keskiviikkona, helmikuuta 11, 2009

Kananmuna ei ole mikään kolesterolipommi

**
Näitä sivuja seuranneille ei tule yllätyksenä
, että kananmunat ovat terveellisiä. Kananmunassa on luonnon parasta proteiinia ja kananmunan sisältämä rasva sekä kolesteroli ei vaikuta veren kolesteroliin.

Lääkäreihin on totuttu uskomaan. Siinä missä tällainen tavallinen biologi näkee paljon vaivaa vakuuttaakseen lukijansa ja kuulijansa, riittää yleensä, että lääkäri epäselvästi murahtaa: "syökää aamulla 1-2 keitettyä kananmunaa, sillä tavalla nälkä pysyy paremmin loitolla ja te voitte laihtua".

Tohtori.fi kirjoittaa tänään 11.2.2009 tuttua tarinaa kananmunasta. Merkittäväksi uutisen tekee nimenomaan se seikka, että sivulauseessakaan ei ilmaista mitään huolta kananmunan epäterveellisyydestä. Suomen sydänliiton vanhentunut käsitys  kahdesta kananmunasta viikossa toki mainitaan, mutta lähinnä varoittavana esimerkkinä jumiutuneista käsityksistä. 

Lainaus: Kananmuna ei nosta kolesterolia eikä ole vaaraksi sydämelle, brittiläiset asiantuntijat paljastavat.  Ravitsemusasiantuntijat Juliet Gray ja Bruce Griffin Surreyn yliopistosta kertovat Sun-lehden verkkosivulla, että ei ole olemassa todisteita, jotka tukisivat piintynyttä harhaluuloa runsaan kananmunan käytön epäterveellisyydestä.

Syökää kananmunia!

Lukekaa tästä muita juttujani kananmunasta.
 

8 kommenttia:

  1. Näinhän se asia on. Kummalliselta tuntuu tuo kananmunan ympärillä käyty keskustelu. Syön päivässä 4-5 kananmunaa ja lisäksi kananmunaa on usein lisätty lounaisiin ja leipomotuotteisiin joita käytän. Ei ole ollut mitään ongelmia. Hyötyjä sen sijaan on paljon: energinen olo, pysyy nälkä kauemmin poissa, vatsa toimii hyvin, hyvä maku (ainakin luomussa).
    Pari viikkoa sitten tehty vuositarkastus osoitti kolesteroliarvojen olevan huippuluokkaa. Lääkäri sanoi minun varmaan syöneen terveellisesti ja minä vastasin siihen että kyllä ja kerroin syöneeni paljon kananmunia. Ei johtanut pitempiin keskusteluihin. Täytyy näyttää lääkärille tämä tohtori.fi -juttu. Mitähän lääkäreille opetetaan lääkiksessä kananmunista?

    Reijo

    VastaaPoista
  2. Reijo! Timo Strandberg on kyllä pitänyt huolen siitä, että lääkärit osaavat varoittaa kananmunien kolesterolista.

    Kananmuna päivässä voi olla liian paljon sanotaan American Journal of Clinical Nutrition-lehdessä vuonna 2008 julkaistun tutkimuksen perusteella. Tästä on muistutettu. Kananmunien päivittäin syöminen voi olla vaarallista.

    Diabetesta sairastaville on annettu ohjeeksi kokonaan luopua kananmunien syönnistä. Onkohan niin, että se yksikin kananmuna on diabeetikolle liikaa?

    Strandbergin ohjeistusta voi lukea vaikkapa tästä kotipaikkakuntani omahoito-ohjeesta (järjetöntä touhua!):

    http://www.oulunomahoito.fi/?page=3125341&id=8132432

    Kiitos sivuistasi! Ne tuovat toivoa arkipäivään.
    Terveyskeskuslääkäri

    VastaaPoista
  3. Kiitos Reijo ja Terveyskeskuslääkäri kommenteistanne!

    Syökää kananmunia!

    VastaaPoista
  4. Omasta puolestani voin todeta, että kananmuna on mitä parhain tuote painonhallintaan. Kaksi keitettyä kananmunaa sisältävät n. 170 kCal. Samalla saa esim. B-ryhmän, E- ja D- vitamiineja, sekä rautaa, sinkkiä ja magnesiumia hyvin imeytyvässä muodossa.

    30 g mysliä (vajaa kahvikupillinen) 2 dl rasvatonta maitoa on tuo sama 170 kCal.

    Jälkimmäistä suosittelee VRN ja pitää ihmiset näläntunteen noidankehässä -> ja aiheuttaa lihomisepidemian.

    Niin, ja Matti Uusitupa, minun laskuni ovat oikein.

    VastaaPoista
  5. Se äijähän - tarkoitan Uusitupaa - on ihan raukkamainen!

    Varmaan tiesi, että lukusi ovat oikeat, mutta kun ei muuta keksinyt, alkoi väittää niitä vääriksi. On kuin koulupokien keskinäistä kinastelua -kun huomaa jäävänsä alakynteen, alkaa käyttäytyä yksinkertaisesti ja epärehellisesti. Uskalsi olla noin härski varmaan siksikin, kun vastapuolena oli maallikko asiassa!

    Sami, arvostan taisteluasi. On hyvä, että rintamassa on monenlaista väkeä. Niinkuin nyt Sinä, Sami, jonka varsinainen professio on ilmeisesti muulla alalla, mutta olet kuitenkin perehtynyt näihin asioihin, ja esität ne vielä kärjistäen, "suoraan ja suomeksi".
    Niilläkin on sijansa tässä "missiossa".

    TuTa

    VastaaPoista
  6. Kananmuna on todellakin mainio eväs - mulle vieläpä melko uusi sellainen. Olin voimakkaasti allerginen sille, kunnes oltuani muutaman vuoden VHH:lla totesin yllättäen, että voinkin niitä syödä. Luomumunat eivät aiheuta koskaan mitään, jotkut "tavalliset" tosin saattavat aiheuttaa kutinaa käsissä.

    Kommenttina tohtori.fi-juttuun, että tarvinneeko normaali-ihmisen edes kantaa minkäänlaista huolta kolesterolistaan? Sen verran olemattomaltahan tuo kolesterolitason, myös LDL:n, korrelaatio sydäntauteihin vaikuttaa tutkimusaineiston valossa - puhumattakaan siitä, että syy-seuraussuhde olisi osoitettu toteen.

    Otso Ylönen

    VastaaPoista
  7. On se vaan kummallista, että ihmisillä on niin hirveä hinku huijata toisia ja levittää milloin mitäkin valheita ja äärimmäisyysaatteita.

    Ennen vanhaan kananmunia kehuttiin terveellisiksi. Sisältäähän se mm. runsaasti proteiineja, ja keltuainen mm. rautaa.

    Sitten yhtäkkiä joku keksi, että muna sisältää kolesterolia, ja alettiin vouhottaa, ettei munia saisi oikeastaan syödä ollenkaan.

    Nyt sitten jotkut puoskarit ovat keksineet, ettei kananmuna muka nosta kolesteroliarvoja ollenkaan!

    Todellisuudessa molemmat väitteet ovat perättömiä. Kananmuna sisältää kyllä kolesterolia. Mutta kolesteroli imeytyy huonosti elimistöön. Vain 30% ihmisen saamasta kolesterolista on peräisin ravinnosta, lopun elimistö tuottaa rasvahapoista. Kananmunan syöminen siis lisää kyllä kolesterolia, mutta ei mitenkään erityisen paljon.

    Vielä joskus 70-luvulla voiimassa ollut suositus, muna päivässä, on todennäköisesti lähimpänä terveellistä.

    Jos sen sijaan syö monta munaa joka aterialla, on se aivan varmasti epäterveellistä.

    Miksihän on niin vaikea ymmärtää, että ihmiselle tervellistä on monipuolinen, tasapainoinen ravinto? Siis sellainen, johon ihmisen elimistö on vuosimiljoonien kuluessa sopeutunut. Terveellistä on siis saada kutakin ravintoainetta sopiva määrä. Kaikki poikkeamat tästä mihin tahansa suuntaan ovat epäterveellisiä.

    VastaaPoista
  8. Ja vielä tuosta Osyn kommentista:
    "Kommenttina tohtori.fi-juttuun, että tarvinneeko normaali-ihmisen edes kantaa minkäänlaista huolta kolesterolistaan? Sen verran olemattomaltahan tuo kolesterolitason, myös LDL:n, korrelaatio sydäntauteihin vaikuttaa tutkimusaineiston valossa - puhumattakaan siitä, että syy-seuraussuhde olisi osoitettu toteen."

    Tuo on tyypillinen esimerkki siitä, miten yritetään huijata. Todellisuudessahan lukuisat tutkimukset selkeästi osoittavat, että LDL-kolesteroli lisää huomattavasti sydän- ja verisuonitautien riskiä. 1.5 mmol lisäys kasvattaa riskin kaksinkertaiseksi. Vertailun vuoksi: tupakointi (2 askia päivässä) kasvattaa keuhkosyövän riskin kaksinkertaiseksi tupakoimattomaan verrattuna.

    VastaaPoista