maanantaina, joulukuuta 29, 2008

Kalaöljyvalmisteiden terveyshyödyt yhä vaatimattomia

**
Terveysasioita seuraavat
 ovat tuhkatiheään saaneet lukea kalaöljyvalmisteiden terveyshyödyistä. Pidetään lähes pyhän asian häpäisynä jos suhtautuu epäilleen näiden kapseleiden popsimiseen. Viimeisin tieto on, että epäillä sopii edelleen kapseleiden tuomia terveyshyötyjä. Sen sijaan tuoreen kalan syöntiä voi lämpimästi suositella. Kalaöljykapseleiden tuomia terveyshyötyjä pitää edelleen huolella tutkia.

British Medical Journal antaa viimeisimmässä numerossaan terveelle epäilylle sijaa laajassa katsausartikkelissaan. Tusinan verran tutkimuksia on yhdistetty ja 30 000 potilaan tiedot arvioitu. Kanadalaistutkijat pitävät kalaöljyvalmisteita selvittävien tutkimusten esille tuomia terveyshyötyjä edelleen riittämättöminä ja he ehdottavat lisävarojen suuntaamista tähän tutkimusalueeseen. Kalaöljykapseleilla on kiistämättä sydäntä suojaavia ominaisuuksia, mutta esimerkiksi sydämen rytmiä ei pystytä tällä hetkellä todentamaan tieteellisissä tutkimuksissa. Tarkkaa tietoa ei myöskään ole sopivasta annoskoosta. Tutkijat peräänkuuluttavat tarkkojen tutkimusten tekemistä. Maailman miljoonat sydänvaivaiset kaipaavat täsmällistä tietoa kalaöljyistä arvokkaiden merten aarteiden uhatessa vähentyä liiallisen kalastuksen takia.

7 kommenttia:

 1. Ilahduttavasti tutkimuksen koko teksti on vapaasti luettavissa:

  http://www.bmj.com/cgi/content/full/337/dec23_2/a2931

  Kokonaiskuolleisuuden lasku ei ollut tilastollisesti merkitsevää kalaöljyn käyttäjillä, mutta itse kyllä uskon toistaiseksi terveysvaikutuksiin, etenkin kun rasvaista kalaa tulee syötyä liian harvoin.

  VastaaPoista
 2. No tuon todella tuoreen ja järkevähintaisen rasvaisen kalan saanti tuppaa jäämään "broilerilohen" puolelle joten en pidä tuon kalaöljykapselin/kalanmaksaöljyn nauttimista mitenkään terveydelle haitallisena vaihtoehtona. Kirjolohi ei oikein enää maistu ja sen lihan värikin on täysin luonnottoman punaista.

  Muikut, siiat ja muut järvikalat ovat ainakin näin pääkaupunkiseutulaiselle perheenisälle kallista evästä jonka tuoreus ei pitkän kuljetusketjun aikana ole aina kohdallaan. Kesällä saa kalaa omilla verkoilla ja uistellen riittävästi kuten riistaakin.

  Nyt kannattaisi kiinnittää katse ennemmin tuohon huuhaakauppaan jossa markkinoidaan epätoivoisille ylipainonsa kanssa painiville mm.laihdutuslaastareita ja magneetteja jne.

  Kuten aiempi kirjoittaja, myös minä uskon kalaöljyn terveysvaikutuksiin. Sen on pakko olla terveellistä kun sitä Mölleriä on suuhun aikansa irvistellen lusikoinut...

  VastaaPoista
 3. Tietääkseni liiallinen kalaöljyn syöminen aiheuttaa taipumusta aivoverenvuotoon.

  ..
  Kerran Itäkeskuksen S-Marketin kalatiskillä kysyin, onko mitään viljelemätöntä kalaa. Sinä päivänä ei ollut. Kausiluontoisesti tietysti on vapaata kalaakin. S-Marketit eivät muuten mielellään myy luomulihaakaan.

  t Voimies

  VastaaPoista
 4. Tätä meta-analysia pitää osata lukea oikein.
  http://tinyurl.com/9xv43h
  Siihen oli kelpuutettu mukaan 12 eri tutkimusta, joissa oli käytetty erilaisia kalaölyvalmisteita. Vain kahdessa, GISSI (1999) ja JELIS (2007), valmiste oli uuden polven etyyliesteröityä öljyä ja tulos oli muita parempi. Näiden tutkimusten hyvä tulos kuitenkin laimeni, kun niihin yhdistettiin vanhanaikaisilla valmisteilla saadut tulokset. JELIS-tutkimuksessa, E-EPA (1800 mg/vrk) ehkäisi merkitsevästi angina pectorista (24 %) ja uusia sepelvaltimotautitapauksia (53 %), ja kliinisiä sydänkohtauksia (19 %), mutta ei sydänkuolemia verrokkeihin nähden. Viimemainituunn havaintoon syynä pidetään sitä, että Japanissa sydänkuyolemia ylipäätään sattuu huomattavan vähän, koska japanilaiset syövät kalaa noin 65 kg/h/vuosi.
  Italialaisessa GISS-tutkimuksessa valmiste oli etyyliesteröityä kalaöljyä, joka sisältää 85-prosenttista E-EPAa ja E-DHA:ta yhteensä 840 mg/kapseli, ja yhdellä kapselilla päivässä sydänkuoleman riski väheni alle puoleen, kuten GISSIn jatkotutkimuksesta käy ilmi
  http://tinyurl.com/9l6g2a

  Lisäksi on osoitettu, että juuri tällainen kalaöljy, annoksella 4 g/vrk alentaa kohonnutta triglyseridiä keskimäärin 45 %.

  Näin ollen kanadalaisten tutkijoiden ja johtopäätöstä (ettei kalaöljystä ole hyötyä sydäntautien ehkäisyssä) ei pidä nielaista ihan sellaisenaan. Ei pidä sekoittaa Räikkösen Ferraria Mosseen.

  VastaaPoista
 5. Anonyymi kirjoitti edellä:
  "Tietääkseni liiallinen kalaöljyn syöminen aiheuttaa taipumusta aivoverenvuotoon."

  Voisitko ystävällisesti antaa tieteellisen referenssin, josta käy ilmi millä kalaöljyn koostumuksella ja päiväannoksella ja kuinka paljon riski kasvaa?

  Pidän väitettä eriskumallisna ottaen huomioon, että japanilaiset neurokirurgit antavat E-EPAa 1800 mg päivässä lukinkalvonalaisen aivoverenvuoden leikkauksen jälkeen, ja kalaöljy parantaa potilaan ennustetta.
  http://tinyurl.com/7rp66p

  Yhdysvaltain Sydänliiton (AHA) asiantuntija, professori William S. Harris on tutkinut etyylieströiden kalaöljyn mahdollista vaikutusta verenvuototaipumukseen ja todennut, ettei ainakaan alle 7 gramman päiväannos sitä aiheuta. Myös aspiriinin kanssa samanaikaisestsi käytettynä 4 gramman kapselia etyyliesteröityä kalaöljyä (840 mg E-EPA +E-DHA per kapseli) on turvallista.
  http://tinyurl.com/axdhz6

  Näin suurta päiväannosta käytetään aniharvoin; tavallinen annos on 1-2 kapselia päivässä.

  VastaaPoista
 6. Tohtori Matti Tolosella on pitkä kokemus kalaöljyistä ja arvostan tuota kokemuksen mukanaan tuomaa näkökulmaa. Hän on pitkään seurannut alan viimeisimpiä tutkimuksia ja itse valmistuttanut erilaisia kalaöljyvalmisteita. Ihan viime vuosina sitkeä työ on palkittu kalaöljyjen ennen näkemättömän arvostuksen myötä. Harva lääkäri ja tutkija vähättelee kalaöljyjen terveysvaikutuksia. Pitää kuitenkin suhtautua varauksella ravintolisiin. Terveyteemme vaikuttaa niin moni asia. Eivät kalaöljyt mitään ihmeaineita ole.

  Tsemppiä kaikille tuoretta kalaa ja kalaöljyvalmisteita nauttiville!

  VastaaPoista
 7. Kalaöljyt ovat tosiaankin nyt POP. Ne olivat – D-vitamiinin rinnalla – vuoden 2008 suuri menestystarina. Todennäköisesti sama trendi jatkuu vuonna 2009. Kuluttajat arvostavat yhä enemmän uusia entistä tehokkaampia ja puhtaampia valmisteita. Niistä kiinnostuneille tarjoan luettavaksi tämän tuoreen artikkelini "kaikkivoipaisista kalaöljysitä"
  http://tinyurl.com/7pwywf

  VastaaPoista