tiistaina, helmikuuta 12, 2008

Kalsiumin puute lihaksissa uuvuttaa maratoonarin

*
Maratoonarin juostessa
"seinään" noin 35 kilometrin kohdalla (jäljellä vielä 7 km!) on syytä perinteisesti haettu energiapulasta, heikosta tahdonvoimasta ja jossain määrin myös lihakseen kertyneiden kuona-aineiden lisääntymisestä.

Nyt saadaan ihan uusi näkökulma maratoonarin uupumiseen. Amerikan tiedeakatemian julkaisussa PNAS kerrotaan mielenkiintoisesta hiiri- ja ihmiskokeesta. Kun koejärjestelyissä mitattiin erilaisia uupumisen merkkejä havaittiin ehkä varsin odotetustikin, että kalsiumin vuotaminen ulos lihaksista, johti kovaan uupumiseen. Sydämen vajaatoiminnassa on todennäköisesti kyse aivan samasta ilmiöstä kuin maratoonarin uupumisessa.

Tutkijat estivät hiirikokeissa erityisillä lääkeaineilla kalsiumin valumisen ulos lihaksista ja ovat sitä mieltä, että tulevaisuudessa voidaan ehkä ihmisilläkin paremmin hallita tämä kalsiumin vuotaminen ulos lihaksista.

Lähde: Sveriges Radio, 12.2.2008

Sydänkohtaukset vähentyneet rajusti Italiassa

**
Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Pekka Puska
on vuosien varrella kunnioitettavan tomerasti varoittanut tupakoinnin vaaroista: Tupakka ei ole tavanomainen kulutushyödyke, vaan sen normaali pitkäaikainen käyttö aiheuttaa joka toisen käyttäjän ennenaikaisen kuoleman. Tupakoinnin on arvioitu aiheuttavan vuosittain noin 5000 kuoleman­ta­pausta Suomessa. Mutta kuolleisuus on vain jäävuoren huippu: Sen alapuolella on tavaton määrä muuta sairastuvuutta, terveydenhuollon ja yhteiskunnan kustannuksia sekä inhimillistä kärsimystä. Hän saa nyt hienon palkinnon uutterasta työstään tupakkavalistuksen saralla. Äskettäin ilmestyneessä selvityksessä nimittäin italialaistutkijat ovat havainneet tiukentuneiden tupakointikieltojen johtaneen siihen, että peräti 11 prosenttia vähemmän ihmisiä kuolee sydänkohtaukseen. Olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että Pohjois-Karjala-projektin tärkeimpiä terveysvaikutuksia oli tupakoinnin vähentyminen.

Tohtori Francesco Forastiere, joka johti tutkimusta, pitää sydänkohtausten merkittävää vähentymistä hyvin tärkeänä asiana. Passiivisen tupakoinnin roolia hän pitää merkittävänä. Nyt kun Italiassa ei vuodesta 2005 lähtien ole saanut tupakoida yleisillä paikoilla, altistuu tupakansavulle niin paljon vähemmän ihmisiä, että se näkyy terveystilastoissa. Hän on sitä mieltä, että Euroopan Unioni voisi olla vielä tiukempi tupakoinnin suhteen.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa tiedejulkaisussa Circulation.

Lähde: Reuters Health, 11.2.2008

Makeutusaineet herättävät tunteita

*
Suomessa kaikki on hyvin
. Keinotekoisesti makeutetut kevyttuotteet ovat terveysviranomaistemme erityisessä suojeluksessa ja elintarvikekaupan suosikki numero 1. Niitä neuvotaan ostamaan ja kyllä niitä hyllykilometreittäin onkin tarjolla. Valistuneet kuluttajat tekevät tietenkin itsenäisiä valintoja, etsien välillä jopa epätoivoisesti luontaisesti makeutettuja ja/tai täysrasvaisia tuotteita kohtuudella niitä nauttien.

Maailmalla on toisin. Kevyttuotteista kiistellään. Auttavatko keinomakeutetut kevyttuotteet laihtumaan? Tähän kysymykseen on esitetty esimerkiksi viime päivinä kaksi päinvastaista vastausta:

1. Jos haluaa laihtua, kannattaa kaataa kevyttuotteet viemäriin

Tällaisen päätöksen tekivät Purduen yliopiston psykologit tekemiensä rottakokeiden perusteella. Rotat, jotka söivät kalorittomalla sakariinilla makeutettua jugurttia, söivät tätä jugurttia ja kaikkea muuta ruokaa niin paljon enemmän, että ne myös lihoivat enemmän kuin rotat joiden jugurtti oli makeutettu energiapitoisella glukoosilla. Keinomakeutettu ruoka ei enää luotettavasti kerro, että ruoka sisältää paljon energiaa. Silloin energiansaannin säätely käy vaikeaksi, tutkijat arvelivat. Tutkimuksen julkaisi arvostettu tiedelehti Behavioral Neuroscience.

2. Jos haluaa laihtua, kannattaa syödä aspartaamilla makeutettuja kevyttuotteita

Täysin päinvastaiseen tulokseen päädyttiin arvostetussa tiedelehdessä European Journal of Clinical Nutrition julkaistuissa tutkimuksissa, joiden mukaan keinotekoisesti makeutetut elintarvikkeet tukevat painonpudotusta. Esimerkiksi kahden vuoden ajan seuratussa 168 ylipainoisen naisen ryhmässä aspartaamilla makeutetut ruoat ja juomat edistivät laihtumista ja sen jälkeen myös painon pysymistä alhaalla. Washingtonin yliopiston ravitsemustutkimuskeskuksen johtaja Adam Drewnowski jyrähtää: "Väite, että makeutusaineet aiheuttaisivat lihomista, on vastuutonta rottamallien soveltamista ravitsemusneuvontaan".

Minun luonani on käynyt asiakkaita/ystäviä kertomassa miten kevyttuotteiden syöminen on vaikeuttanut nälänhallintaa ja paino onkin näitä keinomakeutettuja tuotteita nautittaessa noussut, eikä laskenut. Todennäköisesti nämä keinomakeutetut tuotteet sopivat joillekin ihmisille, mutta useimmat ihmiset hyötyvät siitä, että syödään täysrasvaisia elintarvikkeita, joita on luontaisesti makeutettu mahdollisimman vähän. Onko siinä mitään tolkkua jos asiakas erään nimeltä mainitsemattoman ravitsemusterapeutin ohjeistuksen jälkeen tuntee itsensä taas nälkäiseksi tunnin jälkeen? Parempi lienee syödä kunnolla proteiini- ja rasvapitoista ruokaa lautaselta ja kuulostella näläntunnetta vasta 3-4 tuntia ruokailun jälkeen.

Mitä mieltä olet kevyttuotteista?

Lähteet:

Susan E. Swithers ja Terry L. Davidson. A Role for Sweet Taste: Calorie Predictive Relations in Energy Regulation by Rats (PDF: 443KB). Behavioral Neuroscience February 2008, DOI: 10.1037/0735-7044.00.0.000

Tiede-lehden uutinen, 12.2.2008

maanantaina, helmikuuta 11, 2008

Kaitsu ja Chrisu yhteistyössä

Lehdistötiedote
Julkaisuvapaa 11.2.2008

Kaitsu ja Chrisu yhä tiiviimmässä yhteistyössä!

Christer Sundqvist ja Kai Kosklin ovat yhdistäneet voimansa mielenkiintoiseen valtakunnalliseen ravinto- ja terveyshankkeeseen. Suosituilla luennoillaan vankan jalansijan terveysvalistuksen saralla saavuttanut tohtori Sundqvist saa Kosklinilta kaipaamaansa vetoapua ja ammattimaisuutta markkinointiin sekä asiakaspalveluun siirtyessään Turun Fimexin yritykseen. Ylpeinä mutta nöyrin mielin olemme valmiita kohtaamaan teidänkin tiedolliset tarpeenne ravitsemuksesta ja liikunnasta. Voimme esitellä kolmelle eri kohderyhmälle räätälöidyt toimivat ratkaisut.

Ryhmä 1. Isot yritykset, isot urheiluseurat, kuntayhtymät, liikuntajärjestöt, valtakunnalliset terveyshankkeet, sairaanhoitopiirit

Ravinto- ja terveysprojekti (laaja tai suppea tarjonta mahdollista)
  • tavoitteena elinikäinen liikunta, terveet elämäntavat ja terveellinen ravinto
  • vuodeksi tavoitteellinen ja hauska terveysohjelma koko henkilökunnalle
  • täsmäluentoja tavoitelluista aiheista.
Kysykää lisää mitä meillä on tarjota!
Referenssit: Foster&Wheeler, Veritas, maxit, KELA Kuntoutus, Lapin urheiluopisto

Ryhmä 2. Pienet yritykset, pienet liitot ja järjestöt, koululuokat, laihdutusryhmät

Suppea ravinto- ja terveysprojekti
  • sohvaperunasta liikkujaksi, terveystietoisen sapuskat ja turmeltumattomat elämäntavat
  • muutaman tunnin kestävä tavoitteellinen ja hauska terveysluento rajatulle kuulijakunnalle
  • teemailtapäivä ravinnosta tai liikunnasta
  • helppo toteuttaa!
Referenssit: Williamsson Transport, Atletico Sisu, Trainer4You, Suomen Kilpirauhasliitto

Ryhmä 3. Pienet urheiluseurat, pienet potilasyhdistykset, yksityishenkilöt

Tarjoamme luennon vakioaihepiiristämme:
  • Ravitsemuksen ilot ja surut
  • Ravintokaraoke
  • Urheilijan ravinto
  • Diabetespotilaan ravinto
  • Kilpirauhaspotilaan ravinto ja liikunta
  • Muita luentoja mahdollisuuksien mukaan
Referenssit: Vaasan uimaseura, Järvenpään Kehäkarhut, Turun Weikot, Lahden seudun kilpirauhasyhdistys, Mellersta Nylands diabetesförening, Mustasaaren aikuisopisto

Voitte rauhassa tutustua kirjoituksiimme ja vinkkeihimme näillä sivuilla:
http://sundqvist.blogspot.com/ http://www.ravintokirja.fi/

OBS! Föreläsningar även på svenska.

Yhteydenotot:

Kai Kosklin 0400-532798, kai.kosklin (at) fimex.fi
Christer Sundqvist 040-7529274, christer.sundqvist (at) ravintokirja.fi

Turun Fimex Oy
Voimakatu 2
21600 Parainen

Hiilihydraattitietoisuus ehkäisee sokeritautia

**
Rohkaisevaa tutkimustietoa
saadaan harva se viikko hiilihydraatteja rajoittavasta ruokavaliosta. Vähän liikkuvan ihmisen on ilmeisen sopivaa syödä vähemmän hiilihydraattia kuin mitä Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee.

Harvinaisen painavaa näyttöä ravinnon hiilihydraattien vaikutuksesta aikuistyypin sokeritautiin (tyypin 2 diabetekseen) saatiin Harvardin yliopiston johtamasta sairaanhoitajien terveystutkimuksesta (Nurse's Health Study). Se on laajimpia (85 059 naista) ja pitkäaikaisimpia (20 vuotta) meneillään olevia ravitsemukseen liittyviä väestötason tutkimuksia.

Niillä naisilla, jotka söivät vähemmän ja laadultaan parempia hiilihydraatteja (matalampi glykeeminen kuorma) sekä paljon kasvirasvaa, oli pienempi riski sairastua aikuistyypin sokeritautiin. Harvardin yliopiston tutkijaryhmä väittää vastoin yleisiä Suomen diabetesliiton kirjoituksia, että vähemmällä hiilihydraattikuormalla ja runsaalla proteiinin ja rasvan nauttimisella ei suinkaan ole terveyttä vaarantavaa vaikutusta. Päinvastoin tällä hiilihydraattitietoisella ruokavaliolla voi jopa estää sokeritaudin puhkeamisen. Tämä tutkittu tieto tukee entisestään Amerikan diabetesliiton uudistettuja ruokavaliosuosituksia ja Ruotsin Socialstyrelsenin lausuntoa hiilihydraattitietoisen ruokavalion sopivuudesta diabeetikolle ja lihavuudesta kärsivälle.

Tutkimus julkaistaan arvostetun American Journal of Clinical Nutrition -lehden helmikuun numerossa aivan kuten Kansanterveyslaitoksen raportoima suomalaistutkimus marjojen terveellisyydestä. Tätä isoa diabetestutkimusta en löytänyt vielä Kansanterveyslaitoksen tai Suomen diabetesliiton tiedotteista.

Lähde: Halton TL, Liu S, Manson JE, Hu FB. Low-carbohydrate-diet score and risk of type 2 diabetes in women. American Journal of Clinical Nutrition 87(2): 339-346, 2008

Sydänystävällisiä marjoja

***
Kansanterveyslaitoksen tuoreessa tutkimuksessa
marjojen syönti edisti sydämen ja verisuoniston hyvinvointia. Marjojen tai marjavalmisteiden nauttiminen näytti muun muassa laskevan verenpainetta.

Tutkimukseen osallistui keski-ikäisiä miehiä ja naisia, joilla oli kohonnut verenpaine tai muita sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. He nauttivat kahden kuukauden ajan erilaisia marjoja ja marjamehua (mustaherukoita, mustikoita, puolukoita ja marja-aroniaa sekä kokonaisina marjoina että pyreenä ja mehuna) tai verrokkituotteita. Tutkimuksen alussa ja lopussa koehenkilöiltä mitattiin verenpaine ja heidän veri- ja virtsanäytteistään sydän- ja verisuonitautien riskin ja marjojen käytön merkkiaineita. Marjoista imeytyi verenkiertoon terveyden kannalta suotuisia flavonoideja ja C-vitamiinia.

Marjoja syöneiden ryhmässä verenpaine laski ja ns. "hyvä kolesteroli" (HDL) nousi verrokkiryhmään verrattuna. Lisäksi marjojen syönti vaikutti suotuisasti verihiutaleiden toimintaan. Marjatuotteita syötiin kaksi annosta eli yhteensä noin 160 grammaa päivässä. Erikoistutkija Iris Erlundin mukaan sitä voi pitää varsin kohtuullisena määränä.

”On todella ilahduttavaa, jos tämän suuruisella marjalisällä voidaan vaikuttaa edullisesti sydämen ja verisuoniston hyvinvoinnin kannalta tärkeisiin tekijöihin”, Erlund toteaa. Marjat sisältävät erityisen runsaasti polyfenoleja ( flavonoideja) ja juuri nämä saattavat olla terveydelle suotuisia.

”Kotimaiset marjamme ovat runsain ja monipuolisin polyfenolilähde. Lisäksi marjat sisältävät muitakin hyödyllisiä ainesosia, kuten C-vitamiinia ja liukoista kuitua, mutta niissä on vain vähän energiaa ja rasvaa. Kauniin värinsä ja raikkaan makunsa vuoksi marjat tuovat myös vaihtelua ja silmäniloa ruokavalioon. Siksi niitä kannattaa syödä runsaasti, mieluiten päivittäin”, Erlund suosittaa.

Satunnaistettuja marjatutkimuksia on ihmisillä tehty hyvin vähän. Nyt saadut tutkimustulokset antavat merkittävää uutta tietoa siitä mihin tekijöihin marjansyönnillä voidaan vaikuttaa.

Tutkimus julkaistaan arvostetun American Journal of Clinical Nutrition -lehden helmikuun numerossa.

Iris Erlund, Raika Koli, Georg Alfthan, Jukka Marniemi, Pauli Puukka, Pirjo Mustonen, Pirjo Mattila, Antti Jula. Favorable effects of berry consumption on platelet function, blood pressure, and HDL cholesterol. American Journal of Clinical Nutrition 87: 323–331, 2008

Lähde: Kansanterveyslaitoksen tiedote, 7.2.2008

sunnuntaina, helmikuuta 10, 2008

Ravinto- ja terveyskiihkoilua foorumeissa

*
Olin työmatkalla Saksassa
. Matkan aikana sähköpostiin kantautui kriittisiä kommentteja ravinnosta ja terveydestä. Olen käyttänyt aamupäivän kommenttien lukemiseen ja vastauksien kirjoittamiseen. Kävin myös foorumitekstejä lukemassa. Ei olisi pitänyt! Ravitsemus herättää siellä taas tunteita liiaksikin. Mielenkiintoista miten suuri tarve ihmisillä on loukata toinen toisiaan ja esiintyä itse niin paljon paremmassa valossa kuin on muille tarpeen.

Päätökseni vetäytyä Hiilaritietoiset -foorumista on saanut muutaman kommentin aikaiseksi. Turha tätä vetäytymistä on sen kummemmin dramatisoida. Sanottakoon tässä nyt kaikille, jota asia mahdollisesti kiinnostaa, että tämä blogini riittää minulle aivan mainiosti ravinto- ja terveysaiheiden seurantaan ja kommentointiin.

En laisinkaan pitänyt Hiilaritietoiset -foorumissa esiintyneiden vaikeammin kontrolloitavien henkilökohtaisten hyökkäysten tulvasta. Jotain on myös perusteellisesti pielessä, jos en enää tunnista Hiilaritietoiset -foorumissa olevaa omaa osioitani omakseni. Viimeinen niitti oli kun keskustelun siisteydestä tarkat naismoderaattorit sensuroivat ja järjestelivät kirjoituksiani (omassa osiossani!) mielin määrin. Saattaa olla, että miehen luonteelle tuollainen akkamainen tapa hoitaa asiaa on liikaa. Herkkähipiäiset näkevät tässä miehisessä näkökulmassa varmaan paljonkin ongelmia. Ilmeisen kyvykkäälle ravintoporukalle voi kuitenkin olla hyssyttelyn sijaan parempi kokea nyrkin isku pöytään, että nyt tämä foorumiteatteri saa omalta kohdaltani ainakin joksikin aikaa loppua. Mitään henkilökohtaista (päinvastoin!) minulla ei ole foorumin ylläpitäjiä vastaan ja toivotan heille vilpittömästi menestystä kiintoisan Hiilaritietoiset -foorumin kehittelyn parissa.

Ei hätää, täällä blogissa sana sanotaan niinkuin se on. Kommentit sensuroidaan tarvittaessa omasta toimestani juuri niin paljon kuin näen tarpeelliseksi. Aiheelliset ja tunnistettavat kommentit saavat arvoisensa käsittelyn. Älkää uskoko kaikkeen mitä itsestäni foorumeilla kirjoitetaan. Foorumeilla käyntiin lähtenyttä huhua tai väärinymmärrystä on aika hankalaa lähteä oikomaan. Olen yrittänyt asioita oikoa, mutta kovin huonolla menestyksellä.

Hiilihydraattitietoisuutta esimerkiksi edistän nyt siis pääosin vain tässä omassa blogissani. Hiilaritietoiset -foorumiin saatan palata uudestaan. Välitöntä kiirettä ei ole.

Rakkaudella, christer sundqvist

keskiviikkona, helmikuuta 06, 2008

Doping-aineet ja kuntoilu

**
Olin mukana dopingin käyttöä selvitelleessä
paneeliseminaarissa 6.2.2008 klo 9-17 Säätytalossa, Helsingissä.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinin pakollisten Kaisa Varis -mainintojen jälkeen päästiin itse asiaan, eli hätkähdyttävän yleiseen tavallisten kuntoilijoiden dopingin käyttöön. Voidaan sanoa, että doping todellakin pullistelee takahuoneissamme. Pakkotoisto -foorumilla tekemänsä kyselyn perusteella sosiologi Tuuli Salospohja sai selville tyypillisen dopingaineiden käyttäjän profiilin:
  • asuu kaupungissa
  • on alle 3o -vuotias mies (tai yli 30 -vuotias nainen)
  • ansaitsee yli 2000 e/kk
  • opiskelee tai tekee ahkerasti töitä n. 40 h/vk
  • elää useimmiten vakituisessa parisuhteessa
  • viettää korostuneen keskiluokkaista elämäntapaa
Miten ihmeessä näitä citykulttuurin puraisemia kuntoilijoita juuri doping voi kiinnostaa? Dopingaineiden käyttö kilpaurheilun ulkopuolella on laajeneva ilmiö. Enää ei "tavallinen" elämä kiinnostaa. Elämässä pitää olla menoa ja meininkiä! Doping mahdollistaa extreme-ilmiöiden kautta eletyn elämän. Haetaan elämyksiä pop-kulttuurista tutun "music video bodyn" kautta. Jos Madonna jaksaa, jaksan minäkin.

Kuntoilijoiden käyttämät dopingaineet saavat Kaisankin kalpenemaan. Kuntoilijoille kelpaavat rikoslaissa kriminalisoidut dopingaineet. Eihän haittaa vaikka testeissä jäisi kiinni, kuntoilijahan ei urheile aktiivisesti vaan hän elää muokatakseen kehoaan paremmaksi "minulle kaikki heti nyt" -menetelmällä.

Palaan tämän dopingseminaarin antiin seuraavissa kirjoituksissani, mutta miettikääpä tätä:
  • Suomessa on noin 10 000 dopingaineiden väärinkäyttäjää!
  • Dopinginkäyttäjän arvioidaan kuluttavan aineisiinsa noin 1000 euroa vuodessa.
  • Järjestäytynyt rikollisuus ei jätä tätä arviolta 10 miljoonan euron vuotuista rikollista markkina-aluetta harrastelijoille vaan ottaa kaupan haltuunsa.
  • Laittomilla markkinoilla on runsaasti väärennettyjä valmisteita, jotka muodostavat erittäin suuren terveysriskin.
  • Internetin kautta tilataan yhä enemmän dopingvalmisteita.
  • Internetsivuilla esiintyy ilmoituksia, joissa annetaan ostajalle takuu tullin varalta, että jos aineet jäävät kiinni tullin haaviin tarkistuksissa, toimittaja lupaa lähettää ilmaiseksi vastaavan tuote-erän!
  • Dopingaineita levitetään erityisen häikäilemättömällä tavalla.

tiistaina, helmikuuta 05, 2008

Sano Vaasan superleivälle ei!

*
Kotona leivottu leipä
pilaantuu nopeasti. Se homehtuu, tulee kuivaksi ja kovettuu. Ennen homehtumistaan kotona leivotun leivän voi kuivattaa ja viedä sitten ulos linnuille syötäväksi. Siitä leivästä ne linnut saavat paljon energiaa ja pulskistuvat niin komeasti.

Toista maata on kaupan leipähyllyjen supertuote: Paahtoleipä. Noora Vanhanen on testannut erilaisia leipiä. Hän osti erilaisia paahtoleipiä, availi pusseja, jotta sisään pääsi happea ja homeitiöitä, joita huoneilmassa on luonnostaan. Hän varmisti kaikin tavoin, että leivät eivät voisi välttyä pilaantumiselta. Kokeilu paljasti, että paahtoleipä kesti pilaantumatta jopa 3 kuukautta! Vertaa tätä kotona leivottuun, tuoreeseen leipään, joka pilaantuu muutamassa päivässä.

Paahtoleivissä käytetään seuraavia, säilyvyyttä edistäviä aineita:
  1. Emulgointiaineita, jotka hidastavat leivän kovettumista ja parantavat säilymistä.
  2. Stabilointiaineita, jotka pitävät leivän tuoreen tuntuisena pidempään.
  3. Happamuudensäätöaineita, jotka vaikuttavat pH-arvoon hidastaen homeen ilmestymistä leivän pintaan.
Näitä lisäaineita on kaupan leivissä. Ne homehtuvat silti ennemmin tai myöhemmin. Mutta yksi on ylitse kaiken: Vaasan Iso-Paahto. Vaasan veri ei vapise ja Vaasan leipä ei homehdu! Vaasan Iso-Paahdossa oli jotain, mitä muissa leivissä ei ollut: säilöntäainetta E 200. Ja juuri tämä leipä säilyi Noora Vanhasen testeissä homehtumatta ja kovettumatta joulukuusta maaliskuuhun. Hän heitti sen maaliskuussa menemään, koska oli päässyt jujussa selvyyteen.

Mitään supermyrkkyä tuo E 200 ei todennäköisesti ole. Sorbiinihappo (E 200) on yleinen säilöntäaine, kosteudensäilyttäjä, joka valmistetaan kemiallisesti tai erotetaan pihlajanmarjoista. Happoa käytetään yleisesti myös kosmetiikassa. Mutta kuka haluaa syödä kuukausia vanhaa leipää? Noora Vanhanen kysyy ihan aiheellisesti.

Kansalaiset! Ryhtykää leipäkapinaan. Vaatikaa kauppiaaltanne leipää, joka homehtuu edes viikossa. Käyttäkää kaupassa suurennuslasia. Jos elintarvikkeessa on runsaasti noita moderneja E-vitamiineja (kuten esimerkiksi E 200), jättäkää tuote ostamatta.

Lähde: Kemikaalicocktail, 5.2.2008