tiistaina, toukokuuta 25, 2010

HOT STUFF!

***
Nostan tähän esille
ne kirjoitukseni, joissa tällä hetkellä käydään erittäin vilkasta keskustelua. Lukekaa toki terveysblogiani kauttaaltaan, mutta jos haluatte pysyä ajan hermolla, silloin luette ja kommentoitte erityisesti näitä aiheita:


Tässäkö sinulle sopiva urheilulaji?

#
Iltalehti, se "luotettava tiedelehti",
kirjoittaa tänään (25.5.2010) brittiäidistä, joka laihtui yli kuusi kiloa kuukauden aikana hypnoosin avulla. Hypnoosissa hänen tuli kuvitella liikkumista ja vatsalihasliikkeiden tekemistä.

Öisin hän kuunteli lisäksi CD-levyä, joka sai hänet uneksimaan urheilevansa. Hän näki unta pyöräilystä ja painoharjoittelusta. Tämän ansiosta hänen aineenvaihduntansa nopeutui ja kalorit paloivat nopeammin.

Kun 56-vuotias rouva näin oli päässyt laihtumisen makuun, hän huomasi hypnoosin herättäneen hänen halunsa liikkua ihan oikeasti. Ensimmäisen kuukauden jälkeen, jolloin siis hävisi 6 kiloa, hän laihtuikin vielä noin 16 kiloa hypnoosin ja aidon liikunnan yhdistelmällä.

Urheilijoiden käyttämä mielikuvaharjoittelu saattaa olla todella tehokasta, sellaiselle ihmiselle joka ei kerta kaikkiaan muuten saa mentyä ulos reippailemaan. Konstit ovat monet kun liikakiloista pyritään eroon.

Myönnettäköön, että minäkin joskus olen kuvitellut urheilevani kun kierrän näitä 8-16 km juoksulenkkejäni.

Muuta sekavaa tarinaa löytyy tästä:

maanantaina, toukokuuta 24, 2010

Otetaan riski - kehutaan Antti Heikkilää!

**
Heikkilägurun fanijoukko
menee tästä kyllä ihan varmasti sekaisin:

Minä suosittelen lukijoilleni tämän päiväistä (24.5.2010) Studio55 -lähetystä missä esiintyy lääkäri Antti Heikkilä. Heikkilä puhuu D-vitamiinin tärkeydestä.

Enempää en uskalla Heikkilää kehua, sillä viimeksi kun edistin Heikkilän ajatuksia, sain käskyn siivota pois terveysblogistani kaiken Heikkilään liittyvän. Minä olen kuitenkin niin reilu, että puhuu ja kirjoittaa se Heikkilä minusta vaikka mitä pahaa (sitä hän tekee usein!), niin silloin kun on aihetta tunnustukseen, silloin hän sen saa! Olkoon tämä yhdessäolomme tällaista soutamista ja huopaamista. Minä ainakin aion soutaa eteenpäin!


Tätä kirjoitusta ei voi kommentoida.

Muita kirjoituksiani Antti Heikkilästä:

ei ole

D-vitamiinia urheilijoille

**
Ystäväni Jorma Marttinen tarjoaa
tänään melkoisen lukuvihjeen meille. Jorma oli löytänyt internetistä tiedon, että NHL:n jääkiekkojoukkue Chicago Blackhawks pelaa peräti Stanley Cup finaalissa voitettuaan läntisen konferenssin finaalissa San Josen puhtaasti 4-0. Mustien kotkien kantavana voimana on ollut heidän erinomainen maalivahtinsa, Antti Niemi, made in Finland.

Mutta ei tässä vielä kaikki: mahdollisesti Chicago Blackhawks menee finaaliin D-vitamiinin voimalla! Lue tästä pikainen käännökseni Jorman tarjoamaan lukuvinkkiin ja vähän lisätietoakin D-vitamiinin sopivuudesta juuri urheilijalle.

Chicago Blackhawks on ensimmäinen joukkue ammattiurheilussa, joka ottaa käyttöön D-vitamiinin!

Joukkueen lääkärit tutkivat jääkiekkoilijoiden D-vitamiinitasot puolitoista vuotta sitten. Kauhisteltuaan aikansa matalia D-vitamiinilukemia, lääkärit päättivät määrätä kaikille pelaajille 125 µg D-vitamiinia päivittäin (Suomessa aikuisväestölle suositellaan 7,5 µg).

Tulokset puhuvat puolestaan: Monien tappiollisten kausien jälkeen Chicago voittaa läntisen konferenssin finaalin ja etenee Stanley Cup finaaliin. Pelaajat ovat fyysisesti vahvemmassa kunnossa ja he pelaavat loistavaa jääkiekkoa.

Joukkueen fyysinen vahvuus täydentyy toisella mielenkiintoisella havainnolla: joukkue on kärsinyt huomattavan paljon vähemmän vilustumistauteja koko kauden aikana. Myöskin loukkaantumisia ja rasitusvammoja on esiintynyt vähemmän.

Toivotamme D-vitamiinijoukkueelle menestystä finaaleihin!

Joulukuussa 2009 Runner’s World -lehti julkaisi artikkelin D-vitamiinista (aurinkovitamiinista) urheilijoilla:

Asp K. Running on D: The "sun vitamin" may boost performance, but you probably aren’t getting enough. Runners World, December 2009.

Toukokuussa 2009 John Cannellin työryhmä julkaisi arvostetussa urheilulehdessä havaintonsa siitä, että D-vitamiinilla voi parantaa urheilusuorituksia:

Cannell JJ, Hollis BW, Sorenson MB, Taft TN, Anderson JJ. Athletic performance and vitamin D. Med Sci Sports Exerc. 2009 May;41(5):1102-10.

Jo vuonna 2007 samainen Cannell kirjoitti uutiskirjessään D-vitamiinin merkityksestä urheilijoille:

Cannell, JJ. Peak Athletic Performance and Vitamin D. Vitamin D Council Newsletter, March 2007.

Ylläolevat havainnot ovat jo nyt pistäneet liikkeelle koko amerikkalaisen propagandakoneiston. Professori Timothy Taft, joka on erään koripallojoukkueen neuvonantajana (milloin meillä Suomessa tajutaan käyttää hyödyksi urheiluseuroissa ravitsemuksen huippuosaamista?), on sitä mieltä, että D-vitamiinilla voidaan saavuttaa merkittävää hyötyä huippu-urheilussa.

On näyttöä siitä, että D-vitamiinilla reaktioajat nopeutuvat, lihasvoima kasvaa ja kestävyys paranee. D-vitamiinista saadaan mahdollisesti amerikkalaisurheilijoille ratkaisevaa etua vuoden 2012 olympialaisissa. Tilannetta verrataan Itäblokin maiden valtavaan menestykseen vuosina 1950-1980. Ja nyt ei ole kyse dopingista, vaan siitä, että venäläisille ja itäisen Saksan urheilijoille annettiin suuria määriä UVB-säteitä (tuottaa luontaista D-vitamiinia iholla). UVB-säteily yhdessä kovan harjoittelun kanssa tuotti ylivoimaisen hyviä tuloksia urheilijoilla.

D-vitamiinitasojen kohottamisesta haetaan siis nyt kiistanalaista hyötyä amerikkalaisurheilijoille. Lontoon olympialaisissa 2012 tulokset sitten nähdään lopullisesti, mutta jotkut asiantuntijat ovat sitä mieltä, että jo oli aikakin antaa D-vitamiinille näkyvämpi rooli urheiluvalmennuksessa.

Suurin osa urheilijoista pohjoisella pallonpuoliskolla, on D-vitamiinivajeessa osan vuotta. D-vitamiinin nauttiminen ei suinkaan ole kielletty menetelmä urheilussa, vaan aktiivista urheilijan terveyden edistämistä ja kunnon optimointia.

Professori Taft haluaa pistää D-vitamiinin vastustajat ja muut vastarintaan nousseet (urheilu)lääkärit vastuuseen urheilijoiden menestyksen vaarantamisesta!

Annetaan professori Timothy Taftin ja professori John Andersonin jatkaa vakuutteluaan D-vitamiinin hyödyistä urheilijoille. Pitäkää lujasti kiinni! Nyt tulee tiukkaa tekstiä!

Professorit olivat käyneet läpi saksankielistä kirjallisuutta ja havainneet, että siellä oli ollut käytössä ihmisten UVB-säteilyttämistä jo 1920 -luvulta lähtien. Saksalaistutkijat olivat varmoja UVB-säteilyttämisen terveyshyödyistä. Se kohotti fyysistä suorituskykyä.

Vuonna 1927 Saksassa syttyi kiivas väittely Saksan uimaliiton käytettyä UV-lamppuja uimareittensa kunnon kohottamiseen. Jotkut pitivät tilannetta epäreiluna, sillä UV-lamppuja ei suinkaan ollut tarjolla kaikille uimareille ja epäiltiin, että UV-lamppujen alla palautelleet urheilijat saivat kohtuuttoman paljon hyötyä tilanteesta.

Vuonna 1952 tohtori Spellerberg raportoi laajasta UV-lamppukokeesta Kölnin urheiluinstituutissa. Siellä käytettiin valtavan kokoisia UV-lamppuja, joiden alle huippu-urheilijat kokoontuivat. Lampun alla oleskelleet urheilijat saavuttivat merkittävästi parempia urheilutuloksia ja heillä oli vähemmän urheiluvammoja ja -kipuja.

Spellerberg piti tuloksia niin merkittävinä, että hän informoi tästä Saksan olympiakomiteaa ja myös Kansainvälistä olympiakomiteaa (IOC).

Harvoilla urheilijoilla on tänä päivänä mahdollisuutta harjoitella niin aurinkoisessa ympäristössä, että veren luonnolliset kalsidiolitasot (25(OH)D) kohoavat riittävän korkeiksi. Harvana poikkeuksena professori Taft näkee tässä kenialaiset urheilijat. Mitä jos kenialaisten ylivoima erityisesti juoksumatkoilla onkin peräisin heidän runsaammasta D-vitamiinin saannistaan?

Toinen mahdollinen todiste D-vitamiinin eduista saatiin Meksikon olympialaisissa vuonna 1968. Koska Meksikon kisat pidettiin niin korkealla useimpien urheilijoiden piti saapua paikalle erittäin hyvissä ajoin, sopeutuakseen ohueen ilmanalaan. Niin korkealla UVB-säteet ovat erityisen vahvoja ja Meksiko sijaitsee lisäksi lähellä päiväntasaajaa. Professori Taft spekuloi, että lukuisat maailmanennätykset noissa kisoissa johtuivat nimenomaan runsaasta UVB-säteilystä, jota urheilijat saivat kisoja edeltävinä päivinä.

Ennätystehtailu jatkui amerikkalaisilla myös vuoden 1968 kisojen jälkeen. Todennäköisesti saavutettiin hyvin korkeat kalsidiolitasot ja ne näkyivät pitkälle kisojen jälkeenkin. Merkillepantavaa oli myös amerikkalaisten yllättävän kova mitalisaalis. Venäläiset ja itäsaksalaiset saivat nyt todeta olevansa alakynnessä!

Erityisen merkillepantavaa oli ulkoilmassa suoritettujen lajien kova taso vuonna 1968. Sisätiloissa jylläsivät edellen Vladimirit ja Wolfgangit, mutta ulkosalla oli amerikkalaisten voittokulkueelle vaikea löytää pysäyttäjää. Amerikkalaiset saavuttivat 45:stä kullastaan peräti 42 ulkoilmalajeissa kun venäläiset 0ttivat 18 kultaa 29:stä sisällä urheiluhalleissa. Fantastisimpana maailmanennätyksenä professorille tulee tietenkin mieleen Bob Beamonin hirmuloikka pituudessa: 890 cm.

Lisää vettä myllyyn professori Taftilta saadaan huomautuksella, että aktivoitu D-vitamiini on steroidihormoni! Ihan samalla tavalla se vaikuttaa kuin testosteroni miehellä. Voidaanko jopa pitää venäläisten ja itäsaksalaisten taannoista ylivoimaa systemaattisena D-vitamiinidopingina?

Tuskin sentään! Testosteronista ja kasvuhormonista tuskin on urheilijoilla pulaa, mutta D-vitamiinista kylläkin. Fysiologisilla D-vitamiiniannoksilla voidaan estää vammoja, parantaa suorituskykyä. Ei se ole mitään dopingia jos jäljitellään luonnon parantavaa voimaa!

Mitä mieltä olet näistä ajatuksista?

Lisää kirjoittelua D-vitamiinista:

sunnuntai, toukokuuta 23, 2010

Maailma muuttuu Eskoseni!

*
Elämme sosiaalisen median
vahvaa nousukautta. Sosiaalinen media koukuttaa, sanoo bloggaaja Antti Larvala ja ehdottaa mm. kunnanhallituksen kokouspöytäkirjoja Facebokiin ja tiedon siitä onko esim. uimahalli auki Twitteriin. Janne Huovila työstää tällä hetkellä vieraskirjoitustaan tässä terveysblogissani avoimesti Wikispaces -toiminnolla (juttuhautomo). Arvatkaa mistä hän aikoo kertoa? Joo, aiheena on Sosiaalinen media terveystiedon välittäjänä. Jos haluatte vaikuttaa vieraskirjoituksen syntyyn tässä terveysblogissani, voitte jo nyt osallistua artikkelin työstämiseen! Se on kuulkaas jännää tämä sosiaalinen media kun sitä ohjataan ja käytetään taitavasti ja tehokkaasti.

Maailma on todellakin muuttumassa. Parhaimmat jutut luin nuoruudessani (internet ei ollut silloin olemassakaan) aina Helsingin Sanomien sunnuntainumerosta. Sen lehden kahlasin intohimoisesti läpi ja vietin sen ääressä useita tunteja, arvioiden juttuja ja pohtien sanomia.

Tein saman testin toissapäivänä kirjastossa. Luin Helsingin Sanomien sunnuntainumeroa intohimoisesti kahlaten. Mitä jäi käteen? Ei oikein mitään! Homma ei pelitä. Hesari on muuttunut tosi tylsäksi.

Menin kotiin ja käväisin Facebookissa, selasin läpi Twitterin viestit, luin muutaman blogikirjoituksen ja kirjoitin vähän omaani. Sain koko ajan uusia ja raikkaita ajatusassosiaatioita. Tunsin eläväni! En kääntänyt tylsistyneenä jonkun ennen ihailemani lehden rapisevia sivuja, vaan klikkasin itseni tiedon lähteille läppärilläni.

Yhden ajatuksen jaan nyt teidän kanssanne. Toivottavasti en saa tästä ajatuksestani herjaussyytettä eräältä Eskolta. Ei ole tarkoitus herjata Eskoa. On tarkoitus avata silmämme. Esko saa toimia tiennäyttäjänä:

Eletään erään suomalaisen poliitisen elämän kiihkeimpiä vaiheita joskus noin 15 vuotta sitten. Kun Martti Ahtisaaren valinta presidentiksi oli varmistunut ja hallitus teki työtään, silloin kerrotaan Esko Ahon sanoneen Martti Ahtisaarta nolaten "Kyllä Siperia opettaa!" Mikä oli tulos? Joo, Martti Ahtisaari sai loistavan presidenttikautensa jatkoksi ehkä maailman arvostetuimman tunnustuksen: Nobelin rauhanpalkinnon! Esko Ahosta voi aiheellisesti kysyä: kuka ihmeen Esko Aho? Wikipedia onneksi osaa valistaa meitä: Ylen vuonna 2008 teettämässä kyselyssä mieluisista ja epämieluisista presidenttiehdokkaista vuoden 2012 presidentinvaaleihin, Aho nimettiin kaikkein epämieluisimmaksi ehdokkaaksi.

Jos kantti kestää, valitsee sanansa hyvin ja pelaa korttinsa oikein, voi saada erittäin paljon hyvää näkyvyyttä omille ideoilleen. Kun vuoden 2005 heinäkuussa hyvän ystäväni innoittamana (bloggaaja maalainen) ryhdyin pitämään tätä veteraaniurheilija -blogia, en voinut kuvitella, että siitä tulisi näin suosittu. En todennäköisesti aina ole osannut valita sanani oikein, sillä minulla on jonkin verran vihamiehiä. Mutta eniten minulla on tietenkin blogiystäviä ja työni tukijoita.

Tätä blogia luetaan päivittäin tuhansia kertoja ja kommentoidaan ehkä vilkkaammin kuin mitään muuta suomalaista blogia. Tähän en olisi päässyt ilman alussa mainitsemaani bloggaajaa ja sankoin joukoin blogiani lukevia ja siihen oman vaikutuksensa tekeviä kommentoijia sekä vieraskirjoittajia.

Jos sinusta tuntuu siltä, että sinulla on tärkeä sanoma terveydestä, liikunnasta ja ravitsemuksesta, jota monen ihmisen olisi hyvä lukea, ota silloin yhteyttä minuun (yhteystiedot ovat blogin yläosassa). Tarjoudu vieraskirjoittajaksi terveysblogissani! Olet hyvässä seurassa, sillä täällä on kirjoittanut mm. pääjohtaja Pekka Puska, professori Kari Salminen, tohtori Tolonen ja dosentti Mikael Fogelholm. Tulossa on Janne Huovilan kirjoituksen lisäksi vieraskirjoituksia mm. professori Timo Strandbergilta (kolesteroli), Hanna Partaselta (ravitsemusterapeutin arki) ja ehkä myös SINULTA!

Tarjotaan yhdessä suomalaisille lukuelämyksiä kun Helsingin Sanomat ei enää siihen pysty!

Muita sekavia kirjoituksiani voi lukea tästä:

perjantaina, toukokuuta 21, 2010

Riisi ja peruna lihottavat myöntää THL! OIKAISU!

**
Asia meni mielenkiintoiseksi! Yleisradion haastattelema THL:n tutkija kieltää puhuneensa riisistä ja perunoista lihottavina elintarvikkeina. Valtakunnan ykkösblogissa voisi kuvitella syntyvän keskustelua tästä asetelmasta:

Päivi Peltomäki kirjoittaa: Kiitän asian saamasta huomiosta - terveellisen ruoan ei tarvitse olla kallista! Haluan kuitenkin korjata tätä Ylen uutisen sisältöä. En ole sanonut perunan ja riisin lihottavan, sillä en ole sitä mieltä. Perunasta ja riisistä puhuimme eri asiayhteydessä. Esimerkkejä halvoista ja runsaasti energiaa sisältävistä tuotteista ovat esim. makeiset, keksit, limsat ym.

Christer Sundqvist vastaa: Voi räkä sentään! Näinkö siinä asiassa kävikin, että Yleisradion toimittajat ovat ladelleet omiaan? Päivi Peltomäki, muistathan lähettää tästä viipymättä oikaisupyynnön Yleisradioon, ettei vaan kansakunnalle jää sellainen vaikutelma, että THL olisi vaihteeksi puhumassa totta riisistä ja perunasta. Vai puhuit sinä sittenkin niistä makeisista, kekseistä ja limsoista? Etkä sittenkään riisistä ja perunasta lihottavina? Olen hyvin pettynyt, mutta saattaa olla sinulle sopivampaa oikaista asia juuri tuolla tavalla tässä Suomen suosituimmassa terveysblogissa. Saathan sinä näin eniten näkyvyyttä asiallesi ja palkanmaksu jatkuu.

Filosofian tohtori Saska Tuomasjukka: Niin, arvasin, että näin siinä käy. En uskonutkaan, että kyse olisi THL:n linjan muutoksesta. Ajattelin heti, että _toimittaja_ ja _valtakunnan ykkösmedia_ on muuttunut: toimittaja ei nähnyt ongelmia siteerata samassa jutussa THL:n uutisia ja sitten siinä sivussa todeta, että peruna ja riisi lihottavat. Toimittaja ei nähnyt ristiriitaa siinä missä THL näkee. Edistystä tämäkin. Se on myös esimerkki siitä, miten THL tai mikään Suomen puolivirallisista terveysjärjestöistä (Sydänliitto, Diabetesliitto mm.) ei enää ole totuuden ainoa versio.


Tässä se alkuperäinen (virheellinen!) uutinen:

Hieraiskaa silmiänne useamman kerran! Sillä nyt tulee sensaatiomainen paljastus Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) työntekijältä (lopputilin saa hakea sitten huomenna kassalta?)

Elintarviketieteen maisteri Päivi Peltomäki sanoo YLE Lahden jutussa näin kysyttäessä onko terveellinen ruoka kallista:

Lihottava ja siis energiapitoinen ruoka kuten riisi ja peruna on toki halvempaa ja runsaasti tärkeitä ravintoaineita sisältävä ruoka sen sijaan kalliimpaa.

Tässä koko uutinen hämmästeltäväksenne:

Keskustelupalstoilla kysellään usein minkä vuoksi lihottava ruoka on halpaa ja miksi terveellinen ruoka maksaa enemmän. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on selvittänyt, ettei väite pidä juuri lainkaan paikkaansa. Terveellistä ruokaa saa edullisestikin kunhan malttaa valita ja valmistaa.

Onko terveellinen ruoka kallista? Terveellisen ruuan ei tarvitse olla kallista, toki se voi sitäkin olla ja onhan isolla rahalla nopeampaa valita terveellistä ruokaa, sanoo elintarviketieteen maisteri Päivi Peltomäki.

Lihottava ja siis energiapitoinen ruoka kuten riisi ja peruna on toki halvempaa ja runsaasti tärkeitä ravintoaineita sisältävä ruoka sen sijaan kalliimpaa. Kasvisten käyttö on tutkimuksissa havaittu hyväksi, ne ovat edullisia ja niistä saa kohtuuhinnalla hyvin suojaravintoaineita.

Kallis liha ja kala ovat päivittäin ruoka-aineina kuitenkin vain pienessä roolissa, joten edulliset kasvikset nousevat tärkeään asemaan. Myös hedelmistä löytyy edullisiakin.

Terveellinen ruokavalio ei nosta kustannuksia
Myytti siitä, että terveellinen ruoka maksaa muka enemmän, ei näytä olevan totta.

- Tietysti käytettävissä oleva rahamäärä on yksi syy siihen että toiset syövät enemmän lihaa ja kalaa sekä hedelmiä mutta terveellistä ruokaa saa myös edukkaasti, muistuttaa Päivi Peltomäki.

- Vähemmän tienaavat suomalaiset syövät kasviksia ja hedelmiä vähemmän. Banaanit, kaalit ja porkkanat ovat aina edullisia, joten hinta ei selitä tätä vaan kyse voi olla myös muusta, asenteista, tiedosta tai viiteryhmästä. Jos muutkaan läheiset ja kaverit eivät käytä paljon kasviksia niihin ei helposti tunneta vetoa.

Tutkijan mielestä nykyaika on tuonut kauppoihin runsaasti erikoistuotteita, joita mainostetaan juuri niiden terveyttä edistävillä ominaisuuksilla. Valitettavasti juuri nämä maksavat enemmän vaikka esimerkiksi ihan tavalliseen jugurttiin voisi itse lisätä marjaa tai hedelmää halvemmalla.

Elintarviketieteen maisteri Päivi Peltomäki THL:lta muistaa myös vertailutukimuksen, jossa diabetesriskiryhmään kuuluvat muuttivat ruokatottumuksiaan terveellisempään suuntaan.
Ja kas, ruokakorin hinta ei kallistunut vaikka ravinnon terveellisyys lisääntyi. Päivi Peltomäki THL:lta korostaa, ettei halvasti syöminen tarkoita lihottavasti syömistä.

Kasvikset ja juurekset kehiin
Suomalaiset syövät vielä vähän terveellisiä kotimaisia kasviksia ja juureksi.

- Keitot, laatikot ja perinteiset pataruuat ovat edullisia, porkkana, lanttu ja kaali sopivat moneen. Annoksen voi saada syntymään noin eurolla.

- Kallein pihvi ei suinkaan ole hyvin syömisen ainut vaihtoehto, sanoo Päivi Peltomäki.

- Ostakaa tavallista ruokaa, erikoistuotteilla on nimeä ja mainosarvoa, mutta ravintoarvon suhteen niistä ei löydy juuri etua, sanoo Päivi Peltomäki.

Kiitos vinkistä FT Saska Tuomasjukka ja ennen kaikkea KIITOS Päivi Peltomäki järjen äänestä!

Lähde: YLE Lahti, 21.5.2010

Lisää samantyyppisiä kirjoituksia:

torstaina, toukokuuta 20, 2010

Uutta tietoa masennuksen biologiasta




**
Aluksi mielenkiintoinen uutinen: Tohtori Tolonen on luonut uuden portaalin, johon kasvaa vähitellen ehkä Suomen laajin terveyden tietopankki (http://www.tritolonen.fi/). Sieltä löydät kätevästi itsehoidon artikkelit ja tuoreet terveysuutiset. Bio-Vitan kaupalliset sivut löytyvät jatkossa täältä: http://www.biovita.fi/

Mutta nyt uutta tietoa masennuksesta:

Masennus on suomalaisten uusi kansantauti. Yleisesti masennuksen syntyyn uskotaan liittyvän ulkopuolisia tekijöitä kuten ihmissuhdeongelmia, psykososiaalista stressiä ja muita psyykkisiä syitä. Kukaan ei kiistä ettei tällä olisi merkitystä, mutta samalla on todettava, ettei tässä ole koko totuus.

Masennus on nimittäin myös biologinen sairaus ja siinä on havaittavissa neuroinflammaatiota, eli tulehdusta hermosoluissa. Masennuksen biologiaa on tutkittu paljon viime aikoina ja siitä on saatu runsaasti uutta tietoa.

Psykiatrit eivät usko enää itsekään aiemmin niin suosittuun serotoniiniteoriaan, johon perinteisten psyykelääkkeiden käyttö on nojannut.

Teoria on ilmeisen virheellinen, mutta kuitenkin määrätään silti yleisesti SSRI-lääkkeitä, joille on tyypillistä, että ne valikoivasti estävät serotoniinin takaisinottoa. Tutkimuksissa lääkkeet on osoitettu tehottomiksi tai heikkotehoisiksi lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa. Lääkitys näyttää tehoavan vain vakavassa masennuksessa.

Belgialainen neuropsykiatrian professori Michael Maes esitti ensimmäisenä näkemyksen, jonka mukaan masennus on biologinen häiriötila, jota hallitsee inflammaatio (kudostulehdus). Viime aikoina hän on laajentanut näkemystään tuoden mukaan tautiin vaikuttavina tekijöinä myös hapetus- ja nitrosatiiviset stressitilat ja näiden havaintojensa myötä ehdottanut antioksidanttien ja omega-3-rasvahappojen käyttöä masennuksen hoidossa.

Vakavaa masennusta potevilla henkilöillä on veressään liian vähän keskeisiä antioksidantteja, kuten E-vitamiinia, sinkkiä ja ubikinonia (koentsyymi Q10). Tästä syystä potilaiden antioksidanttien teho on heikentynyt.

Keskeisen antioksidanttientsyymin, glutationiperoksidaasin (GPX), aktiivisuus on masennuksen tunnusmerkkejä, kirjoittaa Maesin työryhmä uudessa katsauksessaan (2010).

Heikentynyt antioksidanttikapasiteetti ei kykene suojaamaan aivoja ja muuta elimistöä vapaiden happiradikaalien aiheuttamaa hapetusstressiä vastaan, jolloin vapaat radikaalit pääsevät vaurioittamaan solukalvojen rasvahappoja, proteiineja ja solujen DNA:ta.

Masennuksessa myllertää samalla toinenkin stressitila, nimittäin nitrosatiivinen stressi. Vapaiden radikaalien ylimäärä ilmenee plasman peroksidien ja ksantiinioksidaasin lisääntymisenä.

Hapetus- ja nitrosatiiviset stressitilat lisäävät malonialdehydin (MDA) määrää. MDA on tyydyttymättömien rasvahappojen myrkyllinen hapetustuote. Samalla lisääntyy myös 8-hydroksi-2-deoksiguanosiini, joka on osoitus solua kohdanneista DNA-vaurioista. Hapetus- ja nitrosatiiviset stressitilat vaikuttavat haitallisesti myös immuunijärjestelmään ja aiheuttavat siinä autoimmuunireaktioita.

Niinpä masennuksessa potilaan plasman IgG-vasta-aineet hapettunutta ox-LDL-kolesterolia vastaan lisääntyvät. Myös IgM-välitteiset immuunireaktiot solukalvojen rasvahappoja vastaan voimistuvat. Samalla monien geenien toiminta muuttuu.

Masennustutkimuksiin soveliaat koe-eläinmallit osoittavat johdonmukaisesti alentunutta antioksidanttikapasiteettia ja lisääntyneitä hapetus- ja nitrosatiivisia stressitiloja, korostaa Maes. Masennuslääkkeet kykenevät jossain määrin lisäämään antioksidanttien tehoa näissä eläinkokeissa. Antioksidantit, kuten N-asetyyli-kysteiini, sinkki ja GPX-aktiivisuutta matkivat yhdisteet, toimivat masennusta estävinä antidepressiivisinä aineina.

Maesin katsauksessa tarkastellaan niitä biokemiallisia reittejä, joiden kautta alentunut antioksidanttikapasiteetti ja lisääntyneet hapetus- ja nitrosatiiviset stressitilat vaikuttavat masennukseen ja tähän tautiin liittyviin hermostoa rappeuttaviin prosesseihin.

Johtopäätös on, että nämä stressitilat ja tulehdukset (inflammaatio) ovat masennuksen synnyn avaintekijöitä. Masennus kuuluu hermosoluja tuhoaviin neurodegeneratiivisiin ja neuroinflammatorisiin sairauksiin. Masennuksen syntyyn myötävaikuttaa myös vuotava suoli -oireyhtymä (katso kuva, joka on kopioitu Maes ym. 2009 -julkaisusta).

Lähteet:
Maes M, Yirmia R, Noraberg J, et al. The inflammatory & neurodegenerative (I&ND) hypothesis of depression: leads for future research and new drug developments in depression. Metab Brain Dis (2009) 24:27–53 DOI 10.1007/s11011-008-9118-1

Maes M, Galecki P, Chang YS, Berk M. A review on the oxidative and nitrosative stress (O&NS) pathways in major depression and their possible contribution to the (neuro)degenerative processes in that illness. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2010 May 12. [Epub ahead of print]

Lisää luettavaa ravintolisistä:


RAVINTOLISIEN ABC (YHTEISTYÖSSÄ DOSENTTI MATTI TOLOSEN KANSSA)

keskiviikkona, toukokuuta 19, 2010

D-vitamiinitasot ja sydän-verisuonisairaudet: systemaattinen tarkastelu ja meta-analyysi

**
Yhteistyössä on voimaa
. Lääkäri Olli Sovijärvi tiedusteli voiko hän tuoda D-vitamiinireferaattinsa tänne blogiini terveystietoisten arvioitavaksi. Se julkaistaan myös keho.netissä. Lääketieteen lisensiaatin monipuoliseen tuotantoon voitte tutustua hänen blogissaan Integral Life by OlliS. Suosittelen.


Käännetty ja referoitu sekä muokattu artikkelista "Levels of vitamin D and cardiometabolic disorders: systematic review and meta-analysis." Parker J. et al., Maturitas 2010 Mar;65(3):225-36.

Lääkäri Olli Sovijärven kommentti:

D-vitamiinitutkimuksen käydessä kuumana ja tutkimustulosten tukiessa toinen tosiaan näyttäisi siltä, että D-vitamiinipitoisuudet vaikuttavat positiivisesti ihmisen terveyteen lukuisalla eri tavalla.

Siksi päivittäinen D-vitamiinilisä alueilla, joissa auringonvaloa ei saada tarpeeksi tulisi olla riittävän suuri terveyshyötyjen saavuttamiseksi.

Nykyinen suositusannos (ikääntyneille) 20 mikrog/vrk Suomessa on mielestäni edelleen auttamattomasti liian alhainen.

Itse henkilökohtaisesti suosittelen potilailleni iästä ja sukupuolesta sekä muusta terveydentilasta riippuen 75-125 mikrog/vrk annoksia. Jopa tätä suuremmat annokset voivat olla hyödyllisiä eikä merkittäviä placeboa suurempia haittavaikutuksia ole raportoitu massiivisillakaan annoksilla.


D-vitamiinitasot ja sydän-verisuonisairaudet: systemaattinen tarkastelu ja meta-analyysi

Sydän-verisuonisairaudet (CVD) yhdessä tyypin 2 diabeteksen (DM2) sekä metabolisen oireyhtymän kanssa ovat maailmanlaajuisesti merkittäviä sairastavuuden ja kuolleisuuden aiheuttajia [1,2]. Lisäksi tiedetään, että korkea verenpaine, dyslipidemia, keskivartalolihavuus sekä sokeriaineenvaihdunnan häiriöt ovat tärkeitä riskitekijöitä sydän-verisuonisairauksille [2,3].

D-vitamiinin puutos on hyvin yleistä koko maapallon väestössä. Arvioidaan että 30-50% aikuisväestöstä kärsii D-vitamiinin puutteesta [4,5]. Erityisesti vanhempi väestö on tälle altis, sillä ikääntymisen myötä ihon kyky syntetisoida auringonvalosta D-vitamiinia vähenee [6].

D-vitamiinin tiedetään olevan tärkeä säätelijä luun mineraalitasapainossa ja se on yhdistetty myös lukuisiin muihin patofysiologisiin mekanismeihin. Onkin arvioitu, että D-vitamiinireseptoreita löytyy yli 36 kudostyypistä [7]. Lisäksi uusimmat tutkimukset ovat osoittaneet matalien d-vitamiinipitoisuuksien ja sydän-verisuonitautien sekä diabeteksen olevan yhteydessä toisiinsa [4, 8-10]. Näiden osalta kuitenkin tutkimukset eroavat toisistaan niin metodologisesti, populaation osalta kuin tulosten esittämisen kannalta.

Tämä systemaattinen tarkastelu ja meta-analyysi arvioi D-vitamiinitasojen merkitystä kardiometabolisten sairauksien riskitekijänä.

Metodit:

Tutkijaryhmä suoritti systemaattisen kirjallisuushaun D-vitamiinin (25-hydroxy vitamin D (25OHD)) ja kardiometabolisten häiriöiden suhteesta aikuisväestössä. Haku tehtiin PubMed:stä sekä Web Of Knowledge -tietokannoista kokonaisuudessaan.

Hakutermeinä käytettiin lukuisia MESH-termistöön kuuluvia termejä kuten "diabetes mellitus", "metabolic syndrome X", "cardiovascular diseases" sekä D-vitamiinin osalta "vitamin D", "cholecalcif*" ja "vit D".

Tutkimus hyväksyttiin, mikäli se täytti seuraavat kriteerit:
1) "poikkileikkaus-tutkimukset" (cross-sectional), tapaus-verrokki (case-control), joukkotutkimus tai satunnaistettu kontrolloitu tutkimus (RCT)
2) D-vitamiinin mittauksessa käytetty seerumin 25OHD-pitoisuutta
3) tutkimukset, joissa on arvioitu 25OHD-pitoisuuksien suhdetta kardiometabolisiin häiriöihin (kts. edellä)
4) julkaisu millä tahansa kielellä

Tutkimus hylättiin mikäli:
1) kohderyhmä oli alle 18-vuotiaita
2) kohderyhmänä oli raskaana olevat naiset
3) tutkittava sairasti tyypin I diabetesta
4) potilaalla oli lisäkilpirauhasen sairaus tai muu D-vitamiinin aineenvaihduntaan vaikuttava sairaus
5) tutkimus oli tehty eläimillä

Tutkimuksessa vertailtiin korkeimman seerumin 25OHD -ryhmää matalimman ryhmän kanssa, jossa matalin ryhmä oli viitearvona. Ne, joissa data esitettiin käänteisesti korkeimman 25OHD arvon ollessa viitearvona, laskettiin näille vetosuhteet (odds ratios) sekä 95% luottamusvälit.

Tekijät suorittivat kumulatiivisen meta-analyysin kronologisessa järjestyksessä julkaistuista tutkimuksista (tarkempien tilastollisten analyysien osalta kts. alkuperäinen tutkimus).

Tulokset:

Arvioitavia tutkimuksia seulomisen jälkeen jäi 6049:stä jäljelle 81 tutkimusta (full text studies). Vielä tarkemman tarkastelun jälkeen tästä poistettiin 46 tutkimusta tutkimusmetodiikan puutteiden vuoksi. Tästä vielä 16 tutkimusta jätettiin pois puutteellisten päätetapahtumien tai muun metodiikan puutoksen osalta. Lopullisessa tarkastelussa oli 33 odds ratio:ta 28:sta itsenäisestä tutkimuksesta (kts. alkuperäinen tutkimus).

Tutkimuksissa oli mukana yhteensä 99745 osallistujaa. Kaikki tutkimukset on julkaistu vuosina 1990-2009, joista suurin osa (89%) vuosina 2004-2009. Tutkimuksissa oli sekä kaupunki- että maaseutuväestöä, tutkittavien keski-ikä vaihteli 40.5 - 74.5 vuoden välillä ja 89%:ssa tutkimuksista oli mukana molempia sukupuolia.

Yli puolessa tutkimuksista päätetapahtumana oli sydän-verisuonisairaudet (57%), metabolinen oireyhtymä oli 25%:ssa tutkimuksista ja DM2 raportoitiin 18%:ssa tutkimuksista.

Riskin kannalta:

Yli 85% tutkimuksista (29/33 OR) raportoivat korkeiden D-vitamiinitasojen olevan yhteydessä matalaan kardiometabolisten sairauksien esiintyvyyteen. Kolmessa tutkimuksessa oli päinvastainen tulos ja yhdessä tutkimuksessa ei havaittu yhteyttä näiden välillä.

Järjestettäessä odds ratio:t kronologisesti julkaisujärjestykseen havaittiin johdonmukainen kehitys korkeiden D-vitamiinitasojen ja vähentyneen kardiometabolisten sairauksien riskissä.

Tutkimustyylin kannalta:

Kaikissa joukkotutkimuksissa löytyi selvä yhteys korkeiden D-vitamiinitasojen ja vähentyneen kardiometabolisten sairauksien välillä yhdistetyn odds ration ollessa 0.42 (95% luottamusväli (CI) 0.28 - 0.65). Poikkileikkaustutkimuksissa 83%:ssa havaittiin vähentynyt sairastavuus kardiometabolisiin tauteihin korkeilla D-vitamiinitasoilla.

Päätetapahtuman kannalta:

Korkea D-vitamiinipitoisuus on yhteydessä vähentyneeseen kardiometabolisten sairauksien esiintyvyyteen kolmea tutkimusta lukuun ottamatta (yhdistetty OR 0.67, CI 0.55 - 0.81). Kaikki kahdeksan tutkimusta, joissa päätetapahtumana oli metabolinen oireyhtymä (MBO) havaittiin selvä MBO:n väheneminen korkeilla d-vitamiinitasoilla (yhdistetty OR 0.49, CI 0.38 - 0.64).

Diabeteksen ollessa päätetapahtumana korkea D-vitamiinipitoisuus oli yhteydessä alentuneeseen sokeritaudin sairastavuuteen seitsemässä tutkimuksessa yhdeksästä (yhdistetty OR 0.57, CI 0.43 - 0.74).

Tutkimukset olivat hyvin heterogeenisia ja siksi tilastollisessa analyysissä käytettiin satunnaistetun mallin sijaan kiinteää mallia (kts. tarkempi analyysi alkuperäisestä tutkimuksesta).

Keskustelu:

Kyseessä on ensimmäinen systemaattinen tarkastelu ja meta-analyysi D-vitamiinin ja kardiometabolisten oireyhtymien välisestä yhteydestä.

Yleisesti havaittiin (85% tutkimuksista), että korkea D-vitamiinipitoisuus on yhteydessä 43% vähenemiseen karidiometabolisissa sairauksissa arvioitaessa kaikkia päätetapahtumia (CVD, DM2, MBO) ja tämä oli riippumaton tutkimusasetelmasta.

Yksilötasolla arvioitaessa havaittiin korkeiden D-vitamiinitasojen vähentävän riskiä saada sydän-verisuonisairaus (33% vs. matala D-vit. taso), tyypin 2 diabetes (55% matalampi) ja metabolinen oireyhtymä (51% matalampi).

Lisäksi havaittiin käänteinen suhde D-vitamiinipitoisuuden ja liikalihavuuden, lipidiprofiilin ja verenpaineen osalta (mitä matalampi D-vitamiinipitoisuus, sitä lihavampi henkilö, sitä korkeammat veren rasva-arvot ja sitä korkeampi verenpaine) [11-15].

Mekanismit, mitkä selittävät nämä muutokset, eivät kuitenkaan ole täysin selvillä. D-vitamiini voi vaikuttaa geenien suoraan ilmentymiseen tai D-vitamiinireseptorien tai solunsisäisen ja -ulkoisen kalsiumin säätelyn kautta; mahdollisesti kaikkien näiden mekanismien välityksellä.

Zittermann ym. [16] esittävät matalien D-vitamiinitasojen liittyvän lisääntyneeseen sydän-verisuonitautien esiintymiseen. Zittermann kuvaa erilaisia mekanismeja, jotka voisivat olla tämän taustalla: verisuonien seinämän kalkkeutumista estävien matriksin proteiinien lisääntyminen D-vitamiinin avulla; D-vitamiinin funktio tulehdusta välittävien sytokiinien estäjänä; matalan D-vitamiinipitoisuuden yhteys lisääntyneeseen reniini-angiotensiini-systeemin aktivaatioon, mikä johtaa kohonneeseen verenpaineeseen [17]. Nämä ovat siis toistaiseksi vielä vain hypoteeseja mahdollisesta mekanismista.

Yhdessä tutkimuksessa havaittiin korkeiden D-vitamiinipitoisuuksien olevan yhteydessä lisääntyneeseen tyypin 2 sokeritaudin esiintyvyyteen. Tämä tutkimus oli tehty pelkästään tummaihoisella väestöllä ja viittaa siihen, että D-vitamiinin vaikutukset voivat olla erilaisia tässä etnisessä ryhmässä. Lisätutkimuksia tämän suhteen kuitenkin tarvitaan.

Johtopäätökset:

Kyseessä on ensimmäinen meta-analyysi aiheesta, missä osoitetaan mahdollisen korkean D-vitamiinipitoisuuden hyöty kardiometabolisten sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Yhteys oli merkittävä kaikkien päätetapahtumien osalta ja kaikissa tutkimusasetelmissa yhteensä 28 tutkimuksessa, joissa oli 99745 ihmistä, sekä miehiä että naisia eri etnisistä rymistä.

Tutkimuksen rajoituksina on ainoastaan poikkileikkaustutkimusten tai havainnointitutkimusten käyttö datana ja siksi syy-seuraussuhteen osoittamiseen tarvitaan lisätutkimuksia.

Erityisesti tarvitaan kontrolloituja tutkimuksia D-vitamiinilisän käytön ja kardiometabolisten sairauksien vähenemisen syy-seuraus-suhteen osalta.

Viitteet:

[1] J.P. Despres, P. Poirier, J. Bergeron, A. Tremblay, I. Lemieux and N. Almeras, From individual risk factors and the metabolic syndrome to global cardiometabolic risk, Eur Heart J Suppl 10 (B) (2008), pp. B24–B33.
[2] S.M. Grundy, A changing paradigm for prevention of cardiovascular disease: emergence of the metabolic syndrome as a multiplex risk factor, Eur Heart J Suppl 10 (B) (2008), pp. B16–B23.
[3] M. Fisher, Cardiometabolic disease: the new challenge?, Pract Diabetes Int 23 (3) (2006), pp. 95–97.
[4] J.H. Lee, J.H. O’Keefe, D. Bell, D.D. Hensrud and M.F. Holick, Vitamin D deficiency an important, common, and easily treatable cardiovascular risk factor?, J Am Coll Cardiol 52 (December (24)) (2008), pp. 1949–1956.
[5] V. Tangpricha, E.N. Pearce, T.C. Chen and M.F. Holick, Vitamin D insufficiency among free-living healthy young adults, Am J Med 112 (June (8)) (2002), pp. 659–662.
[6] M.F. Holick, L.Y. Matsuoka and J. Wortsman, Age, vitamin-D and solar ultraviolet light, Lancet 2 (8671) (1989), pp. 1104–1105.
[7] M.L. McCullough, R.M. Bostick and T.L. Mayo, Vitamin D gene pathway polymorphisms and risk of colorectal, breast, and prostate cancer, Annu Rev Nutr 29 (2009), pp. 111–132.
[8] X. Palomer, J.M. Gonzalez-Clemente, F. Blanco-Vaca and D. Mauricio, Role of vitamin D in the pathogenesis of type 2 diabetes mellitus, Diabetes Obes Metab 10 (March (3)) (2008), pp. 185–197.
[9] D.E. Wallis, S. Penckofer and G.W. Sizemore, The “sunshine deficit” and cardiovascular disease, Circulation 118 (September (14)) (2008), pp. 1476–1485.
[10] L. Lu, Z. Yu and A. Pan et al., Plasma 25-hydroxyvitamin D concentration and metabolic syndrome among middle-aged and elderly Chinese individuals, Diabetes Care 32 (July (7)) (2009), pp. 1278–1283.
[11] M.F. Holick, Vitamin D deficiency, N Engl J Med 357 (July (3)) (2007), pp. 266–281.
[12] R. Scragg, M. Sowers and C. Bell, Serum 25-hydroxyvitamin D, diabetes, and ethnicity in the Third National Health and Nutrition Examination Survey, Diabetes Care 27 (December (12)) (2004), pp. 2813–2818
[13] K.C. Chiu, A. Chu, V.L. Go and M.F. Saad, Hypovitaminosis D is associated with insulin resistance and beta cell dysfunction, Am J Clin Nutr 79 (May (5)) (2004), pp. 820–825.
[14] E. Hypponen, B.J. Boucher, D.J. Berry and C. Power, 25-Hydroxyvitamin D, IGF-1, and metabolic syndrome at 45 years of age: a cross-sectional study in the 1958 British Birth Cohort, Diabetes 57 (February (2)) (2008), pp. 298–305.
[15] A.G Pittas, J. Lau, F.B. Hu and B. Dawson-Hughes, The role of vitamin D and calcium in type 2 diabetes. A systematic review and meta-analysis, J Clin Endocrinol Metab 92 (June (6)) (2007), pp. 2017–2029.
[16] A. Zittermann, S.S. Schleithoff and R. Koerfer, Putting cardiovascular disease and vitamin D insufficiency into perspective, Br J Nutr 94 (October (4)) (2005), pp. 483–492.
[17] E. Giovannucci, Vitamin D and cardiovascular disease, Curr Atheroscler Rep 11 (November (6)) (2009), pp. 456–461 [article].

Muita kirjoituksia D-vitamiinista:

Mikä ihmeen trombiiniliha?

#
Tärkeä päivitys tähän 13.2.2010 ilmestyneeseen juttuuni: EU-parlamentti kielsi keskiviikkona 19.5.2010 trombiinin käytön ruoan lisäaineena! Nautaeläimistä tai sioista peräisin oleva trombiini on entsyymi, jota voidaan käyttää lihapalojen yhteen liittämisessä. Parlamentin mukaan tällaiset uudelleen kootut lihatuotteet voisivat johtaa kuluttajia harhaan. Euroopan komissio oli jo ehtinyt ehdottaa trombiinin lisäämistä sallittavien lisäaineiden luetteloon, mutta parlamentin ympäristövaliokunta teki tätä vastustavan esityksen. Se meni Strasbourgin täysistunnossa läpi äänin 370-262. Esitys meni läpi vain täpärästi, sillä hyväksymiseen tarvittiin 369 ääntä. Euroopan unionin jäsenmaat olivat valmiit sallimaan trombiinin käytön, sillä ne hyväksyivät aineen helmikuun alussa. Nyt tälle älyttömyydelle tuli loppu. Hyvä päätös EU-Parlamentilta!

Lihanleikkaajalla jää yli
useita pienempiä lihanpaloja, joista yleensä tehdään jauhelihaa. Arvokkaammista lihanpaloista on ollut tapana tehdä pihvejä. Lihanjalostamot ovat testanneet uutta trombiiniksi nimettyä ainetta, joka toimii kuin liima. Aineen avulla voi yhdistää useita lihanpaloja yhdeksi herkkupaistiksi tai -pihviksi, joka näyttää siltä kuin se olisi samaa lihaa.

Eikö tämä ole kuluttajan huijaamista?

Tottakai se on! Mutta elintarviketeollisuus huijaa kuluttajaa jo siinä määrin räikeästi, että oikeastaan mikään ei enää yllätä. Euroopan unioni harkitsee antaako se myyntiluvan amerikkalaisyrityksen lihaliimatuotteelle, eli salliiko se avoimen huijauksen.

Samantyyppistä menetelmää käytetään Suomessa jo nyt. Aamulehti osaa kertoa johtaja Seppo Heiskasen suulla, että siivutettuja täyslihatuotteita yhdistetään usein erikokoisista paloista käyttämällä fosfaatteja ja lisäaineita liimana. Ystäväni ylitarkastaja Taina Rautio elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta sanoo, että ruoan ja kasvien ehostaminen on tulevaisuuden bisnestä, jonka tutkimukseen käytetään paljon voimavaroja. Avainsana ovat entsyymit. Sellainen on myös trombiini, joka on ensimmäinen tässä sarjassa kaupallisille markkinoille yltävä tuote. Entsyymien avulla esimerkiksi kaalinlehden reikä voidaan paikata tai pihvi yhdistellä. Suurin ongelma trombiinissa on, että asiakas kuvittelee saavansa kallista lihaa ja maksaa yhdistelmätuotteesta liikaa, Rautio pohtii.

Mitä jos noustaisiin kapinaan? Ei hyväksytä enää tällaista pelleilyä ja ahneuden tuomaa kikkailua ruoalla, vaan vaaditaan elintarvikkeiden toimittajilta suoraselkäisyyttä! Olisitko sinä valmis maksamaan enemmän ruoastasi, jos se olisi taatusti puhdasta, ravitsevaa ja ei turmelisi terveyttäsi?

Iloitsen erään nuoren osoittamasta esimerkistä. Olin käymässä eräässä kahvilassa. Eräs fiksu nuori osti kahvilasta kupillisen kaakaota ja kysyi onko kaakaon kanssa naposteltavaksi myytävänä gojimarjoja (superfoodia). Myyjä sanoi, että heillä ei ole mitään sellaista tuotetta, mutta heillä oli hyvänmakuisia marjaleivoksia. Ei kelvannut. Nuori sanoi, että hän ei kaipaa marjoille noin epäterveellistä "alustaa". Hän syö mieluummin pelkkiä gojimarjoja koska ne hoitavat hänen terveyttään.

Kauppiaiden, ehkä myös kahvilanpitäjien, on syytä jatkossa tottua tällaisiin valistuneisiin nuoriin. Nämä nuoret eivät syö epäterveellisiä leivoksia, eivätkä myöskään trombiinilihaa. Mitä sinä teet?

Muita ihmejuttujani: