maanantaina, elokuuta 03, 2009

Ruotsissa laadittu ympäristömyönteiset ruokasuositukset

*
Ruotsin elintarvikevirasto (Livsmedelsverket)
on julkaisemassa ruokasuositukset, jotka ottavat huomioon sekä ravinnon ympäristö- että terveysvaikutukset. Tiettävästi tällaisia suosituksia ei ole ennen annettu.

Suositusluonnos 'Environmentally-smart Food Choices' on lähetetty touko-kesäkuussa 2009 lausuntokierrokselle muihin EU-maihin. Mikäli suositusta ei kokonaan teilata muissa maissa, se on tarkoitus ottaa käyttöön Ruotsissa muutaman kuukauden kuluessa.

Luomutuotteet mainitaan usein tärkeinä seikkoina. Suosituksessa huomioidut elintarvikeryhmät ovat liha, kala, kasvikset, marjat, hedelmät ja palkokasvit, peruna, viljatuotteet ja riisi, ruuanvalmistusrasvat sekä vesi. Esimerkiksi lihan käytössä voidaan tehdä ympäristölle myönteisempiä valintoja, kun pienennetään annoskokoja tai korvataan yksi tai muutama liha-ateria viikoittain kasviaterialla, suositus neuvoo. Kasviksista taas kehotetaan valitsemaan sesonkiin sopivia, paikallisia tuotteita. Luomutuotteet mainitaan ympäristön kannalta suositeltavana valintana usean eri elintarvikeryhmän kohdalla.

Ruotsin elintarvikevirasto on tehnyt suosituksen yhteistyössä kansallisen ympäristönsuojeluviraston Naturvårdsverketin kanssa.

Lähde: Ruokatiedon uutistiedote terveystoimittajille, 3.8.2009

Lisää kirjoituksiani Ruotsin tilanteesta:

2 kommenttia:

  1. Mielestäni hyvää:
    - sanotaan suoraan, että sademetsät raivataan palmuöljyn vuoksi (s. 13)
    - ei kielletä voin käyttöä täydellisesti kaikissa tilanteissa (s. 13)

    Huonoa:
    - kehtaavat mainita margariinin olevan parhaita D-vitamiinin lähteitä. Unohtavat auringon ja perinteisen ruuan D-vitamiinikysymyksessä. Miksi pitää eko-henkiseen dokumenttiin lisätä tämä insinöörityön taidonnäyte, joka löyhkää joltain maalitehtaan tuotteelta? (s. 13)
    - vahvistetaan yksipuolista myyttiä viljojen terveellisyydestä, eikä oteta huomioon niiden tuhoisaa vaikutusta (kuidun haitat, proteiinien haitat) JOIDENKIN YKSILÖIDEN terveydelle (s. 11)

    VastaaPoista
  2. Onhan tuolla ainakin pari terveysväitettä, jotka eivät perustu tieteelliseen näyttöön. Niin tuttuja ja kuluneita ne ovat, että jokainen löytänee ne itsekin. :)

    VastaaPoista