perjantaina, joulukuuta 12, 2008

Geenit houkuttelevat syömään epäterveellisesti

**
Epäterveelliseen ruokailuun
 repsahtamiseen on taas tarjolla uusi selitysmalli: Geenit. Ne ohjaavat kouraa tarttumaan liian usein sokeriseen ja rasvaiseen ruokaan. Näin on näreet, jos on uskomista Dundeen yliopistossa tehtyyn tutkimukseen lapsilla. 

Tutkimus tehtiin sadalle 4-10 vuotiaalle lapselle. Ikävyyksiin johtavasta FTO-geenistä löytyy epäedullinen muunnelma joka toisella meistä (63%). Tällä muuttuneella geenillä varustetut lapset valitsivat koetilanteessa välittömästi ja vaistonvaraisesti ruokia, joissa oli enemmän sokeria ja rasvaa. 

Tutkimus näyttää, että ihmisillä, joilla on FTO-geenistä epäedullinen muunnos, on taipumus syödä epäterveellisemmin ja lihottavampia ruokia. Näin meitä valistaa tutkimuksen johtaja professori Colin Palmer. 

Aiemmissa tutkimuksissa on selvinnyt, että painonvaihtelu eri ihmisillä näyttää kytkeytyvän tähän FTO-geeniin ja erityisesti siihen, kuinka monta tämän geenin muotoa ihmisellä on. Jos ihmisellä on perimässään yksi FTO-geenin haitallinen muoto, hän on 30 prosenttia alttiimpi lihavuudelle kuin sellainen, jolla tätä haitallista muutosta ei ole lainkaan perimässään. Vastaava prosenttiluku nousee 70:een, jos henkilöllä on perimässään kaksi FTO-geenin haitallista muotoa. Näin meitä kauhistuttaa Oulun yliopiston kansanterveystieteen professori Marjo-Riitta Järvelin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti