maanantaina, joulukuuta 08, 2008

Dioksiinia irlantilaisessa sianlihassa

#
Irlantilaisesta sianlihasta
on löytynyt myrkyllistä dioksiinia ja maan hallitus kielsi käyttämästä kotimaista sianlihaa maanantaina 8.12.2008. Myös Evira on vetänyt Suomessa markkinoilta irlantilaiset sianlihatuotteet. Irlannin viranomaiset jäljittivät dioksiinin lähteen nopeasti ja EU-maat eivät ole asettaneet irlantilaista sianlihaa vientikieltoon. Dioksiinia on löydetty sikojen rehusta ja todennäköisesti eläimet ovat saaneet myrkkynsä rehua syömällä. Irlanti on merkittävä lihatuotteiden viejä Euroopassa.

Irlannin elintarviketurvallisuusviranomainen on jäljittänyt dioksiininlähteeksi teollisuusöljyn, joka on päässyt saastuttamaan rehua pienen irlantilaisen rehua valmistavan Millstream Power Recycling -yrityksen tiloissa. Saastunutta rehua on myyty kymmenelle sikatilalle Irlannissa ja yhdelle Pohjois-Irlannissa. Valmistajan mukaan kyseessä olevaa öljyä ei ole sellaisenaan käytetty rehuntuotannossa, vaan se on tarkoitettu rehun kuivaukseen käytettävien laitteiden huoltamiseen.

Dioksiini on rasvaliukoinen ympäristömyrkky, joka aiheuttaa syöpää. Sitä syntyy muun muassa teollisuuden sivutuotteena. EU:n komissio on kutsunut tiistaiksi koolle elintarviketurvallisuusasiantuntijoiden kokouksen pohtimaan toimenpiteitä haittavaikutusten torjumiseksi. Irlannissa myrkyllisiksi havaituissa näytteissä oli jopa 200-kertaisesti suositukset ylittäviä määriä dioksiinia. Irlanti joutuu hävittämään arviolta 100000 sikaa. 

Tyhmä (tuhma?) kysymykseni kuuluu: Onko irlantilaista sianlihaa mahdollisesti päätynyt valmisruokapakkauksiin Suomessa? Satuin kuulemaan äsken Ruotsin radion uutislähetyksestä, että Findus on valmisruoissaan käyttänyt irlantilaista sianlihaa. Tilannetta tutkitaan, sitten hutkitaan. Ainakin Dagens Nyheter näyttäisi kirjoittavan aiheesta lisää.

Lähde: Finfoodin uutiskirje, 8.12.2008

4 kommenttia:

 1. Uutisten mukaan ainoastaan sämpylöiden tekoon. Ja kun suurin osa niiden kuluttajista on hesalaisia, niin onko tuokaan niin vaarallista ;)

  Lyhyt ja erittäin subjektiivinen näkemys dioksiinipelleilystä Irlannissa - mutta kohtuuluotettavaa arvailua siellä asuneena:
  http://scooped.org/2008/12/paivamaara-muistiin/

  Ja voit siivota linkin pois, ei liity oikein sinun aiheeseesi. Mutta ajattelin että saattaisi kiinnostaa tämän kaiken muun linkkispammin joukossa ;)

  VastaaPoista
 2. Vaikea sanoa onko Suomessa kuinka hyvä tilanne tuon rehun suhteen. Tuontirehua on Suomessakin tarjolla sioille. Mistä Rehuraisio hankkii raaka-aineensa? Rehutehtaat ovat maailman sivu ostaneet raakaaineen sieltä mistä sitä saa suuria määriä kerralla ja mahdollisimman halvemmalla.
  Heikki

  VastaaPoista
 3. Viimeisin tieto olisi (Esa Härmälä), että dioksiini olisi joutunut irlantilaiseden eläinrehuun vahingossa siihen jauhautuneiden muovipakkausten takia.

  VastaaPoista
 4. Näin. Saatiin Irlanti äänestämään uudelleen Lissabonin sopparista. Tuontirehu on helppo sotkea myrkyllä. Asiat tuli selväksi EU-neuvotteluissa niin kohu loppui lyhyeen. Nyt sitten poliitikot puhuu varmana tietona, että Irlanti hyväksyy sopimuksen.
  Asiallista.

  mm

  VastaaPoista