keskiviikkona, elokuuta 05, 2009

Terveellisiä rasvaisia ruokia

**
Tämä 30.7.2009 kirjoittamani juttu löytyy toimittaja Ilkka Heiskarin toimesta Aamulehdestä 5.8.2009. Sitä kommentoidaan vilkkaasti.

Maailmankirjat ovat sekaisin
. Arvostettu ravitsemustutkija ja vankka Suomen ystävä tohtori Jeff Volek on kirjoittanut laajalevikkeisessä amerikkalaislehdessä Men's Health rasvaisten ruokien terveellisyydestä. Nauttikaa - miehet!

Alustus
Vuositolkulla olet saanut kuulla, että varmin tapa saada valtimot tukkoon, on syödä kovia eläinperäisiä rasvoja. Mutta totuus on toisenlainen. Tämä meiltä kielletty rasva on itse asiassa terveellistä! Se kohottaa hyvää HDL-kolesterolia, joka auttaa irrottamaan valtimoihin kerääntynyttä plakkia. Näin riski saada sydänsairaus - vähenee. Älä vie elämästäsi suurinta mahdollista nautintoa. Aloita uusi elämä näillä ruuilla - tänään!

Naudanliha
Useimmat meistä pitävät kalkkunan ja kanan lihaa sekä kalaa erityisen terveellisenä. Sen sijaan monet välttävät punaista lihaa tai leikkaavat siitä kovin pieniä vähärasvaisia paloja. He ovat kerta kerran jälkeen saanet kuulla, että punaisessa lihassa on valtavasti kovia rasvoja.

Mutta tässä ajattelussa on muutamia ongelmia. Ensinnäkin yli puolet naudanlihan rasvasta sisältää kertatyydyttymätöntä (MUFA) rasvaa nimeltään öljyhappo - samaa rasvaa mitä löytyy sydänystävällisestä oliiviöljystä. Toiseksi, tyydyttyneistä rasvahapoista naudanlihassa valtaosa on sellaista, että se vähentää sydänsairauden riskiä. Joko vähentämällä pahan LDL-kolesterolin määrää tai laskemalla kokonaiskolesterolin ja HDL-kolesterolin suhdetta.

Naudanliha puolustaa paikkaansa ruokapöydällä arvokkaana proteiinilähteenä. Mutta ei se tähänkään lopu: Naudanlihassa on runsaasti rautaa, sinkkiä ja B-vitamiinia. Joten väite siitä, että naudanliha on terveysriski, ei voisi olla kauempana totuudesta.

Siipikarjan liha
Minulla ei todennäköisesti ole suuriakaan vaikeuksia vakuuttaa sinua kanan ja kalkkunan lihan terveellisyydestä. Lähes kaikki asiantuntijat ovat samaa mieltä siitä, että näissä on runsaasti hyvälaatuista proteiinia. Mutta useimmista ravitsemustieteilijöistä poiketen minä kehotan syömään myös tummaa lihaa ja rapeaa kuorta ei tarvitse pelätä vaan sen voi syödä. Kuoren alla on hyvää rasvaa ihan kuten naudanlihassa ja sydämesi ei ole vaarassa.

Ja muista, kun syöt enemmän rasvaa (ei vähemmän), löydät oikean tien vähentää energian saantia niin, että pysyt kauempaan kylläisenä.

Sianliha
Ime tästä totuutta: Sianliha on siipikarjan lihan kaltaista valkoista lihaa. Gramma grammalta tarkasteltuna vähärasvainen possunliha on kevyempää kuin kananrinta. Ja tiedemiehet työskentelevät tehdäkseen possusta entistä rasvattomampaa.

Tietenkin tällä sianrasvalla on se ikävä puoli, että se maistuu niin hyvältä. Tämä selittää osaltaan miksi kinkku ja pekoni on niin paljon suositumpaa kuin vähärasvaisemmat palat. Mutta ei syytä huoleen - syö niitä paloja joista pidät eniten.

Todellinen huolen aihe on pekonin suolaisuus ja lukuisat lisäaineet. Suola ja lisätyt nitraatit voivat kohottaa verenpainetta ja lisätä syöpäriskiä. Varmistaaksesi terveytesi, osta vain tuoretta lihaa ja pakattua lihaa jossa ei ole lisäaineita.

Kananmuna
Kananmunat sisältävät enemmän vitamiineja ja hivenaineita kuin mikään muu ruoka-aine. Ne ovat myös parhaimpia mahdollisia koliinin lähteitä. Koliini on aine, jonka on todettu edistävän rasvan käyttämistä energiaksi elimistössämme. Lisäksi kananmunissa on luteiinia ja zeaksantiinia, antioksidantteja, jotka torjuvat makuladegeneraatiota (vakava silmäsairaus) ja kaihin syntyä.

Kananmunat voivat olla täydellistä ruokaa: Saint Louisin yliopiston tutkijat ovat havainneet, että kananmunia aamulla syövät ihmiset pysyvät pitempään kylläisinä kuin vesirinkeleitä syövät. Vaikka kalorimäärä oli aamulla sama, kananmunia syöneet nauttivat päivän mittaan 264 kilokaloria vähemmän energiaa kuin vesirinkelillä aamunsa aloittaneet.

Olet varmaan kuullut, että kananmunia pitää välttää niiden korkean kolesteroli- ja rasvasisällön takia. Tässä ajattelussa ollaan todennäköisesti yhtä pielessä kuin vähärasvaisten ruokavaihtoehtojen kehittelyssä. Rasvattomat ruoat ovat todennäköisesti syypäänä yhä kiihtyvään lihavuusepidemiaan. "Vähän rasvaa" -dogmi ei näköjään hevillä jätä meitä rauhaan!

Tuoreessa katsausartikkelissa, jossa käytiin läpi tusinan verran tutkimuksia, Wake Forest yliopiston tutkijat eivät löytäneet yhteyttä kananmunien kulutuksen ja sydänsairauksien välillä.

Juusto
Juuston käytölle on kolme pätevää syytä: 1) Juusto on täyttävää proteiinia ja rasvaa sisältävää ravintoa, 2) juusto on monipuolista ja sopivaa ruokaa, erinomaista välipalaa ja 3) se on terveellistä varsinkin jos syöt rasvaisimpia juustoja

Voi
Jos tämä herkullinen maitovalmiste esiteltäisiin jollakin terveyskanavalla, siinä todennäköisesti todettaisiin, että kaikki vihaavat voita. Syynä tähän on tietenkin se, että voissa on runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja. Mutta taas saamme muistutuksen rasvojen terveysarvoista. Voissa on sitä luonnollista rasvaa mitä me ihmiset olemme syöneet tuhansia vuosia.

Voi on tarpeen, jotta elimistömme voisi hyödyntää vihanneksissa olevia suojaravintoaineita. Esimerkiksi ilman rasvaa värikkäät karotenoidit eivät imeydy, eivätkä myöskään ne muut rasvaliukoiset vitamiinit. Joten syö voita. Älä tunne syyllisyyttä mielihaluistasi!

Kookosrasva
Kookosrasvassa on painoa kohti vielä enemmän kovia rasvoja kuin voissa. Tästä syystä terveysviranomaiset ovat varoittaneet siitä, että verisuonet menevät kookosrasvasta tukkoon. Mutta vaikka rasvan olomuoto on tällaista, siitä on itse asiassa hyötyä sydänterveydelle.

Tässä saat siihen yhden syyn: Yli puolet kookosrasvan sisällöstä on lauriinihappoa. Äskettäin ilmestyi 60 tutkimusta sisältävä yhteenveto American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä, joka päätyi toteamaan, että kookosrasva todellakin kohottaa LDL-kolesterolia, mutta vielä enemmän kohoaa hyvän HDL-kolesterolin määrä. Tästä syystä kokonaisvaikutuksiltaan kookosrasva on sydänystävällistä rasvaa.

Kookosrasvan sisältämät muut rasvahapot eivät nykytiedon mukaan vaikuta millään tavalla kolesteroliarvoihin.

Mielestäni kookosrasvaa ei ole otettu tosissaan. Jos pidät sen mausta, sen kuin syöt kookosrasvaa suoraan kookospähkinästä, jos mieli tekee ja jos löydät kookospähkinöitä kaupasta.


Muita rasvakirjoituksiani voit lukea tästä:

10 kommenttia:

  1. No jopas jotakin. On erinomainen asia, että blginpitäjä pitää meidät kielitaidottomat ajan tasalla. Toivottavasti Puhtaiden Mmakujen puolesta yhdistys seuraa tätä blgia.

    VastaaPoista
  2. Tässäpä hieman opiskelija budjetilla elävän näkemyksiä asiaan.

    Voin lämpimästi suositella kaikille siipikarjan ystäville kokonaisena pakastettua broileria. Pakastetun broilerin kilohinta on kohtuullinen, 5-6$/kilo. Kokonaisen kanan valmistaminen uunissa on helppoa ja se maistuu erinomaiselle, ero keltaisessa litkussa lilluvaan silppuun on valovuosia. Myös linnun paloittelu sujuu helposti parin harjoituskerran jälkeen, voit valmistaa itse kanasuikaleesi wokkeihin yms. Luista voi keittää kanalientä keittojen, kastikkeiden tai vaikka jambalayan raaka-aineeksi. Tällä tavoin valmistettu liemi maistuu 1000 kertaa paremmalle kuin mitkään knorr-litkut eikä sisällä mitään lisäaineita.

    Naudanliha on ikävän kallista eikä ainakaan opiskelijalla siihen hirveämmin ole varaa. Joidenkin palojen hinta tosin pyörii reilun 10 euron tuntumassa per kilo. Siihen hintaan saattaisi raaskia jo ostaakin.

    Viimeisenä vinkkinä suosittelen ostamaan esim. possun lapaa suoraan lihatiskistä. Pala voi näyttää haastavalta valmistaa mutta uunissa siitä saa mitä mainioimman ruoan! Ja hinta on jotain 2-4€ per kilo!

    VastaaPoista
  3. Ja bodarit ja karppaajat kiittävät tästäkin lihan ja rasvanhehkutus artikkelista...Entäpä se, miten liha on tuotettu? Tai se, että elimistö ei pysty hyödyntämään ylijäämäproteiinia, jota helposti saamme kypsennetystä lihasta. Liikaa muuttujia...Raaka liha ok, mutta se harvempien herkku. Siitä varmaan olemme artikkelin kanssa yhtä mieltä, että luonnollinen rasva (kuten kookosrasva) on hyväksi, mutta kuinka luonnollisessa muodossa se on käristetyssä, tehotuotetussa lihassa? Tämähän ei tietenkään luomuskeptikkoihin vaikuta. Jokainen testaa omalla kehollaan haluamiaan "vieraita aineita".

    VastaaPoista
  4. Olisikohan se amerikan tohtori Jeff Volek lukenut nuo Antti Heikkilän kirjat, kun on tullut kovin samalaisiin johtopäätöksiin.
    Oikealla asialla tuntuu olevan.

    VastaaPoista
  5. "Mielestäni kookosrasvaa ei ole otettu tosissaan. Jos pidät sen mausta, sen kuin syöt kookosrasvaa suoraan kookospähkinästä, jos mieli tekee ja jos löydät kookospähkinöitä kaupasta."

    Pitäisikö tämä nyt ymmärtää niin, että et suosittele käyttämään erikseen kookosöljyä tai vaikkapa kookoskermaa?

    VastaaPoista
  6. Jep, Heikki Rassi, on mukava palvella blogini lukijoita vaikkapa kääntäen Lontoon murteella kirjoitettuja juttuja.

    Villellä on hyviä ideoita!

    ~heidi on innostunut raakaravinnosta. Raakaa lihaa en kuitenkaan kovinkaan lämpimästi suosittele. Riittää kun Heidillä on intoa tehdä sitä minunkin suosikkiani, eli vihersmoothieta puhtaista luomuvihanneksista ja metsämarjoista. Nam!

    Anonyymi tarkoittanee, että Heikkilä on tutustunut tohtori Volekin tuotantoon. Ei toisin päin. Volek todennäköisesti kysyy: kuka ihmeen Heikkilä? Ja minä kysyn miksi toinen Anonyymi ei hoksaa, että teksti on kokonaisuudessaan Volekin tuottamaa (ainoastaan käännös on minun). Kookosrasva ei todennäköisesti ole niin epäterveellistä kuin meille väitetään.

    Kiitos kommenteista.

    VastaaPoista
  7. Volekin porukkahan on julkaissut useita tutkimuksia vähähiilihydraattisista ruokavaliokokeista, joten hän kyllä tietää, mitä puhuu rasvaisista ruoista.

    Tuoreimmassa tutkimuksessa vhh-ruokavalio paransi verisuonten toimintaa kun taas ravitsemussuositusten tyyppinen vaihtoehto heikensi sitä.

    VastaaPoista
  8. En löydä alkuperäistä juttua tuon linkin takaa. Ehkä se löytyisi, jos jaksaisi etsiä.

    Ehkäpä joku on ostanut tuon Men's Health -lehden kioskilta (tai on jopa tilaaja), ja lähettänyt kopion Vaatimattomalle Urheilijalle. Lehden missio näyttää olevan vinkkien jakelu: näin kaadat naisia tehokkaasti. No ei kai se ole välttämättä este asiallisille artikkeleilla...

    Kuten joku muukin tuossa yllä, minäkin jäin ihmettelemään, miksi tuossa jutussa ei eroteta luomu- ja tehotuotettua elukkaa toisistaan.

    VastaaPoista
  9. Aamulehdessä tänään aiheesta pieni kirjoitus, jossa Christerin kommentti. Aamulehtihan yllätti jälleen positiivisesti. Vähärasva suositus ihmisten kommentteja odotellessa.

    VastaaPoista
  10. Huomasitko tämän kommenttin Aamulehdessä?

    "Kiitos Aamulehti tästä korkeatasoisesta uutisesta. Toivon saavani lukea jatkossa lisää uutisia tärkeistä tutkimuksista ja toivon, että Suuri Yleisö saa lisää tietoa ja ymmärrystä.

    Vhh on ratkaisu 2-diabetekseen. Munat ja pekoni on paljon parempaa kuin PULLA ja LEIPÄ."

    VastaaPoista