torstaina, joulukuuta 18, 2008

Becel saa sakkotuomion

#
Kriittisesti ravitsemusasioita seuraava
 ruotsalaislääkäri Andreas Eenfeldt ("kostdoktorn") on löytänyt tiedon, joka tuo margariiniteollisuuden aika kyseenalaiseen valoon. Julkaisen tässä suomennoksen hänen kirjoituksestaan koska hän pitää tärkeänä, että kaikki Becel margariinia käyttävät saavat tästä tietoa.

Becel margariinille sakkotuomio - tarvitaan varoitusteksti

Becel saa sakkotuomion Tanskassa koska se on johtanut kuluttajaa harhaan markkinoinnissaan. Heidän "kolesterolia alentava" margariininsa on varustettava varoitustekstillä: raskaana olevat ja imettävät naiset, alle viisivuotiaat lapset tai kolesterolia alentavaa lääkkeitä syövät potilaat eivät saa syödä tätä tuotetta.

Onko joku teistä löytänyt tällaisesta asiasta varoittavan tekstin suomalaisesta Becel pro.activ -tuotteesta?

Langettava tuomio

Tässä tietoa Tanskan TV2-kanavan uutislähetyksestä. Käännetty suomen kielelle ruotsinkielisen tekstin perusteella:

Becel - lääkettä vai ruokaa?

Elintarvikkeita valmistava Unilever on saanut sakkotuomion (40.000 kruunua) harhaan johtavan markkinoinnin takia. Asia koskee heidän kolesterolia alentavaa margariinituotettaan Becel pro-activ, sanoo Kuluttajaneuvosto.

Kuluttajaneuvosto on tiedottanut tästä asiasta yritystä neljä kertaa.

"Kyseessä on tuote joka on sijoitettavissa lääkeaineen ja ruoka-aineen välimaastoon. Sen tähden tuotteessa pitää olla varoitusteksti, että se on tarkoitettu ainoastaan ihmisille, joilla on korkea kolesteroliarvo ja haluavat alentaa sitä", sanoo Sofie Krogh Holm, elintarvikepolitiikasta vastuullinen viranomainen Kuluttajaneuvostossa (Konsumentrådet).

Haitallista raskaana oleville ja lapsille

Kuluttajaneuvosto on muun muassa vaatinut, että margariinipakkaukseen on sijoitettava lausunto missä käy ilmi tuotteen kohderyhmä. Lisäksi pitää ilmoittaa, että tuote voi olla haitallinen raskaana oleville naisille, pikkulapsille ja sellaisille potilaille jotka nauttivat samanaikaisesti kolesterolia alentavaa lääkettä..

"On helppo kuvitella, että tuotetta käyttää koko perhe, sitten kun se kerran on kotiin hankittu. Myös ne pikkulapset, joiden pitäisi luopua tuotteen käytöstä", sanoo Sofie Krogh Holm.

Varoitusteksti suomalaisissa Becel-pakkauksissa?

Lääkäri Eenfeldt on hakenut kaupasta Becel pro-activ tuotteen Ruotsissa. Tuotteessa on luettavissa erittäin pienellä tekstillä (tarvitset todennäköisesti suurennuslasia!):

Ravintorasvaa 23% johon lisätty kasvisteroleja. Becel pro.activ on tarkoitettu ainoastaan niille jotka haluavat alentaa kolesteroliaan. Syö Becel pro.activia osana terveellistä ruokaa, joka koostuu säännöllisistä hedelmä- ja vihannesannoksista. Monella on tarvetta alentaa kolesteroliarvojaan, mutta ei suinkaan kaikkien pidä näin tehdä. Tuote voi ravitsemuksellisesti olla vähemmän sopiva joillekin ihmisille (kuten esimerkiksi raskaana olevat ja imettävät naiset, sekä alle 5-vuotiaat lapset). Jos nautit kolesterolia alentavaa lääkettä, pitää sinun keskustella lääkärisi kanssa. Ei sovellu paistamiseen tai leipomiseen.

Vakavasti ottaen - tuo varoitusteksti on niin pienellä tekstillä kirjoitettu ja niin hyvin piilotettu, että uskoisin monen jättävän tuon tekstin lukematta ennen kuin ostavat/syövät paketin sisällön!

Mitä säännöt sanovat?

Europpaan unionin elintarvikeviranomainen EFSA hyväksyi kesällä 2008, että Becel pro-activin tapaiset tuotteet saavat käyttää terveysväitettä "alentavat kolesterolia".

Mutta EFSA ei hyväksynyt mitään terveyteen liittyviä myönteisiä väitteitä, tätä seikkaa vahvistavien tutkimusnäyttöjen puutteen takia.

Voitte lukea päätöksen tässä. Tässä ote turvallisuustiedotteesta (sivulla 9):

The Panel recommends that the products to which phytosterols are added should be consumed only by people who want to lower their blood cholesterol…
The product may not be nutritionally appropriate for pregnant and breastfeeding women and children under the age of five years; patients on cholesterol lowering medication should only consume the product under medical supervision.

Tee jotain!

On itsestään selvä asia, että varoitustekstistä on saatava paremmin selvää. Muutenhan väärä käyttäjäryhmä (esim. lapset ja raskaana olevat naiset) voi vahingossa syödä tuotetta!

Olisiko sinun mielestäsi otettava asia puheeksi myös Suomessa? Kommentoi mielelläsi tätä juttua. Mitä pitäisi tehdä? Voisiko joku mennä kauppaan katsomaan mitä lukee suomalaisessa Becel pro.activ pakkauksessa?

6 kommenttia:

 1. Mites Evira? ja vielä vain 23 % rasvaa....kamalaa!

  Juha

  VastaaPoista
 2. Meikän kolesteroli aleni kun vaihdoin nuo kalliit margariinilitkut tavalliseen voihin.

  VastaaPoista
 3. Kyllä se kuulemma siellä rasian pohjassa lukee.....

  Juha

  VastaaPoista
 4. Vääristääkö oliviiöljyn nauttiminen omega 6 / Omega 3 suhdetta huonompaan suuntaan, koska oliiviöljy ei pidä sisällään yhtään omega-3:a

  VastaaPoista
 5. BTW, telkkarissa pyörii Becelin mainos jossa sanotaan "sydämelle jonka jaat" tms, ja kuvassa on raskaana oleva nainen. Harhaanjohtavaa markkinointia, anyone?

  VastaaPoista