perjantaina, joulukuuta 12, 2008

Ykkösleiriltä kova näyttö kolesteroliteorian elinvoimasta

*
Innokkaimmat blogini lukijat
muistavat kehittämäni leiriajattelun. Kehitin ykkösleirin kuvaamaan virallisia oppirakennelmia tieteestä ja kakkosleiriä kuvastaa vaihtoehtoisten ajatusmallien rakentaminen. Lue johdannoksi esimerkiksi juttuni "Laihdutuksessa kaksi leiriä".

Huomasin äsken ihan tuoreen ykkösleiriläisten tutkimuksen johon virallinen kolesteroliteoria voi nojata. On tietenkin valtavasti tutkittua tietoa kolesterolin yhteydestä sydän- ja verisuonitautiin sekä sepelvaltimotautiin. Maailmanluokan sensaationa on pidettävä väitteitä siitä, että EI OLE yhteyttä kolesterolin ja ei-toivottujen sydäntapahtumien välillä. Täysin mahdotontahan se ei ole, mutta epätodennäköisenä sitä pidetään. 

Tämä on se hämmentävä seikka, joka saa minutkin ymmälleni. Kolesterolikriitikoilla, kuten esimerkiksi Uffe Ravnskovilla ja vastaavilla, on ilmeisen kova työ vakuuttaa tiedeyhteisö muunlaisesta mahdollisuudesta kuin se, että kolesterolin ja sydänkuolemien välillä on yhteys. Ymmärrän toki, että kolesterolikriitikkoja harmittaa kun kolesterolimyyttiä ei haluta niin vain murtaa. Tässä alla on esimerkiksi tässä kuussa ilmestynyt 40 vuoden seurantatutkimus, jossa on ykkösleiriläisten traditioiden mukaisesti jatkettu Ancel Keysin esimerkkien mukaisesti kolesteroliarvojen ja sydäntapahtumien vertailua. 

Pakko kysyä: Onko tässä koolla tiedemiehistä koostuva valehtelijoiden klubi (Kansanterveyslaitos oli mukana tutkimuksessa tohtori Nissisen myötä), joka näkee noissa kolesteroliarvoissa jotakin sellaista mitä kolesterolikriitikot eivät näe? Onko näillä kaikilla vankkaa tiedeuraa tekevillä tutkijoilla vahvoja kytköksiä lääketeollisuuteen ja laulavat kolesterolilääkkeitä tuottavien lääkeyritysten lauluja? Onko konspiraatioteoria todella olemassa? 

Pakko spekuloida itse: En tiedä? Olen vuosien varrella kirjoittanut paljon kolesterolista, puolesta ja vastaan. Totuus kolesterolista on ehkä jossakin puolivälissä näitä leirien ääripäitä. Korkea kolesteroli viestittää vakavasta riskistä saada sydänsairaus. Tämä lienee aika selvää, mutta onko lääketeollisuus tullut liian ahneeksi ja laskee kolesterolin raja-arvot niin alas, että reippaasti yli puolet maailman ihmisistä saadaan hoidon pariin? Kohottavatko ravintorasvat kolesteroliarvoja (en itse usko siihen!). Ovatko korkeat kolesteroliarvot ja sydänkuolemat pelkkä sattumaa (en usko tähänkään!). 

Huomautus: Olen lukenut Ravnskovin kirjat, olen lukenut Heikkilän kyhäelmät, olen seurannut kolesterolikeskustelua monen monta vuotta. Annan täyden tunnustuksen kolesterolikriitikoille, mutta erittäin vaikeaa tulee olemaan minun ja monen muun tiedemiehen vakuuttaminen siitä, että kolesteroli ei jollakin tavalla vaikuttaisi sydänkuolemiin. Tämän sanon niin ystävällisesti kuin pystyn: Ravnskov lukee hyvin, hyvin valikoidusti näitä kolesterolitutkimuksia ja etsii lähinnä sivulauseista niitä omaa teoriaan tukevia väitteitä. Siinä on kova työ jäljellä vakuuttaa meidät. Toivotan Ravnskoville ja muille kolesterolikriitikoille onnea ja menestystä heidän vaativassa työssään. Selvää on, että kolesterolikriitikkoja meidän sopii kiittää siitä, että kolesterolista ylipäätänsä käydään niin tavattoman vilkasta keskustelua. Ravintorasvojen suhteen on tapahtunut rajuja ylilyöntejä vuosien mittaan ja "rasvojen imurointi" (Sami Uusitalon ilmaisu!) pitää lopettaa. Meidän pitää syödä rasvoja luonnollisista lähteistä kohtuullisia määriä. Mutta hyvin korkea kolesteroli on riskitekijä. Siitä olen lähes varma.


Tässä tämä uusi tutkimus ja sen lyhennelmä englanniksi: 
(käännän jossakin vaiheessa sen suomenkielelle kunhan saan käsiini koko tekstin)

Menotti A, Lanti M, Kromhout D, Blackburn H, Jacobs D, Nissinen A, Dontas A, Kafatos A, Nedeljkovic S, Adachi H. Homogeneity in the relationship of serum cholesterol to coronary deaths across different cultures: 40-year follow-up of the Seven Countries Study. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil. 2008 Dec;15(6):719-725. 

BACKGROUND: The aim was to investigate whether multivariate coefficients of serum cholesterol in the prediction of coronary heart disease (CHD) deaths were similar across different cultures in a long-term follow-up. DESIGN: Thirteen cohorts for a total of 10 157 men aged 40-59 years at entry, enrolled in seven countries (USA, Finland, the Netherlands, Italy, Serbia, Greece, Japan) were repeatedly examined and followed up for 40 years. METHODS: Serum cholesterol measured at baseline, and then on repeated occasions, was studied, using multivariate models, in relation with the occurrence of CHD deaths during a 40-year follow-up. RESULTS: Homogeneity of multivariate serum cholesterol coefficients was found considering cholesterol levels at baseline, as average of up to three measurements during the first 10 years, as average of up to six measurements in 35 years, using the time-dependent technique with up to three measurements in 10 years, and with up to six measurement in 35 years. CONCLUSION: The strength of the association between serum cholesterol and CHD death seems homogeneous across different cultures characterized by different levels of serum cholesterol and different absolute risk of CHD death. 

4 kommenttia:

 1. Eikös tuo tutkimus väitä, että veren korkealla kolesterolilla sekä sydänkuolemilla on selkeä yhteys. En minä sitä lainkaan epäile, näin leireistä riippumattomana maallikkona.

  On kokonaan toinen asia millä tavoin ravinnosta saatu tyydyttynyt rasva ja kolesteroli vaikuttaa veren rasva-arvoihin.

  Valitettavasti kansa (ja ns. ykkösleiri) lukee nämä tutkimukset näin: Älä syö kananmunia, pekonia, voita, katkarapuja jne. koska saat sydärin. Näin se ei ole, ainakin jos määrät säilyvät kohtuullisina ja syödään myös kasviksia.

  Meikäläisen kaikki veren rasva-arvot paranivat vaikka söin juuri noita ykkösleirin demonisoimia ruokia.

  VastaaPoista
 2. Harmillisesti ainakaan tuosta tiivistelmästä ei ilmene vaikutusta kokonaiskuolleisuuteen. Mitä hyötyä on säästyä sydänkuolemalta, jos kuitenkin kuolee vaikkapa syöpään tai diabetekseen yhtä nuorena?

  Lisäksi olisi mielenkiintoista nähdä, kuinka vahva ennustaja pelkkä kokonaiskolesteroli oli ja sitten vastaavasti HDL:n suhde kokonaiskolesteroliin ja triglyt.

  VastaaPoista
 3. Jep, Sami Uusitalo, tuota yhteyttä korkean kolesterolin ja sydänkuolemien välillä tuo seurantatutkimus pyrkii vahvistamaan. Luet tutkimuksen samoin kuin minä. Juuri tuo ajatus ravintorasvojen vaikutuksesta tässä yhteydessä saa helposti liian korostuneen roolin.

  Jari, olen pyytänyt tutkimuksesta eripainosta KTL:stä. Minua kiinnostaa se tutkimus aivan valtavasti. Teit hyviä huomautuksia!

  VastaaPoista
 4. Kolesterolilla voi olla vahvakin yhteys ja voi hyvin olla tämän lisäksi että tyydyttynyt rasva vaikuttaaa kolesterolia nostavasti ja silti olla niin, että tyydyttynyt rasva ei lisää sydänkuolemia.

  En nyt väitä mitään puoleen tai toiseen, mutta kolesteroliin voi vaikuttaa syödyn rasvan laadun ja määrän lisäksi jokin muukin tekijä X, joka itseasiassa sitten aiheuttaa myös nuo sydäntaudit. Tällöin tilastoissa nähdään yhtäaikaa ilmiö, että korkea kolesteroli on yhteydessä sydäntauteihin, kolesterolia voi laskea ruokavaliota "terveellisempään" suuntaan muuttamalla ja silti sydäntaudit eivät välttämättä vähene.

  En nyt väitä mitään, totean vain, että näissä tutkimuksissa on ongelmana myös se, että aina löytyy yksilöitä, joilla asiat menevät jotenkin juuri päinvastoin kuin teoriassa pitäisi.

  VastaaPoista