sunnuntaina, huhtikuuta 18, 2010

Syöpätautien täydentävä ravitsemushoito

**
Tämä on rohkea kirjoitus
. Syöpä tunnetusti aiheuttaa kaikkein suurinta huomiota mediassa, sillä jokainen tuntee syöpäpotilaita ja useimmat ovat jollakin lailla tekemisissä näiden tautien kanssa.

Ennen kuin kommentoit tätä kirjoitusta, tee niin kuin olen nähnyt shakinpelaajien tekevän: Istu käsiesi päällä lukiessasi tätä kirjoitusta ja vasta sitten kun olet ihan varma asiastasi, tee siirtosi. Viritä vasta sitten asiasta keskustelua kun sinulla ihan aidosti on jotain rakentavaa sanottavaa dosentti Matti Tolosen kirjoituksesta. Ehkä jokin omakohtainen kokemus, jonka haluat jakaa kanssamme.

Joka vuosi noin 27 000 suomalaista sairastuu syöpään. Suomessa elää noin satatuhatta syöpäpotilasta. Näistä luvuista näkee heti, ettei syöpätautien hoito pelasta läheskään kaikkia potilaita.

"Vain puolet syöpään sairastuneista ihmisistä paranee, joskin eri maiden välillä on suuria eroja. En usko syöpähoidon ongelmien ratkeavan minun elinaikanani", sanoi saksalainen syöpätutkija, nobelisti Harald zur Hausen, 72, Helsingin Lääkäripäivillä ja TV:n haastattelussa tammikuussa 2009.

"Solusalpaajilla hoidettujen potilaiden viiden vuoden eloonjäämisluvut ovat pysyneet käytännössä samoina vuosikymmenet. Valitettavasti vain kaksi prosenttia kaikista syövistä antaa vasteen kemoterapiaan", kirjoitetaan kaksinkertaisen nobelistin Linus Paulingin perustamilla sivuilla Orthomolecular.org. Syöpätautien professori Pentti Gröhnin mukaan teho on "sentään vähän parempi".

Solusalpaajien (kemoterapian) tarkoitus on tappaa syöpäsolut, mutta ne kykenevät toipumaan ja jatkavat jakaantumistaan, kirjoittaa British Journal of Cancer -lehti. Tutkimuksessa käsiteltiin sekä normaaleja soluja että syöpäsoluja laboratoriossa kolmella eri lääkkeellä, jotka käynnistivät solujen ohjelmoidun "itsemurhan" (apoptoosin). Normaalit, terveet solut tuhoutuivat, mutta syöpäsolut toipuivat, kun lääkkeiden vaikutus lakkasi.

"Syöpäsoluilla on pakotaktiikka, joka auttaa niitä selviämään kemoterapiasta", sanoo tutkimusta johtanut professori Ming-Chiu Fung.

"Tämä löytö avaa silmät etsimään vallan uusia keinoja syövän hoitoon", kommentoi Britannian syöpäjärjestön tiedottaja Lesley Walker (The Times online) . Kaiken lisäksi kemoterapia, etenkin 5-fluorourasiililla, voi vaurioittaa aivosoluja, mikä huonontaa potilaiden muistia, osoittaa Harvardin yliopiston tutkimus. Havainto puoltaa aivojen ja muiden kudosten suojaamista ravintolisillä syöpähoitojen sivuvaikutuksilta.

Ei olekaan ihme, että moni syöpäpotilas hakee apua vakiohoitojen lisäksi erilaisista täydentävistä hoidoista. Koululääketiede on suhtautunut niihin ehdottoman kielteisesti, mutta viime aikoina niitä on alettu tutkia vakavasti mm. Yhdysvaltain terveysviraston (NIH) alaisissa laitoksissa, Syöväntutkimuslaitoksessa (NCI) ja Täydentävän lääketieteen laitoksessa (NCCAM). Yhdysvaltain Syöväntutkimuslaitoksen verkkosivuilla kirjoitetaan myönteisesti ubikinonin käytöstä syövän tukihoitona.

Norjalainen suurtutkimus osoitti, että kalaöljyn ja muiden ravintolisien käyttö parantaa syöpäpotilaiden ennustetta. Raportin julkaisi International Journal of Cancer -lehti. Tutkimusaineistona oli peräti 68 528 syöpäpotilasta, jotka osallistuivat norjalaiseen naisten syöpätutkimukseen (Norwegian Women and Cancer). Heidän ravintolisiensä käyttöä selvitettiin kyselylomakkeella. Tulosten mukaan norjalaiset syöpäpotilaat olivat ahkeria ravintolisien käyttäjiä. Useimmat söivät kalanmaksaöljyä ja monet vitamiineja sekä hivenaineita.

"Keuhkosyöpäpotilailla, jotka ovat syöneet ravintolisiä jo ennen diagnoosia, on parempi eloonjäämisen ennuste", kirjoitti tohtori Guri Skeien työryhmä Tromssan yliopistosta.

Tulokset viittaavat siihen, että ravintolisät parantavat ennustetta etenkin keuhkosyövässä, mutta myös rinta- ja paksusuolen syövissä. Tutkijat hämmästelivät itsekin tuloksia. Heidän potilaansa käyttivät aivan tavallisia vapaasti saatavia ravintolisiä pakkausohjeiden mukaisesti.

Tutkijat tarkistivat ns. sekoittavat tekijät, kuten tupakointi ja iän vaikutus syöpäkuolemiin. Kalaöljyn päivittäinen käyttö vähintään vuoden ajan ennen diagnoosin asettamista, vähensi kuolemanriskiä 23 prosentilla kaikilla kiinteisiin kasvaimiin sairastuneilla ja 44 prosentilla keuhkosyöpään sairastuneilla. Muiden tässä tutkittujen ravintolisien kuin kalaöljyn, päivittäinen tai ajoittainen käyttö, vähensi 30–45 posentilla keuhkosyöpäpotilaiden riskiä kuolla tautiinsa.

Parhaan suojan antoi kalaöljyn ja muiden ravintolisien yhdistelmä.

Pitäisikö ravintolisiä käyttää ennen vai jälkeen diagnoosin?

"Jos ravintolisien käyttö on tärkeintä diagnoosin jälkeen, niin siinä tapauksessa meidän tuloksemme pikemminkin aliarvioivat ravintolisien vaikutusta. Vain osa potilaistamme oli aloittanut niiden käytön diagnoosin saatuaan. Toisaalta, jos ravintolisiä tarvitaan tiettynä annoksena ja pitkän aikaa, jotta vaikutus tulisi esille eloonjäämisenä, voi niiden käyttö olla tehokkainta ennen diagnoosia", pohtivat tutkijat.

Italialainen 44 syöpäpotilaan raportti puoltaa antioksidanttien ja muiden ravintolisien käyttöä syövän hoidossa.

Helsingin yliopiston syöpätautien professori Heikki Joensuun johtama lääkäriryhmä antoi potilaille solusalpaajahoidon lisäksi maitohappobakteereja (probiootteja) ja totesi hämmästyksekseen, että ne ehkäisivät syöpälääkkeen (5-fluorourasiilin) sivuvaikutuksia – ripulia ja vatsakipuja. Ravintolisän ansiosta potilaat sietivät paremmin lääkitystä, joka myös tehosi paremmin. Verrokkiryhmässä piti vatsavaivojen tähden useammin pienentää solusalpaajan annosta. Raportissaan lääkärit hämmästelevät, että "kas kun aikaisemmin ei ole huomattu antaa syöpää sairastaville ravintolisiä" (sic!).

"Maitohappobakteerien anto saattaa olla käytännöllinen ja hyvin siedetty keino vähentää 5-FU-kemoterapian aiheuttamaa ripulointia", kirjoittivat lääkärit British Journal of Cancer -lehdessä 16. lokakuuta 2007.

Ravintolisät voivat lisätä saattohoidossa olevan syöpäpotilaan elinikää keskimäärin 5 kuukautta ja joissakin tapauksissa jopa yli 2 vuotta, ilmenee tanskalais-englantilaisesta esitutkimuksesta. Ravintolisien tehokkuus perustuu synergiseen yhteisvaikutukseen. Tutkimuksen tulos on yhtä hyvä kuin uusimmilla lääkkeillä, sanoo tohtori Bob Lister, yksi tutkijoista. Hän toimii puheenjohtajana Lontoon Metropolitan-yliopiston laitoksessa nimeltään Institute of Brain Chemistry and Human Nutrition.

"Syöpäpotilaat kyselevät jatkuvasti, mitä he voisivat tehdä, ei välttämättä syövän parantamiseksi, vaan elämänlaadun kohentamiseksi, riippumatta siitä, kuinka paljon heillä on elinpäiviä jäljellä", sanoo tohtori Lister.

"Tärkeintä on, että nämä ravintolisät ovat erittäin turvallisia, eikä tutkimuksessamme ilmennyt mitään sivuvaikutuksia", hän lisää.

Lister piti esitutkimuksen tuloksia merkittävinä, ja ne puolsivat laajemman kliinisen tutkimuksen aloittamista ravintolisillä syövän tukihoitona.

Tutkijat perustelivat antioksidanttihoitoa mm. näin:

"Reaktiiviset hapen radikaalit (ns. vapaat radikaalit) kykenevät aktivoimaan kaikkia syövän kehityksen (karsinogeneesin) vaiheita. Yksinkertaistaen, tätä prosessia voidaan pitää soluvirheiden (mutaatioiden) jatkuvana kertymisenä solukkoon. Jos antioksidanttien yhdistelmällä on ehkäisevää vaikutusta, on todennäköistä, että se myös hidastaa prosessia myöhäisemmässä vaiheessa, toisin sanoen silloin kun syöpä on jo ilmaantunut.

Antioksidanttien syöpää estävästä vaikutuksesta on tiedossa useita yleisesti hyväksyttyjä mekanismeja. Niistä tärkeimpiä ovat vaikutukset sytokiineihin, inflammaatioon, tuumoria vaimentavan geeni53:n modulaatioon ja angiogeneesiin".

Antioksidantit estävät syöpää aiheuttavia sytokiineja (esimerkiksi IL8:aa ) ja hillitsevät siten syövän kasvua ja leviämistä. Ubikinoni pitää yllä hyvää kuntoa ja vastustuskykyä. Antioksidantteihin kuuluva karnosiini hidastaa ja estää pahanlaatuisen aivokasvaimen, glioblastooman, kasvua, ilmenee Leipzigin yliopiston neurokirurgien soluviljely- ja hiiritutkimuksista. He ehdottavat karnosiinia tämän erittäin pahalaatuisen (malignin) syövän täydentäväksi hoidoksi.

Puolalaiset syöpätutkijat suosittavat karnosiinia suojaamaan syöpälääkkeen (doksorubisiinin, DOX) aiheuttamia sivuvaikutuksia vastaan.

Omega-3-rasvahappoja tutkitaan vilkkaasti. Professori Pentti Gröhn hämmästytti suomalaiset kuulijansa yleisöluennollaan 7.11.2007 Fuengirolassa suosittelemalla syöpäpotilaiden tukihoidoksi E-EPA -nimistä kalaöljyä. Kalaöljyn merkitystä syövän täydentävänä hoitona tutkitaankin nykyään vilkkaasti eri puolilla. Omega-6/omega-3-rasvahappojen suhteen muutos – lisäämällä reilusti omega-3:n saantia – on eduksi syövässä (Carcinogenesis 2005 ).

Kalaöljy ehkäisee syövän kasvua ja jouduttaa syöpäsolujen ohjelmoitua kuolemaa (apoptoosia). Norjalaisen tutkimuksen mukaan EPA-rasvahappo ehkäisee leukemiasolujen lisääntymistä (proliferaatiota). Japanilaisen tutkimuksen mukaan E-EPA estää keuhkosyöpäsolujen kasvua (Cancer Science 2005 ).

Useat viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät paksu- ja peräsuolen syöpiä ja parantavat niiden ennustetta. Yhdysvaltain terveysviraston ja Harvardin yliopiston tuore raportti tukee käsitystä, että kalaöljyn runsas nauttiminen vähentää paksusuolen syövän riskiä.

Syöpään sairastuneen ihmisen EPAn tarve on ilmeisesti moninkertainen terveisiin verrattuna. Tavallinen ruokavalio – kaksi kala-ateriaa viikossa – sisältää EPAa alle 100 mg/vrk, kun syöpäpotilaan tarve on todennäköisesti 2 000–4 000 mg/vrk. Englantilainen syöpäbiologian professori Mike Tisdale suosittaakin syöpäpotilaille päivittäin 2 grammaa EPAa.

Lisäksi on syytä huomauttaa, että omega-3-rasvahapot ehkäisevät ja vaimentavat syöpätaudeissa vallitsevaa kroonista tulehdusta (inflammaatiota) minkä vuoksi kalaöljy on hyödyllinen lisä kaikille syöpäpotilaille.

Syöpäklinikat, muun muassa Birminghamin yliopistosairaala, ovat alkaneet antaa potilailleen puhdistettua omega-3-rasvahappoa, koska se tehostaa syövän hoitoa ja kohentaa potilaiden kuntoa ja vointia. Omega-3-rasvahapot ehkäisevät syöpäpotilaan kakeksiaa (kudostuhoa ja näivetystä). Vaikutus perustuu lihaksia hajottavien entsyymien vaimentamiseen (Cancer Letters 2005 ). Omega-3 sopii hyvin kemoterapiaan yhdistettynä (J Nutr. 2004 ). Omega-3 vastustaa omega-6-rasvahappojen haittoja. Jälkimmäisiä on muun muassa punaisessa lihassa, jonka runsas syönti lisää syöpäriskiä (Nature).

E-EPA on täysin turvallista suurinakin päiväannoksina. Eräs leukemiaa sairastava englantilainen potilas otti E-EPAa 12 grammaa päivässä 16 kuukauden ajan ilman mitään sivuvaikutuksia.

Tärkeimpiä syöpää ehkäiseviä luonnon yhdisteitä

  • lykopeeni
  • muut karotenoidit
  • C-, D- ja E-vitamiinit
  • foolihappo
  • vihreä tee (katekiinit)
  • soijan isoflavonoidit
  • kalaöljyn omega-3-rasvahapot
  • seleeni
  • valkosipuli
  • oligofruktoosit (FOS)
  • maitohappobakteerit
  • konjugoitu linolihappo (CLA)
  • karnosiini
  • berberiini
Lue tästä lisää ravintolisistä:

76 kommenttia:

  1. Ainakin naisia kiinnostanee tämä uusi tutkimustieto: D-vitamiini tappaa rintasyöpäsoluja!

    Soluviljelmissä ja hiirillä tehdyt uudet tutkimukset osoittavat, että D-vitamiini tappaa rintasyöpäsoluja ja pienentää ja jopa hävittää kasvaimia. Tutkimuksen tekijä tohtori JoEllen Welsh on tutkinut D-vitamiinia ja syöpää jo 25 vuotta New Yorkin valtionyliopistossa Albanyssa. Hän kertoi uudet mullistavat tutkimustuloksensa maliskuussa ABC-TV:n"Good Morning America" -lähetyksessä.

    D-vitamiinin lisääminen rintasyöpäsoluviljelyyn tappoi syöpäsoluja jo muutamassa päivässä. Teho oli yhtä hyvä kuin tamoksifeenilla, lääkkeellä jota käytetään yleisesti rintasyövän hoitoon.

    "D-vitamiini tunkeutuu syöpäsolun sisään ja käynnistää siinä ohjelmoidun solukuoleman (apoptoosin) samalla tavalla kuin tamoksifeeni", sanoo tohtori Welsh.

    D-vitamiinin vaikutus oli vielä dramaattisempi hiiriin ruiskutetuissa ihmisen rintasyöpäsoluissa. Muutaman viikon hoidon jälkeen hiirten rintasyöpäkasvaimet pienenivät kooltaan keskimäärin alle puoleen. Jotkin kasvaimet hävisivät kokonaan, sanoo Welsh. Samanlaisia tuloksia on saatu aikaisemmin hoidettaessa hiirten paksusuoli- ja eturauhassyöpiä D-vitamiinilla, hän lisää.

    Uutinen on herättänyt valtavaa mielenkiintoa mediassa. ABC Newsin verkkosivuilla siitä käydään vilkasta keskustelua.

    Katso video

    Rintasyöpäpotilaan D-vitamiinin tarve on todennäköisesti paljon suurempi kuin viranomaissuositus (7,5 mikrogrammaa). Potilaan S-D-25:n tulee nousta vähintään 175 nmoliin/l, sanovat amerikkalaiset lääkärit, jotka antavat rintasyöpäpotilailleen D-vitamiinia 1250 mikrogrammaa päivässä. S-D-25:n turvaraja on 250 nmol/l ja toksisuuden raja-arvo 500 nmol/l.

    VastaaPoista
  2. Syöpätutkimus ja syövän hoidot ovat keskittyneet pääasiassa estämään primaarituumorin kasvua, vaikka syöpäkuolemista 90 % johtuu emäkasvaimesta irronneista anoikis-resistenteistä soluista. Anoikis tarkoittaa solujen ohjelmoitua kuolemaa solun menettäessä yhteytensä äitikasvaimeen. Etäpesäkkeitä lähettävät syöpäsolut kykenevät irrottautumaan kasvaimesta ja kulkeutumaan elossa muualle elimistöön (esim. eaivoihin tai keuhkoihin), jossa ne jatkavat lisääntymistään. Nämä solut ovat anoikis-resistenttejä.

    Syöpätutkijoiden käsitykset alkavat kuitenkin muuttua, kävi ilmi viime vuonna Bostonissa pidetyssä American Association for Cancer Research -yhdistyksen konferensissa Frontiers in Basic Cancer Research. Asiasta raportoi maailman johtava tiedelehti Nature.

    Berberiinin käyttö rintasyövän hoidossa edustaa juuri tätä utta suuntausta, jolla vähennetään syövän leviämisen riskiä.

    Korealaiset syöpätutkijat ovat näet osoittaneet, että berberiini tehoaa myös lääkkeille vastustuskykyisiin rintasyöpäsoluihin. Lisäksi berberiini tuhoaa myös anoikis-resistenttejä rintasyöpäsoluja ja vähentää etäpesäkkeiden riskiä, ilmenee toukokuussa ilmestyvästä Phytomedicine-lehden raportista.

    VastaaPoista
  3. Uusi kanadalainen tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan ravintolisänä otettu D-vitamiini estää rintasyöpää. Sitä vastoin ruuasta saadulla D-vitamiinilla ja kalkilla ei havaittu rintasyöpää estävää vaikutusta. Raportin julkaisi 14.4.2010 maailman johtava ravitsemuslääketieteen lehti American Journal of Nutrition.

    VastaaPoista
  4. Diabetes lisää riskiä sairastua syöpään. Syöpä ja diabetes on erittäin huono yhdistelmä. Diabetesta potevilla syöpäpotilailla on näet kaksinkertainen riski kuolla leikkauksen jälkeen verrattuna -leikattuihin ei-diabeetikko-syöpäpotilaisiin kertoo uusi Diabetes care.

    Diabeetikon itsehoidosta ruokavaliolla ja ravintolisillä voi lukea maksuttomasta Hyvän diabeteshoidon oppaasta , jonka voi ladata netistä tai hakea terveyskaupasta.

    VastaaPoista
  5. Syövästä ja ravintotekijoistä (mm. vitamiineista) julkaistaan jatkuvasti yllättäviä tietoja.

    K-vitamiini, joko ravinnosta tai purkista, voi Mayo-klinikan uuden tutkimuksen mukaan ehkäistä (ja ehkä hoitaakin) imukudoksen syöpää eli non-Hodgkinlymfoomaa (NHL). Tämä tauti sai osakseen suurta julkisuutta Suomessa silloin kun jääkiekkoilija Saku Koivu sairastui siihen (nyt hän on tiettävästi toipunut).

    NHL:n riski on noin 45 % pienempi henkilöillä, joiden K-vitamiinin saanti on 108 mikrogrammaa (µg) päivässä verrattuna 30 µg saaviin. Raportti esitettiin Annual Meeting of the American Association for Cancer Research (AACR) -kokouksessa. Tämä on ensimmäinen raportti K-vitamiinin merkityksestä NHL-taudissa. Tutkimuksen rahoitti National Cancer Institute ja sitä selostaa tänään Nutraingredients.com

    VastaaPoista
  6. Berberiini on ikivanha kasvisrohto. Se suojaa kromosomeja vaurioilta, jotka voivat käynnistää syövän, ilmenee uudesta intialaisesta tutkimuksesta. Se ilmestyi Basic and Clinical Pharmacology and Toxicology -lehdessä, jota julkaisee pohjoismainen farmakologinen yhdistys (Nordic Pharmacological Society).

    Tutkimus osoitti, että berberiini kykenee estämään DMBA -nimisen yhdisteen kromosomeissa aiheuttamaa klastogeneesiä. Sillä tarkoitetaan biologiassa prosessia, jossa jokin yhdiste aiheuttaa esim. kromosomissa emäsparien järjestyksen muutoksen, repeämisen tai hajoamisen. Klastogeneesiä tutkitaan vilkkaasti, koska kaikki syövät ilmeisesti johtuvat siitä.

    Tässä työssä havaittiin, että berberiinillä on tehokas antiklastogeeninen vaikutus. Se perustuu mm. sen kykyyn estää solurasvojen härskiintymistä (lipidiperoksidaatiota), tulkitsevat tutkijat

    Tutkimus vahvistaa sitä käsitystä, että berberiini ehkäisee syöpää ja voi olla hyödyllinen ravintolisä sen täydentävässä hoidossa.

    PubMed-tietokannassa on tällä hetkellä 260 dokumenttia hakusanaparilla "berberine cancer". Berberiini on Suomessa ravintolisä.

    VastaaPoista
  7. Edelliseen kommenttiin liittyen:
    Suomalaisessa Wikipediassa selostetaan berberiinitutkimuksen nykytilaa.

    Wikipediassa on myös englanniksi laaja artikkeli berberiinistä. Viime aikoina päteviä tutkimuksia on julkaistu paljon.

    VastaaPoista
  8. Tuore tutkimus kalaöljyn omega-3-rasvahappojen paksusuolen syöpää ehkäisevästä vaikutuksesta on saanut osakseen erittäin laajaa huomiota netissä monilla terveyssivustoilla Tänään sen uutisoi Reuters Health.

    Olen lukenut hämmästyneenä Suomen Lääkärilehden selostusta toisesta tutkimuksesta, jossa ikääntyville ihmisille oli annettu pienehkö päiväannos (700 mg/vrk) kalaöljyn omega-3:a, eikä sillä havaittu mitään myönteistä vaikutusta verrattuna lumeena annettuun oliiviöljyyn. Nyt sitten toitotetaan lääkärilehdissä: Kalaöljystä ei ole hyötyä ikääntyville ravintolisänä.

    Tämä on juuri niitä surkeita ei-positiivisia nollatutkimuksia, joista Reijo Laatikainen kaipaa selostuksia nettiin. Eivätkö tutkijat ja Suomen Lääkärilehden uutisankkuri tiedä, ettei oliiviöljy ole sopiva lume kalaöljytutkimuksissa, koska silläkin on tunnetusti hyviä vaikutuksia terveyteen. Olisi pitänyt antaa täysin inerttiä lumetta ja paljon reilumpi annos omega-3-rasvahappoja (vähintään 2-3 grammaa päivässä), jolloin tulos olisi voinut olla aivan toisenlainen. Mutta ehkä tutkijoiden tarkoitus olikin tuottaa ei-positiivinen tulos???

    VastaaPoista
  9. Berberiini estää haimasyöpäsolujen kasvua, osoittaa uusi saksalaistutkimus. Sen julkaisi arvostettu syöväntutkimuslaitos (German Cancer Research Center (DKFZ), Heidelberg) Georg Thieme -kustantamon tiedelehdessä Planta Medica (May 7, 2010)

    Haimasyöpä kuuluu kaikkein aggressiivisimpiin syöpätauteihin, ja se yleistyy kaikkialla maailmassa. Suomessa todetaan vuosittain noin 700 uutta tapausta. Sairaus löytyy harvoin varhaisvaiheessa. Taudin esiintymishuippu on 70 vuoden iässä, mutta joskus sitä tavataan nuorillakin ihmisillä. Taudin ennuste on huono, eivätkä solusalpaajat (esim. yleisimmin tähän tautiin käytetty gemsitabiini) tehoa kovinkaan hyvin. Tästä syystä syöpätutkijat etsivät kuumeisesti uusia tehokkaista hoitokeinoja.

    Heidelbergin syövän tutkimuslaitoksen genomianalyysiosasto tutki berberiinin vaikutusta haimasyöpäsolujen mRNA-geenin ilmentymiseen (ekspressioon) ja solujen kasvuun. Berberiini osoitti selektiivistä affiniteettia syöpäsoluihin 24 tunnin kuluessa. Berberiini aktivoi tiettyjä geenejä, aiheutti DNA:n interkalaatiota ja tappoi syöpäsoluja. DNAn interkalaattoreita käytetään kemoterapiassa estämään DNA:n kopiointia nopeasti kasvavissa syöpäsoluissa. Näin ollen berberiini vaikuttaa lupaavalta luonnon kemoterapeutilta haimasyövässä.

    VastaaPoista
  10. Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on lupaava ravintolisä suolistosyöpien täydentävään hoitoon, kirjoittavat japanilaiset tutkijat uudessa raportissaan.
    Tämä vahvistaa aikaisempia havaintoja ubikinonin tärkeästä merkityksestä syöpäpotilaille.
    Itse suosittelen heille 200-300 mg vuorokaudessa. Ravinnosta sitä saadaan keskimäärin vain noin 5 mg/vrk, joten pelkällä ruokavalion muutoksella ei voida saada riittävää määrää.

    VastaaPoista
  11. Vihreän teen on osoitettu jo kauan sitten estävän syöpäsolujen kasvua mm. estämällä angiogeneesiä (veri- ja imusuonten patologista uudiskasvua). Nyt Mayo-klinikan uusi tutkimusraportti osoittaa, että vihreästä teestä voi todella olla hyötyä kroonisen lymfaattisen leukemian hoidossa. Kun arvostetut tutkimuslaitokset julkaisevat tällaisia raportteja luonnonaineista, ei ole ihme että niiden suosio kasvaa syöpätautien täydentävänä hoitona.

    Myös D-vitamiini, kalaöljyn EPA-rasvahappo ja berberiini kuuluvat luonnonaineisin, jotka estävät syöpäsolujen kasvua ja kohentavat potilaan yleiskuntoa.

    VastaaPoista
  12. Uusi hiirillä tehty tutkimus osoittaa, että ubikinoni eli koentsyymi Q10 suojaa munuaisia cisplatina-nimisen yleisessä käytössä olevan solusalpaajan (sytostaatin) aiheuttamilta vaurioilta. Tämäkin raportti vahvistaa jo ainakin 25 vuotta esittämääni käsitystä, jonka mukaan ubikinoni voi olla syöpäpotilalle hyödyllinen ravintolisä. Lue lisää suomeksi

    VastaaPoista
  13. Ubikinoni ehkäisee paksusuolen syöpää

    Uusi etelä-korealainen rottakoe osoittaa, että ubikinoni estää paksusuolen syöpää.

    Tutkimus tehtiin Kyungnam-yliopiston ravitsemustieteen laitoksella Koreassa. Siinä kävi ilmi, että ubikinoni ehkäisi 20 % paksusuoleen ilmaantuvista syövän esiasteista (engl. aberrant crypt foci, ACF), joita rotille aiheutettiin syöpää aiheuttavalla yhdisteellä nimeltään 1,2-dimetyylihydratsiini (DMH). Lisäksi ubikinoni ehkäisi DMH:n aiheuttamia DNA-muutoksia valkosoluissa sekä tulehdusta aiheuttavan COX-2- ja iNOS-geenien ilmentymistä rottien suolen limakalvoilla ja syöpäkudoksissa.

    "Nämä havainnot viittaavat siihen, että ubikinonilla on kemoterapeuttista aktiviteettia”, päättelevät tutkijat.

    Raportti vahvistaa entisestään käsitystä. jonka mukaan ubikinoni ehkäisee syöpää ja siitä on hyötyä syövän täydentävässä hoidossa.
    Lue lisää suomeksi

    VastaaPoista
  14. Tuossa aloitustekstissä mainitusta foolihaposta. Ainakaan keuhkosyövän hoidoksi en ymmärrä miten sitä voi suositella, koska se lisää syöpäkuolemia ainakin tässä tutkimuksessa. Se näyttäisi tosin ehkäisevän syövän syntyä, mutta jo alkaneisiin syöpiin se vaikuttaisi siten, että syöpäkasvain kasvaa entistä kiivaammin foolihapon takia:

    http://www.poliklinikka.fi/terveysuutiset/&id=2911567
    Nyt julkaistussa tutkimuksessa kartoitettiin kahden sydäntutkimuksen aineistoista, miten B-vitamiinihoidot vaikuttavat syövän ja kuolleisuuden vaaraan. Tutkimuksiin osallistui yhteensä 6 800 norjalaista sydänpotilasta, jotka satunnaistettiin neljään hoitoryhmään vuosina 1998-2005. Osallistujia seurattiin aina vuoden 2007 loppuun.

    Yhteen ryhmään kuuluvat saivat päivässä foolihappoa 0,8 mg, B12-vitamiinia 0,4 mg ja B6-vitamiinia 40 mg. Toiseen ryhmään kuuluvat saivat saman määrän foolihappoa ja B12-vitamiinia, kolmanteen ryhmään kuuluvat pelkästään B6-vitamiinia ja neljänteen ryhmään kuuluvat lumelääkettä.

    Toisin kuin useissa länsimaissa Norjassa foolihappoa ei lisätä viljatuotteisiin. Tutkimusjakson aikana foolihappopitoisuudet suurenivat sitä saaneilla keskimäärin kuusinkertaisesti.

    Tuloksista ilmeni, että foolihappoa ja B12-vitamiinia saaneilla oli 21 prosenttia suurempi riski sairastua syöpään kuin muilla tutkittavilla. Samoin syöpäkuolemat olivat 38 prosenttia yleisempiä foolihappoa ja B12-vitamiinia saaneilla kuin muilla osallistujilla.

    Lisäksi foolihappoa ja B12-vitamiinilisää saaneiden kokonaiskuolleisuuden riski oli 16 prosenttia, kun se muilla jäi vajaaseen 14 prosenttiin. Erot ryhmien välillä selittyivät suurimmaksi osaksi lisääntyneillä keuhkosyöpätapauksilla. B6-vitamiini ei yksistään vaikuttanut syöpä- tai kuolleisuusriskiin.

    JAMA-lehdessä julkaistut havainnot vahvistavat kokeellisten tutkimusten tuloksia, joiden mukaan foolihapon puute edistää syövän kehityksen ensivaiheita ja suuret annokset syöpäsolujen kasvua. Tarvitaan kuitenkin lisätutkimuksia varmentamaan norjalaistutkimuksen havaintoa foolihapon ja B12-vitamiinilisien yhteydestä suurentuneeseen syöpäriskiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti sama vuorovaikutus mekanismi kuin esim. seleenillä ja E-vitamiinilla.Yhdistelmä toimii mutta yksi aine suurina annoksina aiheuttaa haittaa.

      Poista
  15. Tolonen: "omega-3-rasvahapot ehkäisevät ja vaimentavat syöpätaudeissa vallitsevaa kroonista tulehdusta (inflammaatiota) minkä vuoksi kalaöljy on hyödyllinen lisä kaikille syöpäpotilaille. "

    Onkohan ihan noin? Varmaan omega-3:sta on hyötyä joissakin muissa sairauksissa, mutta ainakin tämän vähän virallisemman lähteen mukaan nimenomaan syöpätaudeissa ei siitä taida olla hyötyä:

    http://wiki.medpedia.com/Evidence_Report:_Effects_of_Omega-3_Fatty_Acids_on_Cancer#Evidence_for_Modification_of_Response_to_Omega-3_Fatty_Acids_by_Immune_Status

    Tähän katselmukseen ei otettu mukaan heikkotasoisia tutkimuksia, ks. tutkimuskriteerit (Data Extraction and Analysis).

    VastaaPoista
  16. Maailmankuulun Mayo-klinikan tutkijat suosittelevat Nutrition-lehdessä D-vitamiinilisää rintasyöpäpotilaille. Tästä vitamiinista on heille merkittävää hyötä, sanovat tutkijat. Lue lisää englanniksi

    Näin se vitamiinihoito vaan tulee mukaan koululääketieteeseen, vaikka sitä vastustivat ankarasti Suomessakin arkkiatri Risto Pelkonen, Jussi Huttunen, Antti Aro, vähäisemmistä vaikuttajista nyt puhumattakaan. Itse suosittelen syöpäpotilaille D-vitamiinia niin paljon, että sen pitoisuus seerumissa (S-D-25 nousee noin 150 nmoliin/l. Turvallinen ylärajahan on 250 nmol/l. Käytännössä tarve on 1–2,5 mikrogrammaa painokiloa kohti vuorokaudessa, kuten Christern grafiikasta voidaan päätellä.

    VastaaPoista
  17. Amerikan syöpäyhdistys esittää mielipiteensä lisäravinteista.

    http://caonline.amcancersoc.org/cgi/content/full/56/6/323

    Nutrition and Physical Activity During and After Cancer Treatment: An American Cancer Society Guide for Informed Choices

    The use of dietary supplements such as vitamins, minerals, and herbal preparations during cancer treatment remains controversial.

    For example, it may be counterproductive for survivors to take folate supplements or to eat fortified food products that contain high levels of folate when receiving methotrexate, a chemotherapy drug that acts by interfering with folate metabolism.4

    Many dietary supplements contain levels of antioxidants (such as vitamins C and E) that exceed the amount recommended in the Dietary Reference Intakes for optimal health.19–22 At the present time, most cancer experts advise against taking higher doses of supplements with antioxidant activity during treatment because antioxidants could prevent the cellular oxidative damage to cancer cells that is required for treatments such as radiotherapy and chemotherapy to be effective.23,24 In contrast, others have noted that the possible harm from antioxidants is only hypothetical and that there may be a net benefit to help protect normal cells from the collateral damage associated with these therapies.25 Whether antioxidants or any other dietary supplements specifically are beneficial or harmful is a critical question without a clear scientific answer at this time.26–29

    Given this uncertainty, until more evidence is available that suggests more benefit than harm, it is prudent for cancer survivors receiving chemotherapy or radiation therapy to avoid exceeding more than 100% of the daily value for antioxidant-type vitamins such as vitamins C and E during the treatment phase.19–22

    VastaaPoista
  18. Edellä selostettu CA Cancer J Clin 2006; 56:323-353 raportti suosittaa monivitamiinitabletin käyttöä syövän tukihoitona niille, jotka eivät voi syödä suositusten mukaan (kuten monet syöpäpotilaat eivät voi, etenkään rankkojen hoitojen aikana). Suositus edustaa uutta ajattelutapaa suhteessa ravintolisiin. Ennen Suomessakin syöpälääkärit kielsivät niiden käytön potilailtaan ehdottomasti. Lisäksi kirjoituksessa todetaan, että viranomaissuositusta suurempien vitamiini- ja kivennäisainevalmisteiden käytöstä on syytä keskustella yksilöllisen tarpeen mukaan. Kirjoitus ei siis mitenkään tyrmää niidenkään käyttöä.

    ”A daily multivitamin supplement in amounts equivalent to 100% of the Daily Value is a good choice for anyone who, for whatever reasons, cannot eat a healthful diet,110,111 but the need for vitamin and mineral supplements in higher doses should be assessed and discussed on an individual basis.”

    Lisäksi on syytä ottaa huomioon, että tässä kirjoituksessa puhutaan vain vitamiineista ja kivennäis- ja hivenaineista. Kalaöljystä, ubikoninista, berberiinistä. genisteiinistä yms. ei puhuta mitään. Niistä onkin julkaistu paljon myönteisiä tutkimuksia viitatun kirjoituksen ilmestymisen jälkeen. Esimerkiksi berberiini voi ehkäistä vakiohoitojen haittavaikutuksia.

    Uutinen:

    Verenpainelääkkeet, jotka kuuluvat angiotensiisireseptorin estäjiin lisäävät syöpäriskiä, uutisoi Reuters Health tänään. Tähän ryhmään kuuluvat Micardis, Cozaar, Atacand, Diovan, Avapro, Benicar ja Tevetan.

    Raportti antaa siis aihetta suositella näitä lääkkeitä käyttäville henkilöille syövältä suojaavaa ruokavaliota ja ravintolisiä, kuntoliikuntaa ja tietenkin ehdottomasti tupakan ja liian alkoholin välttämistä.

    VastaaPoista
  19. Kalaöljy ehkäisee syöpää, osoittaa jälleen uusi jättisuuri amerikkalaistutkimus. On luonnollista ajatella, että myös syöpään sairastuneet ihmiset hyötyvät kalaöljyn käytöstä muun hoidon tukena.

    VastaaPoista
  20. Tolonen: "Kalaöljy ehkäisee syöpää, osoittaa jälleen uusi jättisuuri amerikkalaistutkimus. On luonnollista ajatella, että myös syöpään sairastuneet ihmiset hyötyvät kalaöljyn käytöstä muun hoidon tukena."

    (boldaukset minun)

    Sinänsä hienoa, jos tuo olisi totta.
    Ei tuo tutkimus kuitenkaan sellaista osoittanut. Korrelaatio ei ole sama kuin kausaalisuus. Olisi hyvä, jos et vääristelisi lähteitäsi tässäkään keskustelussa ja väittäisi niiden osoittavan jotakin, mitä ne eivät osoita. Kannattaisi pitäytyä tosiasioihin.

    Arveluita: lisäravinteita käyttävät ihmiset lienevät terveystietoisempia, ja syönevät terveellisemmin, esimerkiksi monipuolisemmin kasvikunnan tuotteita. Ja mistäs sitä tietää, jos vaikka kalaöljyihin lisätty D-vitamiini olisikin se selittävä tekijä, tai joku ihan muu asia selittäisi löydökset. Minä en tiedä, mikä se selittävä tekijä voisi olla, mutta ainakaan tuon tutkimuksen perusteella ei voi esittää suosituksia kalaöljyistä, mitä tutkijat itsekään eivät tee:


    "Studies of dietary intake of fish or omega-3 fatty acids have not been consistent.
    ...
    However, White cautioned against gleaning any recommendations from the results of one study.

    "Without confirming studies specifically addressing this," she said, "we should not draw any conclusions about a causal relationship."

    VastaaPoista
  21. Monivitamiinivalmisteita syövät naiset saavat useammin rintasyövän, kertoo ruotsalainen jättitutkimus (n= 35,000). "Vaikka emme tiedä, onko kyseessä kausaalinen yhteys, tulokset ovat hälyttäviä."


    http://www.thelocal.se/25978/20100409/

    Among the women taking at least seven vitamin pills per week, the risk of contracting breast cancer increased by 19 percent in comparison with those who did not take vitamins at all.

    VastaaPoista
  22. Lapsuudessaan syöpään sairastuneilla (ja siitä selvinneillä) on muita suurempi riski kuolla ennenaikaisesti, osoittaa uusi suuri tutkimus. Tämäkin puoltaa syövältä suojaavien ravintolisien jatkuvaa käyttöä.

    VastaaPoista
  23. Tolonen: "Tämäkin puoltaa syövältä suojaavien ravintolisien jatkuvaa käyttöä."

    Eihän tuossa mainittu sanallakaan ravintolisiä. Ihme argumentaatiota. Täysin tuulesta temmattuja väitteitä.

    VastaaPoista
  24. Tolonen: "Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on lupaava ravintolisä suolistosyöpien täydentävään hoitoon, kirjoittavat japanilaiset tutkijat uudessa raportissaan.
    Tämä vahvistaa aikaisempia havaintoja ubikinonin tärkeästä merkityksestä syöpäpotilaille.
    Itse suosittelen heille 200-300 mg vuorokaudessa. "

    Unohdat mainita, että Q10:lla on yhteisvaikutuksia joidenkin syöpälääkkeiden kanssa (ja verenpainelääkkeiden ja verenohennuslääkkeiden jne.) ja että (synteettisistä) antioksidanteista syöpähoitojen lisänä pitäisi ehdottomasti keskustella onkologin kanssa ennen kuin aloittaa niiden käyttämisen. "Always speak to your oncologist before taking antioxidants along with chemotherapy."

    http://www.umm.edu/altmed/articles/coenzyme-q10-000295.htm

    VastaaPoista
  25. Parahin S -nimimerkillä esiintyvä! Varmaan ymmärrät, että olen joutunut joitakin kommenttejasi poistamaan. Käyt aika kovasti Matti Tolosen kimppuun. Annan tämän kommentin (ja monet muut kommenttisi) jäädä tähän yhteyteen, muistuttamaan meitä lukijoita poikkeavasta näkemyksestäsi. Arvostan haluasi olla kriittinen ravintolisien suhteen. Varmaankin ravintolisien suhteen esiintyy ylilyöntejä, mutta on ravintolisissä myös paljon arvokasta ja puolustettavaa. Toivon, että lukija myös ymmärtää missiosi: et ole tuhoamassa Matti Tolosen elämäntyötä vaan haluat nimenomaan keskustella ravintolisistä - kriittisesti. Näin olen asian ymmärtänyt.

    VastaaPoista
  26. Mitä tarkoitat poikkeavalla näkemyksellä (joka minulla mielestäsi on)? Mistä se poikkeaa? Varmaan se ainakin poikkeaa kansan yleisestä mielipiteestä, jos kansa on sitä mieltä, että "mitä enemmän synteettisiä lisäravinteita, sitä parempi terveydelle". Miljoona kärpästä voi olla väärässä...

    Olet ymmärtänyt oikein, haluan keskustella kriittisesti ravintolisistä, ja uskon jopa että joistakin ravintolisistä voi olla hyötyä rajatuissa tapauksissa, esimerkiksi sellaisissa puutostiloissa, joita ruokavaliomuutokset korjaavat heikosti (onko sellaisia?). (Jos haluaisin "tuhota Tolosen elämäntyön", olisi keskustelu hänen kanssaan aivan väärä keino, koska sehän vain lisään hänen näkyvyyttään - kaikki huomio on hyvää huomiota markkinoijalle)

    Toisaalta en usko, että terve, monipuolisesti syövä ihminen tarvitsisi kourakaupalla synteettisiä ravintolisiä, joista voi pahimmassa tapauksessa olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä, nk. tässäkin keskustelussa on käynyt ilmi.

    Minua hirvittää nämä tällaiset keskustelut kuin tämä, jossa mainostetaan kuolemansairaille ihmisille lisäravinteita, jotka voivat pahimmassa tapauksessa estää tiettyjen solusalpaajien toiminnan, eli jotka voivat estää syöpähoitojen tehokkaan toiminnan. Esimerkkinä jo aiemmin mainittu foolihappo. Lääkkeiden mukana tulee lääkeinfo, jossa varoitetaan yhteisvaikutuksista, mutta ravintolisien mukana ei taida tulla? Siksi yhteisvaikutukset on hyvä nostaa esiin. Ne pitäisi nostaa esiin joka kerta, kun esitetään jokin terveysindikaatio ravintolisien otolle.

    VastaaPoista
  27. S.,

    Itsekin toin aiemmin esiin foolihappotutkimuksia, jotka eivät olleet ollenkaan imartelevia. Yksi syy on se että synteettisyys on aina ongelmien kerjäämistä, toisaalta luonnosta yksittäisten "ihmeaineiden" kuten E-vitamiinin kanssa tulee joukko muita aineita, jotka aktivoivat sen toimintaa. C-vitamiini on klassinen esimerkki. Myös D-vitamiinia auttaa moni ravinne, esimerkiksi magnesium auttaa ja A-vitamiini häiritsee - näin hyvin karkeasti sanottuna.

    En oikein usko, että synteettisten vitamiinipurkkien määrän lisäämien lääkekaappiin ratkaisee tuotakaan ongelmaa. Luonnonmukaisemmin tuotetut ruoat ovat optimaalinen vaihtoehto ja johon tulisi pyrkiä, mutta joissain tapauksissa ravintolisät voivat todella auttaa.

    Urheilupuolella kaikenlaista kokeilleena voin sanoa, että hillitystä roinaamisesta on kyllä hyötyä. On toinen asia, kannattaako koko harjoittelua perustaa purkeille tai jatkaa ryynien popsimista silloinkin, kun ei aio/voi liikkua niin paljon haluaisi.

    Sama pätee terveesee elämiseen ja sairauksien ehkäisyyn ja hoitoonkin.

    Todella hyödyllisten ravintolisien lista ei mielestäni edelleen ole kovin pitkä. Se on sitäkin tärkeämpi.

    Magnesiumin saaminen ravinnosta ei ole helppoa maaperän kuihtumisen vuoksi, kalsiumia saadaan liikaakin mikäli muita luustoon vaikuttavia ravinteita korvataan, D-vitamiinia saadaan elimistön tarpeesta vain murto-osa, omega 3-rasvahappoa kaikkia tarvitaan lisää niin paljon että kalaa pitäisi syödä kerran päivässä(!) ja useista harvinaisemmista voi olla hyötyä terveillekin kohtuudella käytettynä.

    Ravintolisistä sekin pitää mainita, että uunituoreessa (muistaakseni) AJCN:n artikkelissa glukosamiinin käyttö vähensi kokonaiskuolleisuutta, muiden tutkimuksessa olleiden ryynien ei.

    Jos urheilee ja haluaa suojella niveliään JA parantaa yleisterveyttään jollain tavoin, niin glukosamiini vaikuttaisi ihan hyvältä lisältä.

    VastaaPoista
  28. Kaikki tutkimukset eivät ylistä omega-3:aa. Erään mukaan se voi heikentää immunipuolustusta, mikä ei ollenkaan ole hyvä syöpätaudin torjunnassa.

    http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=7698/type=1
    Omega 3 -rasvahappokielto pandemian ajaksi?
    Julkaistu 07.09.2009 10.58

    Ruotsissa pohditaan, pahentavatko omega 3 -rasvahapot influenssa A(H1N1) -pandemian seurauksia.

    Magnus Lindskog Uppsalan yliopiston kliinisen farmakologian laitokselta muistuttaa rasvahapon mahdollisista terveyshaitoista.

    – Tavalliseen influenssaan verrattuna H1N1 näytttäisi tekevän pahempaa vahinkoa sairastuneiden hengitystielimakalvoille. Tässä yhteydessä on hyvä nostaa esiin joitakin tutkimuksia, jotka osoittavat omega 3 -rasvahapon jopa heikentävän immuunivastetta.

    Lindskog nostaa esiin muun muassa vuonna 1999 tehdyn eläinkokeen. Siinä kalaöljylisää saaneilla hiirillä havaittiin influenssavirustartunnan jälkeen huomattavasti korkeammat virusmäärät kuin niillä hiirillä, jotka olivat olleet normaalilla ruokavaliolla.

    Lisäksi kalaöljyä saaneiden hiirien gammainterferonin ja tiettyjen IgA- ja IgG -vasta-aineiden tuotanto oli vähentynyt, huomauttaa Lindskog Läkartidningen -lehdessä.

    VastaaPoista
  29. C-vitamiini estää syövän kasvua, osoittaa uusi uusiseelantilainen tutkimus. Tästä aiheesta on taitettu peistä vuosikymmeniä ja nyt asia on todistettu tieteellisesti. Syöpäpotilaalle voi siis suositella C-vitamiinia ruoan lisänä.

    VastaaPoista
  30. Kalaöljyn omega-3-rasvahapot estävät rintasyövän kasvua osoittavat NorthShore University HealthSystem Research Instituten (Illinois) tutkimukset (Carcinogenesis 2010; 31(3):489-495). Kalaöljy esti polycom-ryhmän proteiineja (PcG), joiden ilmentyminen on lisääntynyt monissa ihmisen syöpätaudeissa, rintasyöpä mukaan lukien. Tutkijat totesivat myös että rintasyöpäsoluihin lisätyt omega-3-rasvahapot vaimensivat PcG-geeniä ja estivät syöpäsolujen invaasiota naapurikudoksiin. Tulokset tukevat käsitystä, jonka mukaan omega-3-rasvahapot (mutta ei omega-6:t) estävät rintasyöpää.
    http://carcin.oxfordjournals.org/cgi/content/short/31/3/489

    Raportti tukee Fred Hutchinson Syöväntutkimuslaitoksen VITamins And Lifestyle (VITAL) -tutkimuksen (Seattle( tutkimuksen tuloksia 35 000 naisen aineistossa.

    Lue lisää tutkimuksia kalaöljyn vaikutuksesta rintasyöpään
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=admin&view=news&id=1768

    VastaaPoista
  31. VITAL-tutkimus on nyt uutisoitu lääkäreiden lukemassa MedScapessa. Pidän tätä tärkeänä, sillä lääkäreiden peruskoulutuksessa asia ei ole tullut esille.

    VastaaPoista
  32. Berberiini estää kohdunkaulan syöpäsolujen kasvua, osoittaa uusi tutkimus Lue lisää suomeksi aiheesta Berberiini ja syöpä

    VastaaPoista
  33. Tolosen C-vitamiini-linkki ei auennut.

    Hesari kirjoitti:

    Vitamiinit voivat lisätä ennenaikaisen kuoleman riskiä

    16.4.2008 12:07
    A A

    Helsingin Sanomat

    Vitamiinilisät voivat lisätä ennenaikaisen kuoleman riskiä, kertoo tuore tutkimus. Kööpenhaminan yliopiston tutkijat huomasivat, että terveiden ihmisten nauttimat lisäravinteet, kuten vitamiinilisät, eivät lisänneet tutkittavien odotettavissa olevaa elinikää. Sen sijaan ne lisäsivät ennenaikaisen kuoleman riskiä jopa 16 prosentilla, kertoo brittilehti Telegraph verkkosivuillaan.

    Ihmiset nauttivat lisäravinteita, kuten A-, C- ja E-vitamiinia, saadakseen lisäsuojaa tauteja vastaan. Tutkijoiden mukaan lisäravinteet kuitenkin sekoittavat terveiden ihmisten luonnollisen vastustuskyvyn ja lisäävät siten kuolemanriskiä.

    Vitamiinilisien tehoa tai pitkäaikaisia vaikutuksia ei ole juurikaan tutkittu. Vitamiinien teho perustuukin lähinnä ihmisten olettamuksiin. Tutkijat eivät esimerkiksi löytäneet todisteita sille, että C-vitamiinin nauttiminen lisäisi vastustuskykyä tauteja vastaan. Lukuisat ihmiset nauttivat C-vitamiinia ehkäistäkseen esimerkiksi flunssaa.

    Tutkijat suosittelevat, että ihmiset turvaisivat vitamiinien saannin terveellisellä ja monipuolisella ruokavaliolla ja välttäisivät turhien pillereiden syöntiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näiden VUO-RO-VAI-KU-TUK-SES-TA keskenään on kyse.Tutkimuksessa jälleen kerran tehtiin virhe jossa ei huomioitu antioksidanttivitamiinien ja esim. seleenin keskinäistä vuorovaikutusta.Yksin ja suurina annoksina esim. E-vitamiini aiheuttaa haitallisen pro-oksidanttivaikutuksen.Tämä tuli selvästi esiin esim. eturauhassyövän ehkäisyn Select-(vai mikä nimi olikaan)tutkimuksessa.

      Poista
  34. Em. Hesarin artikkeli, jonka mukaan lisäravinteet sekoittavat terveiden ihmisten luonnollisen vastustuskyvyn ja lisäävät siten kuolemanriskiä, löytyy täältä:

    http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Vitamiinit+voivat+lis%C3%A4t%C3%A4+ennenaikaisen+kuoleman+riski%C3%A4/1135235618665

    VastaaPoista
  35. Antioksidanttilääkäri aiheutti syöpäpotilaan kuoleman
    http://www.ts.fi/online/kotimaa/63680.html

    VastaaPoista
  36. Wake Forest Universityn neurokirurgit raportoivat keksineensä ”designer proteiinin”, joka voi estää hyvin pahanlaatuista aivokasvainta nimeltään glioblastooma multiforme. Kestänee kuitenkin kauan, ennen kuin tarpeelliset testit on tehty koe-eläimillä ja ihmisillä, jotta proteiini voidaan ottaa hoitokäyttöön ihmisillä. Lue lisää englanniksi

    Saksassa Leipzigin yliopiston neurokirurgian klinikka on tutkinut karnosiinin vaikutusta pahanlaatuisessa aivokasvaimessa nimeltään glioblastooma (glioblastoma multiforme). Tulosten mukaan karnosiini estää sen kasvua, ja niinpä neurokirurgit ehdottavat karnosiinia taudin täydentäväksi hoidoksi. Suomessa karnosiinia saa terveyskaupasta. Lue lisää suomeksi

    VastaaPoista
  37. http://www.cancer.fi/tietoasyovasta/syovan_vaihtoehtohoidot/hainrusto/

    "Hainrusto

    Hainrustosta ryhdyttiin 1970-luvulla etsimään syöpää parantavia aineita, koska uskottiin, että hait eivät sairastu syöpään. Uskomus on myöhemmin kumottu, sillä myös hailla on todettu erilaisia syöpäkasvaimia, vaikka ne ovatkin harvinaisia.

    Tehdyissä tutkimuksissa hainrustosta löydettiin aineosia, joilla koeputkessa todettiin vähäistä verisuonten kasvua eli angiogeneesia estävää vaikutusta. Tästä pääteltiin, että rustoa sisältävät valmisteet hillitsisivät kasvainten kasvamista estämällä verisuonten muodostumista. Ilman verisuonia kasvainsolut eivät pystyisi kasvamaan, koska ne eivät saisi solujen kasvulle välttämättömiä ravintoaineita ja happea.

    Ainoan julkaistun ihmistutkimuksen mukaan hainrustolla ei ole syöpäpotilaiden elinaikaa pidentäviä eikä elämänlaatua parantavia vaikutuksia.

    Erilaisia kuivatusta ja jauhetusta hainrustosta valmistettuja kapseleita, liuoksia ja injektioita markkinoidaan voimallisesti erilaisten valmisteita kehuvien kohujuttujen avustuksella. Useat rustovalmisteet ovat kalliita, pahanhajuisia ja –makuisia ja niitä tulisi syödä yli 100 tablettia päivässä saadakseen kohujutuissakin esitetyn määrän rustouutetta.

    Kaupan on myös hainmaksaöljyä sisältäviä valmisteita, joiden sisältämien alkyyliglyseridien väitetään suojaavan elimistöä sädehoidon haittavaikutuksilta. Valmisteita ei ole syytä käyttää, koska mitään tutkimusnäyttöä hainmaksaöljyn hyödystä tai turvallisuudesta ei ole.


    Anna-Liisa Enkovaara
    Ylilääkäri, Lääkelaitos
    2002

    VastaaPoista
  38. http://www.cancer.fi/tietoasyovasta/syovan_vaihtoehtohoidot/vitamiinit/

    "Vitamiinit ja hivenaineet

    Monista tutkimuksista huolimatta ei ole olemassa sellaista luotettavaa tutkimustietoa, joka osoittaisi näiden valmisteiden olevan tehokkaita syövän ehkäisyssä tai hoidossa. Tästä syystä syövän asiantuntijat eivät suosittele näitä valmisteita niille potilaille, jotka pystyvät syömään monipuolista ravintoa ja saavat siitä tarpeelliset vitamiinit ja hivenaineet.

    Vaihtoehtohoidoissa voidaan potilaalle antaa suurten vitamiini- ja hivenaineannosten lisäksi oheishoitoja, joita kutsutaan antioksidanttihoidoksi. Sen tuloksellisuudesta ei ole saatu uskottavaa näyttöä.



    Matti Rautalahti
    Ylilääkäri, Syöpäjärjestöt
    2002"

    VastaaPoista
  39. Lisää ei-kaupallista tietoa:
    http://www.cancer.fi/tietoasyovasta/syovan_vaihtoehtohoidot/

    Huom! "Luontaistuotteet saattavat joskus heikentää samanaikaisesti käytettävän tavanomaisen syöpälääkkeen tehoa tai voimistaa sen haittavaikutuksia. Tämän takia luontaistuotteen käytöstä on kerrottava hoitavalle lääkärille."

    VastaaPoista
  40. Saksan Syöväntutkimuskeskuksessa (DKFZ) Heidelbergissa työskentelevä syöpätutkija Min Li-Weber on julkaissut Cancer Letters -lehdessä (2.8.2010) artikkelin kiinalaisten kansanlääkkeiden vaikutuksista syöpäsolujen ohjelmoituun kuolemaan eli apoptoosiin. Raportin mukaan kiinalaisessa lääketieteessä käytetään monia syöpää estäviä kasvikunnan tuotteita, yhtenä yleisimmin käytetyistä berberiini.
    http://20.fi/5221

    Lue lisää uusinta tutkimustietoa berberiinin vaikutuksista syöpään
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=227

    VastaaPoista
  41. EPA-rasvahappo estää paksusuolen syöpäsolujen kasvua, osoittaa uusi englantilainen tutkimus, PubMed. Raportti selventää, millä biokemiallisilla tavoilla se tapahtuu. Havainto vahvistaa useita aikaisempia raportteja, joiden mukaan syöpäpotilaiden kannattaa nauttia ravintolisänä vahvaa kalaöljyä (EPA tai EPA+DHA-yhdistelmää). Sopiva päiväannos on noin 2 grammaa omega-3-rasvahappoja. Sen saa etyyliesteröidyistä valmisteista pienemmällä kapselimäärällä kuin peruskalaöljyistä.

    VastaaPoista
  42. Berberiini edesauttaa rintasyöpäsolujen kuolemaa, kertoo Teksasin yliopiston uusi tutkimus. Se tukee tuoretta korealaistutkimusta, jossa berberiinin vaikutusta tutkittiin hoitoresistenteissä rintasyöpäsoluissa (anoikis-solut). Useat muutkin raportit vahvistavat, että berberiini on tehokas kasviperäinen yhdiste monen eri syövän täydentävään hoitoon. Suomessa berberiiniä saa terveyskaupoista ja tavaratalojen luontaistuoteosastoilta.
    Lue lisää suomeksi
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1785

    VastaaPoista
  43. Saksan Syöväntutkimuslaitoksen tuoreen raportin mukaan berberiinin estää haimasyöpäsolujen kasvua.
    http://20.fi/5259

    Uuden ranskalaisen tutkimuksen mukaan kalaöljyn DHA-rasvahappo estää paksusuolen syöpäsolujen kasvua. Vaikutus perustuu onkogeenien vaimennukseen. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20691246

    Saamme siis lukea lähes päivittäin uusista tiedelehdissä julkaistuista tutkimuksista, että ravintolisät voivat olla hyödyksi syöpätautien tukihoitona. Syöpälääkäreiden olisi syytä lukea näitä tutkimuksia (tai tätä blogia), jotteivät he kieltäisi potilaitaan käyttämästä hyödyllisiä ravintolisiä, kuten vielä valitettavasti tapahtuu.

    VastaaPoista
  44. D-vitamiinin runsas pitoisuus veressä vähentää paksusuolen syövän riskiä 40 %, ilmenee amerikkalaisen Emory-yliopiston laatimasta meta-analyysistä. Siinä analysoitiin seerumin D-vitamiinin pitoisuus 616 adenoomapotilaalta ja 770 terveeltä verrokilta. Mitä suuempi S-D-25 oli, sitä pienempi oli adenooman riski. Raportin julkaisi American Journal of Epidemiology ja sitä selostaa mm. Nutraingredients.com 13.8.2010
    http://20.fi/5273

    Tulos vahvistaa aikaisemmin tänä vuonna British Medical Journalissa julkaistua eurooppalaista suurta tutkimusta. Maailman johtavat D-vitamiinitutkijat vaativat saantisuosituksen nostamista 50–100 mikrogrammaan päivässä.

    VastaaPoista
  45. Berberiini estää galektiini-3 -nimistä proteiinia, jota pidetään merkittävänä angiogeneesiä edistävänä tekijänä. Angiogeneesi tarkoittaa uusien patologisten veri- ja imusuonien kasvua syöpäkasvaimen ympärillä; syöpä pääsee leviämään muualle elimistöön näiden veri- ja imusuonten kautta. Angiogeneesin esto "tappaa syövän nälkään."

    Galektiini-3:n estoa pidetään uutena lupaavana keinona ehkäistä ja hoitaa syöpää.
    Lue lisää http://20.fi/2581

    VastaaPoista
  46. Haimasyöpäsolut käyttävät hyväkseen hedelmäsokeria eli fruktoosia. Sen avulla syöpäsolut jakaantuvat ja kasvavat, kertoo uusi Kalifornian yliopiston tutkimus. Sen valossa syöpäpotilaan tulisi välttää fruktoosia. Amerikassa sitä käytetään huomattavan paljon Suomeen verrattuna. Lue lisää englanniksi Reutersin sivulta.

    VastaaPoista
  47. Kysymys Martti Toloselle (tai kenelle tahansa muulle, joka ehkä tietää):

    Esimerkiksi ruotsalainen "voitohtori" Dahlqvist sanoo, että fruktoosi on "myrkkyä", ja nyt Tolonen siteeraa tutkimusta, jossa kehotetaan syöpäpotilaita välttämään fruktoosia. Tarkoitetaanko tällä nimenomaan puhdistettua, "paljasta" fruktoosia (jota voi ostaa tabletteina tai pussissa) vai myös hedelmissä esiintyvää fruktoosia?

    Uskon kyllä aivan auliisti, että puhdistettu fruktoosi on myrkkyä! Joku vuosi takaperin sain kaupasta jonkun tuotteen kylkiäisenä pullollisen Hyvä olo -nimistä "terveysvaikutteista" limsaa. Se oli kuulemma terveysvaikutteista mm. sisältämänsä fruktoosin ja C-vitamiinin ja "kuitujen" tähden. Ajattelin, että haa, tuon otan yliopistolle evääksi ja juon sitten välipalaksi. Niin tein...ja kyllä tuli paha olo! Samanlainen inhottava, kuvottava päänsärky minulle tulee joskus liiasta makeasta, mutta ei ikinä vielä niin paha kuin tästä Hyvä Olo -limsasta. Olen varma, että limonadin sisältämä fruktoosi ainakin oli myrkkyä, enkä yhtään ihmettelisi, jos siitä toisaan saisi syöpääkin. En koske siihen enää!

    "Oikeita" hedelmiä sen sijaan syön paljon ja mielelläni, mutta niistä ei tule koskaan paha olo! Mikähän tähän olisi syynä? Voisiko oikeissa hedelmissä olla jotain ainetta, joka tasapainottaa fruktoosin vaikutusta tai suojaa siltä?

    Hammaslääkäritkin sanovat usein, että hedelmien sokeri on "ihan yhtä paha hampaille kuin tavallinenkin sokeri". Silti en usko sitä. Oikean hedelmän syömisestä ei ikinä tule samanlainen hapanimelä maku suuhun kuin karkin, sokeroidun kahvikupillisen tai makean leivonnaisen perään. Eikä plakkia. Miksi? Olen joskus kauan sitten lukenut jostain, että esim. banaani sisältäisi pieniä määriä luontaista xylitolia. Onko joku joskus kuullut tällaisesta?

    Luontoa kunnioittavana ihmisenä ajattelen mielelläni, että luonnon antimissa on paljon sellaista, mitä emme vielä ymmärrä. Luonto on viisaasti rakennettu. Kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa. Hedelmäkin on varmasti enemmän kuin kasa yhdisteitä, joita olemme siitä onnistuneet tähän mennessä löytämään. Paljon on vielä silmiltämme piilossa. Kuitenkin tutkimus löytää koko ajan uusia ja kiinnostavia asioita, jotka muistuttavat luonnon antimiin kätketystä viisaudesta.

    Onko tuoreissa hedelmissä jonkinlaisia "sisäänrakennettuja" suoja-aineita fruktoosin haittoja vastaan?

    Yksi Äiti

    VastaaPoista
  48. D-vitamiini ja rintasyöpä.

    European Journal of Cancer-lehti on julkaissut tähän mennessä laajimman meta-analyysin D-vitamiinin ja rintasyövän suhteesta.
    http://www.ejcancer.info/article/S0959-8049%2810%2900280-7/abstract

    Kymmenen uutta tutkimusta viittasi siihen, että mitä suurempi seerumin D-vitamiinin (S-D-25) pitoisuus, niin sitä pienempi on rintasyövän riski. Tutkimusten aineistot olivat kuitenkin heterogeenisiä, eikä tilastollinen korrelaatio ollut merkitsevä. Asiasta kertoo myös Nutraingredients.com http://20.fi/2732.

    Näissä tutkimuksissa ei ollut sellaisia, joissa olisi tutkittu D-vitamiinilisän vaikutusta rintasyövän ehkäisyyn. Eräiden amerikkalaisten asiantuntijoiden mukaan D-vitamiinin riittävä saanti voisi ehkäistä jopa 90 % rintasyövistä. Eräiden syöpätutkijoiden mukaan D-vitamiini tappaa rintasyöpäsoluja. Vahvimmat Suomessa myytävät D-vitamiinivalmisteet sisältävät 50 mikrogrammaa D3-vitamiinia. Kaikki apteekit eivät ole vielä ottaneet niitä valikoimiinsa, mutta niitä näkyy olevan yleisesti saatavana terveyskaupoissa ja marketeissa.

    Vastauksena edellä olevaan Yksi äiti -nimimerkin kysymykseen: Minun ymmärtääkseni fruktosi on fruktoosia, olipa se sitten peräisin mistä tahansa.

    VastaaPoista
  49. Saksalaisen Hannoverin Leibnitz-yliopiston tutkijoiden katsaus pitää D-vitamiinin ja muiden ravintolisien antamista tärkeänä syöpäpotilaille. Erityisen tärkeitä ovat vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet sekä omega-3-rasvahapot. Katsaus julkaistaan lokakuun Oncology Reports –lehdessä. Syöpälääkärit, jotka kieltävät potilailtaan ravintolisien käytön, tekevät heille pahan karhunpalveluksen.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20811659

    VastaaPoista
  50. "Onko tuoreissa hedelmissä jonkinlaisia "sisäänrakennettuja" suoja-aineita fruktoosin haittoja vastaan? "

    Kyllä. Esimerkiksi hedelmien flavonoidit, fytokemikaalit ja vitamiinit suojaavat syövältä. Käsittääkseni luonnollisessa ruoassa olevat vitamiinit tehoavat parhaiten, koska ne vaikuttavat yhdessä, ja koska luonnollisessa ruoassa on vitamiineista monia muotoja, kun taas pillereissä vitamiinia on usein vain yhtä muotoa.

    VastaaPoista
  51. D3-vitamiini lisää monien syöpälääkkeiden (solusalpaajien eli sytostaattien) tehoa additiivisesti tai synergisesti, osoittaa uusi syöpälääkäreiden julkaisema artikkeli ”Vitamin D in combination cancer treatment” (Journal of Cancer 2010; 1:101-107) http://www.jcancer.org/v01p0101.htm. Se puoltaa D-vitamiinin käyttöä syövän tukihoitona.

    VastaaPoista
  52. Kurkumiinia syöpähoidon täydennykseksi. Eikös kurkumiini ja berberiini ole lähes samaa tavaraa?

    Curry cooking ingredient could provide recipe for fight against cancer
    September 28, 2010

    http://www.physorg.com/news204890229.html

    VastaaPoista
  53. Keuhkosyöpä parani kalaöljyllä. Lue lisää
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1850

    VastaaPoista
  54. Etyyliesteröity kalaöljy estää rintasyöpää

    Jo 1980-luvulta alkaen on julkaistu tutkimuksia, joiden mukaan kalaöljyn omega-3-rasvahapot, EPA ja DHA, ehkäisevät rintasyöpää ja hillitsevät sen kasvua ja metastasointia. Uusi tutkimus selvittää, millä biokemiallisella mekanismilla uuden polven etyyliesteröidyt omega-3:t toimivat rintasyövässä. Tulokset esitettiin San Antoniossa (Teksas) 8–12.12.2010 pidetyssä rintasyöpäsymposiumissa.

    Tohtori C. Chen työryhmineen (University of Texas at Austin ja University of Kansas Cancer Center in Kansas City) testasivat (E-EPAn ja E-DHA:n yhdistelmän vaikutusta neljän eri rintasyövän alatyyppeihin. Testit tehtiin soluviljelmissä. Tutkijat valitsivat testiin omega-3-yhdistelmän, jota käytetään yleisesti korjaamaan veren rasvahäiriöitä (kohonneita triglyseridejä), mutta sillä on käynnissä myös useita tutkimuksia rintasyövän ehkäisyssä ja hoidossa.

    Testattu kalaöljy vaimensi tuman transkriptiotekijä NF-kB:n aktiivisuutta. Kalaöljy ehkäisi rintasyövän tiettyjä alatyyppejä (luminaalinen A, B ja basaalinen), mutta ei HER2 yli-ilmaantuvaa alatyyppiä (overexpressing subtype).

    NF-kappaB on soluissa keskeinen tekijä, joka säätää tulehdusta (inflammaatiota) ja syöpäsolujen elämää. NF-kB:llä on tärkeä rooli myös rintasyövän kaikissa kehitysvaiheissa initiaatiosta promootioon. Asiantuntijat uskovat, että rintasyöpää voidaan ehkäistä terveellisellä ravitsemuksella ja muilla elintavoilla.
    Foodcomsumer.org 11.12.2010
    Rintasyövän täydentävä ravitsemushoito

    VastaaPoista
  55. Rintasyöpä ja D-vitamiini

    Rintasyöpään sairastuneiden naisten seerumin D-vitamiinin pitoisuus on usein viitearvoa pienempi (alle 75 nmol/l), vaikka he ottavat D-vitamiinia ruoan lisänä, ilmenee Yhdysvalloissa rintasyöpäkongressissa esitetystä tutkimuksesta. Se vahvistaa useissa aikaisemmissa aineistoissa tehtyjä havaintoja, joiden mukaan rintasyöpäpotilailla on usein D-vitamiinin puutetta. Lue lisää tutkimuksesta suomeksi

    Suomessa terveelle väestölle annettu D-vitamiinin päivittäisen saannin suositus 7,5 mikrogrammaa on ainakin kymmenen kertaa liian pieni rintasyövän ehkäisyä ja hoitoa ajatellen. Suomessakin myytävissä D-vitamiinivalmisteissa on suuria pitoisuus- ja laatueroja. Jokaisen suomalaisen tulisi mittauttaa seeruminsa D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) ja korjata se viitearvojen mukaiseksi (75–250 nmol/l). Syöpäpotilaalle suosittelen 150–160 nmol/l -pitoisuutta.

    VastaaPoista
  56. Tolonen: "Jokaisen suomalaisen tulisi mittauttaa seeruminsa D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) ja korjata se viitearvojen mukaiseksi (75–250 nmol/l)."


    Suomen viitearvo ainakin HusLabin mukaan: "tavoitearvo kaikilla yli 40 nmol/l"

    Minkämaalaisista viitearvoista Tolonen mahtaa puhua? Olisiko jotain linkkiä johonkin viralliseen saittiin, niin näyttäisin lääkärilleni?

    VastaaPoista
  57. "Suomen viitearvo ainakin HusLabin mukaan: "tavoitearvo kaikilla yli 40 nmol/l"

    Minkämaalaisista viitearvoista Tolonen mahtaa puhua? Olisiko jotain linkkiä johonkin viralliseen saittiin, niin näyttäisin lääkärilleni?"

    Toi taso on aivan liian alhainen. D vitamin council suosittelee 80-120nmol/l. Maissa joissa d-vitamiini tasot ovat yli 80nmol ei ole autoimmuniteettisairauksia kuten MS.

    Se on sitä kun lääkärit eivät sivistä itseään ja seuraa tutkimuksia.

    VastaaPoista
  58. Kysymykseni oli kyllä Toloselle, ja koski nimenomaan hänen mainitsemiaan viitearvoja.

    Eikös viitearvoilla tarkoiteta jonkun virallisen tahon määrittelemää tasoa? D vitamin council, mikä lieneekään, ei ole Suomessa virallinen taho.

    VastaaPoista
  59. Seerumin D-vitamiinin S-D-25-arvo merkitään ulkomailla yleensä 25(OH)D eli 25-hydroxy vitamin D. Suomalaisten laboratorioiden viitearvot ovat vanhentuneet. Espanjassa laboratorioiden viitearvot ovat 30–100 ng/ml (75–250 nmol/l) ja Yhdysvaltain terveysvirasto (NIH)antaa jo viitearvoiksi 30,0–74,0 ng/ml eli suomalaisittain ilmaistuna 75–185 nmol/l.
    Klikkaa tähän.

    Olen ollut tästä asiasta yhteydessä muun muassa Oulun yliopistollisen keskussairaalan laboratorioon, joka antaa edelleen vanhentuneen viitearvon "yli 40 nmol/l". Labran johto ilmoitti jo vuosi sitten, että viitearvoa ollaan piakkoin nostamassa ajan tasalle, vaan eipä ole vielä noussut.

    VastaaPoista
  60. Hienoa, kiitos tiedosta, Tolonen.

    VastaaPoista
  61. Berberiini estää munuaissyöpää
    Berberiini on suuren mielenkiinnon kohteena myös syöpätaudeissa. Sen on jo osoitettu estävän seuraavien syöpäsolulinjojen kasvua
    • leukemia
    • rintasyöpä
    • melanoma
    • ihosyöpä
    • maksasyöpä (hepatoma)
    • kielisyöpä
    • glioblastoma (aivokasvain)
    • eturauhassyöpä
    • mahasyöpä
    • haimasyöpä
    • paksusuolen syöpä
    • kohdunkaulan syöpä.

    Nyt tähän listaan voidaan lisätä myös munuaissyöpä, ilmenee uudesta tutkimuksesta, jonka julkaisi syöpälääkäreiden ammattilehti International Journal of Oncology 2010 Dec 17. Tämän ja muiden tutkimusten valossa berberiiniä voidaan käyttää syöpätautien tukihoitona.
    Berberiini ja syöpä

    VastaaPoista
  62. Berberiini estää maksasyöpää

    Berberiinin vaikutusta syöpäsoluihin tutkitaan vilkkaasti, kuten edellä olevasta viestistäni on käynyt ilmi. Pian julkaistava uusi tutkimus koskee maksasyöpää (engl. hepatocellular carcinoma [HCC]). Siinä tutkittiin berberiinin vaikutusta ihmisen HCC-soluihin ja angiogeneesiin (patologiseen verisuonten uudismuodostukseen). Berberiini esti verisuonten kasvutekijää (VEGF) ja siten myös tuumoriin liittyvää angiogeneesiä. ”Berberiini on potentiaalinen angiogeneesiä estävä aine maksasyöpään”, päättelevät kiinalaiset tutkijat Journal of Gastroenterology and Hepatology –lehdessä (tammikuu 2011).

    Jie S, Li H, Tian Y, et al. Berberine inhibits angiogenic potential of Hep G2 cell line through VEGF down-regulation in vitro. J Gastroenterol Hepatol. 2011 Jan;26(1):179-85. PubMed http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21175812

    Raportti tukee näkemystä, jonka mukaan berberiini on hyödyllinen ravintolisä syövän tukihoidossa. Berberiiniä saa terveyskaupoista.

    Berberiini ja syöpätaudit -katsaus http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=227

    VastaaPoista
  63. Noista D-vitamiinin viitearvoista, tässä maallikon pähkäilyä.

    Pitääkö paikkansa, että auringonvalon avulla D-vitamiinitaso (kalsidioli) veressä saadan nousemaan vain 60-80 ng/ml (riippuen miten sitä mitataan) *). Elimistö itse rajoittaa liian D-vitamiinin tuotantoa. Keinotekoisilla pillereillä kalsidiolitaso voidaan nostaa paljon korkeammaksi, kuin mitä keho itse viisaudessaan katsoisi tarpeelliseksi. Onko keinotekoinen kohottaminen tämän huomioiden sitten lainkaan viisasta?

    *) en tiedä, pittäkö tämä väite paikkansa: http://th1.ktd.krakow.pl/viewtopic.php?f=11&t=118&sid=526e757ae0c800c2042acdc75069603a&start=10

    VastaaPoista
  64. Seerumin D-vitamiinin puutteen rajana pidetään yleismaailmallisesti 30 ng/ml eli 75 nmol/l. Esimerkiksi granadalaisten tutkijoiden uudessa raportissa todetaan, että rajan alle jää lähes 60 prosenttia espanjalaisista Crohnin tautia (ohutsuolen kroonista tulehdusta) sairastavista. Vain 16 prosentilla pitoisuus oli tyydyttävä eli yli 30 ng/ml. (Motril, Granada) sijaitsee sentään etelä-Espanjassa, jossa aurinko paistaa yli 300 päivänä vuodessa.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21185038
    Pitäisikö heidän puutteensa jättää hoitamatta, kuten anonyymi edellä vihjaa?

    Málagan yliopiston tuoreen tutkimuksen (22.12.2010)mukaan joka kolmas espanjalainen saattaa potea piilevää D-vitamiinin puutetta eli S-D-25 on alle 30 ng/ml eli 75 nmol/l.
    http://www.nature.com/ejcn/journal/vaop/ncurrent/full/ejcn2010265a.html

    Kyllä nämä ja muualta eteläisistä maista (mm. Italia, Costa-Rica, Qatar, Intia, Brasilia) julkaistut vastaavat tulokset ovat lyöneet ällikällä niin ”asiantuntijat” kuin maallikotkin. Asia vain on niin, ettei aikaisemmin pidetty tarpeellisena mitata D-vitamiinia eikä muitakaan vitamiineja verestä, koska ”tavallinen kotiruoka turvaa kaikkien vitamiinien riittävän saannin”, kuten Jussi Huttunen, Antti Aro ja muut viralliset tahot ovat meille toitottaneet vuosikymmeniä.

    VastaaPoista
  65. Tuollaista on siis toitetettu vuosikymmeniä, mutta ihminen kuitenkin on *vuosituhansia* elänyt ilman D-vitamiinilisiä. Miten paleo-aikaan pärjäsivät? Joku yhtälö ei nyt täsmää...

    VastaaPoista
  66. Tolonen: "Seerumin D-vitamiinin puutteen rajana pidetään yleismaailmallisesti 30 ng/ml eli 75 nmol/l."

    Ai yleismaailmallisesti? Ei ainakaan wikipedian mukaan, jossa sanotaan että jotkut (harvat) esittävät noin korkeita tasoja, mutta ei puutteen rajaksi vaan optimitasoksi:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_D
    "There is some disagreement concerning the exact levels of 25-hydroxy-vitamin D needed for good health. A level lower than 10 ng/mL (25 nmol/L) is associated with the most severe deficiency diseases: rickets in infants and children, and osteomalacia in adults. A concentration above 15 ng/ml (37.5 nmol/L) is generally considered adequate for those in good health. Levels above 30 ng/ml (75 nmol/L) are proposed by some as desirable for achieving optimum health, but there is not yet enough evidence to support this.[5][66][73]

    VastaaPoista
  67. Eli suomeksi: 37,5 nmol/l pidetään riittävänä hyvään terveyteen. (=noin puolet Tolosen mainitsemasta putteen raasta.)

    VastaaPoista
  68. Sekaannusta ehkä aiheuttaa englanninkielisissä teksteissä käytetyt termit "deficiency" ja "insufficiency", eli puute ja riittämätön saanti. Jälkimmäistä käytetään silloin, kun D-tasot ovat riittävät estämään riisitaudin ja osteomalasian, mutta riittämättömät ehkäisemään monia muita tauteja. Yleismaailmallisesti hyväksyttyjä rajoja ei ole ja rajat vähän vaihtelevat, mutta suurinpiirtein näin:

    puute < 20 nmol/l < riittämätön < 75 nmol/l < riittävä.

    Eräät asiantuntijat ovat sitä mieltä, että on harhaanjohtavaa puhua riittämättömyydestä. Pitäisi puhua vain puutteesta, kuten Tolonen edellä on tehnyt (vahingossa tai tarkoituksella).

    VastaaPoista
  69. Tulkitsin wikipedian vähän eri tavalla:

    vakava puutos < 25 nmol/l < jonkinlainen puutos < 37.5 nmol/l < riittävä hyvään terveyteen (< 75.5 nmol/l < joidenkin harvojen mielestä riittävä)

    VastaaPoista
  70. D-vitamiinin puuteesta käytetään tiedelehdissä kahta käsitettä "deficiency" (puute) ja "insufficiency" (riittämätön määrä). Minusta molemmat tarkoittavat suomeksi puutostilaa. Muu on hiusten halkomista.

    Olipa kiinnostavaa katsoa eilen Akuutti-ohjelmaa, jossa "omalääkäri" Risto Laitola oli sitä mieltä, että suomalaisten pitäisi ottaa 50 tai jopa 100 mikrogrammaa päivässä, jotta päästäisiin etelä-italialaisten tasolle. Ohjelman voi katsoa Ylen verkkosivuilta 4.1. asti.

    VastaaPoista
  71. Minkälaisiin pitoisuuksiin 50 tai 100 mikrogrammalla päästään? Kuinka paljon pitäisi syödä D-vitamiinia, jotta olisi 37,5 nmol/l, tai 75.5 nmol/l?

    VastaaPoista
  72. Tolonen: "Espanjassa laboratorioiden viitearvot ovat 30–100 ng/ml (75–250 nmol/l) ja Yhdysvaltain terveysvirasto (NIH)antaa jo viitearvoiksi 30,0–74,0 ng/ml eli suomalaisittain ilmaistuna 75–185 nmol/l."

    Tuo viimeinen (NIH) ei ainakaan taida pitää paikkansa???: http://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-Consumer/

    "In general, levels below 30 nmol/L (12 ng/mL) are too low for bone or overall health, and levels above 125 nmol/L (50 ng/mL) are probably too high. Levels ≥50 nmol/L (≥20 ng/mL) are sufficient for most people."

    VastaaPoista
  73. En minä viitannut wikipediaan, kannattaisi katsoa vähän muitakin lähteitä. Ja kuten kirjoitin rajat vaihtelevat.

    Youtubesta löytyy aiheeseen liittyvä luentovideo haulla "vitamin d deficiency", jonka pitää Robert P. Heaney. Hän kertoo siinä mm. termien "deficiency" ja "insufficiency" taustoista ja on itse sitä mieltä, että termille "insufficiency" ei ole perusteita ja pitäisi käyttää vain termiä "deficiency". Samalla siis nousisi puutteen raja nykyarvosta korkeammalle.

    Heaney mainitsee videolla myös olleensa mukana päättämässä nykyisistä D-vitamiinin saantisuosituksista. Sanoo puolustuksekseen, ettei silloin (olikohan 1997) tiedetty D-vitamiinista riittävästi. Suurin osa tiedosta on saatu sen jälkeen.

    VastaaPoista
  74. Rostockin yliopiston uusi tutkimus viiittaa siihen, että EPA tehostaa syövän sädehoitoa. Tämäkin raportti puoltaa puhtaan, väkevöidyn EPAn(E-EPA) käyttöä syövän tukihoitona.

    VastaaPoista