sunnuntai, maaliskuuta 08, 2009

Laihduta menettämättä lihaksiasi

**
Amerikkalaistutkimuksessa on tarkasteltu
miten energiavajeeseen perustuvassa koesarjassa pienikin proteiinin lisäys, auttaa painonhallinnassa, laihdutusmotivaation ylläpidossa ja veren rasva-arvojen säilymisessä hyvinä.

Laihdutusryhmissä oli kaiken kaikkiaan 130 ihmistä. He olivat keskimäärin 45 vuoden ikäisiä ja heillä oli huomattavaa ylipainoa (BMI keskim. 32,6). Heidät oli jaettu kahteen ryhmään toteuttamaan vuoden verran jatkuvaa laihdutusprojektia. Heille oli laadittu ruokavaliosuositukset, joilla päästiin 500 kcal energiavajeeseen päivää kohti. Nälkä siinä tahtoo tulla noin kovassa energiavajeessa. Energiaravintoaineiden jakaumissa oli pientä eroa ryhmien välillä:

Ryhmä / hiilihydraatit % / proteiinit % / rasva %
Numero 1 / 40 / 30 / 30
Numero 2 / 55 / 15 / 30

Ryhmä 2 noudatti Amerikan maatalousministeriön USDA:n ravitsemussuosituksia ja Ryhmä 1 kaksinkertaisti proteiinin saannin hiilihydraattien kustannuksella. Molemmat ryhmät käyttivät hyvin maltillisesti rasvoja.

Laihtuminen oli suunnilleen yhtä suurta molemmissa ryhmissä neljän ensimmäisen kuukauden aikana (ryhmä 1 laihtui noin 8,2 kiloa ja ryhmä 2 noin 7,0 kiloa). Laihdutustuloksissa ei saatu tilastollisesti merkittävää eroa ryhmien välille. Merkittävä ero syntyi ryhmien välille sen suhteen miten paljon laihduttajat menettivät lihasmassaa. Energiavajeesta johtuen molemmat laihdutusryhmät menettivät lihasmassaa, mutta tuplamäärän proteiinia nauttineet laihduttajat (ryhmä 1) säilyttivät 22% paremmin lihaksiaan ja laihdutus perustui nimenomaan rasvakudoksen vähenemiseen.

Vuoden kuluttua laihduttajat astuivat taas vaa'alle. Laihdutus oli jatkunut molemmissa ryhmissä varsin maltillisessa tahdissa  (ryhmä 1 lahtui noin 10,4 kiloa ja ryhmä 2 noin 8,4 kiloa) saavuttamatta tilastollisesti merkittävää eroa ryhmien välille. Suurena erona oli kuitenkin ryhmä 2:ssa tapahtunut suuri kyllästyminen ruokavalioon. Energiavajeessa kärvisteleminen oli tehnyt tehtävänsä, osanottajat eivät jaksaneet laihduttaa koko vuotta. Sen sijaan kaksinkertaisen määrän proteiinia syöneiden ryhmässä 1 motivaatio noudattaa laihdutusohjelmaa oli säilynyt paremmin (ero oli tilastollisesti merkittävä).

Paremman laihdutusmotivaation ja hieman paremman laihdutustuloksen lisäksi proteiineja enemmän syöneiden ryhmää odotti lisäksi iloinen yllätys: heidän veren rasvaprofiili oli parantunut.

Kun laihdutat, pidä siis huolta lihaksistasi syömällä riittävästi proteiinia ja vähennä hiilihydraattien saantiasi laihdutusmotivaation ylläpitämiseksi sekä veren rasvaprofiilin pitämiseksi hyvänä.

Lähde: Layman DK, Evans EM, Erickson D, Seyler J, Weber J, Bagshaw D, Griel A, Psota T, 
Kris-Etherton P. A moderate-protein diet produces sustained weight loss and long-term changes in body composition and blood lipids in obese adults. J Nutr 139 (3): 514-521, 2009

lauantaina, maaliskuuta 07, 2009

Julia Rask kolminkertainen Hopeasompamestari


***
Länsi-Turunmaan Paraisilla osataan hiihtää
. Välillä haasteellisten lumiolosuhteiden keskellä kamppailevien juniorihiihtäjiemme joukossa on yksi ylitse muiden: Julia Rask.

Julia on saanut tänään (7.3.2009) jo kolmannen Hopeasompa-finaalikultansa. Uskomattoman kova kultaputki alkoi 13-vuotiaana tässä mahdollisesti kaikkein kovatasoisimmassa urheilulajissa tällä hetkellä. Jo Hopeasompa-finaaliin pääsy on kova suoritus. Mutta Julia on siis voittanut oman sarjansa kolme kertaa peräkkäin! Uskomaton suoritus. 

Ruotsinkieliset hiihtoseurat tekivät kovaa tulosta taas kerran. Ystävykset Julia Rask (Pargas IF) ja Andrea Julin (IF Minken) kävivät kovan kamppailun naisten 5 kilometrillä. Voiton otti Julia ainoastaan yhden sekunnin erolla. Voitto oli tähän mennessä kaikkein tiukin, myöntää Julia, jonka hiihtäjäidoli on Virpi Kuitunen.

Veli Venäläisen uusi ruokavalio

*
Venäläisiä kehotetaan hylkäämään
rasvaiset makkarat, einekset sekä hiilihappoiset juomat ja palaamaan perinteiseen ruokavalioon: syömään hapankaalia, perunaa ja kefiiriä. Niillä vatsa täyttyy paitsi terveellisesti myös halvalla.

Ravitsemusviranomaisten tekemä lista suositeltavista ruoka-aineksista on ensimmäinen nyky-Venäjällä, ja se on saanut kansan suussa nimen "kriisin vastainen ruokavalio". Ruokakustannukset olisivat vain runsaat 60 euroa kuukaudessa viranomaiset lupaavat Komsomolskaja Pravda -lehdessä.

Suositukset sisältävät ohjeellisia määriä, joilla esimerkiksi täysikasvuisen venäläismiehen vatsa täyttyy terveellisesti ja edullisesti. Hänen tulisi syödä vuodessa 110 kiloa perunaa, 40 kiloa kaalia, 40 kiloa juureksia, 65 kiloa hedelmiä ja 75 kiloa ruisleipää. Maidon ja esimerkiksi kefiirin suositeltava kulutus olisi 120 litraa vuodessa, kananlihan 27 kiloa ja kansanmunien 120 kappaletta vuodessa. Sen sijaan karamelleista ja kekseistä olisi luovuttava. Niitä tulisi syödä korkeintaan kilo vuodessa. Hiilihappoa sisältävät juomat suositellaan korvattavaksi maidolla.

Kuluttajasuojaviraston ja Venäjän tiedeakatemian alaisen ravitsemusinstituutin tekemien ruokasuositusten taustalla on huoli venäläisten lihomisesta. Ruokavalio on muuttunut melkoisesti ihmisten vaurastuessa. Perunan, hapankaalin ja ruisleivän sijasta nyt popsitaan pitsoja, hampurilaisia ja ranskanperunoita niin kuin kaikkialla muuallakin maailmassa.

"Aikuisväestöstä liikalihavia on 23 prosenttia, kun vuonna 1994 heitä oli 18 prosenttia. Erityisesti naiset ovat lihoneet ja nykyisin (lihavuus-)tilaston kärjessä Euroopassa", toteaa kuluttajasuojavirastoa johtava lääkäri Gennadi Onischenko uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Myös lapset ovat lihoneet. Yhtenä syynä pidetään sitä, että kouluissa on viime vuosina ollut saatavilla perunalastuja, karkkeja ja keksejä. Nyt napostelua on päätetty rajoittaa eikä makeiden välipalojen myyntiä enää sallita kouluissa.

Olohuoneliikuntaa iäkkäille, johtajille ja urheilijoille

***
Reuters Health kirjoittaa
 6.3.2009 siitä miten tärkeää iäkkäiden ihmisten on vahvistaa nilkkojaan. Hyvin yksinkertaisilla nilkkaa vahvistavilla harjoitteilla voidaan varmistaa liikuntakyvyn ja tasapainon säilyminen korkeaan ikään ehtineillä. Näin parannetaan samalla myös tasapainoa.

Iäkkäiden ihmisten on todettu menettäneen liikuntakykynsä pääosin siitä syystä, että alaraajojen lihaksisto pettää. Pitämällä alaraajojen ja erityisesti nilkan seudun pienet lihakset kunnossa, voidaan turvata liikunnallinen vanhuus.

Tulokset on julkaistu alan julkaisussa Geriatrics and Gerontology International.

Suosituilla luennoillani alun perin humoristiseksi täytenumeroksi kehittelemäni olohuoneliikunta on nykyään monesti pääteemana kun luennoin liikunnasta ja ravitsemuksesta. Miksi tehdä yksinkertainen asia vaikeaksi, kun sen voi tehdä helpolla ja hauskalla tavalla. Tässä eri ihmisryhmille sopivia olohuoneliikunta-ohjelmia. Aloita jo tänään!

Eläkeläisten olohuoneliikunta
  • aamukahvit. Hae kahvikuppi olohuoneen taaimmaisesta nurkasta (pidät siellä 2-3 kahvikupin varastoa!). Vie kahvikuppi keittiön pöydälle. Hae kahvilautanen makuuhuoneen lipaston alimmasta laatikosta (pidät siellä pientä kahvilautasten varastoa). Vie kahvilautanen keittiön pöydälle. Hae lusikka eteisen ylähyllyltä (siellä on pieni lusikoiden varasto) ja vie se keittiön pöydälle. Kaada kahvia kuppiin ja nauti aamukahvistasi kiireettömästi.
  • tuolijumppa. Katsot televisiota ja tulee mainoskatko. Se on lähtölaukaus seuraavalle jumppahetkelle. Nouse reippaasti ylös tuolista. Kävele 5 kierrosta tuolin ympäri, käy vetämässä viiva jääkaapin ovessa olevaan lappuun. Palaa olohuoneeseen. Istahda tuoliin, mutta nouse välittömästi ylös mikäli mainoskatko jatkuu. Toista harjoitteet: 5 kierrosta tuolin ympäri, viiva lappuun, istahda tuoliin. Montako viivaa sait? Jos viivojen lukumäärä jää alle viiden, lähetä mainostelevisiolle pyyntö, että mainoskatkojen pituutta olisi mieluusti pyrittävä lisäämään. Parantaa mainostelevision taloutta ja ikäihmisten terveyttä.
  • kansallisbaletti. Olet olohuoneessa. Sinulle tulee jano. Kävele keittiöön varpaillesi nousten ihan kuin kansallisbaletin tanssijat. Ota hanasta vähän vettä vesilasiin. Palaa olohuoneeseen kantapäilläsi kävellen (muista hyvä ryhti!). Juo lasi tyhjäksi. Vie lasi takaisin keittöön varpaillasi kävellen. Ota joko lisää vettä lasiin tai jätä lasi keittiöön. Palaa olohuoneeseen kantapäilläsi kävellen.
  • seisota jalkaasi - ei järkeäsi. Seiso yhden jalan varassa. Tämä vahvistaa pieniä jalkalihaksia. Jalkaterapeutti Keurulainen pyytää tuomaan haasteita elämään: ojenna vapaa jalka eteen ja vie se vaikkapa ristiin tukijalan eteen. Vapaan jalan niskan taakse vievät voivat minulle ilmoittautua. Teen teistä jutun terveyslehteen.
Yritysjohtajien olohuoneliikunta
  • kympin uutiset. Kympin uutisten alkaessa istahda nojatuoliin, nosta jalkasi ylös ja pyöritä jalkojasi ihan kuin polkupyöräillessäsi koko uutislähetyksen ajan. Jos et heti jaksa pyöräillä koko uutislähetyksen ajan, pidä pieni tauko ja jatka sitten koko uutislähetyksen ajan pieniä taukoja pidellen pyöräilyäsi. Tulee vielä vastaan se uutislähetys, jolloin jaksat pyöräillä koko ajan. Jatka pyöräilyä kympin uutisten ajan pitäen aika ajoin haasteellisempia pyöräilyhetkiä esim. eduskunnan kyselytunnin ajan.
  • etunojapunerrukset. Mene noin 50 cm päähän olohuoneen pöydästä. Laske kätesi pöydälle ja tee 20 etunojapunnerrusta. Jatka näin yhden viikon ajan. Seuraavalla viikolla siirry 10 cm kauemmaksi pöydästä ja tee etunojapunnerrukset. Tulee parin kuukauden kuluttua vastaan se ongelma, että kädet eivät enää ylety pöytään. Laskeudu silloin lattian varaan ja tee 20 etunojapunnerrusta lattian varassa. Jatka punnerruksia lattiatasolta, lisäten joka viikko yhden punnerruksen verran lisää. Tutustu jossakin vaiheessa esimerkiksi projektiin 100 etunojapunnerrusta. Kun olet päässyt 200 etunojapunnerrukseen, ota yhteyttä televisioon ja pyydä päästä esittelemään voimiasi.
  • harjaa hampaat oikein. Hampaita harjatessa, nouse varpaille aina kun harja menee oikealle ja kantapäiden varaan aina kun harja menee vasemmalle. Vuorotellen varpaille ja kantapäille nousten harjaa hampaita noin kolme minuuttia.
Urheilijoiden olohuoneliikunta
  • varpailla eteenpäin. Mene olohuoneen taaimmaiseen nurkkaan varpaat ulko-ovelle päin osoittaen. Aseta jalat vierekkäin ja lähde liikkeelle varpaitasi kipristäen ja ojentaen. Jalat pysyvät koko ajan vieri vieressä. Vedät itseäsi siis eteenpäin varpaillasi. Ota sekuntikellolla aikaa miten kauan menee ennen kuin olet ulko-oven kohdalla. Pyri jatkossa parantamaan aikaasi. Haasta kisaan joku tunnettu suomalainen kilpakävelijä. Älä itke jos häviät! Jatka treenaamista. Tulee vielä se päivä jolloin häviät kilpakävelijälle tosi täpärästi.
  • legot. Kaada legolaatikko lattialle. Poimi legot takaisin laatikkoon varpaillasi niitä noukkien. Urheilija kaipaa haastetta, joten tee tästä kilpailu. Kilpaile esimerkiksi kelloa vastaan, miten nopeasti poimit 50 legopalaa laatikkoon. Nosta legopalat vuorotellen kummallakin jalalla.
  • aakkoset. Telkkarin ääressä istuen, ojenna jalkasi eteen ja tee aakkosia jaloillasi ilmaan piirrellen A-B-C-D jne. Ö-kirjaimeen asti ensin toisella jalalla ja sitten toisella. Mikäli tuntuu helpolta, piirrä seuraavaksi pienet kirjaimet a-b-c-d jne. Ja numeroitakin voit piirtää jaloilla. Puhumattakaan kiinalaisista kirjaimista.
Näillä liikkeillä pääsee jo alkuun. Keksi itse lisää!

perjantaina, maaliskuuta 06, 2009

Mikä saa diabeetikon sydämen pysähtymään?


**
Olen pahoillani
kun otan näin ikävän asian käsittelyyn kuin sydänkohtaukset. Paljon mukavampi olisi kirjoittaa terveyttä hoitavasta liikunnasta tai pohtia teidän kanssanne pitäisikö syödä paljon vaiko vähän hiilihydraatteja.

Syy äkilliseen intooni puhua diabeetikon sydänkohtauksista on äskettäin ilmestynyt laaja selvitys siitä mitkä syyt vaikuttavat diabeetikon tavallista suurempaan alttiuteen saada sydänkohtaus. Me olemme terveystoimittajien, lääkäreiden, terveysoppaiden ym. kautta saaneet kuulla miten äärettömän paha asia tuo kolesteroli on sydänkohtausten ja sepelvaltimotaudin synnyttäjänä.

Muutamia esimerkkejä: Kolesteroli on verenpaineen ja tupakoinnin ohella sepelvaltimotaudin tärkeimpiä aiheuttajia (Terveyskirjasto). Kuten muilla, myös diabeetikoilla sepelvaltimotaudin riski on sitä suurempi, mitä korkeammat kolesteroli- tai verenpainearvot ovat tai mitä enemmän tupakoi. Esimerkiksi kolesteroliarvo 8 mmol/l lisää sepelvaltimotaudin vaaran nelinkertaiseksi arvoon alle 5 mmol/l verrattuna (Terveyskirjasto). Rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden hoito on nykyään selvästi paremmin hallinnassa kuin vielä muutamia vuosia sitten. Lääkärit tietävät, että diabeetikkojen veren lipidejä on hoidettava tarkasti. Lääkehoidon "helppoudesta" huolimatta kannattaa kiinnittää huomiota elintapaohjaukseen. Elintapamuutoksin voitaisiin parhaiten hillitä koko ajan kasvavaa tyypin 2 diabeetikoiden määrää. Diabetekseen liittyvien rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden hoito on useimmiten melko selväpiirteistä. Uudessa suomalaisessa Käypä hoito -suosituksessa tyypin 2 diabeetikoiden ja sellaisten tyypin 1 diabeetikoiden, joilla on mikroalbuminuria, LDL-kolesterolin tavoitteeksi on asetettu alle 2,5 mmol/l. Käytännössä pärjätään useimmiten statiinihoidolla. Silloin, kun statiini ei sovi tai ei riitä, lääkärin on hyvä selvittää, mistä on metabolisesti kysymys, ja valita hoitolinja sen pohjalta. Tapauksissa, joissa on selkeästi kyse hypertriglyseridemiasta, valitaan ensisijaisesti fibraatti (Diabetesliitto).

Minäkin kuvittelin, että asiantuntijaryhmä nostaa tämän kolesterolin esille varsinkin kun asiantuntijoiden joukossa istui lääkeyritysten edustajia. Näin ei kuitenkaan ole laita. Asiantuntijat päätyvät ehdottamaan insuliiniresistenssiä ylivoimaisesti pahimmaksi sydänten pysäyttäjäksi. Kolesteroli jää näyttelemään mitättömän pientä sivuroolia tässä näytelmässä. 

Insuliiniresistenssi on elimistön tila, jossa insuliinin teho elimistössä on heikentynyt ja glukoosi ei pääse kohdesoluun insuliinin avulla esimerkiksi tyypin 2 diabeteksessä. Insuliinin pitoisuus veressä voi samalla kuitenkin olla suurentunut. Suurikaan insuliinin eritys ei riitä hillitsemään veren glukoosipitoisuuden nousua hiilihydraattipitoisen ruoka-annoksen nauttimisen jälkeen.

Miten tällaiseen tulokseen on päädytty? Joo, tässä on käytetty luonnontieteellisen tutkimuksen ehkä vahvinta työkalua hyväksi: matematiikkaa! Asiantuntijat ovat käyneet läpi "kaiken" julkaistun tiedon kymmenien vuosien ajalta siitä mitä tiedämme sydänkohtauksista diabeetikoilla. He ovat panneet omat tuntemukset ja olettamukset hetkeksi syrjään ja tuijottavat vain numeroita. Pöytään iskettiin vain raaka fakta. Tulokset saattavat yllättää!

Tulokset ovat seuraavia:

Nuorilla aikuisilla insuliiniresistenssi on pahin sydänkohtausten aiheuttaja. Jos pystytään ehkäisemään insuliiniresistenssi vähenee sydänkohtauksen riski 42 prosenttia. Seuraavaksi pahin sydänkohtausten aiheuttaja on korkea verenpaine (36 %). Lisääntynyt hyvä HDL-kolesteroli vähentää sydänkohtauksen riskiä 31 prosentilla. Painoindeksi (BMI) osallistuu tähän sydänkohtausten riskiin 21 prosentin osuudella. Vasta listan loppupäästä löytyy näyttöä pahan LDL-kolesterolin roolista sydänkohtauksissa (16%) ja triglyseridien määrä (10%). Korkea paastoverensokeri ja tupakointi lisää riskiä 9 prosentin verran. Sukurasite selittää näistä kohonneista sydänkohtausriskeistä noin 4 prosentin verran.

Ei ole mitään syytä olettaa, että tässä Diabetes Care -lehden helmikuun numerossa puhuttaisiin palturia. Asiantuntijat ovat sitä mieltä, että diabeetikolle ylivoimaiseti tärkeintä on välttää insuliiniresistenssin kehittyminen ja korkea verenpaine. Muilla terveysseikoilla on vähäisempi merkitys. Minä en ymmärrä miksi annamme julkisuudessa niin paljon tilaa tälle kolesteroliteorialle, kun ratkaisu ongelmaan löytyy ihan muualta.

Välttääksemme sydänkohtauksen meidän pitäisi unohtaa puheet pahasta LDL-kolesterolista. Meidän pitäisi sen sijaan lisätä liikuntaa ja syödä maltillisemmin hiilihydraatteja, jotta paha lihomiskierre saataisiin katkaistua. Vyötärörasva on yksi suurimpia insuliiniresistenssin aiheuttajia. Tuntuu aika hassulta, ehkä jopa edesvastuuttomalta, jos diabeetikon hoidosta vastuulliset henkilöt ovat syöttämässä statiineja ja diabeteslääkkeitä potilailleen. Ratkaisu löytyy laihdutusruokavaliosta, joka mieluusti voi olla vähähiilihydraattinen ratkaisu, tuntuvasta liikuntapanoksesta, terveistä elämäntavoista ja tarkoin harkitusta lääkityksestä. 

Diabetes Care -lehden artikkeli paljastaa kaikessa raadollisuudessaan erään yllättävän seikan. Asia ilmaistaan Lontoon murteella seuraavasti: Ideally, to determine the effects of any particular variable on CAD, one would conduct a clinical trial in which the variable was controlled to its normal level. No such trials exist or are possible until treatments are developed that specifically and only target the variable in question. In the absence of such trials, insights can be gained from combining the results of the research that already exists. This can be done mathematically; mathematical models are the only method available for integrating the results of the research conducted to date to help further our understanding of the biological pathways and the relative causes of adverse outcomes. (Sepelvaltimotaudin aiheuttajia ei ole tarkistettu yksitellen kliinisin kokein ja verrattu tilannetta terveisiin ihmisiin. Sellaisia kokeita ei ole tehty! Koska näitä kokeita ei ole tehty, jää ainoaksi tiedonkeruumenetelmäksi matemaattinen malli, jossa selviää näiden yksittäisten biologisten seikkojen vaikutus taudin syntyyn.)

Mitä ajatuksia tämä herättää teissä?

Lähde: David Eddy, Len Schlessinger, Richard Kahn, Barbara Peskin, Rick Schiebinger. Relationship of Insulin Resistance and Related Metabolic Variables to Coronary Artery Disease: A Mathematical Analysis. Diabetes Care 32:361–366, 2009

maanantaina, maaliskuuta 02, 2009

Metsän maku - uusi Nokia?

**
Tulevaisuudentutkija, tohtori Sam Inkinen toteaa
, että tarvitsemme tilaa onnellisille sattumuksille ja yllättäville kohtaamisille. Inkinen puhui perjantaina suomalaisen ruokakulttuurin ulottuvuuksia pohtivan raportin julkistustilaisuudessa.

- Teemme itse tulevaisuutemme ja ruokakulttuurimme. Kannattaa luoda olosuhteet, joissa voi tapahtua hedelmällisiä törmäämisiä. Sattumukset ovat parhaita tapoja olla luova , Inkinen innosti. Lisäksi ruokakulttuurimme kaipaa moniäänisyyttä, Inkinen totesi.

Suomalaisen ruokakulttuurin keskeiset haasteet liittyvät toisaalta ruokakulttuurin perinteen ja omaleimaisuuden ymmärtämiseen, toisaalta aktiiviseen kanssakäymiseen muiden maiden ruokakulttuurien kanssa.

Avoin innovaatio on hyvä näkökulma kehittämistyöhön: haetaan tarttumapintaa jopa kilpailijoiden kanssa. Avoimuus perustuu siihen, että kun antaa itse tietämystä, saa myös muilta jotain.

Metsän mausta uusi Nokia! Suomessa on mielenkiintoinen ruokaperinne ja laadukkaat raaka-aineet. Potentiaalin hyödyntämisessä pitäisi saada turbovaihde päälle, Inkinen peräänkuulutti.

Lähde: Ruokatiedon uutiset, 2.3.3009

Lenkkimakkara rulez Suomessa!

###
Suomen kilpirauhasliiton puheenjohtaja
Paavo Koistinen tiesi kertoa liiton kuntoutuspäivillä 27.2.-1.3.2009 lenkkimakkaran valtavasta suosiosta. Lenkkimakkara on tämän ajan voittaja kirjoitti Taloussanomat 27.2.2009:

– Baltit ovat alkaneet syödä perunaa, kaalia ja sisäelimiä, mutta Suomessa lenkkimakkaran kulutus on lähtenyt erittäin vahvaan kasvuun. Todennäköisesti Ruotsissakin kysyntä säilyy samansuuntaisena, sanoo toimitusjohtaja Matti Perkonoja.

Yhtiö kertoo huomanneensa, että kotimaiset suur- ja laitoskeittiöt alkoivat jo syksyllä käyttää aiempaa halvempia liharaaka-aineita.

Kodeissa lihapitoisen ruuan heavy userit, monilapsiset perheet ja raavaat miehet siirtyivät suoraan makkaraan.

– Lenkki on varmaan se elintarvike, joka parhaiten sopii ihmisten makuun tässä nykytilanteessa. Nyt ympärillä on niin paljon lamapuheita, että suomalainen ostaa mieluummin lenkkiä ja panee loput rahat taskuun, Perkonoja arvelee.

– Volyymituotteet ovat meille hyvin tärkeitä. Yleinen kuluttajasuuntaus on poispäin premium-valmisteista. Kyllä niitä yhä ruokapöydistä löytyy, mutta ei ehkä niin usein kuin vielä vuosi–pari sitten ennakoitiin, Perkonoja sanoo.

Makkaran kysynnän nousu antoi HKSCanille tilaisuuden nostaa vuodenvaihteessa lihajalosteiden hintoja. Lisäkorotuksia ei yhtiön mukaan ihan lähiaikoina tarvita.

Matti Perkonoja arvelee, että lenkin syöminen lohturuokana alkaa vähentyä kevään edetessä.

– Heti kun valo lisääntyy ja lämpötila nousee, ihmiset kaivavat pallogrillinsä esiin ja siirtyvät grillimakkaraan, hän laskeskelee.

Tämä oli kovin ikävä uutinen. HKScan iloitsee tietenkin makkaransa menekistä, mutta nyt olisi korkea aika valtiovallan toimesta tukea lenkkimakkaraa terveellisempiä ruokavaihtoehtoja. Makkaranvalmistajat käyttävät tietenkin laman hyödyksi maksimaalisesti. Mutta ajatelkaa hyvät ihmiset mitä pistätte suuhunne lenkkimakkaran muodossa:

Suomalainen porsaanliha, vesi, perunajauho, kamara, suomalainen naudanliha, stabilointiaineet (E1420, E450, E451), suomalainen koneellisesti erotettu porsaanliha, suola (1,7 %), glukoosi, lihaproteiini, perunakuitu, mausteet (mm. sinapinsiemen, valko- ja mustapippuri, inkivääri, korianteri), hapettumisenestoaine (E300), arominvahvenne (E621), aromit (mm. paprika), säilöntäaine (E250). Lihapitoisuus 43 %. Liha ja lihaan verrattavat valmistusaineet yhteensä 54 %.

sunnuntai, maaliskuuta 01, 2009

Suomen kansan painonhallintakeinot


*
Tuoreimman blogikyselyni mukaan painoa kannattaa hallita seuraavasti:
  • ravintorasvojen saantia kannattaa pikemminkin lisätä kuin vähentää
  • proteiinia kannattaa syödä enemmän
  • hiilihydraattien vähentämisen kannalla on peräti 78% vastaajista
  • ruoasta saatavaa energiaa on vähennettävä
  • meidän pitää liikkua enemmän
  • ravintokuitujen saantia on lisättävä
Kyselyssä annettiin 482 ääntä ja kyselyn virhemarginaali saattaa olla 5-10 kiloa suuntaan taikka toiseen.

Tässä meille ohjeet, joiden noudattamiseen Suomen kansa on siis valmis. Tämän toteuttamiseksi toivoisimme viranomaisten taholta viisaita päätöksiä elintarvike- ja terveyspolitiikassa.

Minkälaisia ne päätökset voisivat olla? Enemmän lenkkimakkaraa? Energiankulutustalkoot? Liikuntapakko työpaikoille? Perunan, pastan ja riisin tilalle ainakin joskus runsaammin tuoreita vihanneksia? Laitosruokailuun punainen maito vaihtoehdoksi?

perjantaina, helmikuuta 27, 2009

Suomessa ei lähdetä kurkistamaan avaimenreiästä

#
Suomessa eivät
viranomaiset ja varsinkaan Sydänliitto näe aihetta siirtyä muiden pohjoismaiden käyttämän Avaimenreikämerkin käyttöön. Näin on varmaan hyvä, sillä tarpeeksi näkyvä tuo Sydänmerkki on nykyisellään. Aidosti terveystietoinen voi Sydänmerkin nähdessään jättää tuotteen hyllyyn ja valita jonkun toisen tuotteen sen sijaan. Sydänmerkki on yksi suurimpia farsseja mitä ravitsemusrintamalla on kehitetty viime vuosina.

Jos Sydänmerkin tilalle tulisi yhtä kyseenalainen Avaimenreikämerkintä, kuluttaja olisi todella hämmentävien valintavaikeuksien edessä. 

Jätä ostamatta Sydänmerkillä varustetut kevyttuotteet, sokerikorput, rusinapullat, margariinit ja riisihiutaleet!
 
Sydänmerkkiin tuli järkeviä täydennyksiä kun sallittiin sellainen laajennus merkin myöntämisperusteisiin, että kaikki hedelmä- ja vihannesosaston antimet, joihin ei ole lisätty rasvaa, suolaa eikä sokeria, ovat Sydänmerkki -tuotteita. Harvemmin kuitenkaan kaupan hyllyissä näkee noissa tuotteissa mitään Sydänmerkkiä. Kummajaisena täytyy pitää ajatusta, että kookosta ei suositella säännölliseen käyttöön sen sisältämän runsaan kovan rasvan vuoksi. Syö kasviksia ainakin puoli kiloa päivässä - Sydän tykkää siitä!

Virallisia avaimenreikäpohdintoja on enemmän Ruokatiedon uutisissa (27.2.2009)

Suomessa ei nähdä tarvetta siirtyä käyttämään ruotsalaista Avaimenreikämerkkiä, joka kertoo elintarvikkeen suositellusta ravitsemussisällöstä. Viranomaiset ja Sydänliitto ovat tyytyväisiä olemassa olevaan Sydänmerkkiin ja katsovat sen ajavan asian Avaimenreikämerkkiä paremminkin.

Pohjoismaiden ministerineuvosto tiedotti viime viikolla, että Suomessa viranomaiset pohtisivat Avaimenreikämerkin myöntämisperusteiden sisällyttämistä suomalaiseen Sydänmerkkiin. Tämä tuli yllätyksenä niin virkamiehille kuin Sydänliitollekin.

Neuvotteleva virkamies Anne Haikonen maa- ja metsätalousministeriön elintarviketurvallisuusosastolta ei näe Suomessa tarvetta Ruotsin kaltaiselle viranomaisten säätelemälle, lakisääteiselle ravitsemusmerkille. Vapaaehtoinen, Sydänliiton ja Diabetesliiton ylläpitämä Sydänmerkki on toimiva sellaisenaan.

Suomi tiukempi suolalle

Tuotepäällikkö Mari Olli Sydänliitosta pitää nykyisiä kriteereitä kokonaisvaltaisesti hyvinä, ja niissä aiotaan pysyä. Sydänmerkki kertoo siitä, että elintarvikkeessa on vähemmän rasvaa ja suolaa. Se on rekisteröity ravitsemusväitteeksi EU:ssa.

- Avaimenreikämerkissä on puutteita. Sen kriteereissä esimerkiksi "ravitsemuksellisesti parempi leipä" voi sisältää suolaa 1,25 prosenttia, kun Sydänmerkissä yläraja on 0,7 prosenttia, Olli huomauttaa.

Avaimenreikämerkki kertoo kuluttajalle, että tuotteessa on vähemmän suolaa ja rasvaa sekä enemmän täysjyväviljaa ja kuituja tavanomaiseen tuotteeseen verrattuna. Sen myöntämisperusteet noudattavat Pohjoismaiden ministerineuvoston määrittelemiä ravitsemussuosituksia.

Tanskassa ja Norjassa merkki otetaan käyttöön vielä tämän vuoden aikana. Ruotsissa merkkiä on käytetty jo toistakymmentä vuotta.

Kansainvälisen kaupan etu?

Ministerineuvosto kannatti Avaimenreikämerkin laajentumista Ruotsista Norjaan, Tanskaan ja Suomeen, koska sen uskotaan helpottavan elintarvikekauppaa yli rajojen.

- Avaimenreikämerkin käyttö on Suomessa täysin sallittua. Joissain pakkauksissa sitä näkee. En tiedä kuinka paljon suomalainen kuluttaja siitä ymmärtää, Haikonen sanoo.

Elintarvikealalla on ollut puhetta myös EU:n laajuisesta ravitsemusmerkistä. Haikonen ei kehota pidättämään hengitystä sellaista odotellessa. Konkreettista hanketta ei ole käynnissä.

- EU-maiden ruokatottumukset ovat hyvin erilaiset. Hyvin haasteellista olisi saada sovittua yhteisistä ravitsemuskriteereistä, Haikonen uskoo.