*
Ainakin osa yleisesti käytetyistä antioksidanttipillereistä kasvattaa kuolemanriskiä, päinvastoin kuin näiden pillereiden markkinoijat väittävät. Tähän tulokseen päätyi tanskalainen tutkijaryhmä tehtyään aiheesta tehdyistä tutkimuksista ns. meta-analyysin. Kuolemanriskiä kasvattavat tanskalaisten mukaan beetakaroteeni sekä A- ja E-vitamiini. En ole lukenut tutkimusta (JAMA) ja olen pelkästään uutistoimistojen välittämän tiedon varassa. Jos kuitenkin on niin, että suurin painoarvo beetakaroteenin kuolemanriskin kohottamisessa, on peräisin Kansanterveyslaitoksen surullisenkuuluisasta SETTI-tutkimuksesta, niin pitäisin kohu-uutista ja tutkimusta varsin harhaanjohtavana. Tuo Syövänehkäisytutkimus (SETTI-tutkimus) on osoittautumassa täydelliseksi flopiksi! Tarkoituksenhakuisella tavalla SETTI-tutkimuksessa etsittiin vitamiineille jotain sellaista roolia mikä niillä ei ole (Beta Carotene "risks" proven false!). Ravitsemus herättää tunteita laidasta laitaan!
Tanskalaistutkijat löysivät aiheesta 68 satunnaistettua koetta, jossa oli mukana valtava määrä ihmisiä, yhteensä 230 000. Yksi näistä on todellakin Suomessa 1990-luvulla tehty SETTI-tutkimus. Tutkimukset jaettiin kahteen joukkoon, tieteellisesti laadukkaampiin ja heikompiin. Kun tarkasteltiin kaikkia kokeita yhdessä, ei antioksidanttien käytön ja kuolemanriskin välillä ollut tilastollisesti merkitsevää yhteyttä eli antidoksidanteista ei ollut sen enempää haittaa kuin hyötyäkään. Kun mukaan otettiin vain laadukkaat tutkimukset, oli koehenkilöitä edelleen yli 180 000 ja tutkimuksia 47. Näiden perusteella antioksidanttilisät lisäävät kuolemanriskiä 5%:lla. Beetakaroteenin käyttö lisäsi riskiä 7%:lla, A-vitamiini 16%:lla ja E-vitamiini 4%:lla. C-vitamiinin tai seleenin käyttö ei kasvattanut kuoleman todennäköisyyttä. Seleenillä näytti olevan tilastollisesti kuolemanriskiä pienentävä vaikutus kun mukana olivat kaikki tutkimukset. Kun laadultaan heikommat jätettiin pois, seleenin myönteinen vaikutus hävisi. Seleenilisän vaikutuksia koskevia tutkimuksia on parhaillaan meneillään maailmalla, joten siitä saadaan lisää tietoa lähivuosina.
Antioksidanttien syömistä on pidetty terveydelle edullisena, koska elimistössä muodostuu jatkuvasti ns. vapaita happiradikaaleja. Niillä on laboratoriokokeiden mukaan soluja rappeuttava vaikutus. Teorian mukaan antioksidantit eliminoisivat tämän haitallisen vaikutuksen. Soluviljelmissä antioksidantit vähentävät happiradikaaleja, mutta elimistössä tilanne ei ole ilmeisesti näin yksinkertainen. Tutkijat pohtivat mikä antioksidanteissa vaikuttaa haitallisesti. On mahdollista että elimistössä syntyvien vapaiden happiradikaalien poistamisesta seuraa, että joku korjausmekanismi ei pääse toimimaan kuten pitäisi. Varteenotettava seikka on sekin, että antioksidanttilisät eivät ole yhtä tiukan kontrollin alaisia kuin varsinaiset lääkkeeksi hyväksyttävät valmisteet. Joka tapauksessa, antioksidanttilisiä käytetään hyvin yleisesti Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. Arviolta 10-20% aikuisväestöstä eli 80-160 miljoonaa ihmistä näissä maissa käyttää niitä säännöllisesti. Jos ne lisäävät kuolemanriskiä nyt arvioidulla tavalla, niin kansanterveydelliset vaikutukset ovat suuret.
Tavattoman vaikea ottaa kantaa tähän asiaan. Oma mielipiteeni on tällä hetkellä, että antioksidanteista on enemmän hyötyä kuin haittaa ja niitä pitäisi nauttia kohtuullisia määriä luonnon omista antimista, ei pilleripurkista. Odotellaan mitä tuottelias tohtori Matti Tolonen kirjoittaa asiasta.
Goran Bjelakovic, Dimitrinka Nikolova, Lise Lotte Gluud, Rosa G. Simonetti, Christian Gluud. Mortality in Randomized Trials of Antioxidant Supplements for Primary and Secondary Prevention. Systematic Review and Meta-analysis. JAMA 297: 842-857, 2007
Lähde: Radion tiedeuutiset, 28.2.2007
keskiviikkona, helmikuuta 28, 2007
Hedelmällinen maitorasva
*
Maitorasvojen parjaus/valistus -kampanjat ovat purreet hyvin. Kaupan hyllyiltä on turha etsiä monipuolista täysrasvaisten maitotuotteiden valikoimaa. Tarjolla on kevyitä vaihtoehtoja ajan hengen mukaisesti. Voita, täysmaitoa ja rasvaisia jogurtteja suosivaa ravintovalistajaa katsotaan kummeksuen ja tarpeen vaatiessa häntä kehotetaan lopettamaan tällainen valistustyö vaikkapa tähän tyyliin:
Makuasioista ei sovi kiistellä, muttei myöskään faktoja pidä vääristellä, eikä varsinkaan sotkea omia mielipiteitä tutkittuun tietoon. Kuten Christer Sundqvist juttunsa alussa toteaa, kuluttajista osa valittaa, ettei oikein tiedä keneen uskoa. Harmi, että hän itse sortui virheellisten tietojen esittämiseen – ja luultavasti lisäsi entisestään kuluttajien hämmennystä. Terveyden ammattilaisilla on haastava työ saada kannustettua ihmisiä muuttamaan elintapojaan terveellisempään suuntaan. Heidän aikansa ei pitäisi mennä ristiriitaisten ja virheellisten käsitysten oikaisemiseen. (Marjaana Lahti-Koski, Suomen Sydänliiton kehittämispäällikkö Juoksija -lehdessä 10/2006, koskien puolueetonta juttuani meijerivoista samassa lehdessä)
Tässä tulee taas tätä "virheellistä tietoa" maitorasvoista. Kakkosleirissä on tänään ilon päivä! Yhdysvaltalaistutkijat ovat todenneet, että rasvaiset maitotuotteet vähentävät ovulaatiohäiriöitä ja sitä kautta lapsettomuutta. Ravitsemustieteilijä Jorge Chavarro Harvardin yliopiston kansanterveyden laitoksesta analysoi kollegoineen terveys- ja ruokavaliotiedot 18 555 naiselta, jotka olivat yrittäneet tulla tai tulleet raskaaksi 1991-1999. Iältään tutkitut olivat 24-42-vuotiaita.
Analyysi osoitti, että maitorasvalla oli merkitystä: mikäli nainen söi vähärasvaisesta maidosta tehtyjä kevyttuotteita kaksi tai useamman annoksen päivässä, ovulaatiohäiriöiden aiheuttama lapsettomuusriski oli 85 prosenttia suurempi kuin muilla. Sen sijaan jo yksi annos rasvapitoista maitotuotetta vähensi riskiä 27 prosenttia verrattuna naisiin, jotka nauttivat sellaisen korkeintaan kerran viikossa.
Tutkijat uskovat tuloksen selittyvän sillä, että maitorasva tai sen sisältämät rasvaliukoiset yhdisteet parantavat munasarjojen toimintaa. Tohtori Chavarro kehottaakin raskautta yrittäviä naisia syömään mieluummin maitorasvapitoista jäätelöä kuin rasvatonta jogurttia. Hän kuitenkin muistuttaa ajan hengen mukaisesti, että muutos ei saisi paisuttaa päivittäistä kalorimäärää, eikä tyydyttyneiden rasvojen kokonaismäärä saisi sekään lisääntyä.
J.E. Chavarro, J.W. Rich-Edwards, B. Rosner, and W.C. Willett. A prospective study of dairy foods intake and anovulatory infertility. Hum. Reprod. Advance Access published online on February 28, 2007
Tutkimuksen julkaisi Human Reproduction ja sitä puntaroi myös BBC tänään, ja Boston Globe, MSNBC, New Scientist, New Zealand Herald, Reuters, Telegraph, China Daily, CNN, USA Today, CBS News, Independent, My Fox, Olberlin Times, Meadow Free Press, Wyoming News, Scotsman, DailyRecord, ZeeNews, ym ym... jopa Helsingin Sanomat kirjoittaa uutisesta.
Lähde: Tiede-lehti, 28.2.2007
Maitorasvojen parjaus/valistus -kampanjat ovat purreet hyvin. Kaupan hyllyiltä on turha etsiä monipuolista täysrasvaisten maitotuotteiden valikoimaa. Tarjolla on kevyitä vaihtoehtoja ajan hengen mukaisesti. Voita, täysmaitoa ja rasvaisia jogurtteja suosivaa ravintovalistajaa katsotaan kummeksuen ja tarpeen vaatiessa häntä kehotetaan lopettamaan tällainen valistustyö vaikkapa tähän tyyliin:
Makuasioista ei sovi kiistellä, muttei myöskään faktoja pidä vääristellä, eikä varsinkaan sotkea omia mielipiteitä tutkittuun tietoon. Kuten Christer Sundqvist juttunsa alussa toteaa, kuluttajista osa valittaa, ettei oikein tiedä keneen uskoa. Harmi, että hän itse sortui virheellisten tietojen esittämiseen – ja luultavasti lisäsi entisestään kuluttajien hämmennystä. Terveyden ammattilaisilla on haastava työ saada kannustettua ihmisiä muuttamaan elintapojaan terveellisempään suuntaan. Heidän aikansa ei pitäisi mennä ristiriitaisten ja virheellisten käsitysten oikaisemiseen. (Marjaana Lahti-Koski, Suomen Sydänliiton kehittämispäällikkö Juoksija -lehdessä 10/2006, koskien puolueetonta juttuani meijerivoista samassa lehdessä)
Tässä tulee taas tätä "virheellistä tietoa" maitorasvoista. Kakkosleirissä on tänään ilon päivä! Yhdysvaltalaistutkijat ovat todenneet, että rasvaiset maitotuotteet vähentävät ovulaatiohäiriöitä ja sitä kautta lapsettomuutta. Ravitsemustieteilijä Jorge Chavarro Harvardin yliopiston kansanterveyden laitoksesta analysoi kollegoineen terveys- ja ruokavaliotiedot 18 555 naiselta, jotka olivat yrittäneet tulla tai tulleet raskaaksi 1991-1999. Iältään tutkitut olivat 24-42-vuotiaita.
Analyysi osoitti, että maitorasvalla oli merkitystä: mikäli nainen söi vähärasvaisesta maidosta tehtyjä kevyttuotteita kaksi tai useamman annoksen päivässä, ovulaatiohäiriöiden aiheuttama lapsettomuusriski oli 85 prosenttia suurempi kuin muilla. Sen sijaan jo yksi annos rasvapitoista maitotuotetta vähensi riskiä 27 prosenttia verrattuna naisiin, jotka nauttivat sellaisen korkeintaan kerran viikossa.
Tutkijat uskovat tuloksen selittyvän sillä, että maitorasva tai sen sisältämät rasvaliukoiset yhdisteet parantavat munasarjojen toimintaa. Tohtori Chavarro kehottaakin raskautta yrittäviä naisia syömään mieluummin maitorasvapitoista jäätelöä kuin rasvatonta jogurttia. Hän kuitenkin muistuttaa ajan hengen mukaisesti, että muutos ei saisi paisuttaa päivittäistä kalorimäärää, eikä tyydyttyneiden rasvojen kokonaismäärä saisi sekään lisääntyä.
J.E. Chavarro, J.W. Rich-Edwards, B. Rosner, and W.C. Willett. A prospective study of dairy foods intake and anovulatory infertility. Hum. Reprod. Advance Access published online on February 28, 2007
Tutkimuksen julkaisi Human Reproduction ja sitä puntaroi myös BBC tänään, ja Boston Globe, MSNBC, New Scientist, New Zealand Herald, Reuters, Telegraph, China Daily, CNN, USA Today, CBS News, Independent, My Fox, Olberlin Times, Meadow Free Press, Wyoming News, Scotsman, DailyRecord, ZeeNews, ym ym... jopa Helsingin Sanomat kirjoittaa uutisesta.
Lähde: Tiede-lehti, 28.2.2007
tiistaina, helmikuuta 27, 2007
Potkaise aineenvaihdunta käyntiin!
*
Vuoden luontaiselintarvike 2007 on Molkosan Vitality. Se antaa potkua aineenvaihduntaan. En ole itse kokeillut tuotetta. Tässä minulle toimitettu mainosteksti sellaisenaan. En ole täysin vakuuttunut tuotteen sopivuudesta kaikille. Kokeilkaa ja jos tuote miellyttää, iloitkaa asiasta.
Suomen Terveyskauppiaiden Liitto ry on valinnut vuoden 2007 luontaiselintarvikkeeksi A. Vogelin Molkosan Vitality herajuomajauheen. Molkosan Vitality on maitoheratiiviste, johon on lisätty kuitua, vihreää teetä ja raikas appelsiinin maku. Molkosan Vitality rauhoittaa vatsaa, tehostaa ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa sekä antaa elinvoimaa.
Molkosan Vitalityn markkinoille tulo on ollut menestys joka puolella maailmaa. Englannissa, Harrogaten luontaistuotealan messutapahtumassa 2006, tuote valittiin vuoden luontaiselintarvikkeeksi heti markkinoille tulonsa jälkeen. Ensimmäiset erät tuotetta myytiin hetkessä loppuun, myös Suomessa. Perinteinen nestemäinen Molkosan maitoheratiiviste on yksi Vogelin suosituimmista tuotteista, mutta sen rinnalle kaivattiin tuotetta, joka tukisi monipuolisemmin suoliston tervettä toimintaa. Jauhemuodossa tuotetta on helppo käyttää ja uusi maku miellyttää, kertoo toimitusjohtaja Marjatta Pyhähuhta A. Vogel Oy:stä.
Molkosan Vitality on prebiootti, joka ylläpitää vatsan hyvää bakteerikantaa ja vilkastuttaa aineenvaihduntaa. Suomalaisten vatsat tarvitsevat lisää kuitua, sillä saamme sitä vain noin 20 grammaa vuorokaudessa ja suositus olisi 25 - 35 grammaa. Herajuomajauheeseen on lisätty kuitua, joka tasapainottaa vatsan toimintaa ja verensokeria. L+ maitohappo auttaa puolestaan ylläpitämään tervettä bakteerikantaa suolistossa ja se tehostaa myös haitallisten kuona-aineiden poistumista kehosta, kertoo A. Vogelin proviisori Kaija Heikkilä.
Molkosan Vitality valmistetaan tuoreesta, maitohappokäyneestä alppiherasta, joka sisältää runsaasti maidon hyvää tekeviä vitaaliaineita. Alppiniittyjen runsas kasvisto ja puhdas ilma antavat heralle ainutlaatuisen koostumuksen. Molkosan Vitalityn käytöstä hyötyvät kaikki, joilla on häiriintynyt suoliston bakteerikanta, ruoansulatusvaivoja, turvotusta ja heikentynyt vastustuskyky. Lisäksi tuote piristää ja lisää energisyyttä. Molkosan Vitality on erinomainen janojuoma sekä urheilu- ja palautusjuoma. Se sopii myös diabeetikoille.
Kaksi teelusikallista Molkosan Vitalitya pariin desiin vettä ja voimajuoma on valmis. 2 desilitraa juomaa sisältää 1.2 grammaa L+ maitohappoa ja 6,8 grammaa kuitua. Kahdesta lasillisesta saa jo lähes puolet vuorokauden kuituannoksesta. Jauhetta voi ripotella myös sellaisenaan jogurtin, viilin tai puuron joukkoon. Molkosan Vitality on pakattu 275 gramman kätevään kannelliseen pakkaukseen.
Proviisori Kaija Heikkilä A. Vogel Oy:stä valisti minua sähköpostilla: Molkosan Vitalityllä ei ole tehty tieteellisiä tutkimuksia. Molkosanille (vanha tuote, nestemäinen, jota on pohjana Vitalityssä) on meneillään yksi, josta odotamme paljon mielenkiintoisia tuloksia.
Lähde: Deskin uutistiedote ravintotoimittajille, 27.2.2007
Vuoden luontaiselintarvike 2007 on Molkosan Vitality. Se antaa potkua aineenvaihduntaan. En ole itse kokeillut tuotetta. Tässä minulle toimitettu mainosteksti sellaisenaan. En ole täysin vakuuttunut tuotteen sopivuudesta kaikille. Kokeilkaa ja jos tuote miellyttää, iloitkaa asiasta.
Suomen Terveyskauppiaiden Liitto ry on valinnut vuoden 2007 luontaiselintarvikkeeksi A. Vogelin Molkosan Vitality herajuomajauheen. Molkosan Vitality on maitoheratiiviste, johon on lisätty kuitua, vihreää teetä ja raikas appelsiinin maku. Molkosan Vitality rauhoittaa vatsaa, tehostaa ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa sekä antaa elinvoimaa.
Molkosan Vitalityn markkinoille tulo on ollut menestys joka puolella maailmaa. Englannissa, Harrogaten luontaistuotealan messutapahtumassa 2006, tuote valittiin vuoden luontaiselintarvikkeeksi heti markkinoille tulonsa jälkeen. Ensimmäiset erät tuotetta myytiin hetkessä loppuun, myös Suomessa. Perinteinen nestemäinen Molkosan maitoheratiiviste on yksi Vogelin suosituimmista tuotteista, mutta sen rinnalle kaivattiin tuotetta, joka tukisi monipuolisemmin suoliston tervettä toimintaa. Jauhemuodossa tuotetta on helppo käyttää ja uusi maku miellyttää, kertoo toimitusjohtaja Marjatta Pyhähuhta A. Vogel Oy:stä.
Molkosan Vitality on prebiootti, joka ylläpitää vatsan hyvää bakteerikantaa ja vilkastuttaa aineenvaihduntaa. Suomalaisten vatsat tarvitsevat lisää kuitua, sillä saamme sitä vain noin 20 grammaa vuorokaudessa ja suositus olisi 25 - 35 grammaa. Herajuomajauheeseen on lisätty kuitua, joka tasapainottaa vatsan toimintaa ja verensokeria. L+ maitohappo auttaa puolestaan ylläpitämään tervettä bakteerikantaa suolistossa ja se tehostaa myös haitallisten kuona-aineiden poistumista kehosta, kertoo A. Vogelin proviisori Kaija Heikkilä.
Molkosan Vitality valmistetaan tuoreesta, maitohappokäyneestä alppiherasta, joka sisältää runsaasti maidon hyvää tekeviä vitaaliaineita. Alppiniittyjen runsas kasvisto ja puhdas ilma antavat heralle ainutlaatuisen koostumuksen. Molkosan Vitalityn käytöstä hyötyvät kaikki, joilla on häiriintynyt suoliston bakteerikanta, ruoansulatusvaivoja, turvotusta ja heikentynyt vastustuskyky. Lisäksi tuote piristää ja lisää energisyyttä. Molkosan Vitality on erinomainen janojuoma sekä urheilu- ja palautusjuoma. Se sopii myös diabeetikoille.
Kaksi teelusikallista Molkosan Vitalitya pariin desiin vettä ja voimajuoma on valmis. 2 desilitraa juomaa sisältää 1.2 grammaa L+ maitohappoa ja 6,8 grammaa kuitua. Kahdesta lasillisesta saa jo lähes puolet vuorokauden kuituannoksesta. Jauhetta voi ripotella myös sellaisenaan jogurtin, viilin tai puuron joukkoon. Molkosan Vitality on pakattu 275 gramman kätevään kannelliseen pakkaukseen.
Proviisori Kaija Heikkilä A. Vogel Oy:stä valisti minua sähköpostilla: Molkosan Vitalityllä ei ole tehty tieteellisiä tutkimuksia. Molkosanille (vanha tuote, nestemäinen, jota on pohjana Vitalityssä) on meneillään yksi, josta odotamme paljon mielenkiintoisia tuloksia.
Lähde: Deskin uutistiedote ravintotoimittajille, 27.2.2007
Antibiootit ja lihavuus
*
Alexander Fleming kääntyy haudassa? Hänen "keksimänsä" antibiootit yhdistetään lihavuuteen. Suomen Akatemian rahoittama MICMAN eli Mikrobit ja Ihminen -tutkimusohjelman yhdessä tutkimushankkeessa selvitettiin antibioottien vaikutusta ja tehoa ihmiskehon normaaliin bakteerikantaan ja sitä kautta myös yllättäen ihmisen painoon.
Antibioottien arvioidaan pidentäneen ihmisen elinikää noin kymmenellä vuodella. Ihmisessä on keskimäärin puolitoista kiloa bakteereja, joista suurin osa on hyödyllisiä. Suomen Akatemian tutkimuksissa ilmeni, että viikon kestävällä antibioottikuurilla muutetaan koko ihmisen normaalia bakteerikantaa pitkäksi aikaa. Monet elimistössä olevat bakteerit kehittyivät vastustuskykyisiksi antibiooteille. Vastustuskykyiset kannat säilyivät suolistossa keskimäärin yhden vuoden. "Jotkut jäävät sinne pysyvästi", kertoo Kansanterveyslaitoksen professori ja kansanedustajaehdokas Pentti Huovinen. Tämän vuoksi turhia antibioottikuureja tulisikin välttää, koska ne lisäävät myös taudinaiheuttajabakteerien vastustuskykyä antibiooteille.
Antibiootit ovat elintärkeitä lääkkeitä ja parantavat monia tulehduksellisia sairauksia. Antibiootit eivät tunnetusti tehoa virusten aiheuttamiin tulehduksiin, kuten esimerkiksi flunssaan. Tämä onkin lääkäreiden suurena haasteena, sillä toistaiseksi ei ole objektiivista keinoa arvioida vastaanotolla sitä, johtuuko sairastuminen bakteeri- vai virusperäisestä infektiosta. Tämä johtaa liian usein siihen, että antibioottiresepti kirjoitetaan potilaille turhaan. Professori Huovisen mukaan lääkäreiden tulisikin saada tarkemmat kriteerit sille, miten ihmisiä tulisi hoitaa antibiooteilla. Monesti potilaille annetaan antibiootti varmuuden vuoksi ja tästä ajattelusta pitäisi pyrkiä eroon.
Hyvin mielenkiintoista tietoa on saatu suolistobakteerien vaikutuksesta lihavuuteen. Ihmisen normaali bakteerikanta muodostuu syntymän yhteydessä ja säilyy läpi elämän. Lapsi onkin täysin steriili äidin kohdussa ennen syntymää. Hiljattain tehtyjen tutkimusten mukaan ihmisen bakteeristolla arvioidaan olevan vaikutusta ravinnon imeytymiseen. "Esimerkiksi ylipainoisilla ihmisillä on erilainen bakteeristo kuin normaalipainoisilla. Se merkitsee sitä, että bakteerit säätelevät rasva-ainevaihduntaa", toteaa Huovinen. "On ajateltu, että tietty bakteeristo käyttää paremmin ravintoa hyväksi ja kuluttaa energiaa tehokkaammin. Sen vuoksi paino joillakin ihmisillä nousee. Toisen teorian mukaan bakteerit juottavat sellaisia entsyymejä tai molekyylejä, jotka lisäävät rasvakudoksen määrää. Nämä ovat tällä hetkellä tosin vasta olettamuksia", korostaa Huovinen.
Lue myös ELVIRA -hankkeesta!
Lähde: Deskin uutistiedote ravintotoimittajille, 27.2.2007
Alexander Fleming kääntyy haudassa? Hänen "keksimänsä" antibiootit yhdistetään lihavuuteen. Suomen Akatemian rahoittama MICMAN eli Mikrobit ja Ihminen -tutkimusohjelman yhdessä tutkimushankkeessa selvitettiin antibioottien vaikutusta ja tehoa ihmiskehon normaaliin bakteerikantaan ja sitä kautta myös yllättäen ihmisen painoon.
Antibioottien arvioidaan pidentäneen ihmisen elinikää noin kymmenellä vuodella. Ihmisessä on keskimäärin puolitoista kiloa bakteereja, joista suurin osa on hyödyllisiä. Suomen Akatemian tutkimuksissa ilmeni, että viikon kestävällä antibioottikuurilla muutetaan koko ihmisen normaalia bakteerikantaa pitkäksi aikaa. Monet elimistössä olevat bakteerit kehittyivät vastustuskykyisiksi antibiooteille. Vastustuskykyiset kannat säilyivät suolistossa keskimäärin yhden vuoden. "Jotkut jäävät sinne pysyvästi", kertoo Kansanterveyslaitoksen professori ja kansanedustajaehdokas Pentti Huovinen. Tämän vuoksi turhia antibioottikuureja tulisikin välttää, koska ne lisäävät myös taudinaiheuttajabakteerien vastustuskykyä antibiooteille.
Antibiootit ovat elintärkeitä lääkkeitä ja parantavat monia tulehduksellisia sairauksia. Antibiootit eivät tunnetusti tehoa virusten aiheuttamiin tulehduksiin, kuten esimerkiksi flunssaan. Tämä onkin lääkäreiden suurena haasteena, sillä toistaiseksi ei ole objektiivista keinoa arvioida vastaanotolla sitä, johtuuko sairastuminen bakteeri- vai virusperäisestä infektiosta. Tämä johtaa liian usein siihen, että antibioottiresepti kirjoitetaan potilaille turhaan. Professori Huovisen mukaan lääkäreiden tulisikin saada tarkemmat kriteerit sille, miten ihmisiä tulisi hoitaa antibiooteilla. Monesti potilaille annetaan antibiootti varmuuden vuoksi ja tästä ajattelusta pitäisi pyrkiä eroon.
Hyvin mielenkiintoista tietoa on saatu suolistobakteerien vaikutuksesta lihavuuteen. Ihmisen normaali bakteerikanta muodostuu syntymän yhteydessä ja säilyy läpi elämän. Lapsi onkin täysin steriili äidin kohdussa ennen syntymää. Hiljattain tehtyjen tutkimusten mukaan ihmisen bakteeristolla arvioidaan olevan vaikutusta ravinnon imeytymiseen. "Esimerkiksi ylipainoisilla ihmisillä on erilainen bakteeristo kuin normaalipainoisilla. Se merkitsee sitä, että bakteerit säätelevät rasva-ainevaihduntaa", toteaa Huovinen. "On ajateltu, että tietty bakteeristo käyttää paremmin ravintoa hyväksi ja kuluttaa energiaa tehokkaammin. Sen vuoksi paino joillakin ihmisillä nousee. Toisen teorian mukaan bakteerit juottavat sellaisia entsyymejä tai molekyylejä, jotka lisäävät rasvakudoksen määrää. Nämä ovat tällä hetkellä tosin vasta olettamuksia", korostaa Huovinen.
Lue myös ELVIRA -hankkeesta!
Lähde: Deskin uutistiedote ravintotoimittajille, 27.2.2007
Avainsanat:
antibiootit,
lihavuus,
tutkimukset
maanantaina, helmikuuta 26, 2007
Kofeiini saattaa suojella iäkkäiden sydäntä
*
Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan kofeiini voi olla hyvää sydänlääkettä iäkkäille. Tutkimuksessa tarkistettiin noin 8000 32-86 -vuotiaan amerikkalaisen terveyttä. Heillä ei ollut tutkimuksen alkaessa mitään merkkiä sydän- ja verisuonitaudeista. Kun tarkistettiin miten paljon kofeiinia (kahvi ja kolajuomat) he olivat nauttineet, huomattiin runsaamman kofeiininkäytön ennustavan vähäisempää riskiä kuolla sydäntautiin. Tulosten tulkinnassa tosin huomattiin, että suojavaikutus saatiin ainoastaan niissä potilaissa, jotka olivat yli 65-vuotiaita ja joilla ei ollut korkeaa verenpainetta.
Lähde: Dagens Medicin, 26.2.2007
Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan kofeiini voi olla hyvää sydänlääkettä iäkkäille. Tutkimuksessa tarkistettiin noin 8000 32-86 -vuotiaan amerikkalaisen terveyttä. Heillä ei ollut tutkimuksen alkaessa mitään merkkiä sydän- ja verisuonitaudeista. Kun tarkistettiin miten paljon kofeiinia (kahvi ja kolajuomat) he olivat nauttineet, huomattiin runsaamman kofeiininkäytön ennustavan vähäisempää riskiä kuolla sydäntautiin. Tulosten tulkinnassa tosin huomattiin, että suojavaikutus saatiin ainoastaan niissä potilaissa, jotka olivat yli 65-vuotiaita ja joilla ei ollut korkeaa verenpainetta.
Lähde: Dagens Medicin, 26.2.2007
Tutkimusvilppiä laihdutuspillereistä
#
Forskning och Framsteg -lehden blogi inspiroi minua kirjoittamaan tänään (26.2.2007) ikävästä tutkimusvilpistä. Japanilaisessa tutkimustuloksia esittelevässä erittäin suositussa TV-ohjelmassa on tapahtunut laajamittaista tutkimustulosten vääristelyä ja liioittelua. Tutkijoita on joutunut ikävään valoon kun heidän sanomisiaan on vääristelty kaupallisuuden ehdoilla.
Lopulliseksi haaksirikoksi muodostui ohjelmaosuus, jossa soijapapujen väitettiin auttavan painonhallinnassa. Kun ohjelman tietoja ruvettiin kriittisesti tarkistamaan kävi ilmi, että oli syyllistytty systemaattiseen vääristelyyn. Asiaa pidetään niin merkittävänä, että siitä on nähty aiheellista käydä keskustelua arvostetun Nature -lehden sivuilla. "Ohjelman tarkoituksena ei ole ollut kertoa tutkimustuloksista vaan saada katsojia ohjelmalle", kommentoi asiaa eräs japanilainen tutkija.
Tämä on hyvin valitettavaa, mutta ei mitenkään ennenkuulumatonta. Luontaistuotebisnes on usein hakeutunut parrasvaloihin varsin arveluttavin menetelmin. Olen jo pitkään kritisoinut luontaistuotekaupan laihdutusvalmisteita, joiden teho on lähes olematon.
Me elämme sellaista nopean mediatiedottamisen aikaa ja se on vaikeasti sovitettavissa tieteeseen, jonka perusluonteeseen kuuluu tutkimustulosten kärsivällinen ja aikaavievä tarkastelu ja pohdinta.
Juttelin erään toimittajan kanssa siitä, että mielestäni televisiosta puuttuu sellainen ohjelmakonsepti, jossa tieteellisiä löydöksiä käydään kriittisesti läpi ja asiantuntijatiimin johdolla esitellään suomalaisille tiede ikäänkuin ideoina eikä valmiiksi pureskelluina tuotteina. Toimittaja arvosti ideaani ja myönsi tällaisen ohjelman puuttuvan ohjelmatarjonnasta. Tosin hän ei pitänyt mahdollisena, että tällainen ohjelmaformaatti saisi lähetysaikaa. Ei sellaista ohjelmaa jaksaisi katsoa kuin kourallinen ihmisiä.
Viihteellisessä ohjelmassa tarjottu tutkimusvilppi uppoaa kansaan kuin häkä, mutta asiallisesti tutkimustöitä ruotiva ohjelma ei kiinnosta. Tällaiseen on menty.
Lähde: Forskning & Framsteg, 26.2.2007
Forskning och Framsteg -lehden blogi inspiroi minua kirjoittamaan tänään (26.2.2007) ikävästä tutkimusvilpistä. Japanilaisessa tutkimustuloksia esittelevässä erittäin suositussa TV-ohjelmassa on tapahtunut laajamittaista tutkimustulosten vääristelyä ja liioittelua. Tutkijoita on joutunut ikävään valoon kun heidän sanomisiaan on vääristelty kaupallisuuden ehdoilla.
Lopulliseksi haaksirikoksi muodostui ohjelmaosuus, jossa soijapapujen väitettiin auttavan painonhallinnassa. Kun ohjelman tietoja ruvettiin kriittisesti tarkistamaan kävi ilmi, että oli syyllistytty systemaattiseen vääristelyyn. Asiaa pidetään niin merkittävänä, että siitä on nähty aiheellista käydä keskustelua arvostetun Nature -lehden sivuilla. "Ohjelman tarkoituksena ei ole ollut kertoa tutkimustuloksista vaan saada katsojia ohjelmalle", kommentoi asiaa eräs japanilainen tutkija.
Tämä on hyvin valitettavaa, mutta ei mitenkään ennenkuulumatonta. Luontaistuotebisnes on usein hakeutunut parrasvaloihin varsin arveluttavin menetelmin. Olen jo pitkään kritisoinut luontaistuotekaupan laihdutusvalmisteita, joiden teho on lähes olematon.
Me elämme sellaista nopean mediatiedottamisen aikaa ja se on vaikeasti sovitettavissa tieteeseen, jonka perusluonteeseen kuuluu tutkimustulosten kärsivällinen ja aikaavievä tarkastelu ja pohdinta.
Juttelin erään toimittajan kanssa siitä, että mielestäni televisiosta puuttuu sellainen ohjelmakonsepti, jossa tieteellisiä löydöksiä käydään kriittisesti läpi ja asiantuntijatiimin johdolla esitellään suomalaisille tiede ikäänkuin ideoina eikä valmiiksi pureskelluina tuotteina. Toimittaja arvosti ideaani ja myönsi tällaisen ohjelman puuttuvan ohjelmatarjonnasta. Tosin hän ei pitänyt mahdollisena, että tällainen ohjelmaformaatti saisi lähetysaikaa. Ei sellaista ohjelmaa jaksaisi katsoa kuin kourallinen ihmisiä.
Viihteellisessä ohjelmassa tarjottu tutkimusvilppi uppoaa kansaan kuin häkä, mutta asiallisesti tutkimustöitä ruotiva ohjelma ei kiinnosta. Tällaiseen on menty.
Lähde: Forskning & Framsteg, 26.2.2007
Saastunutta vettä
*
Rasvan tuotekehittely on mennyt liian pitkälle. Selailin äsken Kansanterveyslaitoksen Fineli-tietokantaa. Sieltä löytyy margariinia, jota luonnehtisin lähinnä saastuneeksi vedeksi:
Kasvirasvalevite 23% Becel pro-activ extra light (vedellä jatkettua kasvirasvaa)
Tämä oli tarkoitettu huumoriksi. Älkää ottako tätä niin vakavasti! Toisaalta, eihän tuollaista margariinia kukaan järkevä ihminen käytä? Syökää voita ja juokaa vettä juomalasista.
Rasvan tuotekehittely on mennyt liian pitkälle. Selailin äsken Kansanterveyslaitoksen Fineli-tietokantaa. Sieltä löytyy margariinia, jota luonnehtisin lähinnä saastuneeksi vedeksi:
Kasvirasvalevite 23% Becel pro-activ extra light (vedellä jatkettua kasvirasvaa)
Tämä oli tarkoitettu huumoriksi. Älkää ottako tätä niin vakavasti! Toisaalta, eihän tuollaista margariinia kukaan järkevä ihminen käytä? Syökää voita ja juokaa vettä juomalasista.
Skype hypetystä
Ravintoaiheisten kirjoitusten sulattamiseksi saatte nyt vaihteeksi aimo pläjäyksen ravintotoimittajille suunnattua tietoa nettipuheluista. Tämä näyttäisi olevan sellaista Skype-ohjelman hehkutusta, mutta on tässä jutussa ihan hyvää muutakin tietoa.
Ilmaiset Internet-puhelut eivät ole enää asiaan vihkiytyneiden harrastajien yksinoikeus, vaan ne ovat jokaisen tietokoneenkäyttäjän ulottuvilla. Nettipuheluilla voi säästää pitkän pennin niin kaveripiirin yhteydenpidossa kuin ulkomaanpuheluissakin.
Miltä kuulostaisi mahdollisuus puhua tuntikausia ilmaiseksi ystäviesi kanssa toiselle puolelle maailmaa? Entä rajoittamattomat soitot kotimaan lankanumeroihin parin euron kuukausihintaan? Tämä ei ole tulevaisuuden utopiaa, vaan täyttä totta. Internet-puhelut ovat mullistaneet päivittäisen yhteydenpidon teinistä mummoon ja kaveriporukoista yritysmaailmaan.
Internet-puheluiden hyödyntäminen ei enää edellytä syvällistä tietotekniikan asiantuntemusta tai kalliita oheislaitteita. Alkuun pääsemiseksi tarvitaan vain tietokone, nettiyhteys, kuulokkeet ja mikrofoni, sekä jokin lukuisista maksuttomista puheluohjelmistoista.
Internet-puheluohjelmistoista tunnetuin on Skype, joka on noussut parissa vuodessa maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Vuonna 2003 esitelty ohjelmisto on kasvanut nopeasti valtavaan suosioon ja muuttanut pysyvästi puheviestinnän käyttötapoja. Skypellä on jo yli 170 miljoonaa käyttäjää, ja yhtiö arvioi, että jo seitsemän prosenttia kansainvälisistä kaukopuheluista soitetaan Skypellä.
Vireästä kännykkä- ja nettikulttuuristaan tunnettu Suomi kuuluu Skypen käytössä edelläkävijämaihin. "Suomi toimii meille eräänlaisena näyteikkunana siihen, miten Skypeä todennäköisesti käytetään tulevaisuudessa. Suomalaiset ovat tarttuneet nopeasti Skypen mahdollisuuksiin niin vapaa-ajalla kuin yrityksissäkin. Käyttäjämäärät kasvavat kovaa vauhtia", kertoo Skypen lisäpalveluista vastaava johtaja Jonas Kjellberg.
Skypen maksuttomalla ohjelmistolla voi soittaa ilmaiseksi toisille Skype-käyttäjille kaikkialla maailmassa. Tavallisten puheluiden lisäksi Skype mahdollistaa videoyhteyden keskustelukumppaniin web-kameran avulla. Ohjelmistolla onnistuu lisäksi chat-keskustelu sekä tiedostojen, kuten kuvien lähettäminen. Skype on turvallinen käyttää, sillä kaikki sen liikenne kulkee verkossa vahvasti salattuna.
Euroopan verkkomainontaliiton (EIAA) vuonna 2006 toteuttaman tutkimuksen mukaan jo 45 prosenttia eurooppalaisista käyttää Internetiä päivittäin. Keskimäärin eurooppalaiset Internet-käyttäjät viettävät viikoittain netissä 11 tuntia ja 20 minuuttia. Internet-palveluiden parissa käytetyn ajan lisääntyessä on luontevaa, että myös henkilökohtainen viestintä siirtyy verkkoon. EIAA:n tutkimuksen mukaan viime vuonna jo 15 prosenttia eurooppalaisista nettikäyttäjistä hyödynsi verkkoa myös puheluihin. Määrä kasvoi puolella edellisvuodesta.
Internet-puheyhteyksistä ja chat-palveluista on tullut itsestään selvä osa päivittäistä sosiaalista kanssakäymistä kännykän ja sähköpostin rinnalla. Kaveripiirin pääasialliseksi viestintävälineeksi on nousemassa yhä useammin Skype tai muu Internet-viestintäväline, ja kännykkää käytetään vain silloin, kun toinen osapuoli ei ole tietokoneen äärellä.
Helpotusta koti-ikävään! Skype ja muut pikaviestimet ovat tuoneet helpotusta niin nuorten kuin heidän vanhempiensakin kännykkälaskuihin. Kenties eniten "skypettämisestä" hyötyvät kuitenkin ne, jotka pitävät tiiviisti yhteyttä ulkomailla asuviin ystäviinsä tai perheenjäseniinsä. Ennen soittelua hillitsivät ulkomaanpuheluiden kalliit hinnat, mutta ilmaisten Internet-puheluiden myötä ei kelloa tarvitse enää vilkuilla.
Kun suomalainen Johanna meni naimisiin australialaisen Glenin kanssa, nettipuheluista löytyi luonteva väline mannertenväliseen yhteydenpitoon. "Kuulin ensi kertaa Skypestä ystäviltäni. Mieheni innostui uudesta mahdollisuudesta jutella säännöllisesti Melbournessa asuvien perheenjäsentensä ja ystäviensä kanssa", Johanna kertoo.
Nyt osat ovat vaihtuneet. Johanna muutti viime syksynä Glenin mukana Australiaan ja hän käyttää Skypeä lähes päivittäin. "Lähettelen pikaviestejä, soitan tietokoneelta toiselle ja hoidan juoksevia asioita SkypeOut-toiminnon avulla. Käytän Skypeä aina ulkomaanpuheluita soittaessani, koska se on yksinkertaisesti edullisin vaihtoehto", Johanna kertoo.
Skypen lisäksi Johanna ja Glen ovat liittäneet tietokoneeseen web-kameran, josta onkin tullut korvaamaton laite. Kun koti-ikävä yllättää, Johanna voi jutella ystävien ja perheen kanssa videokuvan kera. Viime aikoina hän on seurannut tiiviisti hyvän ystävänsä kaksosten kehitystä. "Skype on helpottanut sopeutumistani uuteen kotimaahan merkittävästi. Tiedän, että olen välimatkasta huolimatta aina vain muutaman klikkauksen päässä Suomessa asuvista läheisistäni".
Internet-puhelut ja chat-työkalut ovat löytäneet tiensä kuluttajakäytöstä myös yrityksiin. Skypen kaltaiset ohjelmistot liitetään yhä useammin osaksi yrityksen muuta tietotekniikkaa. "Skype on saavuttanut maailmanlaajuisen suosionsa tarjoamalla helpon ja maksuttoman tavan pitää yhteyttä ystäviin ja sukulaisiin kaikkialla maailmassa. Yrityskäyttäjien määrä kasvaa kuitenkin todella nopeasti, ja yritykset tuovat jo lähes kolmanneksen Skypen liikevaihdosta", Skypen Jonas Kjellberg sanoo.
Hiljattain tehdyn kyselyn mukaan 95 prosenttia Skypeä käyttävistä yrityksistä kertoo säästäneensä kustannuksissa ja 80 prosenttia uskoi Skypen myös lisänneen tehokkuutta. Lisäksi 62 prosenttia yrityksistä sanoi asiakasyhteydenpitonsa parantuneen Skypen helppokäyttöisyyden ansiosta. 76 prosenttia vastaajista kertoi yhteistyön kollegojen kanssa lähentyneen. "Internet-tekniikan täysipainoinen hyödyntäminen tuo monille yritykselle selkeän kilpailuedun kustannussäästöjen sekä tehostuneen kommunikaation myötä. Skype onkin löydetty erityisesti pienissä ja keskisuurissa yrityksissä", Kjellberg jatkaa.
Sähköpostiin verrattuna chat on monella tapaa välittömämpi, ja siinä saa heti tiedon viestin perillemenosta. Skype onkin mainio työkalu monelle pienyritykselle, joka haluaa kustannustehokkaan ratkaisun tavallisen puhelimen ja sähköpostin tueksi. Useilla paikkakunnilla toimiva yritys pystyy järjestämään helposti esimerkiksi ilmaisen puhelinneuvottelun viiden henkilön välillä.
Skypen liiketoiminta perustuu maksullisiin lisäpalveluihin, joihin kuuluvat muun muassa puhelut Skypen ja tavallisten puhelinten välillä, vastaajapalvelut ja soitonsiirrot. Skypen uusin versio toi mukanaan myös mahdollisuuden lähettää tekstiviestejä matkapuhelimiin. Viimeisimpänä uutuutena Skype esitteli kiinteähintaisen Skype Pro -palvelun, joka tarjoaa kahden euron kuukausihintaan mm. maksuttomat puhelut kotimaan lankaliittymiin.
Tavallisiin puhelimiin soitettujen SkypeOut-puheluiden hinta riippuu ainoastaan puhelun kohdemaasta, ei siitä mistä soitetaan. Erityisesti suuriin maihin kuten Yhdysvaltoihin soitetut SkypeOut-puhelut ovat merkittävästi edullisempia kuin tavalliset ulkomaanpuhelut.
Skypestä on tullut suosittu työkalu paljon matkustaville, sillä hotellin nettiyhteyden kautta kannettavasta tietokoneesta soitettu SkypeOut-puhelu maksaa useimmiten vain murto-osan oman matkapuhelimen käytöstä ulkomailla. Avointen langattomien verkkojen yleistyessä monet liikematkustajat ovatkin luopuneet lähes kokonaan kännykän käyttämisestä matkoilla.
Skype on saatavilla Windows-, Mac- ja Linux-tietokoneisiin sekä PocketPC-kämmenmikroihin. Ohjelmiston voi ladata ilmaiseksi Skypen verkkosivuilta, ja sen käyttöön tarvitaan vain tietokone, Internet-yhteys ja mikrofonikuulokkeet. Ohjelmistoa voi myös käyttää tietokoneen tai kannettavan omilla kaiuttimilla ja sisäänrakennetulla mikrofonilla, mutta tällöin puhelun äänenlaatu yleensä kärsii kaikumisen vuoksi.
Skypen käyttöön avautuu lisämahdollisuuksia erilaisten oheislaitteiden ja -palveluiden avulla. Skype tarjoaa mm. yhdessä suomalaisen Lilli Groupin kanssa laite- ja palvelupaketin, joka sisältää Lillille sovitetun Skype-ohjelmiston valmiilla asiakastukikontakteilla, web-kameran, stereokuulokkeet ja 30 minuutin prepaid-setelin Skypen maksullisiin lisäpalveluihin.
Skypen ominaisuuksia ja lisäpalveluita:
Lähde: Deskin uutispalvelu ravintotoimittajille, 26.2.2007
Ilmaiset Internet-puhelut eivät ole enää asiaan vihkiytyneiden harrastajien yksinoikeus, vaan ne ovat jokaisen tietokoneenkäyttäjän ulottuvilla. Nettipuheluilla voi säästää pitkän pennin niin kaveripiirin yhteydenpidossa kuin ulkomaanpuheluissakin.
Miltä kuulostaisi mahdollisuus puhua tuntikausia ilmaiseksi ystäviesi kanssa toiselle puolelle maailmaa? Entä rajoittamattomat soitot kotimaan lankanumeroihin parin euron kuukausihintaan? Tämä ei ole tulevaisuuden utopiaa, vaan täyttä totta. Internet-puhelut ovat mullistaneet päivittäisen yhteydenpidon teinistä mummoon ja kaveriporukoista yritysmaailmaan.
Internet-puheluiden hyödyntäminen ei enää edellytä syvällistä tietotekniikan asiantuntemusta tai kalliita oheislaitteita. Alkuun pääsemiseksi tarvitaan vain tietokone, nettiyhteys, kuulokkeet ja mikrofoni, sekä jokin lukuisista maksuttomista puheluohjelmistoista.
Internet-puheluohjelmistoista tunnetuin on Skype, joka on noussut parissa vuodessa maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Vuonna 2003 esitelty ohjelmisto on kasvanut nopeasti valtavaan suosioon ja muuttanut pysyvästi puheviestinnän käyttötapoja. Skypellä on jo yli 170 miljoonaa käyttäjää, ja yhtiö arvioi, että jo seitsemän prosenttia kansainvälisistä kaukopuheluista soitetaan Skypellä.
Vireästä kännykkä- ja nettikulttuuristaan tunnettu Suomi kuuluu Skypen käytössä edelläkävijämaihin. "Suomi toimii meille eräänlaisena näyteikkunana siihen, miten Skypeä todennäköisesti käytetään tulevaisuudessa. Suomalaiset ovat tarttuneet nopeasti Skypen mahdollisuuksiin niin vapaa-ajalla kuin yrityksissäkin. Käyttäjämäärät kasvavat kovaa vauhtia", kertoo Skypen lisäpalveluista vastaava johtaja Jonas Kjellberg.
Skypen maksuttomalla ohjelmistolla voi soittaa ilmaiseksi toisille Skype-käyttäjille kaikkialla maailmassa. Tavallisten puheluiden lisäksi Skype mahdollistaa videoyhteyden keskustelukumppaniin web-kameran avulla. Ohjelmistolla onnistuu lisäksi chat-keskustelu sekä tiedostojen, kuten kuvien lähettäminen. Skype on turvallinen käyttää, sillä kaikki sen liikenne kulkee verkossa vahvasti salattuna.
Euroopan verkkomainontaliiton (EIAA) vuonna 2006 toteuttaman tutkimuksen mukaan jo 45 prosenttia eurooppalaisista käyttää Internetiä päivittäin. Keskimäärin eurooppalaiset Internet-käyttäjät viettävät viikoittain netissä 11 tuntia ja 20 minuuttia. Internet-palveluiden parissa käytetyn ajan lisääntyessä on luontevaa, että myös henkilökohtainen viestintä siirtyy verkkoon. EIAA:n tutkimuksen mukaan viime vuonna jo 15 prosenttia eurooppalaisista nettikäyttäjistä hyödynsi verkkoa myös puheluihin. Määrä kasvoi puolella edellisvuodesta.
Internet-puheyhteyksistä ja chat-palveluista on tullut itsestään selvä osa päivittäistä sosiaalista kanssakäymistä kännykän ja sähköpostin rinnalla. Kaveripiirin pääasialliseksi viestintävälineeksi on nousemassa yhä useammin Skype tai muu Internet-viestintäväline, ja kännykkää käytetään vain silloin, kun toinen osapuoli ei ole tietokoneen äärellä.
Helpotusta koti-ikävään! Skype ja muut pikaviestimet ovat tuoneet helpotusta niin nuorten kuin heidän vanhempiensakin kännykkälaskuihin. Kenties eniten "skypettämisestä" hyötyvät kuitenkin ne, jotka pitävät tiiviisti yhteyttä ulkomailla asuviin ystäviinsä tai perheenjäseniinsä. Ennen soittelua hillitsivät ulkomaanpuheluiden kalliit hinnat, mutta ilmaisten Internet-puheluiden myötä ei kelloa tarvitse enää vilkuilla.
Kun suomalainen Johanna meni naimisiin australialaisen Glenin kanssa, nettipuheluista löytyi luonteva väline mannertenväliseen yhteydenpitoon. "Kuulin ensi kertaa Skypestä ystäviltäni. Mieheni innostui uudesta mahdollisuudesta jutella säännöllisesti Melbournessa asuvien perheenjäsentensä ja ystäviensä kanssa", Johanna kertoo.
Nyt osat ovat vaihtuneet. Johanna muutti viime syksynä Glenin mukana Australiaan ja hän käyttää Skypeä lähes päivittäin. "Lähettelen pikaviestejä, soitan tietokoneelta toiselle ja hoidan juoksevia asioita SkypeOut-toiminnon avulla. Käytän Skypeä aina ulkomaanpuheluita soittaessani, koska se on yksinkertaisesti edullisin vaihtoehto", Johanna kertoo.
Skypen lisäksi Johanna ja Glen ovat liittäneet tietokoneeseen web-kameran, josta onkin tullut korvaamaton laite. Kun koti-ikävä yllättää, Johanna voi jutella ystävien ja perheen kanssa videokuvan kera. Viime aikoina hän on seurannut tiiviisti hyvän ystävänsä kaksosten kehitystä. "Skype on helpottanut sopeutumistani uuteen kotimaahan merkittävästi. Tiedän, että olen välimatkasta huolimatta aina vain muutaman klikkauksen päässä Suomessa asuvista läheisistäni".
Internet-puhelut ja chat-työkalut ovat löytäneet tiensä kuluttajakäytöstä myös yrityksiin. Skypen kaltaiset ohjelmistot liitetään yhä useammin osaksi yrityksen muuta tietotekniikkaa. "Skype on saavuttanut maailmanlaajuisen suosionsa tarjoamalla helpon ja maksuttoman tavan pitää yhteyttä ystäviin ja sukulaisiin kaikkialla maailmassa. Yrityskäyttäjien määrä kasvaa kuitenkin todella nopeasti, ja yritykset tuovat jo lähes kolmanneksen Skypen liikevaihdosta", Skypen Jonas Kjellberg sanoo.
Hiljattain tehdyn kyselyn mukaan 95 prosenttia Skypeä käyttävistä yrityksistä kertoo säästäneensä kustannuksissa ja 80 prosenttia uskoi Skypen myös lisänneen tehokkuutta. Lisäksi 62 prosenttia yrityksistä sanoi asiakasyhteydenpitonsa parantuneen Skypen helppokäyttöisyyden ansiosta. 76 prosenttia vastaajista kertoi yhteistyön kollegojen kanssa lähentyneen. "Internet-tekniikan täysipainoinen hyödyntäminen tuo monille yritykselle selkeän kilpailuedun kustannussäästöjen sekä tehostuneen kommunikaation myötä. Skype onkin löydetty erityisesti pienissä ja keskisuurissa yrityksissä", Kjellberg jatkaa.
Sähköpostiin verrattuna chat on monella tapaa välittömämpi, ja siinä saa heti tiedon viestin perillemenosta. Skype onkin mainio työkalu monelle pienyritykselle, joka haluaa kustannustehokkaan ratkaisun tavallisen puhelimen ja sähköpostin tueksi. Useilla paikkakunnilla toimiva yritys pystyy järjestämään helposti esimerkiksi ilmaisen puhelinneuvottelun viiden henkilön välillä.
Skypen liiketoiminta perustuu maksullisiin lisäpalveluihin, joihin kuuluvat muun muassa puhelut Skypen ja tavallisten puhelinten välillä, vastaajapalvelut ja soitonsiirrot. Skypen uusin versio toi mukanaan myös mahdollisuuden lähettää tekstiviestejä matkapuhelimiin. Viimeisimpänä uutuutena Skype esitteli kiinteähintaisen Skype Pro -palvelun, joka tarjoaa kahden euron kuukausihintaan mm. maksuttomat puhelut kotimaan lankaliittymiin.
Tavallisiin puhelimiin soitettujen SkypeOut-puheluiden hinta riippuu ainoastaan puhelun kohdemaasta, ei siitä mistä soitetaan. Erityisesti suuriin maihin kuten Yhdysvaltoihin soitetut SkypeOut-puhelut ovat merkittävästi edullisempia kuin tavalliset ulkomaanpuhelut.
Skypestä on tullut suosittu työkalu paljon matkustaville, sillä hotellin nettiyhteyden kautta kannettavasta tietokoneesta soitettu SkypeOut-puhelu maksaa useimmiten vain murto-osan oman matkapuhelimen käytöstä ulkomailla. Avointen langattomien verkkojen yleistyessä monet liikematkustajat ovatkin luopuneet lähes kokonaan kännykän käyttämisestä matkoilla.
Skype on saatavilla Windows-, Mac- ja Linux-tietokoneisiin sekä PocketPC-kämmenmikroihin. Ohjelmiston voi ladata ilmaiseksi Skypen verkkosivuilta, ja sen käyttöön tarvitaan vain tietokone, Internet-yhteys ja mikrofonikuulokkeet. Ohjelmistoa voi myös käyttää tietokoneen tai kannettavan omilla kaiuttimilla ja sisäänrakennetulla mikrofonilla, mutta tällöin puhelun äänenlaatu yleensä kärsii kaikumisen vuoksi.
Skypen käyttöön avautuu lisämahdollisuuksia erilaisten oheislaitteiden ja -palveluiden avulla. Skype tarjoaa mm. yhdessä suomalaisen Lilli Groupin kanssa laite- ja palvelupaketin, joka sisältää Lillille sovitetun Skype-ohjelmiston valmiilla asiakastukikontakteilla, web-kameran, stereokuulokkeet ja 30 minuutin prepaid-setelin Skypen maksullisiin lisäpalveluihin.
Skypen ominaisuuksia ja lisäpalveluita:
- Ilmaiset ääni- ja videopuhelut toisille Skypen käyttäjille
- Skype Pro -palvelu, joka mahdollistaa kahden euron kuukausihinnalla puhelut kotimaan lankaliittymiin ilman minuuttiveloitusta
- Edulliset SkypeOut-puhelut tavallisiin puhelimiin
- Puhelinneuvottelut enintään viiden henkilön kesken
- SkypeIn-numero, jonka avulla Skypeen voi soittaa tavallisista puhelimista
- Vastaajapalvelu Skype-soitoille ja tavallisille puheluille
- Tekstiviestit matkapuhelimiin
- Soitonsiirto toiseen Skype-tunnukseen tai tavalliseen puhelimeen
Lähde: Deskin uutispalvelu ravintotoimittajille, 26.2.2007
sunnuntai, helmikuuta 25, 2007
Transseja nolla - sitten on hyvä olla!
**
Kun muualla maailmassa käynnistetään tempauksia teollisten transrasvojen vähentämisen puolesta, Suomessa viralliset tahot reagoivat tilanteeseen vaikenemalla perisuomalaiseen tapaan asiasta. Esimerkiksi Kansanterveyslaitoksen Fineli-ravintotietokannasta on vähin äänin poistettu tiedot ravintoaineiden transrasvapitoisuuksista! Ainoat tahot, jotka pitävät (teollisten) transrasvojen vaaroista valistamista arvossaan, ovat:
Transseja nolla, nyt on hyvä olla!
Rakkaat suomalaiset! Ottakaa selvää teollisista transrasvoista, painostakaa elintarvikkeiden turvallisuudesta vastaavia viranomaisiamme, ostakaa mahdollisimman vähän jalostettuja elintarvikkeita, huomioikaa teollisten transrasvojen aiheuttama terveysriski, suosikaa puhdasta ja monipuolista kotiruokaa.
Lukekaa lisää transrasvoista esimerkiksi Anja Nysténin erinomaisesta nettikirjoituksesta tai minun omasta nettikirjastani (Tutkimustietoa urheilijan ravinnosta, 10 euroa). Vasabladet kirjoittaa tänään (25.2.2007) transrasvoista: Annika Aho. Inga gränser för farliga fetter (Vaarallisille rasvoille ei raja-arvoja)
Aiemmin olen kirjoittanut näin transrasvoista:
Apinakin sen tietää - transrasvat lihottavat
Kellogg vähentää transrasvojen käyttöä
Kentucky Fried Chicken luopuu lähes täysin transrasvoista
Kovaa vääntöä transrasvasta
Transrasvat aiheuttavat hedelmättömyyttä
Transrasvat eivät mene avaimenreiästä läpi
Transrasvat kuriin rapakon takana
Transrasvat pois pikaruoasta
Transrasvat puhuttelevat Pohjoismaissa
Kun muualla maailmassa käynnistetään tempauksia teollisten transrasvojen vähentämisen puolesta, Suomessa viralliset tahot reagoivat tilanteeseen vaikenemalla perisuomalaiseen tapaan asiasta. Esimerkiksi Kansanterveyslaitoksen Fineli-ravintotietokannasta on vähin äänin poistettu tiedot ravintoaineiden transrasvapitoisuuksista! Ainoat tahot, jotka pitävät (teollisten) transrasvojen vaaroista valistamista arvossaan, ovat:
- vaihtoehtoisia ruokavalioita suosivat yhteisöt
- eräs eduskuntaan pyrkivä ehdokas
- yksittäiset valveutuneet kansalaiset
Transseja nolla, nyt on hyvä olla!
Rakkaat suomalaiset! Ottakaa selvää teollisista transrasvoista, painostakaa elintarvikkeiden turvallisuudesta vastaavia viranomaisiamme, ostakaa mahdollisimman vähän jalostettuja elintarvikkeita, huomioikaa teollisten transrasvojen aiheuttama terveysriski, suosikaa puhdasta ja monipuolista kotiruokaa.
Lukekaa lisää transrasvoista esimerkiksi Anja Nysténin erinomaisesta nettikirjoituksesta tai minun omasta nettikirjastani (Tutkimustietoa urheilijan ravinnosta, 10 euroa). Vasabladet kirjoittaa tänään (25.2.2007) transrasvoista: Annika Aho. Inga gränser för farliga fetter (Vaarallisille rasvoille ei raja-arvoja)
Aiemmin olen kirjoittanut näin transrasvoista:
Apinakin sen tietää - transrasvat lihottavat
Kellogg vähentää transrasvojen käyttöä
Kentucky Fried Chicken luopuu lähes täysin transrasvoista
Kovaa vääntöä transrasvasta
Transrasvat aiheuttavat hedelmättömyyttä
Transrasvat eivät mene avaimenreiästä läpi
Transrasvat kuriin rapakon takana
Transrasvat pois pikaruoasta
Transrasvat puhuttelevat Pohjoismaissa
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)