siltä että raskaudenaikaisella äidin D-vitamiinin saannilla ei ole merkitystä lapsen riskiin. Vahvinta näyttöä on imeväisaikaisen lapsen D-vitamiinilisän suojavaikutuksesta. Toisaalta DIPP-tutkimuksessa D-vitamiinipitoisuudet seerumissa eivät lapsilla eronneet esi-diabeetikkojen ja muiden välillä.

D-vitamiinin antaminen Suomessa aloitettiin joskus 1940-luvulla, aluksi annettiin varsin suuria annoksia lihakseen. Sitten suun kautta ja annoksia pienennettiin sen suuntaisesti kuin Christer Sundqvist esittää: http://sundqvist.blogspot.com/2010/03/lasten-diabetes-ja-d-vitamiini.html

Huomionarvoista on, että aikana jolloin ei lainkaan annettu D-vitamiinilisää, taudin ilmaantuvuus ja esiintyvyys olivat matalat.

Suomalaisten D-vitamiinin saanti on tällä hetkellä suositeltua matalampaa, siitä huolimatta että v. 2003 D-vitamiinia alettiin lisätä nestemäisiin maitovalmisteisiin ja D-vitamiinilisäystä ravintorasvoihin kasvatettiin. Myös lasten D-vitamiinin saannit alittavat suositukset jo kahden vuoden iästä lähtien. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan nimeämä D-vitamiinityöryhmä on juuri jättämässä mietintöään. Siinä ehdotetaan elintarvikkeiden D-vitamiinilisäyksiä kasvatettaviksi. Käytännön suositusta D-vitamiinilisien käytöstä muokataan parhaillaan.

Eli yksi asia on se, että suomalaisten D-vitamiinin saanti on tällä hetkellä voimassa oleviin suosituksiin nähden matalaa. Toinen asia on se, että suosituksia tullaan mahdollisesti nostamaan. Pohjoismaisia ravitsemussuosituksia uuditsetaan parhaillaan, ja D-vitamiinia varten on perustettu oma työryhmä. Työskentely on juuri alkanut ja suositukset valmistuvat kahden vuoden päästä.

Tuskin mikään yksi asia selittää tyypin 1 diabeteksen lisääntymistä.

D-vitamiini voi olla yksi vaikuttava tekijä, mutta siitä tarvitaan lisää tutkimustuloksia.

Lisää kirjoituksia D-vitamiinista:

11 kommenttia:

  1. Onnittelut!

    Kolme asiaa pisti silmään:

    "Toisaalta DIPP-tutkimuksessa D-vitamiinipitoisuudet seerumissa eivät lapsilla eronneet esi-diabeetikkojen ja muiden välillä."

    Tämä kertoisi jotain jos kyseessä olisi D-vitamiin puutos mutta kun ei ole ja sitä tukee minusta myös tämä:

    "Huomionarvoista on, että aikana jolloin ei lainkaan annettu D-vitamiinilisää, taudin ilmaantuvuus ja esiintyvyys olivat matalat."

    Tyypin 1 diabeteksen yleistymisen takana on todennäköisesti sama asia kuin muidenkin autoimmuunisairauksien takana eli olen erimieltä tämän kanssa:

    "Tuskin mikään yksi asia selittää tyypin 1 diabeteksen lisääntymistä."

    En silti väitä etteikö lisäämällä D-vitamiinia olisi saatu aikaan parannusta. Varmasti olisi sillä D-vitamiinilisän tarjoamasta suojasta on minusta aika hyvä näyttö.

    Mutta miksi aikana ennen lisiä sairaudet olivat harvinaisempia?

    VastaaPoista
  2. Hellurei ja Hyvää Vappua!
    Alkavatko punaniskat jo taipumaan?

    VastaaPoista
  3. Hellurei ja Hyvää Vappua!
    Alkavatko punaniskat jo taipumaan?

    VastaaPoista
  4. Kopsaan tähän toisessa D-viestiketjussa olevan kommenttini:

    D-vitamiini ehkäisee tyypin 2 diabetesta

    Amerikkalaisen Tufts-yliopiston uusi raportti vahvistaa entisestään käsitystä, että D-vitamiinin piilevä puute lisää tyypin 2 diabetesken riskiä. Tulokset julkaistiin 14.4.2010 johtavassa ravitsemuslääketieteen lehdessä American Journal of Clinical Nutrition.

    Aineistona oli vuoden 1972 Framingham Offspring Studyyn osallistuneita henkilöitä, joiden seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) oli mitattu. Seitsemän seurantavuoden aikana 133 henkilöä sairastui tyypin 2 diabetekseen. Verrattaessa matalimman ja korkeimman S-D-25-kolmanneksen ryhmiä kävi ilmi, että jälkimmäisessä oli 40 % pienempi riski sairastua. Sekoittavat tekijät kontrolloitiin huolellisesti.

    Johtopäätös: Korkea seerumin D-vitamiinin pitoisuus vähentää tyypin 2 diabeteksen riskiä. Ihanteellisen S-D-25:n ylläpito voi olla hyvä keino tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä.

    Tämä havainto on erityisen tärkeä ajatellen Suomea, jolla on kyseenalainen diabeteksen maailmanennätys. Diabetes on "leveysastetauti", kuten myös MS-tauti, Crohnin tauti ja sydän- ja verisuonitaudit. Niiden yhteinen nimittäjä on auringonvalon ja D-vitamiinin puute.

    Terveisiä D-liittoon.

    VastaaPoista
  5. Tässä yhteydessä kannattaisi tutustua myös Lääkärilehden liitteeseen n:o 14. Siinä kaksi alan gurua Tari Haahtela ja Matti Hannuksela panevat allergia-ajatuksia uusiksi.
    Venäjän Karjalan ja Suomen allergia-esiintyvyyden välinen ero on mahtava. Sama koskee 1-diabetesta.
    Aika ilmeinen johtopäätös on se, että me tai lapsemme emme enää kehitä vastustuskykyä ns luonnollisessa ympäristössä esiintyville mikrobeille ym ötököille. Puolustussysteemimme "ampuu yli" tuhoamme omia valkuaisiamme väärän signaalin jälkeen. 1-diabetes on tätä, kilpirauhasessa on tätä autoimmunitautia jne.
    D-vitaminin paikka voisi olla ehkä mieluiten ylilyövien allergia-/autoimmuuni-reaktioiden hillintä, normaalistaminen. Ainakaan sen puutteessa eläminen ei tunnu järkevältä.
    Ihmettelinkin jo toisaalla, miten gurut Haahtela ja Hannuksela ovat saaneet ajatuksensa läpi ilman suuria riitoja tai törmäämistä "tuhansiin tutkimuksiin". Tiedän nyt, että toki niihin on törmätty. Eteenpäin kuitenkin kuljetaan allergioiden ehkäisyn ja hoidon järkeistämisessä.
    Temppu on hatun noston arvoinen.

    VastaaPoista
  6. Hattua nostan Cristerille. Loistava saavutus saada arvostusta Diabetesliitossa. Ihanaa kun olet olemassa. Pitkäjänteinen työsi saa näin palkintonsa.

    VastaaPoista
  7. D-vitamiinitutkimus on nykyään niin vilkasta, ettei tahdo pysyä perässä. Tämä vitamiini vaikuttaa valtavan laajasti ihmisten terveyteen. Uusi raportti kertoo, että D-vitamiini lisää yli 75-vuotiaiden lihasvoimaa, fyysistä kuntoa, kettyryyttä ja yleistä suorituskykyä. Tutkimus on laajasti esillä maailman uutistoimistoijen sivuilla, mm. tässä:
    UPI.com

    Diabetesliitto, Sydänliitto ja THL ovat tehneet mittaamattoman suuren karhunpalveluksen Suomen kansanterveydelle ja kansantaloudelle vastustaessaan vuosikymmenten ajan vitamiinien ja muiden ravintolisien käyttöä.

    VastaaPoista
  8. T2DM1969 tietää tosiaankin mistä puhuu. Olen toinen T2 dibeetikko ja Cristerin kirjoituksia on luettu jo pitkään. Joku niitä kopioi tänne Kohtauspaikalle ja sitten voi lukea suoraan kivaa terveysblogia. Näin suosittu blogi on meille lukijoille suuri aarre. Mutta aina pitää kysyä: Miten pitkään Crister jaksaa kirjoittaa blogiaan? Itse kirjoitin myös blogia mutta jouduin lopettamaan kun se vei niin paljon aikaa ja lopulta ei ollut mitä olisi vaivattomasti kirjoittanut. Blogi hiipuu jos ei ole ideoita, sen on moni huommannut. Ideoita näyttää Cristerillä riittää:
    - Kolme tapaa hoitaa diabetesta (paras kirjoitus diabeteksen hoidosta ikinä!)
    - vieraskirjoitukset (on upeaa nähdä miten fiksusti Crister antaa palstansa muiden osaajien käyttöön)
    - Sietämätön leveys (aivan upea lukukokemus, käsittämättömän hauska kirja laihdutuksesta ja faktaa tulee ihan huomaamatta, näin pitää tietokirjoja kirjoittaa, ehkä on synytynyt uusi malli muille tietokirjailijoille?)
    - Ravintolisien ABC (yhteistyössä tohtori Tolosen kanssa tehty rohkea palsta hieman kiistanalaisesta asiasta, antaa kypsyä rauhassa, voi tulla tämän terveysblogin aarreaitaksi vielä, riippuu Cristeristä ja Tolosesta, molemmille toivon voimia työssä)
    - olohuoneliikunta (näitä liikuntaohjeita ei voi muuta kuin ihailla ja tehdä perässä hymyssä suin, liikunta on tälläistä kun se on hauskaa!)
    - ja paljon muuta
    Kiitos

    VastaaPoista
  9. Kiitos Anonyymi mielenkiintoisesta yhteenvedostasi, jota hiukan kiusaantuneena luin. Toivottavasti olet oikeassa, että juuri nuo mainitsemasi asiat tässä terveysblogissani, ovat ne tärkeimmät "saavutukseni". Vieraskirjoituksia on ollut kiva nähdä niin runsaasti. Vain yksi on toistaiseksi kieltäytynyt yhteistyöstä (eräs ortopedi) ja ilmaissut tahtonsa hyvin oudolla tavalla. Ehkä paras jättää hänet kokonaan yksin kummallisine käsityksineen. Tulossa on lisää vieraskirjoituksia. Niitä ei voi väkisin synnyttää, aika oli niille sattumoisin kypsä. Suosittelen samaa ideaa muillekin bloggaajille.

    Tohtori Tolonen on tietenkin verraton tekstintuottaja ja hieno tietolähde. Uskoisin, että yhteistyömme tulee entisestään syventymään. Meillä on runsaasti ideoita kypsyttelyasteella. Niistä sitten myöhemmin.

    Vaikka pidän bloggaamista tärkeänä, muistuttaisin teitä kuitenkin siitä, että olen ehdottomasti parhaimmillani esiintymislavalla yleisön edessä. Hetken huuma ja oivallus tuo yleensä valistukseeni sellaista syvyyttä ja rohkeuttakin, jota ei löydä teksteistäni. Teidän kannattaa ehkä käydä yleisötilaisuuksissani ja nähdä suosikkikirjoitusteni "live-esityksen". Tässä keikkakalenterini.

    Kiitos kommenteista!

    VastaaPoista
  10. Diabetes ja syöpäriski

    Diabetesta potevilla naisilla on 25 % muita suurempi riski sairastua syöpään, kertoo uusi tutkimus. Siihen osallistui 17 000 diabeetikkoa. Miehillä ei todettu (onneksi) vastaavaa syöpätautien riskin suurenemista. Tutkitustiedon uutisoi Daily Mail.

    Tämä raportti laajentaa näkökulmaa diabeetikon ravintolisien tarpeesta: Tähän asti niitä on käytetty lähinnä apuna sokeritasapainon hallintaan ja diabeteksen perinteisten lisätautien ehkäisyyn (sydän-, valtimo-, silmä-, hermo-, ja munuaismuutosten sekä masennuksen). Nyt myös syöpätaudit ovat mukana kuvassa. Niitä ehkäiseviä ravintolisiä ovat erityisesti D-vitamiini, berberiini, karnosiini ja omega-3-rasvahapot (eritoten EPA). Diabeetikon ruokavaliosta ja ravintolisistä kerrotaan Hyvän diabeteshoidon oppaassa, joka on jaossa maksutta terveyskaupoissa ja muissa luontaistuotteita myyvissä liikkeissä ja apteekeissa.

    VastaaPoista