tiistaina, joulukuuta 02, 2008

Nuuskan terveysvaikutukset

**
Lääketieteen lisensiaatti Seppo Wickholm
(Karolinska institutet) esitelmöi nuuskan käytöstä ja terveysvaikutuksista Pohjoismaissa Tupakka ja Terveys –päivillä Espoon Dipolissa 2.12.2008. Peräti neljännes ruotsalaismiehistä käyttää päivittäin nuuskaa, naisista onneksi vain jotkut harvat (4 %). Savukkeiden ja nuuskan sekakäyttö on tavallista. Suomessa 2,5 % miehistä käyttää nuuskaa päivittäin. Naisistamme vain 0,1 % nuuskaavat.   

Varhaisimmat tutkimusnäytöt nuuskan terveysvaikutuksista olivat ristiriitaisia, mutta uusimmat tutkimukset ovat selkeästi osoittaneet nuuskan aiheuttavan terveydelle lukuisia haittoja. Esimerkiksi suuontelon ja nielun syöpää, iensairauksia, sydäninfarktin huonompaa ennustetta, diabetesta, kohonnutta verenpainetta ja raskauskomplikaatioita. Nuuska aiheuttaa riippuvuutta yhtä paljon kuin tavallinen savutupakka.   

Hämmästyttävällä tavalla on julkisuudessa väitetty ruotsalaisten miesten hyvän terveyden ja vähäisemmän tupakoinnin johtuvan nuuskan laajamittaisesta käytöstä. Nuskaa esitetään ”vähemmän haitallisena” tuotteena ajankohtaisessa keskustelussa. Pääjohtaja Pekka Puska huomautti tupakkatehtailijoiden suunnattoman vahvasta lobbauskampanjasta nuuskan puolesta. Pitääkseen vanhat asiakkaansa ja saadakseen uusia ryhmiä nikotiiniriippuvuuden piiriin on haettu täydennystä savuttomista tuotteista. Puska viittasi äskettäin julkaistuun artikkeliin ”Tupakointikatastrofia ei ratkaista vaihtamalla tupakka nuuskaan” (Suomen Lääkärilehti 63 (48): 4186-4187, 2008). On myytti, että nuuskan avulla voitaisiin vähentää tupakasta koituvia haittoja.   

Tervehdin ilolla Suomen jääkiekkoliiton konsultti Eero Lehden kannanottoa nuuskan vastaisessa työssä jääkiekon parissa. Lähtökohtana suoritetussa lajinsisäisessä selvityksessä oli jääkiekon kyseenalainen maine päihde- ja nuuskamyönteisenä lajina. Syksyllä 2005 Jääkiekkoliitto teetti tulevaisuuden Karalahdille (10-18 –vuotiaille lätkän pelaajille) valtakunnallisen päihdekyselyn. Ainoaksi tilastollisesti merkittäväksi päihdeongelmaksi osoittautui tämän ikäisten nuuskan käyttö. Päätettiin toteuttaa nuuskatietoiskuja pitkin kevättä ja syksyä 2006 Suomen jäähalleissa (julisteiden muodossa). Pienimuotoista kampanjaa viriteltiin talvella 2006-2007 ja keväällä 2007 koitti yhteiskuntavastuun velvoittama nuuskan vastainen terveyskampanja eri puolilla Suomea. Tätä on sitten täydennetty lähettämällä kaikille 14 –vuotiaille pelaajille nuuskaesite kotiin. Tavoitteena on vähentää jääkiekkoilijoiden nuuskankäyttöä 15 prosentilla.   

Saa nähdä miten nuuskan käy tulevaisuudessa. Nuuskaatko sinä?

9 kommenttia:

  1. Nuuskasin. Nuuskaisin, jos hinta ja saatavuus eivät olisi (lähes) ulottumattomissa. Kun nuuskaan, niin tupakointi jää käytännössä, ja sanovat tutkimukset mitä tahansa, niin omat keuhkot voivat huomattavasti paremmin nuuskatessa kuin polttaessa.

    Juu, lopettaminen ei ole vaihtoehto ;)
    Eivätkä ylihintaiset nikotiinituotteet.

    Outoa, etten Ruotsissa asuessani törmännyt yhteenkään jolla nolisi ollut nuuskan tutkittuja terveysongelmia. Toisaalta, en minä tunne kuin kaksi keuhkosyöpäpotilastakaan - joista kumpikaan ei polttanut, mutta toinen oli ex-kaivosmies, ja toinen hitsari.

    Tiedän, ei noista mitään johtopäätöksiä voida tehdä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista Jakke. Juttelin itse asiassa aika pitkään Wickholmin ja Puskan kanssa juuri tästä nuuskasta. Näyttö terveyshaitoista on tullut esille uusimmissa tutkimuksissa. En osaa kommentoida tutkimusten paikkaansapitävyyttä. Jakke epäilee, hyvä näin. Epäilys on järkevää toimintaa. Etsi käsiisi nuuskatutkimuksia, lue, pohti, kommentoi. Olisi suuri kunnia jos kertoisit löydöksistäsi ovat ne sitten minkäsuuntasia tahansa.

    VastaaPoista
  3. Suomen Tietotoimisto julkaisi äsken tämän jutun:

    Poliitikko lobbaa nuuskan puolesta!

    RKP:n europarlamentaarikko Henrik Lax kampanjoi Brysselissä sen puolesta, että unioni kumoaisi "päättömän lain", joka kieltää nuuskan myynnin EU:n alueella.
    Laxin mukaan lukuisat asiantuntijat ovat todistaneet nuuskan olevan terveydelle huomattavasti vähemmän haitallista kuin tupakan. Hän sanoo, että nuuskan myynnin laillistaminen voisi pelastaa monta ihmishenkeä.
    - Olen useaan otteeseen tiedustellut EU:n terveyskomissaarilta, koska aiheeton nuuskakielto poistetaan, Lax kertoi tiedotteessaan torstaina.
    Lax jatkaa lobbaamista asiassa ensi viikolla, kun hän järjestää muutaman kollegansa kanssa EU:n parlamentissa seminaarin aiheesta.
    Kaksi pietarsaarelaismiestä tuomittiin tiistaina päättyneessä oikeudenkäynnissä nuuskan salakuljetuksesta.
    - En puolusta nuuskan salakuljetusta enkä muitakaan laittomia tekoja, mutta näen miesten toiminnan suorana seurauksena siitä poliittisesta tärkeilystä, johon EU syyllistyy, Lax sanoo.

    VastaaPoista
  4. Luin Iltalehdestä tuon saman jutun ja ajattelin että on se hienoa, että on edes yksi suoraselkäinen poliitikko täällä Suomessa ja EU:ssa. Suurin osa poliitikoista on ihan tajuttoman hölmöä porukkaa! Vaativat tupakan hintoihin veronkorotuksia ja kieltoja. Eivätkö nuo pellet tajua, että näin tapahtuu houkutus salakuljettaa ja kaupata kauhealla voitolla tuotetta eteenpäin. Rikollisuutta ja rahan pesua tähän tupakan ja nuuskan myyntiin myös liittyy. Jonninjoutavaa poliisiresurssien tuhlausta jahdata nuuskanmyyjiä!!

    Hyvä Lax!

    VastaaPoista
  5. Siinäpä sitä faktaa.

    http://www.yleradio1.fi/tiede/tiedeuutiset/id10863.shtml

    "Nuuskan muodossa nautittu tupakka on huomattavasti vähemmän haitallista terveydelle kuin tupakan polttaminen, osoittavat Ruotsissa ja Australiassa tehdyt tutkimukset. Keuhkosyöpää ja suun alueen syöpää nuuskaajilla on lähes yhtä vähän kuin tupakoimattomilla. Sen sijaan haimasyöpää nuuskaajilla oli noin kaksi kertaa useammin kuin tupakoimattomilla, joten ongelmatonta syövän kannalta nuuskan käyttö ei ole."

    "Ruotsissa Karoliinisessa instituutissa selvitettiin 280 000 ruotsalaisen rakennustyöläisen tupakan käyttöä vuosina 1978-1992. Heidän sairastumistaan eri syöpiin seurattiin vuoteen 2004 asti. Ruotsissa savukkeiden polttaminen on vähentynyt erityisesti miehillä dramaattisesti ja syynä on siirtyminen nuuskan käyttöön.

    Suusyövän riski oli tupakoitsijoilla yli kaksinkertainen nuuskan käyttäjiin ja tupakoimattomiin verrattuna. Keuhkosyöpään tupakoitsijat sairastuivat kymmenkertaisesti tupakoimattomiin verrattuna. Nuuskan käyttäjillä keuhkosyövän riski oli hieman alempi kuin kokonaan tupakoimattomilla.

    Uutta oli havainto, että haimasyövän riski oli nuuskaajilla kaksinkertainen tupakoimattomiin verrattuna. Tupakoitsijoilla tämä riski on vielä korkeampi ja lähes nelinkertainen tupakoimattomiin verrattuna. Keuhkoahtaumaa eli COPD-tautia ei nuuskan käytöstä myöskään saa. Elämän pituisen tupakanpolton seurauksena se on liki varmaa.

    Nuuskan käyttö ei ole kuitenkaan vaaratonta. Se lisää iensairauksia kuten ientulehdusta samoin kuin tupakanpoltti ja vaikuttaa haitallisesti raskauden kulkuun. Nuuskan vaikutus sydänverisuonitauteihin on vielä epäselvää; tutkimukset ovat antaneet ristiriitaisia tuloksia."

    mm

    VastaaPoista
  6. Joskus kertoisivat mitä nuo riskit yleiskielellä tarkoittavat... Nelinkertainen mistä?

    VastaaPoista
  7. Tänään Pekka Puskaa on ollut ärsyyntynyt Astrid Thorsin ihmeellisistä lausunnoista nuuskasta. Kirjoittaa mm. näin Suomen Lääkärilehdessä:

    – Ministeri Thorsin kannattaisi vaihtaa tietolähteensä ruotsalaisesta nuuskateollisuudesta terveysviranomaisiin ja lääkäreihin, opastaa Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Pekka Puska.
    Helsingin Sanomien mukaan EU:n terveyskomissaari Androulla Vassiliou on ”kehottanut ministeri Thorsia palaamaan unionin tupakkadirektiivin linjoille”.
    Puska korostaa, että nuuskan syöpäriskit ja vaikutukset nuorten nikotiiniriippuvuuden kehittymiseen ovat kiistattomat.
    – On ymmärrettävää, että Ruotsin nuuskateollisuus käy parhaillaan voimakasta lobbauskampanjaa, jossa se pyrkii kyseenalaistamaan lääketieteellistä tutkimusta nuuskan haitoista, Puska huomauttaa.
    Samaa strategiaa käyttivät kansainväliset tupakkayhtiöt takavuosina ja onnistuivatkin viivyttämään suomalaista tupakkalainsäädäntöä.
    – Väitetään esimerkiksi, että ruotsalaismiesten tupakoinnin lopettaminen on onnistunut nuuskan ansiosta. Ruotsin Kansanterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan tämä ei pidä paikkaansa. Nuuskan avulla lopettaneita on korkeintaan viisi prosenttia; enemmistö nuuskaajista ei ole koskaan tupakoinut tai tupakoi nuuskan rinnalla, Puska kertoo.
    Puskan mukaan RKP:n nuuskanystävien kannattaisi ajatella etenkin nuorten terveyttä. Tuore tutkimustieto osoittaa nikotiinin ja muiden päihteiden vuorovaikutuksen muuttavan aivojen palkitsemisjärjestelmää. Nuuska on portti tupakkariippuvuuteen, jonka tiedetään nuorilla kehittyvän huomattavasti nopeammin kuin aikuisilla.

    Seppo

    VastaaPoista
  8. Lueskelin just tuossa DAT:in kannanoton, johon huomasin viitatun Lääkärilehdessä. Pettymyksekseni artikkeli oli aika luokaton. Suurin osa viitatuista terveyshaitoista liittyy ei-ruotsalaiseen nuuskaan, joka on huomattavasti ruotsalaista epäterveellisempää. Sitä käsittääkseni myydään mm. USA:ssa. Sorrutaan siis samanlaiseen asioiden vääristelyyn kuin huumekeskustelussa viimeisten kymmenien vuosien aikana, missä kouluissa oppilaille opetetaan kannabiksen olevan muihin huumeisiin rinnastettava.

    Pelottelun käyttäminen vallankäytönmuotona on sikäli typerää, että valheella on lyhyet jäljet. Miksei voida puhua asioista totuudenmukaisesti? Sitä en voi kertakaikkaan ymmärtää.

    Nuuskumuorinen.

    VastaaPoista