torstaina, helmikuuta 12, 2009

VHH = erityisruokavalio?

*
Täytyy paistaa läskiä
niin kauan kuin pannu on kuumana, eli puhutaan tästä vähähiilihydraattiasiasta (VHH) niin kauan kuin se mediaa ja tutkijoita kiinnostaa. Sain päiväkodissa työskentelevältä anonyymilta henkilöltä vastaanottaa varsin mielenkiintoisen haasteen.

Nostetaan VHH erityisruokavalioiden joukkoon!

Ideana tässä on se, että päiväkodeissa, kouluissa, armeijassa, ravintoloissa jne. valmistetaan erityisryhmille jo nyt erityisruokia. On henkilöitä joille pitää valmistaa gluteenitonta ruokaa (keliaakikot), on sellaisia joiden vatsa ei kestä maitoa, on erilaisia ruoka-allergioita, vegaaneille valmistetaan erikseen ruokia. Mahtaisiko joukkoruokailu selvitä sellaisesta operaatiosta, että lisättäisiin näiden joukkoon vielä yksi erityisruokavalio, eli VHH? Mitä jos taattaisin halukkaille joukkoruokailussa mahdollisuus vaihtaa peruna runsaampiin vihanneksiin, rasvaton maito täysmaitoon, margariinin sijaan näkkileivälle luomuvoita, kalapuikkojen sijaan voissa paistettuja muikkuja, jälkiruoaksi makean suklaakiisselin sijaan puolikas avokado jne.  

Ideaa on testattu karppauspalstoilla ja hiilihydraattitietoisten foorumissa. Yllättäen ideaa ei tyrmätty. Ideaa pidettiin kehityskelpoisena.

Finelin ravintotietokannassa voi jo nyt etsiä ruoka-aineita esim. vegaaneille. Millä tavalla vegaanit eroavat VHH-väestä? Onko VHH-väki tarpeeksi yhtenäinen väki, että heille voidaan laatia erityiset ruokavalio-ohjeistukset? Karppifoorumilla nimimerkki Berlin enteilee tämän mahdollisen VHH:n erityisruokavaliohyväksynnän merkitsevän sitä, että VHH:ta opetettaisiin maamme oppilaitoksissa ja se saisi sitä kautta virallisen statuksen. Karppien maailmanvalloitus ei ehkä olisi tämän myötä lopullinen, mutta ruokavalio olisi kuitenkin vakaammalla pohjalla kuin mitä se on nyt.

Erityisruokavaliot

Mitä ovat erityisruokavaliot?

gluteenitonkolesterolitonlakto-ovo-vegetaarinenlaktoositonlaktovegetaarinen
maidotonrasvatonrunsaskuituinenvegaaninenvähäkolesterolinen
vähärasvainen
vähähiilihydraattinen??

Keskustelutilaisuudessa Suomen Akatemiassa 9.2.2009 ei varsinaisesti halveksuttu VHH:ta. Päinvastoin, Mikael Fogelholm tunnusti VHH:n merkityksen laihdutuksessa ja ainakin lyhyellä tähtäimellä se on terveellinen vaihtoehto. Mutta mitä jos VHH:sta tehtäisiin erityisruokavalio?

Mitä mieltä te olette tästä? Vastatkaa oheiseen kyselyyn. 

16 kommenttia:

 1. CS kirjoittaa näin:
  "Ideaa on testattu karppauspalstoilla ja hiilihydraattitietoisten foorumissa. Yllättäen ideaa ei tyrmätty. Ideaa pidettiin kehityskelpoisena."

  Miten niin yllättäen?

  Huomautan että tätä on muun muassa karppipalstalla esittety historiassa tavattoman monta kertaa ja monellakin eri tavalla jonka hyvin tiedät.

  Nyt sanot että "ideaa" on testattu. Sanoisin että idea on vihdoin poimittu tännekin.

  Ystävällisin terveisin tästäkin aiheesta, monella eri tavalla usein saarnanneena,

  Pappa

  VastaaPoista
 2. Pappa on kryptisten viestien maailmanmestari. Mitä sinä tarkoitat tällä kommentillasi?

  En seuraa karppipalstaa kovinkaan säännöllisesti. En tiedä mitä ideoita siellä on testattu.

  VastaaPoista
 3. Jospa tämä sitten olisi vähemmän kryptinen.

  Kun me monet räyhähenkiset foorumilaiset muun muassa vuonna 2005 ja muulloin "räyhäsimme" tästäkin aiheesta pidit ehkä siihen aikaan näitä "katastrofi" ruokavalioina. Kiitos että tänään viet asiaa kuitenkin eteenpäin.

  Toki asia on ollut esillä myös tämän yksittäisen esimerkin jälkeen sekä sitä ennen. Samaa asia esitettiin myös eri sanoin muuallakin. Siitä muun muassa julkisesti keskusteltiin myös Mikael Fogelholmin kanssa aikaa sitten tosin hiukan eri sanoin, ja senhän tiesit koska olit meille "vihainen" kun näissä asioissa käymme arvostettujen asiantuntijoiden kimppuun.

  Mutta tässä yksi lainaus kesksutelusta siellä kauhealla räyhäfoorumilla Vuodelta 2005:
  Lainaus alkaa

  Pappa kirjoitti:

  Oikeastaan haluaisin kysyä: Mikä virallisterveellisessä on vikana kun sitä tarkastellaan yleisenä kaikille suunnattuna suosituksena? Miten kaikille suunnattu yleinen suositus voisi olla erilainen vallitsevissa markkinataloudellisissa olosuhteissa. Entä mikä siinä virallisessa on oikeasti vialla ravitsemuksen terveellisyyden osalta jos sitä tarkastelaan keskivertoihmisen ruokavaliona. Haluan tietää MIKÄ siinä on ehdottomasti vialla?

  Entä jos pohtii monista näkökulmista siihen mahdollisesti tehtäviä muutoksia. Mitä tiedämme siitä miten väestö käyttöytyisi ja mitä ne muutokset aikaansaisivat tarkasteltaessa kokonaisuutta.

  Terveyden kannalta olisi ehkä valtava saavutus jos edes sitä virallista noudatettaisiin. Ne noudattajatko ravitsemusperäisiä sairauksia saavat vai ne jotka eivät noudata. (juu käännän toisenkin poskeni, siitä vaan)

  Minä en monista suunnista tarkasteltuna nimittäin paljoakaan muuttaisi sitä virallista kuin ehkä joidenkin pienien viilausten muodossa.

  Transrasva (teollisesti tuotetut) ja tyydyttyneet pitäisi ehdottomasti erottaa suosituksessa toisistaan ja kuluttajalle saada tieto tuotteiden transrasvamääristä(teollisesti tuotetut) jolloin luonnollinen eläinperäinen rasva hiukan vapautuisi epäsuorasti "pannasta". Teolliselle transrasvalle hyvin tiukat rajat elintarvikkeita koskeviin "sääntöihin".

  Hiilihydraatin osuudessa painottaisin niiden tiukempaa luokittelua "suositeltavuusluokkiin".

  Alakarppi/hyväkarppi pitäisi saada yleisen virallisen suosituksen rinnalle hyväksytyksi vaihtoehdoksi niille jotka ovat syystä tai toisesta tilanteessa jossa erityisesti hyötyvät siitä. Sille pitää saada virallinen hyväksyntä vaihtoehtona. Sille pitää saada sen vaihtoehdon osalta jonkin asteinen perussuositus samalla tavalla kuin nykyisestä virallisestakin. Puusilmäinen hyökkäys jossa virallinen ammutaan alas ja julistetaan pärssiistä olevaksi on ajattelematonta "kiukuttelua" ja turhaumille pitäisi löytää jokin muu kanava. Emmehän kai naurunalaiseksi halua. Yleissuositukseksi alakarppia ei saada koskaan eikä siinä olisi mithän järkiäkään ja siinä käy kyllä peitsi omaan nilkkaan mikäli siihen kiukkuaan suuntaa.

  Hyvin hedelmällisenä sensijaan saattaisin pitää kunnollista painostusta ja argumentointia sen puolesta että tämä soveltuu jollekin osajoukolle joka noudattaa tätä terveellisellä tavalla. Ja tälle saattaisi jopa joskus tulevaisuudessa saada "virallisen" hyväksynnän. Näin sitä voitaisiin ihan virallistahoilla käyttää myös siitä mahdollisesti hyötyviin "potilaisiin".

  Alakarppi siis viralliseksi vaihtoehdoksi valtaosalle soveltuvan nykyvirallisen rinnalle. *banderolli*

  Lainaus päättyy

  Ystävällisin terveisin

  Pappa

  VastaaPoista
 4. Kiitos selitysyrityksestä Pappa. Paljon tekstiä. Täytyy lukea sitten kun ehdin.

  VastaaPoista
 5. Katsokaa mitä Sairauden ja pahoinvoinnin laitos julistaa:

  "Rasvaton ja vähärasvainen

  Rasvan saannin rajoittamista suositellaan kaikille, erityisesti laihduttajille sekä diabeteksen ja sydän- ja verisuonisairauksien hoitoon"

  Milloin kansan kidutus ja murhaaminen lopetaan ?

  VastaaPoista
 6. Mielestäni idea ei toimi. Ajatelkaa nyt mikä tässä on pielessä: nakit vs. kyljys. Kalapuikko vs. muikku (nämä pari esimerkkiä poimin sivuilta). Hohhoijaa. Oikeasti pitäisi olla laadukasta ruokaa runsaine lisukkeineen tarjolla, josta jokainen sitten poimisi tasan semmoisessa suhteessa eri lajikkeita kun sattuu maistumaan. Ei pitäisi olla VHH-ihmisillä mitään tätä vastaan?

  - jt

  VastaaPoista
 7. Tämä erityisruokavalio-valinta on mielestäni todella hyvä näkökulma tähän asiaan, vaikka uusi idea se ei olekaan. Olen monesti foorumeilla törmänny aatteeseen, että "ei dieetit toimi, täytyy tehdä elämänmuutoksia että laihtuu!". Tähän olen aina miettiny että miksi hiilihydraattien rajoittaminen ei ole elämänmuutos, vaan pelkkä dieetti.

  Toisaalta VHH-kirjallisuudessa monien kirjojen tittelit antaa ymmärtää heti ensisilmäyksellä, että kyseessä on dieetti- tai laihdutuskirja. Mutta samalla jos kirjaa lukee tarkemmin, niin kaikki kirjoittajat painottavat sitä, että muutoksesta on tultava pysyvä, tai paino palaa. Jotku kirjan nimet kyllä viittaavat suoraan elämäntapamuutoksiin. Kenties liian harvat, koska asia on vielä näin dieettiasteella?

  Kovan luokan "brändäystä" tässä nyt tarvitaan, että saataisiin VHH:n imagoa muutettua. Vaikka Christerin VHH-polku onkin vielä suhteellisen lyhyt, niin silti isot kiitokset että hän on saanut näin paljon aikaan (keskustelua ja media-aikaa). Ihailtavaa nähdä ihmisiä, jotka pystyvät ymmärtämään uusia ideoita, ja jopa myöntävät niiden tehokkuuden. Tätä samaa kun näkisi useammin. Vielä enemmän toivon että henkilökohtaisia kinasteluita jätettäisiin vähemmälle, mutta taitaapa lapsellinen toiveeni mennä nyt ihan liian utopian puolelle nyt :).

  Tsemppiä silti suurempiin asioihin, teen oman osani valistamalla ympärillä oleviani, niitä uteliaita jotka sattuvat kysymään miten syön noin hassusti.

  VastaaPoista
 8. Anonyymi: dieetti ei ole kuuri vaan synonyymi sanalle ruokavalio. Pysyvä siis. "Mediterranean diet, vegetarian diet, low carb diet."

  Lyhytaikainen laihduttaminen kulkee kuuri-nimellä.

  tj:n ehdotus on hyvä. Kouluruokaan lisää määrärahoja niin että proteiinia saadaan edes hiukan enemmän, ja kasvislisukkeita vapaasti otettavaksi.

  Surullista on, jos on taas palattu surkeaan vähärasvaisuuden suositteluun terveyden mm(triglyjen ja HDL:n) kustannuksella. Eivätkö ne tajua, että ylipainoon taipuvaisen on noudatettava laihdutusruokavaliota koko ikänsä, vuosikymmeniä!

  VastaaPoista
 9. Pitää kait tarkentaa taas mitä tarkoitin, kun puhuin dieetistä. Vaikka ymmärrän täysin että englanniksi diet tarkoittaa ruokavaliota, niin olen kyllä havainnut että suomessa kansansuussa ja kaiken maailman naistenlehdissä lainasana dieetti on synonyymi kuurille.

  Tämän takia olen sitä sorttia joka kirjoittaa vähän ja lukee sitäkin enemmän; olen liian lepsu kirjoittamaan tarpeeksi tarkkaa tekstiä etteikö joku rupeaisi sitä viilaamaan. Pisti silmään jo aikasemmissa keskusteluissa että viestien painotus siirtyi osittain kitisemiseen ja nimittelyyn, ennemin kuin itse asian käsittelyyn. Ironisesti sorrun tässä itse aivan samaan.

  Menipä taas ihan off-topiciksi, mutta toisaalta koen, että tässä "ketjussa" on paras päästellä vielä mielipiteitä, jotka liittyvät turhaan kitisemiseen ja käynnissäolevaan keskusteluun. Ymmärrän kuitenki veteraaniurheilija, jos poistat tämän viestin, ohi aiheen menevää sotkuahan tässä vain on :).

  VastaaPoista
 10. Suomen puhekielessä "dieetti" on todellakin lähempänö kuuria kuin ruokavaliota. Englannin kielen "diet" sisältää edelläkuvatun lisäksi *myös* kuurimerkityksen, esimerkiksi sanakirja.orgista pikaisesti poimittu substantiivin määritelmä:
  ---clips---
  2. A controlled regimen of food and drink, as to gain or lose weight or otherwise influence health.
  ---clip-----
  ja sama verbille:
  ---clippetyclip---------
  (intransitive) To modify one's food and beverage intake so as to decrease or increase body weight or influence health.
  ---clipclip----------
  (huomio edellisessä ilmaisuun "to MODIFY")

  Eli väite, että kumpikaan, "diet" tai "dieetti", viittaisivat pelkästää "ruokavalioon", on täysin perätön.

  Christer, kiitos vaivannäöstäsi! Idea voisi hyvinkin toimia, edellyttäen että määritelmä sisältäisi reunaehtoja jotka rajaisivat pois epäterveelliset vhh-versiot. Yksi mahdollisuus olisi lisätä saantirajoitukset omega-6-rasvahapoille sekä fruktoosille. Kirjoitin aiheesta hiukan tarkemmin karppifoorumin ketjuun.

  VastaaPoista
 11. (jäi vahingossa edellisestä allekirjoitus, sorry)
  -helm-

  VastaaPoista
 12. Suomen puhekieleen on tosiaankin levinnyt sanan dieetti käyttö noin. Se tuntuu kuvastavan ilmiötä, jossa ihmiset elävät ikuisessa hömppäkuurien kierteessä ottamatta vastuuta kokonaisuudesta.

  Suomen kielen sanat kuuri ja ruokavalio ovat parempia. Kuuri on selkeästi lyhytaikainen poikkeustila, ruokavalio pysyvä elämäntapavalinta. Diettaaminen on pysyvää haahuilua kuurista toiseen.

  Siksi minusta sitä sanaa kannattaisi välttää, ja jos sitä käyttää, ohjata sen merkitys etymologisille juurilleen, joilla ei laihduttamisen kanssa ollut mitään tekemistä.

  Huomautin asiasta siksi, että törmätessään käsitteeseen low carb diet tai Atkins diet, monet lukijat tulkitsevat nämä kuureiksi ymmärtämättä, että dieetti-nimelläkin nämä nimenomaan ovat pysyviä ruokavaliomalleja.

  VastaaPoista
 13. No, mitäs Mikael sanoi ehdotuksesta?

  VastaaPoista
 14. Annas mä veikkaan... ei onnistu.

  VastaaPoista
 15. Kyselit karppifoorumilla lääkäri Aki Loikkasen sähköpostia. Ymmärtääkseni ei käytä mailia, mutta puhelimitse tavoittaa numerosta 044-363 4195. Puhelimeen vastannee elämänkumppani Outi, joka toimii vastaanottoapulaisena. Puhelin ilmeisesti päällä vain vastaanottopäivinä ehkä ke-la.

  Uskon että Aki olisi nimenomaan oikea henkilö VHH-erityisruokavalio-työryhmään. Onhan hän antanut innostuksen myös Heikkilälle, vaikka Heikkilä ei tunnetusti lähteitä mainitsekaan. Lisätietoa Akin teorioista löytyy hänen kirjasta H-Limit Ruokavalioratkaisu. Aki karpannut itse kai 70-luvun lopusta, ja suositellut tätä myös asiakkailleen.

  Olen Akin asiakas/potilas.

  Menestystä asian eteenpäin viemiselle. Sääliksi käy esim varusmiehiä, jotka eivät saa ruokavalionsa mukaista ruokaa.

  Loppuanekdoottina kerrottakoon, että kävin leikkauksessa, papereihin ilmoitin erityisruokavaliokseni VHH. Nukutuksesta herättyäni ensin tarjottiin limpparia, jotta saan verensokerin ylös kun olen paastonnut 12 h, lisäksi selvisi, että suoneeni oli tiputettu ja tiputetaan sokerilientä. En suuttunut, ihmettelin vain.

  VastaaPoista