lauantaina, joulukuuta 20, 2008

Ostakaa luomua!

***
Luomu on lyhennetty versio
sanasta luonnonmukainen. Luomu on minun mielestäni se ainoa oikea tapa tuottaa elintarvikkeita. Lähtökohtana luomussa on alkutuotannon mahdollisimman suuri luonnonmukaisuus. Tuotetaan elintarvikkeita luonnon kanssa sopusoinnussa. Puhtaasti ja turvallisesti.

Luomua käsittelevistä kirjoista löytää näitä keskeisiä luonnonmukaiseen maataloustuotantoon liittyviä käsitteitä. Keskeistä on, että luomutuotannossa suositaan uusiutuvia raaka-aineita ja kierrätystä, palautetaan maahan takaisin eloperäisiä aineita ja niiden sisältämiä ravinteita. Kotieläintaloudessa pyritään kiinnittämään huomiota eläinten tyypilliseen luontaiseen käyttäytymiseen. Huolehditaan tuotantoeläinten hyvinvoinnista ja annetaan niille luonnollista rehua joka sopii juuri sille eläinlajille. 

Luomumaataloudessa korostuu ympäristön ja terveyden merkitys. Tämä näkyy esimerkiksi tautien hallinnassa, miten torjutaan tuholaisia ja miten kotieläinten terveydestä pidetään huolta. Ei käytetä keinotekoisia, synteettisiä torjunta-aineita, käytetään väkilannoitteiden sijaan luonnon omia rehuja, eläimiin ei ruskuteta kasvuhormoneja ja antibiootteja sekä luovutaan kokonaan GMO-tekniikasta. Näin uskoisin, että lopputuloksena on terveellisempi liha, maistuvampi ja ravintopitoisempi leipä sekä kestävämpi kehitys.

Luomutuotteiden kysyntä on laajentunut. Minäkin saan usein kysymyksiä, jotka liittyvät luomutuotteisiin. Yritän kantaa oman korteni kekoon ja tiedottaa myös tässä blogissani luomutuotteista, sikäli kuin se teitä kiinnostaa. 

Julkistan pienen luettelon helpottamaan luomutuotteiden ostamista. Jos luomutila on lähellä kotiasi - käy siellä ostoksilla ja/tai pyydä kauppiasta ottamaan sen tilan tuotteita myyntiin. Ystäväni Sami Uusitalo oikein iloisena kertoi eilen puhelimessa vallan maistuvista porkkanoista. Luomuporkkanoitahan ne oli! Löydä sinäkin maistuva luomu!


Finfood Luomu (tällä sivulla voit hakea luomutuotteiden tuottajia maakunnan, tuoteryhmän ja hakusanan perusteella. Yhteensä 473 tuottajaa tällä hetkellä. Tämä on minun mielestäni paras rekisteri.)
Hedelmien ja marjojen suoramyynti- ja itsepoimintatilat (täällä on tosi monta tilaa rekisterissä koko maasta) 
Pirkanmaan Luomulaituri (Klikkaa kohtaa Luomua tiloilta tai Luomua puodista)
Tuottajatori (Luomuliiton ylläpitämä rekisteri luomutuottajista ympäri Suomen)

Mitä mieltä olet luomutuotteista? Kannattaako ostaa? Onko hinta kohdallaan?

12 kommenttia:

 1. Mä ostan usein kananmunat, keräkaalin ja porkkanat luomuna. Niillä on luomunakin varsin kohtuullinen kilohinta. Maku on parempi ja ainakin useiden tutkimusten mukaan suojaravinne sisältö on parempi.

  Jotkut moralisoivat VHH-ruokavaliota sen vuoksi, että se on epäekologinen. Miettikääpä järjellänne. Vrt. esim. voi vs. kevytlevite. Kummanko tuottamiseen tarvitaa enemmän energiaa, teollisuuden tuotantolaitteita ja -tekniikkaa ? Entäpä luomu kananmuna vs 0,1 % rasvaa danone jugurtti.

  "Nolla % rasvaa" -linja vaatii monimutkaista energiaa kuluttavaa tekniikkaa ja tuhoaa ihmisten terveyden lisäksi elinympäristömme.

  VastaaPoista
 2. Täältä löytyy toinen luomun kannattaja. Luomu kananmunat ovat tietenkin ylivertaisia maultaan. Sami osasi hyvin kertoa siitä voin ja kevytlevitteen epäekologisuudesta. Ei ole kahta sanaa mikä on ekologisempi tuote. Tietenkin voi!

  VastaaPoista
 3. Lue Christer tämä kirja! -> Mats-Eric Nilsson: Petos lautasella

  VastaaPoista
 4. Jep, Sami Uusitalo ja Biponainen, luomua kannattaa todellakin syödä!

  Anonyymi, tuo on minulle tuntematon kirja (Nilsson). Onko siinä tietoa luomusta?

  VastaaPoista
 5. Luomutuotteet ylipäätänsä sisältää 50-80% enemmän ravintoaineita...

  Juha Eriksson

  VastaaPoista
 6. Tosi mielenkiintoista. En ole koskaan ajatellut luomua kovinkaan paljon ravintomielessä, mutta onhan siinä järkeä. Onko kukaan koittanut 100% luomukuuria?

  - jt

  VastaaPoista
 7. Luomun käytölle Juha Eriksson löysy todella hyvän syyn: Enemmän ravintoaineita.

  jt ihmetteli onko joku noudattanut 100% luomudieettiä. Ennen tehomaanviljelyn ja elintarviketeollisuuden esiinmarssia, lähes jokainen meistä söi 100% luomua. Nykyään 100% luomudieetti on hankala toteuttaa. Tekisi mieli kirjoittaa asiasta paljonkin, mutta en nyt (onneksi?) jaksa.

  VastaaPoista
 8. Täyttävätkö nuo mainitsemasi luomutuottajat lääkäri Antti Heikkilän asettamat luomukriteerit? Oletko lukenut tämän? :

  Antti Heikkilän blogi: Ihmiset ovat pyytäneet minua julkaisemaan listan kaikista luomukaupoista, joiden osoitteita pyysin taannoisessa blogissani. Osoitteita tuli yllättävän vähän. Joko kauppoja on vähän tai sitten innostus osoitteiden lähettämiseen oli vain laimeaa. Julkaisisin mielelläni kaikki saamani osoitteet mutta asia ei ole aivan niin yksinkertainen. Luomukäsite on tässä maassa hyvin kirjava.

  Ja sitten Heikkilä mainitsee vain ihan muutaman tuottajan.

  Mitä mieltä olet?

  VastaaPoista
 9. En oikein mielissäni ole Heikkilän mielipiteistä. Nytkö hän on sekaantunut luomuasioihinkin?

  VastaaPoista
 10. Katselin tässä taannoin kaupan hyllyssä luomukevytmaitoa joka oli valmistettu sekoittamalla keytmaitoon pastoröitua kevytmaitoa. Mielestäni jo pastörointi aiheuttaa lumu-nimikken poistamisen tuotteelta.

  VastaaPoista
 11. Luomumaitoa ei taida saada kaupasta ns. täysrasvaisesena?

  J.E.

  VastaaPoista
 12. Luin Heikkilän kirjan "diabeteksen hoito ruokavaliolla" ja siellä kyllä oli aika paljonkin asiaa luomun puolesta...

  VastaaPoista