maanantaina, huhtikuuta 05, 2010

Ubikinoni vaimentaa tulehdussytokiineja

**
Tohtori Frederick Cranen työryhmä
eristi ubikinonin naudan sydänlihaksesta vuonna 1957 Wisconsinin yliopistossa. Samana vuonna tohtori R.A. Morton, joka myös alkoi tutkia tätä yhdistettä, antoi sille nimeksi ubikinoni eli koentsyymi Q10 (lyhennetään yleensä CoQ10 tai Q10). Sen jälkeen tätä vitamiininkaltaista ainetta on tutkittu valtavasti eri puolilla maailmaa, ja sitä käytetään laajalti ravintolisänä.

Ravinto tarjoaa tätä ainetta hyvin vähän, vain 3–6 mg päivässä. Ravintolisät sisältävät sitä paljon enemmän, 10–200 mg.

Ubikinonin tarpeellisuudesta ravintolisänä on käyty kiivastakin väittelyä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ex-professori Antti Aro toivoi vuonna 2008 Diabetesliiton lehdessä, että "tämä turha ravintolisä poistuisi pian markkinoilta". Näin ei kuitenkaan ole käynyt, vaan päin vastoin, sitä tutkitaan ja käytetään yhä laajemmin sitä mukaa kun tieteelliset tutkimukset tuovat esille sen uusia suotuisia biokemiallisia vaikutuksia.

Uusin raportti tulee Israelista. Tel Avivin yliopiston tutkimuksen mukaan ubikinoni vaikuttaa terveyteen osittain samalla tavalla kuin D-vitamiini, nimittäin immuunijärjestelmän kautta. Ubikinoni vähentää merkitsevästi vapaiden radikaalien (superoksidin) aiheuttamaa tuumorinekroositekijä alfaa (TNF-alfa) ja interleukiini 2:ta (IL-2). Koe tehtiin in vitro (viljelyalustalla) 19 vapaaehtoiselta henkilöltä otetuilla yksitumaisilla (monunukleaarisilla) valkosoluilla.

"Tulokset osoittavat, että koentsyymi Q:lla on tiettyä vaikutusta yksitumaisten valkosolujen sytokiinien tuotantoon, mikä liittyy ubikinonin kykyyn muokata ihmisen immuunijärjestelmän toimintaa", kirjoittavat tutkijat.

Lähde: Bessler H, Bergman M, Blumberger N, et al. Coenzyme Q10 decreases TNF-alpha and IL-2 secretion by human peripheral blood mononuclear cells. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2010;56(1):77-81.

Lue lisää ravintolisistä:

12 kommenttia:

  1. Oletan että minulla on toksoplasmaa aivoissa, joka aiheuttaa satunnaisia päänsärkyjä kun tuhoan sitä loista eri tavoin. Aktivoitunut latentti toksoplasmoosi aiheuttaa esim. AIDS potilaissa tutkimusten mukaan murskaavan päänsäryn ja aivoleesioita, mutta normaaleille ihmisille joiden immuunipuolustus toimii, ei tokso sellaisia aiheuta.

    Huomaan että 100 mg Q10 poistaa aina minulla alkavan päänsäryn.

    Ei kai Q10 ole immunosuppressiivinen, eli haittaa paranemista, jos se sammuttaa immuunipuolustusta, jolloin infektio leviää nopeammin, vaikka päänsärky katoaakin? Minulle ei ainakaan tullut sellaista vaikutelmaa, että Q10 toimisi kortisonin tavoin, kun luin tuota japanilaista tutkimusta, vaan että se paljon selektiivisemmin blokkaisi noita sytokiinejä.

    VastaaPoista
  2. Ubikinoni ei ole tiettävästi immunosupressiivinen yhdiste, vaan päin vastoin se ehkäisee tai korjaa immunosuppressiota, todetaan mm, tohtori Stephen T. Sinatran kirjassa The Coenzyme Q10 Phanomenon
    http://20.fi/4191
    Toinenkin lähde vahvistaa tätä käsitystä.
    http://www.organicfoodee.com/vms/coq10mct/

    VastaaPoista
  3. Tuo päänsäryn häviäminen ubikinonilla on hyvin mielenkiintoinen asia. Ubikinonihan lisättiin syyskuussa 2008 migreenin Käypä hoito -suositukseen. http://20.fi/4192

    Sen Taulukko 4. "Migreenin estohoitolääkkeet ja aikuisten annokset" sisältää ohjeen käyttää 150-300 mg ubikinonia päivässä.

    Lainaus perustelutekstistä:
    "Koentsyymi Q10 on osoittautunut tehokkaaksi migreenin estäjäksi sekä lumekontrolloidussa tutkimuksessa suurella annoksella 100 mg x 3 että avoimessa tutkimuksessa annoksella 150 mg päivässä. On myös esitetty, että osalla lapsia ja nuoria joilla on migreeni olisi tämän aineen puutos. Vaikutusmekanismi olisi tälläkin aineella mitokondrioiden fosforylaatiopotentiaaliin."

    Saksalaisetkin neurologit suosittelevat ubikinonia migreenikohtausten ehkäisyyn (Schürks ym. 2008). http://20.fi/4193

    VastaaPoista
  4. Ubikinoni ehkäisee harmaakaihia

    Silmälääkäreiden ammattilehdessä Acta Ophthalmologicassa julkaistu uusi saksalaistutkimus osoittaa, että ubikinoni (koentsyymi Q10) ehkäisee auringonvalon aiheuttamaa harmaakaihia. Silmälääkärit suosittelevat ubikinonia ravintolisänä harmaakaihin ehkäisyyn.

    Ubikinonia saa terveykaupoista. Itse otan sitä 200 mg päivässä.

    VastaaPoista
  5. Silmiini sattui juuri toinenkin silmälääkäreiden julkaisu ubikinonista, jossa tämä ravintolisä paransi silmähermon vauriota ja näön tarkkuutta harvinaisessa perinnöllisessä sairaudessa nimeltään metyylimaloniasidemia (engl. methylmalonic acidemia. Seerumin metyylimalonihapon (MMA) lisääntyminen osoittaa B12-vitamiinin puutetta. Tässä taudissa B12-vitamiini onkin käypää hoitoa. Ubikinoni- ja E-vitamiinilisä osoittautuivat myös tehokkaiksi, vaikka potilaan ubikinonin pitoisuus veressä oli normaali ennen hoidon aloittamista. Valitettavasti abstarktista ei käy ilmi kuinka suuri annos ubikinonia annettiin päivässä. Yritän tiedustella sitä espanjalaisilta tutkijoilta.

    VastaaPoista
  6. Ubikinoni ja siemennesteen laatu

    "Onko onki ottamaton vaiko lammikko kalaton", kysyi aikanaan gynekologian professori Paavo Vara pohtiessaan lapsettomuuden syitä.

    Saudi Medical Journal on julkaissut Bagdadin Al-Nahrain Universityssa tehdyn aiheeseen liittyvän tutkimuksen. Sen mukaan siemennesteen ubikinonin pitoisuus korreloi sperman laatuun. Mitä vähemmän Q10:tä, sitä suurempi hapetusstressi (malonialdehydin pitoisuus suurentunut) ja sitä vähemmän siittiöitä.

    Olisiko siis miehestä johtuvan lapsettomuuden hoitoon otattava avuksi ubikinoni (Q10)?

    VastaaPoista
  7. Tiedoksi Marylandin yliopiston katsaus ubikinonin terveysvaikutuksiin (päivitetty maaliskuussa 2009).

    VastaaPoista
  8. Ubikinonin turvallisuus tutkittu

    Ubikinonia tutkitaan neurologisissa taudeissa (Alzheimerin, Parkinsonit ja Huntingtonin taudit), koska se saattaa hidastaa näiden tautien etenemistä. Neurologit testasivat erilaisten päiväannosten vaikutusta seerumin Q10-pitoisuuteen ja siedettävyyteen Huntingtonin tautia sairastavilla sekä terveillä koehenkilöillä.

    He aloittivat 1200 mg:n päiväannoksella ja lisäsivät annosta joka 4 viikon kuluttua 1200 mg/vrk, kunnes saavutettiin 3600 mg:n maksimiannostus (20 viikossa). Loppuun asti mukana pysyi 23 henkilöä (82 %), jotka siis ottivat lopulta 3600 mg päivässä.

    Kuusi henkilöä (2 tervettä ja 4 HD) lopetti kesken Q10:n nauttimisen. Kolmella syynä olivat vatsavaivat, kahdella HD:n oireiden paheneminen ja yhdellä kaatumistapaturma. Pahimmat oireet ilmenivät samassa yksilössä, mutta ne tulkittiin muista syistä kuin Q10:sta johtuviksi. Yleisimmät sivuvaikutukset olivat vatsatuntemukset.

    Plasman ubikinonin pitoisuus nousi ajan ja annoksen funtiona seuraavasti (+/- SD): alussa 1,26 +/- 1.27 µg/ml (n = 28), 4 viikon kuluttua 5.59 +/- 2.24 µg/ml (n = 26), 8 viikon kuluttua 6.38 +/- 3.25 µg/ml (n = 25), 12 viikon kuluttua 7.49 +/- 4.09 µg/ml (n = 23) ja 20 viikon kuluttua 6.78 +/- 3.36 µg/mL (n = 20).

    Ubikinoni oli hyvin siedettyä; yli 80 % koehenkilöitä otti ohjelman mukaisesti lopussa 3600 mg/vrk. Tutkijat arvelevat, että 2400 mg päivässä saattaa tarjota parhaan tasapainon siedettävyyden ja plasman ubikinonin nousun välillä. Uusia tutkimuksia on suunnitteilla 2400 mg:n päiväannoksella, kirjoittavat Movement Disorder Societyn tutkijat Movement Disorders -lehdessä (2010 Jul 28).

    Kaupalliset ubikinonivalmisteet sisältävät ubikinonia 10-100 mg. Tässä tutkimuksessa testattu 2400 mg:n annos vastaa 24 kappaletta 100 mg:n kapseleita.

    VastaaPoista
  9. "Ubikinonin turvallisuus tutkittu"

    On se hyvä, että on tutkittu nyt. Kauankos aine on ollut markkinoilla?

    VastaaPoista
  10. Ei löytynyt täsmälleen sopivaa juttua tälle, sytokiinit yhdistää. Onko Matilla jotain tähän?

    Why fish oils work swimmingly against diabetes
    http://www.physorg.com/news202651072.html

    "...Should fish oils prove impractical as a therapeutic agent, Olefsky said the identification of the GPR120 receptor means researchers can work toward developing an alternative drug that mimics the actions of DHA and EPA and provides the same anti-inflammatory effects."

    Heh:)

    VastaaPoista
  11. Inflammation is associated with lower intelligence and premature death

    http://www.physorg.com/news203076697.html

    VastaaPoista
  12. Ubikinoni ehkäisee kuulon heikkenemistä

    Ubikinoni ehkäisee ja voi suorastaan parantaa ikääntymiseen liittyvää kuulon heikkenemistä (presbyacusis), kertoo italialaisten korvalääkäreiden uusi tutkimus Acta Otolaryngologia 2010 Dec 16. Tutkimukseen osallistui 60 henkilöä. joiden kuulo oli alkanut heiketä. Heidät arvottiiin kolmeen samanlaiseen ryhmään, joista yksi sai kuukauden päivät ubikinonia, yksi E-vitamiinia ja yksi lumetta. Kuulot testattiin alussa, kuukauden ja 6 kuukauden kuluttua. Ubikinonin edullinen vaikutus kuuloon todennettiin audiometrisesti (“pure tone audiometry” 1000, 2000, 4000 ja 8000 Hz ja puheaudiometria).
    http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/00016489.2010.539261
    Yli 50-vuotiaiden kannattaa siis popsia vähintään 100 mg ubikinonia päivässä ihan jo kuulonkin vuoksi. Itse otan aamuisin kaksi 100 mg:n kapselia.

    Monet muutkin ravintolisät ehkäisevät tutkitusti ikääntymiseen liittyvää kuulon heikkenemistä: E-vitamiini, foolihappo, karnosiini, magnesium. Tutkimukset puoltavat ravintolisien käyttöä kuulonkin kannalta. Erityisesti diabeetikkojen kannattaa käyttää ravintolisiä, sillä diabetes voi heikentää kuuloa.

    VastaaPoista