torstaina, elokuuta 20, 2009

Laihtuminen yksinkertaista: syö vähemmän?

**
Laihdutusdieeteistä liikkuu kaikenlaista tarinaa
. Markkinoidaan erilaisia laihdutusstrategioita, jotka kikkailevat kalorien alkuperällä. Vältä rasvaa. Vältä hiilihydraatteja. Syö paljon proteiinia. Tasapainota hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit.

Harvardin yliopiston tutkimusten mukaan voimme kuitenkin laihtua vain saamalla ruoastamme vähemmän kaloreita kuin kulutamme. Tähän on päädytty tuoreimmassa laihdutusdieettejä vertailevassa tutkimuksessa. Siinä verrattiin toisiinsa neljää suosittua laihdutusdieettiä, jotka olivat:

1) vähän rasvaa, normaalisti proteiinia, paljon hiilihydraatteja (esim. "virallisterveellinen")
2) vähän rasvaa, paljon proteiinia, vähän hiilihydraatteja (esim. "Protein Power")
3) paljon rasvaa, normaalisti proteiinia ja vähän hiilihydraatteja (esim. "Atkinsin dieetti")
4) paljon rasvaa, paljon proteiinia, vähän hiilihydraatteja (esim "Kwasniewskin dieetti")

Jokainen ruokavalio täytti Amerikan sydänyhdistyksen sydänterveellisen ruokavalion suositukset. Kaikkien ryhmien osallistujat laihtuivat aluksi nopeasti, mutta lihoivat sitten hieman takaisin. Kahden vuoden kohdalla kertynyt painonlasku on kaikissa ryhmissä yhtä suuri, 3–4 kiloa. Ryhmien välillä ei havaittu eroja näläntunteessa, kylläisyyden tunteessa eikä tyytyväisyydessä arvottuun ruokavalioon. Eroja ei havaittu myöskään kolesteroliarvoissa eikä muissakaan sydämeen ja verisuonistoon liittyvän terveyden mittareissa (New England Journal of Medicine 2009;360:859-873).

Yksinkertaiseksi viestiksi jää tämä: Jos haluat laihtua, valitse makusilmujasi miellyttävä dieetti. Vähentämällä energiansaantiasi 250 kilokalorilla päivässä ja liikkumalla riittävästi kuluttaaksesi 250 lisäkilokaloria päivässä (kävele 3 kilometriä) voit laihtua puoli kiloa viikossa (3 500 kilokalorin edestä). Voit laskea ruokasi energian ja liikkumalla kuluttamasi kalorit osoitteessa: kalorilaskuri.fi.

Harvardin yliopisto ei ole kehittänyt mitään varsinaista laihdutusdieettiä. Ei mitään myyvää nimeä ole tarjolla, mutta Harvardin yliopistolla on muita ansioita, nimittäin tieteellistä näyttöä.

Tutkimuksesta kirjoitti Harvard Health & Heart -lehden elokuun suomenkielinen numero.

3 kommenttia:

  1. Käytän itse vaihtoehtoa numero 3 (Atkinsin dieetti, Hys-hys, Heikkilä jne). Iloinen viestini :-) on kaikille laihduttajille ja tiedemiehille: On erittäin upeaa nähdä vaa'assa lukema 99 kiloa!! Pituutta minulla on 173 senttiä. Lihosin liian runsaisiin mittoihini vaihtoehdolla numero 1 (VRN). Syytän sua Pekka Puska harhautuksesta, sillä uskoin sinuun liian monta vuotta. Olen myös kokeillut vaihtoehtoa 2 (paljon lihaa ja kananmunia), joka toimi myös kohtuullisen hyvin. Nykyinen vaihtoehto on minulle kuitenkin kaikkein sopivin ja yllättävän monipuolinen dieetti. Suosittelen erityisesti yli satakiloisille!! Vaihtoehto numero 4 on minulle tuntematon.

    VastaaPoista
  2. Eikös tätä tutkimusta käsitelty jo aikaisemmin?

    VastaaPoista
  3. Jep Jari. On sama NEJM -tutkimus mikä aiemminkin on ollut täällä esillä. Nyt vähän eri näkökulma tosin: Syö yleensäkin vähemmin.

    VastaaPoista