perjantaina, elokuuta 07, 2009

Naisten pitäisi aina syödä miesten seurassa

*
Kanadassa on McMasterin yliopistossa julkaistu aika hassu tutkimus, jonka todenperäisyyttä suomalaisetkin naiset voivat halutessaan kokeilla.

Mitä sanotte tästä: Miesten seurassa syövä nainen syö vähemmän energiaa sisältävän ruoka-annoksen. Sen sijaan jos naiset syövät keskenään, silloin kaloreita ei lasketa!

Tällaiseen johtopäätökseen päätyi kanadalaisen yliopiston nuori naispsykologi Meredith Young viimeisimmässä paperissaan tiedelehdessä Appetite. Hänen havaintojensa perusteella ruokavalintoihimme vaikuttavat sukupuolemme ja se onko ruokailuseurueessa naisia vai miehiä läsnä.

Tohtoriksi opiskeleva Young tarkkaili opiskelijoita luonnollisessa ympäristössä kolmessa suuressa yliopistoruokalassa. Ruokalassa oli laajat valikoimat ruokaa ja runsaasti erilaista pöytäseuraa tarjolla. Young huomasi naisopiskelijoiden syövän vähemmän kaloreita sisältävän ruoka-annoksen miesten seurassa kuin jos naiset ruokailivat keskenään.

Jotta te saisitte vielä enemmän päänvaivaa ja tilaisuuksia testata syömiskäyttäytymistänne, Young huomasi erikoisuutena, että sekaseurueessa miesten lukumäärä määritteli sen miten paljon energiaa naiset söivät! Mitä enemmän miehiä oli pöytäseurueessa, sitä niukemmin oli naisten lautasella kaloreita. Paljon enemmän kaloreita popsittiin kikattavassa naisseurueessa.

Vakavoituessaan psykologiaa opiskeleva Young kertoo syömisen sosiaalisesta ulottuvuudesta. Yliopistoruokaloissa oli sellainen tilanne, että ruokaa ei tarjottu pöytiin. Ruoka käytiin hakemassa tiskiltä ennen ruokapöytään hakeutumista. Näin ollen naisilla oli jo mahdollisesti jokin tietty pöytäseura mielessä ennen ruokavalintaansa.

Young ei itse ole yllättynyt havainnoistaan. Elintarviketeollisuus kohdistaa mainonnassaan huomionsa hoikkiin naisasiakkaisiin ennemmin kuin pullukoihin. Tämä asetelma synnyttää naisissa tiettyjä odotusarvoja ruokailun suhteen. Pieniä ja terveellisempiä ruoka-annoksia pidetään naisellisempina ja naiset pitävät mahdollisuuksiaan miesmarkkinoilla parempina jos syövät pienempiä annoksia.

Miehiin eivät tällaiset ruokailutilanteet paljon vaikuta. Mies syö silloin kun on nälkä ja sillä ei ole mitään merkitystä istuuko samassa pöydässä miehiä vai naisia.

Kaikkea tässä maailmassa tutkitaan! Mitä mieltä olet tutkimuksen johtopäätöksistä? Onko asia näin?


Muita hieman hassuja juttujani voit lukea tästä:

4 kommenttia:

 1. Nyt kaikki naiset lounaalle mun kanssa. Näin pysytte kauniimpana.

  VastaaPoista
 2. Voi olla, että näin on. Mutta paljoako se sitten auttaa painon suhteen jos kotona - miesten ja muidenkin näköpiirin ulkopuolella - mussutetaan sitten oikein olan takaa kun kroppa kaipaa korvausta ja tuli syötyäkin niiiin terveellisesti...

  VastaaPoista
 3. No pitää varmaan osaksi paikkansa. En seurustelusuhteenkaan ensimmäisen puolenvuoden aikana kehdannut kauheasti syödä poikaystävän seurassa. :) Toisaalta ei sitä ruokaa kauheasti kehtaa mättää uusien naisystävienkään seurassa. Nykyään lautanen on kuitenkin melkein aina ihan täynnä ja suurempi annos kuin muilla usein. Mutta se johtuu vain siitä, että siinä on hirveä kasa salaattia ja sitten jotain lihaa tms. Annoksen koolla on kyllä omassakin päässä psykologinen vaikutus täyttävyyden suhteen, niin mikseipä se seura ja muutenkin vaikuttaisi. Riippuu tietenkin tilanteesta, ei kai sitä tuttujenkaan miesten seurassa tule rajoitettua. Mutta ihan normaalipainoisia tässä vielä ollaan. :)

  VastaaPoista
 4. Tää on ainakin mun kohdalla ihan täyttä puppua! Tällaista kommenttia olen kyllä saanut kuulla- miehiltä, en naisilta : " Kunhan tuo ei ala näkymään sussa, oletko varma että tuo riittää ja mihin vatsaan sä tollasia määriä syöt".

  VastaaPoista