lauantaina, elokuuta 08, 2009

Välipalat lihottavat meitä vyötäröstä


**
Sain äsken tutkijaystävältäni
mielenkiintoisen eripainoksen. Siinä oli selvitelty viiden vuoden seurantajakson aikana ruokapäiväkirjojen avulla, mitkä ruoka-aineet lihottivat meitä ja kasvattivat nimenomaan haitallista vyötärörasvaa. Mielenkiinto kohdistui välipaloihin, jotka lihottivat miehiä ja naisia vyötäröstä. Pahoja lihottajia olivat virvoitusjuomat, kaikenlaiset naposteltavat, aamiaismurot (myös kokojyvävalmisteet!) ja sokeroidut hillot. Sen sijaan oli turvallista syödä lihaa ja nauttia rasvaisia maitovalmisteita. Jälkimmäisillä ruoka-aineilla linjat pysyivät kurissa.

Tanskalaistutkijat olivat päätyneet suosittelemaan seuraavia ruoka-aineita mikäli halua pitää huolen terveydestään:
 • Naisten vyötärö ei kasvanut näillä ruoka-aineilla: punainen liha, vihannekset, hedelmät, voi ja täysrasvaiset maitotuotteet.
 • Miesten vyötärö pysyi kurissa näillä sapuskoilla: punainen liha ja hedelmät.
 • Naisilla paisui vyötärö näillä ruuilla: peruna, siipikarjan liha ja välipalat.
 • Miehet kasvattivat tehokkaimmin vararengastaan näillä elintarvikkeilla: välipalaruoat
Tutkijat löysivät siis sukupuolesta johtuvia eroja lihomisherkkyydessä vihanneksista, täysrasvaisista maitotuotteista ja prosessoidusta lihasta. Mikäli ihminen jostain syystä haluaa lihoa vyötäröstään, hänen pitää syödä hyvin vähän hedelmiä ja punaista lihaa sekä lisätä välipalojen nauttimista. Lisäksi naisten tulisi välttää vihanneksia ja täysrasvaisia maitovalmisteita. Sen sijaan perunaa, siipikarjan lihaa ja prosessoituja lihavalmisteita pitäisi syödä runsaasti.

Tutkijoiden mukaan Pohjoismaissa niin suositun perunan ongelmana on sen korkea glykeeminen indeksi ja naiset olivat erityisen herkkiä lihomaan perunalla (yli 100 g päiväannoksilla). Tutkijat eivät löytäneet mitään eroja aamiasmurojen laadussa, eli myös paljon kuituja sisältävillä täysjyvämuroilla oli vyötäröä lihottava vaikutus. Tutkimuksessa vahvistui proteiinin rooli nälänhallinnassa. Tutkijat elättelevät toiveita, että lihan roolia kylläisyyden ylläpidossa korostetaan tulevissa Pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa. Lisää tutkimuksia tarvitaan tästä asiasta. Naisten tulisi ilmeisesti nauttia maitovalmisteet täysrasvaisina. Sen sijaan miehillä tilanne on maitovalmisteiden laadun suhteen epäselvä. Ravitsemuksellisesti epätyydyttävien välipalojen vahingollinen vaikutus näkyi erityisesti jos niiden avulla pyrittiin korvaamaan kokonaisia aterioita tai terveellisempiä välipalaratkaisuja.

Tutkijoista tohtori Sörensen ilmoitti sidonnaisuuksista lääke- ja elintarviketeollisuuteen. Muilla tutkijoilla ei ollut kaupallisia yhteyksiä. Tutkimusta on rahoitettu neutraaleista rahoituslähteistä.

Lähde: Jytte Halkjaer, Anne Tjönneland, Kim Overvad, Thorkild Sörensen. Dietary Predictors of 5-Year Changes in Waist Circumference. Am Diet Assoc 109: 1356-1366, 2009

Muita kirjoituksiani vyötärölihavuudesta:

2 kommenttia:

 1. Mikäli neuvoilla on vähänkään tehoa voimme odottaa Tanskasta suotuisaa kehitystä lihavuuden hoidossa.

  VastaaPoista
 2. tottakai kaikki epäterveellinen keinotekoisesti valmistettu moska lihottaa.. mihin on tungettu niin paljon lisäaineita. ja tietämättömyydessähän sen näkee sitten vasta omasta kropastaan.. rasvakudosta muodustuu elimistöön suojellakseen tärkeitä sisäelimiä ja aivoja kaikelta myrkyltä mitä nyt te suustanne alas nielette. poistakaa lisä aineet ruuasta , eli suosikaa luomu ruokaa.

  on ihan turha lähteä hifistelemään erillaisilla tutkimuksilla jos ihmisen lähtö kohta on huono ihan perusterveydestä lähtien..
  jokaisella tavan ihmisella on suuri vajaus melkein kaikkee mitkä sisältävät.mineraaleja,hivennäis aineita,entsyymejä, hyviö rasvoja..


  olli

  VastaaPoista