keskiviikkona, elokuuta 22, 2007

Christerin lista

*
Nyt ei julkaista
Schindlerin listaa vaan Christerin listaa. Kyseessä on erilaisten ruokavalioiden TOP-lista.

Hämmästellään yhdessä erilaisten laihdutus-, elämänhallinta ja terveysdieettien lukumäärää. Listasijoitus määräytyy salaisen laskukaavan mukaan, johon sisältyy mm. laskelma tieteellisten tutkimustöiden lukumäärästä, ruokavalion järkevyydestä ja käyttökelpoisuudesta. Mitä korkeammalla listalla ruokavalio esiintyy, sitä todennäköisempää on, että dieettiin kannattaa uhrata aikaa ja rahaa. Dieetti on sitä lähempänä huuhaata, mitä alimpana listalla se esiintyy. Viime aikoina mm. vähähiilihydraattisista dieeteistä on julkaistu varsin runsaasti korkealuokkaisia tutkimustöitä ja näiden dieettien listasijoitus on jonkin verran noussut. Ravitsemus herättää tunteita ja vuorenvarmasti tämä lista myös kuohuttaa monien mieliä. Teidän kannattaa protestoida mikäli havaitsette suosikkidieettinne jääneen epäilyttävän kauas kärjestä. Perehdyn tilanteeseen ja korjaan mahdollisesti sijoituksen seuraavalla päivityskerralla mikäli siihen on aihetta. Suoranaisiin virheisiin puutun välittömästi. Huomioikaa, että tämä on minun henkilökohtainen käsitykseni ruokavalioiden järjestyksestä ja kenenkään ei pidä listan takia menettää yöuniaan!

Suluissa näkyy edellinen listasijoitus.

  1. (1) Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositukset
  2. (2) Glykeeminen indeksi ("verensokeriblues")
  3. (8) Harvardin dieetti
  4. (3) Ortoglykeeminen painonhallinta
  5. (6) Kasvisruokavalio
  6. (4 ) Kiloklubi ohjelma
  7. (5) Keventäjät ohjelma
  8. (9) Zone dieetti (Barry Searsin dieetti)
  9. (10) Atkinsin dieetti (ketogeeninen dieetti)
  10. (13) Montignac
  11. (7) ENE-dieetti (VLCD-dieetti, Nutrifast-dieetti)
  12. (11) Omenalla ohuemmaksi dieetti
  13. (17) Välimeren dieetti
  14. (15) Näkkileipädieetti
  15. (12) Painonvartijat
  16. (14) Nutrilett
  17. (16) Pritikinin dieetti
  18. (21) Schwarzbeinin menetelmä
  19. (19) Bernsteinin dieetti
  20. (18) Mercolan dieetti ("Ilman viljaa" -dieetti)
  21. (20) Kosher-dieetti
  22. (22) Mammadieetti
  23. (31) Pellinki-dieetti ("Heikkilän" ruokavalio)
  24. (23) Elävä ravinto
  25. (24) Sugar Busters -dieetti
  26. (25) Lutzin dieetti
  27. (26) Body for Life
  28. (27) Fuhrmanin dieetti
  29. (28) Gersonin dieetti
  30. (29) Okinawan dieetti
  31. (30) Total Wellbeing Dieetti
  32. (32) H-limit-dieetti ("Loikkasen ruokavalio")
  33. (33) Scarsdalen dieetti
  34. (34) Kivikauden dieetti (Paleodieetti)
  35. (35) Tohtori Pakarisen dieetti
  36. (36) Gluteeni-kaseiinivapaa dieetti
  37. (37) Perunadieetti
  38. (38) Makrobioottinen dieetti
  39. (39) Evoluutiodieetti
  40. (40) Robbinsin dieetti
  41. (41) Grahamin dieetti
  42. (42) Hellerien dieetti ("Hiilihydraattiriippuvaisen dieetti")
  43. (43) Perriconen dieetti
  44. (44) Laihduttaminen kaloreita laskemalla
  45. (45) Fit for Life ("Elämäsi kuntoon")
  46. (46) Riisidieetti (Duke University Diet)
  47. (47) Allévo ohjelma
  48. (48) Hunza dieetti
  49. (49) Ezrin dieetti ("Rasvasi avulla hoikaksi", Insulin control diet)
  50. (50) Vichyvesi dieetti
  51. (51) Aineenvaihdunta dieetti
  52. (52) Seksidieetti
  53. (53) Hamptons dieetti
  54. (54) Herbalife
  55. (55) Hollywood dieetti (South Beach Diet)
  56. (56) Detox dietti
  57. (57) Go-dieetti
  58. (58) Protein Power -dieetti
  59. (59) Korkeaproteiininen dieetti
  60. (60) Stillmanin dieetti
  61. (61) Hedelmädieetti
  62. (62) Kaalisoppadieetti
  63. (63) Easy Body ohjelma
  64. (64) Halleluja dieetti
  65. (65) Best bet dietti
  66. (66) Craigin ohjelma
  67. (67) Mehiläisen dieetti
  68. (68) Rasvanhuuhteludieetti ("Fat Flush", Gittlemanin dieetti)
  69. (69) Ananasdieetti
  70. (70) Lentoemäntä dieetti (4 päivän ihmedieetti, uranaisen dieetti)
  71. (71) Israelin armeijadieetti
  72. (72) Yhden päivän juomadieetti
  73. (73) Pysy solakkana CD
  74. (77) Buddhalaisdieetti
  75. (75) Roskaruokadieetti
  76. (76) Tietokonehakkerin dieetti (Hacker's diet)
  77. (74) Veriryhmädieetti (D'Adamon Dieetti)
  78. (78) Valoravinto (Breatharian diet)
Linkit tarkistettu 22.8.2007

Sokeri maistuu ja lihottaa

*
Olemme tottuneet kuulemaan
, että rasva lihottaa. Tämä lienee aivan totta. Jos syömme liikaa rasvaa, saamme herkästi liian paljon energiaa ja tästä syystä olemme vaarassa lihoa. Ette ehkä ole kuulleet, että sokeri lihottaa. Sekin lienee valitettavasti aivan totta. Jos glukoosia joutuu verenkiertoon liikaa, silloin me myös lihomme.

Ihan tuoreessa tutkimuksessa Mount Sinai Collegen tutkijat Yhdysvalloissa ovat löytäneet suolistosta täsmälleen samat makureseptorit kuin kielessä. Näille makean tunnistimille on annettu nimet T1R3 ja gustduktiini. Sanonnat "maha haluu makeeta" ja "makeaa mahan täydeltä" näyttävät olevan enemmän totta kuin tähän asti on ajateltu.

Mitä tällä sitten on tekemistä sokerin lihottavan vaikutuksen kanssa? Nyt löydetyillä makureseptoreilla on tärkeä tehtävä elimistömme energia-aineenvaihdunnassa. Kun sokerit (hiilihydraatit) hajoavat suolessa, ne muuttuvat glukoosiksi. Glukoosi sitoutuu edellä mainittuihin makureseptoreihin, jotka alkavat erittää GLP-1-nimistä hormonia. Tämä suolistohormoni säätelee puolestaan insuliinin eritystä ja ruokahalua. Jos suolistossa on liikaa glukoosia sitä joutuu myös verenkiertoon liikaa. Jos hiilihydraattivarastot ovat ihmisellä täynnä esimerkiksi kovin vähäisen liikunnan takia, glukoosista tehdään varastorasvaa. Ihminen alkaa lihoa.

Makureseptoreiden toiminta saattaa selittää myös sen, miksi keinotekoiset makeutusaineet (esimerkiksi aspartaami) eivät ole purreet lihavuuteen odotetulla tavalla. Sekä sokerit että keinotekoiset makeutusaineet aktivoivat suoliston makureseptoreita, jolloin suolistohormonin ja SGLT1-nimisen proteiinin määrä kohoaa. Tämä johtaa sokerien tehokkaampaan imeytymiseen suolistosta. Mitä useammin reseptoreita aktivoidaan, sitä enemmän sokeria imeytyy vereen ja sitä enemmän elimistöllä on sokerikuormaa mistä on päästävä eroon. Joko hiilihydraattivarastoja kartuttamaan maksassa ja luurankolihaksissa tai ikävästi ylijäämäenergian muodossa rasvavarastoihin.

Vaikka laihduttaja rajoittaisi sokerien käyttöä, makureseptoreiden aktivoituminen esimerkiksi aspartaamilla johtaa kulutetun sokerin tehokkaampaan imeytymiseen. Kevytlimsan juominen ja sämpylöiden syöminen laihdutusmielessä on siis syytä ottaa uudelleen arvioitavaksi.

Tutkimuksesta kertoi Proceedings of the National Academy of Sciences -tiedelehti.

Uutisen bongasin Tiede-lehdestä 22.8.2007

tiistaina, elokuuta 21, 2007

Henki ei lähde helpolla Suomessa

Suomineidon on taas aihetta röyhistellä rintojaan. Suomi yhdessä muiden pohjoismaiden kanssa (paitsi Tanska!) ovat kärjessä syöpähoitojen tehokkuutta mitanneissa tilastoissa Euroopassa. Arvostetussa Lancet Oncology -lehdessä tänä tiistaina (21.8.2007) julkaistun tutkimuksen mukaan 57 prosenttia suomalaisista syöpään sairastuneista oli elossa viisi vuotta diagnoosin jälkeen.

Tutkijat ovat käyttäneet tilastoja 2,7 miljoonasta syöpätapauksesta 23 maassa. Parhaimmat luvut keuhko-, rinta, eturauhas-, paksusuolen- ja munasarjasyöpäpotilaiden henkiinjäämisestä mitattiin Pohjois-Euroopassa. Sen sijaan Brittein saarilla ja Tanskassa luvut jäävät jälkeen muista maista, joissa syövän hoitoon käytetään saman verran varoja. Matalimmat henkiinjäämisluvut mitattiin Itä-Euroopassa.

Lähde: Verkkouutiset, 21.8.2007

maanantaina, elokuuta 20, 2007

Kansanterveyslaitos oikealla linjalla

**
Finfood kirjoittaa tänään
(20.8.2007):

Kauppoihin voitaisiin tuoda III-oluen rinnalle miedompi II-olut, Kansanterveyslaitos (KTL) ehdottaa. Tämä olisi yksi keino lisääntyneen alkoholinkulutuksen aiheuttamien haittojen ehkäisemiseksi.

KTL:n pääjohtaja PEKKA PUSKAN mukaan kaavaillun II-oluen tulisi olla III-olutta halvempaa, sillä KTL:n kannanoton mukaan mietojen alkoholijuomien verotusta tulisi muuten välittömästi nostaa. Alkoholivero tulisi kohdistaa nimenomaan etanolin määrään.

- Alkoholihaittojen ehkäisemiseksi ei ole olemassa hokkus pokkus -konsteja, mutta hyviä keinoja kyllä löytyy. On aivan päivänselvää, että mitä korkeampi hinta on, kulutus vähenee, Puska sanoo.

Verotus ja II-olut eivät Puskan mukaan kuitenkaan ole ainoita keinoja alkoholihaittojen ehkäisemiseksi. Toimenpidekokonaisuuteen tulisi kuulua muun muassa nykyistä tehokkaampi alkoholivalistus sekä aktiivinen, haittoja ehkäisevä ohjaus terveydenhuollossa. Nuorisoon vetoavaa alkoholimainontaa tulisi rajoittaa esimerkiksi urheilukilpailuissa ja muissa yleisötilaisuuksissa. (minun lihavointini)



HIENOSTI SANOTTU Pekka Puska!

Voimaa vanhuksille

**
Sähköpostissa tuli tuhti paketti luettavaa
: Terveystieteiden maisteri Janne Sallisen väitöskirja.

Dietary Intake and Strength Training Adaptation in 50-70-years old Men and Women. With special reference to muscle mass, strength, serum anabolic hormone concentrations, blood pressure, blood lipids and lipoproteins and glycemic control


Väitöstilaisuus oli perjantaina 17.8.2007 Jyväskylän Yliopistossa.

Janne Sallinen on monen vuoden aikana tutkinut vanhusten hauraus-raihnausoireyhtymää. Tällä oireyhtymällä tarkoitetaan sellaista vanhuuteen liittyvää terveyden heikkenemistä, jonka yleisiä piirteitä ovat mm. yleinen heikkous, painon lasku sekä tasapainon ja toimintakyvyn heikkeneminen. Riippumatta syistä, oireyhtymälle on ominaista lihasmassan vähentyminen ja lihasheikkous.

Sallinen on osoittanut, että voimaharjoittelulla voidaan tehokkaasti ehkäistä ikääntymiseen liittyvää lihasmassan, voiman ja toimintakyvyn heikkenemistä. Tämän lisäksi hän on tutkinut miten ravinto vaikuttaa tässä yhteydessä.

Väitöstutkimus koostui viidestä osatutkimuksesta. Sallinen tutki yhdeksää keski-ikäistä (noin 52-vuotiaita) ja kahdeksaa ikääntyvää (noin 72-vuotiaita) voimaurheilijaa (veteraaniurheilijoita, heittäjiä) ja vertasi näitä vastaavan ikäisiin vertailumiehiin. Testattiin miten reippaasti jalat ojentuivat, miten paksut lihakset olivat ja sitä miten ravinnonsaanti vaikutti kehon koostumukseen. Toisissa tutkimuksissa verrattiin toisiinsa toisaalta ravitsemusohjausta saavia ja toisaalta normaalisti ruokailevia naisia ja miehiä, jotka voimaharjoittelivat 21 viikkoa 2 kertaa viikossa nousujohteisesti (harjoituspainot 40-80% maksimista).

Ravitsemusohjausta annettiin tutkimuksen aikana kahdesti tavoitteena ohjata tutkittavia kiinnittämän huomiota riittävään energian ja proteiinin saantiin sekä suositeltuun rasvan ja kuidun saantiin.

Jatkuvasti voimaharjoittelua harrastavilla miehillä lihasvoima säilyi vertailuhenkilöitä suurempana vielä vanhemmalla iälläkin. Myös voimaurheilijoiden kehon rasvaton massa oli vertailuhenkilöitä suurempi, mutta reiden lihaspaksuus ei eronnut ryhmien välillä. Kehonpainoon suhteutettu ravinnonsaanti ei eronnut ryhmien välillä. Ravitsemusohjaus paransi ruokavalion rasvan laatua vähentämällä tyydyttyneen rasvan saantia sekä naisilla että miehillä. Lisäksi proteiinin saanti kasvoi naisilla ja hiilihydraattien ja kuidun saanti miehillä ravitsemusohjauksen seurauksena.

Ravitsemusohjaus lisäsi voimaharjoittelun aikaansaamaa reiden lihasmassan kasvua naisilla, mutta miehillä reiden lihasmassan kasvussa ei ollut eroa ryhmien välillä. Molemmilla sukupuolilla lepoverenpaine laski lievästi ja paastoverensokeri säilyi muuttumattomana voimaharjoittelujakson aikana. Voimaharjoittelu sai aikaan laskua LDL–kolesterolipitoisuudessa ja seerumin kokonaiskolesteroli /HDL –kolesteroli -suhteessa naisilla, mutta miehillä ei nähty muutoksia veren rasva-arvoissa.

Tutkimus osoitti, että molemmilla sukupuolilla voimaharjoittelulla voidaan tehokkaasti vähentää vanhuuden hauraus-raihnausoireyhtymän riskiä lisäämällä lihasmassaa ja voimaa sekä parantamalla aineenvaihdunnallista terveyttä. Ikääntyvillä naisilla ravitsemussuositusten mukainen riittävästi energiaa ja proteiinia sisältävä ruokavalio edesauttoi voimaharjoittelun aikaansaamaa lihasmassan kasvua ja positiivisia muutoksia veren rasva-arvoissa.

Sallinen suosittelee ohjattua kuntosaliharjoittelua ikääntyville. Kuntia voidaan suositella helpottamaan ikääntyvien kuntosaliharjoittelua mm. järjestämällä ohjattua "seniorikuntosaliharjoittelua". Lisäksi tutkimus kannustaa kuntia järjestämään ravitsemusohjausta hauraus-raihnausoireyhtymän riskiryhmään kuuluville ikääntyville henkilöille.

Zeoliitit - uusi terveyshaitta?

*
Silmiin sattui
hieman hätkähdyttävä uutinen Ruotsinmaalta: Pölyn määrä on noussut muissakin kodeissa kuin meikäläisen.

Tekstiilit tuottavat pölyä aiempaa enemmän ja tästä voi aiheutua terveyshaittoja. Pöly on peräisin pyykkiaineista. Monissa pyykinpesuaineissa fosfaatit on korvattu zeoliiteilla (synteettisillä natriumalumiinisilikaateilla). Maailmanlaajuisesti niitä käytetään pesuaineissa miljoona tonnia. Pyykkiin zeoliitit jäävät pesun jälkeen hiukkasina. Ruotsin kuluttajaviranomaisten mukaan nykyiset pesukoneet eivät huuhtele pyykkiä riittävästi. Tämä on lisännyt zeoliittihiukkasten määrää puhtaissa tekstiileissä.

Fosfaatit kuormittavat vesistöjämme ja sen takia on tietenkin hyvä, että pyykinpesuaineissa pyritään luontoystävällisempään suuntaan. Jos tämä fosfaattien korvaaminen zeoliiteilla kuitenkin johtaa keuhkojemme lisääntyneeseen kuormitukseen, silloin on menty ojasta allikkoon.

Altistumista ilmassa oleville hiukkasille pidetään merkittävänä haittana terveydelle ja viihtyvyydelle. Nykyihminen viettää ajastaan jopa 85 % sisätiloissa, joten sisäilman laadulla on merkitystä.

Lähde: Tiedeuutiset, 20.8.2007

lauantaina, elokuuta 18, 2007

Ei enää kevyttuotteita lapsille!

Kun käytte ruokaostoksilla huomaatte maitohyllyssä tutun ilmiö: Rasvaa 0,0% On rasvatonta maitoa, jogurttia jossa rasva on korvattu lisäaineilla ja sokerilla, vähärasvaista lihaa jne. Näitä mahdottoman kevyitä tuotteita. Mukamas terveystuotteita!

Onko tässä mitään tolkkua? Ei ole. Varsinkaan jos on kyse pienestä kasvavasta lapsesta. Uuden tutkimustiedon mukaan lapsi tarvitsee rasvaa. Tämän tiesi mökin mummo aikanaan ja uskoo siihen yhä vakaasti. Viisainta on muidenkin tästä lähtien sulkea korvat ja peittää silmät törmätessään nykylinjaukseen missä rasvasta tehdään kaiken pahan alku ja juuri. Vanhempien pitää miettiä kahdesti mikäli jatkossa aikovat tarjota jälkikasvulleen noita rasvattomia kevyttuotteita. Rasvattomat tuotteet eivät mielestäni kelpaa aikuisväestöllekään ja vain sekoittavat järkeviä ostopäätöksiä tekevien ajatusmaailman, mutta tutkimustiedon mukaan rasvattomat tuotteet ovat erityisen vahingollisia juuri lapsille. Tutkijat eivät suosittele vähärasvaista ja sokerista ruokavaliota lapsille.

Vaikka lasten ja aikuisten rasvanpoltossa ei suuria eroja ole, tutkijat totesivat lasten polttavan rasvaa paljon enemmän kuin aikuinen kun se suhteutettiin heidän energiankäyttöönsä. Lapsille saatiin lukema 0.047± 0.01 g/kcal ja aikuisille 0.032± 0.01. Ei noista lukemista ymmärrä ainakaan näin yksinkertainen ihminen kuin minä juuri mitään, mutta asiaan perehtyneiden tutkijoiden mielestä tällainen ero on merkittävä (p<0.02).

Mihin lapset tarvitsevat rasvaa? Tutkijoiden mukaan lapsi tarvitsee ennen murrosikää rasvaa normaaliin kasvuunsa. Positiivisessa energiataseessa valkuaisainesynteesi on riittävän tehokasta, rasvojen varastointi tehokkainta ja luunkasvu oikealla tolalla.

Tässä on ravitsevaa tiedekeittoa tarjolla. On mukava seurata miten nykylinjaukselle kiusallisesta uutisesta kerrotaan eri tiedotusvälineissä. Mukavia soppahetkiä tarjolla? Tutkimustulokset tukevat nykyisiä uudistuneita ravitsemusoppeja suositellessaan lasten ruokavalioon tarpeellista määrää rasvaa, jotta heidän energia- ja ravitsemustarpeet täyttyvät. Tähän mennessä tiedekeittoa syövien suut täällä Suomessa on yritetty hiljentää ja varoitettu lapsia syömästä rasvaa. Kerään tähän alle eri tiedotusvälineiden välittämiä uutisia tästä tutkimuksesta (otan vastaan vihjeitä tiedekeiton maistuvuudesta eri lehdissä ja tiedotusvälineissä). Kansanterveyslaitos ei vielä (18.8.2007) ole kommentoinut uutista nettisivuillaan. Lukekaa ilmestyneitä uutisia avoimin mielin.

Alkuperäinen lähde: John C. Kostyak, Penny Kris-Etherton, Deborah Bagshaw, James P. Delany and Peter A. Farrell. Relative fat oxidation is higher in children than adults. Nutrition Journal 6:19, 16.8.2007

Fat 'crucial' in children's diet (BBC Health News, 15.8.2007)
Now low fat food is bad for kids (Metro UK, 15.8.2007
Fat still on the children's menu (EurekAlert, 15.8.2007)
Parents urged to include fat in children's balanced diet to ensure healthy growth (Scotsman News, 15.8.2007)
Children 'should not be put on low-fat diets' (Telegraph, 16.8.2007)
WARNINGS OVER KIDS' FAT INTAKE (The Daily Record, 16.8.2007)
Low-fat foods a health risk for children, experts warn (The Daily Telegraph, 16.8.2007)
Low-Fat Diet Not Good for Kids (MedPage Today, 16.8.2007)
Kids don't need low-fat diets (Irish Health, 16.8.2007)
Study Cautions Against Low-Fat Diet For Children (AHN Media, 16.8.2007)
Child's diet "should include fat" (Nursing in practice, 16.8.2007)
Lapsi tarvitsee rasvaa (Mari Heikkilä, Mediuutiset, 16.8.2007)
Lapsi tarvitsee rasvaa (Hiilaritietoiset, 16.8.2007)
Mediuutiset 16.8.2007 Lapsi tarvitsee rasvaa (Karppaus.info, 16.8.2007)
Rasva kuuluu yhä lasten ruokavalioon (Yle Teema Tiede, 16.8.2007)
Children need fat in food, say experts (Guardian, 16.8.2007)
Children Need More Fat for Normal Growth and Development (MedIndia, 16.8.2007)
Children need fat in food, say experts (International Reporter, 16.8.2007)
PSU researcher: Sufficient fat is needed (In the news, 16.8.2007)
Children's diets (In the news, 16.8.2007)
Study: Let kids eat recommended fat (Earth Times, 16.8.2007)
Children's diet needs fatty foods (Irish Independent, 16.8.2007)
Let kids eat recommended fat (United Press International, 16.8.2007)
Sufficient fat must for children's normal growth, development (Daily India, 16.8.2007)
Experts warn diet-conscious parents are depriving their children of fat vital for growth (IC Wales, 16.8.2007)
Fat is Fine (Raising Kids, 17.8.2007)
Fat Still On The Children's Menu (Medical News Today, 17.8.2007)
Fat Still On The Children's Menu (Science Daily, 17.8.2007)
Sufficient fat must for children (The Times of India, 18.8.2007)
Low-fat diets 'could hold back children's growth' (All about You, 18.8.2007)
Low-Fat diets can stunt child's growth (The Electric New Paper, Singapore, 18.8.2007)
Low-fat diets 'harm children' (Virtual Manchester, 18.8.2007)

torstaina, elokuuta 16, 2007

Ravitsevaa tiedekeittoa

*
Lääketehtaat, elintarvikelaitosten PR-miehet ja jotkut tiedemiehet
ovat tiedustelleet meiltä nopeasti valmistuvan tiedekeiton reseptiä. Asia on hyvin ajankohtainen. Kellään ei kuitenkaan Suomessa näytä olevan rohkeutta julkistaa tämä resepti. Lähes kaikki hölmöilyt jo toteuttanut veteraaniurheilija päättää ensimmäisenä Suomessa julkistaa tiedekeiton valmistusohjeen.

Näin valmistuu oikein hieno tiedekeitto:

  1. Valitse kattila johon on huolella imeytetty runsaanlaisesti ennakkoluuloja. Lisää reilusti vettä ja säädä keittolevyn lämpötila sellaiseksi, että vanhat kattilaan jääneet odotusarvot hiljalleen kiehuvat yli.
  2. Lähde markkinoille ja toreille. Tutustu siihen mikä nyt on ajankohtaista. Mistä jutusta voisi joku köyhä, vapaa toimittaja innostua? Lisää keittoon niin vähän raakaa tutkimusaineistoa kuin mahdollista. Mitä suuremmat odotusarvot ja mitä enemmän olet itse riippuvainen kassavirroista, sitä vähemmän lisätään asioita sekoittavaa tutkimusaineistoa. Pidä ympärilläsi hääräävät toimittajat ja keitto kiehumispisteessä koko ajan. Vain siten voidaan taata sattumanvaraisten löydösten kulkeutuminen keittoon. Toimittaja saattaa tietämättään tuoda keittoon juuri sitä kaipaamaasi lisämaustetta.
  3. Vältä tarkoin valvottuja koeasetelmia. Niistä keittoon voi jäädä ikävän arkisia sivumakuja.
  4. Jos joku ruokavieraistasi on allerginen kontrolloimattomille koetuloksille, pyydä häntä tuomaan omat eväät. Liian pitkälle viety tiedekeiton valvonta voi pilata koko keiton. Nopeus on valttia. Mahdollisimman hankalien yksityiskohtien korostaminen ikään kuin itsestäänselvyytenä on jokaisen tiedekeiton laadun tae.
  5. Lisää keittoon useita erilaisia tilastotieteellisiä menetelmiä. Keitolle on eduksi jos vain pieni tutkijapiiri tunnistaa menetelmät. Anna keiton hiljakseen kiehua kannen alla. Keittoon sopivat ainekset tekevät keitosta tutun oloisen. Kaikki vieraalta tuntuva sen sijaan siivilöidään pois. Mausta keitto p-arvoilla ja säädä vaihteluväli maullesi sopivaksi.
  6. Mikäli keiton maku on jo sopiva, mitä sitä turhaan enää keittää! Nosta kattila pois keittolevyltä ja tarjoa heti keitto vieraillesi. Jos keitto kiehuu liian kauan, silloin on vaarana, että herkulliset yksityiskohdat pehmenevät liikaa. Yksityiskohdissa on keiton salaisuus. Keiton pitää löysästi liittyä ravitsemuksen kokonaisuuteen. Pahimmillaan liian pitkään kiehuneeseen tiedekeittoon ilmestyy ikäviä arkirealismin tuottamia sivumakuja.
  7. Tarjoiluohje: Anna muutamalle tärkeälle ruokavieraalle ensin pienet makupalat ennen kuin viet koko keiton pöytään. Valitse näille harvoille kaikkein herkullisimmat palaset. Uutisnälkäisimmille tiedetoimittajille on nyt otollinen hetki tarjota jokin oikein herkullinen yksityiskohta. Jos keitosta ei sellaista tällä kertaa löydy, kelpaa mainiosti jokin sopiva korvike. Mielenkiinnon herättämiseksi sytytä ilmaan muutama rohkea toive. Ruokailun edistyessä on hyvä mainita muutaman mestarikokin nimi joka mahdollisesti on ollut tekemisissä keiton valmistumisen kanssa. Muista lisäksi, että vaatimattomatkin tutkimuslaitokset voivat olla mielenkiintoisia jos ne vain esitellään tarpeeksi kiehtovasti.
  8. Tämä tiedekeitto on hyvin otollinen, sillä jos jokin keitossa näyttää erikoiselta, sen voi hyvin heittää pois ja jättää kertomatta tästä. Kukaan vieraista ei kuitenkaan mitään huomaa.
Hyvää ruokahalua!

Lähde: Levi Ragnar. Soppa på en spik - här är receptet! Vetenskap & Praxis, 2007

Christerin liikuntadieetti

**
Olen saanut ystävällisiä kyselyjä
miten läskeistä pääsee parhaiten eroon. Voiko minulta saada jonkun painonhallintaohjelman? Voi toki, mutta se maksaa. Kelpaako ilmainen ohje? Monille kelpaa. Olen silloin kaivanut esiin tuon mahdottoman yksinkertaisen, mutta toimivan, liikuntadieettini. Voin iloksenne kertoa, että paras "oppilaani" on laihduttanut tällä dieetillä 68 kiloa. Ja moni muu on kutistunut vähemmän, mutta kuitenkin edes vähäsen.

Tässä ajankohtaan sopivaan muotoon uudistettu liikuntadieetti:

1) Elokuussa joka toinen päivä tunnin kävelyretki vaihtelevassa maastossa. Matkan varrelle kannattaa sijoittaa muutama kunnon mäki tai rappusten kapuamiset ottaa ohjelmaan. Hanki kunnolliset tossut tai tukevat kävelykengät. Älä syö ruokaa lautaselta kello 20.00 jälkeen (ei myöskään ole sallittua syödä kattilasta suoraan!)
2) Syyskuussa jatkat kävelyretkiäsi joka toinen päivä. Lisäksi hankit vyölaukun tai erityisen juomavyön, sillä sunnuntaina teet kahden tunnin vaelluksen lähialueilla. Ota mukaan vesipullo, josta otat kunnon kulaukset joka 15 minuutti. Muista hedelmät ja vihannekset! Syö järkevästi! Tee marjankeruureissuja lähimetsiin.
3) Marraskuussa joka toinen kävelyretki päättyy n. 15 min mittaiseen hölkkäosuuteen ja sunnuntain vaellus lisääntyy kolmeen tuntiin. Jos tuntuu kipua juoksun aikana, luovu hölkästä toistaiseksi. Ota mukaan MP3-soitin, etsi paikkakunnaltasi sellaisia paikkoja jossa et koskaan ennen ole käynyt, viihdytä itseäsi inspiroivalla retkellä johonkin sopivaan liikuntaa suosivaan matkailukohteeseen. Älä innostu liikaa! Muista juoda vettä! Syö järkevästi! Pukeudu säätilaan sopivilla vaatteilla. Kaikki säät ovat ulkoilusäitä!
4) Joulukuussa teet tunnin kävelyretken joka arkipäivä, onhan se jo tullut sinulle tavaksi. Välillä pistät juoksuksi niin, että juoksun kokonaisosuus vähitellen nousee noin puoleen lenkin aikana. Lauantai on löhöilypäiväsi. Sunnuntai on hemmottelupäiväsi, jolloin teet sen pitkän vaelluksen. Pystyt jo kolmen tunnin liikunta-annokseen tarvittaessa. Syö ravitsevaa kotiruokaa, unohda einekset ja muut valmisruoat.
5) Tammikuussa kokeilet kerran viikossa juosta koko tunnin verran kestävän lenkkisi. Ihana tunne kun lumi vaimentaa askelta. Jos on tosi liukasta on ehkä parasta vain kävellä. Teet noita kävelyretkiäsi sillä mielellä, että etsit aina uusia maastoja ja paikkoja. Lauantain lepopäivän jälkeen taas pitkä vaellus sunnuntaina. Muista pakastimeen keräämäsi mustikat ja puolukat!
6) Helmikuussa mietit jo kannattaisiko hankkia sukset. Ulkona voi olla aika kurjan kylmää, mutta kun muistat pukeutua säätilan mukaan voit nauttia liikunnasta. Tässä vaiheessa vaaka näyttää vähintään 10 kg alhaisempia lukemia ja voit jo huoletta juosta kaksi lenkkiä viikossa. Vauhti tappaa, ei matka - periaatteen olet jo selvittänyt itsellesi, joten tiedät jo sopivan matkavauhdin. Lauantai on lepopäivä, sunnuntai edelleen se hemmottelupäivä. Mustikoita ja puolukoita kuuman kaurapuuron päälle, nam nam!
7) Maaliskuussa läskit ovat huvenneet vyötäröltä, peppu on kiinteä, et voi ymmärtää sellaisia ihmisiä jotka eivät liiku ollenkaan. Olet löytänyt koko elämäsi kestävän liikuntadieetin, jota on tosi helppo toteuttaa. Maltillisesti nostat rasitusta lenkeilläsi, tarkkailet syömistäsi ja nautit täysin rinnoin elämästä! Otat koko ajan selvää terveellisestä, monipuolisesta ruoasta!
8) Huhtikuussa kevätauringon paisteessa kirmaat pitkin metsäpolkuja liikkumisen ilosta. Olet kuin uudestisyntynyt. Tästä et enää luovu ikinä! Olet löytänyt perille liikuntadieetin paratiisimaiseen olotilaan! Onneksi olkoon!

Onnea liikuntadieettisi toteutukseen! Ota yhteyttä tarvittaessa! Varokaa kalliita kopioita tästä ohjelmasta, vain tämä ilmainen alkuperäisjuttu toimii!

Ja tärkeä huomautus: ALOITA TÄNÄÄN!

christer.sundqvist (at) wakkanet.fi
Lisää inspiraatiota transpiraation jälkeen: http://www.ravintokirja.fi/, http://sundqvist.blogspot.com/
040-7529274