perjantaina, maaliskuuta 19, 2010

Terveellisiä ravintolisiä nyt myös avaruudessa

**
Yhdysvaltain avaruushallinto (NASA) tutkii EPA -rasvahapon merkitystä
avaruuslennoilla. Omega-3-rasvahapot ja etenkin eikosapentaeenihappo (EPA), voivat ehkäistä luu- ja lihaskatoa painottomassa tilassa avaruusmatkoilla. Näin uskoo NASA.

Omega-3-rasvahapot EPA ja DHA ovat nyt suuren tieteellisen mielenkiinnon kohteena. Niiden on osoitettu vaikuttavan suotuisasti sydän- ja verisuoniterveyteen, syöpään, nivelvaivoihin, sikiön normaaliin kehitykseen sekä käyttäytymiseen ja mielenterveyteen.

NASAn tutkijat uskovat, että EPA-rasvahappo voi suojata luukadolta avaruusmatkojen aikana. Tohtori Sara Zwart (Universities Space Research Association in Houston) työryhmineen on tutkinut ihmisen elimistössä olevaa valkuaisainetta (proteiinia) nimeltään NF-kappaB, joka voi aiheuttaa muun muassa luuston hajoamista, lihasten surkastumista ja heikentää immuunijärjestelmää syöpää vastaan.

Astronauttien NF-kappaB-pitoisuudet ovat suurentuneet avaruuslentojen jälkeen, raportoivat tutkijat. Mutta pitoisuudet ovat jääneet pienemmiksi, kun astronautit ovat ottaneet matkoillaan kalaöljyn omega-3-rasvahappoja.

Nämä havainnot ovat nyt johtaneet solututkimuksiin, joiden mukaan EPA-rasvahappo vähentää NF-kappaB:n aktiivisuutta.

"Meillä on nyt näyttöä siitä, että lyhyellä avaruslennolla NF-kappaB aktivoituu ja että sen estäminen EPA:lla voi ehkäistä avauruusmatkailun haittoja luustoon, lihaksiin ja immuunijärjestelmään", kirjoittavat tutkijat.

"Omega-3-rasvahappojen merkitystä tutkitaan myös eläinkokeissa avaruuslentojen aikana syntyvässä säteilyssä ja tulokset ovat myönteisiä. Näin ollen on hyvinkin mahdollista, että niinkin yksinkertainen keino kuin kalansyönnin lisäys voi vähentää avaruuslentoihin liittyvää luusto- ja lihasheikkoutta ja immuunijärjestelmän heikkenemistä ja mahdollisesti myös säteilyn haittoja", tutkijat lisäävät.

Tutkimuksen yksityiskohdista vielä sen verran, että tohtori Zwartin työryhmä mittasi 7 mies- ja 3 naisastronautin NF-kappaB:tä koodaavan geenin ilmentymistä ennen sukkulalentoa ja pari viikkoa sen jälkeen. Tulokset osoittivat, että NF-kappaB-pitoisuus oli lisääntynyt lähes 500 prosenttia. Myös pitemmille lennoille ja venäläisellä Mir-avaruusasemalla oleskelleiden astronauttien ruokavaliota, NF-kappaB:tä ja luun tiheyttä on mitattu. Kävi ilmi, että runsas kalaruoan syönti vähensi luukatoa. Vastaavanlaisia tuloksia on saatu tutkittaessa pitkäaikaisessa vuodelevossa olleita ihmisiä.

Tohtori Zwartin työryhmä selvittää niitä biokemiallisia mekanismeja, joilla kalaöljyn omega-3-rasvahapot voivat suojata luustoa, lihaksia ja immuunijärjestelmää.

"Tiedoilla tullee olemaan merkittäviä vaikutuksia tulevien avaruusmatkojen suunnittelussa ja ne voivat hyödyttää koko ihmiskuntaa", tutkijat uskovat.

Siirry siis jo tänään avaruusruokaan!

Lähde: Zwart SR, Pierson D, Mehta S, et al. Capacity of Omega-3 Fatty Acids or Eicosapentaenoic Acid to Counteract Weightlessness-Induced Bone Loss by Inhibiting NF-kappaB Activation: From Cells to Bed Rest to Astronauts. Journal of Bone and Mineral Research. Published online ahead of print, doi: 10.1359/JBMR091041

Tässä sarjassa on ilmestynyt aiemmin:

11 kommenttia:

  1. Oliko ravintolisissä D-vitamiinia ? Kalassa takuulla on.

    D-vitamiinihan alentaa TNF-alfaa:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Tumor_necrosis_factor-alpha

    VastaaPoista
  2. Neonomide on oikeassa. TNF-alfaa vaimentavia ravintolisiä on useita muitakin, mm. karnosiini, berberiini ja ubikinoni eli koentsyymi Q10 vain muutamia mainitakseni. Uskoisin, että nekin ovat NASAn kiinnostuksen kohteena.

    Ihmisen tuumorinekroositekijä alfa eli TNF-alfa on 17 kDA:n painoinen ei-glykosyloitunut proteiini, joka koostuu 157 aminohaposta. Monet valkosolut erittävät TNF-alfaa: Makrofagit, monosyytit, neutrofiilit, T-solut ja NK-solut. TNF-alfa on tulehdussytokiini, joka säätää monen monituisia biologisia prosesseja, mm. solujen kasvua ja erilaistumista, apoptoosia, rasva-aineenvaihduntaa ja veren hyytymistä.

    TNF-alfa tuottaa kudoksissa tulehdusta ja syöpää aiheuttavaa interleukiini 8:aa (IL8). Se on koholla mm. diabeteksessa, sydän- ja verisuonitaudeissa, hengitystieiden sairauksissa, kuten astmassa ja kystisessä fibrosissa ja neutrofilisessä alveoliitissa, virustaudeissa, maha-ja suolistosairauksissa, kuten Helicobacterium pylori-tulehduksessa, aurinkoihottumassa, kroonisessa väsysmyoireyhtymässä, ahdistuksessa, masennuksessa ja muissa psyykkisissä häiriöissä sekä laskimoveritulpissa, reumassa ja syöpätaudeissa. Erityisen korkeita IL8-arvoja on mitattu aivoverenvuotoon sairastuneilla (subduraali hematoma), jolloin korkea IL8 ennustaa taudin uusitumisvaaraa.

    Madridin Comoplutense-yliopiston tuore rottatutkimus osoittaa, että E-EPA ehkäisee TNF-alfaa http://20.fi/3995

    VastaaPoista
  3. Matti,

    onko sinulla ajatusta siitä missä vaiheessa/paikassa EPA vaikuttaa eniten tulehdusta hillitsevästi? Eikö tulehdus saa alkuunsa immuunisolujen aktivoitumisesta? Ne sitten levittävät tulehdussytokiinien avulla tietoa muualle ja lopulta koko elimistön tasolla toiminta muuttuu.

    Kuten tuossa linkkaamassasi EPA/TNF-a tutkimuksessakin tavallisesti pidetään tärkeänä EPA:n prostaglandiini synteesiä tasapainottava vaikutus.

    Toisaalta tulehdusreaktio vaatii immunosolujen aktivoitumisen mihin taas käsittääkseni liittyy COX-2 aktivoituminen.

    Mikä rooli on siis asioilla ennen COX-2:ta? Siitä COX-2:n jälkeen on ollut paljon juttua mutta entä tuo tulehduksen mahdollinen hillintä heti "juurella" eli makrofagien ja muiden puolustussolujen aktivaation tasolla.

    VastaaPoista
  4. Westie on tärkeiden kysymysten äärellä. Tulehduksen eli inflammaation ehkäisy, vaimennus ja sammuttaminen ovat ensiarvoisen tärkeitä seikkoja kroonisten tautien ehkäisyssä ja jarruttamisessa. Sitä ei vieläkään ymmärretä riittävästi hoidossa.

    Aspiriinin, kortisonin ja muiden tulehdus- ja särkylääkkeiden (kuten uusien COX1- ja COX2-estäjien) vaikutus perustuu pahojen eikosanoidien (lähinnä PGE2:n) synteesin estoon. Valitettavasti synteettiset lääkkeet eivät erota hyviä eikosanoideja huonoista, vaan ne estävät sekä huonojen että hyvien eikosanoidien tuotantoa soluissa. Niiden pitkäaikainen käyttö ei ole terveydelle hyväksi, koska tarvitsemme hyviä eikosanoideja.

    Vuonna 2002 professori Charles N. Serhanin työryhmä Harvardin yliopistossa havaitsi, että omega-3-rasvahapoista syntyy kudoksissa pieniä nanomolaarisia välittäjäaineiden esiasteita, resolviineja, dokosatrieenejä ja protektiineja. EPAsta syntyy E-sarjan resolviineja (RvE). EPAsta syntyy kudoksissa myös DHA:ta (jota voi toki ottaa myös ravintolisänä), joka puolestaan tuottaa D-sarjan resolviineja (RDs) ja neuroprotektiini D1:tä sekä maresiineja. Ne ovat kaikki potentteja tulehdusta ehkäiseviä, vaimentavia ja sammuttavia yhdisteitä. Resolviineja syntyy mm. valtimoiden seinämissä, jossa ne vaimentavat tulehdusta. Aspiriinin käyttö lisää ReV1:n tuotantoa, mutta sitä syntyy myös ilman aspiriinia, kirjoitti Serhan minulle.

    Eikosanoideista lisää tässä http://20.fi/4001

    Professori Serhanin työryhmän tutkimuksista tässä http://20.fi/4002

    VastaaPoista
  5. No niin asiantuntijat. Tästä on ollut juttua ympäri nettiä jo monta vuotta. Mikä on asian läpimenomahdollisuus? Ja miettikää mikä lääkebisnes, kun porukka elää olman vitamiineja ja sairastuu aina vaan pahemmin.
    No lohtu on se, että luonnonkasveista saa vaikka mitä vitamiineja, kun viitsii kerätä, kuivata ja jauhaa. Eikä maksa mitään.

    "Toteutuessaan EU:n komission uusi direktiiviehdotus ravinnelisistä uhkaa tiukentaa vitamiineihin liittyviä vaatimuksia vähentäen vitamiinien voimakkuuksia ja saatavuutta. Englantilaisen kuluttajajärjestön, Consumers For Health Choice, mukaan direktiivi voisi poistaa myynnistä muun muassa A-, C- ja D-vitamiinit sekä foolihapon, kalsiumin ja raudan. Kyseisten tuotteiden häviäminen tai saamisen vaikeutuminen aiheuttaisi yhdistyksen mukaan jopa 700 englantilaisen luontaistuotekaupan sulkemisen.

    Vuonna 2002 hyväksytyn ravintolisiä koskevan direktiivin myötä EU asetti vaatimuksia muun muassa ravintolisien sisältöihin ja pitoisuuksiin sekä pakkausseloisteisiin. Nyt komissiolla työn alla oleva direktiivi on jatkoa vuoden 2002 direktiiville.

    Suomessa ja EU:ssa määräykset ravintolisien päiväannoksista, ja erityisesti annoksien ylärajoista, pohjautuvat YK:n Codex Alimentarius -komission ja sen standardeihin. Suomi on ollut Codex Alimentariuksen jäsen vuodesta 1960.[1] Mikäli esimerkiksi C-vitamiinille ei löydy tieteellisiä todisteita terveyteen positiivisesti vaikuttavista seikoista, voidaan C-vitamiinin määrää ravintolisissä rajoittaa ja pakkaukseen edellyttää varoitus: “Ei suositella raskaana oleville”. Esimerkiksi lääkejätti, ja H1N1-rokotteen valmistaja, GlaxoSmithKline on todennut vuonna 2006, että se haluaa puhtaasti tieteellisiin kokeiisin perustuvat raja-arvot.[2]

    Vuoden 2002 direktiivi ja nyt tulossa oleva uusi eivät koske reseptillä määrättäviä ravintolisiä."

    VastaaPoista
  6. Siirryin jo 6,5 vuotta sitten syömään NASAn avaruusvirastolle ja astronauteuille suunniteltua ravintoa....

    VastaaPoista
  7. Jotenkin ihan käsittämätön tutkimus. En tiedä yhtään hyvää syytä, miksi EPA ei olisi hyvää astronauteille tutkimattakin? Luulisi, että juuri tuollaisessa duunissa on tärkeää saada paljon muitakin erilaisia ravintoaineita, mutta vähän kaloreita.

    VastaaPoista
  8. Kysehän oli tuloksesta, ei niinkään tutkimuksesta sinällään. ;-)

    VastaaPoista
  9. Uusi rottakoe osoittaa, että kalaöljyn omega-3:t, tässä tapauksessa DHA, vahvistavat myös luustoa. Tosin onhan tämä osoitettu jo aikaisemminkin. Joka tapauksessa havainto kiinnostaa NASAa, koska avaruusmatkoilla luutkin surkastuvat. Kalaöljystä on siis ilmeistä hyötyä myös luukadon ehkäisyssä.

    VastaaPoista
  10. Nasa on tutkinut myös D-vitamiinia. Linkki on hukassa, ehkä löytyy tiede:fin D-ketjusta. Antarktikalla tutkivat, taatusti UVB-vapaalla vyöhykkeellä, ja muutenkin eristyksissä. Siinä sivussa.

    Kapteeni Cookhan näytti miehistölle esimerkkiä syömällä hapankaalia. Keripukki no good, eat you stupids!

    Koskahan matemaatikot innostuvat ravitsemustieteestä... Kyttäsin eilen teeveestä jutun fraktaalimatikasta, Mandelbrot ja silleen.
    Ehkä biokemia ja muu soluatomitutkimus saisi lisää potkua numeronmurskaajien osallistumisesta. Vuan suattaa lääkejätillä olla supertietokone, mutta onko tieteilijöitä, puolueettomia... Matemaatikot on lahjomattomia!^^

    Janne K

    VastaaPoista
  11. Rammstein - Benzin. Mein Hertz brennt... Mä olen kivihiilest tehty ahvena!

    Sori, Janne Kivihiilari ^^

    ...tu että on kuuma... sori

    VastaaPoista