sunnuntaina, elokuuta 22, 2010

Ovatko karppaajat oikeassa?

**
Mistä tässä on kyse?
Oletko kuullut karppaajista? Siitä pienestä ja äänekkäästä porukasta, joka uskoo ihmisten terveyden löytyvän siitä, että vähentää enemmän tai vähemmän radikaalisti hiilihydraattien (erityisesti sokerin ja tärkkelyksen) saantia ja korvaa tämän energiavajeen runsaalla rasvalla ja proteiinilla. Kuluttaja -lehden toimittaja päätti ottaa selvää tästä porukasta. Hänen piti haastatella erästä ortopedia, mutta yhteistä säveltä ei löytynyt. Hän päätyi haastattelemaan alan muita asiantuntijoita.
Lue, pohdi, reagoi! Minä olen aika varma siitä, että Atkins kummittelee monen mielessä vaarallisena dieettivaihtoehtona. Mitä jos tämä karppaaminen onkin ihan oivallinen tapa hoitaa terveyttään? Dieetti, joka ei olekaan mikään varsinainen dieetti, vaan terveellinen elämäntapa! Näin minä ainakin uskon ja halusin tuoda juuri tämän näkökohdan esille haastattelussa.
Jokainen meistä voisi kääntää ajatuksensa hiilihydraattien poisjättämisestä ja rasvoilla ilakoimisesta paljon hedelmällisemmän tarkastelun suuntaan: Mitkä ovat ne hiilihydraattia sisältävät ruoka-aineet, joita kannattaa pitää ruokavaliossaan, jos päämääränä on terveyden ylläpito? Siitä minusta on pohjimmiltaan kyse esimerkiksi Atkinsin dieetissä. 


Kuluttaja-lehti päätti tutkia onko karppaamisessa jotain järkeä. Kuluttaja-lehti oli nimittäin saanut kuulla kunniansa karppaajien, eli vähähiilihydraattisen ruokavalion kannattajien, keskustelupalstalla.

"Käykö Kuluttaja-lehti jotain vhh-vastaista sotaa? Siltä se nimittäin tuntuu. Lehti painaa lähes joka numeroon peräteippien (ravitsemusterapeuttien) vähärasvaiset julistukset kuin muistutukseksi harhaoppisille. Ei voi muuta kuin ihmetellä. Sulkevatko toimittajat tiukasti silmänsä vhh:n ja rasvan uusilta tutkimuksilta?", kirjoittaa nimimerkki Skimbaaja.

Skimbaaja oli pahoittanut mielensä Kuluttajan taannoisesta leikkelejutusta, jossa neuvottiin rajoittamaan rasvaisten leikkeleiden käyttöä.

Karppaajien mielestä rasva ei lihota, vaan hiilihydraatit ja sokeri. Siksi leikkeleiden syöntiä ei pidä rajoittaa, vaan päinvastoin lisätä. Sen sijaan pitäisi vähentää rajusti hiilihydraattien, kuten leivän ja perunan, kulutusta.

Viralliset ravitsemussuositukset kuitenkin sanovat toista. Suositusten mukaan kovan, eläinperäisen rasvan käyttöä pitäisi vähentää ja täysjyväviljaa ja kasviksia lisätä. Tästä perusristiriidasta on syntynyt lihava riita. Niin lihava, että toimittaja Mervi Itkosella oli tähän juttuun vaikea löytää haastateltavia.

Äärilaidan karppaajien, eli alakarppaajien suomalaisguru, kiistanalainen ortopedi Antti Heikkilä, kieltäytyi haastattelusta. Hän ei myöskään voinut suositella ketään muuta haastateltavaa. Heikkilä on aiheesta julkaissut kevyellä kädellä koostettuja kirjoja, joita ei kovin vakavasti ota muut kuin sisäpiiriläiset.

Myös virallisen ravitsemustieteen edustajat asettelevat sanansa tarkkaan. He ovat tottuneet saamaan karppaajilta hirveät haukut aina, kun lausuvat asiasta mitä tahansa.

"Tämä alakarppaajien heimo on varsin aktiivinen", sanoo terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Marja-Leena Ovaskainen.

Heikkilä esimerkiksi siteeraa blogissaan Raamattua ja vertaa suomalaista ravitsemuspolitiikkaa toisinajattelijoiden vainoon Neuvostoliitossa. Mistä oikein on kyse?

Kyse on erittäin suositusta laihdutusohjelmasta, vähähiilihydraattisesta dieetistä, jonka perusidea on, että hiilihydraatit eli hiilarit nostavat verensokeria, väsyttävät ja lihottavat. Sen vuoksi karppaajat välttävät hiilaripitoisia ruokia, kuten leipää, perunaa, pastaa ja sokeria. Ja Heikkilä voisi toki rauhoittua. Se edistäisi asiallisen informaation leviämistä molempiin ravitsemusleireihin.

Nykyisten vähähiilihydraattisten dieettien isänä pidetään yhdysvaltalaista, edesmennyttä tohtori Robert Atkinsia, joka saarnasi oman Atkinsin dieettinsä puolesta jo 1970-luvulta alkaen. Hänen teoksiaan on myyty kymmeniä miljoonia kappaleita. Miljoonat ihmiset ympäri maailman ovat myös kokeilleet Atkinsin laihdutusoppeja.

Atkinsin dieettiä mainostetaan usein sillä, että rasvaista ruokaa saa syödä niin paljon kuin tahtoo, eikä nälkää tarvitse nähdä. Ja mainokset puhuvat ihan totta, sillä proteiini ja rasva pitää monilla ihmisillä hyvin näläntunteen loitolla, vahvistaa tämän terveysblogin ylläpitäjä rauhanomaiseen ja diplomaattiseen tyyliinsä.

Dieetin alkuvaiheessa hiilihydraatteja saa syödä vain 20 grammaa päivässä, kun virallisten suositusten mukaan hiilareita pitäisi syödä 250-350 grammaa. Esimerkiksi Christer Sundqvistin soveltama Dukanin dieetti on yksi Atkinsin dieetin muunnelmista. Oli melkoinen muutos edessä Christerillä kun hänen hiilarinsa tippuivat vähän alle 300 grammasta alle 20 grammaan päivässä. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että esimerkiksi puolikkaassa ruisleivän palassa tai yhdessä banaanissa on noin 20 grammaa hiilareita!

Hiilihydraattien sijaan karppaajat ja dukanistit suosivat proteiini- eli valkuaispitoisia ruokia, kuten lihaa, kalaa, maitotuotteita ja kananmunia. Rasvaa syödään perus-Atkinsissa rajoituksetta. Dukanistit ovat varovaisempia rasvan suhteen.

Ruokavaliota täydennetään vähähiilihydraattisilla kasviksilla, kuten kukkakaalilla ja salaatilla. Lisäksi osa karppaajista syö papuja ja linssejä, pähkinöitä ja monet myös ravintolisiä. Näin menetellen vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta tulee hyvin ravinteikas kokonaisuus. Insinööri Sami Uusitalo on kunnostautunut laatimalla erityisen nokkelalla tavalla ravinteikkaita ja vähäenergisiä VHH-ateriakokonaisuuksia tässä terveysblogissa. Katso alla olevia lukuvihjeitä!

Käytännössä toteutus vaihtelee, sanoo toimittaja Itkonen. Osa karppaajista välttää vain valkoista leipää ja sokeria, osa kaikkia viljatuotteita ja perunaa. Tiukimmat karppaajat välttävät jopa monia hedelmiä.

Kuluttaja -lehdessä haastateltu ravintovalmentaja, biologi ja suosittu bloggaaja Christer Sundqvist suhtautuu karppaukseen myönteisesti. Moni kokee saaneensa siitä merkittäviä terveyshyötyjä. Paino on pudonnut ja olo virkistynyt. Myös tutkimustietoa dieetin hyvistä vaikutuksista on jo alkanut tulla.

Sundqvistin mukaan vähähiilihydraattinen dieetti sopii erityisen hyvin laihduttajille, mutta myös normaalipainoisille, jotka liikkuvat vähän. Sitä voi Sundqvistin mukaan noudattaa vaikka koko ikänsä. Kestävyysurheilijoille tai urheileville nuorille Sundqvist ei Atkinsia suosittele. Dieettiä ei pidä myöskään noudattaa, jos siitä tulee paha olo.

"Laihtuminen on vaivatonta, ja varsinkin alussa paino lähes romahtaa. Tämä johtuu siitä, että elimistöstä poistuu rasvavarastoja ja hiilihydraattivarastoihin kerääntynyttä nestettä. Nopea tulos motivoi laihduttajaa", Sundqvist kertoo.

Sundqvistin mukaan dieetillä laihtuminen perustuu siihen, että vähähiilihydraattinen, mutta rasva- ja proteiinipitoinen ruokavalio pitää hyvin nälkää ja nostaa verensokeria vain vähän. Näin välipalojen tarve vähenee ja energiaa kertyy päivän aikana vähemmän. Monet kitudieetillä laihduttaneet eivät tahdo uskoa todeksi, että syömällä hyvää ja maistuvaa ruokaa, voi laihtua.

Virallisen ravitsemustieteen edustajat kritisoivat vähähiilihydraattista ruokavaliota, koska se sisältää paljon lihaa ja kovaa rasvaa, mutta vähän kuitua.

Sundqvistin mukaan vähähiilihydraattinen ruokavalio on kuitenkin turvallinen. Monipuolisesti koostettuna siitä saa myös kaikkia tarvittavia vitamiineja ja hivenaineina.

"Tutkimusten ja omien havaintojeni mukaan kolesterolitaso ei nouse. Jos lihankulutus pysyy kohtuullisena ja monipuolisena, syöpäkään ei muodostu riskitekijäksi", Sundqvist sanoo.

Sundqvistin mukaan vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta on liikkeellä paljon väärää tietoa. Ravitsemusterapeutit pelottelevat sen vaaroilla, vaikka eivät tunne asiaa kunnolla.

Eläinrasvoja koskeva ahdistava tieto pitäisi saada loppumaan. Pitäisi tunnustaa, ettei eläinrasvojen rooli sydän- ja verisuonitaudeissa ole niin merkittävä kuin on annettu ymmärtää.

Suurin osa innokkaista alakarppaajista on maallikoita, jotka ovat oppineet tietonsa netistä ja laihdutuskirjoista. Joukossa on myös muutamia lääkäreitä. Ravitsemustutkijat suhtautuvat Atkinsiin ja vastaaviin dieetteihin kriittisesti.

"Tutkimusten mukaan Atkinsilla kyllä laihtuu, mutta paino tulee nopeasti takaisin. Pitkän aikavälin tutkimusta ei ole riittävästi, jotta tiedettäisiin onko ruokavalio turvallinen", loihtii ilmoille Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen yksikönjohtaja Mikael Fogelholm.

Esimerkiksi eräässä laajassa brittitutkimuksessa vertailtiin neljää kaupallista dieettiä: Atkinsia, Painonvartijoita, brittiläisen Rosemary Conleyn dieetti- ja liikuntaohjelmaa ja ateriankorvikkeisiin perustuvaa Slim Fast –ohjelmaa.

Atkinsin dieetillä olleiden paino putosi ensimmäisen kuukauden aikana selvästi muita nopeammin. Kahden kuukauden kohdalla ero kuitenkin kapeni, ja kuuden kuukauden kohdalla mitään eroa ei enää ollut. Lopulta kaikki ryhmät laihtuivat yhtä paljon, keskimäärin 5,9 kiloa.

Fogelholm on huolissaan erityisesti siitä, että karppaajat välttävät kokojyväviljaa. Kaikki olemassa oleva tieto puhuu hänen mukaansa sen puolesta, että kokojyvävilja vähentää sydän- ja verisuonitauteja.

"Pitkäaikaista tutkimusta täysjyväviljan välttämisestä ei ole, mutta en ymmärrä, miten se edistäisi terveyttä. Se on oikeastaan biologian vastaista", Fogelholm sanoo.

Sen sijaan Fogelholm on karppaajien ja tohtori Sundqvistin kanssa samaa mieltä siitä, että kova eläinrasva ei olekaan verisuonille aivan yhtä haitallista, kuin ennen on luultu. Näyttää siltä, että kova rasva ei itsessään lisää sydäntauteja, vaan ratkaisevaa on pehmeän rasvan määrä.

"Karppaajat syövät paljon lihaa, mutta myös runsaasti kalaa, mikä tasapainottaa ruokavaliota. Sen sijaan jos punaista lihaa syö runsaasti, se lisää paksusuolensyövän riskiä. Ja runsas lihansyönti on myös ympäristöasia", tähdentää Fogelholm.

"Hyvin lihapitoinen ruokavalio on ekologista haaskuuta. Ruuan ei pitäisi pyöriä vain oman navan ympärillä, vaan ekologiset ja eettiset kysymyksetkin pitää ottaa huomioon", Fogelholm täräyttää. Sundqvist katsoo samaan aikaan toiseen suuntaan ja huokaisee syvään.

Mutta miksi suomalaiset sitten lihovat, vaikka maitotuotteet ovat rasvattomia, leipä täysjyvää ja leikkeleet vähärasvaisia?

Alakarppaajat syyttävät tästä ravitsemussuosituksia, jotka korostavat liikaa hiilihydraatteja. He haluaisivat, että suosituksia muutetaan heidän toivomaansa suuntaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Marja-Leena Ovaskainen pysyy tiukasti siinä käsityksessä, että lihominen ei johdu hiilareista, vaan siitä, että syömme liikaa. Samaan aikaan fyysinen aktiivisuus työssä ja vapaa-ajalla on vähentynyt.

"Lihomisen kannalta on aivan sama, tulevatko kalorit hiilihydraateista vai proteiineista. Ruuan tarjontatilanteita on liikaa, ja niitä käytetään hanakasti hyväksi, Ovaskainen sanoo. Sundqvistilla on taas syytä katsoa toiseen suuntaan ja päästää syviä huokauksia.

Ovaskainen on vähähiilihydraattista dieettiä vaativien kanssa samaa mieltä siitä, että puhdistettua, valkoista viljaa ja sokeria on syytä välttää. Ne eivät tuo ruokavalioon paljon muuta kuin energiaa.

"Sen sijaan en todellakaan neuvoisi ketään jättämään täysjyväleipää pois. Peruna, pasta ja riisi ovat sellaisia, joita voisi syödä nykyistä kohtuullisemmin. Sopiva määrä on 1-2 perunaa tai vastaava määrä viljatuotteita päivässä. Välillä perunan ja viljatuotteet voi korvata juureksilla ja kasviksilla", Ovaskainen kertoo.

Ovaskaisen mukaan painonhallinnassa riittää, kun valitsee tavallista ruokaa, mutta harvemmin ja vähemmän. Miten ihmeessä tämä ruoan määrän vähentäminen onnistuu kajoamatta hiilihydraattimääriin, ei mahdu Sundqvistin kalloon.

"Ruokaa kannattaa laittaa itse perusraaka-aineista. Niin voi parhaiten kontrolloida raaka-aineita ja rasvan laatua", Ovaskainen sanoo lopuksi.

Muun muassa tässä Sundqvistin terveysblogissa on ollut esillä myös ekokarppaus laihdutusmenetelmänä. Karppaus on toki luonteeltaan lihansyöjän dieetti, mutta myös ekologisia vaihtoehtoja on kehitelty. Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa vähähiilihydraattisella, runsasproteiinisella Eco Atkins -dieetillä olleet laihtuivat neljän viikon aikana yhtä paljon kuin tavallisella, vähäkalorisella maitoa, munaa ja viljaa sisältävällä kasvisruokadieetillä olleet.

Lisäksi heidän verenkolesterolitasonsa paranivat enemmän kuin verrokeilla. Tutkijoiden mukaan vegaaninen Atkinsin dieetti voi sopia erityisesti sellaisille, joiden kolesteroliarvot ovat pielessä ja joilla on riski sairastua sydän- ja verisuonitautiin. Eläinperäinen proteiini korvattiin kasvisproteiinilla, kuten tofulla ja seitanilla.

Jutun pohjana on käytetty toimittaja Mervi Itkosen erinomaista artikkelia Kuluttaja -lehdessä numero 4/2010 "Ruokaympyrän kriitikot", jota sitten soveltuvin osin täydensin omalla sanailullani.

Lisää luettavaa vähähiilihydraattisesesta ruokavaliosta:
Kilpailu - lautasmalli vastaan Samin VHHDukanin dieetti - lähde mukaan kokeiluun!Dukanin dieetti jatkuu

Jälkikaikuja keskustelusta Suomen Akatemiassa 9.2.2009Eko-Atkins tulossa - aiotko kokeilla?

120 kommenttia:

  1. "Näyttää siltä, että kova rasva ei itsessään lisää sydäntauteja, vaan ratkaisevaa on pehmeän rasvan määrä."

    Mahdetaankohan noita pehmeitä rasvoja tarvita ollenkaan? Itse en käytä niitä enää juuri lainkaan (no vähän tulee salaattiin fetan kanssa) ja kolesteroliarvoni ovat paremmat kuin koskaan.

    Täällä meilläpäin on viime aikoina ollut keski-ikäisten (35+) naisten rintasyöpäepidemia. Tiedän kymmenkunta tapausta lähipiiristä. Kaikilla on hyvin terveet elämäntavat. Pistää miettimään!

    VastaaPoista
  2. "heidän verenkolesterolitasonsa paranivat enemmän kuin verrokeilla."

    Hetkinen, mitä tämä lause tarkoittaa käytännössä? Yleensä sen ymmärtää, mutta juurihan alla kerrottiin ettei perus-LDL merkitsisi mitään. Melkein saakin sen kuvan että mitä suurempi LDL, sitä parempi, tai vähintäänkin kyseessä olevan merkityksetön asia, oletko Veteraaniurheilija sitä mieltä vai korjaatko väärän käsitykseni?

    -xx

    VastaaPoista
  3. Tuo -xx -nimimerkin hyvä huomautus tulee siitä tohtori David Jenkinsin Eko-Atkins kokeesta. Se on sen tutkimuksen yksi havainto:

    "Tohtori Jenkins ja hänen kollegansa olivat kiinnostuneita näkemään miten sellainen Atkins toimisi sydänterveyden kannalta, jossa ei syödä rasvaisia pihvejä, vaan proteiini- ja rasvalähteet otetaan kasvikunnasta. Koehenkilöt saivat syödä runsaasti soijavalmisteita, pähkinöitä, vihanneksia, viljavalmisteita ja kasviöljyjä.

    Tutkimukseen osallistui 22 ylipainoista miestä ja naista, joilla oli korkeat LDL-kolesteroliarvot ennestään. Heidät pantiin eko-Atkinsille. Vertailuryhmässä oli muuten samat lähtökohdat, mutta he söivät valtion sapuskaohjeiden mukaisesti paljon hiilihydraatteja, vähän rasvaa ja runsaasti viljavalmisteita. Laihdutusvaikutus pyrittiin saamaan samalle tasolle molemmissa ryhmissä ja kokonaisenergiamäärästä nipistettiin noin 40 prosenttia.

    Kuukauden kuluttua koejakson alkamisesta oli aika vertailla miten oli käynyt. Molemmat ryhmät olivat laihtuneet noin neljä kiloa. Mutta eko-Atkinsilla olleet laihtuivat terveellisemmin, sillä heidän LDL-kolesterolinsa oli alentunut ja verenpaine oli laskenut, verrattaessa valtion sapuskaryhmään (kontrolliryhmä)."

    Mitä kolesteroliin tulee niin, olen nimimerkin kanssa samaa mieltä, ettei meillä ole täyttä varmuutta siitä onko kokonaiskolesterolilla loppujen lopuksi kovinkaan paljon merkitystä sydän- ja verisuonitaudeissa. Uskoisin, että kolesterolin suhteen on kyse enemmänkin siitä missä muodossa se kolesteroli kiertää elimistössämme (suurikokoisia vai pienikokoisia partikkeleita, onko hapettunutta, mikä on muiden veren rasvojen osuus jne.). Vaikeita asioita.

    VastaaPoista
  4. "Pitkäaikaista tutkimusta täysjyväviljan välttämisestä ei ole, mutta en ymmärrä, miten se edistäisi terveyttä. Se on oikeastaan biologian vastaista", Fogelholm sanoo.

    Siis mitä ihmettä? Minkä biologian vastaista? Ihminenhän on elänyt ylivoimaisesti suurimman osan historiastaan täysin ilman viljatuotteita.

    VastaaPoista
  5. Lainaus ylläolevasta artikkelistasi: "Heikkilä on aiheesta julkaissut kevyellä kädellä koostettuja kirjoja, joita ei kovin vakavasti ota muut kuin sisäpiiriläiset."

    Minua on jo pitkän aikaa risonut tuo sinun kateellinen nälvimisesi Heikkilän erinomaisista kirjoista. Olen lukenut kirjoittamasi Kilpirauhaspotilaan ravinto -kirjan sekä Sietämätön leveys -kirjan, eikä tuolla meriitillä ainakaan ole varaa väheksyä Heikkilän kirjoja.

    VastaaPoista
  6. Hyvä kirjoitus rakentavassa hengessä, mutta pari kommenttia.

    Heikkilä on tyyliltään hyökkäävä, mutta monessa asiassa oikeassa. Hän on siitä hyvä tyyppi, ettei ole uransa aikana ole kangistunut kaavoihin, vaan uskaltanut kokeilla uusia hoitoja mm. kiropraktikoiden mukaan ottamista ortopediaan. Turha kritisoida häntä, sillä hän on tuonut monelle avun mm. diabeetikoille ja on ollut kriittinen myös muille asioille, esim. sikainfluenssa rokotuksille lapsille. Tänäänkin voit lukea sikainfluennssa rokotteen vaikutuksesta lapsiin puhjenneina narkolepsioina.

    Toisekseen ravitsemusoppi ja terapeutit uvat metsässä sen takia, että "on sama mitä syö, koska energian määrä on vain merkitsevä" ja sen, että verensokeria pitäisi ruokkia koko ajan. Kukaan ei nosta huulilleen sanaa INSULIINI. Ilman insuliinia ei liho. ja tämän palstan seuraajat tietävät mitä insuliini saa aikaan. Toki paljon myönteistä (mm. lihaspalautuiminen, lihaksen kasvu, mitokondriotoiminta), mutta se on myös haitallinen. Suomessa suositaan välipaloja, jotta verensokeri olisi tasaista. Mitähän varten ? Evoluutio on rakentanut ihmiselle lihoamisen, jota voidaan selvitä vararavinnolla, kun ei ole ruokaa saatavilla. Silloin GLUKAGONI astuu kehiin, ja käsittelee rasvan maksassa glukoosiksi ja veren sokeri nousee.
    Tätä mekanismia ei kukaan tuo esille. Miksiköhän ?

    Kolmanneksi kolesterolista (ja statiineista) on ollut hyvää keskustelua täällä ja esim. Helsingin sanomissa. Kokonaiskolesterolin ja LDL:n haitallisuutta on liioiteltu. Statiiniteiden hyödyllisyys on todettu vain jo sepeltauteihin sairastuneille.
    Tässäkin kolesteroliasiassa tärkeintä olisi minimoida hapettuneen ja sokerisoituneen LDL:n synty. Pienitiheiset LDL partikelit sokeroituvat ja hapettuvat jopa kahdenksan kertaa herkemmin kuin "suuremmat". Kasvisrasvat ja sokeri siis laskevat LDL:ää mutta lisäävät noita sdLDL:ää (small density LDL). Tämän takia triglyseridi arvontkin laskevat kun siirtyy VHH-ruokavalioon.

    Muutenkin rupeaa ottamaan pannuun toi eläinrasvojen haitallisuudesta keskusteleminen. Ihminen sisältää ja tuottaa eläinrasvaa, vaikka et söisi tippakaan rasvaa, vain pelkkää terveellistä kokojyväviljaa. Vyötärolle se viljaylimääräkin kerääntyy insuliinin avulla.

    Ja vielä suosikkini loppuun: Jos evoluutio olisi kehittänyt meille epäterveellisen eläinrasvan, niin tuskin sitä olisi lähes puolet äidinmaidon rasvasta !

    VastaaPoista
  7. Parahin Anonyymi ja Teme, kiitos kommenteista. Heikkilää en mieluusti kommentoi lisää, mutta kun nyt kysytään, niin vastaan. En minä hänen kirjojaan turhaan nälvi, totean faktat, ovat puolivalmiita raakileita. Täynnä kirjoitusvirheitä ja epäloogista sanahelinää. Turha niitä Heikkilän kirjoja on kenenkään muun kirjoihin verrata. On kyse aika uniikista ilmiöstä.

    Valitettavasti Heikkilän epäloogisuus ei jää pelkästään tähän kirjojen varaan. Kun hänen kanssaan aidosti yrittää tehdä yhteistyötä, niin eihän se onnistu. Sen sai Kuluttaja -lehden toimittaja myöskin monen muun lailla todeta. Tämä on iso ongelma. Sosiaalisen median puolella on tottunut siihen, että ihmiset tekevät yhteisiä juttuja. Me autamme välillä toinen toisiamme varjelematta jatkuvasti omia bisneksiämme. On outoa kun Heikkilä tekee miten lystää. Ei semmoista toimittajakunta kauaa katsele, vaan siirtyy muualle tietoa etsimään. Minulta esim. kysytään jatkuvasti tietoa ja täsmennyksiä juttuihin ja annan sitä tietoa eteenpäin mieluusti. Jos tiedosta on hyötyä, se ehkä päätyy jopa lehden palstoille, mutta sen päättää sitten toimittaja itse.

    Tämä Heikkilän asenne on harmillinen, sillä kyllä Heikkilänkin tietoa tarvitaan. Hän on tosi hyvin tuonut suomalaisten tietoon terveysasioita, joita ulkomailla käsitellään. Kovinkaan paljon ei Heikkilältä löydy omaa oivallusta ja varsin suurena puutteena pidän sitä, että häneltä puuttuu omaehtoinen tutkimuskokemus.

    Kolesterolista puhuit totta. Siitä asiasta on enemmän tarjolla Kunto & terveys -lehden uusimmassa numerossa ja löytyy paljon tietoa myös tästä minun vaatimattomasta terveysblogista. Kunto & terveys -lehti tuli äsken myös tänne maaseudulle! Jos ei tule sinulle, käy lehtikioskista hakemassa!

    VastaaPoista
  8. Hö-Hö-Hö "vaatimaton terveysblogi".

    Turha vaatimattomuus pois. Saa olla ylpeä, muttei ylpistyä....

    Aina ei noista "taustapeleistä" ole tietonen, mutta ois kyllä hyvä että aikaansa seuraavat ravintoasiantuntijat löisivät päänsä yhteen kun THL:n suunnalla ajatustoiminta on pelkkää viivaa.....

    VastaaPoista
  9. Teme:
    "Jos evoluutio olisi kehittänyt meille epäterveellisen eläinrasvan, niin tuskin sitä olisi lähes puolet äidinmaidon rasvasta !"

    Kertoisitko vielä saavatko vaikkapa gorillat imetyksessä yhtään eläinrasvaa ja miten jatkavat eloaan sen jälkeen?

    -xx

    VastaaPoista
  10. Hieno kysymys -xx! Lihasten kasvu ei taida edellyttää lihan syöntiä. Gorillan ravinto koostuu kasvikunnan tuotteista, joita täydennetään proteiinipitoisilla hyönteisillä ja toukilla.

    Kysymyksessä on myös ihan pohdinnan arvoinen ristiriita. Minun mielestäni ihmiselle sopii runsas rasvan saanti ravinnon myötä ja tätä käsitystä tukee moni tutkimuskin. Gorillan maito lienee aika rasvaista. Gorillan ruoansulatuskanava on muistaakseni poikkeuksellisen pitkä, jolloin se pystyy hyödyntämään kasviksien tarjoamat vitamiinit, hivenaineet ja energiat paljon paremmin kuin ihminen. Mielenkiintoista.

    VastaaPoista
  11. Gorillan ruoansulatuskanava on pitkä, koska se on etupäässä kasvinsyöjä. Ihmisenkin kanava on aika pitkä, mutta ei niin pitkä kuin puhtaiden kasvisyöjien. Kuitenkin huomattavasti pidempi kuin lihansyöjien. Ihminen ei ole puhdas lihansyöjä tai puhdas kasvinsyöjä.

    VastaaPoista
  12. "Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Marja-Leena Ovaskainen pysyy tiukasti siinä käsityksessä, että lihominen ei johdu hiilareista, vaan siitä, että syömme liikaa. Samaan aikaan fyysinen aktiivisuus työssä ja vapaa-ajalla on vähentynyt.

    "Lihomisen kannalta on aivan sama, tulevatko kalorit hiilihydraateista vai proteiineista. Ruuan tarjontatilanteita on liikaa, ja niitä käytetään hanakasti hyväksi, Ovaskainen sanoo. Sundqvistilla on taas syytä katsoa toiseen suuntaan ja päästää syviä huokauksia."

    Kuinka tämä - siis herrajumala auta - ei mene jakeluun.

    1) Jos ihminen syö runsaasti hiilihydraatteja, hän syö myös erittäin todennäköisesti runsaasti energiaa. Tällöin lihomisen todennäköisyys kasvaa.

    2) Mitä proteiini painotteisemmin syö, sitä epätodennäköisempää on syödä yli tarpeensa.

    3) Mikäli jättää hiilarit erittäin vähille, kuten Atkinssin alussa, jää jokseenkin väkisin energiavajeeseen, varsinkin jos aiempi ruokavalio on sisältänyt paljon hiilihydraatteja (usein enimmäkseen tärkkelyksen muodossa). Tämä siitäkin huolimatta, vaikka rasvan absoluuttinen määrä kasvaisi.

    4) Lääkärit, ravitsemusterapeutit ja muut vähäosaiset. Tutkikaapa lihavien ruokapäiväkirjoja. Löydätte varmasti henkilöitä, jotka syövät +500g (=2000 kCal) hiilihydraatteja.

    Yrittäkääpä löytää sellainen lihava, joka syö 500g (=2000 kCal) proteiinia päivässä.

    Lopputulemana toteatte saman kuin Matti Uusitupa Suomen akatemian keskustelutilaisuudessa "mutta eihän kukaan syö tuollaista määrää lihaa" - eipä niin, ja kun ei pysty syömään - jää energiavajeeseen ja laihtuu.

    Sami Uusitalo

    VastaaPoista
  13. "Ovaskaisen mukaan painonhallinnassa riittää, kun valitsee tavallista ruokaa, mutta harvemmin ja vähemmän."

    Eli jätetään ihmiset - myös lapset - nälkään!

    "Miten ihmeessä tämä ruoan määrän vähentäminen onnistuu kajoamatta hiilihydraattimääriin, ei mahdu Sundqvistin kalloon."

    Ei mahdu minunkaan, ei sitten millään.

    Yksinkertaisimmillaan voi suosia herneitä, papuja, soijaa, siemeniä, pähkinöitä, vihanneksia, vähätärkkelyksisiä juureksia sen sijaan että mussuttaisi leipää, muroja, mysliä, perunaa, riisiä, makaroonia jne.

    Eli painopisteen muutoksen runsas hiilari -> isompi prot, rasva - voi tehdä myös puhtaasti kasvisakselilla. Lihansyöntiä ei välttämättä tarvitse lisätä, näin emme edes painonhallintaratkaisumme kylkiäisenä tuhoa rakasta maapalloamme. Tosin en itse ole täysin vakuuttunut, että tämä pallo kananmunien syömiseen tuhoutuisi.

    Fogelholm - epäekologisinta on tuottaa eläimiä ja sen jälkeen heittää rehuilla kasvatetut kanannahat ja näkyvät rasvat roskapönttöön. Te tuputatte tätä ohjetta. Näin toimien jätteenkäsittely lisääntyy ja ihmisten täytyy syödä jotain muuta roskapönttöön heitetyn energian korvaamiseksi.

    Kyllä teille - Ovaskaiset, Puskat, Uusituvat yms. ei merkitse mitään ihmisten terveys vaan omien rikollisten ohjeidenne puolusteleminen.

    Lasten lihavuus on kasvanut kolminkertaiseksi viimeksi kuluneiden kolmen vuosikymmenen aikana. Ja se johtuu vain ja ainoastaan harhaanjohtavasta ohjeistuksestanne.

    Sami Uusitalo

    VastaaPoista
  14. Sami Uusitalo on oikeassa. Hiilihydraatteja syö herkästi yli tarpeen. Olen ihan urakalla yrittänyt syödä proteiinipitoisia kananmunia. Päivän ennätys on 15 kpl kananmunia (aamulla meni 5 kpl, lounaalla 4 kpl ja päivällisellä 6 kpl). Ei ollut nälkä, mutta paljon muuta en sitten tuona päivänä jaksanutkaan syödä. 15 kpl kananmunia sisältää energiaa noin 1200 kcal.

    Vertailun vuoksi kerrottakoon kauhutarina joidenkin vuosien takaa. Olin urheiluleirillä. Oli leirin päätöspäivä. Emäntä toi pöytään ylijääneitä ISOJA viinereitä (noin 400 kcal/kpl) ja sanoi, että syökää pojat pois nämä viinerit. Ei niitä raaski poiskaan heittää. Ja pojat/miehet söi. Jotkut veti viinereitä 15 kpl (=6000 kcal!) ja litran verran limsaa päälle! Itse taisin syödä niitä 5 kpl (=2000 kcal).

    VastaaPoista
  15. Hiilareita tuputtavat peräteipit eivät saa minultakaan (kiitos Sami!!) mitään sympatiaa. Heidän määräämänsä epäterveellinen ravinto on pääsyynä siihen että Suomessa on eniten diabetsta maailmassa. Hyvin epäterveellisellä ravinnolla ei ainakin voi tervehtyä. Lihavuuden patofysiologia ja metabolisen oireyhtymän syyt tunnetaan hyvin. Miksi ei tehdä mitään? Miten on mahdollista että vääriä ohjeita saa antaa? Kenen on vastuu?

    VastaaPoista
  16. Vähärasvainen ja runsaasti hiilihydratteja sisältävä ruokavalio – jota Suomen viranomaiset ja Diabetes- ja Sydänliitot suosittelevat– voi aiheuttaa vakavia rasva- ja sokeriaineenvaidunnan häiriöitä kenelle tahansa. Erityisesti niitä ilmenee metabolista oireyhtymää potevilla henkilöillä, kertoo tohtori Jose Lopez-Mirandan kansainvälinen työryhmä (Espanja, Ranska, Puola, Irlanti) uudessa raportissaan. Tutkijat huomauttavat, että metabolinen oireyhtymä on insuliiniresistenssin ja tyypin 2 diabeteksen, sydänkohtauksen ja aivohalvauksen merkittävä riskitekijä. Metabolisen oireyhtymän syy on tuntematon, mutta perimä, epäterveelliset ruokatavat ja liikunnan puute myötävaikuttavat sen syntyyn ja pahenemiseen. Tutkijat testasivat kalaöljyn vaikutusta mainitua 117 epäterveellistä ruokavaliota noudattavalla metabolista syndroomaa potevalla henkilöllä.

    “Ravintolisänä nautittu kalaöljy korjaa aineenvaihdunnan [metabolian] muutoksia, jotka liittyvät insuliiniresistenssiin, mukaan luettua aterianjälkeiset plasman triglyseridien nousut”, kirjoittaa työryhmä Nutrition-lehdessä. Tutkijat suosittelevat kalaöljyn käyttöä nykyisin suositellun ruokavalion lisänä. Tutkimusta selostaa mm. Nutraingredients.com 18.8.2010.

    Tietenkin on fiksumpaa vaihtaa ruokavio VHH:ksi, mutta sitä eivät kaikki kuitenkaan tee, joten kalaöljyn suositteleminen on heille (ja miksei muillekin) paikallaan. Lue lisää suomeksi

    VastaaPoista
  17. Christer pisteli yhteen päinään kunnioitettavan määrän kananmunia. Sydänliiton ohjeilla tuon 15 kpl kananmunia saisi syödä 7,5 viikon kuluessa, ettei vain kolesteroli nouse. Niinpä niin.

    Kananmunassa on proteiinia 12,5g/100g ja rasvaa 10,3g/100g. Mitä proteiinipainotteisemmin syömme, sitä vaikeampaa on päästä/joutua suuriin energiamääräiin.

    Katkaravussa on proteiinia 14,4g/100g ja rasvaa 1,1g/100g. Tuohon mainittuun 1200 kCal:iin täytyisi syödä lähes 1,8 kg katkarapuja. Ne kun usein myydään 180g pusseissa, niin kymmenen pussiahan siinä sitten tarvittaisiin.

    "Eihän kukaan syö tuollaista määrää...."

    Lue nyt tarkasti tämä kommentit Matti Uusitupa ja lopeta se ihmisten (mukaanlukien lasten) tappaminen väärillä ohjeillasi.

    ---

    En tietty suosittele kenellekään moisia määriä kananmunia/katkarapuja. Tarkoituksena on havainnoillistaa kuinka pieniin energiamääriin ajautuu proteiinipainotteisesti syöden. Tämä on lihavuuden hoidon kannalta erittäin keskeistä.

    Hyvin pienetkin muutokset, runsaasta tärkkelyksestä (peruna, riisi, pasta, leipä, viljatuotteet) vähentäminen ja prot. /rasvan +vihannesten suosiminen auttaa mitä todennäköisimmin lihavuuteen. Näin isoilla ja pienillä.

    Sami Uusitalo

    VastaaPoista
  18. Kalaöljystä johtui mieleen Sysdiet-hommeli. Eli Itämeren dieetti. Siinähän syödään paljon kalaa ja marjoja.

    Laitan linkin Karjalaisen juttuun, jos ei ole tuttu,

    http://www.karjalainen.fi/Karjalainen/Teemat/sysdiet_vie_tutkimuksen_uudelle_alueelle_4577786.html

    Epigenetiikkaa, nutrigenomiikkaa. Hieman epäilyttää tutkimuksen bias, Uusitupa ja Schwab ovat koordinoimassa. No, onhan siellä ruotsalaiset, ja tanskalaiset rasvaverottajat.

    Epäeettistä 'alakarppaus'-ruokavaliota ei saatu mukaan verrokiksi... Olisi ollut helppo samalla vaivalla, vapaaehtoisia olisi varmasti löytynyt.
    Itse olisin valmis allekirjoittamaan kaikenkattavan vastuuvapauspaperin, jos sapuskat roudattaisiin kotiin .)=

    Ensi vuonna tuloksia, tai 2012, näin olen ymmärtänyt. Jään odottamaan, ja hyväkarppailemaan!

    VastaaPoista
  19. Karppaukseen ja Dukanin dieettiin liittyen (oliko Antti Meron proteiinijutussa...), tryptofaanin hyväksikäytöstä, itselle jäänyt jostain mieleen että yletön proteiinin mättäminen aikaansaa pullonkaulan aminohappojen hyväksikäytössä.

    Tryptofaani on serotoniinin esiaste jne., muut aminohapot syrjii, tyrkkii syrjemmälle, tryptofaania... Eli paleoevo ja epigenetiikka...

    Tekisi mieleni lainata nimimerkki Tyhmän Kyselijän nimimerkkiä..., hänellä on varsin ansiokkaita pohdiskeluja ja kysymyksiä, ei sillä. Matti on sivunnut usein kommenteissaan nutrigenomiikkaa, kiinnostaa maallikkoa kovasti.

    Ovatko karppaajat oikeassa? :)

    VastaaPoista
  20. Sori floodaus, pari linkkiä. Sysdiet, karppaus, Atkinson jne.,

    http://www.karjalainen.fi/Karjalainen/Teemat/rasvat_remonttiin_4577785.html

    Tää on lyhyt kuvaus, valaisee ehkä kuitenkin, pitää shcolar.googlata Mathers

    http://www.bionutr.kc.lu.se/files/mathers09.pdf

    VastaaPoista
  21. Henkilökohtaisesti sydän itkee verta virallisten ravitsemussuositusten ja diabeteksen hoidon vuoksi. 70-vuotias isäni sairastaa diabetesta ja painaa liki 130 kg. Entisen erämiehen polvet eivät kanna eikä leikkaukseen pääse "kun et nyt sitten taas ole yhtään laihduttanutkaan". Mies ei enää uskalla syödä juuri mitään eikä paino silti putoa. Tuon kokoista kaveria ei yksi vaimo nostele, joten laitos odottaa. Herranpelkoinen sukupolvi luonnollissesti noudattaa lääkärin/ravitsemusterapeutin ohjeita. Eväät itsenäiseen tiedonhankintaan ovat heikot. Tällä taustalla syvä kumarrus Dukanille, tohtori Toloselle, Veteraaniurheilijalle ja muille vaihtoehtoja hakeville totuuden torville. Työnne on äärimmäisen arvokasta.

    VastaaPoista
  22. Kaikki kunnia isällesi, Virkkis. Mutta mitäs sitten kun ravitsemusvalistuksen murhaajien ohjeet kohdistuvat lapsiin? Lapsiparkoja pidetään kokoajan nälässä. Ruisleipää, hedelmää, ruisleipää, hedelmää, makaroonia, perunaa, riisiä. sokeria, sokeria, sokeria, sokeria.. ja sitten ihmetellään miksi se lihoon vaikka ei saa rasvaa. Välistä jäädään aminohappovajeeseen ja onnistutaan tuhoamaan lihakset alta.. puhumattakaan hermostosta, aivoista.. mistä muusta?

    Tuputa sinäkin, Fogeli, kuinka tärkeää se täysjyvä on.

    Sami Uusitalo

    VastaaPoista
  23. XX: Näin on. Mites koirat, kissat, paviaanit, karhut ym nisäkkäät sekaravinnon käyttäjät. On totta että kanit, lampaat, Puhvelit ja härät syö ruohoa, mutta ovat silti lihaksikkaita. Pedot syö sitten näitä. Ihminenkin on peto.
    Mutta ei se tarkoita että pitäis syödä pelkästään lihaa.

    VastaaPoista
  24. Nostan hattua Heikkilälle. Hän on kirjoissaan esittänyt maittavia ja monipuolisia ruokavaihtoehtoja vhh-ohjelman toteuttamiseksi. Vaaranahan on, että aloittelija sortuu liian yksipuoliseen ravintoon. Ja mikä tärkeintä, hänellä on paljon kokemusta ruokavalion vaikutuksesta sairauksien hoitamisessa ja viisivuotinen oma kokemus vhh-ohjelman noudattamisesta. Ei siihen mitään Christerin minkinrehututkimuksia tarvita. Kirjojen pilkkuvirheet ovat sivuseikka.

    VastaaPoista
  25. Aivan puppua tuo usein toistettu väite, että ilman leipää ei muka saa kylliksi kuitua. Itse syön viljatuotteita fiiliksen mukaan, joskus vähän enemmän, joskus en ollenkaan... eikä kuidun saanti ole niistä kiinni. Vihannekset, siemenet ja pähkinät ovat loistavia kuidun lähteitä, hivenaineista ja muista ravinteista puhumattakaan.

    Vatsa pysyy taatusti kunnossa, kun sitä ruokkii puolella kilolla kasviksia päivässä :)
    Söin tässä päivänä muutaman varmasti kilon verran vihanneksia salaattina (kotimaista kukkakaalia, paprikaa, kiinankaalia, vuonankaalia, tomaattia...), niin kylläinen olo, ettei siihen mitään leipiä enää kaivannutkaan. Vaalea pitaleivän pala meni sitten jälkiruokaherkkuna ;)

    VastaaPoista
  26. Alkaa pikkuhiljaa ällöttää tämän vastaherännäisen hovinarrin puheet itsestään kolmannessa persoonassa (itseä on vaan niin vaikea kehua?).

    Heikkilä on kova jätkä.

    Chrisu puhuu Chrisusta ja Chrisusta ja Chrisusta. Ei ihme, että karpit karsastavat tätä selkäänpuukottavaa itsekeskeistä pelleä.

    VastaaPoista
  27. Vielä itse aiheeseen palataksemme..

    Olen taipuvainen uskomaan eri ravintotyyppien mahdollisuuteen. Dr. Mercolan käyttää termiä Nutritional Type, joka tarkoittaa fysiologisilta/ravitsemustarpeiltaan erilaisia kehotyyppejä. Hiilari-, Proteiini-, ja Sekatyyppi viittaavat siis näiden ravintoaineiden optimaaliseen määrään kehon optimaalisen hyvinvoinnin varmistamiseksi.
    Ihmiset ovat yksilöitä ja kaikille ei valtava valkuaismäärä sovi. Joillekin taas hiilarit ovat suurempaa myrkkyä kuin toisille.

    Itse arvelen olevani seka- tai hiilarityyppi, koska kokojyvähiilareista, hedelmistä ym. ei hyvinvoinnilleni ole haittaa, päinvastoin. Kyllä valkuainen ja hyvä rasva maistuvat myös..

    Tietenkään kyseessä ei ole kaikenkattava ohjelma, mutta kannattaa käydä vilkaisemassa.

    http://products.mercola.com/nutritional-typing/

    VastaaPoista
  28. "Mutta mitäs sitten kun ravitsemusvalistuksen murhaajien ohjeet kohdistuvat lapsiin?"

    Murhaajien? MURHAAJIEN?


    Jos osoittautuu, että tässä blogissa esitetyt dieettiohjeet lyhentävät ihmisten elinikää, voidaanko neuvojien sanoa olevan myöskin murhaajia?
    (Punainen ja prosessoitu liha korreloi kokonaiskuolleisuuden, syöpäkuolleisuuden ja sv-tautikuolleisuuden kanssa:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19307518?ordinalpos=28&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum)

    VastaaPoista
  29. Muutama Anonyymi kommentti paljastaa teille ehkä kupletin juonen. Saan vastaanottaa aika ikäviä kirjeitä, kommentteja ja puheluja lausunnoistani eri lehdissä, radiossa, TV:ssä ja tässä vaatimattomassa terveysblogissa. Ilmeisesti tarkoituksena on lietsoa eripuraa ravitsemusleirissä. En lähde mukaan tuollaiseen. Minä olen liian kiltti siihen touhuun.

    Me tarvitsemme paljon rakkautta toinen toisiamme kohtaan ja hersyvän mukavaa huumoria. Sillä me selviämme tästä tilanteesta nyt ja aina.

    Minä rakastan kaikkia teitä hankalia ja ylimielisiä karppaajia. Mitä enemmän te minua haukutte ja keksitte kaikkea ikävää minulle, sitä enemmän minä saan teistä intoa. Sillä noin voimakkaat reaktiot osoittavat, että tekstini ja sanomani satuttaa ja ravistelee kovasydämisintäkin porukkaa.

    Tsemppiä teille kaikille!

    christer

    VastaaPoista
  30. NarnianGirl mainitsee mielenkiintoisena seikkana hyvin kiistanalaisen asian, eli kehotyypin mukaisen ravitsemuksen. Itse en usko tuohon ajatusmalliin, mutta voihan se vahvistaa joittekin ihmisten ajatusmaailmaa. Pitääkö kaiken välttämättä olla viimeisen päälle oikein ja tieteellisesti todistettua tässä maailmassa? Kiitos kommentista!

    VastaaPoista
  31. Nutrition & Metabolism lehden editorilla Richard Feinmanilla oli taannoisessa haastattelussa osuvaa tekstiä alakarppaamisesta:


    "The biggest misconception is that you can be a critic of low carbohydrate diets without knowing much about the subject. The major misconception is that you have the right to tell, not ask about carbohydrate restriction. So, some experts have the misconception that low carbohydrate diets are necessarily high in fat or high in saturated fat or high in protein. If they asked, they could be pointed to studies going back to the 1980’s showing that most people do not substantially increase fat or protein, but rather most simply remove carbohydrates. Others have the mistaken idea that high protein diets are bad for your kidneys. This has been shown to be false many times but still keeps popping up — there is no double jeopardy in carbohydrate misconceptions. Other people think that nobody can stay on low carbohydrate diets (even if they know people who have)."
    - -
    "I asked a discussion group that we have for the most serious misconception and here are the 11 misconceptions they responded with;

    1. They are fad diets that began with Dr. Atkins
    2. They are unsupported by research
    3. They lack a history of clinical application
    4. They are high protein diets
    5. They will produce heart disease, kidney damage, and cancer
    6. They are low calorie diets in disguise
    7. They are damaging to the environment and unsustainable
    8. They are expensive and not practical for the lower socio-economic classes
    9. They are meat only
    10. That controlled carb / restricted carb / low carb = NO CARB
    11. They are deficient in vitamins and minerals. I am informed that this is a favorite of the American Dietetic Association.

    All of these things are wrong. For the consumer, the greatest misconception is again, believing that “concerns” of experts can be taken at face value."'

    http://www.healthyfellow.com/588/dr-richard-feinman-interview-part-one/

    http://www.healthyfellow.com/595/dr-richard-feinman-interview-part-two/

    http://www.healthyfellow.com/616/dr-richard-feinman-interview-part-three/



    Minulle tulee jälleen mieleen Feinmanin jutuista psykologinen käsite *vahvistusharha* :

    "Tapanamme on selittää asioita pikemmin toimijan kuin taustan perusteella. Kyseessä on vahvistusharha eli ilmiö, jossa omia käsityksiä painotetaan enemmän kuin muita tekijöitä."

    VastaaPoista
  32. Hiilareita syö tosiaan helposti liikaa. Luulen kuitenkin, että nautitun rasvan laatu vaikuttaa myös asiaan. Minulla ei ole kyllä tueksi esittää muuta kuin oma kokemukseni, ehkä joku asiasta paremmin perillä oleva osaisi selittää mutu-tuntumaani perustuvan jutun paremmin ja tieteellisemmin sekä myös kommentoida, onko se oikea tai väärä.

    Jätin joku aika sitten ruokavaliostani pois margariinin ja rupesin käyttämään oikeaa voita. Ilmeisesti tämän seurauksena ruokahaluni normalisoitui. Kahvileipä on jäänyt lähes kokonaan pois ja yleensäkin kaiken "mössöruuan" käyttö on vähentynyt. Painokin on pudonnut.
    Syön aamulla jugurtin tai kananmunan lisäksi yhden ruisleipäviipaleen ja sen päällä oikeaa voita. Se riittää. Lounaalla tai päivällisellä syön joskus yhden pienen perunan, lihan ja kasvisten lisäksi, ja toisinaan pienen palan ruisleipää. Enempää ei tee mielikään.
    Entiseen "margariiniaikaan" leipiä meni aamiaisella helposti neljä, joskus viisikin viipaletta. Perunoita otin ruuan kanssa yleensä ainakin kaksi isoa.

    Olen vakuuttunut siitä, että margariini ei ole oikeaa ravintoa. Se ei anna aitoa kylläisyyden ja ravituksi tulemisen tunnetta niin kuin voi. En tiedä, miten ne sitä nykyään tuottavat. Kuulemma nykyinen valmistusprosessi (joku esteröinti) on hyvin hellävarainen niille "hyville, pehmeille rasvoille" eikä transhappojakaan kuulemma synny. En usko. Olen ihan varma, että margariinin rasva on rakenteeltaan epänormaalia. Elimistö ei sitä ravinnoksi tunnista. Ja sitä paitsi, sitä "vanhan polven" ei niin hellävaraisella prosessilla tuotettua margariinia ovat esimerkiksi suuret ikäluokat ja heidän lapsensa popsineet monta vuotta. Voi vain kuvitella, mitä terveyshaittoja sekin vielä poikii. Ihmettelen, kuka siitäkin vastuun ottaa.

    yksi äiti

    VastaaPoista
  33. Teme:
    "Jos evoluutio olisi kehittänyt meille epäterveellisen eläinrasvan, niin tuskin sitä olisi lähes puolet äidinmaidon rasvasta !"

    Pointtini selkokielellä oli, että tuota ei voida pitää esitetyn kaltaisena biologisena faktana, jos kuitenkin löytyy nisäkkäitä, jotka saavat vielä äidinmaidostaan runsaasti mainittua rasvaa, mutta tämän vaiheen jälkeen huomattavasti vähemmän.

    Lihaksikkuuden ovat ottaneet esille muut, juuri tässä asiassa se ei ole relevanttia. Toki siitäkin keskustella voi. Ja totta, ihminenkin voi olla peto, mutta vaatimattomat ovat hänen raateluhampaansa joka tapauksessa.

    -xx

    VastaaPoista
  34. XX: aivan, Ihminen on osannut kypsentää ruokaansa jo jonkin aikaa. En tiedä muita eläimiä, jotka sen osaisi (paitsi ehkä mädättämällä/syljen entsyymeillä). Sen takia niitä raateluhampaita vähän käytetäänkin.

    Väittäisin, että ihmiselle on luontaista syödä ravinteikasta VHH ravintoa, siis luonnon lihaa, marjoja, kasviksia, sieniä ja ehkä jopa juureksia. Niitä mitä luonnosta saa. Sen jälkeen vasta karjan kasvattus on vaikuttanut ruokavalioomme ja vasta sitten maanviljelyn viljat.

    VastaaPoista
  35. Teme: Itse olisin aika varovainen sen suhteen mikä on ihmiselle luontaista. Ravinnon hankkiminen kaupasta on ihmiselle luontaista toimintaa?

    -xx

    VastaaPoista
  36. xx: näinhän se on. Siinä vasta päänvaivaa. Ei voi luottaa että se on tuotettu kuluttajan terveyden näkökulmasta. Luultavasti hyödyn maksimoinnin perusteella. Ravintoketju ei ole enään tehokasvatuksen (esim. kassilohi) ja tehomaatalouden jälkeen luonnonmukainen, eikä lajikkeet välttämättä luonnonmuokkaamia (vaan geenimanipuloituja, jalostettuja). Siksi siis luonnon kalat, riista, sienet, marjat ym. on arvokkaita.

    VastaaPoista
  37. Anonyymi:
    "Jos osoittautuu, että tässä blogissa esitetyt dieettiohjeet lyhentävät ihmisten elinikää, voidaanko neuvojien sanoa olevan myöskin murhaajia?"

    Ei kai oman mielipiteen ilmaisu siviilinä ole kiellettyä, vaikkei olisikaan pitäviä todisteita taustalla? Sen sijaan veronmaksajien rahoilla terveysvalistajan asemassa olevan henkilön tulisi ainakin minun mielestäni ottaa vastuu sanomisistaan. Tälläisessä asemassa ei saisi julkisuudessa sanoa omia mielipiteitään, ellei niiden taustalla ole pitäviä todisteita. Tai vähintäänkin pitäisi tehdä erittäin selväksi, että kyseessä on mielipide, eikä fakta. Olen Sami Uusitalon kanssa tässä asiassa kyllä samoilla linjoilla. Nykyiset veronmaksajien rahoilla asemassaan olevat terveysvalistajat pitäisi pistää vastuuseen tekemisistään.

    Anonyymi:
    "Punainen ja prosessoitu liha korreloi kokonaiskuolleisuuden, syöpäkuolleisuuden ja sv-tautikuolleisuuden kanssa:"

    Luulisin, että oma käsitykseni "punaisesta lihasta" vastaa suurinpiirtein enemmistön käsitystä. Hyvin kaukana se on kuitenkin tuon linkkaamasi tutkimuksen määritelmästä "punaisesta lihasta":
    "Red meat included all types of beef and pork such as bacon, beef, cold cuts, hamburgers, hotdogs, steak, and meats in pizza, lasagna, and stew."

    Hampurilaiset, hotdogit, pizza ja lasagne "punaista lihaa"!!! No eipä ihme, että kuolleisuus lisääntyy.

    Lisäksi tuossa tutkimuksessa mitattiin kokonaiskuolleisuutta. "Punaisen lihan" syöjät olivat keskimäärin: ylipainoisempia, tupakoivia, vähemmän koulutettuja, vähemmän liikuntaa harrastavia, vähemmän vihanneksia ja hedelmiä kuluttavia, jne. Heidän ryhmässään oli enemmän murhia, itsemurhia, tapaturmia, jne.

    Nyt pitäisi porukalla vaatia terveysvalistajia kertomaan ne tutkimukset, joihin väitteensä perustavat.


    Tyhmä Kyselijä

    VastaaPoista
  38. "meats in pizza, lasagna, and stew" ei ole sama asia kuin "pizza, lasagna, and stew".

    VastaaPoista
  39. Anonyymi:
    "Jos osoittautuu, että tässä blogissa esitetyt dieettiohjeet lyhentävät ihmisten elinikää, voidaanko neuvojien sanoa olevan myöskin murhaajia?"

    Kukapa tietää syytellä Veteraaniurheilijaa tai Heikkilää, jos kuolen heidän ruokavalio-ohjeidensa noudattamisen syystä? Joutavaa hölynpölyä, kyllä ihmisillä, jos eivät ole "holhouksen alla" on vapaus syödä mitä haluavat.
    Sitten kun joutuu vaikka potilaaksi vuodeosastolle, niin ruoka on "virallisten"suositusten mukaista, eli vaaleaa leipää ja puuroa/mehukeittoa ja margariiniä.Sitten et voi päättää itse, joko syöt tai olet nälässä. SITÄ minä pelkään enemmän, jos en pysty sanomaan, mitä haluan syödä.
    Rakastakaa itseänne niin paljon, että otatte selvää mikä ruoka on itsellenne parhaaksi, että pysytte terveenä. Minä ainakin yritän ja olen tähän asti onnistunut.Terv. hoitsu/ep

    VastaaPoista
  40. Toki voihan olla että todetaan proteiinit vaarallisiksi pitkän käytön jälkeen, Tai niistä saatavat kemialliset yhdisteet, tai vaikka hiilarit sitten kuitenkin hyödyllisiksi vuonna 2030, mutta pahempi on jäädä laakereilleen kuin olla tekemättä mitään ja seurata viimeisintä tietoa.

    Kyllä terveydenhuollon ammattilaiset on itse vastuussa potilaistaan. Ja THL ratkaisuistaan (mm. ruokasuositukset ja rokotukset). Vai mitäpä sanoisitte jos lentäjät toimisi kuten lääkärit. Ei tulis mitään.

    Toisaalta ruuasta ei kannata liikaa stressata - se on moninverroin haitallisempaa. Mutta tuohon aiempaan vois sanoa että kaikki liikaa nautittuna on huonosta.

    VastaaPoista
  41. Anonyymi:
    ""meats in pizza, lasagna, and stew" ei ole sama asia kuin "pizza, lasagna, and stew"."

    Arveletko, että ovat jättäneet pizzan pohjan syömättä, hampurilaisesta sämpylät ja lasagnesta pastat? Hampurilaisen ja pizzan "lihat" ovat myös "hieman" eri asia kuin itsevalmistettu punainen tuoreliha. Paljon loogisempi päätelmä tuon tutkimuksen "punaisista lihoista" on mielestäni, että viljatuotteet lisää kuolleisuutta.

    Vähän aikaa sitten Harvardin ravitsemusosaston tekemä laadukas tutkimus päätyi suurinpiirtein samoihin päätelmiin kuin edellä viitattu tutkimus. Siinä oli punaisen lihan määritelmällä sama ongelma kuin edellä viitatussa tutkimuksessa. Tässä tapauksessa kuitenkin toinen tutkijaryhmä kävi saman aineiston läpi ja poisti teolliset moskat punaisen lihan määritelmästä. Tällöin punainen liha ei ainakaan kasvattanut mitään terveysriskejä, mutta prosessoitu teollinen ruoka senkin edestä.


    Tyhmä Kyselijä

    VastaaPoista
  42. "Pitkäaikaista tutkimusta täysjyväviljan välttämisestä ei ole, mutta en ymmärrä, miten se edistäisi terveyttä. Se on oikeastaan biologian vastaista", Fogelholm sanoo.


    Tuo on jo nyt klassikko. ^^

    Viljoja jauhettiin alunperin seinämaalauksen tekoa varten, ja hyvin paikallisesti ja vähäisesti ravinnoksi ennen Sahelin ja Puolikuun alueiden maanviljelysepidemiaa. Liian työlästä touhua, mikä näkyy perinteisten viljojen työstämismenetelmien monimutkaisuutena.

    Kalorit lähes aina saatiin helpommin jostain aivan muusta.

    Gluteenin nimi tulee latinan "liimaa" tarkoittavasta sanasta. Kätevää tehdessä luolamaalauksia suurista märehtijöistä.

    En ole järin vakuuttunut, että gluteenia sisältävistä ruoka-aineista olisi ihmiselle muuta hyötyä. Pikemminkin yhdessä kunnolla kontrolloidussa tutkimuksissa täysyväviljaan vaihtaminen ja kuidun saanin tuplaaminen sydänpotilailla nosti kokonaiskuolleisuutta lähes tilastollisesti merkitsevästi ja jatkoseurannassa sydänkohtaukset lisääntyivät ihan aikuisten oikeasti:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12032650


    Interventioryhmän kuutta palaa täysjyväleipää päivässä taidetaan suositella meille suomalaisillekin ?

    Monet meitä metabolisesti terveemmät kulttuurit kuten ranskalaiset ja japanilaiset saavat ravinnostaan vähän niitä "terveellisiä" fytaatteja. Japanilaisten kuidun saanti on myös selvästi alhaisempaa.

    Kolesterolivedätyksestäkin tutun Keysin Anselin oman pikku 42 maanviljelijämiehen kyselytutkimuksen mukaan huipputerveellinen Kreetan ruokavalio sisälsi paljon enemmän täysjyväviljoja, oliiviöljyä ja paljon vähemmän lihaa ja maitotuotteita kuin aikalaiskriitikoidensa ja nykyisen Välimeren ruokavalion ykköstutkijan Artemis Simopouloksen mielestä.

    Sieltä Kreetalta se myytti täysviljan terveyseduista lähti liikkeelle, tropiikissa kuidunsaannista teorisoineen Burkittiin ohella. Molemmat olivat väärässä.

    Täysjyväviljoilla on automaattinen jail-free-card, koska niiden korvaamisen ehdottaminen taloudellisesti ja eettisesti on hyvin hankalaa uskottavuude säilyttämisen kannalta. Terveystutkijana Fogelholm on toistuvasti vedonnut eettisiin näkökohtiin, vaikka yksivuotisiin viljelykasveihin tarrautuminen on myös tärkeä globaali syytekijä väestöräjähdykselle ja käytännössä lähes peruuttamattomalle maaperän tuhoutumiselle.

    Hedelmällisen Puolikuun alue on tästä eettisestä ykkösratkaisusta hieno esimerkki - tuhansia vuosia sitten maailman hedelmällisin alue on nykyisin aavikkoa ja erämaata, jossa on kesäisin maailman korkeimmat lämpötilat.

    Pitkäaikaistutkimuksia viljoista on tehty, joten voidaan aina vedota niihin vaikka löytyy koko joukko käytännössä viljattomia, meitä monella tapaa terveempiä agraarisia/teollistuneita kulttuureja - ei ole tarvetta ottaa luonnonkansakorttia esiin. Eli käärme syö häntäänsä loputtomiin, eikä mitään keskustelua voidakaan käydä.

    Asia nyt vaan on niin, että koska me syödään viljaa niin meidän on syötävä viljaa. Filosofiassa tätä kutsutaan ympyräperusteluksi, mutta viljojen kohdalla se on kiistämätön järkiargumentti ja biologinen totuus.

    VastaaPoista
  43. Tyhmä kyselijä sanoi...

    "Anonyymi:
    ""meats in pizza, lasagna, and stew" ei ole sama asia kuin "pizza, lasagna, and stew"."

    Arveletko, että ovat jättäneet pizzan pohjan syömättä, hampurilaisesta sämpylät ja lasagnesta pastat? Hampurilaisen ja pizzan "lihat" ovat myös "hieman" eri asia kuin itsevalmistettu punainen tuoreliha. Paljon loogisempi päätelmä tuon tutkimuksen "punaisista lihoista" on mielestäni, että viljatuotteet lisää kuolleisuutta."


    Haha, repesin. :-D

    Mutta juuri noinhan se on.

    Unohdit tärkeän seikan, eli sen että pizzojen reunat revitään usein porsastelijoiden keskuudessa pois ja jäljelle jää ihonohut pohja.

    VastaaPoista
  44. xx sanoi...

    "Ja totta, ihminenkin voi olla peto, mutta vaatimattomat ovat hänen raateluhampaansa joka tapauksessa."


    Ihmisellä on peukalo ja siten kyky käyttää aseita ja työkaluja lihan paloitteluun, joten suuret raateluhampaat ovat tarpeettomat. Lisäksi ihmisen hampaat liikkuvat tehokkaammin syvyyssuunnassa kuin sivuttain toisin kuin mm. lampaalla. Ruoansulatus taas on lyhentynyt mikäli pidämme muita ihmisapinoita mallina yhteisistä edeltäjistämme - tämä on kiistaton lihansyöjän ominaisuus.

    Niin ja tutkitut luonnon antimilla eläneet ihmiskulttuurit ovat lihapainotteisia sekasyöjiä - hyvin suurella vaihteluvälillä.

    Tärkein tieto lienee, että yli 75% kasvikunnan tuotteita kaloreinaan ei suurimmassa tutkimuksessa (Cordain ym.) käyttänyt yksikään ihmisryhmä, mutta lihasta tuon määrän ylittäneitä ihmisryhmiä oli muistaakseni parisenkymmentä.

    VastaaPoista
  45. Tyhmä kyselijä:
    "Nyt pitäisi porukalla vaatia terveysvalistajia kertomaan ne tutkimukset, joihin väitteensä perustavat."

    Voisivatko perustaa kenties alla oleviin tutkimuksiin?

    -xx

    1. Thorogood M, Mann J, Appleby P, McPherson K. Risk of death from cancer and ischaemic heart disease in meat and non-meat eaters. Br Med J 1994; 308:1667-70.
    2. Chang-Claude J, Frentzel-Beyme R, Eilber U. Mortality patterns of German vegetarians after 11 years of follow-up. Epidemiology 1992;3:395-401.
    3. Chang-Claude J, Frentzel-Beyme R. Dietary and lifestyle determinants of mortality among German vegetarians. Int J Epidemiol 1993;22:228-36.
    4. Barnard ND, Nicholson A, Howard JL. The medical costs attributable to meat consumption. Prev Med 1995;24:646-55.
    5. World Cancer Research Fund. Food, nutrition, and the prevention of cancer: A global perspective. American Institute of Cancer Research. Washington, DC: 1997.
    6. Skog KI, Johansson MAE, Jagerstad MI. Carcinogenic heterocyclic amines in model systems and cooked foods: a review on formation, occurrence, and intake. Food and Chem Toxicol 1998;36:879-96.
    7. Robbana-Barnat S, Rabache M, Rialland E, Fradin J. Heterocyclic amines: occurrence and prevention in cooked food. Environ Health Perspect 1996;104:280-8.
    8. Thiebaud HP, Knize MG, Kuzmicky PA, Hsieh DP, Felton JS. Airborne mutagens produced by frying beef, pork, and a soy-based food. Food Chem Toxicol 1995;33(10):821-8.
    9. Sinha R, Rothman N, Brown ED, et al. High concentrations of the carcinogen 2-amino-1-methyl-6-phenylimidazo-[4,5] pyridine [PhlP] occur in chicken but are dependent on the cooking method. Cancer Res 1995;55:4516-19.
    10.Jagerstad M, Skog K, Grivas S, Olsson K. Formation of heterocyclic amines using model systems. Mutat Res. 1991 Mar-Apr;259(3-4):219-33.
    11.Murtaugh MA, Ma KN, Sweeney C, Caan BJ, Slattery ML. Meat Consumption patterns and preparation, genetic variants of metabolic enzymes, and their association with rectal cancer in men and women. J Nutr. 2004 Apr;134(4):776-784.
    12.Norat T, Riboli E. Meat consumption and colorectal cancer: a review of epidemiologic evidence. Nutr Rev. 2001 Feb;59(2):37-47.
    13.Armstrong B, Doll R. Environmental factors and cancer incidence and mortality in different countries, with special reference to dietary practices. Int J Cancer 1975;15:617-31.
    14.Carroll KK, Braden LM. Dietary fat and mammary carcinogenesis. Nutrition and Cancer 1985;6:254-9.
    15.Rose DP, Boyar AP, Wynder EL. International comparisons of mortality rates for cancer of the breast, ovary, prostate, and colon, and per capita food consumption. Cancer 1986;58:2363-71.
    16.Lands WEM, Hamazaki T, Yamazaki K, et al. Changing dietary patterns. Am J Clin Nutr 1990;51:991-3. 17.Hirayama T. Epidemiology of breast cancer with special reference to the role of diet. Prev Med 1978;7:173-95.
    18.Dorgan JF, Hunsberger SA, McMahon RP, et al. Diet and sex hormones in girls: findings from a randomized controlled clinical trial. J Natl Cancer Inst 2003;95:132-41.
    19.Cho E, Spiegelman D, Hunter DJ, et al. Premenopausal fat intake and risk of breast cancer. J Natl Cancer Inst 2003;95:1079-85.
    20.Boyd NF, Stone J, Vogt KN, Connelly BS, Martin LJ, Minkin S. Dietary fat and breast cancer risk revisited: a meta-analysis of the published literature. Br J Cancer. 2003 Nov 3;89(9):1672-85.

    VastaaPoista
  46. Noissa siis yhteenvetona tällaista:

    Two themes consistently emerge from studies of cancer from many sites: vegetables and fruits help to reduce risk, while meat, animal products, and other fatty foods are frequently found to increase risk. Consumption of dietary fat drives production of hormones, which, in turn, promotes growth of cancer cells in hormone-sensitive organs such as the breast and prostate. Meat is devoid of the protective effects of fiber, antioxidants, phytochemicals, and other helpful nutrients, and it contains high concentrations of saturated fat and potentially carcinogenic compounds, which may increase one’s risk of developing many different kinds of cancer.

    Vegetarian diets and diets rich in high-fiber plant foods such as whole grains, legumes, vegetables, and fruits offer a measure of protection. Fiber greatly speeds the passage of food through the colon, effectively removing carcinogens, and fiber actually changes the type of bacteria that is present in the intestine, so there is reduced production of carcinogenic secondary bile acids. Plant foods are also naturally low in fat and rich in antioxidants and other anti-cancer compounds. Not surprisingly, vegetarians are at the lowest risk for cancer and have a significantly reduced risk compared to meat-eaters.


    Ja onhan noita enemmänkin, jos kerrankin laitetaan kunnolla. Mutta tuskin kukaan lihansyöntiään sen takia lopettaa vaikka sen todettaisiinkin mahdollisesti aiheuttavan syöpää, vai uskotteko?

    -xx

    21.De Stefani E, Ronco A, Mendilaharsu M, Guidobono M, Deneo-Pellegrini H. Meat intake, heterocyclic amines, and risk of breast cancer: a case-control study in Uruguay. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 1997;6(8):573-81.
    22.Matos EL, Thomas DB, Sobel N, Vuoto D. Breast cancer in Argentina: case-control study with special reference to meat eating habits. Neoplasma 1991;38(3):357-66.
    23.Snyderwine EG. Some perspectives on the nutritional aspects of breast cancer research. Food-derived heterocyclic amines as etiologic agents in human mammary cancer. Cancer. 1994 Aug 1;74(3 Suppl):1070-7.
    24.Singh PN, Fraser GE. Dietary risk factors for colon cancer in a low-risk population. Am J Epidemiol 1998;148(8):761-74.
    25.Giovannucci E, Rimm EB, Stampfer MJ, Colditz GA, Ascherio A, Willett WC. Intake of fat, meat, and fiber in relation to risk of colon cancer in men. Cancer Res 1994;54(9):2390-7.
    26.Willett WC, Stampfer MJ, Colditz GA, Rosner BA, Speizer FE. Relation of meat, fat, and fiber intake to the risk of colon cancer in a prospective study among women. N Engl J Med 1990;323:1664-72.
    27.Chao A, Thun MJ, Connell CJ, et al. Meat consumption and risk of colorectal cancer. JAMA 2005;293:172-82.
    28.Fraser GE. Associations between diet and cancer, ischemic heart disease, and all-cause mortality in non-Hispanic white California Seventh-day Adventists. Am J Clin Nutr 1999;70(suppl):532S-8S.
    29.Butler LM, Sinha R, Millikan RC, Martin CF, Newman B, Gammon MD, Ammerman AS, Sandler RS. Heterocyclic amines, meat intake, and association with colon cancer in a population-based study. Am J Epidemiol. 2003 Mar 1;157(5):434-45.
    30.Gann PH, Hennekens CH, Sacks FM, Grodstein F, Giovannucci EL, Stampfer MJ. Prospective study of plasma fatty acids and risk of prostate cancer. J Natl Cancer Inst. 1994 Feb 16;86(4):281-6.
    31.Giovannucci E, Rimm EB, Colditz GA, Stampfer MJ, Ascherio A, Chute CC, Willett WC. A prospective study of dietary fat and risk of prostate cancer. J Natl Cancer Inst. 1993 Oct 6;85(19):1571-9.
    32.Kolonel LN. Nutrition and prostate cancer. Cancer Causes Control. 1996 Jan;7(1):83-44.
    33.Phillips RL. Role of lifestyle and dietary habits in risk of cancer among Seventh-day Adventists. Cancer Res 1975;35(Suppl):3513-22.

    VastaaPoista
  47. yksi äiti: "Olen vakuuttunut siitä, että margariini ei ole oikeaa ravintoa. ... En tiedä, miten ne sitä nykyään tuottavat. Kuulemma nykyinen valmistusprosessi (joku esteröinti) on hyvin hellävarainen niille "hyville, pehmeille rasvoille" eikä transhappojakaan kuulemma synny. En usko. Olen ihan varma, että margariinin rasva on rakenteeltaan epänormaalia. Elimistö ei sitä ravinnoksi tunnista."

    Sama voisi sanoa E-EPA:sta, sekin on luonnoton, keinotekoinen, esteröity, ei oikeata ravintoa. Mitkä pitkäaikaisvaikutukset sillä on, jos se ujutetaan osaksi solukalvoa?

    VastaaPoista
  48. -xx:
    "Tyhmä Kyselijä:
    "Nyt pitäisi porukalla vaatia terveysvalistajia kertomaan ne tutkimukset, joihin väitteensä perustavat."

    Voisivatko perustaa kenties alla oleviin tutkimuksiin?"

    En tiedä. Tiedätkö sinä? Onko tuo se lista, jonka perusteella voi väittää tyydyttyneen teollisesti käsittelemättömän rasvan olevan haitallista ravintoa ihmiselle? Voiko pelkästään tuon listan perusteella suositella margariineja? Entä ruisleipää? Kertooko nuo tutkimukset riittävällä varmuudella, että karppaus on hengenvaarallista?

    Alkaa tuntumaan siltä, että Suomen terveysviranomaisiin kriittisesti suhtautuvien lukumäärä alkaa saavuttaa kriittisen pisteen. Terveysviranomaiset joutuvat pian perustelemaan paremmin suosituksiaan. Ehdotan, että mahdollisimman moni alkaisi pyytämään viranomaisia perustelemaan suosituksensa tieteellisin tutkimuksin. Jos riittävän moni näin tekee, niin terveysviranomaiset eivät voi jättää meitä enää huomioimatta. Suosittelisin mahdollisiman asiallista kielenkäyttöä, ilman syyllistämistä ja ennakkoasenteita. Vihaiset ja hyökkäävät palautteet on helppo jättää huomioimatta. Lyhyttä, ytimekästä ja asiallista palautetta on paljon vaikeampi sivuuttaa.

    Nyt vain terveyssivustojen palautelomakkeet ahkeraan käyttöön. Joukossa on voimaa!


    Tyhmä Kyselijä

    VastaaPoista
  49. Se oli pelkästään punaisesta lihasta, ymmärsin siitä olleen kyse viestissäsi.

    -xx

    VastaaPoista
  50. "Sama voisi sanoa E-EPA:sta, sekin on luonnoton, keinotekoinen, esteröity, ei oikeata ravintoa. Mitkä pitkäaikaisvaikutukset sillä on, jos se ujutetaan osaksi solukalvoa?"

    Niin, kyseessähän on farmaseuttinen tehotuote, jonka tarkoitus on imeytyä elimistöön mahdollisimman tehokkaasti ja nopeasti korjaten omega3:n puutostilojen haittoja. Olen alkanut pohtia sen jatkuvan käytön terveellisyyttä ja siirtynyt muihin kalaöljyvalmisteisiin.
    Mistä sitä loppujen lopuksi tietää mistään niistä, kuinka luonnollisia ovat - New Chapterin Wholemega manostaa olevansa luomulohta, mutta mistä sitä tietää, ellei kalaa kasvata itse ;)

    Arvostan kyllä Tolosta ja hänen tietämystään eri ravinteista suuresti; vilaus hänen kirjaansa viisi vuotta sitten oli tärkeä askel ja kimmoke kohti ravintoasioihin paneutumista. Hänen markkinoimiaan lisäravinteita en käytä, koska niissä on mielestäni liian alhaiset pitoisuudet, ja Jenkeistä saa edullisemmin ja laadukkaampia. E-EPA on ollut ainoa, jota olen syönyt useamman vuoden. Nyt olen vaihtanut kalaöljyssä merkkiä ja siirtynyt 'luomumpiin' ei-esteröityihin...

    VastaaPoista
  51. "Alkaa tuntumaan siltä, että Suomen terveysviranomaisiin kriittisesti suhtautuvien lukumäärä alkaa saavuttaa kriittisen pisteen. Terveysviranomaiset joutuvat pian perustelemaan paremmin suosituksiaan"

    Aivan näin, täällä yksi kriittinen(onneksi) (ei piikitetty). meidän pitäisi jotenkin järjestyä rintamaan, asiallisesti, eihän se tappelu auta. Mut hirmunen työ on muuttaa 40 vuoden valistuksen suunta, ainakin rasvojen käytöstä. esim.voin käyttö.
    Missä on näitä terveyssivustojen palautelomakkeita? tai terveyssivustoja? terv. yx tyhmä

    VastaaPoista
  52. yx tyhmä:
    "Missä on näitä terveyssivustojen palautelomakkeita? tai terveyssivustoja?"

    Google on hyvä renki! Mutta tässä muutama esimerkki:
    http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/palaute
    http://www.sydan.fi/feedback/
    http://www.diabetes.fi/sivu.php?artikkeli_id=431


    Tyhmä Kyselijä

    VastaaPoista
  53. -xx:
    "Se oli pelkästään punaisesta lihasta, ymmärsin siitä olleen kyse viestissäsi."

    Minun asiantuntemukseni ja aikani ei riitä tuon listan läpikäymiseen. Onneksi aiheesta on olemassa meta-tutkimuksia. Toki meta-tutkimuksissa on omat ongelmansa, mutta on niistä silti suuresti apua mielipiteen muodostamisessa. Varmasti esim. siinä Harvardin meta-tutkimuksessa tutkijat ovat arvioineet myös listassasi olevat tutkimukset, vaikka niitä ei itse analyysiin olisi mukaan kelpuutettukaan. Ja tuloshan oli, että punainen liha on pahasta, mikäli pizzojen, hampurilaisten ja lasagnen lihat lasketaan punaisen lihan kokonaismäärään. Sen sijaan punainen liha ei ollut pahasta, mikäli edellä mainittujen teollisten jauhotuotteiden lihaa ei laskettu punaisen lihan kokonaimäärään. Eli henkilöiden, jotka söivät paljon teollisesti käsittelemätöntä punaista lihaa, terveys ei ollut ainakaan huonompi kuin vähän lihaa syövillä.


    Tyhmä Kyselijä

    VastaaPoista
  54. Kylläpä te olette fiksuja!
    Siis oikeasti ihaileva kommentti! :)

    VastaaPoista
  55. Anonyymi on kopioinut lähdeluettelonsa eläinaktivistijärjestö PCRM:n sivuilta. Sieltä ei todellakaan kannata etsi puolueetonta tietoa lihansyönnistä.

    http://www.cancerproject.org/survival/cancer_facts/meat.php

    VastaaPoista
  56. Karppaajat ovat oikeassa. Mutta, joukossa on monta totuutta. Yksi Syö 20 g hiilihydraatteja/vrk, toinen 200. Toiset eivät käytä maitotuotteita, toiset syövät palan ruisleipää päivittäin. Etc.

    Parasta karppauksessa, tai vhh-ruokavaliossa, on (parhaimmillaan...) kriittinen suhtautuminen ’totuuksiin’, jatkuva tiedon etsiminen, ruokavalioiden ja yksittäisten ravinteiden yms. vertailu, pohtiminen ja puntarointi. Tutkiminen ja pähkäily.
    Alkuun pääsee järkeilemällä, peruslogiikalla ja yleissivistyksellä. Samoilla hyveillä voi mennä loppuelämän, pitäen sivusilmällä mahdollisia uusia käänteitä. Netti, ah, interweb! Seiskalehden asemesta Christerin blogin tarkistus... (nuoleskelee
    Kausaliteetti ja korrelaatio Jos ei ole täysin paranoidi eli yltiöskeptinen, netistä löytää lähes vastaansanomattomia argumentteja, jos ei karppauksen puolesta, ainakin virallisia dogmeja, käytäntöjä, tottumuksia, vastaan.
    Uusitalon Danisco-pesti, Schwabin väitöskirjan vaimikäseoli puolustaminen, turhamaisuus, elintilan vaatiminen – poteroiden puolustaminen... Fogelholmin Vihreys (kunnioitusta markalla Fogelille asenteeen tarkistuksesta, mutta.) Jaadajaada.
    Ja änkyröinti on kivaa! Kysy Paavo Väyryseltä, ministeri laihdutti jättämällä pois sokerit ja muut pullat, söi enemmän salaattia... En muista tarkemmin, joku julkaisu nimesi Paven dieetin vähähiilihydraattiseksi.

    Itseäni viehättää myös sapuskan laadun puntarointi, possun ja tomaatin ravinteet ja silleen. Viimeksi eilen kaupassa ihmetellessäni lihapakkauksen ”viljapossun”-erityismainintaa tuli mieleen, olikohan Neonomiden jossain mainitsema, possujen sairastuminen sydäntauteihin viljadieetillä... Ilmastonmuutokset, hiilijalanjäljet ja muut ekologiset (ja etologiset!) systeemit tulee luontevasti mukaan. Paleoarkeologia, paleoantropologia, kulttuuri ja sen historia...

    Vähemmälläkin hifistelyllä, järjellä, pärjää. Karppaus on järjenkäyttöä, kritiikkiä ja avoimuutta. Viksut pärjää aina... Mutta, pitääkö tyrkyttää jos eivät tahdo, säilyköön esoteerisena... Jälleen se muutosvastarinta, jatai Graalin maljan löytäneen mustasukkaisuus... No joo, satuin katsomaan telkkarista Lääkärit-ohjelman, pohdittiin kuinka elää satavuotiaaksi. Pinnallista jenkkihuttua, paree kuitenkin kuin nothing at all? Pari kiintoisaa muistiinpanoa tuli tehtyä. Hakusanat blue zone (olikohan Kaliforniassa joku county, La Linda?, Costa Ricassa niemi, Okinawa, Sardinia, Kreikassa mesta, kai Kreeta. Njet Googol.) ja LaLanne, enempää en kerro, KISS.

    VastaaPoista
  57. Janne K., pitkäikäisyyttä on tutkittu mm. Kalifornian Loma Lindassa (7. päivän adventistit, jotka ovat kasvissyöjiä). Niemi Costa Ricassa on nimeltään Nicoya Peninsula.

    Kasvisvoittoisella ruokavaliolla on pitkäikäisyyttä lisäävä vaikutus, ilmeisesti sv-tautien ja syöpätautien vähäisemmästä esiintymisestä johtuen.

    Pitkäikäisyystutkimukset eivät käsittääkseni tue VHH:ta, eikä varsinkaan tässä blogissa esitettyä linjaa:


    "...dietary patterns associated with longevity emphasize fruits and vegetables and are reduced in saturated fat, meats, refined grains, sweets, and full-fat dairy products.18 Equally notable is the wide variation in other aspects of healthy diets, particularly macronutrient intake. Traditional Okinawan diets provide ≥90% of calories from carbohydrate (predominantly from vegetables), whereas the traditional Mediterranean diet provides >40% of calories from fat, mostly monounsaturated and polyunsaturated fat."

    VastaaPoista
  58. ... lainaus oli täältä:
    http://circ.ahajournals.org/cgi/content/full/118/3/214

    VastaaPoista
  59. Luin Michel Pollania. Olen samaa mieltä hänen kanssaan. Länsimainen ruokavalio on sairastumisemme syy, tarkoittaa teollista ruokaa. Syökää sellaista LAATU ruokaa, jonka isoisoäitinnekin tunnistaisi. Ei korvikkeita.

    äitiliini

    VastaaPoista
  60. No, eilen avasin telkkarin aivon turruttaakseni. Neloselta antoivat informaatiota samantien (Uusiseelannista ohojelma, mitä ruokamme sisältää)

    80+ ukko lausahti loppukaneetiksi jotain tämmöistä - mitä ne vouhkaa kolesterolista ja semmosista, ennen syötiin eikä katsottu sen tarkemmin. Tuli mieleen nuorison suosima ilmaus - ***** haloo! Ennen oli ennen, nyt on nyt.

    Teknologia, tieteen äpärälapsi, kehittyy ja edistyy. Se mikä ei ole hyvää, ei välttämättä ole pahaa, mutta pahaa on, esiintyy ja ilmenee. Kritiikkikin kehittyy ja edistyy, ei voi junnata paikallaan, kuolee. Sori raamatullisuus, mutta se lyhentää. (Christer mainitsee fakebookissa lempikirjakseen raamatun, catch22?)

    Anonyymit vegaanit voi vetää 'hatun' päähänsä, jos ei ole tuon parempia argumentteja. Viitteitä, tutkimuksia. Mielipiteet on kuin, sanoisinko per ceestä. :)

    VastaaPoista
  61. Mitä jeesustelua siinä on, jos kertoo, miten asia on? Tietenkin siihen voi lisätä moraalisia aspekteja, jos jotkut suosittelevat elinikää lyhentävää ruokavaliota. En ole nimittäin koskaan nähnyt yhtäkään tutkimusta, jonka mukaan suuri lihan osuus ruokavaliossa johtaisi pitkäikäisyyteen.

    Haluan olla anonyymi,koska tässä blogissa rytätään vääräuskovat maanrakoon.

    VastaaPoista
  62. Neo, puhuit aikaisemmissa kommenteissa gluteenista, kun tarkoitit ehkä liivatetta eli gelatiinia?

    Eläinkunnan ruokien syönnistä on kyllä hauskasti erilaisia mielipiteitä...

    Kuten äitiliini mainitsi, Pollan on aika helppo tapa päästä alkuun. Periaatteessa kuitenkin ihmettelen, miksi Pollan suosittelee kasvisvoittoista ruokavaliota, vaikka hän vielä kirjassaan mainitseekin, kuinka Pricen löytämistä kansoista tervein eli maidolla, lihalla ja verellä :D Mun mielestä se olis voinut jännää arvoon myös nämä eläinrasvasuuntaukset. Samoin sen jutut fytokemikaalien synergisyydestä lienee vähän epävarma juttu.

    VastaaPoista
  63. Jos Valtsu tarkoittaa maasai-heimoa, niin heidän pääasiallinen ruokansa ei ole liha: http://en.wikipedia.org/wiki/Maasai_people#Diet

    Sitäpaitsi maasaiden keskimääräinen eliniän odote on 45/42 vuotta (N/M)...

    VastaaPoista
  64. eliniänodotteet:
    http://www.diseaseproof.com/archives/diet-myths-do-primitive-peoples-really-live-longer.html

    VastaaPoista
  65. Anonyymi:
    "Mitä jeesustelua siinä on, jos kertoo, miten asia on? Tietenkin siihen voi lisätä moraalisia aspekteja, jos jotkut suosittelevat elinikää lyhentävää ruokavaliota. En ole nimittäin koskaan nähnyt yhtäkään tutkimusta, jonka mukaan suuri lihan osuus ruokavaliossa johtaisi pitkäikäisyyteen."

    Tässä saattaa olla joku kompa, jota en ymmärrä. Mutta valitaan nyt tarkasteluun vaikkapa maailman pitkäikäisin kansa, Okinawalaiset. Heidän ruokavaliostaan kerrotaan mm. seuraavaa:
    "The main meat of the diet is pork, and not the lean cuts only. Okinawan cuisine, according to gerontologist Kazuhiko Taira, "is very healthy—and very, very greasy," in a 1996 article that appeared in Health Magazine.19 And the whole pig is eaten—everything from "tails to nails." Local menus offer boiled pigs feet, entrail soup and shredded ears. Pork is cooked in a mixture of soy sauce, ginger, kelp and small amounts of sugar, then sliced and chopped up for stir fry dishes. Okinawans eat about 100 grams of meat per day—compared to 70 in Japan and just over 20 in China—and at least an equal amount of fish, for a total of about 200 grams per day, compared to 280 grams per person per day of meat and fish in America. Lard—not vegetable oil—is used in cooking."

    Eli itämaiseen tapaa käyttävät ravinnokseen sian kokonaan, mitään roskiin heittämättä. Ja edelleen, tyypilliseen itämaiseen tapaan, syövät surutta eläinrasvoja, kuten läskiä. Syövät toki vähemmän kuin esim. amerikkalaiset, mutta heidän ruokavalionsa rasvamäärällä se olisikin vaikeaa.

    "Haluan olla anonyymi,koska tässä blogissa rytätään vääräuskovat maanrakoon."

    No mutta miten olisi nimimerkki kirjoituksen loppuun? Kyllä varmaan keksit nimimerkin, joka ei liikaa paljasta henkilöllisyyttäsi. Blogin pitäjäkin on toivonut vähintään nimimerkkiä kommentoijilta. Nimimerkki selkiyttää kummasti keskustelua, kun voi erotella anonyymit toisistaan.

    Toivottavasti annat anteeksi röyhkeyteni, mutta antaisin pienen vinkin: Mitä enemmän ikää kertyy sitä enemmän on sellaisia asioita, joista on 18 vuotiaana ollut 101% varma ja joissa on sittemmin joutunut tarkistamaan käsitystään. Fiksuimmat ihmiset eivät ole 100% varmoja mistään asiasta (itse en ikävä kyllä vieläkään kuulu tähän ryhmään).


    Tyhmä Kyselijä

    VastaaPoista
  66. Okinawalla lihansyönti on lisääntynyt (90->100g/pv)ja kasvisten syönti on vähentynyt Samaan aikaan eliniän odote on laskenut. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18924533. (Laitoin aiemmin tämän linkin muutaman muun kanssa kommenttina Janne K:lle, mutta ne hävisivät jonnekin.)

    Jos tuota 90grammaa/päivä vertaa mitä Dukanin dieetin keskustelussa on puhuttu päivän lihaostoksista (puoli kiloa päivässä?), niin onhan siinä eroa...

    VastaaPoista
  67. Jos Valtsu tarkoittaa maasai-heimoa, niin heidän pääasiallinen ruokansa ei ole liha: http://en.wikipedia.org/wiki/Maasai_people#Diet"

    Artikkelin mukaan: "Traditionally, the Maasai diet consisted of meat, milk, and blood from cattle." ja Weston A. Price julkaisi kirjansa kai vuonna 1939. Ja siis juu, perinteinen ruokavalio käsitti myös maitoa ja verta, kenties muutakin eläinproteiinia.

    Elinikää ei sovi monista syistä verrata länsimaisten vastaavanlaiseen. Kuolinsyyt näyttäisivät myös olevan kovin erilaiset kuin meillä. Mielenkiintoista onkin, että maasai-ihmisiltäkään ei löydy oikein jälkeä sydänkuolemista, ja perinteisesti syövät "soturit" eivät kärsi erityisemmin sydäntaudistakaan.

    Samaa voi ajatella myös Kitavalaisten suhteen, vaikka he eivät niin paljoa eläinravintoa syö. Heillä ei Staffan Lindebergin mukaan ole länsimaisia sairauksia, mutta eivät kuitenkaan elä yhtä pitkään kuin me. Ehkä se elinajan terveyspuoli voisi olla merkittävämpi tekijä, jolla ravitsemusta arvioisi?

    Muistaakseni Pollanin kirjassa puhuttiin kuitenkin jostain niilin rannalla asuvasta kansasta, eikä siinä yhteydessä muistaakseni käytetty nimeä "Maasai", joten saattaa olla joku 'sukulaisporukka' kyseessä.

    VastaaPoista
  68. http://www.dietriffic.com/2009/02/06/longevity/
    "Okinawan Diet

    The Okinawan diet is said to include:

    * 7 servings of fruits and vegetables a day – emphasis on dark green veg
    * 7 servings of whole grains a day – noodles, bread, and rice (mostly wholegrain)
    * 2 servings of soy products a day – tofu, soy beans, soy flour
    * Fish 3 times a week – especially omega-3 rich fish
    * Low intake of dairy and meat
    * Seaweed
    * Plenty of water
    * Green tea
    * No alcohol
    * Eat slowly and stop before feeling full

    In terms of the dietary proportions: vegetables, grains, and fruits make up around 72% of the diet. Soy and seaweed provide another 14%. Fish about 11%. Meat, poultry, and eggs account for just 3% of the diet."

    VastaaPoista
  69. On se uskomatonta miten mikä tahansa saadaan väännettyä miksi tahansa. Okiwana on kuuluisa porsaan käytöstään. Kannattaa pyytää vaikka jotain japanilaista kuvailemaan okiwanalaista ruokaa. 3% lihaa ja munia on kyllä todella kaukana okiwanalaisten todellisesta ruokavaliosta. Sinänsä "Okiwanan Diet" on kylläkin hyvin vähärasvainen, koska sillä ei ole juuri mitään tekemistä okiwanalaisten ruokavalion kanssa. "Okiwanan Diet" on nimittäin amerikkalainen kaupallinen laihdutusbrandi, joka yrittää saada ihmiset uskomaan, että okiwanalaiset söisivät näin. Eipä ihme, että itsekin menit halpaan.

    Okiwanan matkailusivuilla ruuasta kerrotaan mm. "ei ole liioiteltua sanoa, että okiwanalainen ruokailu alkaa ja päättyy sialla". Okiwanalla sian rooli ruokavaliossa on niin tärkeä, että Okiwanalla jopa budhalaiset munkit syövät porsaanlihaa. Tässä jotain viitettä: http://www.wonder-okinawa.jp/026/e/phi_3.html

    Kannattaisi muuten käväistä reppumatkailemassa kaukoidässä länsimaistuneiden alueiden ulkopuolella ja tarkastella kuinka "vähärasvaista" se kaukoitämaisten ruokavalio oikein onkaan. Rasvassa ei nimittäin säästellä. Monella länsimaisella jää kaukoitämisten herkut syömättä niiden rasvaisuuden vuoksi. Miltä kuulostaisi esim. paikallisittain hienossa ravintolassa tarjoiltu bambun lehteen kääritty porsaanläskiviipale. Matkan jälkeen osaisi vähän pistää perspektiiviin sellaisia "tutkimuksia", joissa kaukoidän ruokavalioa kuvaillaan vähärasvaiseksi.


    Tyhmä Kyselijä

    VastaaPoista
  70. Jari:
    "Anonyymi on kopioinut lähdeluettelonsa eläinaktivistijärjestö PCRM:n sivuilta. Sieltä ei todellakaan kannata etsi puolueetonta tietoa lihansyönnistä."

    PCRM toimii varmastikin eläinten eteen (itse en näe asiassa mitään väärääkään) ja luultavasti kaikki eivät ole fyysikoitakaan.

    The Cancer Project is a program of the Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM), a national non-profit led by physicians that works to promote disease prevention and survival through a growing outreach program that focuses on comprehensive plant-based nutrition education for the public and health care communities.

    Vertaisarvioituja tutkimuksia ovat käyttäneet hyväksi, joten nuo väitteensä voi pystyessään siis koska tahansa kumota.

    Eli kumoavaa tutkimusta tämän perään, kiitoksia, olen kiinnostunut:

    Research has shown that people who eat a diet free of animal products, high in plant foods, and low in fat have a much lower risk of developing cancer.

    -xx

    VastaaPoista
  71. Oletko itse käynyt Okinawalla, vai ovatko tietosi peräisin matkailusivuilta?

    Niin kuin sanottu, perinteistä Okinawan dieettiä noudatetaan yhä vähemmän, ja elinikä laskee. Nuoret okinawalaiset ovat löytäneet amerikkalaisen pikaruoan ja oluen/alkoholin.

    Ehkä pubmed on luotettavampi tiedonlähde?:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20234038
    "Okinawan diet, that is, vegetable and fruit heavy (therefore phytonutrient and antioxidant rich) but reduced in meat, refined grains, saturated fat, sugar, salt, and full-fat dairy products."


    Tässä videossa kuvataan perinteiset lounaseväät (1:42 kohdalla): http://www.okinawaprogram.com/
    paljon vihreitä kasviksia, soijaa... vähän suolaa, en huomannut lainkaan lihaa


    Wikipedia sanoo http://en.wikipedia.org/wiki/Okinawa_diet
    "Generally, the traditional diet of the islanders was 20% lower in calories than the Japanese average and contained 300% of the green/yellow vegetables (particularly heavy on sweet potatoes). The Okinawan diet is low in fat and has only 25% of the sugar and 75% of the grains of the average Japanese dietary intake.[1] The traditional diet also includes a relatively small amount of fish (less than half a serving per day) and somewhat more in the way of soy and other legumes (6% of total caloric intake). With exception of pork, almost no meat is consumed; virtually no eggs or dairy products are consumed either.[4] Okinawans include pork in their diets. However, the fat content of the pork is eliminated; prior to the preparation of the pork, the fat is boiled off. [5][6][7]"

    VastaaPoista
  72. Itäaasian tietoni ei ole peräisin matkailusivuilta. Löytyy syvällisempää ja omakohtaista tietoa.

    Kyllä sieltä pubmedistäkin löytyy muutama tutkimus, joissa on tutkittu okinawalaista ruokavaliota. Ja niiden mukaan okinawalainen ruokavalio sisältää paljon eläinrasvoja. Tässä yksi esimerkki: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1407826

    Enemmän tosin on artikkeleita, joissa viitataan epämääräiseen okinawan dieettiin ilman mitään todellisia viitteitä.

    Videosi on kaupallisen "Okinawan Diet" laihdutuskuurin nettisivuilta. Kuten aiemmin jo mainitsin, niin kyseessä on amerikkalainen kaupallinen yritys, eikä sen dieetillä ole juuri mitään tekemistä okinawalaisten ruokavalion kanssa.

    Wikipedia viittaa mm. Okinawan matkailusivustoon, jossa on kuvassa rasvaisia porsasruokia. Silti wikipedian tekstissä porsaanliha on jostain käsittämättömästä ja perustelemattomasta syystä väännetty vähärasvaiseksi. Okinawassa sika syödään kokonaan. Okinawassa siasta käytetään ruuanlaitossa kaikki muu paitsi "oink-vingahdus" ja "sian kyynel ennen teurastusta".

    Virheellinen on myös monilla sivuilla oleva väite, ettei Okinawalla käytettäisi juurikaan maitoa. Okinawalla käytetään paljon käsittelemätöntä vuohenmaitoa.

    Mikäli kuvittelet itäaasialaisten karttavan eläinrasvaa, niin suosittelen tekemään reppumatkan johonkin itäaasian maahan. On todellinen kulttuurishokki länsimaalaiselle, vaikka olisi hankkinut runsaasti tietoa etukäteen. Pakettimatkat suurkaupunkeihin ovat tietysti aivan eri juttu.


    Tyhmä Kyselijä

    VastaaPoista
  73. Onko sinulla joitakin grammamääriä okinawalaisten päivittäisestä lihan ja sianrasvan ja lehmänmaitorasvan syönnistä? Siis tieteellisistä tutkimuksista (ei blogeista)?

    VastaaPoista
  74. Tieteellisiä tutkimuksia voisit varmaan itsekin etsiä, jos oikeasti kiinnostaa. Viimeisen 30 vuoden ajalta lihankulutus okinawalaisilla on ollut n. 110-150g per nuppi per päivä ("The Effects of Post-War Dietary Change on Longevity and Health in Okinawa", The Okinawan Journal of American Studies, No. 1, 2004 pp.52-61). Kannatta suhteuttaa tuo määrä myös siihen, että okinawalaiset ovat n. 1,5m pituisia ja 40-55kg painoisia ja syövät jopa kokoonsa nähden vähän.

    Maidon kulutuksesta ei ole käsillä tarkkaa grammamääräistä faktaa, enkä jaksa kaivaa, mutta vuohenmaidon laadunparantamiseen suunnatuissa tutkimuksissa todetaan esim. "Okinawa already has the highest number of breeding goats in Japan and has a culture of using goats as a source of meat."


    Tyhmä Kyselijä

    VastaaPoista
  75. Tässäpä hieman eurooppalaista dataa, jota eläinaktivistijärjestö PCRM on tuskin julkaissut. Kannattaa aina perehtyä tarkemmin koko tekstiin. Voi käydä niin, kuten tuolla aikaisemmin taidettiin jo mainita, että hampurilaisateriat ja lasagnet lasketaan punaiseksi lihaksi. Ja jos näin on käynyt ja on saatu eläinaktivisteille mieluisa tulos, niin eivätköhän he sen julkaise omaa kantaansa tukevana. EPIC-projektista ei ilmeisesti ole vielä tullut ulos paperia lihansyönnin ja kaikkien syöpätyyppien yhteydestä, tai sitten valitsin hakutermini huonosti.

    Fruit and vegetable intake and overall cancer risk in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20371762

    Meat, eggs, dairy products, and risk of breast cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) cohort
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19491385

    Consumption of meat and dairy and lymphoma risk in the european prospective investigation into cancer and nutrition
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20473877

    Meat intake and risk of stomach and esophageal adenocarcinoma within the European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition (EPIC)
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16507831

    VastaaPoista
  76. Mutta kyllähän, Jari, EPIC kirjoitti itsekin näin:

    "The consumption of meat and other foods of animal origin is a risk factor for several types of cancer, but the results for lymphomas are inconclusive."

    -xx

    VastaaPoista
  77. Sodan jälkeisessä Okinawassa lihan ja rasvan kulutus on kasvanut kovasti, sweet potatoe on korvattu riisillä, merilevän kulutus on vähentynyt. Roskaruoan kulutus on kasvanut.

    Sodan jälkeen okinawalaisten miesten eliniän odote on romahtanut.

    http://ci.nii.ac.jp/els/110004671653.pdf?id=ART0007404376&type=pdf&lang=en&host=cinii&order_no=&ppv_type=0&lang_sw=&no=1283174217&cp=

    Siksi nyky-okinawalaisten ruokavaliossa ei välttämättä ole mitään, mitä kannattaisi jäljitellä.

    Ehkä okinawalaisten ruokavaliossa ennen 1950-lukua sen sijaan oli pitkäikäisyyttä edistäviä tekijöitä?

    VastaaPoista
  78. Anonyymi xx, valikoit nyt itsekin dataa PCRM:n tyyliin. Et edes viitsinyt katsoa paperien tuloksia. Vai eivätkö ne olleet mieleesi?

    Vaikea tehdä tiedettä, jos on jo etukäteen päättänyt, että söpöjen eläinten syöminen ei voi olla terveellistä.

    VastaaPoista
  79. Anonyymi:
    "Siksi nyky-okinawalaisten ruokavaliossa ei välttämättä ole mitään, mitä kannattaisi jäljitellä.

    Ehkä okinawalaisten ruokavaliossa ennen 1950-lukua sen sijaan oli pitkäikäisyyttä edistäviä tekijöitä?"

    Samaa mieltä. Siinä missä 100-vuotiaat okinawalaismummot kutsuvat ystäviään kylään syömään läskisiä porsaankoipia ja paistaa ruokansa laardissa, niin nuoriso käy mäkkärillä vetämässä vehnäsämpylöihin käärittyä lihankorviketta ja teollisuusrasvalla kyllästettyjä tehotuotettuja perunoita. Sama kehitys on näkyvissä joka puolella itäaasiaa. Mäkkärit, KFC:t ym. tekevät nuorisosta läskejä. Itäaasiassa on perinteisesti ollut erittäin viisas ruokailukulttuuri, jossa syödään erittäin monipuolisesti kaikkea luonnonmukaista. Monet ruokalajit ovat sellaisia, joita peruslänsimaalainen ei voisi edes kuvitella syövänsä. Ikävä kyllä tämä viisaus on vähitellen väistymässä länsimaisen "sydänterveellisen" light-ruokavalion edestä.


    Tyhmä Kyselijä

    VastaaPoista
  80. T.Kyselijä,
    olemme samaa mieltä siitä, että pikaruoka on epäterveellistä. Et varmaan kuitenkaan tarkoita että mäkkäriruoka olisi "sydänterveellistä" saatikka lightia?

    Tuo linkkini ei nimimerkki Tyhmä Kyselijän mainitsemaan "The Effects of Post-War Dietary Change on Longevity and Health in Okinawa" -artikkeliin ei toiminut:
    http://ci.nii.ac.jp/naid/110004671653/en/
    (avaa CiNii Full text).

    Minusta siitä ei kyllä käynyt ilmi, mitä ruokavaliota satavuotiaat noudattavat. Jos oletetaan, että heidän ruokavalionsa ei ole paljoa muuttunut sitten 50-luvun, tarkoittaisi se ehkä sitä, että he eivät syö pikaruokaa, ja että he syövät nykynuoria huomattavasti vähemmän rasvaa ja lihaa, ja nykynuoria enemmän merilevää (ja kasviksia).

    http://www.okinawaprogram.com/news/20070127_stars_stripes.html
    Tämän tekstin mukaan vanhemmat okinawalaiset syövät 3-4 kertaa niin paljon kasviksia kuin nuoret.

    Vanhemmat okinawalaiset syövät vähemmän kaloreita päivittäin. Heidän kulttuurinsa kuuluu syödä vain siten että on 80% kylläinen (Hara Hachi Bu). Tästä ajatellaan johtuvat heidän vähäisempi vapaiden radikaalien pitoisuutensa. Heillä on myös suuremmat DHEA-pitoisuudet, matalat homokysteiinipitoisuudet, puhtaammat verisuonet, vähemmän syöpiä. He saavat enemmän D-vitamiinia auringosta, saavat enemmän kalsiumia ravinnostaan ja liikkuvat enemmän, minkä johdosta lonkkamurtumat ovat harvinaisempia. Paljosta soijan syönnistä johtuen he tarvitsevat vaihdevuosien aikana harvemmin hormonikorvaushoitoa. http://longevity.about.com/od/healthyagingandlongevity/a/okinawan_aging.htm

    En kuitenkaan vieläkään ole löytänyt viitteitä siitä, että okinawalaisten pitkäikäisyys johtuisi possun lihan ja laardin syönnistä. (Sitä vastoin törmäsin jossain tietoon, että rasva nimenomaan poistettaisiin tarkasti ruoanvalmistusprosessissa.) Enkä myöskään ole nähnyt vertailua possun lihan ja rasvan syönnissä nuorempien ja vanhempien okinawalaisten välillä.

    VastaaPoista
  81. Ei varmaan ole mitään aihetta, josta ei löytäisi tieteellisiä tutkimuksia omaa kantaansa pönkittämään. Varsinkin, jos ei ole turhan tarkka siitä mitä tutkimuksia todisteeksi kelpuuttaa. Se on niin helppo valita puolensa ja yrittää löytää todistusaineistoa omaa kantaansa tukemaan.

    Yksi harvoista vähärasvaisista itäaasialaisista perinteisistä ruokavalioista on sumopainijoiden ruokavalio. Yleisesti ottaen rasvan käyttöä ruuanlaitossa ei perinteisesti ole juurikaan muualla itäaasiassa kartettu.

    Tuo okinawalaisten porsaanlihan rasvan poistaminen keittämällä on useassa artikkelissa mainittu, mutta se on vain yksi lukuisista tavoista valmistaa porsasta Okinawalla.

    Ja todettakoon nyt vielä kolmannen kerran, että käytät tietolähteenäsi amerikkalaista kaupallista laihdutussivustoa, joka nimellään yrittää hämätä ihmiset luulemaan dieettinsä olevan perinteinen okinawalainen ruokavalio, jota se ei ole. Joka tapauksessa runsas ja monipuolinen kasviksien syönti on varmasti yksi tärkeimmistä syistä okinawalaisten pitkään ikään. Ja niiden käytön väheneminen yksi tärkeä syy siihen miksi nuoriso lihoo.

    Monissa länsimaisissa tutkimuksissa ja terveyssivustojen artikkeleissa jätetään kätevästi mainitsematta mm. ne rasvaiset possuruuat, vaikka Okinawa on Japanissa kuuluisa nimenomaan rasvaisista porsaanliharuuista. Olisikohan sille joku looginen selitys...


    Tyhmä Kyselijä

    VastaaPoista
  82. T.K.,
    yritin kovasti etsiä tieteellisiä tutkimuksia, joissa possun lihaa ja laardia esitettäisiin okinawalaisten pitkäikäisyyden syyksi, mutta en löytänyt. Yhtäkään. Toisin sanoen, yritin etsiä todisteita sinun sanojesi tueksi (vaikka yleensä väitteen esittäjällä onkin todistustaakka).

    Ylipäätänsä aika vähän tuntui pubmedistä löytyvän eksakteja tietoja Okinawan ruokavaliosta. Mitähän muita tieteellisiä lähteitä voisi käyttää?

    Tämän tapaisiin teksteihin törmää tämän tästä:

    "
    Dietary Patterns and Longevity
    Expanding the Blue Zones
    Lawrence J. Appel, MD, MPH
    2008
    ...
    Residents of Okinawa, Japan; Sardinia, Italy; Loma Linda, Calif; and the Nicoya Peninsula, Costa Rica, have extraordinarily high longevity and often survive past 90 or even 100 years of age.

    Regardless of scientific approach, there is a remarkable convergence of evidence: Certain aspects of diets improve health and prevent disease, particularly CVD. Whether by factor analysis, as done by Heidemann et al,1 by scoring systems for specific diets,4–8 or by qualitative description of diets consumed by informative populations,17 dietary patterns associated with longevity emphasize fruits and vegetables and are reduced in saturated fat, meats, refined grains, sweets, and full-fat dairy products.18 Equally notable is the wide variation in other aspects of healthy diets, particularly macronutrient intake. Traditional Okinawan diets provide ≥90% of calories from carbohydrate (predominantly from vegetables), whereas the traditional Mediterranean diet provides >40% of calories from fat, mostly monounsaturated and polyunsaturated fat."


    Jotenkin en oikein jaksa uskoa mihinkään salaliittoteorioihin, en keksi mitään loogista selitystä miksi possunliha ja laardi tieten tahtoen pimitettäisiin pitkäikäisyystutkimuksista.

    VastaaPoista
  83. No jos uskot, että okinawalaisten pitkä ikä johtuu vähärasvaisesta ruuasta, niin sitten uskot. Itäaasian matka voisi olla monellakin tapaa mieltä avartava kokemus. Suosittelen lämpimästi. Asiallisia tutkimuksia okinawalaisten ruokavaliosta englanniksi on melko vähän. Kun on kerran päätetty, että tyydyttynyt rasva on vaarallista, niin sitten vaikka tungetaan nelikulmainen palikka ympyräreiästä. Tässä nyt kuitenkin pari lainausta koskien perinteisestä okinawalaista porsaan käyttöä:
    "It goes without saying
    that all the pig was eaten, including the fat, leaving nothing
    behind. This is very different compared to the Japanese
    mainland where a vegetarian diet for religious occasions is
    observed. In Okinawa, pork is even included in the dishes
    served at funerals.1"

    "A rough summary of the Okinawan longevity food culture
    might include the following points:
    1. In modern pork cuisine, unlike in the past, saturated fats
    are carefully removed in the process of boiling or akunuki.
    Clever use is made of collagen-rich pig’s feet and
    internal organs."

    (History and characteristics of Okinawan longevity food, Asia Pacific J Clin Nutr (2001) 10(2): 159–164)

    Perinteisesti eläinrasvaa ei ole pelätty, eikä vältelty ruuanlaitossa. Mutta ehkä amerikkalaiset low-fat tutkijat kuitenkin tietävät paremmin, mitä siellä Okinawalla oikeasti ollaan syöty. Ihme vain kun esim. Okinawalla asuneiden amerikkalaissolttujen käsitykset ruuan rasvaisuudesta poikkeaa niin paljon tuosta muutamien kaupalliselta dieettifirmalta rahoitusta saaneiden amerikkalaistutkijoiden totuudesta.


    Tyhmä Kyselijä

    VastaaPoista
  84. Se alkuperäinen ajatukseni oli kyllä se, että en ole nähnyt pitkäikäisyystutkimuksia, joiden mukaan punaisen lihan suuri osuus ruokavaliossa johtaisi pitkäikäisyyteen - ja oletukseni että Dukanin dieetin tapaiset viritykset ovat epäterveellisiä pitkäaikaiskäytössä.

    Jos menisin itse Korfulle, söisin ravintolassa ravintolaruokaa. Siinä ei esimerkiksi ole villiyrttejä, joiden arvellaan olevan korfulaisen ruoan terveellisyyden takana. Jos menisin Okinawaan, söisin ravintolassa ravintolaruokaa. Olettaisin, että ravintolaruoka sielläkin poikkeaisi satavuotiaiden dieetistä. Jos onnekseni pääsisin kyläilemään satavuotiaiden mummojen luona, luulen että he osoittaisivat vieraanvaraisuutta ja tarjoaisivat juhlaruokaa. Oma mummoni ainakin tarjoaisi. Oletan, että possu on juhlaruokaa Okinawalla, ei "staple".

    Mainitsemassasi tekstissä (History and characteristics of Okinawan longevity food, Asia Pacific J Clin Nutr (2001) 10(2): 159–164)
    http://www.scribd.com/doc/9431839/History-and-characteristics-of-Okinawan-longevity-food

    lukee mm. tällaista:
    "Meals consisted of ‘sweet potato and miso soup with plenty of vege- tables’ for breakfast, lunch and dinner, and between meals or snack might be steamed sweet potato. As shown in Table 1, this dietary pattern persisted until the Taisho Era.6 If we com- pare the nutritional content of steamed sweet potato and boiled white rice, we find that rice contains more energy- giving protein, fat and carbohydrates than sweet potato, with 23 kcal more energy per 100 g. Sweet potato contains more fibre, minerals and considerably more calcium, potassium and vitamins (B1, B2 and C). This made the sweet potato a vitally important staple food at the time, when there was less variety of foods available compared to the present.
    ..
    In addition, some form of festival occurred nearly every month and although there were local variations, consumption of animal protein in the form of fish, pork or goat was always a feature, helping build stamina and resistance to disease.
    "

    Kiitokset linkistä. Jännä juttu, että silmämme etsivät vastakkaista informaatiota samasta tekstistä :-) En ehdi nyt lukea loppuun koko tekstiä, mutta palaan asiaan, jos tuo ed. mielikuva muuttuu.

    VastaaPoista
  85. Jari:
    "Anonyymi xx, valikoit nyt itsekin dataa PCRM:n tyyliin. Et edes viitsinyt katsoa paperien tuloksia. Vai eivätkö ne olleet mieleesi?

    Vaikea tehdä tiedettä, jos on jo etukäteen päättänyt, että söpöjen eläinten syöminen ei voi olla terveellistä."

    Katsoin vähintäänkin tiivistelmät ja johtopäätöksensä.
    Vaikka väkeä on maapallolla liikaa, ei syöpää aiheuttavat asiat ole mieleeni. Sitä en tiedä ovatko EPICin tutkijat miettineet "söpöjä eläimiä", faktoista kiinnostuneita kuten minäkin, veikkaan.

    Joka tapauksessa valitsepa EPICin sivuilta Key findings, niin näet tämän yhteenvedon eikä tarvitse puhella "mieleisistä" tutkimuksista. Tai sitten siirryt seuraavan 'puljun' tutkimuksiin ja ihmetellään niitä myöskin.


    Key findings

    -Colon cancer etiology
    *The hypotheses that consumption of red and processed meat increases colorectal cancer risk while intake of fish decreases risk is strongly supported by the EPIC results.

    -Breast cancer etiology
    *We found that the consumption of fruit and vegetables is not associated with breast cancer risk.
    [punaista lihaa eivät kommentoineet]

    -Prostate cancer etiology
    *We have shown that similarly to breast cancer, prostate cancer risk is not related to fruit and vegetable consumption
    [punaista lihaa eivät kommentoineet]

    -Summary of Scientific Activity on Gastric Cancer in the EPIC Study
    *Preliminary results indicate that red and preserved meat increase GC risk


    -xx

    VastaaPoista
  86. Väli-summa summarum... Suomessa on jo yli satatuhatta keliaakikkoa, ja lisääntymään päin. En muista lähdettä...

    Siinä karppaajat ovat oikeassa, että joku mättää pahasti suomalaisessa (aka western diet?) sapuskassa. Vai hä? :)

    PROSESSOIDUN lihan epäedulliset vaikutukset todettiin siinä yhdessä tutkimuksessa, oliko Harvardin, kun prosessoimattomalla ei ollut (oliko syöpä vai svt...) todettuja haittoja.

    Viljojen jalostuksen ja maaperän köyhtymisen vaikutukset ravintoarvoihin ja muutenkin kasvien hyväksikäytettävyyteen olisi tutkimisen arvoinen juttu.

    Keliaakikko läpikäy epigeneettistä muutosprosessia, ei enää kökköviljaa? Herkkävatsaisten avant garde?

    Koska vhh-ruokavalion (tarkemmin LCHF) tutkiminen koehenkilöillä on ilmeisesti edelleen epäeettistä, lienee tyydyttävä(sic!)SYSDIETIn kaltaisiin viritelmiin.

    Itse näkisin mieluusti keskusteltavan suomalaisesta ravinnosta ja suomalaisen safkan laadusta, koska tämä on kuitenkin suomalainen blogi. Okinawat ja muut tietenkin kuuluvat kuriositeetteina mukaan, mutta näyttää aiheuttavan turhaa jankkausta. IMO.

    Vuan suattaahan se olla jotennii toisinnii...

    VastaaPoista
  87. Kun kerran EPIC ei ottanut kantaa kaikkiin syöpiin punaisen lihan osalta, katsotaanpa mitä Harvardin lääketieteen tohtori Christos S. Mantzoros selvitti toimittamassaan melko tuoreessa kirjassaan Nutrition and Metabolism - Underlying Mechanisms and Clinical Consequences.

    High consumption of meat, particlarly red or processed meat, generally is associated with moderate to severe increases of prostate cancer by 30 or more percent in most studies, although conflicting evidence exists. Those few studies that have separately analyzed the association, not only with total prostate cancer but also with advanced and metastatic tumors, have reported even higher risk estimates for the advanced stages of the disease. A two-fold increase was found for advanced cancer and a 2.2-fold increase in metastatic cancer compared with 40-50% increase for total prostate cancer. These results suggest a possible role of meat in the progression of prostate cancer.
    .
    .
    .
    High consumption of red meat and a high zinc and protein intake was also associated with a higher circulating concentration of insulin-like growth factor 1 (IGF-1). Interestingly, high IGF-1 levels have consistently been associated with high incidence of prostate cancer.


    Mainio kirja, aiheesta (kuin aiheesta) olisi enemmänkin kiinnostavaa tietoa*, mutta tuossa nyt raapaisu.

    [*Kuten: "Several epidemological studies have reported an inverse relationship with cruciferous vegetables (specifically cabbage, broccoli, cauliflower, and brussel-sprouts) and the risk of developing prostate cancer, whereas the European Prospective Investigation into Cancer (EPIC) did not.]

    Eipä minulla enää muuta, menee vain jankkailuksi. Jos jotain yksittäistutkimuksia laajempaa aihepiiristä ilmaantuu, palaillaan.

    -xx

    VastaaPoista
  88. Joo. Possibly... Kaikkia muuttujia on vaikea ottaa huomioon. Menee tieteilyksi :)

    Kivahan noita on pyöritellä, itselläkin kokonaiskuva on hakusessa. Lisätieto kelpaa aina.

    Otsikkoon palatakseni, karppaajat ovat oikeassa, IMO (kertaus):

    - Ruoan laatu on syytä kyseenalaistaa (on myös sellaisia kuin vegekarppi!)

    -Tyydyttyneiden rasvojen (laatu!) haittoja on liioiteltu, suoranaista valehtelua ja vääristelyä esiintyy

    -Bisnes ja politiikka vaikuttavat suosituksiin ja tutkimustulosten julkaisuun, sekä tutkimusasetelmiin. Rikollista vääristelyä ja valehtelua esiintyy. Epärehellisiä tutkijoita esiintyy

    -fundamentalismi on persiasta! :)

    -monellahan on tämä motto - Puoli kiloa kasviksia päivässä...

    etc.

    Jottemme joutuisi täysin raiteille, sen verran offtopikkia, että epigenetiikka ja nutrigenomiikka ovat melko vähän tutkittuja alueita. Ehkä ihminen sopeutuu nopeammin kuin on ajateltu (paleo), lisääntyvä keliakia kertoo sekin vain joko/tai. Ehkä kuitenkin on parempi pitäytyä tutuissa (Laatu!) sapuskoissa, kunnes edistys kehittyy.

    S-L Anttila Maaseudun Tulevaisuudessa ehdottaa Suomen ruokastrategiaksi laatuun panostamista (mm. gm-vapaa) tehokkuuden ja volyymin asemesta. Toisessa jutussa ministeri ehdottaa sianlihan tuotannossa panostusta possujen hyvinvointiin.

    Mitä 'laatu' ja 'hyvinvointi' hänen mielestään tarkoittaakaan. Toivottavasti kaikkea mahdollista hyvää, pyrkimystä täydellisyyteen. ;)

    VastaaPoista
  89. "Okinawat ja muut tietenkin kuuluvat kuriositeetteina mukaan, mutta näyttää aiheuttavan turhaa jankkausta."

    Osoita, että karppiruoka edistää pitkäikäisyyttä.

    Mikäli karppiruoka ei edistä pitkäikäisyyttä, ei mitenkään voi väittää, että karppaajat olisivat oikeassa.

    VastaaPoista
  90. Kannattaako tuosta pitkäikäisyydestä niin kovasti vääntää? Siihenhän vaikuttavat useat tekijät, ei pelkästään ruokavalio.

    VastaaPoista
  91. Viljoista muuten - nehän ovat idätettyinä suorastaan superruokaa. Vehnän B-vitamiinipitoisuus kasvaa suorastaan räjähdysmäisesti orasvaihetta kohti mentäessä. Ei siis kannata aina dissata viljoja, niitä voi myös idättää ja syödä vihersmoothiessa! :)

    VastaaPoista
  92. Osoita, että karppiruoka ei edistä pitkäikäisyyttä... Turha jankata.

    Ei ole olemassa karppiruokaa, ilmeisesti Ano tarkoittaa läskiä ym. tyydyttynyttä rasvaa.
    Low carb, siitä 'karppi'. Muista vegekarppaus.

    Ei ole tarkoitus saivarrella, tai ehkä on, mutta karppausta on monenlaista. Low carb high(saturated...) fat on yksi sovelma.

    Joku muu saa kaivaa ihralla ja luuytimellä ynnä muilla linnunmunilla loppuun asti eläneet, itseäni kiinnostaa nk. karppaukseen liittyvä raikas kyseenalaistaminen.
    Ja luonnollisesti voin ja läskin mättö...! Totuus on totuus, vaikka kultasulassa paistaisi!

    Ruoka on pyhä, köyhän ilo, viljelijän kilo! Pyhä kuin vesi, paavin kielellä mesi!

    Unohtakaa kaanon, ruokaa se vaan on!

    Jepjep, tutkia pittää, ei siinä mittää :)

    NarnianGirlillä oli heittää laaturuoka, gluteiiniherkät ei kai voi idätettyäkään syödä? Alkeetkin on hukassa...

    Karpit ovat oikeassa siinä, että vehnä ei ole lohen ruokaa...
    I don't know, but I've been told

    VastaaPoista
  93. Anonyymi xx, mielipiteitä näytön kokonaisuudesta löytyy varmasti monenlaisia. Siinä vaiheessa, kun on näyttää systemaattista katsausta aiheesta tueksi, niin voidaan alkaa jo pohtia hypoteeseja. Lainaamasi kirjakin myönsi rehellisesti, että näyttö on ristiriiraista.

    Suomestakin löytyy eräs korkeassa asemassa oleva pitkäaikainen terveysvaikuttaja, jonka mielestä tyydyttynyt rasva aiheuttaa sydän- ja verisuonitauteja tuhansien tutkimusten mukaan. Vaan kun tiedekatsaukset sanovat, ettei näin olekaan. Kumpaa uskoisimme?

    VastaaPoista
  94. Mun mielestä xx:ltä asiallinen kommentti; tutkitaan, katsotaan. Ei kannata poteroitua.

    Pitkäikäisyys ehkä vaatisi oman juttunsa, itse haluaisin tämän jutun kommentoinnin pysyvän suunnilleen otsikossa; Muuten menee jankkaamiseksi. Tämä on vieno toiveeni.

    Se mutta, karppaajat väittävät läskin syönnin tekevän onnelliseksi ja pitkäikäiseksi. Onko edellinen lause väite, sarkastinen väite, vai ehkä v****ilua. Vai muuta, mitä?

    Jari ymmärtää kommenttinsa ilmaisevan turhautumista, kun sen lukee valoa vasten. Vakilukijoille 'selvää kauraa'.

    T. Tolkuttaja :) Etiäppäin?
    (Christer kiemurtelee, jag vill ha mer konsumenter, icke kommentarer!:)) Sori hoono rootsi. Wait 'till I get my Danish cooked, or fryed! Avant garde?



    Komsii, komsaa. Postaan.

    VastaaPoista
  95. Kyllä pitkäikäisyys kuuluu olennaisesti tähän ketjuun, tässähän pohditaan ovat karppaajat oikeassa siinä, että heidän ruokavalionsa olisi terveellinen. Terveellisellä ruokavaliolla sairastuvuus sv- tauteihin, syöpätauteihin, diabetekseen yms. kroonisiin ja elinikää lyhentäviin sairauksiin vähenee. Pitkäikäisyys tavallaan on kaikkien ennenaikaisten sairauksien poissaoloa, joten se on mielestäni hyvä markkeri ruokavalion terveellisyydestä.

    En ole nähnyt yhtään pitkäikäisyystutkimusta, jossa todistettaisiin että suuri punaisen lihan nauttiminen edistäisi pitkäikäisyyttä.

    Jos joku on, olisi sellaisia tutkimuksia kiva nähdä, varsinkin kun tässä blogissa dukanistit puhuvat järkyttävän isoista päivittäisistä lihamääristä (muistanko oikein, että joku osti kilon jauhelihaa kerralla, yhden ihmisen päivätarpeeksi?).

    VastaaPoista
  96. Aloituskirjoituksessa kirjoitetaan karppaajien eräästä järjettömästä ideasta: "Karppaajien mielestä rasva ei lihota, vaan hiilihydraatit ja sokeri. Siksi leikkeleiden syöntiä ei pidä rajoittaa, vaan päinvastoin lisätä."

    Leikkeleiden ja muiden prosessoitujen lihojen kuten pekonin ja suolalihan syönti lisää sydäntautiriskiä 42% ja 2-diabetesriskiä 19%:
    http://www.sciencedaily.com/releases/2010/05/100517161130.htm

    VastaaPoista
  97. ... lisäys edelliseen: koskee varsinkin makkaraa

    VastaaPoista
  98. Teollisessa makkarassa on nitriittejä. Muistaakseni tuon toisen Anonyymin mainitsemassa tutkimuksessa juuri nitriitit mainittiin sydäntautiriskin syyksi. Tutkimusta siteeratiin jopa iltalehden verkkouutisissa ja mainittiin, että nitriitit ahtauttavat verisuonia. Kumma, että en missään aikaisemmin ole tuosta kuullut puhuttavan ja kumma, että nitriiteistä ei varoiteta enemmän.

    Leikkeleitä voi onneksi tehdä itse. Jopa makkaraa voi tehdä itse, vaikka se on aikamoista sotkemista. Aivan helppoa on kuitenkin tehdä lihahyytelöä tai keitettyä kieltä, ja vielä edullistakin!

    Kaupan makkaroita kannattaa varoa, mutta ei rasvan vaan nitriittien vuoksi.

    yksi äiti

    VastaaPoista
  99. Vatajalla on ollut jo vuosikausia nitriitittömiä ja jopa täysin lisäaineettomia makkaratuotteita valikoimissaan. Löytyy lähes joka kaupan hyllyltä. Ei halpoja, mutta kohtuuhintaisia. Kaikin puolin muuten erinomaisia tuotteita, mutta joutsenmerkki puuttuu. Lisäaineettomissa makkaroissa on sellainen selkeä ero tavallisiin makkaroihin, että lisäaineettomat alkavat haisemaan pilaantuneelta viimeisen käyttöpäivän lähentyeessä, siinä missä normimakkara ei haise pilaantuneelta vielä viikonkaan kuluttua viimeisestä käyttöpäivästä. Lisäaineilla valmistaja saa kätevästi peiteltyä epämiellyttäviä laatuindikaattoreita.

    Nyt on viime vuosina tullut markkinoille myös kohtuuhintaisia luomumakkaroita, jopa joutsenmerkillä varustettuna. Eivät ole yleensä täysin lisäaineettomia, mutta keskivertomakkaraan verrattuna niissä on paljon vähemmän lisäaineita. Ainakin useimmista (vai kaikista?) puuttuu esim. nitriitit. Lihajalosteissa ikävä kyllä laatu maksaa, joskus jopa maltaita. Alle 5 euroa / kilo saa vain nitriitillä kyllästettyä jauhomakkaraa. Toisaalta esim. luomutuotteiden hintakehitys lihajalosteissa on ollut kyllä positiivista seurattavaa viime vuosina.


    Tyhmä Kyselijä

    VastaaPoista
  100. Se taisi olla nitraatti (ei nitriitti), jota epäiltiin vahingolliseksi lisäaineeksi makkarassa. Toinen vahingollinen lisäaine on suola.

    Turvallisimmin liharuoka on silloin, kun itse valmistaa sen, lisäämättä mitään turhaa, ja käyttäen hyvin säästeliäästi suolaa.

    VastaaPoista
  101. ps. kiitos tuosta Vataja-vinkistä!

    VastaaPoista
  102. Pitkäikäisyydestä ei kai ole lchf-porukasta kovaa dataa saatavilla? Ja kuten Jari mainitsi, pitkäikäisyyteen vaikuttaa moni muukin muuttuja.
    Vhh-geeneistäkin on ollut puhetta. Epigenetiikka...

    Kwasniewski on vielä kai hengissä, syntynyt -37. Seurataan äijän heilumista, jos hengissä pysytään.

    Tässä (provokatiivinen!) lainaus Jan Kwasniewskilta,

    "In the book Homo Optimus, Kwasniewski claims that the follower of the Optimal Diet will develop a "correct brain function" and become a member of the human species with yet unknown and unfulfilled potential. This individual will be less driven by anxiety and insecurity, be more peaceful, have higher moral standards, but also be much more difficult for government, media and large corporations to control and deceive.

    People on unhealthy carbohydrate rich diets, however, tend to literally have more sheep-like personalities due to a dominance of the parasympathetic nervous system. They will be driven by anxiety and insecurity. Dr. Kwasniewski believes these people are more easily controlled and deceived by the government, media and large corporations. He uses several examples from the Bible to back up his ideas."

    VastaaPoista
  103. Pitkäikäisyydestä löytyi pikaisesti pari tärppiä.
    Leiden longevity study on meneillään Hollannissa, siitä alkaa kaiketi kohta tulla enemmän tuloksia.

    Amerikassa tutkitaan erilaisia kalorirajoitteisia dieettejä, jonkinlainen vhh-viritelmä tai useampi pitäisi olla mukana, en löytänyt tuloksia.

    "Lipoprotein particle profiles mark familial and sporadic human longevity.

    ...CONCLUSIONS: Our study indicates that LDL particle profiles mark both familial and sporadic human longevity already in middle age."

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17194192

    "Unique lipoprotein phenotype and genotype associated with exceptional longevity.

    CONCLUSIONS: Individuals with exceptional longevity and their offspring have significantly larger HDL and LDL particle sizes. This phenotype is associated with a lower prevalence of hypertension, cardiovascular disease, the metabolic syndrome, and increased homozygosity for the I405V variant in CETP. These findings suggest that lipoprotein particle sizes are heritable and promote a healthy aging phenotype."

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14559957

    "Favorable Glucose Tolerance and Lower Prevalence of Metabolic Syndrome in Offspring without Diabetes Mellitus of Nonagenarian Siblings: The Leiden Longevity Study

    CONCLUSION: Despite similar body composition, the offspring of nonagenarian siblings showed a lower prevalence of metabolic syndrome and better glucose tolerance than their partners, centralizing the role of favorable glucose metabolism in familial longevity."

    http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1532-5415.2010.02725.x/abstract

    Abstrakteja vaan, mutta. Isompi HDL- ja LDL-partikkelikoko, matalat triglyseridit, parempi glukoosinsieto...

    Näihin on päästy karppaamalla, kuulema.

    VastaaPoista
  104. Unohtui, tutkija veikkaa 25% olevan perinnöllistä pitkäikäisyydessä.

    "Lipidomics and Human Longevity
    Researcher: Vanessa Gonzalez Covarrubias

    Hereditability of longevity is ~ 25% in humans. The “Pacemaker Theory of Aging”, an extension of the oxidative stress theory, states that lifespan is associated with metabolic intensity. Metabolic intensity is a result of membrane-associated activity, and species with a high metabolic intensity have highly polyunsaturated membranes. As a result, maximum life span can be associated with membrane composition.
    I am interested in identifying specific lipids that can be associated to human longevity. The Leiden Longevity Study recruited one of the largest series of families genetically enriched for longevity. This provides us with a unique set of samples to investigate several aspects of the long-lived phenotype."

    http://abs.lacdr.gorlaeus.net/research/projects/lipidomics-and-human-longevity

    VastaaPoista
  105. Yksi äiti:
    "Kaupan makkaroita kannattaa varoa, mutta ei rasvan vaan nitriittien vuoksi."

    Muistui mieleen kuinka Amerikan lihateollisuus nimenomaan painottaa, että nitriitit eivät suinkaan ole vaarallisia vaan sillä on jopa terveysvaikutuksia! Liittyi taannoiseen jupakkaan, jolla yritettiin kieltää hod dogien jakaminen USAn koululaisille. Varsinainen terveysruoka, vaaleista jauhoista tehty sämpylä ja makkara välissä... Eivät muistaakseni kieltäneet, siinäpähän lihovat.

    -xx

    VastaaPoista
  106. Laitan pari linkkiä, jos vaikka jotakuta kiinnostaa (eipä ole itsekään tullut luettua kokonaan, ei viitsi hirveästi huudella...)

    Siri-Tarino et al. meta-analyysin full-text,

    http://www.bnmf.nl/uploads/cmspage/Amerikaans%20onderzoek%20inzake%20verzadigd%20vet.pdf

    Kritiikkiä,

    Impact of saturated fat on cardiovascular disease obscured by over‐adjustment in recent meta‐analysis 

    http://www.sydan.fi/lehtiarkisto/sydan_210/artikkelit/fi_FI/elainrasvat/_files/83538765767049682/default/EHN%20position%20piece%20-%20sats%20meta%20analysis.pdf

    Low carbohydrate diets improve atherogenic dyslipidemia even in the absence of weight loss

    http://www.nutritionandmetabolism.com/content/3/1/24

    Muuten vaan kiintoisaa luettavaa, Rintamamiesten muonitus Suomessa sotavuosina 39-45,

    http://ethesis.helsinki.fi/julkaisut/maa/skemi/vk/pranttila/rintamam.pdf

    VastaaPoista
  107. No hard fiilings-meiningillä, suosittelen lukemista karppaus.infosta. (?)

    PK-projektista,

    http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=15&t=48018

    Edellisessä viitattu pidempi ruodinta,

    http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=15&t=35225

    Yleissivistävää, jos ei muuta, totuus löytyy kaurapuurosta. (Ohravellistä...;)

    Otsikko - karppaus - info - suomen suosituin, pettämätön päättelyketju!

    VastaaPoista
  108. Carbohydrate claims can mislead consumers
    September 7, 2010

    Food manufacturers advertise a variety of foods on grocery store shelves by using nutrient claims on the front of packaging. A study in the September/October issue of the Journal of Nutrition Education and Behavior evaluates how consumers are interpreting certain carbohydrate-related content claims and the effects of claims on consumer perceptions of food products. Findings from this study reveal that consumers misinterpret low carbohydrate claims to have health benefits and weight loss qualities beyond their nutrition facts.

    http://www.physorg.com/news203052856.html

    Agent Mulder? Pyöreä on elämä, mutta journalismi on pyöreämpi. Rasvaiseen palloon ei tartu karttuisa käsi. Behave. :)

    VastaaPoista
  109. Punainen liha lisää ilmeisesti syöpä- ja sv-tautiriskiä.

    "Recent studies show that red meat could pose an increase in cancer risk. Some studies have linked consumption of large amounts of red meat with breast cancer,[9] colorectal cancer,[10][11] stomach cancer,[12] lymphoma,[13] bladder cancer[14] and prostate cancer.[14][15] Furthermore, there is evidence that consumption of beef, pork, lamb, and goat from domesticated animals is a cause of colorectal cancer.[16] Professor Sheila Bingham of the Dunn Human Nutrition Unit attributes this to the haemoglobin and myoglobin molecules which are found in red meat. She suggests these molecules, when ingested trigger a process called nitrosation in the gut which leads to the formation of carcinogens.[17]

    Red meat consumption is associated with cardiovascular diseases, ..."

    http://en.wikipedia.org/wiki/Red_meat#Health_risks

    VastaaPoista
  110. Could pose... Some studies.. Wikinää.
    On punaista lihaa, ja punaista lihaa.
    Kukaan tuskin kiistää lihansyönnin merkitystä ihmiseksi tulemiselle?

    I'm all for a controlled trial, meat and fat and veggies. Do vegetables have any thoughts? :)

    VastaaPoista
  111. En tiedä, tekee mieli avautua. Ehkä menee otsikon alle. Omaa blogia jaksa...:)

    Kauhia kontrasti maalaispitäjässä, ennen oli kasvimaat ja marjapensaat ja maitolehmät ja joulukinkku kasvamassa ruoantähteillä.

    Kalat haettiin järvestä ja silleen.

    Nyt on sale-lähikauppa, ja kaikki on pakattu suojakaasuun ja säilötty liejumarinaadiin.

    Pakastemustikatkin, jos löytyy, on Puolasta. Ruoka on niin ***** kallista. Ihmetyttää, onko meillä varaa elää? :)

    Maaseudun Tulevaisuudessa (lehti) oli juttu meganavetasta, pittää olla tehokas, kolmen osakkaan yhteisyritys laittaa maitotehtaan.

    Mikä ettei, epäilys on, täsmärehulla pyritään maksimaaliseen tuotantoon, ravintoarvot ovat sivuseikka?

    Donnou, been told. ;)

    VastaaPoista
  112. Janne K:
    "Kukaan tuskin kiistää lihansyönnin merkitystä ihmiseksi tulemiselle?"

    Ei kiistä, mutta onko suuruusluokka niin suuri kuin aiemmin on ajateltu, on saanut epäilijöitä Nature Genomics ("Diet and the evolution of human amylase gene copy number variation", 39/2007) lehden artikkelin jälkeen. Sen mukaan ihmisen menestyksen taustalla olisikin -pidelkääpä tuoleistanne kiinni- tärkkelys, sillä juuri tärkkelyksen antama lisäenergia olisi mahdollistanut aivojen kasvun!

    Starch consumption is a prominent characteristic of agricultural societies and hunter-gatherers in arid environments. In contrast, rainforest and circum-arctic hunter-gatherers and some pastoralists consume much less starch. This behavioral variation raises the possibility that different selective pressures have acted on amylase, the enzyme responsible for starch hydrolysis. We found that copy number of the salivary amylase gene (AMY1) is correlated positively with salivary amylase protein level and that individuals from populations with high-starch diets have, on average, more AMY1 copies than those with traditionally low-starch diets. Comparisons with other loci in a subset of these populations suggest that the extent of AMY1 copy number differentiation is highly unusual. This example of positive selection on a copy number–variable gene is, to our knowledge, one of the first discovered in the human genome. Higher AMY1 copy numbers and protein levels probably improve the digestion of starchy foods and may buffer against the fitness-reducing effects of intestinal disease.

    Hominin evolution is characterized by significant dietary shifts, facilitated in part by the development of stone tool technology, the control of fire and, most recently, the domestication of plants and animals. Starch, for instance, has become an increasingly prominent component of the human diet, particularly among agricultural societies8. It stands to reason, therefore, that studies of the evolution of amylase in humans and our close primate relatives may provide insight into our ecological history. Because the human salivary amylase gene (AMY1) shows extensive variation in copy number, we first assessed whether a functional relationship exists between AMY1 copy number and the amount of amylase protein in saliva. We then determined if AMY1 copy number differs among modern human populations with contrasting amounts of dietary starch.


    Jopa BBC uutisoi asian näyttävästi pari vuotta sitten:

    "Man's ability to digest starchy foods like the potato may explain our success on the planet, genetic work suggests.

    Compared with primates, humans have many more copies of a gene essential for breaking down calorie-rich starches, Nature Genetics reports.

    And these extra calories may have been crucial for feeding the larger brains of humans, speculate the University of California Santa Cruz authors.

    Previously, experts had wondered if meat in the diet was the answer.
    "
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6983330.stm

    Teorioita, teorioita...
    -xx

    VastaaPoista
  113. Onko Okinawalaiset keskimäärin älykkäämpiä? Pysyin tuolillani! :)

    Okinawalla on muistaakseni kehitetty karate, vai oliko se pari omaa versiota ko. urheilulajista.

    Sillä mä vaan, että japanialaisten kamppailulajien harrastukseen liittyy legendan mukaan henkisen täyttymyksen tavoittelu. Onnistuuko tämä paremmin tärkkelysaivoilla?

    Teorioita...Kiss, "extra calories"...:)

    VastaaPoista
  114. Low-Carbohydrate Diets and All-Cause and Cause-Specific Mortality. Two Cohort Studies.
    Teresa T. Fung, Rob M. van Dam, Susan E. Hankinson, Meir Stampfer, Walter C. Willett, and Frank B. Hu
    Annals of Internal Medicine 2010 Vol. 153 Issue 5, p289-W97

    Conclusion: A low-carbohydrate diet based on animal sources was associated with higher all-cause mortality in both men and women,
    whereas a vegetable-based low-carbohydrate diet was associated with lower all-cause and cardiovascular disease mortality rates.

    VastaaPoista
  115. "Heikkilä esimerkiksi siteeraa blogissaan Raamattua ja vertaa suomalaista ravitsemuspolitiikkaa toisinajattelijoiden vainoon Neuvostoliitossa. Mistä oikein on kyse?"

    Heikkilä varmaankin tietää myös käytännössä kaiken toisinajattelijoiden vainosta. Erehdyin liittymään hänen "dojolaisiinsa", koska koin omakohtaisten kokemusten kautta, että hänen oppinsa ovat periaatteessa oikeita. Mutta sitten erehdyin ensi töikseni kysymään hänen keskustelupalstallaan, että entä jos joku ei kuitenkaan halua luopua leivästä, niin kumpi on lihottavampaa, panna leivän päälle voita vaiko kevytmargariinia! No siitä nousi hetkessä aivan hirveä huuto ja kaakatus, ja rouva Führer kielsi kysymästä tällaisia asioita ja potki kysyjän pihalle.

    VastaaPoista
  116. "Mutta sitten erehdyin ensi töikseni kysymään hänen keskustelupalstallaan, että entä jos joku ei kuitenkaan halua luopua leivästä, niin kumpi on lihottavampaa, panna leivän päälle voita vaiko kevytmargariinia!"

    Toi kysymys on verrattavissa siihen kuin miettisi että kummat on parempia savukkeet vai kevytsavukkeet kun ei halua luopua tupakasta. Se on se nykyaikainen ajattelutapa kun mistään ei voi luopua ja kaikki pitää saada. Varsinkin kun viranomaisten puolelta on toitotettu "kaikkea kohtuudella"-sanomaa jo vuosikaudet. Kaikkea kohtuudella ei vaan toimi. Teoriassa ehkä, mutta miksi meille toitotetaan ravinto-oppia joka toimii vain paperilla.

    VastaaPoista
  117. Kuinka yleisiä sydänoireet ovat karppajilla?

    Tämän naisen lääkärit haukkuivat, kun hän sai sydänoireita Atkinsista:
    http://www.iltalehti.fi/laihdutus/2011011512945615_lh.shtml

    Täällä karppaajat pohtivat sydänoireita, varsinkin rytmihäiriöitä:
    http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=4&t=18938&sid=18b5d9cab027b9108695e0708527dcdc&start=0

    Joku kysyi:
    "Mistä ruoka-aineista karppi saa riittävästi kaliumia? Suositushan on miehille 3500 mg ja naisille 3100 mg/vrk. Etenkin jos unohdetaan pähkinät.


    Lainaus Finelistä:

    Kuvaus
    Kalium on solunsisäinen ioni, jolla on merkitystä verenpaineen säätelyssä ja lihasten toiminnassa. Puutosta tavataan lähinnä vain lisääntyneen kaliumin erityksen seurauksena nesteenpoistolääkityksen yhteydessä. Puutosoireita ovat lihasheikkous ja sydämen toimintahäiriöt. Kaliumia saadaan kasviksista, erityisesti perunasta sekä maitotuotteista."

    Onko tässä yksi selitys?

    Toista selitystä esitetään magnesiumin puutoksesta. "...etenkin beetadiketonit, muodostavat metallikomplekseja mm. magnesiumin kanssa. Näin olleen jos beetadiketoneja muodostuu ketoositilassa niin paljon, että niitä erittyy virtsaan, ne vievät myös magnesiumia mukanaan. Siten magnesiumin tarve kasvaaketoositilassa."

    Siellä sanotaan myös: "esim atkinsin induktiossa saattaa olla syytä lisäravinteisiin erityisesti silloin jos laihdutusnopeus on suuri. Jos näin ei tehdä on mokattu mikäli oireita tulee. Jos aloittatte Atkins dieetin induktion noudattakaa myös ohjeita tai saatte ehkä aikaan itsetehdyn "atkinssonnin" dieetin joka voi pahimmillaan jopa tappaa."

    Onko karppaajien pakko syödä magnesiumia ja muita lisäravinteita, onko karppaus niin epäterveellinen ruokavalio? Mitä lisäravinteta pitää syödä ja kuinka paljon?

    VastaaPoista
  118. Minä sittren pidän tästä veteraaniurheilija terveysblogista!

    Ihan selvästi Hesarissa seurataan tätä blogia. Nyt siellä on julkaistu juttu karppauksesta ja ihan myönteiseen sävyyn. Kiitos veteraaniurheilija kun muutat mielipideilmastoa täällä Suomessa!

    _________________
    Karppaaja ei huoli hiilareita

    Mervi Melasniemi

    Karppaaja ei huoli hiilareita

    Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa vältetään nopeita hiilihydraatteja. Niitä on etenkin sokerissa ja vaaleassa leivässä.

    Muitakaan viljatuotteita, perunaa, riisiä tai pastaa, ei juuri näe karppaajan lautasella.

    Niiden sijaan karppausdieettiin (englanniksi low-carb diet) kuuluu paljon rasvaa ja proteiinia sisältäviä ruokia: lihaa, siipikarjaa, kalaa, äyriäisiä, juustoa, munia, pähkinöitä, siemeniä ja soijatuotteita.

    Salaattivihanneksia ja muita kasviksia sekä marjoja ja hedelmiä suositaan. Tiukimmat karppaajat tosin eivät koske edes kaikkiin hedelmiin.

    Karppaajien mukaan dieetti on hyvä siksi, että siinä saa syödä riittävästi ja tarpeeksi usein – ja siksi makean houkutuksia on helppo välttää.

    Moni karppaaja on saanut painonsa putoamaan pysyvästi. Ruokavalion terveysvaikutuksista kuitenkin kiistellään kiihkeästi.

    Ehdotus päivän ruuiksi: – Aamiaiseksi pekonimunakas ja vihannessalaatti, viipaloitua juustoa, viili tai jogurtti marjojen kera, tuoremehua, maitokahvia tai teetä

    – Lounaaksi broilerisalaatti ja gremolata-öljykastike

    – Välipalaksi maitokahvia tai teetä ja (luomu)omena

    – Päivälliseksi pihvi ja sienikastike sekä Välimeren appelsiinisalaatti

    – Iltapalaksi suikaloituja vihanneksia ja juureksia (esimerkiksi kurkkua, porkkanaa, lanttua ja paprikaa) ja crème fraîche -dippi (purkillinen maustamatonta crème fraîchea ja 2–3 rkl gremolata-öljykastiketta)

    VastaaPoista
  119. En nyt oikein tiennyt mihin tän laittaisin, niin laitetaan nyt tällaiseen LCHF-aiheiseen blogipostiin.

    Christer, kommentteja:
    http://www.ajcn.org/content/93/5/1062.abstract?etoc

    VastaaPoista
  120. Tuosta aiemmin keskustellusta Okinawan dieetistä tässä Kirsi Pietiläinen, lääkäri ja lihavuustutkija /HUS kuvaus:

    Vuonna 2011 vanhenin ja kiinnostuin anti-agingistä. Innostuin uudestaan Okinawan saarella asuvista japanilaisista, maailman pitkäikäisimmästä kansasta. Perinteisessä okinawan dieetissä 80 % energiasta tulee hiilihydraateista ja tyydyttynyttä rasvaa on erittäin vähän. He ovat aina syöneet paljon juureksia, kasviksia, hedelmiä, soijaa ja kalaa, mutta vain pieniä määriä lihaa ja maitotaloustuotteita. Kaikkein tärkeintä lienee, että he ylipäätään syövät 15 % vähemmän kuin pääsaarella asuvat japanilaiset, jotka hekään eivät syö niin paljon kuin länsimaalaiset. Samassa ajassa, kun 193 amerikkalaista miestä saa sepelvaltimotaudin, okinawalaisista sen saa vain 33. Kun 33 amerikkalaisnaista on saanut rintasyövän, okinawalaisista vastaavasti vain 6 on sairastunut. Okinawalaisilla tuntuu järki leikkaavan, sillä dementiaa on vanhuksilla puolet vähemmän kuin Amerikassa. Mikä parasta, 100-vuotiaalla okinawalaismiehellä on yhtä paljon testosteronia ja naisella estrogeenia kuin 70-vuotiaalla amerikkalaisella. Aika haluttava vanhuus. Tutkijat kertovat siitä lisää sivuilla: okicent.org.

    Eli aika lailla erilainen kuvaus kun nimimerkki Tyhmä Kyselijän.

    VastaaPoista