lauantaina, elokuuta 01, 2009

Kilpailu: Samin VHH vastaan Valtion sapuskat


*
KILPAILU ON PÄÄTTYNYT!
Sami voitti! Lue täydellinen raportti Samin voittosapuskoista.

Samin VHH vastaan Valtion sapuskat! Sami Uusitalo lupaa 1000 euroa palkintorahoina ensimmäiselle kilpailijalle, jolla kilpailuvastauksen kriteerit täyttyvät:
- Kokonaisenergia jää alle 800 kcal
- Siinä on enemmän vitamiineja, hiven- ja kivennäisaineita kuin hänen rakentamassaan ateriakokonaisuudessa
- Kokonaisenergiasta 55-60 % täytyy tulla hiilihydraateista.
- Leipää on oltava vähintään 170 g (n. 5 palaa) ja perunaa/riisiä/pastaa yhteensä vähintään 280 g
- Aterioiden on noudatettava muutoinkin VRN:n linjaa ja ruoka-aineet on oltava Suomesta ostettavia ja realistisia määriltään.


Yhden päivän ruokailut!

Ehdottakaa parasta mahdollista laihdutusruokavaliota, joka rakentuu Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten varaan! Malliksi voitte täyttää ruokapäiväkirjan yhden kokonaisen päivän ajalta mahdollisimman tarkkaan (esim. aamupala, välipala, lounas, välipala, päivällinen, iltapala). Sami on jättänyt minulle arvioitavaksi oman vähähiilihydraattisen (VHH) ehdotuksensa. Kokonaisenergiansaanti on reippaasti alle 1000 kcal/päivä. Paljastamme Samin VHH-ruokavalion 1.8.2009 haastattelun kera, jolloin kilpailu myös päättyy.

Ystäväni, Sami Uusitalo
, haluaa uudella kilpailullaan herättää keskustelua, siitä mikä laihdutusruokavalio sisältää eniten suojaravintoaineita ja jolla on myös paras laihdutusvaikutus. Aiemman lounaskilpailun (yksi ateriakerta) Sami voitti ylivoimaisesti. Mutta pärjääkö Sami enää Valtion sapuskoille kun pitäisi koko päivän ruokailut ilmoittaa? Löytyykö terveys perunasta, leivästä ja rasvattomista tuotteista?

Kilpailuehdotuksia ja kommentteja saa tulla! Usein väitetään, että VHH:lla on pulassa: Ei saa riittävästi suojaravintoaineita. Onko tämä totta? Voiko Valtion sapuskat koota niin, että laihdutusvaikutus saavutetaan ja kaikkia suojaravintoaineita saadaan riittävästi?

Kilpailuehdotukset tänne: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Lue tästä muita tuoreita kirjoituksiani eri ruokavalioista:

30 kommenttia:

 1. Jep, meikäläisen paino on vaihdellut tänä vuonna 95-99 kg:n välillä. Pahimmillaan vaaka näytti 117 kg.

  Pienenä kannustimena voin tarjota ensimmäiselle VRN:n suosituksien mukaan ateriat rakentaneelle henkilölle tuhat euroa mikäli:

  - Kokonaisenergia jää alle 800 kCal

  - Siinä on enemmän vitamiineja, hiven- ja kivennäisaineita kuin minun rakentamassa ateria kokonaisuudessa.

  - Kokonaisenergiasta 55-60 % täytyy tulla hiilihydraateista.

  - Leipää on oltava vähintään 170 g (n. 5 palaa) ja perunaa/riisiä/pastaa yhteensä vähintään 280 g

  - Aterioiden on noudatettava muutoinkin VRN:n linjaa ja ruoka-aineet on oltava Suomesta ostettavia ja realistisia määriltään.

  Tämä on elämäsi helpoin tonni - siis mikäli johtaviin ravitsemus asiantuntijoihimme on uskomista.

  VastaaPoista
 2. Elämäsi helpoin tonni luvassa, sanoo Sami Uusitalo!

  VastaaPoista
 3. Ensimmäistä kertaa päädyin sitten tänne kirjoittamaan vaikka blogia seurannut jo noin puolisen vuotta.

  Ensinnäkin itse aiheesta. Samilla ei mitään vaikeuksia päihittää valtio. Onnea näin etukäteen voitosta!

  Toisekseen kiitoksia Krisulle mahtavasta blogista! Autoit minua paljon omassa matkassani kohti hoikempaa elämää. -28 kiloa 170 päivässä, eli noin kilo viikossa on paino tippunut. Kaloreita syön 1500-1700 päivän aikana ja ilman puhdistettuja hiilihydraatteja. Apunani käytin kalorilaskuria, lähinnä sen takia että sieltä saa tarvittavan tiedon mikroravinteita, eli projekti oli puolitieteellinen.

  Aluksi oli vaikeaa ellei lähes mahdotonta saada tarvittavat mikroravinteet kun noudatin perinteistä vähärasvaista ja runsashiilihydraattista dieettiä. Sitten noin kuukauden kärvistelyn ja nälässä olon jälkeen siirryin asteittain VHH-ruokavalioon ja heti mikroraviteiden osalta tilanne parani. Vaikka siirryin runsaammin käyttämään rasvaa (kiitos mm. Krisulle) painonpudotus samoilla kalorimäärillä nopeutui ja nälän ja makeanhimo katosivat.

  Ruokavalio jatkuu samanlaisella vaikka ollaankin lähes tulkoon tavoitepainossa. Makaroni, riisi, peruna ja leipä kokonaan pannassa. Vitamiinit ja ravinteet tulee salaateista kasviksista, marjoista, hedelmistä, pähkinöistä, lihasta, luomumaidosta, rasvaisesta juustosta, voista, oliiviöljystä ja ennen kaikkea kananmunista!

  Kiitos ja syvä kumarrus!

  Miku

  VastaaPoista
 4. Miku on yksi lukuisista vhh:n menestystarinoista. Tykkäsin erityisesti tästä vähän rasvaa linjalla "kärvistely" termistä.

  Minä kärvistelin aika ajoin yli kymmenen vuotta. Hirvittävää on, että ylipainoisia lapsia pidetään tuossa tilassa vuodesta toiseen.

  VastaaPoista
 5. Tervetuloa Miku10 kommentoimaan blogikirjoituksiani. Ei näissä kirjoituksissani olisi niin paljon asiaa hiilihydraattitietoisuudesta ja VHH-ruokavaliosta, jos en olisi kokenut tällaista:

  a) Alussa epäilin VHH:lla olevien menestystarinoita keksityiksi tarinoiksi, joilla haluttiin tehdä kiusaa tieteen valtavirrassa kulkeville. Joitakin ylilyöntejä esiintyy, mutta suurimmalta osiltaan terveyshyödyt ovat totisinta totta. Tämä on kova paikka myöntää tällaiselle aiemmalle Valtion sapuskalinjauksen myötäilijälle.
  b) Banaali epäilyni muuttui kiinnostukseksi ja venyi kaksi vuotta kestäneeksi luku-urakaksi (joka edelleen on jatkunut). Olen edelleen sitä mieltä, että onnistuin jostain ihmeen syystä välttämään VHH-myönteisten tutkimusten vaikutuspiiriin joutumiselta tai sitten VHH-tutkimuksia on alettu julkaista vasta joitakin vuosia sitten (jälkimmäinen ei ole totta).
  c) Cappas vain, niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, ylipainoinen ihminen voi laihtua syömällä rasvaisia pihvejä, juomalla punaista maitoa, popsimalla porkkanoita (+ muita raasteita) ja ahmimalla kananmunia. Laihdutusvaikutus selittynee paremmalla nälän hallinnalla.
  d) Daavidin taistelu Goljatia vastaan on kääntymässä VHH-ruokavalion suuntaan. Se on vastoin oletuksia paljon suojaravintoaineita sisältävä järkevä elämäntaparatkaisu.
  e) Eivät Valtion sapuskat hyödyttömiä ole: Ne sopivat lähinnä kovaa treenaaville huippu-urheilijoille. Mutta mitä vähemmän liikut, sitä vähemmän sinun on syytä syödä perunaa, pastaa, riisiä ja leipää.
  f) F*CK the business! Minulla ei ole mitään kaupallisia tmv. intressejä tukea VHH:ta. Päinvastoinm minulle olisi suuri helpotus jos laajojen tiedemiespiirien ja terveysvaikuttajien suosima Valtion sapuskalinjaus todettaisiin tervellisimmäksi vaihtoehdoksi. Voisimme erään Pekan ja Mikaelin kanssa rennosti todeta, että jonkin aikaa sitä VHH-sekoilua riittikin! Mukava istahtaa alas yhteisymmärryksen vallitessa ja vetää Valtion sapuskaa taas uumeniin ilman epäilystä! Ja suurin osa ravitsemustieteestä on taas mukana reaalielämän pyörteissä!
  g) God, ei ole paljonkaan merkkejä siitä, että Valtion sapuskalinjaus olisi oikea: Me syömme yhä säntillisemmin Valtion sapuskalinjauksen mukaisesti, mutta lihavuusepidemia vain pahenee! Olisiko jo aika antaa periksi ja myöntää, että tämä peli ei voi jatkua?
  h) Hoopoa olsi kuitenkin VHH:sta innostua liikaa. En usko (vannomatta kuitenkin paras!), että VHH tai hiilihydraattitietoisuus on kaikille maamme asukeille eduksi. Me olemme niin erilaisia. Mutta todella harvoille Suomen asukeille on Valtion sapuskalinjaus eduksi.

  Pistäkää lisää kommentteja tulemaan ja ennen kaikkea toivon kilpailuehdotuksia Samin VHH-ruokavaliota vastaan!

  VastaaPoista
 6. Eikö tonni kelpaisi vaikka opintojaan lopettelevalle tuoreelle ravitsemusterapeutille. Tuolla summallahan saa satoja kiloja rouheista sämpylää. Mikä olisikaan hienompaa kuin iskeä luu kurkkuun uppiniskaiselle kerettiläiselle ja mutustella tämän kustantamana aamupalaa seuraavat vuodet.

  Entäpä isot herrat ja rouvat:

  Pekka Puska: Suomalaisen terveysvalistuksen ja ravitsemuksen Grand Old Man. Vertasit muutama vuosi sitten VHH:ta rotanmyrkkyyn. Iske vellisi pöytään ja katsotaan pärjääkö se meikän rotanmyrkylle.

  Arvon asiantuntijat Antti Aro ja Liisa Heinonen. Väitätte diabetesliiton sivuilla:

  "Kuidun ja monien vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti uhkaa jäädä liian vähäiseksi" -kun on vhh ruokavaliolla...

  http://www.diabetes.fi/sivu.php?artikkeli_id=479

  Onko Teillä kanttia seisoa sanojenne takana ? On hyvin helppoa tehdä vertailu suojaravinnepitoisuuksien välillä.


  Matti Uusitupa:

  – Jos ruokavalio on kovin yksipuolinen, on aina riski, ettei saa kaikkia tarvittavia ravintoaineita.

  Laitapa Matti ne jauhokasat pöytään niin katsotaan kumpi meistä saa ravintoaineita.

  Kukas johtava valistajamme totesikaan, että "jos lautaselta poistetaan leipä, ollaan pulassa" Olitko se sinä Pirjo Pietinen ? Iske sämpylät pöytään ja katsotaan kumpi on pulassa.

  Niin, ja netti on pullollaan kriittiseen ajatteluun kykeneviä älykköjä, joita vhh-uskonto, muoti, huuhaa jne. ei ole onnistunut aivopesemään. Laittakaapa fiksut oma ehdotuksenne tulemaan miten saadaan ruoasta suojaravinteita, vaikka siinä olisi vähemmän energiaa. Ja jos ootte nopeita saatte kustannettua vaikkapa kesän lonkerot.

  VastaaPoista
 7. Krisun kanssa samoilla linjoilla, jotkut voivat syödä enemmän hiilihydraatteja kun toiset. Uskon kuitenkin, että jos vähennetään "huonojen" hiilihydraattien syöntiä, niin saadaan huomattavasti ravinnerikkaampaa ravintoa. Koskee myös niitä ihmisiä, jotka pystyvät hiilihydraatteja nauttia suuriakin annoksia ilman painon nousua.

  Itse en valitettavasti kuulu niihin ihmisiin vaan kaikki pasta kertyy rasvaksi, ja nälkä sen kuin kovenee.

  VastaaPoista
 8. Tämä kyllä hiukan toistaa edellistä vastaavaa kilpailua, mutta kannuste on sen verran mukava että taidan kuitenkin koettaa onneani.

  800 kcal vaikuttaa laihduttajallekin aika vähältä mutta mennään sääntöjen mukaan. :)

  VastaaPoista
 9. Joo, Jari, lue tosi tarkkaan Valtion sapuskadirektiivit läpi. Ehkä sieltä löytyy mahdollisuus saada suojaravintoaineet kasaan 800 kcal päiväannoksella. Leivässä ja perunassa on paljon energiaa ja varsin vähän suojaravintoaineita. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 10. TTM: Edellisessä kilpailussa totesit ettei mihinkään ole kirjattu minkälaisen energiajakauman yksittäisen aterian tulisi sisältää.

  Koko päivän osalta VRN suosittelee tämän 55-60 % kokonaisenergiasta hiilareina. Lähdetkö uudelleen skabaan ?

  VastaaPoista
 11. En lähde Sami. Paristakin syystä: Ensinnäkin pidän 800 kcal päivittäistä energiansaantia liian pienenä jopa hyvin vaikeasti ylipainoiselle henkilölle. Ainoastaan erityistapauksissa laskisin päivittäisen energiansaannin alle 1200 kcal. Toiseksi tiedostan, että näillä antamillasi ”säännöillä” on mahdotonta kilpailla VHH ruokavalion kanssa kun tarkastellaan vitamiinien ja kivennäisaineiden saantia.

  Tämä kilpailu on siinä mielessä hieman ”kieroutunut”, että tuskin kukaan ravitsemusterapeutti tai vastaava lähtee rakentamaan ruokavaliota perunan, pastan, riisin ja leivän varaan, jos päivittäinen energiansaanti saa olla ainoastaan 800 kcal. Muutenkin on syytä muistaa, että nuo suositukset on tehty pääsääntöisesti normaalipainoisille ja vähintään terveysliikuntasuosituksen mukaan liikkuville henkilöille. Toki niitä voi soveltaen käyttää hyväksi myös painon pudotuksessa, mutta ainakin itse suosittelisin laihduttajalle hieman erilaista ruokavaliota.

  Siinä olet Sami täysin oikeassa, että tuo hiilihydraattien määrä on virallisessa suosituksessa turhan korkea keskivertosuomalaiselle. Esim. itse saan hiilareita keskimäärin 40-45 E%. Kun tulee liikuttua enemmän niin perunaa, pastaa ja riisiä tulee syötyä lähes automaattisesti vähän enemmän. Leipää syön hyvin vähän, ainoastaan 2-4 palaa päivässä.

  VastaaPoista
 12. Debattikaverini ja edelliseen skabaan ravinteikkaita eväitä heittänyt TTM heittää siis pyyhkeen kehään.

  Ravitsemusalan ammattilainen (käsitykseni mukaan korkeakin sellainen) on anonyymisti sitä mieltä että:

  1. On täysin mahdotonta saada ravinteikasta (paljon vitamiineja, hiven- ja kivennäisaineita)kokonaisuutta mikäli merkittävä osa ateriasta muodostuu perunasta/riisistä/pastasta ja leivästä.

  - Totta. Kuitenkin esim. Suomen ravitsemusterapeuttien julkaisemassa kirjassa "mahtavat muksut" ja Pertti Mustajoen kirjassa "ylipaino" niin lasten kuin aikuistenkin ruokavalion runko laihdutettaessa on nimenomaan ravinneköyhät mainitsemani tärkkelyskasat.

  2. TTM on myös sitä mieltä että koko kansalle suositeltu hiilarimäärä on liian suuri.

  Sanopa nämä julkisesti omalla nimella joskus. Näin pelastat henkiä ja estät lapsukaisiamme sairastumasta.

  VastaaPoista
 13. Miksi kokonaisenergian maaraksi on valittu 800 kCal?

  VastaaPoista
 14. Uteliaisuuttani rupesin finelissä kokeilemaan, millä keinoilla saisi noilla kriteereillä edes viralliset suojaravinnesuositukset täyttymään. Ainakin pottu/riisi/pasta linjalta kannattaa valita peruna, siinä oli kaikkein vähiten energiaa joten sitä energiaa jäi enemmän käytettäväksi vitamiinipitoisiin kasviksiin.

  Pitää kokeilla tätä leikkiä ajan kanssa...

  Joskin vaikka onnistuisinkin tässä tavoitteessa, niin ei kyllä ole tonniin mitään jakoja...

  VastaaPoista
 15. 800 kCal on ENE dieetin energiamäärä. Johtavien asiantuntijoidemme mukaan ei ole mahdollista saada riittävää määrää ravintoaineita noin pieneen energiamäärään.

  Hmmm. Onkos ENE dieetti eräänlainen vhh. Eikös vain. Siinä hiilareita saadaan ainakin absoluuttisesti perin vaatimaton määrä, koska kokonaisenergia on noin mitätön.

  Tietääkö joku paljonko ENE dieetillä olevat saavat hiilareita päivässä.

  VastaaPoista
 16. Ahaa, mutta miksi kenenkaan pitaisi sellaisella kalorimaaralla tulla toimeen? Ei kai edes VRN tuollaista suosittele? Tuossahan virallisterveellisen linjan kannattaja paasee heti sanomaan etta 800 kCal on niin alhainen etta siihen ei suojaravinteet mahdu. Me VHH:lla olevat taas emme noin pienia maaria syo, vaikka kuinka tulisi suojaravintoarvot tayteen.

  Omapahan on kilpailusi, mutta miksei valita jotakin yleisesti laihdutukseen hyvaksyttya kalorimaaraa, 1200-1800 kCal/paiva?

  VastaaPoista
 17. Suomessa myytävissä ENE/VLCD-valmisteissa hiilarien osuus näyttäisi vaihtelevan 31-57 E% välillä. 800 kcal päiväannoksella se tekisi 62-114 g hiilihydraatteja.

  VastaaPoista
 18. Saako ihan uteliaisuuttaan tiedustella miksi alla oleva vaatimus?

  - Leipää on oltava vähintään 170 g (n. 5 palaa) ja perunaa/riisiä/pastaa yhteensä vähintään 280 g

  Eikö tuo ole aika kohtuuton vaatimus jos samaan aikaan energia rajaksi on asetettu 800kcal.

  Näillä vaatimuksilla Sami voittaa varmasti ja saa pitää tonninsa mutta mitä se kertoo kilpailun järjestäjän motiiveista voi jokainen päätellä itse.

  VastaaPoista
 19. "Saako ihan uteliaisuuttaan tiedustella miksi alla oleva vaatimus?"

  Saa

  "- Leipää on oltava vähintään 170 g (n. 5 palaa) ja perunaa/riisiä/pastaa yhteensä vähintään 280 g"

  Tämä sen vuoksi että terveysvalistajat pitävät leipää sekä peruna/riisi/pasta ruokia runkona myös lihavilla kun pyritään painonpudotukseen tai lapsilla pituuspainon alentamiseen. kts. esim. Suomen ravitsemusterapeuttien julkaisu "mahtavat muksut" ylipainoisille lapsille suositellaan 6-8 annosta leipää + perunaa/riisiä/pastaa päivässä. Tähän kun vielä ympätään runsaasti marjoja ja kasviksia "vähän rasvaa" linjan kerä on pohjaton näläntunteen noidankehä valmis.

  "Eikö tuo ole aika kohtuuton vaatimus jos samaan aikaan energia rajaksi on asetettu 800kcal."

  Hmmm. No jos niin haluat sanoa. Sano se myös terveysvalistajille jotkä tärkkelyskasoja tuputtavat lihaville. Se on kohtuutonta jos mikä.


  "Näillä vaatimuksilla Sami voittaa varmasti ja saa pitää tonninsa mutta mitä se kertoo kilpailun järjestäjän motiiveista voi jokainen päätellä itse."

  Kilpailun järjestäjällä ei ole valtavia kasoja viskellä tonneja moiseen kisaan. Mä saan nolla euroa jos voitan ja jos joku viidestä miljoonasta suomalaisesta sattuu paremman keksimään häviän tonnin. Mielestäni olen täten suht. reilu.

  VastaaPoista
 20. TTM:

  "En lähde Sami. Paristakin syystä: Ensinnäkin pidän 800 kcal päivittäistä energiansaantia liian pienenä jopa hyvin vaikeasti ylipainoiselle henkilölle."

  Jep mäkään en ole ollut päivääkään noin pienellä energiamäärällä ja se tuskin on hyvä kenellekään. Tämä ei kuitenkaan ole perustelu olla tekemättä ateriakokonaisuutta noin pieneen energiamäärään.

  "Toiseksi tiedostan, että näillä antamillasi ”säännöillä” on mahdotonta kilpailla VHH ruokavalion kanssa kun tarkastellaan vitamiinien ja kivennäisaineiden saantia."

  Jep, näin on. Liikaa vähäravinteisia leipää, perunaa, riisiä ja pastaa.

  "Tämä kilpailu on siinä mielessä hieman ”kieroutunut”, että tuskin kukaan ravitsemusterapeutti tai vastaava lähtee rakentamaan ruokavaliota perunan, pastan, riisin ja leivän varaan, jos päivittäinen energiansaanti saa olla ainoastaan 800 kcal."

  Ja höpö höpö. Ota käteesi ravitsemusterapeuttien liiton julkaisu "mahtavat muksut" ja lapsien hoikistamisen perustana ovat nimenomaan mainitsemasi ruoka-aineet.

  "Muutenkin on syytä muistaa, että nuo suositukset on tehty pääsääntöisesti normaalipainoisille ja vähintään terveysliikuntasuosituksen mukaan liikkuville henkilöille. Toki niitä voi soveltaen käyttää hyväksi myös painon pudotuksessa, mutta ainakin itse suosittelisin laihduttajalle hieman erilaista ruokavaliota."

  Jaahas. Millainen olisi sinun suosituksesi laihduttajalle noin energiajakauman puitteissa ? Kts. esim. Pertti Mustajoen kirja ylipaino. Kyllä hän suosittelee nimenomaan ruoan kokonaisenergian vähentämistä ja antaa ymmärtää että energiaravintoaineiden keskimääräiset suhteet tulisivat pysyä samoina kuin ovat tässä VRN:n suosituksessa. Tietty hän korostaa rasvan vähyyttä joka tuppaa nostamaan hiilihydraattien saantia entisestään.

  VastaaPoista
 21. Olenko ymmärtänyt väärin vai eikö ENE-dieetillä ole tarkoitus korvata "oikea" ruoka varta vasten ENE-dieettiä varten valmistetuilla patukoilla tai muilla vastaavilla valmisteilla? Muistaakseni niiden lisäksi saa syödä korkeintaan joitain vähäkalorisia kasviksia, eikä oikeaoppisesti noudatettuun dieettiin siis sisälly grammaakaan leipää tai perunaa. En ole koskaan kuullut yhdenkään asiantuntijan suosittelevan alle 1000 kcal päivässä syöville laihduttajille normaalia ruokaa, joten liityn kilpailun sääntöjä ihmettelevien joukkoon.

  VastaaPoista
 22. ”Jep mäkään en ole ollut päivääkään noin pienellä energiamäärällä ja se tuskin on hyvä kenellekään. Tämä ei kuitenkaan ole perustelu olla tekemättä ateriakokonaisuutta noin pieneen energiamäärään.”

  Minulle on. Energiaa vain 800 kcal sisältävä ruokavalio, jonka perustana ovat leipä ja peruna/riisi/pasta on epärealistinen. Tästä syystä en viitsi moiseen hömpötykseen aikaani tuhlata.

  ”Ja höpö höpö. Ota käteesi ravitsemusterapeuttien liiton julkaisu "mahtavat muksut" ja lapsien hoikistamisen perustana ovat nimenomaan mainitsemasi ruoka-aineet.”

  En ole kyseistä opusta lukenut ja tuskin tulen koskaan lukemaankaan. Jos siinä neuvotaan ylipainoisia lapsia rajoittamaan energiansaantiaan 800 kcal:iin ja ruokavalion perustana ovat leipä/peruna/riisi/pasta, niin metsään mennään ja pahasti. Oletkohan Sami ymmärtänyt opuksen sanoman ihan oikein? Epäilen suuresti. Oliko tämän ”kilpailun” idea laatia ruokavalio ylipainoisille lapsille vai aikuisille?

  ”Jaahas. Millainen olisi sinun suosituksesi laihduttajalle noin energiajakauman puitteissa?”

  Energiaravintoaineiden suhteet eivät loppujen lopuksi kerro yhtään mitään ravitsemuksen terveellisyydestä. En työskentele päätoimisesti ravitsemusneuvonnan saralla (jonkin verran toki tulee tätäkin tehtyä), mutta voin antaa joitakin esimerkkejä siitä miten itse lähtisin ruokavaliota koostamaan:

  - Ylipainoisille aikuisille lähtisin vain poikkeustapauksissa suosittelemaan alle 1200 kcal ruokavaliota. Yleensä ollaan jossain 1500-1700 kcal paikkeilla. Sukupuoli, lähtöpaino, liikunta-aktiivisuus, ikä, aiemmat ruokailutottumukset yms. tietenkin vaikuttavat ruokavalion kalorimäärään.
  - Energiaravintoaineiden suhteissa oma ehdotukseni painonpudottajalle sijoittuu johonkin virallisen suosituksen ja maltillisen karppauksen puoliväliin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että herkkujen määrä (pullat, karkit, limsat yms.) pyritään minimoimaan. Työpaikalla syödään jotakuinkin lautasmallin mukaan, mutta kotona voidaan peruna, riisi ja pasta korvata jopa kokonaan wokkivihanneksilla tms. Leipää ei syödä ollenkaan aterioiden yhteydessä, vaan ainoastaan aamupalalla tai välipaloina. Leivän valinnassa suositaan runsaskuituisia vaihtoehtoja. Keskimäärin leipää tulee syötyä 4-5 palaa päivässä.
  - Tuoreita hedelmiä, marjoja ja vihanneksia saa syödä niin paljon kun jaksaa.
  - Juomana on pääasiassa vesi. Jos vesi ei maistu, niin vaihtoehtona maustetut vissyvedet tai sokerittomat mehut. Limsaa, tuoremehua yms. juodaan vain poikkeustapauksissa. Ruokajuomana toimii vesi tai maito (kevyt tai rasvaton).
  - Kohtuukuormitteista liikuntaa vähintään 30 minuuttia päivässä. Kohtuukuormitteinen = ainakin lievää hikoilua ja hengästymistä aiheuttavaa liikuntaa. Käytännössä suurimmalle osalle ylipainoisista tämä on reipasta kävelyä/sauvakävelyä vastaavaa liikuntaa. Mikäli päivässä tulee liikuttua 60 minuuttia saa palkkioksi syödä ”yhden annoksen verran” jäätelöä, makeisia, kakkua tms.

  Tulokset painonpudotuksen suhteen ovat olleet näillä ohjeilla ihan hyviä ja pysyviä!

  VastaaPoista
 23. "Tästä syystä en viitsi moiseen hömpötykseen aikaani tuhlata."

  Viimeksi tuhlasit aikaasi yhden aterian kilpailuun, nyt se ei riitä "moiseen hömpötykseen" koko päivän kohdalla.


  "Tulokset painonpudotuksen suhteen ovat olleet näillä ohjeilla ihan hyviä ja pysyviä!"

  Lasten lihavuus on viimeksi kuluneiden kolmen vuosikymmenen aikana kolminkertaistunut. Myös miesten ja naisten lihavuus on kasvanut. Lihavuudesta aiheutuvat sairaudet lisääntyneet karmaisevalla tavalla.

  Mitä te ravitsemusvalistajat teette ? Kehutte itseänne hyvillä saavutuksilla. Menkää itseenne. Nämä minun elämäntapamuutos ohjeeni ovat auttaneet. Eivät ole.

  Jokseenkin sama kuin valmentaja, joka on onnistunut pudottamaan joukkueensa mestaruussarjasta viidenteen divisioonaan julistaisi omalla menestyksellään.

  VastaaPoista
 24. Onkos tuo nyt ihan relevanttia viitata tuohon "Mahtavat muksut" -oppaaseen. Kohderyhmä on kuitenkin ihan eri mitä tässä kilpailussa. "mahtavat muksut" -opas on tarkoitettu leikki-ikäisten lapsien ongelmiin. Tuskin tuossa oppaassa käsketään syöttää heille viittä leipää ja montasataa grammaa pottuja... (tosin, en ole varma tästä, en ole lukenut opusta).

  Muuten hyvä blogiaihe mutta minusta kenties liian provosoiva (ehkä jopa tarkoituksella).

  VastaaPoista
 25. "- Kokonaisenergia jää alle 800 kCal

  - Siinä on enemmän vitamiineja, hiven- ja kivennäisaineita kuin minun rakentamassa ateria kokonaisuudessa.

  - Kokonaisenergiasta 55-60 % täytyy tulla hiilihydraateista.

  - Leipää on oltava vähintään 170 g (n. 5 palaa) ja perunaa/riisiä/pastaa yhteensä vähintään 280 g

  - Aterioiden on noudatettava muutoinkin VRN:n linjaa ja ruoka-aineet on oltava Suomesta ostettavia ja realistisia määriltään."

  Tämä kommentti tulee nyt kyllä vähän myöhään, mutta minustakin noissa ylläolevissa ehdoissa on yksi liikaa. Kilpailu olisi ollut paljon reilumpi (ja täten myös tulos voittalle kunniakkaampi), jos tuon leipäehdon olisi heittänyt pois. Miksi ihmeessä kilpailu ei olisi voineet olla sellaiset, että toiseen ehtoon olisi lisätty ravintokuidut ja tuo leivän ja pottujen painomäärä olisi jätetty rajaamatta? Aterian energiasta joka tapauksessa 55-60% olisi pitänyt tulla hiilihydraateista.

  Nyt koko kilpailu tuntuu perustuvan olkiukkoargumenttiin. On selvää, että kukaan normaalien ravitsemussuositusten kannattaja ei suosittele 800kCal ruokavaliota, joka sisältää 170g leipää ja 280 pottuja. Nyt tämän kilpailun perusajatuksena tuntuu olevan, että joku näin tekee.

  Sen sijaan olisi ollut oikeasti mielenkiintoista nähdä, voisiko ehtojen mukaisen aterian tuottaa siten, että 55-60% energiasta tulee hiilareista ilman tuota leipä ehtoa.

  VastaaPoista
 26. ... ei sillä tulos olisi todennäköisesti ollut sama. Kuten Sami sanoi tuolla toisessa keskustelussa. Ruokavalio muuttuu tervellisemmäksi, jos perunoiden tilalle laittaa muita kasviksi ja leivän korvaa manteleilla. ...

  Kunniakkaampi kisa silti olisi ollut reiluilla ehdoilla.

  VastaaPoista
 27. Kunniakasta tai ei. Mitä väliä sillä on.

  Keskeistä on havaita, että vhh:ta vastustetaan argumentein, jotka ovat täysin yksikäsitteisesti väärin.

  VastaaPoista
 28. Itse pidän Sami Uusitalon vähäenergistä päivän ruokavalioesimerkkiä oikein hyvänä ajatusten herättäjänä. Kyse ei ilmeisestikään ole, että kenenkään olisi tarkoitus syödä noin vähän kaloreita päivässä, mutta mielestäni tärkeimpien ravintoaineiden kasaaminen tuohon kokonaisuuteen voi olla monellekin hyödyksi, koska 800 kCal peruslähtökohdasta on mahdollista vielä päivän kokonaisruokailua kasvattaa omien mieltymystensä mukaisesti.
  Joka tuntee tarvetta lisätä siihen hiilihydraattia niin lisää, ja joka mieluummin ottaa lisäenergiansa rasvasta tai proteiinista tekee sen.
  Mutta lähtökohtaisesti tuolta pohjalta on mielestäni hyvä lähteä sammuttamaan näläntunteensa, omia mieltymyksiä unohtamatta.

  En ole mielestäni riittävän selvästi havainnut tutkimuksissa ja yleensä ravitsemuksen yhteydessä otettavan huomioon psykologisia lähtökohtia, voin toki olla väärässä, mutta omasta mielestäni se on esim laihdutusruokavaliota koostettaessa hyvin oleellinen lähtökohta, eli miten vatsa täyttyy ja näläntunne pysyy aisoissa, mutta ihmiselle itselleen mielekkäällä tavalla.
  En oikein usko aikamääräisiin dieetteihin, lukuunottamatta joitakin yksittäistapauksia, joissa vain odotetaan että sen ja sen ajan päästä tilanne normalisoituu. Tilanteen ei pidä normalisoitua vaan tilanteesta pitää tehdä normaali. Ihminen kyllä tottuu monenlaiseen, ajan kanssa, mutta se tottuminen pitää arkipäiväistää, ei siis käy jos vain odotetaan jonkin ohjelman päättymistä. Tähän tarvitaan oikeaa motivaatiota jota pääsääntöisesti ei voi saavuttaa väkisin rypistämällä. Siksi pitää pystyä tekemään kompromisseja, joillakin enemmän ja toisilla vähemmän, yksilöllisesti.
  Yllä mainitun mukaisesti pidän todellakin hyvänä sitä pohjaa jonka Sami on esimerkiksi tuonut esiin, tuollainen riittävän rajoitettu mutta ravinnollisesti pätevä pohjaratkaisu antaa mielestäni mahdollisuuksia muokata kokonaisuutta monille yksilöille sopivaksi. Lähtökohta lienee kuitenkin jo itsessään riittävän terveellinen.

  Myöskin joissakin tutkimuksissa, joita tässäkin blogissa mainittu, otetaan kantaa mikä ruokavalio laihduttaa eniten.
  Yksinkertainen totuus on, että mikä tahansa ruokavalio jossa kulutetaan enemmän kuin saadaan laihduttaa (poislukien anemia ja sen kaltaiset "säästötilat"), kysehän on lähinnä mielenhallinnasta.
  Siksi mielestäni ainoa laihdutustutkimuksen mittari pitäisikin olla saavutetun pudotuksen pysyvyys pitemmällä aikavälillä. Itse olen jopa omassa lähipiirissäni nähnyt ajan saatossa ihan riittävästi ylös alas "jojottelua", hyviä saavutuksia itselle asetetuissa aikarajoissa, ja sama toistuen lähes vuosittain.

  Jos siis ravinnon energiamäärät ovat edes suurinpiirtein kohdallaan henkilöön nähden niin kaloreita vähentämällä laihtuu varmasti, millä tahansa ravintojakaumalla, pääpaino pitäisi siis olla miten kyseiseen määrään kaloreita voi tottua parhaiten.
  Eikä laihtumisnopeus ole todellakaan valtti tässä pelissä!

  j.uhis

  VastaaPoista
 29. Vielä omien kokemusten ja pitkältä ajalta seuraamani lajin kautta huomioita:

  VHH ei ole oikeastaan kovinkaan uusi asia, ei ajatuksena eikä käytännön tasolla. Vähintään 80-luvulta, todnäk jo kauempaa, on kehonrakennuksessa valtavirta käyttänyt painonsäätelyyn hiilihydraattimäärää. Kun paino halutaan lisää niin lisätään hiilihydraatteja, kun painoa halutaa pois niin vähennetään niitä.
  Proteiinin osuus pidetään korkealla, ehkä jopa korvataan sillä hiilihydraatteja jotta lihaskudos saataisiin mahdollisimman hyvin ylläpidettyä painonpudotuksen aikana.

  Kysehän on tietysti äärilajista, mutta lihasmäärän ylläpitämistä silti itse pidän tärkeänä kenen tahansa laihduttajan näkökohdasta, perusaineenvaihdunnan tason vuoksi.

  Kirjottamani ei siis perustu omalta kohdaltani mihinkään tieteelliseen faktaan vaan on, kuten mainitsinkin, oma päätelmäni pitkän aikavälin seuraamisella liitettynä omiin kokemuksiini.
  Ja tarkoitukseni on tuoda esiin tätä kautta, että omalla laillaan VHH:sta on todellakin tietyssä harrastuspiirissä jo hyvin pitkän aikavälin kokemuksia.

  Ps. Kiitos Christerille mielenkiintoisen ja hyödyllisen blogin pitämisestä, olen kyllä aktiivisesti seurannut tätä viime vuoden syksystä asti, mutta omakohtainen osallistumiseni on ollut hiljaisempaa :)

  j.uhis

  VastaaPoista