maanantaina, joulukuuta 08, 2008

Älä osta sikaa säkissä!

#
Hankalaksi on mennyt maailman menon ymmärtäminen
. Olen ennenkin ihmetellyt tästä geenimanipuloinnista noussutta kohua. Voisiko joku selittää minulle mitä oikeita vaaroja on geenimanipuloidusta ravinnosta? Monesta asiasta minulla on mielipide, mutta tämä on sellainen asia josta voin rehellisenä biologina sanoa, että en tiedä mitä pitäisi ajatella. 

Olemme sitten mitä mieltä tahansa esimerkiksi geenimanipuloidusta viljasta, olisi hyvä meille ymmärtämättömille jättää sellainen GMO-vapaa saareke. Olin kuvitellut luomutuotannon takaavan sellaisen mahdollisuuden ravitsemuksen hifisteille. Pitääkö tässä vanhoilla päivillään vielä ruveta Greenpeacea ja noita vihreitä villapuseroradikaaleja kannattamaan? 

Vakavaksi pistää arvostamani toimittajan (Rita Trötschkes, YLE) huoli luomutuotannon pilaamisesta:

Lähes kaikki Suomessa jouluna myytävät joulukinkut ovat peräisin geenimanipuloitua soijarehua syövistä sioista. YLE Uutisessa (7.12.2008) muistutetaan, että geenimuuntelun vaikutusta ruuan terveellisyyteen ei tunneta kunnolla.
Tosin kotimaiset joulukinkut eivät liene geenimanipulaation vuoksi terveysriskejä.
Greenpeacen sivuilla lisätietoa.

11 kommenttia:

 1. Christer - sanooko sinulle mitään Monsanto? Tuo kauhea yhtiö taitaa olla tämän GMO-villityksen takana. En minäkään osaa sinua ohjeistaa geenimanip. viljan vaaroista, mutta olen ymmärtänyt, että edell. mainitun yhtiön voitontavoittelu on johtanut GMO:n räjähdysmäiseen lisääntymiseen. Ymmärtääkseni GMO:n vaikutuksia pitkällä tähtäimellä ei ole tutkittu.
  Hienoa kun rehellisesti sanot mitä mieltä olet asioista. Luen blogiasi päivittäin. Mahtavaa tietoa. Jatka ihmeessä tiedon jakamista, mutta muista ettei sinun ole pakko jakaa tietoa meille ilmaiseksi. Hyvästä tiedosta (toivon mukaan) riittävän moni on valmis maksamaan. Minä äänstin äsken, että pistäisit blogisi täysin maksulliseksi. Miten sen toteutat, sitä en osaa neuvoa.

  Tutkija Hämeestä.

  VastaaPoista
 2. Hmmm... Ei olla vuosikausiin syöty muuta kuin luomulihaa.

  Toivottavastti sitä riittää muillekin...

  VastaaPoista
 3. Olen tiennyt jo ainakin 8 vuotta, että maltodekstriiniä ei kannata käyttää ollenkaan, mutta niin harva siitä on kertomassa - tai tohtii kertoa. Monsanto tai joku muu syynä - en tiedä, mutta uskon kyllä, jos joku suoleton kertoo, mitä kannattaa karttaa ja välttää.

  VastaaPoista
 4. Kiitos Tutkija Hämeestä kommentistasi! Monsanto -yhtiöstä olen nähnyt erään aika paljastavan dokumentin. Täytyy seurata alan kirjoittelua.

  Kiva kun blogini kiinnostaa.

  Paula-täti jatkaa sinnikkäästi linkittelylinjallaan. Anteeksi, jos en aina ymmärrä mihin pyrit toiminnallasi.

  VastaaPoista
 5. Ongelmahan on juuri siinä, että ei tiedetä. Siitä on jo viitteitä, että yhden kohdan fiksaaminen levähtää ns. reisille muualla. Kuten vaikka Monsanton kohdalla. Ei jaksa muistaa kuinka päin se meni, mutta tyyliin kun tehtiin tuholaista kestävä, niin iskikin home. Luonto on kuitenkin tehnyt geenimanipulaatiota huomattavasti pidempään...

  Ihmisten kohdalla kyse on myös tietämättömyydestä. Huolestumista aiheuttaa se, että nykytieto antaa viitteitä että myös ruoka vaikuttaa geenistöömme.

  Taloudelliset ongelmat ovat jo tiedossa. Sekä GMO:n leviäminen ja "luonnollisetn" lajien syrjäytyminen.

  VastaaPoista
 6. Mihin pyrin????? Miten on voinut jäädä epäselväksi??? Sairaaloihin edes parempaa ruokaa, olen sanonut moneen kertaan. Käy joskus katsomassa, mitä ihmisille syötetään...

  VastaaPoista
 7. Kurkistin sinne suomi24-palstan juttuihin ja joku muu siellä linkittelee. En ole viikkoon voinut sinne kirjoittaa ja se kestää yleensä pari kuukautta. Ihan tavallista, jos arvostelee lääkkeitä. Mullakun ei ole mitään estolääkkeitä - sellainen kai ei ole suotavaa?

  Sori, joku muu siellä vhh-palstalla linkittelee nyt ja luulet minuksi:-D

  VastaaPoista
 8. geenimanipuloidut viljat voi patentoida ja kuka omistaa patentin omistaa ko viljan...

  tavallisessa risteytyksessä ym kasvinjalostuksessa kehitellään vanhoista lajikkeista uusia.

  Geenimanipulaatio avaa uusia ikkunoita, sillä tomaattiin voi lisätä vaikka kampelan geenin. Mitä tuon geenin mukana sitten muuta tulee ei ole koskaan 100% hallittavissa. kala-allergiaa tomaatista...

  Viljeltyjen kasvien leviäminen ulkona viljeltäessä ja useimmissa kasvihuoneissakin ei estä niitä sekoittumasta esim. luomuun tai tavallisiin lajikkeisiin. Tällä sekoittumisella saattaa olla arvaamattomia seurauksia.

  Sinänsä tekniikka on mielenkiintoinen

  VastaaPoista
 9. Niin, apteekissa myydään paljon tuotteita, joilla on patenttisuoja-aika mut ei niistä muuntogeenisistä tuotteista voineet antaa listaa, kun sellaista kerran kysyin. Omituista, eikö? Kai niiden täytys pystyä sellainen antamaan?

  Mut värianeet ovat esimerkiksi pillimehuissa ja varjoainekuvausjuomissa ihan turhia! Niistä kun maisitsin kerran karppaussivustolla, kuinka aiheuttavat - glutamaattien lisäksi - päänsärkyä ja sen tiedon sain lääkäriltä. Itse kun en niitä väriaineita käytä, ei tietenkään tule pääkipuakaan:-)

  VastaaPoista
 10. Kiitos järkevästä kommentista Jakke!

  Paula-täti, voisitko ystävällisesti vähentää omille sivuillesi linkittämistä?

  VastaaPoista