sunnuntai, maaliskuuta 07, 2010

Viisi minuuttia Spirulinasta

**
Spirulina (Arthrospora platensis, Arthrospira) on mikroskooppisen pieni
yksisoluinen merilevä. Ikimaailmassa en ollut kuvitellut, että pistän mitään niin iljettävän näköistä vihreää tököttiä suuhuni! Mutta niin siinä vain kävi, että spirulinaakin on meikäläinen maistanut. Maistoin sitä palautusjuomapirtelön seassa. Olen vielä elossa.

Suurin osa spirulinasta tulee Hawaijilta tai Aasian maista kuten esim. Taiwanista. Spirulina sisältää runsaasti varsinkin B-ryhmän vitamiineja, beta-karoteenia, E- ja K-vitamiinia sekä kolme kertaa enemmän proteiinia kuin lihassa. Spirulina on hyvä antioksidantti ja sen väitetään parantavan urheilijoiden suorituskykyä. Lisäksi sen sisältämä gamma-linoleenihappo (GLA) ehkäisee tulehdusta, parantaa ihon kuntoa ja saattaa ehkäistä allergioiden syntymistä.

Sadassa grammassa tätä vihreää tököttiä on energiaa 293 kcal ja proteiinin osuus on peräti 71,0 prosenttia kuivapainosta. Hiilihydraatteja on vaatimattomat 16,9 prosenttia ja rasvaa ei senkään vertaa, eli 7,0 prosenttia. Kukaan tervejärkinen ei kerralla syö 100 grammaa spirulinaa, mutta mikäli tällaiseen ryhtyy niin saa todeta nauttineensa melkoisen vitamiinipommin. Mitä sanot tällaisista vitamiinimääristä sadassa grammassa:

B1-vitamiini 1,02 mg
B2-vitamiini o,99 mg
B3-vitamiini 6,21 mg
B6-vitamiini 0,13 mg
B12-vitamiini 0,2 mg
E-vitamiini 19 mg
A-vitamiini 15,030 KY
Biotiini 0,04 mg
Foolihappo 0,9 µg
Beta-karoteeni 100 mg

Spirulina saa vihreän värinsä jokseenkin yllätyksettömästi lehtivihreästä, eli klorofyllistä. Sadassa grammassa spirulinaa on klorofylliä 237 mg. Spirulinassa on varsin runsaasti erilaisia kivennäis- ja hivenaineita:

Kalsium 120 mg
Magnesium 144 mg
Rauta 58 mg
Fosfori 312 mg
Kalium 1,54 mg
Kalsium 0,13 mg
Natrium 456 mg
Mangaani 2,5 mg
Sinkki 0,36 mg
Seleeni 0,04 mg
Boori 0,3 mg
Molybdeeni 0,03 mg

Spirulinan monipuolisuutta osoittaa, että siitä löytyy mm. tyypillisiä rasvahappoja ja antioksidantteja:

Omega-3–rasvahappoja (DHA 0,435 mg)
Omega-6–rasvahappoja (GLA 300 mg)
Superoksidi dismutaasia (SOD) 26,400 KY
Zeaksantiini 36,1 mg
Luteiini 28,9 mg
Kryptoksantiini 55,6 mg
Fykosyaniini 3330 mg

Eräässä kreikkalaisessa tutkimuksessa tarkasteltiin spirulinan vaikutusta suorituskykyyn, aineenvaihduntaan ja veren hapetus- sekä pelkistysreaktioihin ennen ja jälkeen 2 tunnin juoksuharjoituksen. Todettiin, että spirulina lykkää uupumista pitkässä kestävyyssuorituksessa. Lisäksi havaittiin, että spirulina vähensi hiilihydraattien hapetusta 10,3 % ja lisäsi rasvojen hapettumista 10,9 % kahden tunnin juoksuharjoituksen aikana. Glutationi (GSH) –pitoisuudet olivat korkeammalla spirulinan käytön jälkeen verrattuna plaseboryhmään 24 tuntia ennen ja jälkeen harjoituksen. Glutationin roolina on osallistua mm. elimistön hapetus- sekä pelkistysreaktioihin. Se voi myös toimia antioksidanttina. Glutationin puutos on yleistä tilassa, jossa vapaiden radikaalien tuotto on suurentunut, kuten esimerkiksi voimakkaan harjoittelun seurauksena.

Käyttömääristä vuorokaudessa löytyy seuraavanlaista osviittaa:

- aloittelijalle tai lapselle 1 tl – 1 rkl (3-5 g)
- normaali ylläpitoannostus 1 - 2 rkl (6-10 g)
- terapeuttinen annostus 2 - 4 rkl (11-20 g)
- huippu-urheilijan annostus yli 6 rkl (yli 30 g)

Tässä Viisi minuuttia -sarjassa on aiemmin ilmestynyt vaikka minkälaisia kirjoituksia:

Viisi minuuttia -sarja (24)

Ravintolisät putsaavat kalkkiutuneita sepelvaltimoita

**
Tämä juttu kuuluu osioon "Ravintolisien ABC" (yhteistyössä dosentti Matti Tolosen kanssa). Vähitellen terveysblogiini tulee yhä enemmän näitä ravintolisäjuttuja, joita voit lukea ja kommentoida. Kommenteissa on ehdottomasti noudatettava fiksuja tapoja. Jos kommentit eivät pysy siisteinä, silloin Tolosella ja minulla on oikeus poistaa asiaton kommentti ilman minkäänlaista selitystä.

____________________ Matti Tolonen _______________________

Tunnettu amerikkalainen bloggaava sydänkirurgi William Davis raportoi Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB) -kokouksessa huhtikuussa 2008 seuraavasti:

"Sepelvaltimoiden kovettumat (plakit) vähenevät merkittävästi parissa vuodessa kun potilaille annetaan käyvän hoidon lisänä ravintolisiä, muun muassa D-vitamiinia niin paljon, että seerumin D-vitamiinin pitoisuus (D-25) nousee yli 50 ng/ml eli 125 nmol/l."

Siihen tarvitaan yleensä vähintään 100 mikrogrammaa päivää kohti laskettuna (vrt. Suomessa viranomaissuositus on 7,5 mikrogrammaa).

Davisin työryhmä skannaa valtimot tietokoneella, ja tuloksena saadaan ns. Agatsonin skoori (pisteytys), jota pidetään luotettavimpana suonten kalkkiutuneisuuden osoittimena. Mitä suurempi lukema, sitä enemmän kalkkia valtimoissa on. Jos skoori on nolla, ovat suonet puhtaat. Tätä menetelmää käytetään myös Espanjassa Xanit-sairaalassa, jossa muutama dosentti Tolosen tuttavakin on käynyt tutkituttamssa sepelvaltimonsa.

Davisin työryhmä raportoi 45 miehestä ja naisesta, joilla oli todettu skannaamalla sepelvaltimotauti. He saivat käypää hoitoa, eli statiineja + niasiinia + omega-3-rasvahappoja + Amerikan Sydänliiton ohjeiden mukaista elintapaneuvontaa. Kun hoitoon lisättiin D3-vitamiini, alkoivat 21 henkilön Agatsonin pisteet vähetä (jopa 64 %), mikä merkitsi sitä, että kalkkiutumat vähenivät valtimoista. Muilla 21 potilaalla valtimoiden kalkkiutuminen hidastui, ja vain 3 potilaalla kalkkiutuminen eteni entistä vauhtia.

Ateroskleroottisten sepelvaltimoiden plakit vähenevät huomattavasti hoidolla jossa annetaan muutakin kuin LDL-kolesterolia alentavaa lääkitystä, tulkitsee Davis. Tällaiset tutkimustulokset puoltavat ravintolisien ottamista mukaan sepelvaltimotaudin hoitoon.

Lue lisää aiheesta englannin kielellä.

Lisää luettavaa ravintolisistä:
Kirjoittajavieras: Matti Tolonen

lauantaina, maaliskuuta 06, 2010

Kirjoittajavieras: Matti Tolonen


**
Tätä kirjoitusta kommentoidaan vilkkaasti.

Parhaimmat kommentit:
  • Hienoa Christer! Olet unohtanut vanhat kaunasi tohtori Tolosta vastaan ja tarjoat erinomaisessa blogissasi hänelle puheenvuoron. Tämä on parasta mahdollista käyttäytymistä sinun puoleltasi. Tästä Tolosen jutusta kuullaan vielä muillakin nettipalstoilla ja iki-ihanaa olisi jos muu media uskaltaisi ottaa asian esille. (Ennusti nimimerkki "Biponainen")
  • Kiitos sivun ylläpitäjälle todella ajankohtaisen asian esiin nostamisesta voimakeinoin. Lopultakin! Ja kiitos tri Matti Toloselle asiallisista ja tutkimuksiin perustuvista ravinto- ja terveysohjeista. (Huomautti nimimerkki "Violetta")
  • Meno vain paranee tässä terveysblogissa! Christerillä on rohkeutta tarttua arkoihinkin asioihin. Ja onnistuu houkuttelemaan yhteistyöhön mukaan alan asiantuntijoita. (Suitsutti Linda)
  • Kiitokset Matti Toloselle ajatuksia herättävästä jutusta. (Innostui sanomaan ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen)
  • Ajatuksia herättävä kirjoitus Toloselta. Tällainen kirjoitus pitäisi julkaista muuallakin kuin tässä huippusuositussa tohtori Sundqvistin terveysblogissa. Hieno juttu kun useita lääkäreitä on kommentoimassa tätä kirjoitusta. (Myönsi Risto)
  • Hyvä kirjoitus. Olen sairaanhoitaja ja jo pitkään ohjannut potilaitani syömään vitamiinilisiä. Kiva kuulla, että kerrankin lääkärikin on samaa mieltä. (Ilahtui Anonyymi)
  • Henk. koht. olen sitä mieltä, että keskimääräinen lääkäri ja esim. ravitsemusterapeutti eivät omaa minkäälaisia edellytyksiä ymmärtää luonnontieteitä ja tilastollisia tutkimuksia sekä syy- ja seuraussuhteita vaatimattomimmallakaan tasolla. Todella kurjaa on se, että näin on asianlaita myös monen tunnetun auktoriteetin kohdalla. (Sanoi myynti-insinööri Sami Uusitalo)
  • Ilman vähiäkään tunnontuskia ilmaisen mielipiteenäni, että professoreilta Pekka Puska ja Matti Uusitupa sekä Suomena akatemian virkamieheltä Mikael Fogelholmilta evätään lisävaurioiden tuottamisen mahdollisuus Suomen kansanterveydelle. He ovat antaneet näyttönsä - parempia tarvitaan. (Ehdotti tohtori Timo Kuusisto)
  • Aika on ajanut Puskan ja muiden jäärien ohi. (Julisti Anonyymi)
  • Pekka Puskan olisi viisainta ennen eläkkeelle jäämistään myöntää olleensa väärässä ettei heti norsunluutornin päällikön vaihduttua joudu pilkan kohteeksi. (Viisasteli Anonyymi)
  • Alkaessani 1980-luvun alussa hoitaa potilaitani ravintolisillä niitä vastustettiin julkisuudessa ankarasti. Kaikkein kiivaimpiin julkisiin vastustajiin kuuluivat syöpäjärjestöt ja syöpälääkärit, etunenässä Turun yliopiston syöpäprofessori Eva Nordman ja Helsingin yliopiston Lars Holsti. (Ilmoitti dosentti Matti Tolonen)
  • Ei pidä uskoa mitä tahansa ilman näyttöä. Pyydä professsori Krister Höckestedtiltä tieteellinen näyttö hänen esittämiensä väitteittensä tueksi [ravintolisät ovat turhia]. Olen itsekin meilannut professori Höckerstedtille pyynnön saada kyseisen dokumentaation. Jään odottamaan Höckerstedtin vastausta. Palaan asiaan viikon sisällä. Saammepa nähdä onko KH oikeassa vai valehteleeko hän potilailleen... Sanasta miestä ja sarvista härkää! Nyt nähdään minkälainen mies on professori Krister Höckerstedt. (Kovisteli Matti Tolonen)
  • Eikö näiden ignoranttien lääkärien haukkumista ravintotieteen nollatuntemuksesta ole ollut jo tarpeeksi - miksemme voi siirtyä jo kehumaan niitä ja puhumaan niistä jotka aihepiiriä hallitsevat? (Tuumasi nimimerkki "Neonomide")
  • Lisäravinteiden ja vhh:n tutkimusta etenkin sairauksien ennaltaehkäisyn kannalta pitäisi lisätä merkittävästi yliopistoissa ja yhteistä etua ajavissa instituutioissa koska lääketeollisuudella ei siihen luonnollisesti ole intressejä. Sen intressit ovat monesti täysin päinvastaiset kuin muulla yhteiskunnalla. Esimerkkinä voi mainita keskivartalolihavuuden ja siihen liittyvien aineenvaihduntamuutosten merkittävän lisääntymisen länsimaissa. Näitä muutoksia (riskitekijöitä) hoidetaan käytännössä esim. kolesteroli- ja verenpainelääkkeillä, eikä tosissaan pyritä vaikuttamaan niihin syihin mitkä todellisuudessa saavat aikaan terveyden huonontumisen ja lihomisen. (Tiesi kertoa nimimerkki "jjd")
  • "...On jokaisen oma asia miten tarkkaan hän seuraa jotain ohjeistusta ravinnosta. Sehän on pelkkä ohjeistus, ei mikään lakipykälä. Tutkimukset ovat ravintolisien suhteen aina hieman vajaavaisia. Ei voi sanoa mitään ihan varmaa. Ei kai ole mikään salaisuus, että aikaansa seuraavat saavat edun ravintolisistä juuri sen takia kun seuraavat tiedekirjoittelua ja ovat valmiita ottaman sen riskin taikka edun jota saa ravintolisillä. Kun aikanaan nämä tutkimustiedot ravintolisistä siirtyvät ohjeistuksiin myös muut tiedettä vähemmin seuraavat saavat tämän edun..." (Virkamies X sanoi näin saunaillassa Anonyymin mukaan)
  • Viranomaiset ovat velvollisia antamaan oikeaa tietoa ja jos eivät anna niin kyseessä on rikos. (Velvoitti Sami Uusitalo)
  • Virallinen valistus laahaa vuosia ellei vuosikymmeniä jälkijunassa. Hysterian synnyttämistä tietenkin pelätään. Omasta mielestäni tämän päivän kansalaista ei enää voi kohdella karjan tavoin. Karjankaan kohteluna tämä ei enää vetelisi. (Valisti Timo Kuusisto)
  • Nykypäivän ihmisellä on suuri kiinnostus ottaa selvää terveys- ja ravintoasioista. Kun siihen annetaan näin hyvä mahdollisuus, ei sitä pysäytä mitkään virastot tai heidän asiantuntijansa. Kiinnostus lisääntyy, lukijat tempaavat mukaansa ystävänsä, työtoverinsa ja kaikki muutkin asiasta innostuneet. Ja viimein voidaan poistaa kaikki harhaanjohtavat ja todellista tutkimuksiin perustuvaa tietoa estävät tekijät. Yhteisvoimin. (Ilmoitti nimimerkki "Violetta")
  • Tolosen kirjoitus on todellakin aivan mainio. Tolosen kirjoituksen merkittävin anti on laadukkaan ja haastavan aiheen tuominen keskusteluun. Keskustelu onkin käynnistynyt räväkästi. Voin vahvistaa lääkärikunnan syövän ravintolisiä. Se johtuu pääosin meidän hyvinkin epäsäännöllisistä työajoista ja ainaisesta kiireestä. Lounaat ja päivälliset jäävät kovin niukoiksi tai epäterveellisiksi. Pakko täydentää lisillä. Virkamieheltä aivan järkyttävä lausunto. Ei kelpaa todistuskappaleena, mutta ainahan siihen voi viitata esimerkkinä mitä suurimmasta mahdollisesta röyhkeydestä ja itsekkyydestä. (Myönsi nimimerkki "Terveyskeskuslääkäri")
  • Eivät ravintolisät mitään paranna, MUTTA keho tekee ihmeitä, kun se saa oikeaa ravintoa ja mahdollisimman luonnonmukaisia lisäravinteita. Ruoka olkoon lääkkeesi...vai miten se meni. (Ihmetteli nimimerkki "Jerik")
  • Minua jäi vuonna 2002 jurppimaan Helsingin Sanomien vääristelevä uutisointi Englannissa nuorisovankien keskuudessa tehdystä hyvästä ravintolisätutkimuksesta. Sen mukaan ravintolisät vähensivät merkitsevästi aggressiivista käytöstä. HS:n Englannin kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä uutisoi tutkimuksen väittäen, että vangeille oli annettu "kaalia ja porkkanaa". HS ei suostunut oikaisemaan vääristelyään, vaikka tutkija tri Gesch pyysi sitä kirjallsesti erittäin kohteliaasti pt Janne Virkkuselta. Hän ei vaivautunut edes vastaamaan Geschille. Ylimielistä käyttäytymistä. (Paljasti Matti Tolonen)
  • Mulla on Hesarista ihan vastaavia kokemuksia. Ilmiselviä asiavirheitä on jätetty pyynnöstä huolimatta korjaamatta. (Vahvisti Jari)
  • HS julkaisee vain sellaisia "uutisia" jotka ovat linjassa omistajatahojen intressien kanssa. HS ei ole enään pitkään aikaan ollut puolueetonta tietoa tuottava ja ympäristöä objektiivisesti havannoiva "uutismedia". (Tiesi Anonyymi)
  • Suomessa ei varmaan koskaan ole ollut todellista lehdistön ja sananvapautta. Nyt internetin aikakaudella se on vain tullut ilmi, kun ihmiset voivat ilman sensuuria vaihtaa mielipiteitä laajassa mittakaavassa. (Arveli Anonyymi)
  • Tolonen viittaa mm Pohjois-Karjala tutkimukseen. Omasta mielestäni sen avulla on luotu valtavan tiedotuksen keinoin oppi, jolla pysytään terveinä. Kuitenkin silmät on ummistettu tosielämältä. Näyttää todella siltä, että instituutiot elävät omaa elämäänsä ja paperilla totuus saadaan näyttämään sellaiselta kuin halutaan. Kun kellokkailla on lisäksi ollut poliittinen ja teollisuuden taustatuki lobbausorganisaatioineen, tulosta ei kannata edes hämmästellä. Suomessa on lisäksi luotu tyhjästä strategiaa tukeva asiatuntijakoulutus, yliopistolliset ravitsemusterapeutit, jotka saattavat nämä totuudet tehokkaasti sairaan tietoisuuteen. Voiko siis enää muuta odottaa? (Kysyi Timo Kuusisto)
  • Aika jännä että jotain vastustetaan sillä perusteella ettei sen eduista ole tieteellistä näyttöä. Jos eduista ei ole näyttöä, muttei myöskään haitoista, ei näyttöargumentilla voi kannattaa muttei myöskään vastustaa. (Vaihtoehdot siis kannatan - ei mielipidettä - vastustan.) Asioiden vastustajilta kannattaa siis myös tivata näyttöä pöytään millä perusteella vastustetaan. Asian (kuviteltu) turhuus tai kenenkään rahansäästö ei riitä perusteeksi. (Filosofoi nimimerkki "tro")
  • Kaikilla ei ole aikaa/halua koostaa kolmesti päivässä ravitseva ruoka-annos nokkansa eteen. Anna niiden ihmisten parantaa hyvinvointiaan lisäravinteilla... (Järkeili nimimerkki "Jerik")
  • Osaatko Matti, tahi joku muu kertoa miten rasvojen demonisointi on vaikuttanut rasvaliukoisten vitamiinien, kuten D-vitamiini, hyväksikäyttöön. Siis minkä verran rasvaa tarvitaan, jotta elimistö pystyy ottamaan ravinnosta tai ravintolisistä saamansa D-vitamiinin käyttöön, olen kuullut väitteitä, että D-vitamiini menee "hukkaputkeen" kun rasvat on imuroitu pois. (Kysyi Sami Uusitalo)
  • D-vitamiini tarvitsee imeytyäkseen rasvaa, sehän on rasvaliukoinen yhdiste. En ole kuitenkaan vielä törmännyt mihinkään tutkimukseen, jossa olisi verrattu vähä- ja runsasrasvaisen ruokavalion vaikutusta D3:n imeytymiseen. Turussa tehtiin hiljan (vielä julkaisematon) tutkimus, jossa verrattiin kuivan D-tabletin ja öljykapselissa olevan D-vitamiinin (20 µg) imyeytmistä vereen. Mitään merkittäviä eroja ei ilmennyt. Ruoansulatuskanavassa on ilmeisesti sen verran rasvaa, että D3-imeytyy, ellei sitä estetä lääkkein. (Vastasi Matti Tolonen)
  • Ravitsemusuutisissa oli ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen kirjoitus, jossa oli pitkä lista sydän- ja verisuonisairauksissa vältettävistä yrteistä (luontaistuotteet). Mustalla listalla mm. mustikka, joka kuulemma vähentää varfariinin (Marevan) tehoa. Etten sanoisi aivan naurettavaa.... wikipediassa lukee, että myös C-vitamiinilla on varfariinin vaikutusta heikentävä taipumus??? (Ihmetteli nimimerkki "Jerik")
  • Pikemminkin päinvastoin, ravintolisät ehkäisevät ja vähentävät synteettisten lääkkeiden, esim. statiinien tarvetta ja sivuvaikutuksia. Esimerkiksi ubikinoni (koentsyymi Q10) ja omega-3-rasvahapot (E-EPA) ehkäisevät tutkitusti statiinien haittavaikutuksia mitokondrioissa. Monet tavalliset lääkkeet vähentävät tutkitusti D-vitamiinin imeytymistä suolesta. Tällaisia lääkkeitä ovat orlistaatti (laihdutuslääke, kauppanimiä Alli ja Xenical, laihdutuslääkkeitä), barbituraatit (unilääkkeet), karbamatsepiini (epilepsialääke), kolestyramiini, simetidiini (Tagamet), kolestipoli, kortikosteroidit (kortisonit), famotidiini (käytetään liikahappoisuuteen), fosfenytoiini (epilepsialääke), isoniatsidi (tuberkuloosilääke, nitsatidiini (mahahaavalääke), fenobarbitaali (epilepsia- ja unilääke), fenytoiini (epilepsialääke), ranitidiini (mahahaavalääke), rifampiini eli fluvastatiini (kolesterolilääke) ja valproaatti (epilepsialääke). (Valisti Matti Tolonen)
  • Tässä Jerikin viittaama katsaus: Tachjian A et al. Use of Herbal Products and Potential Interactions in Patients With Cardiovascular Diseases. J Am Coll Cardiol, 2010; 55:515-525, doi:10.1016/j.jacc.2009.07.074. Ja tässä suomenkielinen uutinen aiheesta. Itse koen ettei ilman syvempää asiaan perehtymistä asiantuntemukseni riitä arvioimaan näiden katsauksessa löydettyjen monien yhteyksien kliinistä merkitystä. Eikä tämä viestini ollut kannanotto ravintolisien puolesta tai vastaan. Kysymys on erittäin vaikea ja poliittinen, kuten blogista ja tästä keskustelusta käy ilmi. (Täydensi elintarviketieteiden kandidaatti Janne Huovila)
  • Löysin lisää tietoa kyseisestä katsauksesta. Siinä varoiteltiin mäkikuisman, neidonhiuspuu-uutteen (Gingko biloban) ja valkosipulin mahdollisista yhteisvaikutuksista sydän- ja verenohennuslääkkeiden kanssa. Voi olla, että niitä on esiintynytkin jossakin päin maailmaa. Suomessa mäkikuisma on käytännössä poistunut markkinoilta ja Gingkoa käytettäneen hyvin vähän. Valkosipulinsyöjiä kyllä löytyy. Ottakoot he varoituksesta vaarin. Silti ei pidä heittää lasta pesuveden mukana. Kuten alkuperäisessä vieraskirjoituksessani totesin, lääkeyhtiöt ujuttavat lääkärilehtiin haamukirjoittajien laatimia harhaisia kirjoituksia, joiden tarkoituksena on suojella lääkkeiden myyntiä. Tämä kirjoitus saattaa hyvin kuulua tähän samaan sarjaan. En ole koskaan kuullut, yli 30 -vuotisen lääkäriurani aikana, että Suomessa olisi kukaan saanut mitään haittavaikutuksia ravintolisien ja sydänlääkkeiden yhteiskäytöstä. Päinvastaista kokemusta (siis, että niiden yhteiskäyttö on hyödyksi), on tullut sitäkin enemmän. Sydänpotilaat käyttävät hyvin yleisesti lääkkeittensä lisänä orapihlajauutetta (crategus), magnesiumia, B-ryhmän vitamiineja, C-, D- ja E-vitamiineja, ubikinonia ja nyt uutena berberiiniä. Mitään haittoja ei ole raportoitu. Kardiologit ovat tutkineet erityisesti ubikinonin tarvetta statiinihoidon yhteydessä, ja monet raportit puoltavat sen käyttöä. Tutkimuspuolelta voidaan ottaa esimerkiksi myös maailman suurin kalaöljytutkimus, japanilainen JELIS, johon osallistui yli 18600 henkilöä 5 vuotta. Siinähän annettiin E-EPAa (1800 mg päivässä) statiinien lisänä. Ja kuinka sitten kävikään: Verrattuna pelkkään statiinihoitoon E-EPA + statiini -yhdistelmä vähensi kliinisiä sydänkohtauksia 19 %, sydänperäistä rintakipua (angina pectoris) 24 %, uudet sepelvaltimotautitapukset vähenenivät 53 % ja aivohalvausten uusiutuminen väheni 20 %. Tutkimuksesta löytyy paljon dataa googlaamalla JELIS. Kalaöljy lisättiinkin 2009 valtimotautien ja veren rasvahäiriöiden Käypä hoito -suosituksiin. (Selvensi asiaa Matti Tolonen)
  • Mustikka ei terveelle aiheuta todennäköisesti kuin pelkkää hyvää, mutta esim. hankalasta eteisvärinästä kärsivälle potilaalle, joka joutuu käymään lähes kuukausittain titraamassa varfariinilääkitystään terveyskeskuksessa mustikan syönti saattaa aiheuttaa heittoja INR-tasoissa (ja siten vaaran verenvuodolle tai trombille). Minua paremmin perehtyneet farmakologit ovat asian (ilmeisesti) kunnollisilla tieteellisillä tutkimuksilla havainneet. Todettakoon, että varfariini on veren hyytymistä estävä ja todella laajasti käytetty lääke (yli 60-vuotiailla). En ymmärrä asennetta, että jos farmakologien tekemät katsaukset varoittavat joistakin ravintolisien tai luonnon tuotteiden sekä lääkkeiden välisistä potentiaalisista yhteisvaikutuksista, tämä olisi jotenkin naurettavaa tai väärin kertoa kuluttajille ja terveydenhuollossa toimiville henkilöille. (Kertoi Reijo Laatikainen)
  • On useita mahdollisia aineita, jotka saattavat aiheuttaa verenvuototaipumusta/ trombin muodostusta yhdessä varfariinin kanssa, siellä on siis myös mainitsemiesi Gingkon ja valkosipulin lisäksi mm. Bilberry (mustikka), Gingseng, inkivääri ja vihreä tee. Kannattaa hankkia siis koko artikkeli käsiinsä, abstraktista ei selviä kuin muruja. Ihan samalla tavalla kun auktoriteeteiltä peräänkuulutetaan oikeututusti avarakatseisuutta ja tinkimätöntä puolueettomuutta tyydyttyneen rasvan osalta, sitä pitää myös peräänkuuluttaa niiltä jotka edistävät ravintolisien käyttöä. (Jatkoi Reijo Laatikainen)
  • Suomalaisista aikuisista noin puolet syö tälläkin hetkellä lisäravinteita, Veteraaniurheilijan blogin lukijoista yli 80 %, veikkaisin. Oman sivustoni lukijakunnasta vähintään kahta lisäravinnetta käyttää yli 55 %. Itse käytän D-vitamiinia ja omega-3 rasvahappoja. Suhtaudun siis suhteellisen sallivasti lisäravinteisiin, vaikka olen koulutukseltani parjattu ravitsemusterapeutti. Mutta. Mopo ei saa karata käsistä. Ravintolisistäkin pitää kertoa sekä huonot että hyvät uutiset. Eikä niitä saa markkinoida katteettomin lupauksin. (Sanoi ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen vielä lopuksi)
  • Hyvä Reijo Laatikainen! Oikein hyvä lisäys keskusteluun. Mainitsemistasi syistä olenkin kehottanut kuluttajia käyttämään tunnettujen hyvämaineisten valmistajien tuotteita, jotka valmistetaan GMP-laatusertifikaatin (Good Manufacturing Practices) omaavissa tehtaissa ja ostamaan ravintolisänsä alan erikoisliikkeistä, apteekeista tai marketeista, joissa valvonta toimii. (Kiitteli Matti Tolonen asiaan kypsästi suhtautuvaa ravitsemusterapeuttia)
  • Minun mielestä taas on edesvastuutonta peloitella sydänpotilaita terveellisten marjojen syömisestä, että niistä saattaisi olla haittaa heidän terveydelleen. Ymmärrän myös ravitsemusterapeuttien pelon lisäravinteita kohtaan, koska mitä enemmän niitä käytetään, sitä vähemmän tarvitaan ravitsemusterapeutteja, siitäkin huolimatta että puhdas prosessoimaton luonnolinen ruoka on tietysti se paras vaihtoehto. On edesvastuutonta suositella esim. margariineja luonnollisen voin tilalle, niin kuin ravitsemusterapeutit kehottaa. (Sanoi Jerik ravitsemusterapeuttia edelleen hiillostaessaan)
  • Jerik kysyi: Missä on lista mainitsemistasi "tunnetuista hyvä maineisista valmistajista"?
    Vastaus: ei missään, mutta varmasti kauppiaasi tai farmaseuttisi osaa neuvoa tässäkin kysymyksessä. Voit myös kysellä suoraan yrityksistä, valmistetaanko heidän tuotteensa GMP:n mukaisesti vai ei. Ellet saa vastausta, älä osta. (Valisti Matti Tolonen)
  • Lisäravinteiden käyttö ja niistä keskustelu ei vähennä ravitsemusterapeuttien määrää. Uskoisin pikemminkin päinvastoin. Mitä enemmän lisäravinteet auttavat ihmisiä kiinnostumaan terveellisestä ravitsemuksesta sen parempi ravitsemusterapeuteille. Ravitsemusterapeutteja on Suomessa n. 85 kpl julkisissa viroissa, lääkäreitä >10 000 kpl, hoitajia >30 000. Ravintolisäkauppiaita satoja jos ei tuhansia (kuten Tolosen kirjoitus kertoo). Ravitsemusterapeuttien määrä julkisessa terveydenhuollossa on pysynyt tasaisena viimeiset 20 vuotta. Joten kyllä näissä talkoissa ravitsemusterapeutit ovat aika lailla altavastaajia, sanoisin piipertäjiä, eikä näköpiirissä ole tilannetta, että ravitsemusterapeutit valloittaa maan tai saati latistaa ravintolisien myynnin. Moni ravintolisiä myyvä yritys on ihan hyvällä asialla ja laadukkain tuottein liikkeellä. Se siitä. (Vuodatti Reijo Laatikainen)
  • Jep se siitä. Ravitsemusterapeutit ovat varmaan vaikeassa tilanteessa, koska heidän koulutuksessa on korostettu vähän rasvaa linjaa ja runsaasti hiilihydraatteja (siis virallisterveellistä linjaa). Nyt kun todisteita alkaa olla entistä enemmän siitä, että ollan oltu väärillä jäljillä niin ei ole varmaan helppoa mennä kertomaan asiakkailleen, että nyt tilanne onkin muutunut. Nyt saat syödäkin rasvaa, mutta vähennä hiilareita :-) Ja missä vaiheessa kukin terapeutti kääntää kelkkansa? Olisi mukava saada tästä asiasta Reijon kommentti? (Sanoi Jerik, joka ei hevillä anna periksi)




Alkuperäinen kirjoitus alkaa tästä:

Tänään (23.2.2010) käynnistyy terveysblogissani
vieraskirjoitusten sarja. Pyysin tänään viideltä keskeiseltä terveysvaikuttajalta voisivatko suostua kirjoittamaan terveysblogissani. Olen iloinen kun saan ensimmäisenä tarjota teille dosentti Matti Tolosen vieraskirjoituksen. Tämä on samalla osoitus Tolosen valtavasta työtarmosta. Muutama tunti kutsuni jälkeen saapui sähköpostiini hänen laadukas kirjoituksensa ravintolisistä.

Lukijoilleni tarjotaan dosentti Matti Tolosen kirjoitus ravintolisien merkityksestä ihmisen terveydelle. Se on kirjoitus, jonka luet yhden iltapäivän aikana ja jota jäät pohtimaan koko loppuelämäsi.

Matti Tolonen: Ravitsemushoito ja ravintolisät valtaavat alaa koululääketieteessä

Missä todella kaksi yhteen sovittamatonta periaatetta kohtaa, siellä jokainen leimaa vastapuolen hulluksi ja harhaoppiseksi.
- Ludwig Wittgenstein 1889–1951

Ravitsemushoito ja ravintolisien käyttö on ollut aina keskeistä vaihtoehtoisessa ja täydentävässä lääketieteessä. Sitä vastoin lääketeollisuuteen sidoksissa olevat koululääketieteen linnakkeet, lääkäriliitto, lääkäriseurat ja -lehdet sekä lääketeollisuuden rahoittamat potilasyhdistykset (esim. Diabetes-, Sydän-, Reuma- ja ADHD-liitot), ovat vastustaneet ravintolisiä ja pilkanneet niitä käyttäviä ihmisiä "uskomushoitojen" uhreiksi. Lääkäreitä ja muita terveydenhuollon ammattihenkilöitä ovat vaivanneet kielteiset ennakkokäsitykset, epäluulot, tietämättömyys ja koulutuksen puute. Tuskinpa minkään muun laillisen ja hyvin valvotun elinkeinon kimppuun on hyökätty julkisuudessa yhtä rajusti kuin luontaistuotealan.

Ravintolisien käyttö on varsin yleistä

Ravintolisien käyttö on laajaa. Suomen markkinoilla on arviolta noin 3500–4000 erilaista ravintolisää (entisiltä nimiltään erityisvalmisteet ja ravintoainevalmisteet). Ravintolisien myyntikanavia ovat luontaistuote- ja terveyskaupat (noin 330 myymälää), elintarvikeliikkeet ja päivittäistavarakaupat (noin 3500 myymälää) sekä apteekit (noin 800 kpl). Lisäksi kuntosalit, urheiluliikkeet, urheiluravintovalmistemyymälät, kampaamot, hoitolat tms. myyvät ravintolisiä. Ravintolisien myynti on myös laajentunut postimyyntiin, verkostomarkkinointiin ja nettimyyntiin. Suosittelen hankkimaan ravintolisät mieluiten alan erikoisliikkeistä, apteekeista tai marketeista, joissa tuotteiden laatu on hyvää ja valvonta toimii asianmukaisesti.
Eri selvitysten ja arvioiden mukaan 30–40 % 15–74 -vuotiaista suomalaisista käyttää ravintolisiä säännöllisesti ja 60 % satunnaisesti. Yhtä ravintoainetta sisältäviä valmisteita, kuten rautaa, kalsiumia, seleeniä tai kromia käyttää noin 1,4 miljoonaa ihmistä lähinnä satunnaisesti. Syöpäpotilaista jopa 60–80 % käyttää vakiohoitojen rinnalla erilaisia täydentäviä hoitoja, muun muassa vitamiineja ja muita ravintolisiä. Potilaat ovat kokeneet lääkäreiden negatiivisen, usein suorastaan nihilistisen suhtautumisen niihin, joten he eivät yleensä halua eivätkä uskalla kertoa niistä. Tämä heikentää potilaan suhdetta lääkäriin. Ravintolisiä vastaan hyökkäävät lääkärit eivät aina huomaa tekevänsä itselleen ja potilailleen karhunpalveluksen.
Ravintolisät voidaan ryhmitellä seuraavasti:
- Vitamiinit ja kivennäisaineet
- Kasveja tai kasviuutteita sisältävät valmisteet
- Kuitu- ja painonhallintavalmisteet
- Lesitiini- ja rasvahappovalmisteet
- Levävalmisteet
- Mehiläistuotteet
- Urheiluravinteet
- Muut ravintolisät
Ravintolisät ovat nimensä mukaisesti ravinnon täydentäjiä, eivät lääkkeitä. Niinpä niiden markkinoinnissa ei anneta eikä saa antaa terveysväitteitä, ellei EU:n elin EFSA ole erikseen sellaisia kyseiselle tuotteelle hyväksynyt. Monilla ravintolisillä kuitenkin on lääkkeiden kaltaisia terveysvaikutuksia, ja suuri osa ihmistä käyttääkin ravintolisiä juuri niiden vuoksi. Tilanne on siis melko ristiriitainen. Suomessa Evira valvoo ravintolisiä ja myös niistä mahdollisesti annettuja terveysväitteitä. Jotta EFSA hyväksyisi väitteen, tulee sen perustua kliinisiin kaksoissokkotutkimuksiin, kuten lääkkeilläkin. Se ei ole yleensä mahdollista, mikä on johtanut siihen, että EFSA on hylännyt valtaosan elintarvikealan toimijoiden terveysväiteanomuksista. Näin ollen esim. Danone ja Valio eivät saa mainostaa jogurttejaan terveyttä edistävänä. Eikä maitohappobakteerien saa sanoa ehkäisevän raskausajan diabetesta, vaikka se olisikin totta.
Olen pohtinut jo lähes 30 vuotta, miksi lääkärit, terveyden- ja sairaanhoitajat ja ravitsemusterapeutit ovat vastustaneet kiivaasti ravintolisien käyttöä. Vastaus on selvä: Lääkärit elävät "lääkemaailmassa", johon koulutus ja lääketeollisuus ovat heidät johdattaneet. "Luontaistuotteista koulutuksessamme painotetaan lähinnä niiden haittoja", kirjoitti minulle 3. vuosikurssilla lääkäriksi opiskeleva hammaslääkäri. Ei ihme, että lääkärit ja potilaat ovat hahmottaneet ravintolisiin liittyvää todellisuutta kovin eri tavoin.
Koulutuksen puutteen vuoksi lääkärit eivät tunne yleensä riittävästi vitamiinien, hivenaineiden ja muiden ravintolisien tehokkaita ainesosia, annoksia eivätkä niiden turvallisia ylärajoja.
Nyt tuuli on kuitenkin kääntymässä kuin hölmöläisten souturetkellä. Uudet tutkimukset ovat muuttamassa perinteistä ajattelumallia (paradigmaa), ja ravintolisiä on alettu lisätä kroonisten sairauksien Käypä hoito -suosituksiin. Niitä laativat Suomessa erikoislääkäriyhdistykset ja Duodecim. Ohjeet koetaan lääkäreitä sitoviksi.
Vuonna 2008 magnesium, B2-vitamiini ja ubikinoni (koentsyymi Q10) lisättiin migreenin Käypä hoito -suositukseen. Vuonna 2009 kalaöljy lisättiin valtimotautien ja veren rasvahäiriöiden (dyslipidemioiden) Käypä hoito -suosituksiin. Laukaalainen psykiatri Mauno Rauramo lähetti marraskuussa 2009 Duodecimille vaatimuksen kalaöljyn ottamisesta mukaan myös masennuksen Käypään hoitoon. Vaatimukseen ei ole vielä suostuttu.

Ravitsemusterapeuttien ajattelutapa murroksessa

Ajattelutapa on kuitenkin nyt muuttumassa. Suomalaisen lääkäriseura Duodecimin Kustannus Oy julkaisi vuonna 2009 "Ravitsemushoito-oppaan", joka on tarkoitettu lääkäreille, sairaanhoitajille, terveydenhoitajille ja muille terveydenhuollon ammattihenkilöille käytännön ravitsemusneuvonnan tueksi. Uutta on se, että myös ravintolisien käyttö on otettu mukaan monen sairauden hoitosuosituksiin.
Teoksen esipuheessa sanotaan: "Lukuisien sairauksien hoidossa ja ehkäisyssä sopiva ravitsemus on tärkein tai oleellisin osa hoitoa [...] yleislääkärin vastaanotolla joka kuudennen potilaan pääasiallisin hoitomuoto voisi olla ruokavalion muuttaminen [...] Lääkäreillä on ravitsemusohjauksessa tärkeä tehtävä. Potilaan hoidosta vastaavana henkilönä hänellä on auktoriteettia ja hänen sanaansa kuunnellaan [...] Siksi lääkärienkin on tunnettava ravitsemushoitojen pääkohdat."
Raija Partasen kirjoittamassa luvussa Dementiat ja muistihäiriöt lukee mm.: "Omega-3-rasvahappolisä harkinnan mukaan, 1 g E-EPA /pv (eikosapentaeenihapon etyyliesteri). Määrä sopii myös säännöllisen antikoagulanttihoidon [verenohennushoidon] yhteydessä."
Sydän- ja verisuonitautien ja neurologisten tautien ravitsemushoitoa käsittelevissä luvuissa neuvotaan antamaan potilaille kalaöljyn omega-3-rasvahappoja, EPAa ja DHA:ta, ja vitamiini- ja kivennäisainevalmisteita. Allergioiden hoidossa suositellaan pre- ja probioottien (maitohappobakteerien) käyttöä, mikä sekin edustaa uutta ajattelutapaa.
Opas on hyvin tarpeellinen, sillä lääkäreiden ja muun terveydenhuollon ammattihenkilöstön ravitsemuslääketieteen – ja aivan erityisesti ravintolisien suhteen – koulutus on riittämätöntä ja usein suorastaan olematonta.

Mistä ristiriitaiset käsitykset johtuvat?

"Kroonisesti sairaiden ihmisten käsitys taudin hyvästä hoidosta poikkeaa usein lääkärin käsityksestä", kirjoitti British Medical Journal (BMJ). Lääkärin mielestä potilaan käsitys on "väärä", jos hän noudattaa VHH-ruokavaliota ja käyttää ravintolisiä, voi paremmin ja tarvitsee vähemmän lääkkeitä.. Potilaat taas katsovat, että vain he itse osaavat päättää kannattaako esim. lääkettä ottaa vai ei. Tutkijat kehottavat – usein turhaan – lääkäreitä ymmärtämään ja puhumaan potilaan kanssa samaa kieltä.
Koska lääkäri ajattelee ja puhuu sellaista jargonia, mitä potilas ei ymmärrä eikä hyväksy, jää puolet kroonisiin sairauksiin määrätyistä lääkkeistä ottamatta. Ikävä kyllä tämäkin hukkapuolikas haetaan apteekista ja voitot menevät myyjille. Maksumiehinä ovat potilaat, Kela ja kaikki veronmaksajat. Näin haaskataan Suomessa vuosittain vähintään miljardi euroa!
Lääkärit antavat mielellään sellaisen käsityksen, että heidän antamansa hoito on näyttöön perustuvaa tiedettä (Evidence Based Medicine, EBM). Erilaisten asioiden (VHH, ravintolisät ym.) vastustajat vetoavat lähes aina siihen, ettei niistä ole tieteellistä näyttöä. Mitä on tiede? Se on pisara tietämättömyyden meressä. Haluan muistuttaa, että nykyaikainen lääketiede on nuorta, vasta vähän yli 150 vuotta vanhaa. Sairauksien esiintymistä väestössä alettiin tutkia epidemiologisin menetelmin tilastotieteen avulla maailmalla vasta muutama vuosikymmen sitten. Suomeen epidemiologinen tutkimusmenetelmä rantautui vasta vajaa 40 vuotta sitten, jolloin Työterveyslaitos kutsui Harvardin yliopiston epidemiologian professorin Olli S. Miettisen opettamaan tätä uutta tutkimusaluetta suomalaisille lääkäreille. Olin hänen ensimmäisiä oppilaita Suomessa ja ystävystyin hänen ja hänen esimiehensä, epidemiologian professori Brian McMahonin kanssa. Heiltä saamani neuvot ja tuki ovat olleet korvaamaton apu taistelussani ravitsemushoidon puolesta Suomessa.
Epidemiologia tutkii sairauksien ilmaantumista (insidenssiä) ja esiintyvyyttä (prevalenssia) väestöissä. Se etsii tilastollisia syy-yhteyksiä, mutta se ei pysty koskaan osoittamaan varmaa kausaalista syysuhdetta, opetti Miettinen. Erityisesti tämä koskee negatiivista syysuhdetta, mitä lääkärit ja terveystoimittajat eivät ymmärrä. Tarkoitan sitä, ettei väestötutkimuksella voida koskaan osoittaa, etteikö jollakin ravintolisällä voisi olla myönteistä vaikutusta jonkun henkilön terveyteen. Palaan tähän kysymykseen myöhemmin tässä kirjoituksessa. Olen itsekin tehnyt ja julkaissut melkoisen määrän epidemiologisia (ja muita) tutkimuksia ja hoitanut tuhansia potilaita, joten minullakin on asiasta jonkinlainen omakohtaiseen kokemukseen perustuva käsitys. Se on osa minun maailmankuvaani, joka poikkeaa oleellisesti monien pelkästään kliinistä työtä tekevien kollegoitteni käsityksistä.
Epidemiologiset tutkimukset voivat tuottaa ristiriitaisia tuloksia sen mukaan, kuinka suunnitelmat on tehty ja toteutettu. Eri asiantuntijat tulkitsevat tutkimustuloksia myös omien ennakkokäsitystensä mukaan. Antioksidanteista (mm. E-vitamiinista) on kiistelty jo yli 70 vuotta. Joidenkin asiantuntijoiden mielestä se on terveydelle vaarallista, mutta esimerkiksi Walter C. Willetin mukaan se on mitä suositeltavin ravintolisä kaikille terveydentilasta ja ruokavaliosta riippumatta. Viime päivinä lehdissä on keskusteltu viikoittaisen kasvisaterian ottamisesta mukaan kouluruokailuun. THL:n pääjohtajan Pekka Puskan mukaan se on koululaisille haitallista, koska kasvisruokaan on voitu lisätä rasvaisia juustoja (fetaa). Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen yksikönjohtajan Mikael Fogelholmin mukaan taas viikoittainen kasvisateria on koululaisille mitä terveellisintä. Näin mielipiteet näyttävät jakautuvan jopa lausunnonantajan poliittisen puoluekannan mukaan. Ei ole ihme, että ravitsemuksen merkityksestä terveydelle esitetään niin paljon vastakkaisia mielipiteitä, että tavallinen kuluttaja menee päästään pyörälle, eikä tiedä ketä pitäisi uskoa.
Entä mikä sitten on todellisuus kroonisten sairauksien – esimerkiksi masennuksen – syistä ja niiden tehokkaasta ehkäisystä ja hoidosta? Pelkään, ettei sitä tiedä kukaan. Viimeaikaiset tutkimukset masennuksen lääkehoidon tehottomuudesta on ollut kova isku monille potilaille ja lääkäreille.

Lääkeyhtiöt puolustavat reviiriään ujuttamalla lääkärilehtiin vääristelyjä tutkimuksia

Lääkärikunta, lääkärilehdet, terveystoimittajat ja muut ovat olleet vuosikymmeniä massiivisen disinformaation kohteena. "Lääkeyhtiöt suojelevat tuotteitaan tuottamalla harhaisia tutkimuksia antioksidanteista, kuten C- ja E-vitamiineista ja muista ennaltaehkäisevän lääketieteen hoitomuodoista, jotka voisivat kilpailla lääkemyynnin kanssa." kirjoittaa BMJ. The Lancetin entisen päätoimittajan Richard Hortonin paljastuksen mukaan lääketeollisuudella on "symbioottinen ja parasiittinen" suhde lääkärilehtiin, joihin se saa näennäisesti puolueettomilta asiantuntijoilta haluamiaan haamukirjoituksia.
Australialainen psykiatri Glen I. Spielmans ja amerikkalainen psykologi Peter I. Parry paljastivat äsken yli 400 oikeudessa esitettyyn dokumenttiin nojautuen artikkelissaan "From Evidence-based Medicine to Marketing-based Medicine: Evidence from Internal Industry Documents" (Bioethical Inquiry 2009 http://tinyurl.com/y9tenwd), kuinka lääketeollisuus pimittää ja vääristelee lääketutkimuksia ja toimittaa lääkärilehtiin julkaistaviksi tunnettujen psykiatrien nimissä haamukirjoittajien laatimia raportteja saadakseen lääkärit määräämään tehottomia, vaarallisia ja kalliita lääkkeitä. Eräs toinen selvitys paljasti äskettäin, että mitä enemmän lääkärilehdessä on lääkemainoksia, sitä harvemmin ja kielteisemmin lehti kirjoittaa ravintolisistä. Niiden käyttö voi näet vähentää lääkkeiden myyntiä. Lääketeollisuudella on aina ollut vahva vaikutus lääkärikunnan mielipiteeseen.
Tuore esimerkki on myös GlaxoSmithKlinen (GSK) diabeteslääke Avandia. Yhdysvaltain senaatin komitean 334-sivuisen raportin (2010) mukaan se aiheuttaa sydänvikoja, mutta GSK on pimittänyt tietoa ja nyt kiistää sen jyrkästi. Toinen lääkejätti AstraZenica oli pimittänyt tiedon, että sen Seroquel-niminen mielialalääke aiheuttaa diabetesta. Nyt yhtiö on saamassa 26 000 syytettä Yhdysvalloissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Pekka Puskan johtama Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on aina vastustanut ravintolisien käyttöä. Laitos vaikuttaa vahvasti hoitosuosituksiin paitsi ohjaamalla terveydenhuollon ammattihenkilöstön ajattelua ja toimintaa myös median (toimittajien) kautta. THL:lla on kuitenkin arveluttava kaksoisrooli. Se tekee myös lääkeyhtiöiden rahoittamaa tutkimusta ja saa teollisuudelta huomattavaa rahoitusta. Esimerkiksi sikainflunssarokotteen valmistajat maksoivat miljoonia euroja THL:lle.
"Olen yhteiskuntatieteilijänä lääketieteen sisällä nähnyt nämä kuviot ja sitä kautta on naiivi usko lääketieteen puolueettomuuteen jo ajat sitten karissut ja oman sairauden kohdalla olen tullut yhä varovaisemmaksi. Terveyssosiologiaan kuuluu tutkimus, jossa hoitokäytäntöjä tarkastellaan taloudellisten sidosten kautta. Sitä on vain niin kovin vähän jos ollenkaan meillä tehty. Samoin valta ja vallan käyttö sekä tieteessä että hoidoissa on ollut keskeinen, mutta sitäkin käsitellään nykyisin yhä vähemmän. Kenttää kyllä riittäisi ja yritän saada nuorempia tutkijoita innostumaan", kirjoitti minulle eräs lääketieteellisen sosiologian professori.
Toisin sanoen: Lääkäreitä pelotellaan noudattamaan lääketeollisuuden asiantuntijoiden sorvaamia hoitosuosituksia eivätkä edes sosiologit halua tai uskalla tutkia asiaan liittyvää vallan käyttöä.

Ravitsemuslääketiede lääkäreiden oppiaineena

Ravitsemuslääketiede ei ole oppiaineena lääkärikoulutuksessa, eikä Suomessa ole yhtään alan erikoislääkäriä. Ihmettelen, kuinka jotkut suomalaiset lääkärit voivat antaa sen kuvan, että heillä on hallussaan kaikki tieto ravinnon ja terveyden vuorovaikutuksista? Lääketiede voi ylvästellä hienoilla teknillisillä saavutuksillaan, mutta se ei ole kyennyt selvittämään tavallisten kroonisten sairauksien syitä. Suurista kansantaudeista – diabetes, lihavuus, sydän- ja verisuonitaudit, syöpäsairaudet, mielenterveysongelmat, dementia jne. – tunnetaan vain ns. riskitekijöitä, jotka liittyvät tilastollisesti sairastumisen vaaraan, mutta yksikään niistä ei ole varma kausaalinen syytekijä, joka aiheuttaisi jokaiselle altistuneelle ihmiselle taudin niin kuin influenssaviruksen istuttaminen rottiin johtaa jokaisessa taudin puhkeamiseen. Tiedämme jotakin siitä, että elintavoilla – liikunnalla, ravitsemuksella, tupakoinnilla, alkoholilla, huumeilla jne. – on osuutta näiden sairauksien synnyssä ja etenemisessä, mutta tietomme ovat kovin hataria ja ainakin osaksi harhaisia.
Ravitsemuslääketieteen suuri – ja valtavan kallis – harha on seerumin kolesterolin mittaaminen ja kohonneiden arvojen lääkitseminen tulosten perusteella. Kysymys on ongelmallinen siksi, että kolesterolia tutkivilla sydänlääkäreillä on usein kytköksiä kolesterolilääkkeitä markkinoivaan lääketeollisuuteen. Toinen ongelma on siinä, että vaikka lääkäreiden täydennyskoulutus muodollisesti järjestetäänkin Suomen lääkäriliiton ja Duodecimin nimissä, käytännössä siitä huolehtii usein lääketeollisuus. Se hoitaa tietenkin omia etujaan. Vaikka omega-3-hoito ehkäisee enemmän sydänkuolemia kuin statiinit, lääkärit määräävät mieluummin niitä kuin kalaöljyä. Voimme perustellusti kysyä: Miksi ihmeessä? Yksinkertaisesti siksi, että lääketeollisuus lahjoo lääkäreitä ja johtaa heitä harhaan..

Ravintolisät korjaavat puutostiloja

Suomessa ja muissa Euroopan maissa julkaistut suuret väestötutkimukset osoittavat, että ns. terveessä väestössä on paljon ihmisiä, jotka potevat piilevää vitamiinien puutetta. Suomessa on erityisesti foolihapon, B1-, B6- ja B12-vitamiinien, C- ja D-vitamiinien ja omega-3-rasvahappojen puutetta. Tällaisilla puutteilla on selvä yhteys luukatoon, sydän- ja verisuonitauteihin, dementiaan, syöpään, reumatauteihin, ennenaikaiseen vanhenemiseen ja laitoshoitoon joutumiseen. Yhä useammat valistuneet ihmiset pyrkivät omatoimisesti ja omalla kustannuksellaan ehkäisemään välttämättömien ravintoaineiden puutoksia, koska se on parasta ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa. Ei sitä ainakaan tieteellisin perustein voida vastustaa. Viranomaiset tahollaan jarruttavat tehokkaiden ravintolisien vapaata myyntiä. Näin viranomaiset tahattomasti tai tahallaan tukevat lääketeollisuutta ja lisäävät kuntien ja valtion terveydenhuollon kuluja.
Kun kerran useimpien vaikeiden tautien kausaalisia syytekijöitä ei tunneta, kuinka voidaan muka tieteeseen vedoten ja kokonaan asiaa tutkimatta - a priori - väittää, etteivät vitamiinit ja muut ravintoaineet taikka niiden lukemattomat mahdolliset yhdistelmät (ja vielä erilaisina päiväannoksina) ehkäise tautia tai hidasta sen kulkua? Kyseessä on tyylipuhdas esimerkki sovitusta esioletuksesta (aksiomasta) ja kielipelistä. D-vitamiinin ja kalaöljyn kohdalla aksioma natisee jo liitoksissaan.
Viime aikoina on alettu yleisesti hyväksyä kaksi tautien perussyntytapaa, joista olen puhunut kohta 30 vuotta, nimittäin hapetusstressi ja hiljainen krooninen tulehdus (inflammaatio). Tulehdussytokiinien mittaaminen potilaista paljastaa, että keskenään näennäisesti aivan erilaiset taudit syntyvät ja pahenevat kaikki saman kaavan mukaan. VHH-ruokavalio ja monet ravintolisät vaimentavat liikoja tulehdussytokineja.
Etyyliesteröity kalaöljy E-EPA on erittäin tehokas tulehdusta ehkäisevä luonnonaine. Se tuottaa elimistössä (mm. valtimon seinämässä) resolviini E1:tä (RvE1), joka on tulehdusta vaimentava nanomolekyyli. EPAsta syntyy myös DHA:ta, ja siitä edelleen tulehdusta ehkäiseviä dokosatrieenejä. EPAsta ja DD:sta syntyy vielä kolmattakin tulehdusta vaimentavaa aineryhmää, maresiineja. Niillä kaikille on tärkeä merkitys lihavuuden ja kaikkien pitkäaikaisten tautien hoidossa, sillä ne ovat kaikki tulehdustiloja.

Ad hominem -argumentti

Ad hominem -argumentin käyttö paljastaa tiedon ja sivistyksen puutteen
Ad hominem -argumenttia (ihmistä vastaan) käytetään ahkerasti ravintolisistä kiisteltäessä. Eräs helsinkiläinen lastenneurologi (nainen) kirjoitti paljastavan kirjeen autistisen potilaansa äidille, joka oli kertonut antavansa kehotuksestani lapselleen karnosiinia. Äiti kertoi neurologille lukeneensa kirjoitukseni amerikkalaisen lastenneurologian apulaisprofessorin Michael G. Chezin tutkimuksesta, jonka mukaan karnosiini usein auttaa autismissa. Neurologi kirjoitti äidille: "Tohtori Tolonen oli kurssitoverini. Hän soitti opiskeluaikana [1960-luvulla] iltaisin tunnetussa [Olavi Virran] orkesterissa ja oli väsynyt luennoilla. Haittasi opiskelua. Bio-Vitan sivut ovat kauniita. Niillä esitellään joka viikko jokin uusi hoito autismiin."

Discredit the messenger! (Saattakaa sanantuoja huonon valoon)

Suomalaisen lastenneurologin ei (omasta mielestään) tarvitse perehtyä amerikkalaisen kollegansa tutkimukseen; hänhän tietää esiolettamuksensa perusteella sen olevan pelkkää roskaa, jos kerran tieto siitä tuli Olavi Virran orkesterissa soittaneelta Toloselta! Samainen lastenneurologi (kehitysvamma-ylilääkäri) ei arvostanut myöskään norjalaisen 4-vuotiaan kehitysvammaisen Felixin paranemista, koska hoito-ohje tuli Toloselta. Niinpä suomalaiset lääkärit eivät voi soveltaa ravintolisähoitoa suomalaisiin autisteihin. Mitä kollegatkin sellaisesta ajattelisivat? Eikö suomalaisen neurologiaylilääkärin ajatus juoksekin mykistävän rationaalisesti? Ad hominem -argumentin käyttäjä ei totisesti kuulu syväajattelijoihin. Suomalaisen neurologin, Felixin perheiden todellisuus ovat kovin erilaisia. Kuka on oikeassa?

Mitä vähemmän tietoa, sitä jyrkemmät mielipiteet

Lääkäreiden ja ravintolisien käyttäjien maailmankäsitykset voivat olla yhteismitattomia, niiden "totuudet" täysin vastakkaisia. Lääkäri ei anna hevin mitään arvoa sille, että jonkun ihmisen krooninen polvivaiva parani vihersimpukkauutteella. Tosin hän ei ole koskaan kuulleetkaan vihersimpukasta (perna canaliculus), mutta se ei estä häntä laukomasta käsityksiään siitä. Vihersimpukan täytyy olla humpuukia, koska sitä myydään luontaistuotekaupassa. Tällainen ajattelu kuuluu kielipeliin ehdottomana esioletuksena eli aksioomana, jota lääkäri ei voi eikä saa kyseenalaistaa. Muutoin ura vaarantuu.

Potilas-lääkäri -suhde kärsii

Lääkäri olettaa yleensä, että potilas noudattaa hänen ohjeitaan ja määräyksiään, olipa sitten kyse lääkkeen ottamisesta tai muusta. Käytännössä asia ei ole ollenkaan niin, vaan potilaat menettelevät usein oman "todellisuutensa" mukaisesti. Esimerkiksi puolet skitsofreenikoista ei ota lääkärin määräämiä lääkkeitä, eikä heitä saada ottamaan niitä vaikka heille annettaisiin "komplianssiterapiaa" – 5 kertaa puolen tunnin motivoivaa psyykkistä valmennusta.[1] Lääkäri elää omassa todellisuudessaan, potilas omassaan. Nämä maailmat eivät välttämättä kohtaa.

Ihminen kysyy, luonto vastaa

Diabeetikon ruokaohjeet ovat muuttuneet perusteellisesti viime vuosikymmeninä. Niin kovin varmasti oikeassa ollut lääketiede on joutunut perumaan kannanottojaan ja muuttamaan niitä sitä mukaa, kun luonto on vastannut siihen, ovatko annetut ohjeet olleet oikeita. Nyt on käynyt ilmeiseksi, että vasta uudistettu ruokapyramidi, jonka nimiin Duodecimkin vannoo, on täysin epätieteellinen ja virheellinen. Se tulisi uusia kokonaan, vaatii Harvardin professori Walter C. Willet. Pyramidi sopii hevosille, ei ihmisille, hän murjaisi äskettäin. D-vitamiini ja monet muut ravintolisät ehkäisevät syöpiä ja parantavat niihin sairastuneiden ihmisten ennustetta. Oikea tiede kestäisi kyllä tällaiset luonnon antamat vastaukset, mutta se ei ole sopinut Duodecimin, Diabetesliiton, Sydänliiton, Kelan eikä Suomen syöpäjärjestöjen kielipeliin.
Luonto vastaa oikein, jos tutkijoiden kysymykset on asetettu oikein. Valitettavasti näin ei ole ollut asianlaita kovinkaan monissa ravitsemuslääketieteen tutkimuksissa. Luonto ei vastaa tyhmiin ja väärin asetettuihin kysymyksiin siten kuin tutkijat odottavat. Siksi ravitsemuslääketieteen alalta julkaistut tutkimustiedot ovat niin kovin ristiriitaisia ja niistä voidaan aina löytää kielipeliin sopivia tuloksia. Esimerkiksi Pohjois-Karjala -projektin ja suuren suomalaisen syövänehkäisytutkimuksen (SETTI) tutkimusasetelmat olivat virheellisiä. Kuitenkin niiden tuloksia toistellaan tiedelehdissä ympäri maailman niissä piireissä, jotka osallistuvat kielipeliin. Tutkimusten ilmiselvistä virheistä vaietaan. Kukaan ei ole kyennyt vastaamaan kysymykseeni, monenko beetakaroteenikapselin nauttimisen jälkeen mies kuolee keuhkosyöpään (niinhän SETTI-tutkijat väittävät). Tosiasiassa ensimmäinen beetakaroteenin tappamaksi laskettu mies kuoli nieltyään yhden ainoan kapselin. Sydäntautikuolleisuus alkoi vähetä Pohjois-Karjalassa ja muualla Suomessa ja muissa maissa jo vähän ennen projektin alkua, tuntemattomasta syytä. Silti THL toitottaa, että kuolleisuuden väheneminen on projektin ansiota.

Ratkaiseeko raha?

Rahasta puhuminen kuuluu kielipeliin. Eräät lääkärit ovat hyvin huolissaan luontaistuotteita ostavien ihmisen rahoista. Miksei kukaan nosta meteliä paljon suurempien summien rahojen haaskaamisesta turhiin antibiootteihin ja kolesteroli- ja mielialalääkkeisiin? Kyse on miljardeista euroista vuodessa. Miksei komplianssi (hoitomyöntyvyys) toimi niin kuin lääkärit luulevat? Onko vika koulutuksessa vaiko asenteissa? Yksityisillä lääkäriasemilla tehdyistä laboratorio- ja röntgentutkimuksista yli 90 % on turhia, niillä pönkitetään vain lääkäriaseman taloutta. Miksei kukaan ole huolissaan niistä rahoista? Missä on johdonmukaisuus?

Rikka toisen, malka omassa silmässä

Rikka näkyy hyvin toisen, muttei malka omassa silmässä. Mikä tahansa perusteetonkin epäily jonkin luontaistuotteen haittavaikutuksesta riittää sen viemiseksi TV:n iltauutisiin, mutta samaan aikaan vaietaan niistä 50.000 suomalaisesta, jotka joutuvat vuosittain sairaalahoitoon lääkkeiden sivuvaikutusten vuoksi. Sivuvaikutukset ovat – kielipelin sääntöjen mukaan – sinänsä valitettava, asiaankuuluva ilmiö nykyaikaisessa käyvässä hoidossa.
Ravintolisien vastustajat vaativat 100 %:n hoitovastetta, vaikka kyse on vain ravinnon täydentäjästä, ei lääkkeestä. Samaan aikaan hyväksytään, että kolesterolia alentava lääke tuottaa toivotun tuloksen vain 48 prosentilla sitä käyttävistä ja nikotiinipurukumi 17 prosentilla. Puhumattakaan psykoterapiasta, jolta puuttuu kokonaan tieteellinen pohja.

Tieteen paradigma

Kaikki tieteet noudattavat samaa neljän vaiheen kaavaa silloin kun jokin uusi, mullistava teoria nostaa päätään.

1. Vaikeneminen

Uusi teoria pyritään vaikenemaan kuoliaaksi. Ellei se auta, siirrytään vaiheeseen 2.

2. Iva, pilkka ja nauru

Uuden käsityksen esittäjiä aletaan ivata ja pilkata. "Uskotko sinä seleeniin?" kysyi minulta 1980-luvulla muuan Kelan tutkijalääkäri pilkallisella äänellä. Ellei pilkkaaminen tuota toivottua tulosta, siirrytään seuraavaan vaiheeseen.

3. Vaino 

Uuden teorian kannattajia aletaan vainota. Heidän tutkimuksiaan ja kirjoituksiaan ei julkaista, heidän ei sallita esiintyä julkisuudessa, heidät suljetaan tiedeyhteisön ulkopuolelle. Tohtori Kilmer McCallum, joka keksi Harvardissa homokysteiinin merkityksen valtimonkovetustaudissa 1960-luvulla, siirrettiin ensin töihin kellariin, hänen apurahansa lopetettiin ja lopulta hänet erotettiin yliopistosta. Professori Judah Folkman, joka oivalsi angiogeneesin merkityksen syövässä, koki lähes samanlaisen kohtalon. Professori David Horrobin, joka esitti ensimmäisenä, että skitsofrenia johtuu aivojen rasvahappohäiriöistä sai kyllä luennoida kongresseissa, mutta hänelle annettiin aina viimeinen luentoaika, jolloin useimmat kuulijat olivat jo poistuneet paikalta. Uuden teorian kannattajat koetetaan tuhota myös taloudellisesti. Ellei mikään auta, siirrytään seuraavaan vaiheeseen.

4. Hyväksyntä ja itsekehu

Fiksuimmat vastustajat oivaltavat ensimmäisinä olleensa väärässä ja kiirehtivät selittämään, että itse asiassa juuri he ovat aina tienneet, kuinka asianlaita todellisuudessa on. Eri vastustajat voivat olla eri paradigman vaiheissa, yksi vasta vaikenee, toinen pilkkaa, kolmas vainoaa, kun neljäs jo valmistelee 4. vaiheen julkistusta.


[1] http://www.bmj.com/cgi/content/full/bmj;327/7419/834

torstaina, maaliskuuta 04, 2010

Ota kantaa - Mitä meillä huomenna syödään?

Haluan tässä terveysblogissani antaa tilaa muullekin arvokkaalle keskustelulle. Yksi sellainen mahdollisuus voisi olla Valtionhallinnon keskustelufoorumi. Älkää pelästykö! Älkää kuolko nauruun! Tämä on ihan totta! Valtionhallinnolla on keskustelufoorumi.

Valtionhallinto haluaa kuulla mielipiteenne ruuasta. Sinne kaikki kynnelle kykenevät!

Mitä meillä huomenna syödään?

Huomisen ruoka – kansallinen ruokastrategia on työn alla. Pääministeri Matti Vanhanen on nimittänyt työryhmän pohtimaan ruuan tulevaisuutta Suomessa. Ryhmälle on annettu tehtäväksi miettiä, millaista ruokaa Suomessa syödään ja millaista pitäisi olla tarjolla tulevina vuosikymmeninä ja miten homma hoidetaan. Ennen kuin kirjoitamme raportin, me työryhmän jäsenet haluisimme tietää, mikä juuri sinulle on huomisen ruuassa ja siihen liittyvissä asioissa tärkeää.

Osallistu keskusteluun!

Keskusteluryhmä on avoinna 1.3.-26.3.2010 ja kommentteja voi antaa omalla nimellä, nimimerkillä tai nimettömänä.

Lisätietoja verkossa: Ruokastrategia

Yhteydenotot
työryhmän puheenjohtaja Simo Palokangas puh. 0400 521697 ja sihteeri Kaisa Karttunen 040 7018129.

Hankkeesta vastaa:
Työryhmän puheenjohtaja / Arbetsgruppens ordförande Simo Palokangas

Keskusteluun johdattavat kysymykset:

1. Onko suomalaisten ruuan oltava suomalaista? Perustele vastaustasi lyhyesti.
2. Mikä sinusta on tärkein ruokaan liittyvä asia tai ominaisuus? Miksi? Miten arvelet oman tai perheesi ruokalistan ja syömisen muuttuvan seuraavan 10-15 vuoden aikana?
3. Saatko tarpeeksi tietoa ruuasta? Mistä sitä saat? Pidätkö tietoa luotettavana? Millaista tietoa haluaisit lukea pakkauksista?


Voit myös kommentoida tässä omassa terveysblogissani.

Muita mielenkiintoisia keskusteluja:

Kirjoittajavieras: Olli Posti

**
Tämä Olli Postin kirjoitus ilmestyi 3.3.2010 ja sitä kommentoidaan vilkkaasti. Tässä pieni yhteenveto kommenteista. Ollin varsinainen kirjoitus alkaa hieman alempana.

  • Anonyymi innostui kertomaan meille: No Ollihan kuulostaa tyypilliseltä Ollilta. Hyvä hyvä.
  • Toinen Anonyymi jatkaa: Ollilla on kyllä lahja tuottaa tekstiä välillä sellaisella ajatuksen virralla, että muut tippuvat kyydistä, mutta jokainen saa kai kuitenkin olla oma persoonansa (sehän tässä varmaan ärsyttääkin). Kaikkia ei voi parantaa, ei edes Olli(a).
  • Lisää Anonyymiä Ollin kehumista: Ollille kiitokset ravistavasta analyysistä!
  • Myös Christer Sundqvist liittyy ylistäjien kuoroon: Ollilta tuli aivan erinomainen vieraskirjoitus. Sitä olen tässä koko aamupäivän lueskellut uudestaan ja uudestaan. Hyvä!
  • Mökkihöperö kehuu hänkin Ollia: Olli Posti vasta hieno tapaus onkin. Lisää Ollia! Kiitos!
  • A.P. tuo meille tällaisen tiedon: Hieno kirjoitus. Olli teki aikanaan myös minulle (karhun-) palveluksen tökkäisemällä oikeista kohdista ja ohjaamalla sopivalla tavalla. Itsekin paljon kysymyksiä omanneena, mutta vähän vastauksia löytäneenä (syy: liian yksityiskohtainen, keskenään ristiriitäinen tieto), alkoivat vihdoin näin palaset loksahtaa kohdalleen. Holistinen ajattelu otti voiton reduktionisisesta. Ollin (riittävän) täsmällisien vastauksien ja yhteisen pohdintamme seurauksena pystyin luomaan itselleni uuden tason ajatella, oppimaan uutta - käytännössä siis luomaan paremman paradigman, parempaa tietoa "hukkaamalla" vanhaa tietoa eli karkeistamalla näkymää, joka oli pahasti hakoteillä. Olli auttoi osaltaan näkemään metsän puiden sijaan.
  • Sami Uusitalo kirjoitti: Hieno homma kun Olli on pystynyt vaikuttamaan terveyteensä superfoodeilla. Itse en ole niihin perehtynyt paria pintapuolisesti tarkasteltua artikkelia lukuunottamatta.
  • Puhdistamon Joni kirjoitti: Ollia parhaimmillaan, erittäin hyvä kirjoitus.
  • Kyllä Neonomide tietää: Niin monimuuttujainen juttu kuin ravinto menee herkästi joko reikäjuustotieteeksi tai jeesusteluksi, usein molemmiksi. Kaunis, yksi pointti joka silti pitää sisällään niin paljon merkityksiä. Tätä lisää.
  • Sami Uusitalolta tärkeitä huomioita: Mikäli oikein ymmärsin, arvosteli Olli länsimaista tiedettä ja sen kehnoa soveltuvuutta ravitsemustieteeseen. Itse olen sitä mieltä, että juuri länsimainen tiede ja sen periaatteet ovat täydellisesti hukassa koko virallisessa ravitsemusvalistuksessa. Länsimainen luonnontiede perustuu luonnosta tehtäviin objektiivisiin, toistettaviin ja mitattaviin havaintoihin. Jos havainnot ovat ristiriidassa teorioiden kanssa tulee teoriat joko hylätä tai vääriltä osiltaan korjata. Esimerkiksi kolesteroliteoria on täydellisesti ristiriidassa lukuisien toistettavien, objektiivisten ja mitattavissa olevien havaintojen kanssa. Toisaalta esim. professori Paula Hakala on täysin pihalla jo kerto- ja jakolaskusta väittäessään ettei vhh:lla saa suojaravinteita. Näin ovat myös lukuisat muut auktoriteetit. Eikä tämä edellä mainittu ole vielä minkään tason tiedettä, mutta sitäkään eivät nämä "tiedemiehet" hallitse. Minunkin mielestäni ravitsemus kokonaisuudessaan menee niin valtavan monimutkaiseksi kokonaisuudeksi, että yksittäisten "tieteellisten" tutkimusten sijaan voi todellakin antaa suuren arvon myös omille kokemuksilleen. Toimia siis enemmän "viininmaistajana" kuin "tiedemiehenä".
  • Joni selittää: Jollain tavalla olen tuon Sami Uusitalon kommentin kanssa samaa mieltä, eli länsimainen "rehellinen" tiede puuttuu ravintotieteestä. Se koneisto on niin hidas, ja (ilmeisesti) altis lobbaukselle, että se edustaa parhaimmillaankin eri intressiryhmien vaatimusten keskiarvoa - ei suinkaan parasta mahdollista tietoa terveydestä. Samoja tyyppejä lukeneena Ollin kanssa (lisäisin joukkoon vielä Udo Erasmuksen) voi silti sanoa, että mikroskooppi ja "massaspektrometritutkimus" on auttanut ymmärtämään tiettyjä asioita. Ongelmaa tulee siinä, kun luullaan löytäneemme graalin malja ja sitten eristetään se graalin malja joka alkaakin tuottaa sairautta. Esimerkiksi E-vitamiinin eristetty tokoferoli voi olla haitaksi koska siinä on eristety vain yksi kahdeksasta E-vitamiinista, mutta rice branin tai avokadon E-vitamiinin "mixed tocols" sisältää kaiken. Kuten sanottua, "Luonto on teknologian äärimmäinen ilmentymä" - ja ihmiset eivät pysty sitä ymmärtämään ehkä koskaan. Siinä mielessä oma kokemus on tarkempi kuin se koeputki.
  • Lääkäri Timo Kuusela pohtii: Olli taitaa olla perimmäisten kysymysten lähellä. Pirstoutunut tiede pääsee yksittäisen tutkijan yhä kapeampisektorisella osaamisella entistä lähemmäksi niitä ratkaisuja, joita luonto käyttää, myös ihmiskeho. Tämä kaikki on hienoa. Tästä huolimatta emme tiedä, mitä keinoja luonto/keho kussakin valintatilanteessa hyväksyy käyttöönsä. Olen perännyt tutkijoilta kokonaiskuvaa, edes puutteellista mm. aineenvaihduntasairauksista. Odotan edelleen vastausta. Terve (ihmis)elimistö valitsee valtavasta keinovalikoimasta sopivimmat. Muuten laji ei säily loputtomassa kamppailussa. Keinovalikoimasta tiedämme tarkkaan pintaraapaisun verran. Voimmeko siis pakottaa kehomme johonkin viranomaissuositukseen/-päätökseen? Emme voi - eikä kannata. Antaa kehon valita ja soveltaa ohjelmoitua (geenit) ratkaisun hakua. Pitää vain uskoa, että näillä keinoilla laji on pujotellut tehokkaimmin elämän karikoissa tuhoutumatta. Tiede sinänsä on äärettömän mielenkiintoista - siis jos se perustuu puhtaasti osaamiseen ja uteliaisuuteen. Tieteestä on vain suurelta osalta tehty muun toiminnan mm ansainnan narttu.
  • Ville jatkaa: Ollin jutussa on varmaan vinha perä. Itse olen mielestäni saanut parhaat ravitsemukseen liittyvät vinkit työkseen ruokaa laittavilta ihmisiltä. Heillä on kai kokonaisuus hallussa. Liialliseen reduktionismiin eivät syyllisty pelkät tutkijat, vaan myös usein maallikot.
  • Henri kirjoitti: Kiitos Ollille mainiosta kirjoituksesta! Suosittelen aiheesta kiinnostuneille Michael Pollanin kirjaa "Oikean ruoan puolesta", joka kirjaimellisesti avaa silmät. Christerin toivotan tervetulleeksi Pirkkahalliin seuraamaan 10 urheilijan tällä hetkellä 4kk kestänyttä Superfood-koetta, jossa mitataan 5000m suorituskykyä koe- ja kontrolliryhmissä. Pyydän myös ystäväni Ollin mukaan juoksemaan... =)
  • Tästä asiasta Sami Uusitalolla on mielipide: Hmmm. mielenkiintoista. Millaisella energiaravintoaineiden jakaumilla kavereita on ravittu? Meinaan pikaisella silmäyksellä superfoodit eivät ole hiilaririkkaimpia. Toi superfoodien testaus urheilijoilla kuulostaa ihan mielenkiintoiselta. Tosin en usko, että superfoodeilla eikä muillakaan eväillä saada jengiä heti doupattua, mutta vakavat virheet kuten rasvojen poisjättö ja neuroottinen hiilarituputus voivat heikentää urheilijan kehitystä.

Matti Tolosen ravintolisäkirjoituksen jälkeen saamme nauttia viidakkomies Olli Postin "luomuhippiparadigmasta" ja johdannosta hänen ajatusmaailmaansa. Saatekirjeensä mukaan Olli pisti inspiroivaa musaa taustalle, veti Chocolate Blissit huiviin ja kirjoitti ehkä elämänsä parhaan tekstin!

Olli Postin komea kirjoitus täydentää hyvin edellä tutuksi tulleen lääkärin kirjoituksia, luoden pohjaa täydentävän ja kokonaisvaltaisen ruokavalion loistavalle duolle, Tolonen - Posti.

Olen saanut lupauksia, että lähiviikkoina saamme sitten vihdoinkin nähdä "virallistahon" vieraskynän tuotteita tässä terveysblogissa. Olli kasasi nyt viimeistään melkoiset paineet näiden niskaan!

Olli Posti arvelee, että nämä hienot vieraskirjoitukset tulevat vaikuttamaan aika lailla koko kansalliseen terveyskeskusteluun - jopa määrittämään sitä. Sen verran kovilla tässä nyt ammutaan.

Ravinnon laadun merkitys

Kiitos tästä kunniasta - tuntuu kuin pelaisi tennistä itsensä Federerin tai Andre Agassin kanssa.

Tolosen ja erään toisen lääkärin kirjoista sain oman herätykseni kuusi vuotta sitten. Sittemmin olen perehtynyt entistä syvällisemmin ravinnon laatuun.

Luettuani kaiken mahdollisen Antilta ja Matilta sekä muilta kotimaisilta edelläkävijöiltä, aloin etsiä vastaavia pioneereja maailmalta.

Puolisen vuosikymmentä metsästin tiedon terävintä kärkeä yrittäen kuumeisesti karistaa viimeisetkin MS-taudin oireet. Törmäsin mm. sellaisiin nimiin kuin Joseph Mercola, Mike Adams, Jon Barron, David Wolfe ja David Favor.

Mitä enemmän tutkin ja opiskelin, sen selvemmäksi tuli, että terveys onkin tosi helppoa ja simppeliä, ja että kyse on ennen kaikkea ravinnon laadusta.

Laatua voi olla aluksi vaikea ymmärtää, jos asiaa lähestyy länsimaisen ravintotieteen näkökulmasta.

Nykytieteen metodologia on pitkälti reduktionismiin perustuvaa, ja pyrkii objektiiviseen totuuteen. Tutkimuksen kohde pyritään hajottamaan osiin, jotta voidaan tutkia kutakin osaa mahdollisimman tarkasti.

Osiin hajotettu tieteellinen totuus ei kuitenkaan käytännössä auttanut minua lopulta kovinkaan pitkälle. Moni purkki saattaa näyttää ravinnetaulukon perusteella ihan hyvältä, muttei se kerro raaka-aineen laadusta vielä yhtään mitään.

Jouduin jälleen kerran kokemaan sen tuskallisen henkisen prosessin, jota kutsutaan paradigman vaihdokseksi.

Tässä vaiheessa totean, että olin koko nuoruuteni ajan ehkä rajuin reduktionisti ja kovin tiede-uskovainen mitä tunsin. Luin yläasteen kemiat ja fysiikat jo viidennellä luokalla; rakastin koulua, opettajia, tiedettä, matematiikkaa, varmuutta, selkeyttä.

Oma tauti, johon sairastuin parikymppisenä, pakotti havahtumaan, useampaankin otteeseen. Huomaamaan, että todellisessa maailmassa on muitakin puolia kuin puhdas matematiikka.

Tällä hetkellä sanoisin, että ravintoa kannattaisi tutkia jopa enemmän taiteen kuin tieteen menetelmillä. Tämä on rohkea väite, mutta kokemukseni perusteella uskallan näin sanoa.

Kuinka määritellään hyvä viini? Reduktionistisesti laboratoriossa, objektiiviseen totuuteen pyrkien?

Ei, vaan tismalleen päinvastoin.

Viinien paremmuus määräytyy demokraattisen, subjektiivisen prosessin perusteella, jossa kokeneimpien, arvostetuimpien maistajien mielipide luonnollisesti painaa suhteessa eniten. Viinejä "tutkittaessa" tunnustellaan kokonaisuutta - ja nimenomaan kokonaisena! Ei kaasukromatografissa melkein plasmaksi poltettuna, kuten tieteessä tehdään ruoalle. Ja lopullinen totuus määräytyy aina sinun suussasi ja kehossasi - sanoi se viiniguru mitä tahansa.

Oletetaan, että Olli ja Christer ovat eri ruoka-aineita. Tuodaan paikalle asiantuntija, ja kysytään tältä, kumpi meistä on parempi seuralainen - kumman juttuja kannattaa kuunnella. Mitä tekee asiantuntijamme?

Jos hän on länsimaisen koulutuksen saanut ravintotutkija, hän heittää Christerin polttouuniin, vääntää napin tuhanteen asteeseen, ja kerää tuhkat huolellisesti maljaan A.

Sen jälkeen hän tekee saman Ollille, säilöen tuhkat tarkan hygienisesti maljaan B.

Seuraavaksi hän tutkii toinen toistaan kalliimmilla menetelmillä mitä pääravinteita kumpikin kasa sisältää, tekee niistä taulukot ja vertaa niitä keskenään. Lopulta selviää, että Olli sisälsi hieman enemmän poltetun C-vitamiinin jäämiä, mutta Christerin maljasta löytyi taas karvan verran enemmän kuollutta, denaturoitunutta proteiinia. Kumpi vei voiton?

Arvostetun koulutuksen saanut tutkijamme katsoo virallisesta opaskirjastaan sen hetkisen muodin mukaisen standardin, jonka mukaan proteiini on kaikkein tärkeintä (vaikka viime vuonna se oli vielä C-vitamiini). Christer on siis mukavampi kaveri.


* * * * * *

Toistetaan ajatusleikki, mutta tällä kertaa tuodaan paikalle ihan oikea ihminen (ei tutkija). Vaikkapa viehättävä nainen.

Hän viettää päivän tai pari molempien kanssa, tutustuu taustoihin ja kasvuolosuhteisiin - saattaa jopa maistaa!

Ikävä kyllä tälläkin kertaa Christer vie voiton, mutta Ollikin selviää tutkimuksesta suunnilleen hengissä.


* * * * * *

Toivon ja uskon, että ruokaa aletaan taas tutkia ja arvostaa kuin viiniä, kuin hyvää seuraa, kuin hienoa kokemusta josta tulee kestävästi ja kokonaisvaltaisesti hyvä olo.

Tämä uusi, ja samalla kaikkein vanhin paradigma toimii niin paljon paremmin näitä eläviä, dynaamisia ja käsittämättömän kompleksisia juttuja tutkittaessa.

Minun nykykuntoni, ja jo sairaseläkkeelle joutuneen tutkija-tyttöystäväni epätieteellisen nopea voinnin koheneminen olkoon siitä ELÄVÄNÄ todisteena.

Poltettujen tuhkakasojen tutkimusta meillä on jo tarpeeksi.


Terveisin Viidakkomies


lauantaina, helmikuuta 27, 2010

Luet Suomen suosituinta terveysblogia

**
Tuhannet kiitokset saamastani tuesta!

Vanhaa ja uutta tietoa rasvaisen ruoan lihottavasta vaikutuksesta

**
Tämä 31.10.2009 julkaisemani kirjoitus sai yllättävän käänteen: Uusi Suomi -lehti teki aiheesta jutun 27.2.2010! Uusi Suomi -lehti otsikoi uutisensa:


Tämä tieto ei tietenkään tule yllätyksenä terveysblogini lukijoille.


Alkuperäinen kirjoitukseni alkaa tässä:

Vanha tieto on seuraava
: Rasvainen ruoka todellakin lihottaa! (George A Bray and Barry M Popkin. Dietary fat intake does affect obesity! Am J Clin Nutr 68: 1157–1173, 1998). Mielipiteet menevät ristiin ravintorasvojen vaikutuksesta yhä lisääntyvään lihavuuteen ja miten meidän pitäisi suhtautua rasvoihin ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä. Me uskomme, että eläinkokeista ja kliinisistä kokeista, hyvin kotrolloiduista koesarjoista ja epidemiologisista sekä ekologisista analyyseistä löytyy vankkaa todistusaineistoa sen puolesta, että ravintorasvat näyttelevät merkittävää roolia lihavuuden kehittymisessä ja hoidossa. Ravintorasvojen karsiminen vähentää energiansaantia ja on näin yksi tehokkaimpia tapoja taistella maailmanlaajuista lihavuusepidemiaa vastaan. Yhteenvetotutkimuksessa on tarkasteltu 28 erilaista kliinistä koesarjaa, joissa pyrittiin energiansaannin vähentämiseen karsimalla ravinnosta pois rasvoja. Tulokset osoittavat, että 10 prosentin vähennys rasvaenergian saannissa tuo laihdutusvaikutuksen 16 grammaa päivää kohti. Päädymme siis pitämään ravintorasvoja merkittävänä lihottajana. Lihavuuden vähentämiseksi, meidän on pakko lisätä energiankulutustamme ja/tai karsia energiansaantiamme. Tähän päästään rajoittamalla ravintorasvojen saantia.

Yksitoista vuotta myöhemmin sama lehti päätyy seuraavaan tulkintaan:

Uusi tieto on: Emme löydä mitään syytä suositella ravintorasvojen karsimista jos on tarkoitus laihtua. (Forouhi NG, Sharp SJ, Du H, van der A DL, Halkjær J, Schulze MB, Tjønneland A, Overvad K, Jakobsen MU, Boeing H, Buijsse B, Palli D, Masala G, Feskens EJ, Sørensen TI, Wareham NJ. Dietary fat intake and subsequent weight change in adults: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition cohorts. Am J Clin Nutr, 14.10.2009 ; ilmestyy myöhemmin painetussa lehdessä)

Cambridgen maineikkaan yliopiston metabolisten sairauksien tutkimusyksikkö, MRC Epidemiology Unit, on ihmetellyt epäjohdonmukaista epidemiologista näyttöä ravintorasvojen vaikutuksesta painonhallintaan. Otimme tarkasteltavaksi onko mitään yhteyttä löydettävissä rasvaisen ruoan ja painonkehityksen välillä. Kävimme läpi 89 432 miehen ja naisen tiedot kuudesta suuresta kohorttiaineistosta (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). Tarkastelimme eri Euroopan maissa suoritettuja ruokakyselyitä ja poimimme niistä tietoja rasvan laadusta ja määrästä sekä vertasimme näitä tietoja painonkehitykseen. Satunnaistetulla meta-analyysilla saimme selville eri tutkimusten välittämän tiedon keskimääräisestä painonkehityksestä erilaisilla ravintorasvojen käyttömäärillä. Kun vertailussa suljettiin pois kaikki sekoittavat tekijät, ei löytynyt mitään yhteyttä ravintorasvojen määrän tai laadun ja painonkehityksen välillä. Materiaali oli niin mittava, että mahdolliset erot olisivat tulleet esille, jos niitä olisi. Päädyimme kumoamaan sen väitteen, että vähärasvaiset ruoat estäisivät ihmisiä lihomasta.

Ei sinun tietenkään ole pakko uskoa maineikasta Cambridgen yliopistoa. Voit edelleen seurata maineikkaan lihavuustutkija George Brayn viitoittamaa tietä ja edelleen puolustaa vähärasvaisuutta. Ikävä kyllä kasvava kansalaismielipide ja uusin tutkimusnäyttö puhuisi sen puolesta, että rasvainen ja proteiinipitoinen ruoka pitää paremmin nälkää ja näin meillä on mahdollisuus tarjota lihavuusepidemian riivaamalle Euroopalle pysyvä ratkaisu painonhallintaongelmiin. On vain ajan kysymys milloin Suomessa väistytään Brayn viitoittamalta tieltä ja ryhdytään soveltamaan uusinta tietoa.

Muita kirjoituksiani lihavuudesta: