lauantaina, elokuuta 08, 2009

Kivikautista sapuskaa diabeetikoille

*
Yrittäjä Jari Ristiranta
kirjoittaa Ravitsemus ja terveys -blogissaan siitä miten kivikauden ruokavalio paransi diabeetikkojen terveyttä Ruotsissa.

Ruotsalaistutkijat Lundin yliopistolla selvittivät kivikauden ruokavalion ja pohjoismaisten ravitsemussuositusten (vertailuruokavalio) mukaisen ruokavalion vaikutuksia sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin tyypin 2 diabeetikoilla. Koehenkilöt noudattivat satunnaisessa järjestyksessä kumpaakin ruokavalioita kolmen kuukauden ajan.

Kivikauden ruokavalio perustui vähärasvaiseen lihaan, kalaan, hedelmiin, kasviksiin, juureksiin, kananmuniin ja pähkinöihin. Kivikauden ruokavaliossa oli vähemmän vilja- ja maitotuotteita sekä enemmän hedelmiä, kasviksia, lihaa ja kananmunia kuin vertailuruokavaliossa. Lisäksi siinä oli vähemmän energiaa (vaikkei energiansaantia oltu pyydetty rajoittamaan), pienempi energiatiheys, vähemmän hiilihydraatteja, kuitua, tyydyttynyttä rasvaa ja kalsiumia sekä enemmän tyydyttymätöntä rasvaa, kolesterolia ja useita vitamiineja.

Kivikauden ruokavaliota noudatettaessa paranivat sokerihemoglobiini HbA1c, veren triglyseridipitoisuus, verenpaine, paino, vyötärönympärys ja HDL-kolesteroli enemmän verrattuna vertailuruokavalioon. Sokerinsiedossa ja CRP-tulehdusarvossa ei tullut eroja.

Tutkimuksen rajoitteena oli koehenkilöiden vähäinen määrä (13 kpl), ja tutkijat toivoivatkin laajempia tutkimuksia aiheesta. Tutkimus julkaistiin Cardiovascular Diabetology -lehdessä otsikolla "Beneficial effects of a Paleolithic diet on cardiovascular risk factors in type 2 diabetes: a randomized cross-over pilot study".


Muita kirjoituksiani missä Jari Ristirannalla on sormensa mukana pelissä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti