maanantaina, maaliskuuta 08, 2010

D-vitamiini lisää testosteronia

**
Nyt tulee dosentti Matti Toloselta
miehiä kiinnostava tieto.

Itävaltalainen Grazin yliopisto on tutkinut pitkään D-vitamiinin merkitystä terveydelle. Vuonna 2009 tohtori Stefan Pilzin työryhmä osoitti, että D-vitamiinipitoisuuden laskiessa alle 75 nmol/l seerumissa, lisääntyy ikä-ihmisten ennenaikainen kokonais- ja sydänkuolleisuus (Clinical Endocrinology 71 (5): 666-672, 2009).

Nyt saman yliopiston uusi tutkimus kertoo, että 75 nmol/l on kriittinen pitoisuus miehen testosteronin tuotannon ja seksihalujen kannalta. Auringonoton aikaansaama D-vitamiinin tuotanto lisää seerumin testosteronin pitoisuutta ja seksihaluja, kirjoittavat tutkijat Clinical Endocrinology -lehdessä (tutkimus on ilmestynyt 29.12.2009 sähköisenä ennen painoon menemistä).

Professori Winfried Märzin työryhmä (johon myös kuuluu tohtori Pilz) mittasi 2299 mieheltä seerumin D-vitamiinin (S-D-25) ja testosteronin. Ne vaihtelivat eri vuodenaikoina samalla lailla: Ne olivat talvella alhaisemmat kuin kesällä. Sekä D-vitamiinin että testosteronin pitoisuus veressä alkaa vähetä lokakuussa ja saavuttaa alimman tasonsa maaliskuussa. Miehillä, joiden S-D-25 oli yli 75 nmol/l, oli merkitsevästi enemmän veressään myös testosteronia.

Hollantilaisen Sunlight Research Forumin edustaja Ad Brand kommentoi tutkimusta seuraavasti. "Miehet jotka varmistavat D-vitamiinin riittävän saannin tekevät muiden seikkojen ohessa palveluksen testosteronitasolleen ja libidolleen".

Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että tunnin auringonotto voi nostaa miehen testosteronia 69 prosenttia. Testosteroni on miehen tärkein sukupuolihormoni. Se huolehtii sukupuolielinten kehityksestä ja luo edellytykset tyypillisille miehisille seksuaalisuuden piirteille (edistää siemennesteen tuotantoa ja pitää yllä seksihaluja). UV-säteily kiihdyttää D-vitamiinin tuotantoa iholla. Tässä tapahtumassa on lähtöaineena skvaleeni, joka muuntuu 7-hydrokolesteroliksi ja edelleen D-vitamiinin esiasteeksi (kalsidioliksi). Munuaisissa kalsidioli muuttuu varsinaiseksi D3-vitamiiniksi (kalsitroliksi). Ilman auringon UV-säteilyä 7-hydrokolestroli muuttuu kolesteroliksi! Tätä ette varmaan ole ajatelleetkaan, mutta seerumin kolesterolipitoisuudet ovat talvella korkeampia kuin kesällä ja se johtuu nimenomaan tästä auringon roolista.

Ruuan merkitys D-vitamiinilähteenä on vähäinen: 90 prosenttia ihmisen D-vitamiinista on peräisin iholta (ellei hän ota D-vitamiinia ravintolisänä). Suomalainen nainen saa ruoastaan keskimäärin 5 ja mies 7 mikrogrammaa D-vitamiinia.

D-vitamiinin pitoisuus voidaan helposti mitata verestä. Viime aikoina julkaistujen tieteellisten tutkimusten mukaan keskimäärin 30 ng/ml eli 75 nmol/l antaa riittävän positiivisen tehon, sanovat itävaltalaiset tutkijat. "Ihanteellinen pitoisuus on kuitenkin 40-60 ng/ml eli 100-150 nmol/l", he lisäävät. Suomalaisten lukemat (ilman D-vitamiinilisää) ovat yleensä 40 nmol/l tuntumassa, monilla paljon allekin.

Tutkimus on herättänyt suurta kiinnostusta, ja sen ovat uutisoineet 2.2.2010 mm. BBC News ja Daily Mail.

Lähde: Wehr E, Pilz S, Boehm BO, März W, Obermayer-Pietsch B. Association of vitamin D status with serum androgen levels in men. Clin Endocrinol (in press)

Lisää luettavaa ravintolisistä:

RAVINTOLISIEN ABC (YHTEISTYÖSSÄ DOSENTTI MATTI TOLOSEN KANSSA)

20 kommenttia:

  1. Voiko D-vitamiinien suurista annoksista olla hyötyä kehonrakentajalle? Libidot ei niin kauheesti kiinnosta, mutta muskeleita saisi tulla lisää! Onko tutkittua tietoa?

    VastaaPoista
  2. Hei Muskelimies. Olen kysynyt tähän pulmaan ohjeistusta eräältä alan asiantuntijalta.

    VastaaPoista
  3. Muskelimies: Voin sanoa voimailija-kavereiden puolesta, että kyllä eron huomaa, kun määrät on vain riittävän suuret.

    VastaaPoista
  4. Toisaalta olen itse syönyt aina aika "niukasti" D-vitamiinia (10-15 mikrogr/vrk), mutta silti kevään ja kesän tullessa en ole huomannut minkäänlaista voiman lisääntymistä, vaikka auringosta pitäisi tulla silloin monin kerroin D-vitamiinia. Onkohan ravinnon kautta saatu D-vitamiini tehokkaampaa kuin auringosta saatu?

    VastaaPoista
  5. Verikokeella voi helposti tarkistaa, onko saanut D-vitamiinia riittävästi eli S-D-25:n pitäisi olla mielellään 100-150 nmol/l. Turvallinen ylärajahan on korkea, 250 nmol/l. Ihannepitoisuuteen pääsy edellyttää yleensä yli 100 mikrogramman vrk-annosta. Eri ihmisten kyky käyttää ravinnon ja ravintolisien D:tä hyväkseen voi vaihdella suurestikin.

    Käväisin itse tammikuussa labrassa mittauttamassa oman S-D-25-arvoni. Se oli 88 nmol/l, vaikka olin ottanut D:tä 40-50 mikrogrammaa päivässä ja ollut paljon auringossa (asun 34 leveysasteella Málagan provinsissa). Tulos oli siis yllättävän pieni. Kollega Pentti Raaste kertoi minulle saaneensa tuloksekseen noin 90 nmol/l, vaikka hän ottaa D:tä 500 mikrogrammaa joka toinen tai kolmas viikko. Penttikin asuu samassa kaupungissa kuin minä. Oleme vakuuttuneita siitä, että Suomen viranomaisten pelottelu D-vitamiinin yliannoksista on kaikkea perää vailla.

    VastaaPoista
  6. juu kävin tänään apoteekissa ostamassa deetä. tietenkin suupalttina keroin notta 125 mikrogrammaa päivässä ohentaa plakkeja valtimoissa. siihen nuori neitonen: 5kymppiä on ehdoton yläraja.. tyttö kertoi myös minulle uuden jutun.hän oli äsken lukenut netistä: ihmisen ihossa on sellainen "termostaati joka estää auringonvalon liialliselta d saaninilta. sitten kerroin notta enään ei saa valehella suomalaisille notta ne kovat tukkii..tietenkin pyysin notta kuhan löytänet niitä tutkimuksia linkitä myös niitä minulle.

    jurpolukki

    VastaaPoista
  7. Ravitsemsutieteilijät ja apteekkilaiset ovat nyt keksineet omasta päästään tuon "50 µg päivässä on ehdoton yläraja". Ei sille ole mitään perusteita. Teit aivan oikein kun pyysit tieteellistä näyttöä. Niin sitä pitää! Saat olla varma, ettet tule saamaan apteekista minkäänlaista pitävää todistetta, joka puoltaisi 50 mikrogramman "ehdotonta ylärajaa".

    Sain juuri emailia suomalaisruovalta, jonka Agastsonin skoori on korkea (siis sepelvaltimoissa on paljon plakkia). Hän kertoo ottavansa D-vitamiinia nyt 245–280 µg/vrk. Oli käynyt labrassa mittauttamassa S-D-25:n mutta tulos ei ole vielä tullut. Kerron sen, kunhan saan tietä tuloksen.

    VastaaPoista
  8. "Voiko D-vitamiinien suurista annoksista olla hyötyä kehonrakentajalle? Libidot ei niin kauheesti kiinnosta, mutta muskeleita saisi tulla lisää! Onko tutkittua tietoa?"


    Todennäköisesti. D-vitamiini lisää lihasolujen määrää ja kokoa. Kokonainen rautaesiripun takainen tutkimuskirjallisuus ylistää UVB-säteilyä ja D-vitamiinia urheilussa:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19346976

    http://www.vitamindcouncil.org/newsletter/2007-mar.shtml

    VastaaPoista
  9. Anonyymi sanoi:

    "Anonyymi sanoi...

    Ravitsemsutieteilijät ja apteekkilaiset ovat nyt keksineet omasta päästään tuon "50 µg päivässä on ehdoton yläraja". Ei sille ole mitään perusteita."


    Asia käsiteltiin jo aiemmissa D-vitamiinikeskusteluissa tässä blogissa. Hyvä kiteytys 50 mikron ylärajalle tässä:

    http://www.vitamindcouncil.org/worst_science.shtml


    Kun on saatu dataa jossa otetusta D-vitamiiniannoksesta ollaan oltu melko varmoja JA on mitattu potilaiden 25(OH)D-tasot, myrkytyksiä on sattunut aniharvoin alle 1000 µg:n annoksella.

    Eli lyhyesti sanoen, nykyinen turvallisuusraja perustuu "roskatutkimuksiin".

    Kaiken rehellisyyden nimissä, vaikka itse D-kerhon kunniajäsen olenkin, Framingham-datan mukaan kokonaiskuolleisuuden nadir oli noin 100 nmol/l kieppeillä, mikä lienee pääsyy siihen MIKSEI Suomen Ravitsemusvaliokunta esitä nykyisten D-vitamiinisuositusten nostoa, vaan esittää niiden pitämistä ennallaan.

    Tosin ristiriitaistakin tietoa liikkuu, esimerkiksi Osteoporoosiliiton nykyinen puheenjohtaja kirjoittaa Orion Pharman Aesculapius- lehdessä näin:

    "Liki 10 000 vuosittaista vanhusten luunmurtumaa voisi estää parilla D-vitamiinipillerillä päivässä"
    - -
    "Hidasta edistymistä onneksi tapahtuu - valtion ravitsemuslautakunta on nostamassa yli 60-vuotiaiden suosituksen 20 mikrogrammaan päivässä. Sama pitäisi saada koskemaan kaikkia aikuisia."


    Lisää samaa ilosanomaa muutaman vuoden takaa tässä:

    "Suomessa laitoksissa olevista vanhuksista vain 3,6 % saa edes suositellun 800IU:n (20 mikrogramman) D-vitaminikorvaushoidon (Suominen 2007).D-vitamiinipuuteisen (25(OH)D < 25 nmol/L) vanhuksen riski päätyvä laitoshoitoon on 3.48 kertainen (1.39, 8.75) ja jos d-vitamiinitaso on kohtalaisesti alentunut (25(OH)D = 25-49.9 nmol/L) riski on 2.77 kertainen (1.17, 6.55) ja 1.92 (0.79, 4.66) kertainen kun taso on lievästi (25(OH)D = 50-74.9 nmol/L) alentunut verrattuna suositeltuun tasoon (25(OH)D > or = 75 nmol/L). Trendi on tilastollisesti merkitsevä (trendin P = 0.002, Visser 2006)."


    Että sellaista tänään. Jatka vaan Masa tätä Deen puffaamista, niin viralliselta taholta tippuu uskottavuus pois. Se on mielestäni tällä hetkellä ainoa määränpää johon tällä taistelulla kannattaa enää pyrkiä.

    VastaaPoista
  10. Tuohon D-vitamiinin urheiluetuun vielä sen verran, että kyseisen katsausartikkelin kirjottanut tutkija John Cannell on kirjoittamassa artikkelin toisen kirjoittajan Marc Sorensonin kanssa kirjaa "Faster, Stronger, Higher with Vitamin D", kannattaa pitää silmät auki !

    Kunhan olen rahoissani, ostan artikkelin jotta voin vastata tarkemmin kysymyksiin. Artikkelin kirjoittajan kyseinen kirjoitus käsittelee aihetta jo toki hyvin syvällisesti.

    Mutta tämä on hyvä huomata:

    "A word of caution, though. The above studies suggest that taking too much vitamin D (more than 5,000 IU/day) may actually worsen athletic performance. So take the right amount, not all you can swallow. Take enough to keep your 25-hydroxyvitamin D levels around 50 ng/mL, year-round. Easier yet, regularly use the sun in the summer and a sunbed (once a week should be about right) in the winter—with care not to burn."


    Eli yli 125 µg/p tai yli 125 nmol/l voi HEIKENTÄÄ fyysistä suosituskykyä. Tähänkin lähteet ja kaikki löytyy.

    Eikä unohdeta rasitusmurtumien vähenemistä ja immuunipuolustuksen tehostumista, joista takuulla on hyötyä urheilijoille lajista riippumatta.

    VastaaPoista
  11. "Miehet jotka varmistavat D-vitamiinin riittävän saannin tekevät muiden seikkojen ohessa palveluksen testosteronitasolleen ja libidolleen".

    Tuosta saa sen kuvan, että mitä korkeami miehen on testosteronitaso on, sitä parempi. Ei se nyt ihan niin mene. Sydän- ja verisuonitautien yksi riskitekijä on miessukupuoli ja siten ilmeisesti testosteroni. Sv-tautien riskejä tuskin kannattaa nostaa. Yleensä ne miehet, joilla alkaa olla huolta libidosta, ovat juurikin niitä keski-ikäisiä, usein ylipainoisia, alkoholia paljon nauttivia. Menevätkö he ojasta allikkoon, jos he lisäävät ylipainoon, miesukupuoleen ja alkoholiin vielä uuden sv-tautien ja eturauhassyövän riskitekijän, eli korkeamman testosteronitason?

    Myös hormoniperäiset syövät kuten eturauhassyöpä kannattaa pitää mielessä, testosteronitason nostaminen lisää riskiä. Eikös se ole niin, että jos mies elää tarpeksi vanhaksi, hänellä melko suurella todennäköisyydellä on eturauhassyöpä? Miten vaikuttaa yhdistelmä suuret D-vitamiiniannokset+eläinrasva+suuret rasvamäärät? Threapia Fennican sivulta: "On myös viitteitä, että ravinto (eläinrasvat) ja altisteet (raskasmetallit) saattavat lisätä riskiä, ja toisaalta vähärasvainen, fytoestrogeenejä sisältä ruokavalio saattaa vähentää eturauhassyöpäriskiä."
    http://therapiafennica.fi/wiki/index.php?title=Eturauhassy%C3%B6p%C3%A4

    Tietenkin voisi ajatella, että koska testosteroni kohottaa lihasmassan suhteellista osuutta, sillä voisi olla suotuista vaikutusta myös ylipainoon, koska energian kokonaiskulutus kohoaa. Tai jos D-vitamiini vähentää syöpäriskiä tai sv-tautiriskiä sopivalla (ei liian suurella tai pienellä) annoksella, silläkin olisi vaikutusta.

    Asia ei ole mitenkään mustavalkoinen, nk. aloitustekstiä lukiessa luulisi. (Tai sitten ymmärsin sen väärin.)


    S.

    VastaaPoista
  12. S.
    Mikäli D:n myötä tulevan testosteroni-tason nousu olisi haitallista, pitäisi ikääntyvien miesten siis piileskellä kesäisin auringolta ja me pohjoisessa elävät kärsisimme "puuttuvan" D.n myötä vähemmän eturauhassyövistä??
    Ei kuulosta jostain syystä järkevältä yhteydeltä...

    VastaaPoista
  13. En niinkään kommentoinut D-vitamiinia, vaan tuota testosteronitason nostamisen vähintäänkin kyseenalaista hyötyä, silloin kun taso on normaali. Ensimmäinen tämän ketjun kommentoija nimimerkki "muskelimies" esimerkiksi halusi tietää, saako D:n avulla lihaksia [koska se nostaa testosteronitasoja]. Monet nuoret miehet halajavat suuria lihaksia, joskus oman terveytensä kustannuksella. En tiedä käytetäänkö testosteronia varsinaisesti dopingaineena, mutta anabolisia steroideja ainakin käytetään ja niillähän on samantapaiset vaikutukset kuin testosteronilla, eli lihasmassaa lisääviä tässä tapauksessa, ja paljon vakavia sivuvaikutuksia.

    Miesten libidon häiriöt voivat liittyä moniin muihinkin syihin kuin vain testosteronitason alhaisuuteen, esimerkiksi psyykkisiin häiriöihin, aliravitsemukseen, liikalihavuuteen, kilpirauhashäiriöihin. Mielestäni ei ole perusteltua kehottaa (implisiittisesti) kaikkia miehiä nostamaan testosteronitasoaan, edes libidohäiriöissä, jos testosteronitasot ovat normaalit.

    S.

    VastaaPoista
  14. Mikä on normaali testosteronitaso, jos ne kesällä nousevat tappiinsa ?

    Testosteronin ja eturauhassyövän välinen yhteys on nähty vain Pohjoismaisessa kohorttitutkimuksessa ja nähtävissä A-vitamiini-antagonismin paraatiesimerkkinä. Aiheesta tuli ihan äskettäin rankkaa tutkimusta eturauhassyövän suhteen - ne jotka saivat eniten A-vitamiinia, kokivat riskin nousun korkeammillakin Dee-tasoilla. A-vitamiini vastustaa D-vitamiinin vaikutuksia - paksusuolisyövän suhteen hyvin eksplisiittisesti. Vaikutus on todettu myös itsenäisesti.

    Sääntö numero 1: Jos kalsidiolitaso ei vaihtele vuodenaikojen mukaan, se on saatu "douppaamalla" eli ilmeisimmin wanhalla kunnon kalanmaksaöljyllä.

    Jos jopa kuudenneksen nouseva kokonaiskuolleisuus ja erinäiset syöpäriskit kiinnostaa, suosittelen kalanmaksaöljyä vakituisena D-vitamiinin lähteenä.

    Suomessa toki kalanmaksaöljyn A-vitamiinipitoisuudet on laskettu lähes homeopaattiselle tasolle, mutta maksaruoista pari kertaa kuussa saa kaiken tarpeelliseen Aan mitä kasvava eläkeläismies tarvitsee.

    VastaaPoista
  15. Vielä tähän aiheeseen sen verran, että otsikko on harhaanjohtava - kyseessä EI ollut annosvastetutkimus.

    Toivoisin vähän tarkkuutta siis.

    VastaaPoista
  16. Keho rajoitaa tuota Ihon D-vitamiinin tuottoa, eli se ei ole mikään apteekkarin läppä....ja pitää muistaa että D-vitamiinia erittyy kun iho ottaa aurinkoa vain KESKI-päivällä kun auringon säteily sisältää UVB:tä!

    Mitä tulee miesten ja naisten eroihin ja testosteronin vaikutukseen sydän taudeissa, niin kiinnostaisi testosteronia enemmän kuinka paljon verenluovuttaminen miehillä (naisilla kerran kuussa) vaikuttaa SV- ja kolesteroliarvoihin. Nykyisin sallittu on 6-kertaa (ennen 4 krt) vuodessa. Käsittääkseni naisten SV-taudit lisääntyvät vaihdevuosien jälkeen ?

    VastaaPoista
  17. "Testosteronin ja eturauhassyövän välinen yhteys on nähty vain Pohjoismaisessa kohorttitutkimuksessa ja nähtävissä A-vitamiini-antagonismin paraatiesimerkkinä."

    Ei pidä paikkaansa. Asiasta on myös näyttöä yleisemminkin

    http://jnci.oxfordjournals.org/content/88/16/1118

    Se, että eturauhassyöpä on testosteroniriippuvainen syöpä on jo vanha asia ja kliininen hoitonäyttö asiasta on vankkaa. Siksi ei ole suinkaan, prospektiivisten tutkimusten näytön perusteella, perusteetonta pitää testosteronia yhtenä eturauhassyövän riskitekijöistä.

    VastaaPoista
  18. Luonnollisen testosteroonin noususta on olemassa vain ja ainoastaan hyötyä kropalle. Mies pysyy kaikin puolin terveellisempänä. Se on täyttä paska puhetta joka väittää että mieshormoonin noususta on haittaa! Nimenomaan eturauhassyöpää ei tule kun pysyy ne hormoonit korkealla. Huvittavaa miten joku viitsii edes väittää toista :D

    VastaaPoista
  19. En tiedä miehistä, mutta näin kontaktilajia edustavana naisurheilijana olen kokenut aivan uudenlaisen kukoistuskauden aloitettuani D-vitamiinin käytön isolla annoksella (125- 250ug päivittäin), ja jätettyäni gluteeniviljat pois ruokavaliostani. Ilmeisesti krooninen D-vitamiinivaje yhdistettynä salaa oireilleesen suolistoon veti väsyneeksi ja lääkitsemistä tarvitsevan masentuneeksi.
    En yritä edes arvailla onko 100x parempi oloni vitamiinin, immuunijärjestelmän rauhoittumisen vai testosteronin ansiota, mutta jos 35-vuotiaana allergiat katoavat ja suoristustaso palaa sinne 22v-tasolle, ero on TODELLA merkittävä!! Lihasmassa on kasvanut siminnähden, sama voima, ketteryys ja kestävyys. Näin "vanhanakin"!! Alan pikkuhiljaa tuntea oloni sellaiseksi "tältä oikeasti kuuluu tuntua", ensimmäistä kertaa elämässäni. Muutos on ollut käynnissä jo 2v, joten mistään hetkellisestä kaudesta ei ole enää kysymys.

    Mietitään:
    Miksi ulkomailla harjoitusleireillä (yleensä aurinkoisissa maissa) urheilijoidemme tulokset paranevat kotimaan leirejä paremmin? Ei kaikessa voi olla kyse dopingista...

    Miksi suomalaisten urheilijoiden tulostaso on pudonnut lajissa kuin lajissa samaan tahtiin, kun D-vitamiinin saantisuosituksia on alennettu (lapsilla ja nuorilla) ja keinorasvoja alettu hypettää/ rasvansaantia hysteerisesti vahtia?

    VastaaPoista
  20. Olen vaikeasti liikuntavammainen 40-vuotias nainen, ja viimeisissä labroissa löytyi alle viitearvojen olevat DHEA- ja testosteronitasot. Pitkillä etelänmatkoilla talvella, samoin kesäkausina Suomessa toimintakykyni, fyysinen kuntoni ja lihasten suorituskyky on aivan eri luokkaa kuin Suomen syksystä kevääseen.

    Vuosien mittaan huimaan muutokseen ovat kiinnittäneet huomiota niin fysiatri kuin fysioterapeutitkin. Toki lämmöllä on suotuisa vaikutus lihasten toimintaan, mutta olen aina ollut sitä mieltä, että auringolla on jokin muukin selkeä vaikutus asiaan.

    Syön D-vitamiinilisää (50-70 mikrog/vrk), ja nyttemmin on aloitettu myös DHEA-korvaushoito, jonka pitäisi nostaa myös testosteronitasoja. Mielenkiintoinen on tämä kokonaisuus!

    t. Ananda

    VastaaPoista