maanantaina, elokuuta 10, 2009

Aito on epäaitoa kalliimpaa

*
Osta aidonnäköinen Rolex halvalla!
Vadelmanmakuista jäätelöä - edullisesti!

Ruotsalaistoimittaja Mats-Eric Nilsson ihmettelee tuoreessa kolumnissaan Svenska Dagbladet -lehdessä: Pitääkö lisäaineettoman ruoan olla kalliimpaa?

Säilykepurkki keksittiin 1820 -luvulla. Se oli harvinainen tuote, joka löysi asiakkaansa lähinnä löytöretkeilijöiden keskuudesta. Siihen aikaan ei lainkaan ihmetelty miksi tavattoman pitkään säilyvästä erikoisruoasta piti maksaa niin paljon kovempi hinta kuin aidosta helpommin pilaantuvasta ruoasta.

Nykyään tilanne on toinen. Kun kotiäiti menee kauppaan ja ostaa ruokaa perheelleen, hän pyrkii tekemään niin edullisia ostoksia kuin mahdollista, jotta raha riittäisi kaikkeen tarpeelliseen. Valmisruoat, lisäaineilla käsitellyt salaatinkastikkeet ja keinotekoisilla aromeilla maustettu jäätelö livahtavat silloin ostoskärryyn. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin epäaito ruoalta näyttävä valmiste, joka säilyy pitkään, on paljon edullisempi kuin aito ruoka. Miten tällaiseen outoon tilanteeseen on päädytty?

Elintarviketeollisuus ja kemian teollisuus uhraavat suuria rahasummia kehittääkseen yhä parempia ruoan lisäaineita (moderneja E-vitamiineja). Luulisi tällaisen toiminnan vaikuttavan ruoan hintaa lisäten. Mutta asia on juuri päinvastoin. Mitä enemmän ruoassa on lisäaineita, sen edullisempaa se tahtoo olla! Pitkään säilyvä ruoka on edullisempaa kuin herkästi pilaantuva ruoka.

Aidoilla mansikoilla maustettu jäätelö voi tulla tuottajalle useita kymmeniä kertoja kalliimmaksi kuin mansikanaromilla maustettu vastaava tuote. Juuri tämä on syynä lisäaineilla varustetun ruoan edullisuuteen. Niitä on edullisempi valmistaa. Kemian teollisuus tuottaa tonneittain tasalaatuista mansikanaromia. Muilla lisäaineilla tehostetaan jäätelön maistuvuutta, mutta heikommin säilyvää aitoa mansikkajäätelöä ei haluta valmistaa. Koska se tulee niin paljon kalliimmaksi, että sitä kovin harva ostaa.

Lisäaineita valmistetaan suuressa mittakaavassa ja yhä enemmän Kiinassa. Siellä ympäristövaatimukset ovat sopivan väljiä tehokkaan tuotannon edistämiseksi. Kauppias haluaa pitkään säilyvää ruokaa. Kiinalaiset lisäaineet mahdollistavat tämän ihmeen ja edullisesti.

Toimittaja Nilssonin mukaan käytämme tällä hetkellä suhteellisen vähän rahaa ruokaan. Korkean elintason myötä hankimme mieluusti edullista, lisäaineita pursuavaa ruokaa, mutta laadukkaita muita tuotteita kalliilla hinnalla.

Elintarvikkeiden tuottaja, joka näkee moraalisena vastuuna tuottaa aitoa ruokaa, jossa on mahdollisimman vähän lisäaineita on kohdannut erittäin suuria ongelmia. Ihmiset eivät ole valmiita maksamaan aidosta ruoasta korkeampaa hintaa.

Mitä mieltä olet tästä kehityksestä? Pitäisikö meidän ryhtyä vastarintaan ja vaatia aitoa ruokaa edullisemmin?

Lisää kirjoituksiani ruoan lisäaineista:

Suhtaudu varauksella elintarvikkeiden lisäaineisiin

3 kommenttia:

 1. Hyvä kun kerrot silloin tällöin meille lukijoille Ruotsista mielenkiintoisia juttuja. Eipä tulisi itselleni mieleen lukea Ruotsin Päivälehteä, varsinkin kun ruotsin kielen osaaminen on niin ruosteessa.

  Monesti yksikseni ihmettelen pienessä päässäni, miksi melkein kaikki trendit, villitykset ja joskus päivän puheenaiheetkin tulevat lännestä päin, ja ennen kaikkea seuraavista: USA, Ruotsi, Britannia. Eikö muka Ranskasta, Saksasta ja jopa Venäjältäkin voisi ottaa parhaat ideat meille.

  ***

  "Pitäisikö meidän ryhtyä vastarintaan ja vaatia aitoa ruokaa edullisemmin?"

  Aitoa ruokaa ylipäätään on tarjolla niukasti. Kuitenkin isosta S-Marketista kuten Viikin Prisma, saa luomupossun kinkkua myyjältä.

  Mövenpickiä saa monestakin paikasta, mutta mihin on hävinnyt 0,9 litran pakkauskoko? Nyt saa vain pienempää pakkauskokoa, eikä sen ostaminen ole taloudellisesti järkevää (sama hinta, pienempi purkki).

  VastaaPoista
 2. VHH:n aloittamisen jälkeen (01/09) on valmisruuat jääneet ostamatta. Lihatiskiltä ostan suurimmaksi osaksi lihat (ei marinaadia) ja vihannesosastolta tomaatit, kurkut, salaatit. Yllätykseksi kunnon pihvi raikkaalla salaatilla on halvempaa kuin esim. työpaikan sponsoroima ruoka (€5.50). Kertyneellä säästöllä voi sitten herkutella lisää. Kiitos VHH:n.

  Kiitos blogistasi. Tuntuu hyvälle kun huomaa, että vuoden alusta aloitettu suuntaus saa vahvistusta tämän blogin kautta. Ei välttämättä ihan VHH:n puolesta täysin, vaan ravintokoostumukseltaan. Aikaisemmin saatoin ostaa marinoitua lihaa, mutta enpä osta enää. Kiitos kun pidät minut terveenä!

  VastaaPoista
 3. Kiitoksia erinomaisesta blogista!

  Jos saa esittää toiveen tulevien aiheiden suhteen, niin toivoisin sinun kirjoittavan kasviproteiinin lähtäistä. Erityisesti soijasta tuntuu olevan liikkeellä ties, minkälaisia mielipiteitä. Toiset pitävät sitä kaiken pahan alkuna ja juurena ja toiset taas maailmankaikkeuden ykkösterveysruokana. Kuten yleensä totuus lienee jossain tuolla välillä.

  Kiitoksia vielä kerran hienosta blogista ja hyviä loppukesiä.

  -aino

  VastaaPoista