perjantaina, joulukuuta 19, 2008

Nuuskaa ei saa terveelliseksi millään

*
Ministeri Astrid Thorsin nuuskakampanjaa
en jaksa ymmärtää. Ei tätä ymmärrä myöskään Harri Vainio Työterveyslaitokselta, joka on julkistanut tällaisen mielipiteen:

Nuuska ei ole terveystuote – miksi sen myynnin laillistamista puolustellaan?

Nuuskan myynnin laillistamispyrkimyksiä perustellaan nuuskan vaarattomuudella tupakkaan verrattuna, ja sitä pidetään apukeinona tupakoinnin lopettamisessa. Keskusteluissa jäävät usein taka-alalle tupakkateollisuuden intressit sekä nuuskan terveyshaitat. 

Nuuskan laillistamisen puolesta ja vastaan käydään tällä hetkellä kovaa keskustelua sekä Suomessa että muualla EU:ssa. Nuuskan myyminen kiellettiin vuonna 1992 silloisissa EU-maissa ja kolme vuotta myöhemmin myös Suomessa. Myynnin kieltämisen jälkeen laillistaminen on kuitenkin nostettu toistuvasti keskusteluihin.

- Savukkeiden kulutus teollistuneissa maissa on vähentynyt, joten tupakkateollisuus pyrkii hakemaan uusia muotoja, joilla tupakkaa voitaisiin myydä. Myös lainsäädäntö on kehittynyt niin, että savuttomuutta suositaan nykyään. Savuttomien tupakkatuotteiden eli nuuskatupakan idea on kuitenkin sama kuin tupakan eli niissä on nikotiinia ja ne ovat samalla tavalla addiktoivia, toteaa Työterveyslaitoksen pääjohtaja Harri Vainio.

Vainio ei usko, että poliittinen päätöksentekotaso lähtisi mukaan nuuskan hyväksymiseen, vaan että nuuska säilyy edelleen tuotteena, jota ei myydä ja josta pyritään eroon.

- Nikotiiniriippuvaisuudesta pitäisi päästä eroon eikä tarjota lisää mahdollisuuksia siihen. Haluammeko me uudenlaisen tupakkatuotteen markkinoille, joilla se ei ole vielä levinnyt? Toivon, että tupakoinnin vähentämis- ja ehkäisytyö jatkuu Suomessa nykyiseen suuntaan.

Kohderyhmänä nuoret ja naiset?

Nuuskan laillistamista perustellaan usein sillä, että se on vähemmän myrkyllistä kuin tupakka, jonka seurauksiin noin puolet tupakoitsijoista kuolee. Vainio muistuttaa kuitenkin, että vahvasti addiktoiva nuuska ei ole mikään terveystuote, vaan se aiheuttaa syöpää ja altistaa erilaisille sydän- ja verisuonitaudeille.

- Erityisen huolestuttavaa on se, että nuuskan käyttäminen on suosittua etenkin alle 15-vuotiaiden keskuudessa. Se myös yhdistetään vahvasti urheiluun ja pohjoismaissa etenkin jääkiekkoon, minkä vuoksi siihen liitetään heroistista vaikutelmaa ja se on saanut jonkinlaisen kulttituotteen maineen.

Nuuskatuotteiden markkinointi vetoaa yhä useammin sekä nuoriin että naisiin. Tuotteisiin on tehty erilaisia makuja peittämään tupakan makua, ja myös rasioita on kehitetty miellyttämään enemmän naisten silmää.

- Nikotiini imeytyy nuuskasta hieman hitaammin kuin tupakasta, mutta sen pitoisuus veressä säilyy korkeana pidempään. Osa nuuskan käyttäjistä jää hyvin vahvasti kiinni nikotiinikoukkuun, ja saattaa siirtyä tupakoitsijoiksi, Vainio varoittaa.

Nuuska ei auta eroon tupakasta. 

Tupakkateollisuus markkinoi nuuskaa myös apukeinona tupakoinnista irtipääsemisessä. Muun muassa Ruotsissa alhaisia tupakointilukujen perustellaan johtuvan siitä, että nuuskaa on vapaasti saatavilla.

- Nuuskassa on kymmeniä syöpää aiheuttavia aineita sekä reilusti enemmän nikotiinia kuin tupakoinnin lopettamiseen tarkoitetuissa tuotteissa. Nuuskan ongelmana on myös se, että osa sen nikotiinista muuttuu tupakkaspesifeiksi nitrosamineiksi, jotka lisäävät riskiä sairastua haimasyöpään, Työterveyslaitoksen pääjohtaja Harri Vainio toteaa.

- Tupakoinnin lopettamisen tueksi on olemassa vaarattomampia farmasiatuotteita, jotka ovat nuuskaa suositeltavampia tähän tarkoitukseen.

Lähde: Deskin uutistiedote toimittajille, 19.12.2008 

6 kommenttia:

 1. Ei saa terveelliseksi ei, mutta saako alkoholia sitten? Tämä holhoaminen ottaa jo aivoon. Käyttää ken käyttää. Tosin epäilen, että tämän kohun taustalla päätetään jotakin oikeasti tärkeää meidän pään menoksi tai halutaan unohtaa tant Astridin erittäin salliva mamu-laki.www.adressit.com

  "Nuuskan muodossa nautittu tupakka on huomattavasti vähemmän haitallista terveydelle kuin tupakan polttaminen, osoittavat Ruotsissa ja Australiassa tehdyt tutkimukset. Keuhkosyöpää ja suun alueen syöpää nuuskaajilla on lähes yhtä vähän kuin tupakoimattomilla. Sen sijaan haimasyöpää nuuskaajilla oli noin kaksi kertaa useammin kuin tupakoimattomilla, joten ongelmatonta syövän kannalta nuuskan käyttö ei ole."

  "Ruotsissa Karoliinisessa instituutissa selvitettiin 280 000 ruotsalaisen rakennustyöläisen tupakan käyttöä vuosina 1978-1992. Heidän sairastumistaan eri syöpiin seurattiin vuoteen 2004 asti. Ruotsissa savukkeiden polttaminen on vähentynyt erityisesti miehillä dramaattisesti ja syynä on siirtyminen nuuskan käyttöön.

  Suusyövän riski oli tupakoitsijoilla yli kaksinkertainen nuuskan käyttäjiin ja tupakoimattomiin verrattuna. Keuhkosyöpään tupakoitsijat sairastuivat kymmenkertaisesti tupakoimattomiin verrattuna. Nuuskan käyttäjillä keuhkosyövän riski oli hieman alempi kuin kokonaan tupakoimattomilla.

  Uutta oli havainto, että haimasyövän riski oli nuuskaajilla kaksinkertainen tupakoimattomiin verrattuna. Tupakoitsijoilla tämä riski on vielä korkeampi ja lähes nelinkertainen tupakoimattomiin verrattuna. Keuhkoahtaumaa eli COPD-tautia ei nuuskan käytöstä myöskään saa. Elämän pituisen tupakanpolton seurauksena se on liki varmaa.

  Nuuskan käyttö ei ole kuitenkaan vaaratonta. Se lisää iensairauksia kuten ientulehdusta samoin kuin tupakanpoltti ja vaikuttaa haitallisesti raskauden kulkuun. Nuuskan vaikutus sydänverisuonitauteihin on vielä epäselvää; tutkimukset ovat antaneet ristiriitaisia tuloksia."

  mm

  VastaaPoista
 2. Mielummin nuuska kuin tupakka. Perustelut on se, että nuuskaamalla henkilö tuhoaa vain omaa terveyttään eikä vieressä olevan.

  Kuinka inhoittavaa onkaan esim. kävellä tupakoivan perässä kun saa itse savut. Nuuskaajasta ei tätä ongelmaa seuraisi.

  Kukin tuhotkoon itse oman terveytensä jos sitä haluaa, mutta ei sen vieressä olevan.

  Tietty molemmat tuotteet ovat hanurista, mutta nuuska on mielestäni suositeltavampi.

  VastaaPoista
 3. Lainaus wikipedian artikkelista nuuska:

  "Nuuskaamisen yhteyttä syöpään, erityisesti suusyöpiin, on tutkittu. On kuitenkin tärkeää huomata, että USA:ssa tehtyjen tutkimusten tulokset eivät ole välttämättä kelvollisia tarkasteltaessa ruotsalaisen nuuskan käyttöä, koska ruotsalainen nuuska on valmistusmenetelmiltään, koostumukseltaan ja käyttötavoiltaan erilaista kuin sen amerikkalainen vastine. Nykykäsityksen mukaan nuuska kyllä saattaa altistaa joillekin syöville, mutta ei kuitenkaan samassa määrin kuin tupakointi.

  Ruotsalaisen nuuskan käytön altistavia vaikutuksia suu-, keuhko- ja haimasyöpiin tutkittiin laajassa tutkimuksessa, jossa 279 897:n ruotsalaisen rakennustyöntekijän nuuskankäyttöä seurattiin 25 vuoden ajan. Tutkimuksessa nuuskan käytön ja suu- tai keuhkosyövän välillä ei löydetty yhteyttä. Tämän tutkimuksen valossa nuuskan käyttö lisää haimasyövän riskiä, mutta riski on silti pienempi kuin tupakoitsijoilla. Ruotsissa, jossa nuuskaaminen on huomattavan yleistä etenkin miesten keskuudessa, suu- ja huulisyövän ilmaantuvuus on pienimpiä koko Pohjois-Euroopassa. [b]WHO:n mukaan ruotsalaisilla miehillä esiintyy vähiten keuhkosyöpää Euroopassa, osaksi pienen tupakoimisasteen vuoksi.[/b]"

  mm

  VastaaPoista
 4. Päivän Kalevasta löytyi asiantuntijoiden lausuntoja tupakkatyöryhmän puuhasteluun.

  "Haitallisempi aine pääsee vielä pälkähästä
  Torstaina peruspalveluministerille luovutettu tupakkatyöryhmän esitys muun muassa nuuskan täyskiellosta on kuumentanut sekä asiantuntijoiden, poliitikkojen että tavallisten kansalaisten tunteita tehokkaasti.

  Kaikki terveysalan ammattilaisetkaan eivät ole sulattaneet esitystä, joka toteutuessaan kieltäisi kokonaan terveysvaikutuksiltaan vähemmän vaarallisen nikotiinituotteen samaan aikaan kun tutkitusti tappavampi tupakka saa roihuta suupielissä vapaasti. Työryhmä ehdottaa, että nuuskaa ei Suomessa saisi lainkaan maahantuoda, myydä tai muutoin luovuttaa. "Terveysvaikutusten perusteella asian pitäisi olla pikemminkin niin päin, että tupakka olisi kielletty ja nuuska sallittu", lataa professori Tuula Salo Oulun yliopiston hammaslääketieteen laitokselta.

  "Se tiedetään, että tupakka on aina terveyden kannalta vaarallisempaa kuin nuuska."

  Vahinkoa vain itselle

  Nuuskankäyttöä tutkinut ja nuuskan vaikutuksesta suun limakalvoon Turun yliopistossa väitellyt, kliiniseen hammashoitoon erikoistuva hammaslääketieteen tohtori Marina Merne sanoo olevansa kaiken tupakointia tiukentavan lainsäädännön kannalla. Kuitenkin nikotiinivalmisteiden kieltämisessä on asiantuntijan mukaan kyse myös yksilönvapaudesta.

  "Jos haluaa käyttää nuuskaa, pilaa ehkä oman terveytensä, tupakoitsija taas vaarantaa muidenkin terveyden. Nuuskan käyttö on siinä mielessä parempi vaihtoehto, että nuuskaaja tekee vain itseään koskevan valinnan."

  Mernen mukaan nuuska on selvästi haitallinen aine, mutta tutkimustulokset esimerkiksi suusyövän osalta ovat ristiriitaisia. Ruotsissa ei ole voitu osoittaa voimakasta yhteyttä nuuskankäytön ja suusyövän välillä. Tupakan yhteys muun muassa suu- ja keuhkosyöpiin taas on todistettu selvästi. "

  mm

  VastaaPoista
 5. Vielä Kalevasta:

  "Nuuskapelottelu ajaa ojasta allikkoon
  Nuuskan terveyshaittojen ylenmääräinen korostaminen suhteessa tupakkaan voi ajaa nikotiiniriippuvaisen nuoren ojasta allikkoon, pelkää professori Tuula Salo Oulun yliopiston hammaslääketieteen laitokselta.

  Salon mukaan on tärkeää, että nuoria valistettaessa kerrotaan nuuskan haitallisuudesta ja tähdennetään, että sen käyttö kannattaa ilman muuta lopettaa.

  Salon mielestä Suomessa kielletyksi aineeksi määritellyn nuuskan haittojen painotus saattaa kuitenkin jopa jättää varjoonsa sen, että tupakka on tutkimusten mukaan selkeästi nuuskaa suurempi terveysriski.

  "Nuori saa usein sellaisen kuvan, että nuuska on niin paha asia, että se kannattaa vaihtaa tupakkaan. Tällöin hänen todennäköisyytensä saada esimerkiksi suusyöpä kasvaa huomattavasti", Salo sanoo.

  Tupakkatyöryhmän torstaina luovuttamassa esityksessä ehdotetaan Suomeen nuuskan maahantuonnin, myynnin ja muun luovuttamisen täyskieltoa. Tämä on herättänyt epäilyjä siitä, että kiellon myötä nuuskaajat siirtyvät tupakoijiksi sen sijaan että saisivat itsensä vieroitettua nikotiinista. Toisaalta nuuskan ongelmallisuutta on perusteltu sillä, että suuren nikotiinimääränsä vuoksi se koukuttaa tupakkaa helpommin ja toimii usein tupakoinnin esiasteena.

  "On vaikea sanoa, miten kielto lopulta vaikuttaisi", sanoo nuuskankäyttöä tutkinut hammaslääketieteen tohtori Marina Merne."

  mm

  VastaaPoista
 6. Huolestuttavaa on se tieto, että työryhmän asiantuntijoina on käytetty kolmen suuren kansainvälisen tupakkayhtiön edustajia, mutta ei ainuttakaan ruotsalaista nuuskaa toimittavaa tupakkayhtiötä. Epäilemättä nämä yhtiömiehet ovat tehneet kaikkensa, jotta ruotsalainen nuuska ei valtaa suomalaisia markkinoita enempää. Miten tämä on mahdollista maassa, jota kutsutaan vapaaksi korruptiosta?

  mm

  VastaaPoista