sunnuntai, elokuuta 09, 2009

Hoida terveyttäsi probiooteilla!

**
Minulla on erään ystäväni kanssa
ollut jo pitkään vilkasta kirjeenvaihtoa ja tapaamisiakin meillä on ollut todella mielenkiintoisen aiheen ympärillä: Probioottien rooli terveydessämme.

Ajattelin tuoda havaintojamme tämän terveysblogini yhä lisääntyvälle lukijakunnalle tuoreeltaan pohdittavaksi.

Probiootit ja vilustuminen
Reutersin uutistoimisto raportoi 27.7.2009 kiinalaistutkimuksesta, joka julkaistiin Pediatrics -lehden elokuun numerossa. Tutkimuksessa pidetään mahdollisena, että suolistossamme olevat hyvät bakteerit ja ruoan avulla saatu probioottilisä voisi estää vilustumisen.

Kiinalaislapsille annettiin kaksoissokkotutkimuksessa kuuden kuukauden aikana tavallista maitoa ja plaseboa (vertailuryhmä) tai eri bakteerikannoilla terästettyjä maitojuomia. Probioottisia bakteereja tietämättään nauttineet lapset vilustuivat harvemmin kuin pelkkää maitoa juoneet. He tarvitsivat myös vähemmän antibiootteja ja olivat vähemmän poissa päiväkodista kuin vertailuryhmä.

Tutkijat ovat aikaisemmin havainneet probioottien tehostavan puolustusjärjestelmäämme paremmin kamppailemaan terveyttämme horjuttavia tunkeilijoita vastaan. Kuitenkaan näyttöä ei toistaiseksi ole ollut, voiko probiooteilla estää sairauksia puhkeamasta.

Kiinalaislapset (326 kpl, 3-5 -vuotiaita) nauttivat seuraavia probiootteja: Lactobacillus acidophilus ja Bifidobacterium animalis. Juomat nautittiin kaksi kertaa päivässä ja lasten juomista valvottiin arkipäivisin päiväkotien henkilökunnan toimesta ja viikonloppuisin lasten vanhemmat huolehtivat probioottien (tai vertailujuoman, plasebon) saamisesta.

Lactobacillus -ryhmällä oli 53 prosenttia vähemmän kuumepäiviä, 41 prosenttia vähemmän päiviä jolloin oli yskää ja 28 prosenttia vähemmän nuhapäiviä. Sekä Lactobacillusta että Bifidobakteeria saaneiden ryhmässä oli vielä parempi tulos: 72 prosenttia vähemmän kuumetta, 62 prosenttia vähemmän yskimistä ja nenäkin vuosi 59 prosenttia vähemmän. Taulukosta näkyy, että puolen vuoden aikana pelkkää maitoa juoneilla lapsilla oli 66 kuumepäivää, Lactobacillus -ryhmä kuumeili 31 päivää ja yhdistelmäryhmä oli kuumessa vain 18 päivää. Joka ryhmässä oli noin 100 lasta.

Lisäksi probiootteja saaneiden ryhmässä kuumepäivistä toivuttiin nopeammin. Plasebo -ryhmään verrattuna kuumepäivät lyhentyivät joko 32 prosentilla (Lactobacillus -ryhmä) tai 48 prosentilla (Lactobacillus/Bifidobacterium -ryhmä). Lactobacillus -ryhmä käytti 68 prosenttia vähemmän antibiootteja ja yhdistelmäryhmä 84 prosenttia vähemmän kuin plasebo -ryhmä.

Lopuksi vielä, probiootteja nauttineet lapset olivat 28-32 prosenttia vähemmän poissa päiväkodista kuin vertailuryhmä.

Suomessa esimerkiksi vuonna 1977 perustettu kaarinalainen perheyritys nimeltään Bioferme, kehittää, valmistaa ja markkinoi terveellisiä ja terveyttä edistäviä laadukkaita elintarvikkeita ja luomutuotteita hyvinvointiaan arvostaville kuluttajille. Bioferme -yritys käyttää tuotteissaan Bifidobakteereja.

Probioottien muita terveysvaikutuksia
Nopea tieteellisten tutkimusten haku paljastaa, että probioottien terveysvaikutukset eivät rajoitu tähän kiinalaistutkimuksen esille tuomiin terveyshyötyihin. Näyttöä on myös probioottien hyödyistä mm. näissä tapauksissa:

  • allergiaoireet lieventyvät
  • ripulin hoito
  • lievittää ärtyneen suolen oireyhtymää
  • helpottaa laktoosi-intoleranssin oireita
Noin 70 prosenttia immuunijärjestelmästämme sijaitsee vatsan alueella. Lukuisissa rauhasissa, limakalvoilla ja lymfaattisessa järjestelmässämme käydään sotaa vieraita tunkeilijoita vastaan. Rohkeimpien kannanottojen mukaan suoliston kunto määrittelee sen miten terveitä me olemme. Probioottisia maitohappobakteereja sisältäviä hapanmaitotuotteita on jo pitkään kehitetty tavoitteena vaikuttaa ruoansulatuskanavan toimintaan ja terveyteen. Hypoteettisena mekanismina näille vaikutuksille on mm. bakteerien välinen kilpailu ruoansulatuskanavassa ja eri bakteerikantojen kyky erittää kilpailevien lajien kasvua estäviä aineita.

Roskaruoka, ympäristömyrkyt ja antibiootit voivat heikentää ruoansulatusjärjestelmän toimivuutta ja heikentää hyödyllisten bakteerien määrää suolistossa. Tutkijoiden mukaan tämä voi pitkään jatkuessaan johtaa jopa Crohnin sairauteen ja suolistoperäisiin syöpäsairauksiin. Probioottien roolia pidetään ensiarvoisen tärkeänä juuri tällaisissa suoliston toimintaa häiritsevissä tilanteissa. Probiootteja pidetään terveellisen elämän airueina ja tutkijat innostavat ihmisiä hoitamaan suolistonsa terveyttä nauttimalla säännöllisesti piimää, viiliä, kefiiriä (itämainen maidon käymistuote), jogurttia, misoa (japanilainen käynyt soijavalmiste), skyriä (islantilainen hapanmaitotuote) ja kombutsaa (japanilainen sieniuute, volgansieni). Mahdollisesti sama terveyshyöty saadaan nauttimalla näihin probiootteihin perustuvia ravintolisiä.

Tässä pieni muistilista, jossa on tärkeimmät probioottiset bakteerit: Lactobacillus acidophilus, L. rhamnosus, L. casei, L. paracasei, L. plantarum, L. salivarius, L. bulgarious, L. sporogenes, L. Bifidobacterium animalis, B. bifidum, B. longum, ja B. lactis.

Minun mielestäni meillä on paljon opittavaa probioottien terveyshyödyistä ja olen vuorenvarma, että probiootit saavat suuremman merkityksen terveyttä edistävien elintarvikkeiden kehittelyssä.

Mitä mieltä olet probioottien hyödyistä?

Lisää kirjoituksiani bakteereista:

6 kommenttia:

  1. "Probioottisia bakteereja tietämättään nauttineet lapset vilustuivat harvemmin kuin pelkkää maitoa juoneet. He tarvitsivat myös vähemmän antibiootteja" -Kiinalaisessa tutkimuksessa on ollut joku pielessä, jos nuhakuumeilua on hoidettu antibiooteilla, vai liekö yleinen käytäntö sielä.

    VastaaPoista
  2. En tiedä kiinalaisten käytännöistä mutta ainakin täällä Suomessa hyvin monet 1-4 vuotiaan nuhakuumeet hoidetaan lopulta antibiooteilla. Jostain syystä räkätauti pakkaa pitkittymään ja seurauksena on monesti hyvinkin kivulias korvatulehdus. Sen hoito voi vaatia useita peräkkäisiä antibioottikuureja muutaman viikon välein.

    VastaaPoista
  3. Oliko kokeen kiinalaislasten juoma maito pastöroitua?

    Olisiko Valion tai Ingmannin jogurteissa ja muissa hapanmaitotuotteissa mitään "pienessä muistilistassa" lueteltuja bakteereja, jos näihin tuotteisiin käytettävä maito ei olisi pastöroitua?

    VastaaPoista
  4. Anonyymi, olen itse ollut aikoinaan yhteydessä Nina Laaksoseen. Jos volgansieni kiinnostaa, voit ehkä ottaa häneen yhteyttä. e-posti:
    nina.c.laaksonen@gmail.com.

    Muistaakseni Nina asuu Lahdessa. Kirjoittaa blogia
    http://volgansieni.blogspot.com

    VastaaPoista
  5. Huomasin vain, että tekstissäsi oli virhe.
    "ja kombutsaa (japanilainen sieniuute, volgansieni)." Siis Japanissa se on merilevästä valmistettua teeuutejuomaa ja volgansieni on saanut saman nimen ilmeisesti väärinkäsityksestä (näin esim. wikipedia antaa ymmärtää) Yksinkertaistettuna se on vain "merileväteetä". Ja väärinkäsityksiä tulee juurikin siitä asiasta, kun Kombu = on merilevän nimi japanissa ja cha = tee

    Japanissa kyseinen sienijuoma(kombutsa) kuitenkin tunnetaan nimellä "kōcha kinoko" 紅茶キノコ (suom. "punainen teesieni")

    -Mikko

    VastaaPoista