torstaina, heinäkuuta 02, 2009

Sokeri jäykistää verisuonia

**
Israelissa tehdyn tutkimuksen mukaan
, ei kannata syödä makeaa mahan täydeltä. Tutkimuksen mukaan korkea hiilihydraattikuorma vaikutti kielteisesti valtimoiden laajentumiskykyyn. Mielestäni tässä on yksi tärkeä syy miksi diabeetikolle mieluusti voi suositella hiilihydraattitietoisempaa elämää. Diabeteksen (sokeritaudin) ikävänä sivuoireena ilmenee verenkierrossa esiintyviä häiriöitä, jotka pahimmillaan voivat johtaa kuolioon alaraajoissa ja sydänkohtaukseen.

Jo jonkin aikaa on ollut tiedossa, että ruokavalion korkea glykeeminen kuorma (GK) on sydän- ja verisuonitautien riskitekijä. Tällä GK -mittauksella voidaan arvioda ruoka-aineiden vaikutusta veren sokeriin ja veren insuliinivasteeseen. Glykeemisellä indeksillä (GI) ei sellaisenaan ole kovin suurta vaikutusta edellä mainittuihin ominaisuuksiin, jos näitä ruoka-aineita on vain vähän suhteessa aterian kokoon. Suuri hiilihydraattimäärä ja GI yhdessä kasvattavat GK:ta. Glykemiakuormaa määritettäessä lasketaan yhteen sen sisältämien ruoka-aineiden kaikki GK -arvot.

Koehenkilöt olivat keski-ikäisiä, terveitä mutta ylipainoisia miehiä ja naisia. He nauttivat aamulla vettä, glukoosiliuosta, maissihiutaleita tai runsaskuituisia muroja. Aterioiden jälkeen heidän verensokeriaan ja valtimoidensa laajentumiskykyä mitattiin.

Glukoosiliuosta ja maissihiutaleita nauttineilla valtimoiden laajenemiskyky heikentyi merkittävästi aterian jälkeen. Runsaskuituisia muroja ja vettä nauttineilla muutos oli vain vähäinen.

Tutkijat päätyvät varoittamaan siitä, että korkea GI ja GK voi heikentää valtimoiden laajenemiskykyä ja lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Oma mielipiteeni on, että normaalipainoinen ja paljon liikuntaa harrastava voi (ja hänen pitää!) syödä runsaasti hiilihydraatteja. Mutta sohvaperuna, vyötäröllä vararenkaita kuljettava ja diabeetikko varokoon korkeaa GK:ta.

Tässä joitakin perusruokien GK -arvoja. Korkeita GK -arvoja vaaravyöhykkeessä olevien pitää siis varoa ja mieluusti syödä matalan GK:n ruokia (luonnollisestikin rasvaa ja proteiinia runsaasti sisältävissä ruoka-aineissa on erittäin matala GK) :

Korkea GK on yli 20
Iso annos perunasosetta 50
Iso annos valkoista riisiä 45
Normaaliannos keitettyjä perunoita 40
Normaali annos riisimuroja 35
Pastaa (normaali annos) 30
Normaali annos maissihiutaleita 30
Kourallinen rusinoita 30
Iso annos tummaa riisiä 29
Yksi viipale pizzaa 24
Yksi pieni suklaapatukka 22
Iso lasillinen tavallista virvoitusjuomaa 20
Yksi vaalea sämpylä 20

Matala GK on alle 10
Iso annos keitettyä keräkaalia 1
Iso annos porkkanaraastetta 2
Parsakaalia (iso annos) 2
Purkillinen maustamatonta jogurttia 2
Iso annos kermajäätelöä 3
Lasillinen punaista maitoa 3
Kourallinen kirsikoita 4
Lasillinen kulutusmaitoa 5
Yksi iso appelsiini 6
Yksi keskikokoinen omena 11
Yksi viipale kokojyväleipää 11
Purkillinen rasvatonta hedelmäjogurttia 11
Iso annos mysliä 12
Lasillinen appelsiinimehua 13
Ruokalusikallinen hunajaa 13
Iso lasillinen urheilujuomaa 15
Yksi banaani 16
Normaali annos kaurapuuroa 17
Pullo olutta 17

"Pasta viipyy suussa 4 minuuttia, mahalaukussa 4 tuntia ja vyötäröllä 40 vuotta."

Lähde: Talya Lavi, Avraham Karasik, Nira Koren-Morag, Hannah Kanety, Micha S. Feinberg, Michael Shechter. The Acute Effect of Various Glycemic Index Dietary Carbohydrates on Endothelial Function in Nondiabetic Overweight and Obese Subjects. J Am Coll Cardiol 53: 2283-2287, 2009

Lue tästä muita sokerikirjoituksiani:

5 kommenttia:

  1. Aloin kirjoittaa tänne lyhyttä kommenttia, mutta siitä syntyi sitten pidempikin uutinen. Kopioin sen nyt tähän, lähteet voi katsoa http://ravitsemusuutiset.wordpress.com/2009/07/02/vahemman-rasvaa-vain-vahemman-hiilihydraatteja-keskustelu-jatkuu/

    "Journal of American Dietitic Association julkaisi teemanumeron hiilihydraattien terveysvaikutuksista. Mukana oli tutkimus, jonka mukaan suuri hiilihydraattien saanti (47-64 E%) suojasi ylipainolta terveillä aikuisilla. Tätä pienempi hiilihydraattien saanti oli yhteydessä ylipainoon. Tutkimustulos tukee nykyisiä ravitsemussuosituksia, joita on paljon kritisoitu.

    Toisaalta lehdessä julkaistiin myös tutkimus, jonka mukaan Yhdysvalloissa diabeetikoilla, diabeteksen valtavasti yleistyessä 1988-2004, juuri hiilihydraattien saanti on lisääntynyt. Voidaan esittää kysymys, onko tämä suurentunut hiilihydraattien saanti yksi merkittävä diabeteksen ilmaantuvuutta selittävä tekijä vai onko kyse muista elämäntapamuutoksista näinä vuosina?

    Lehdessä nostettiin esiin laajasti asiantuntijapiireissä jaettu käsitys, että energiaravintoaineiden määrien sijaan pitäisi keskittyä niiden laatuun. Kun Yhdysvalloissa, Suomessa ja muulla maailmassa tehdään seuraavia ravitsemussuosituksia, on valtava paine painottaa hiilihydraattien laatua, nykyisen määräkeskeisyyden sijaan. Terveellisen ruokavalion voi perustaa hyvinkin erilaisille energiaravintoaineiden suhteille, kunhan energiravintoaineiden laatu on kohdallaan. Hyvän ruokavalion noudattaminen ei vaadi energiaravintoaineiden prosentuaalisten osuuksien hahmottamista vaan tervettä maalaisjärkeä: suosi hyviä rasvoja ja hiilihydraatteja sisältäviä ruokia."

    Tämän ulkopuolelta totean vielä, että vajaan vuoden vanhan - arvostetussa lehdessä julkaistun - katsausartikkelin mukaan, on liian aikaista huomioida GI ja GK ravitsemussuosituksissa.

    Nutrition Reviews. Should glycemic index and glycemic load be considered in dietary recommendations? 2008;66:569-90 http://www3.interscience.wiley.com/journal/121421592/abstract

    VastaaPoista
  2. Hankkikaapas kirja Hans Kalm - Vapaussoturi ja vaihtoehtolääkäri. Lukekaa vain lääketieteellinen osa. Mielenkiintoista on, että hän jo 1935 Rauman Pyhärantaan perustamassaan Kalmia nimisessä hoitolassa hoiti sairauksia lähestyen niitä ravitsemuksen keinoin. Kirjaan on tallennettu myöskin Kalmin käsitys sokerista.

    VastaaPoista
  3. Terveellisen ruokavalion voi perustaa hyvinkin erilaisille energiaravintoaineiden suhteille, kunhan energiravintoaineiden laatu on kohdallaan. Hyvän ruokavalion noudattaminen ei vaadi energiaravintoaineiden prosentuaalisten osuuksien hahmottamista vaan tervettä maalaisjärkeä: suosi hyviä rasvoja ja hiilihydraatteja sisältäviä ruokia.

    Suomalainen ravinto- ja muu terveysvalistus pysyy tyyliltään samana maailman loppuun asti. Tästä olen täysin varma. Mutta onneksi meillä on netti, ja me saamme lukea muidenkin kuin M. Fogelholmin ja hänen hengenheimolaistensa jorinoita. Ottakaamme siis mallia kaikilta terveiltä maalaisjärkeilijöiltä! Heitä ovat mm. Olli Posti täällä sekä Sami Uusitalo tällä sekä Varpu Tavi täällä sekä Anssi Manninen täällä. Tältä istumalta ei tule enempää mieleen, mutta ehkä saavuttaisin jopa tusinan jos kovasti ponnistelisin.

    VastaaPoista
  4. Hyvän ruokavalion noudattaminen ei vaadi energiaravintoaineiden prosentuaalisten osuuksien hahmottamista vaan tervettä maalaisjärkeä: suosi hyviä rasvoja ja hiilihydraatteja sisältäviä ruokia.

    Toisin sanoen teidän tulee tehdä kuten aina ennenkin, siis näin:
    1) Syö rypsiöljyä. Rypsiöljy on paljon parempi kuin oliiviöljy. Tämä on totta, koska suomalainen tiedeyhteisö on niin meille ilmoittanut. Älä syö voita, koska voi tukkii verisuonet! Pohjois-Karjala-Projekti on kansallinen ylpeys.
    2) Syö margariinia, koska se alentaa pahaa kolesterolia, minkä vuoksi sinulla on pienempi riski saada sydäntauti. Muista, että sydänterveyttä et voi kohottaa millään muulla tavalla kuin ravinnon rasvan sekä hiiliydraattien laadulla ja tupakoimuttomuudella ja hölkkäämällä Polar-sykemittarin siivittämänä!
    3) Syö ruisleipää. Kaikki missä on runsaasti kuitua, on automaattisesti terveellistä. Kuitu on itsetarkoitus. Älä mielellään suosi muita viljoja, sillä ruisleipä on trendikästä ja tutkittua. Älä syö uusia perunoita, koska niissä ei ole kuitua. Vaikka uudet perunat voin ja sipulin kanssa ovatkin hyvää ja perinteikästä evästä, on yhdistelmä hengenvaarallinen, koska siinä on nopeaa hiilihydrattia ja kovaa rasvaa (riskikerroin nousee kuin raketti!).
    4) Älä syö nautaa ja lammasta. Luomulla ja tehotuotannolla ei ole mitään eroa. Luomunaudankin rasva on hyvin vaarallista, vaikka luomunauta syökin täysin eri ravintoa kuin tehonauta. Lampaan liha on äärimmäisen vaarallista, koska siinä on paljon kovaa rasvaa, ja koska maaeläimet ovat muutenkin iljettäviä. Tiesitkö muuten että lihan syönti tuhoaa maapallon?
    5) Älä nauti koskaan makeaa ainakaan isoina annoksina. Poikkeus: sinulla on lupa syödä päivittäin leivoksia, jos ne ovat Vaasan&Vaasan tai Fazerin valmistamia. Muilta osetut tai itse tehdyt leivokset ovat synti! Niistä ei saa missän nimessä nauttia, ei etenkään jälkiruokana! Synnin tekemisestä seuraa huono omatunto.

    Ajankohtainen tietoisku:
    Älä mene keskipäivällä ulos. Auringonvalo on vaarallista. Kuitenkin auringosta saa D-vitamiinia, ja sitä saa riittävästi kun menee ulos viideksitoista minuutiksi käsivarret ja kasvot paljaana.

    VastaaPoista
  5. Jannen kommentti ravintoaineiden laadusta on mielenkiintoinen. Siirryttyäni VHH-ruokavalioon, parani myös käyttämieni ravintoaineiden laatu. Olen melko vahvasti sitä mieltä, että nykyinen ravintosuositus on liian hiilihydraattipainotteinen. En kuitenkaan ole vakuuttunut, että VHH olisi ainoa oikea vaihtoehto. Jättämällä makrojen suhteen vähemmälle huomiolle ja keskittymällä ravinnon laatuun, voitaisiin hyvinkin saada parempia tuloksia kansanterveyteen.

    Nimin. aukottajan karrikoitu lista kertoo surullista kieltään suomalaisesta ravintovalistuksesta.

    -Jyyki

    VastaaPoista