torstaina, huhtikuuta 29, 2010

Berberiini ja tyypin 2 diabetes

**
Tätä 22.3.2010 ilmestynyttä kirjoitusta kommentoidaan ahkerasti. Pyytäisin jättämään henkilöihin kohdistuvan kritiikin kokonaan pois kommenteista.

Dosentti Matti Tolonen jatkaa
suosittujen ravintolisäkirjoitustensa tuottamista tässä terveysblogissa. Tällä kertaa tulee tärkeää tietoa tyypin 2 diabeetikoille ja opimme aivan uuden termin: metabolomiikka (vaihtoehtoisesti metabonomiikka).

Berberiini on useista kasveista (mm. Berberis vulgaris, Berberis aristata, turmeric-puu) saatava alkaloidi, jota on käytetty kauko-idässä ja Amerikan intiaanien keskuudessa kansanlääkinnässä pari tuhatta vuotta pääasiassa infektioiden ja ripulin hoitoon.

Kiinalaiset lääkärit totesivat 1980-luvulla yllättäen, että berberiinihoitoa saavien diabeetikkojen verensokeri aleni. Diabetestutkijat kiinnostuivat asiasta muuallakin, ja lisätutkimukset ovat vahvistaneet kiinalaislääkäreiden havainnot sekä selvittäneet berberiinin vaikutusmekanismeja sokeriaineenvaihdunnan häiriöissä.

Tutkimusten mukaan berberiini lisää insuliiniherkkyyttä, alentaa kohonnutta verensokeria, sokerihemoglobiinia (HbA1c) ja rasvoja (kokonaiskolesteroli, LDL-kolesteroli, triglyseridit ja apo B). Berberiini alentaa suurentunutta verensokeripitoisuutta yhtä tehokkaasti kuin diabeteksen peruslääke metformiini. Vaikutusmekanismikin on osittain samanlainen, AMPK:n aktivointi.

Berberiini sopii erinomaisesti täydentämään diabeetikoille määrättyjä lääkkeitä (metformiini, tiatsolidinit, sulfonyyliureat, insuliinit, statiinit, ym.). Berberiini tehostaa näiden lääkkeiden vaikutusta, jolloin diabeteslääkkeiden tarve vähenee ja sivuvaikutusten riski pienenee. Berberiinin vaikuttava päiväannos on 1–1,5 grammaa vuorokaudessa. Berberiiniä saa luontaistuotekaupoista ympäri maan.

Ja nyt tuon uuden, vierasperäisen termin kimppuun! Berberiinin vaikutustapoja tutkitaan nimittäin nyt myös uudella menetelmällä, josta käytetään nimitystä metabolomiikka (tai metabonomiikka). Uuden tutkimuksen mukaan berberiini vähentää merkitsevästi elimistön vapaita rasvahappoja. Tulokset selittävät uudella tavalla kuinka berberiinistä voi olla hyötyä diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa.

Metabolomiikka tarjoaa aivan uudenlaisen mahdollisuuden tutkia kokonaisvaltaisesti pienimolekyylisten metaboliittien (aineenvaihdunnan tuotteiden) rakennetta, toimintaa ja yhteisvaikutuksia elimistön soluissa, kudoksissa, veressä ja eritteissä. 1H NMR-metabolomiikan ja genetiikan vuoropuhelun tutkiminen tuottaa suuren määrän uutta tietoa, joka auttaa ymmärtämään nykyistä paremmin tautiprosessien syntyä ja etenemistä.

Kiinan Akatemia tutkii berberiinin vaikutuksia tyypin 2 diabeetikkojen elimistössä metabolomiikan keinoin. Testeihin osallistui 60 diabeetikkoa, joita tutkittiin ennen kuin osa heistä alkoi ottaa berberiiniä ja osa lumetta. Kokeet toistettiin vaikutusjakson jälkeen.

Kävi ilmeiseksi, että berberiini vähensi seerumin vapaiden rasvahappojen pitoisuuksia: peräti kolmentoista vapaan rasvahapon pitoisuus väheni merkitsevästi.

Vapaat rasvahapot ovat myrkkyä haiman insuliinia erittäville beetasoluille. Vapaiden rasvahappojen ylimäärä heikentää sokerin aineenvaihduntaa aiheuttaen insuliiniresistenssiä perifeerisissä kudoksissa.

"Nämä tulokset osoittavat, että berberiinillä voi olla ratkaiseva merkitys tyypin 2 diabeteksen hoidossa, koska se [berberiini] vähentää vapaiden rasvahappojen pitoisuuksia veressä. Laajat metabolomiset mittaukset voivat olla hyvin hyödyllisiä tutkittaessa perinteisten kiinalaisten lääkkeiden vaikutusmekanismeja", päättelevät tutkijat.

Lähde: Gu Y, Zhang Y, Shi X, et al. Effect of traditional Chinese medicine berberine on type 2 diabetes based on comprehensive metabonomics. Talanta. 2010 May 15;81(3):766-772. Epub 2010 Jan 18.

Lisää luettavaa ravintolisistä:

121 kommenttia:

  1. Vime elokuussa (2009)tehty lyhyt (2 minuuttia) videohaastatteluni berberiinistä diabekssen täydentävässä hoidossa on kuunneltavissa ja katsottavissa tästä linkistä http://20.fi/4057

    Viime viikolla sain tietää, että myös berberiini kiinnostaa myös Suomen Diabetesliittoa. Meilasin tässä selostutun kiinalaistutkimuksen abstraktin tiedoksi liiton ylilääkärille.

    VastaaPoista
  2. Berberiinin on mielenkiintoinen kasvimaailman tuote.
    Olen seurannut berberiini-kirjallisuutta siitä lähtien, kun uudet sokerin aineenvaihtoon viittavat kokemukset tulivat julkisuuteen.
    Tri Tolosen blogikirjoitukseen liittyvää laajempaa tietoa odotan.
    Vapailla rasvahapoilla on keskeinen merkitys mm insuliiniresistenssin synnylle.
    Oletus on, että vapaat rasvahapot ja rasvakudoksen tulehdus (iflammaatio) liittyvät toisiinsa synnyttäen insuliiniresistenssiä.
    Lihavuus ja rasvakudoksen määrä ovat avainasemassa.
    Diabeetikoilla vapaiden rasvahappojen määrä on kohonnut.
    Vapaiden rasvahappojen määrä vaikuttaa kääntäen solun energiakeskusten mitokodrioiden energiatuotannon tehokkuuteen. Tähän liittyy myös oleellisesti eräiden aminohappojen aineenvaihdunta.
    Berberiinin on osoitettu liittyvän solujen anergiantuotannon säätelyyn diabeteslääke metformiinin tavoin.
    Viime elokuussa keskustelin ehkä Suomen tunnetuimman kolesterolitutkijan (prof Petri Kovanen) kanssa Berberiinistä. Samalla Petri sai amerikkalaisen erittäin tunnetun kardiologien julkaisun liittyen Berberiinin edulliseen vaikutkseen LDL-reseptoreihin. Keskustelua ei ole sittemmin ollut.
    On monia Berberiiniin liittyviä kysymyksiä, joita soisi Suomessakin tutkittavan. Valitettavasti monissa muissakin kysymyksissä vallitsee sulkeutunut hiljaisuus.

    VastaaPoista
  3. Onko kurkumiinilla samankaltaisia
    vaikutuksia kuin berberiinillä?

    VastaaPoista
  4. Pukkaan minäkin kysymyksen.

    Vaikuttaako berberiini mielialaan? Muistelen nähneeni maininnan, että sillä olisi myös masennusta ehkäisevä vaikutus. Tässä puhutaan nyt sen suhteesta diabetekseen.

    Andante

    VastaaPoista
  5. Andante kysyy berberiinin vaikutuksesta mielialaan. Olen saanut joitakin erinomaisia palauteita suomalaisilta berberiinin käyttäjiltä. Pyysin erästä heistä itse kommentoimaan tänne omista kokemuksistaan, saapa nhähdä kirjoittaako vai ei.

    Olen laatinut kirjallisuuden perusteella katsauksen nettiin berberiinin vaikutuksista mielenterveyteen http://20.fi/4075

    VastaaPoista
  6. Olen laakari ja 2 diabeetikko. Olen taudin alusta lahtien vahentanyt hiilihydraattimaaria ravinnostani joka on ollut viimeiset vuodet noin 50-70 grammaa vuorokaudessa.Sen lisaksi joudun kayttamaan nateglinidia 60mg/ateria. Nyt olen korvannut aamuisen nateglnidin Berberiinilla ja aamiaisen jalkeinen verensokeri (45min) pysyy myos berberiinilla erittain hyvin 6-7 valilla. Aamiainen on 1-2kananmunaa ja hieman tomaattia ja kurkkua seka pari pekonisiivua.

    VastaaPoista
  7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  8. Kyllä berberiinillä on vaikutusta mielialaan. Noin puolen vuoden käyttäjäkokemuksella olen huomannut, että päänuppi pelittää huomattavasti paremmin ja olo on skarppi.

    Aineenvaihdunta on saanut myös kyytiä ja kiloja karissut kymmenkunta parissa viikossa.

    Aika mielenkiintoista, että berberiini alkoi vaikuttamaan lähes välittömästi kun sitä aloin käyttää.

    VastaaPoista
  9. Berberiininä tutkitaan vilkkaasti eri puolilla maailmaa. Uusi kanadalainen rottatutkimus vahvistaa, että berberiini alentaa kohonnutta verensokeria ja tehostaa insuliinin vaikutusta.
    http://20.fi/4112

    Olen meilannut linkin tiedoksi Suomen Diabetesliiton ylilääkärille. Lääketeollisuuden sponsoroima D-liitto on vastustanut tähän asti ravintolisiä. Saapa nähdä mikä tulee olemaan liiton suhtautuminen berberiiniin.

    VastaaPoista
  10. Berberiinistä ilmestyy lähes viikoittain usia mielenkiintoisia tutkimuksia. Nyt kiinalaiset tutkijat ovat nyt löytäneet uuden vaikutusmekanismin, jolla berberiini tasapainottaa verensokeria. Berberiini näet ehkäisee ja vaimentaa solun endoplasmakalvoston liiallista stressiä ja parantaa insuliinisignaalin kulkua soluissa. Asian ymmärtäminen edellyttää perehtymistä solun rakenteisiin ja toimintoihin. Selostan asiaa tarkemmin TÄSSÄ

    VastaaPoista
  11. Diabeetikot ovat erityinen valtimonkovettumataudin riskiryhmä. Kolme neljästä diabeetikosta sairastuu ja kuolee sydän- ja verisuonitauteihin.

    Riskiä voidaan vähentää berberiinillä, vihjaa uusi kanadalainen solututkimus. Havainto on tärkeä, sillä vapaiden radikaalien aiheuttama hapetusstressi on merkittävä myötävaikuttava tekijä valtimonkovettumataudissa. Hapetusstressi johtaa valtimon sisäseinämän tulehtumiseen ja ateromapaakun muodostukseen. Paakussa itsessään on paljon vapaita radikaaleja, jotka hapettavat mm. LDL-kolesterolia.

    Kanadalaistutkimus tukee berberiinin käyttöä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa. Raportin julkaisi maaliskuun Canadian Journal of Physiology and Pharmacology.

    VastaaPoista
  12. Tuossa joku toinen jo kysyikin, onko berberiini sama asia kuin kurkuma.

    Tässä lainaus, en tiedä kuinka paikkansa pitävä:

    Goldenseal, Berberine
    synonyms:
    "BBR, berberine bisulfate, curcuma, eye balm, eye root, golden root, goldensiegel, goldsiegel, ground raspberry, guldsegl, hydrastidis rhizoma, hydrophyllum, Indian dye, Indian paint, Indian plant, Indian turmeric, jaundice root, kanadische gelbwurzel, kurkuma, Ohio curcuma, orange root, tumeric root, warnera, wild curcuma, wild turmeric, yellow eye, yellow Indian plant, yellow paint, yellow paint root, yellow puccoon, yellow root, yellow seal, yellow wort. "

    Muistelen, että kurkumalla olisi paljon hyviä terveysominaisuuksia, ja olisi tosiaan kiinnostavaa tietää, onko kysymys samasta asiasta.

    S.

    VastaaPoista
  13. ps. samasta lähteestä:

    "Goldenseal is one of the five top-selling herbal products in the United States. However, there is little scientific evidence about its safety or effectiveness. Goldenseal can be found in dietary supplements, eardrops, feminine cleansing products, cold/flu remedies, allergy remedies, laxatives, and digestive aids. "

    http://www.enotalone.com/article/9311.html

    Goldenseal sisältää monia ainesosia, mm. berberiiniä.

    Tässä wiki-sivulta http://en.wikipedia.org/wiki/Goldenseal:

    "The lethal dose (LD50) of berberine isolates in humans is thought to be 27.5 mg/kg. Berberine is absorbed slowly orally; it achieves peak concentrations in 4 hours and takes 8 hours to clear [21] Berberine is excreted in the urine and human studies of berberine show evidence it can be absorbed through the skin. Pharmacokinetic data is not available for hydrastine or goldenseal root powder. Berberine in humans can cause blocking of receptors in smooth muscle, blocking potassium channels in the heart and reducing ventricular tachycardia, inhibiting intestinal ion secretion and toxin formation in the gut and increasing bile secretion.[13]

    While goldenseal, like all alkaloid-rich herbs including coffee and tobacco should be avoided during pregnancy and given to very young children with care, it appears that goldenseal is unlikely to be toxic in normal doses. Interactions with drugs with narrow therapeutic windows like warfarin, ciclosporin, protease inhibitors and cardiac glycosides are potential concerns."

    Eli ainakaan raskaana oleville tai lapsille ei suositella.
    S.

    VastaaPoista
  14. Nyt alkoi vähän jalkoja kylmätä.
    Tuossa edellä lainasin:

    "The lethal dose (LD50) of berberine isolates in humans is thought to be 27.5 mg/kg"

    Tolosen sivulla lukee:
    "Berberiini (100 mg/kg/vrk) oli yhtä tehokasta kuin statiinit, mutta se alensi kolesterolia eri tavalla."

    Olen varmaan ymmärtänyt väärin? Mitä tuo berberine isolates tarkoittaa?

    S.

    VastaaPoista
  15. Berberiini ei ole ihan sama kuin kurkuma tai kurkumiini, joita saadaan eri kasveista kuin berberiiniä.

    Suomessa myynnissä oleva suosituin berberiinivalmiste on peräisin Berberis aristata -kasvista. Siitä ei ole tullut tietoon mitään myrkyllisyyteen viittaavaa. Kuluttajat voivat saada lisää tietoa ottamalla yhteyttä suoraan berberiinivalmisteita markkinoiviin yrityksiin.

    Suomalaisessa Wikipediassa on hiukan tietoa berberiinin turvallisuudesta/tosiksuudesta hiirikokeista:

    "Huhtikuussa 2010 julkaistun tutkimuksen mukaan pienimmillään noin 9 mg kerta-annos annos berberiiniä painokilogrammaa kohden laskimoon (IV) tai 57,6 mg vatsaonteloon (IP) injisoituna aiheutti 50% kuolleisuuden (LD50).[5] Suun kautta annettuna LD50 on 329 mg/kg [6], mikä vastaisi 75 kiloa painavalle ihmiselle noin 25 gramman annosta. Kliinisissä tutkimuksissa ja arkielämässä käytetty päiväannos on 1-1,5 grammaa päivässä, minkä annoksen ei ole raportoitu aiheuttaneen myrkytyksiä ihmisille."

    Berberiini on ollut käytössä kansanlääkkeenä jo 2000-3000 vuotta. Kiinassa sitä on käytetty diabeteksen hoitoonkin ainakin 1400 vuotta. Yleisesti annettu päiväannos on 1-1,5 grammaa. Sen ei ole raportoitu aiheuttaneen myrkytyksiä. Hyviä vaikutuksia sitä vastoin on raportoitu valtavasti mm. sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöissä, diabeteksessa, sydän- ja verisuonitaudeissa sekä syövässä (syövän solutason tutkimuksissa).

    Berberiiniä on tutkittu ja tutkitaan edelleen hyvion vilkkaasti, kuten Wikipediasta ilmenee. Linkki englanninkieliseen Wikipedian berberiiniartikkeliin.

    VastaaPoista
  16. Kiitos vastauksesta, tri Tolonen.

    Kirjoitit, että suomenkielisen wiki-sivun mukaan "LD50 on 329 mg/kg [6], mikä vastaisi 75 kiloa painavalle ihmiselle noin 25 gramman annosta. ", mikä on noin kymmenkertainen englanninkielisen wiki-sivun tietoon verrattuna. Hämmentävää. Itse luottaisin englanninkieliseen sivuun, koska sillä on enemmän lukijoita, ja siten enemmän ihmisiä jotka huomaavat mahdollisen virheen.

    Sivullasi lukee:
    "Berberiini (100 mg/kg/vrk) oli yhtä tehokasta kuin statiinit, mutta se alensi kolesterolia eri tavalla."
    - eli 100 kg painavalle 10 g, mikä olisi vajaa puolet kuolettavasta annoksesta, ja noin kymmenkertainen suomenkielisen wiki-sivun mainitseman yleisen päiväannoksen määrä, joka olisi 1-1.5g.


    Tässä kiinnostava linkki kurkumasta:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20420526

    "leading to the downregulation of adipokines, including tumor necrosis factor, interleukin-6, resistin, leptin, and monocyte chemotactic protein-1, and the upregulation of adiponectin and other gene products. These curcumin-induced alterations reverse insulin resistance, hyperglycemia, hyperlipidemia, and other symptoms linked to obesity. Other structurally homologous nutraceuticals, derived from red chili, cinnamon, cloves, black pepper, and ginger, also exhibit effects against obesity and insulin resistance."

    Eli näyttäisi, että intialaisilla mausteilla kuten kurkumalla olisi samantapaisia terveysvaikutuksia kuin berberiinillä, myös diabetekseen.

    VastaaPoista
  17. Kurkumalla ja monilla muillakin kasviperäisillä aineilla (mm. sarviapilalla) on edullisia vaikutuksia sokeritasapainoon. Berberiinin vaikutuksista diabetekseen voi katsoa 2 minuutin videohaastatteluni tästä ja aiheesta voi lukea lisää suomeksi laatimani koosteen kirjallisuusviitteineen tästä.

    VastaaPoista
  18. Suokaa anteeksi vainoharhaisuuteni, mutta wikipediaan viittaaminen tässä tapauksessa voi tarkoittaa tri Tolosen viittausta itse kirjoittamaansa artikkeliin, tai klientin kirjoittamaan.

    En millään tavoin kiista lisäravinteiden tehoa ja arvoa terveyden edistäjänä, enkä ole kilpailija tai muuten sidonnainen.

    Välillä alkaa vaikuttamaan myyntipuheilta Matin ansiokkaat jutut, ymmärtänette lievää vähäisemmän närkästykseni. Ehkä mitätön anomalia, eikä vaadi keneltäkään toimenpiteitä, sanoinpahan vaan.

    Keep up the good work, per aspera ja niin edelleen. Mutta näen idun eettiselle ongelmalle. Jos ei eettiselle, kuitenkin uskottavuusongelmalle. Ymmärrän Matti asemasi, vapaus ja vastuu.

    Kansa tahtoo tietää, muttei tiedä mitä! Ei ihme, että bloggaajat turhautuu!

    Mä olen kova moralisoimaan, syntinen mies! Tarkoitus ei ole herättää keskustelua, älkää kommentoiko mikäli pystytte pidättäytymään, vaan muistuttaa double-check, tuplatarkistus periaatteesta lukijoita.

    Itse luotan tri Tolosen näkemykseen, ei siinä mitään. Matti pesee meikäläisen ainakin lääketieteessä 6-0, ainoa missä tiedän olevani parempi, on kirjoitusvirheet kommenteissani! Mutta mulla ei olekaan varsinaisesti asiaa.

    Olisi kiva lukea spekulatiivisempaakin matskua.

    Christer, aateluus velvoittaa! Suomen luetuimmassa terveysblogissa ei puhuta mitä tahansa kukkua! :)

    VastaaPoista
  19. Ai, menaatko Janne K, että katsauksessani olevat yli 30 tieteellistä tutkimusta eri tiedelehdissä berberiinin vaikutuksista sokeritasapainoon olisivat minun tai klienttini laatimia? Vainoharhaisuus lienee aika oikea dg tässä yhteydessä.

    VastaaPoista
  20. Nyt joudun blogi-isäntänä puuttumaan terveysblogini keskusteluun. Pidetään keskustelu asiallisena! Asiallinen keskustelu liittyy mm. berberiinin terveysvaikutuksiin. Matti Tolonen on kirjoittanut berberiinistä diabeteksen hoidossa ja siitä nimenomaan olisi kiva keskustella.

    Mitään erityisvapauksia ei ole tiedossa kenellekään kommentoijalle tässä terveysblogissani. Ei Janne K:lle eikä Matti Toloselle, eikä kenelle muullekaan.

    Minun on vaikea uskoa, että berberiini olisi myrkyllistä oikein annosteltuna. Ehkä Janne K:n mainitsemaan epäkohtaan saadaan selvyys aikanaan, mikäli se on kovin tärkeää.

    En osaa arvioida onko wikipedian eri versioissa epäselvyyksiä. Jokainen meistä saa tarvittaessa korjata wikipedian tekstejä mikäli taitoa tähän on riittävästi. Minun mielipiteeni on, että Wikipedia on syytä pitää markkinoinnista vapaana tiedonlähteenä.

    En tiedä kuka tähän suomenkieliseen wikipediaan on tehnyt perusjutun berberiinistä? Mahdollisesti sen perusjutun on kirjoittanut Matti Tolonen itse. Pidän jopa todennäköisenä, että sen on Tolonen kirjoittanut. Olisiko se tavattoman raskauttava asia? Ei minun mielestäni mitenkään huono asia, niin kauan kun ei wikipediassa syyllistytä suoraan tuotemainontaan. En löydä wikipedian berberiinijutuista kaupallisia ongelmia, päinvastoin berberiinistä on erittäin paljon tarkkaa tietoa tarjolla.

    Matti Tolonen herkästi mainitsee "omia" tuotteitaan ja sivustojaan ravintolisäkirjoituksissaan. Se voi olla jossain määrin häiritsevää, mutta koetetaan tällaisen arvostelun sijaan nauttia Suomen oloissa poikkeuksellisen laajoista tiedoista, joita dosentti Matti Tolonen vapaaehtoisesti meille toimittaa jopa tämän Suomen suosituimman terveysblogin välityksellä.

    VastaaPoista
  21. Kuten sanoin, vai sanoinko, pääasia on että keskustelua piisaa? Asiantuntemuksella.

    Matti Tolosen kirjoitukset ja kirjoituksissaan linkkaamat tutkimukset ovat minun puolestani todennäköisesti parasta tarjolla olevaa laatua. Maallikkona esitän käsitykseni.

    Lukekaa rivien välissä ilmenevät kirjainjonot, lauseet!

    Väärä kysymys? Pakko se oli jonkun taas esittää. Älähtelevät rakkikoirat...LOL! Jatketaanko taas...

    VastaaPoista
  22. Tämä käy tuplatsekkauksesta? Älkää hermostuko. Näin tämän tulevan... So much to do. :-)

    VastaaPoista
  23. Uusi japanilainen rottakoe osoittaa, että berberiini aktivoi aineenvaihdunnan "pääkatkaisijaa" AMPK:ta. Se on keskeinen järjestelmä, joka tunnustelee sokeri- ja rasva-ainenvaihduntaa ja pyrkii korjaamaan siinä ilmeneviä häiriöitä. Myös metformiini aktivoi AMPK:ta.

    Havainto on tärkeä diabeetikkojen kannalta, sillä diabetes heikentää AMPK:n aktiivisuutta. Silloin verensokeri pyrkii nousemaan eikä glukoosi pääse normaalisti siirtymään verestä lihaksiin ja aivoihin. AMPK:n aktivointi berberiinillä paransi myös sokerinsiirtäjän (GLUT 4) tehoa. Raportin arvoa lisää se, että sen julkaisee aineenvaihduntasairauksiin erikoistunut tiedelehti Metabolism.

    Muiden tutkimusten mukaan berberiini sopii hyvin käytettäväksi diabeteslääkkeiden kera. Itse asiassa berberiinin nauttiminen ravintolisänä tehostaa lääkkeiden vaikutusta, mikä voi vähentää lääkityksen tarvetta ja sen sivuvaikutuksia.

    VastaaPoista
  24. Kaiken maailman ravintolisien sijaan olisi hurjan paljon kiinnostavampaa kuulla ihan oikeasta ruoasta - siis sellaisesta ruoasta, joka ehkäisee diabetesta. Ei kai ihmisen evoluutio ollut sellainen, että vain ne, jotka jotain pilleriä söivät, säilyivät hengissä? Ei tietenkään.

    - ihmettelee

    VastaaPoista
  25. Eikös tällä blogilla ole monta esimerkkiä ruuista,jotka ehkäisevät diabetesta.Esim, SAMI JA KUUSELAN
    VELJEKSET.Mutta mikäli ravintolisistä
    saa lisäapua niin hyvä niistäkin on täällä keskustella.

    VastaaPoista
  26. Nyt Sinulla on keskittymis- ja/tai luetunymmärtämisogelmia. Tai haluat vain muuten äkäillä.

    Tämän blogin - niin bgoggaajan kuin kommentoijien - punaisena lankana on juuri terveellisestä ravinnosta keskusteleminen. Ruokailutavoista, jotka kirjoittajien käsityksen mukaan edistävät terveenä pysymistä. Siis kansantautien, kuten diabeteksen, välttämistä kohdallaan.

    Huomasit kait, että tämän nettiyhteisön 'main stream', se yleislinja, kulkee vähän eri raiteella kuin virallisterveellinen suositus. Siitä kai juuri kumpuaakin itsekunkin tarve kirjoittaa ja keskustella.

    Ja varsinkin, jos noudattaa virallisia suosituksia, ravintolisät ovat tarpeen; niin vähän saa suuhunsa laittaa hiilareitten kanssa mitään muuta kunnon ravitsevaa ruokaa, jos haluaa pitää painonsa kurissa. Vaikka harjoittaisi liikuntaakin. Siitä asiantilasta on kokemusta pitkältä ajalta ennen tähän hyödylliseen blogiin 'rantautumista'.

    On todennettu moonissa tutkimuksissa, että tänä päivänä ravinto on köyhtynyt mm. tehotuotannon takia. Ja epäterveellisen ruokavalio johtaa imeytymisongelmiin, etc., joten itsekunkin olisi hyvä saada tietää ravintolisistä ja niihin liittyvästä tutkimuksesta. Joita tässä blogissa myös esitellään.

    Andante

    VastaaPoista
  27. Kiitos Andante kun rauhallista keskivertotempoa noudattaen selvitit mistä tässä terveysblogissani on kyse. En haasta riitaa, en kuulu mihinkään kuppikuntaan, olen avoin terveystietoiselle keskustelulle.

    Näyttö berberiinin terveyshyödyistä on minun mielestäni ihan selkeää.

    VastaaPoista
  28. I rest my case.... epäilemättä on epävarmuutta maailmassa. Jos me toimittaisimme kaikille hyvää?? Ei ole mahdoton maali, goal, vad är det på svenska? Piru vie:)

    VastaaPoista
  29. Tässä berberiinikeskustelussa on tietenkin puhetta juuri ravintolisästä nimeltään berberiini. Siitä oli tuskin kukaan kuullutkaan Suomessa ennen viime elokuuta (2009), jolloin berberiini tuli meillä kauppoihin.

    Berberiinin vaikutusta erityisesti diabeteksessa tutkitaan erittäin vilkkaasti eri puolilla maailmaa, ja tulokset osoittavat, että tästä ravintolisästä on hyötyä diabeteksen lisähoitona. Valitettavasti vain valtamedia ei näistä tutkimuksista kerro mitään.

    Berberiinillä on monia hyödyllisiä biokemiallaisa vaikutustapoja, joilla se tasapainottaa verensokeria. Uusi tutkimusraportti kertoo, että berberiini ehkäisee ja vaimentaa solun endoplasmakalvoston (endoplasmisen retikulumin, ER) liiallista stressiä ja parantaa insuliinisignaalin kulkua soluissa. Diabetes kuuluu ER-stressisairauksiin.

    Krooninen ER-stressi on haitallista, ja se johtaa beetasolujen turpoamiseen ja sen toimintojen häiriintymiseen ja solujen kuolemaan. Turvonneen solun sisään syntyy rakkuloita eli vakuoleja. Haiman beetasolu yrittää "henkensä kaupalla" tuottaa lisää insuliinia. Tässä työssä tutkijat selvittivät, voisiko ER:n liiallista stressiä vaimentaa berberiinillä. Tutkimuksesta voi lukea lisää suomeksi ja englanniksi tästä.

    VastaaPoista
  30. Pekka Niemelä kritisoi DEHKOa Mediuutisten sivustolla. Diabeteksen hoito on tehostunut, mitä osoittaa se, että varpaiden amputointi on puolittunut. Kyllä ollaan vielä tosi kaukana ihanteellisista hoitotavoitteista. Lancetissa julkaistu tutkimus osoittaa, että HbA1c:n tiukka kontrolli lisää sydän- ja kokonaiskuolleisuutta. Samoin diabeteslääkkeet lisäävät sydän- ja kokonaiskuolleisuutta. Yksittäistapauksessa vain on mahdotonta erottaa, mikä sydänkohtaus johtuu taudista, mikä lääkkeestä.

    Suomessa on jo puoli miljoonaa diabeetikkoa, jotka voivat hyötyä berberiinin ottamisesta mukaan hoitoon. Se lisää lääkityksen hyviä vaikutuksia, jolloin lääkettä tarvitaan vähemmän ja sen sivuvaikutusten riski vähenee. Berberiinin ja muiden ravintolisien käyttö ei mitenkään sulje pois liikuntaa tai esim. VHH-ruokavaliota ja muita ravintolisiä.

    VastaaPoista
  31. Berberiini suojaa munuaisia kohonneelta verensokerilta.

    Uusi hiiritutkimus vahvistaa aikaisempia havaintoja, joiden mukaan berberiini voi ehkäistä ja lievittää diabeettista munuaisvauriota. Berberiini suojaa eritoten munuaisten hiussuonikeräsen hiussuonien tyvikalvon alla olevia mesengiaalisoluja.

    Uuden tutkimuksen tarkoitus oli selvittää berberiinin vaikutusta diabeettisten hiirten munuaiskudoksen NF-kappaB:n aktivaatioon, intrasellulaariseen adheesiomolekyyli 1:een, TGF-beta 1:een (transforming growth factor-beta 1). Vaikutuksia siis tutkittiin molekyylitasolla.

    Tulosten mukaan berberiini vähensi kaikkia tutkittuja patologisia muuttujia. Berberiinin suotuisat vaikutukset saattavat välittyä NF-kappaB:n eston kautta, tulkitsevat tutkijat.

    Raportti vahvistaa käsitystä, että berberiini on diabeetikolle hyödyllinen ravintolisä.

    VastaaPoista
  32. Diabeteksen, metabolisen oireyhtymän, lihavuuden ja muiden aineenvaihduntasairauksien luonteen ja ehkäisyn mahdollisuuksien ymmärtämiselle on hyödyksi, jos tuntee hiljaisen kroonisen tulehduksen merkitystä ja sen biokemiaa. Tässä on aivan erinomaisen hyvä uusi katsaus nimeltään Resolution of adipose tissue inflammation, joka selvittää asiaa perinpohjin. Toivoisin, että etenkin lääkärit, biologit, kemistit ja muut korkeasti koulutetut henkilöt lukisivat sen. Artikkelissa ei puhuta mitään berberiinistä, mutta sinä käsitellään monia asioita, joihin VHH-dieetti, omega-3-rasvahapot ja berberiini vaikuttavat edullisesti.

    VastaaPoista
  33. Berberiini ehkäisee neuroinflammaatiota

    Tuossa edellä oli juuri puhetta siitä, kuinka hiljainen krooninen inflammaatio eli tulehdus on syytekijänä lähes kaikissa kroonisissa sairauksissa, myös diabeteksessa.

    Uusi tutkimus kertoo, että berberiini
    ehkäisee keskushermoston (aivojen) neuroinflammaatiota. Tutkimuksen teki Taiwanin lääketieteellinen yliopisto, ja raportin julkaisi Journal of Cellular Biochemistry.

    Neuroinflammatorisilla sairauksilla tarkoitetaan tiloja, joissa aivojen immuunijärjestelmän toiminta häiriintyy. Tällaisia sairauksia ovat mm. Alzheimerin tauti, Parkinsonin tauti, MS-tauti ja aivoinfarkti. Myös mikrobit voivat aiheuttaa aivojen tulehduksia (esim. aivokalvon tulehdus). Diabetes on niinikään yleinen sairaus, jossa vallitsee neuroinflammaatio; se voi heikentää diabeetikon muistia ja lisätä dementian riskiä. Berberiinistä näyttää olevan apua tässäkin asiassa.

    Berberiinin terveysvaikutukset perustuvat paljolti AMPK:n aktivoimiseen. AMPK on keskeinen entsyymijärjestelmä, joka tunnustelee, valvoo ja säätää aineenvaihduntaa ja energiantuotantoa soluissa. AMPK:n aktiivisuus vähenee useissa kroonisissa sairauksissa, kuten lihavuudessa, diabeteksessa, sydän- ja verisuonitaudeissa ja neuropsykiatrisissa tiloissa.

    Tämän työn tarkoitus oli selvittää berberiinin vaikutustapaa mikroglian soluissa. Mikroglia tarkoittaa tiettyjä aivojen ja selkäytimen gliasolujen (tukisolujen) tyyppiä, joka toimii keskushermoston aktiivisen immuunipuolustuksen etulinjassa. Aivojen kaikista gliasoluista noin viidesoa on mikrogliaa.

    Tulokset osoittivat, että berberiini aktivoi AMPK:ta ja vaimentaa siten BV-2-mikrogliasolujen tulehdusta. Lisäksi kävi ilmi, että berberiini vaimentaa muitakin tulehdusta aiheuttavia tekijöitä, kuten LPS:n ja interferoni (IFN)-gamman:n aiheuttamaa typpioksidisyntetaasia (iNOS) ja syklo-oksigenaasi-2:ta (COX-2). Berberiini esti myös liiallista typpioksidin tuotantoa sekä tulehdussytokiinien ilmentymistä (TNF-alfa , IL-1beta ja IL-6) ja lisäksi vielä useita muitakin hermostun tulehdukseen liittyviä biokemiallisia reaktioita.

    "Tuloksemme osoittavat, että berberiini aktivoi merkitsevästi AMPK:n signaalireittejä, jotka osallistuvat neuroinflammaation ehkäisyyn", kirjoittavat tutkijat.

    AMPK:n aktivointi on erityisen tärkeää juuri diabeteksessa, koska siinä aktivaatio alenee. AMPK:ta on selitetty edellisissä komenteissa ja linkeissä.

    VastaaPoista
  34. Diabetes on vakava sairaus koskettaa monia ihmisiä ja jotkut uskovat, että pilleri voi olla tilanteita cardicas toiset sanovat, että kasvisruoka voi parantaa sairauksia

    VastaaPoista
  35. F-secure varoittaa klikkaamasta ylä olevan Genric Viagran linkkiin, sivu voi olla haitallinen.

    Berberiinin vaikutusta sokeriaineenvaihduntaan tutkitaan erittäin vilkkaasti. Uusia tutkimuksia ilmestyy kuin liukuhihnalta. Kiinalainen tutkimus kertoo, että berberiini korjaa insuliiniresistenssiä ja parantaa sokerinottoa insuliiniresistentteihin munasarjoihin. Tämän gynekologien julkaiseman raportin mukaan berberiinistä voi olla hyötyä myös polykystisten (monirakkulaisten) munasarjojen hoidossa.

    VastaaPoista
  36. Nk. sanottu, olisi kiva kuulla oikeasta ruoasta ja mausteista saatavista terveyshyödyistä, lisäravinteiden sijaan - pst. Christer!:-)

    "Kurkumalla ja monilla muillakin kasviperäisillä aineilla (mm. sarviapilalla) on edullisia vaikutuksia sokeritasapainoon. "

    Katsoin curryn tuoteselostetta, siinä näyttäisi olevan ainakin mm. kurkumaa, sarviapilaa, mustapippuria. Kilon pussi maksoi 4,90€. Kuinka paljon esim diabeteksen ehkäisyyn vaikuttavia aineita siinä on verrattuna berberiiniin? Paljonko bereberiini maksaa? 5000 kertaisesti? 20 000 kertaisesti?

    VastaaPoista
  37. Edelliseen (berberiiniä oletettavasti huomattavasti edullisempaan kurkumaan) liittyen PubMedistä löytyy

    1244 kpl tutkimusta sanoilla "curcumin cancer"

    190 kpl tutkimusta sanoilla "curcumin cardiovascular"

    118 kpl tutkimusta sanoilla "curcumin diabetes"

    esimerkiksi
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19804785
    "Our studies suggest that curcumin plays a vital role in regulating the activity of cholinergic and insulin receptors and mechanism of glucose transportation through Glut3, which results in normalizing the diabetes-mediated cerebellar disorders. Thus, curcumin has a significant role in a therapeutic application for the prevention or progression of diabetic complications in the cerebellum."

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19268536
    "Curcumin prevents diabetes-associated abnormalities in the kidneys by inhibiting p300 and nuclear factor-kappaB."

    VastaaPoista
  38. Yleisimmin tyypin 2 diabeteksessa käytetty lääke, metformiini, aiheuttaa joka 14. käyttäjälleen B12-vitamiinin puutetta, ilmenee uudesta hollantilaistutkimuksesta. Sen julkaisi British Medical Journal ja sen uutisoi Suomessa lääkäriseura Duodecim. Uutisen voi lukea esim. Iltalehdestä

    Tämänkin havainto puoltaa berberiinin käyttöä diabeteksen hoidossa, sillä tutkimusten mukaan se tehostaa metformiinin vaikutusta, jolloin lääkettä tarvitaan pienempiä päiväannoksia saman tehon aikaan saamiseksi. Metformiinin käyttäjiltä on syytä mitata verestä B12-vitamiinin pitoisuus ja tarvittaessa hoitaa puute kuntoon ravintolisällä (tai i.m. injektiolla).

    Suomen Diabetesliittokin on osoittanut suurta kiinnostusta berberiiniä kohtaan. Olen saanut e-postia liiton ylilääkäriltä, joka on halunnut lisätietoja Bio-Vitan markkinoiman berberiinivalmisteen valmistuksesta ja laadun valvonnasta. Tuote tehdään EU:ssa lääketehtaan omaavassa GMP-standardin mukaisessa yhtiössä.

    Liiton lehti Diabetes kirjoittaa toukokuun numerossaan (5/2010), että berberiinin vaikutuksista on viime aikoina julkaistu mielenkiintoisia hoitotutkimuksia. "Berberiiniä kannattaa joka tapauksessa tutkia lisää ja varmasti tutkitaankin", kirjoittaa professori Antti Aro Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

    Tiedelehtien lausuntoja:
    ”Berberiini on tehokas ja turvallinen aine hoidettaessa tyypin 2 diabetesta, johon liittyy veren rasvahäiriö (dyslipidemia)”, kirjoittaa Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (2008). "Berberiinin vaikutus on yhtä hyvä kuin metformiinin", toteaa Metabolism-lehti (2008). "Berberiini on tyypin 2 diabetekseen ihanteellinen aine, joka vaikuttaa eri tavalla kuin metformiini ja rosiglitatsoni", kirjoitti sama lehti vuonna 2009.

    Uusien tutkimusten mukaan berberiini suojaa diabeetikon sydäntä ja munuaisia kohonneen sokeripitoisuuden aiheuttamilta vaurioilta.

    VastaaPoista
  39. "”Berberiini on tehokas ja turvallinen aine hoidettaessa tyypin 2 diabetesta, johon liittyy veren rasvahäiriö (dyslipidemia)”"

    Jos berberiini on sekä turvallinen että tehokas, miksi se ei ole lääke? Luulin, että luontaistuotteiden ja ravintolisien määritelmä pitää sisällään, että niiden tehokkuutta tai turvallisuutta ei ole osoitettu?

    VastaaPoista
  40. S:n olisi syytä perehtyä aiheeseen jota hän noin innokkaasti ja jatkuvasti asiantuntemattomasti kommentoi. Anssi Manninen on jo toisaalla tässä blogissa kertonut, että sama aine (esim. glukosamiini tai berberiini) voi olla sekä lääke että ravintolisä. Kyseessä on hallinnollinen luokittelu, jolla ei ole mitään tekemistä yhdisteen tehon eikä turvallisuuden kanssa. S:n esittämää määritelmä ei pidä ollenkaan paikkaansa. Ravintolisät ovat nimenomaan turvallisia eikä niillä ole sivuvaikutuksia (kuten lääkkeillä) koska ravintolisät ovat elintarvikkeita, jotka ovat (määritelmän mukaan) turvallisia. Meillä ei ole eikä saa olla mynnissä terveydelle vaarallisia elintarvikkeita. Meniköhän jakeluun?

    VastaaPoista
  41. Diabeetikot ovat suurin valtimotautien riskiryhmä. Siksi heitä kiinnostanee uusi tutkimus berberiinin vaikutuksista ox-LDL-kolesteroliin.

    Berberiini ehkäisee valtimotauteja vaikuttamalla kolesterolia säätäviin geeneihin, osoittaa Taiwanilla Taipein National Yang-Ming Universityn fysiologian laitoksella tehty uusi tutkimus. Berberiini aktivoi geenejä, jotka estävät hapettuneen ox-LDL-kolesterolin kertymistä syöjäsoluihin eli makrofageihin. Silloin ne eivät muutu vaahtosoluiksi eivätkä tunkeudu valtimoiden seinämään ja ala paksuntaa sitä. Tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan berberiinistä on hyötyä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä ja hoidossa. Diabeetikot ovat erityinen riskiryhmä, jotka hyötyvät berberiinistä.

    Tutkimuksen lähtökohtana oli tieto siitä, syöjävalkosolut, makrofagit, tuhoavat mikrobeja ja syövät kolesterolia, jolloin ne (makrofagit) itse muuttuvat vaahtosoluiksi. Vaahtosolut tunkeutuvat valtimon seinämän endoteelin alle ja alkavat paksuntaa seinämää ns. paakuksi. Berberiini ehkäisee näitä muutoksia,Lue lisää suomeksi

    VastaaPoista
  42. "Ravintolisät ovat nimenomaan turvallisia eikä niillä ole sivuvaikutuksia (kuten lääkkeillä) koska ravintolisät ovat elintarvikkeita, jotka ovat (määritelmän mukaan) turvallisia. "

    Ai sii. Unohdit tehokkuuden. Ovatko ravintolisät myös tehokkaita? Jos ne olisivat, silloin ne olisivat lääkkeitä? Ehkä ne ovat tehokkaita vain puutostiloissa? Ehkä niistä on hyötyä vain sellaisissa tapauksissa, että on osoitettu esimerkiksi laboratoriokokeella puutostila? Jos ei ole puutostilaa, niistä ei liene enemmin hyötyä?

    Ehkä se oli sittenkin luontaistuotteen määritelmä, jota muistelin? Niillehän ei tarvitse osoittaa tehokkuutta tai turvallisuutta?

    Mitä tulee perehtyneisyyteen, tai oikeastaan sen puutteeseen, niin sitähän minä tässä nimenomaan yritän, perehtyä asiaan, joka ei ole niin kovin tuttu ennestään.

    VastaaPoista
  43. Esimerkki nimimerkille S:lle:

    Valmiste A sis. C-vitamiinia 500 mg, käyttötark. C-vitamiinin puutoksen hoito --> luokitus: lääke

    Valmiste B sis. C-viyamiinai 500 mg, käyttötarkoitus esim. kohonneen ravintoainetarpeen tyydyttäminen - > luokitus: ravintolisä

    Anssi M.

    VastaaPoista
  44. Bereberiinillä näyttää olevan lukuisia sivuvaikutuksia ja interaktioita lääkkeiden kannsa.

    http://www.wellness.com/reference/herb/berberine/dosing-and-safety

    Safety

    Allergies

    Avoided in individuals with a known allergy or hypersensitivity to berberine, to plants that contain berberine [Hydrastis canadensis (goldenseal), Coptis chinensis (coptis or goldenthread), Berberis aquifolium (Oregon grape), Berberis vulgaris (barberry), and Berberis aristata (tree turmeric)], or to members of the Berberidaceae family. Allergic reactions have been reported, with symptoms of vomiting, itching, and a feeling of faintness.

    Side Effects and Warnings

    Berberine has been reported to cause nausea, vomiting, hypertension (high blood pressure), respiratory failure and paresthesias (abnormal sensations such as numbness or tingling); however, clinical evidence of such adverse effects is not prominent in the literature. Rare adverse effects including headache, skin irritation, facial flushing, headache, bradycardia (slowed heart rate) have also been reported with the use of berberine. Use cautiously when taking berberine for longer than eight weeks due to theoretical changes in bacterial gut flora.

    Use cautiously in individuals with diabetes, as both human and animal studies indicate that berberine may decrease blood sugar levels. Also use cautiously in individuals with hypotension (low blood pressure), as berberine may have antihypertensive effects.

    Patients with cardiovascular disease should also use caution as berberine has been associated with the development of ventricular arrhythmias in subjects with congestive heart failure.

    Although not well studied in humans, berberine may also theoretically cause delays in small intestinal transit time or increase the risk of bleeding.
    Berberine may cause abortion, eye or kidney irritation, nephritis (inflamed kidneys), dyspnea (difficulty breathing), flu-like symptoms, giddiness, lethargy, or liver toxicity.
    Patients with leukopenia (abnormally low white blood cell count) should use cautiously due to the potential for development of leukopenia symptoms.

    When injected under the skin, berberine may cause hyperpigmentation in the arm. Use berberine cautiously in individuals with high exposure to sunlight or artificial light due to potential for adverse phototoxic reactions.

    Avoid in newborns due to potential for increase in free bilirubin, jaundice, and development of kernicterus (brain damage caused by severe newborn jaundice). Use berberine cautiously in children due to a lack of safety information.

    Pregnancy and Breastfeeding

    Berberine is not recommended in pregnant or breastfeeding women due to a lack of available scientific evidence. Although not well studied in humans, berberine has been suggested to have anti-fertility, abortifacient (abortion inducing), and uterine stimulant activity.

    Berberine may cause kernicterus (brain damage) when used in newborn jaundiced babies, such as bilirubin encephalopathy (degenerative brain disease).

    VastaaPoista
  45. (jatkuu)
    Interactions

    Interactions with Drugs

    Berberine may counter or prevent irregular heartbeat. Caution is advised when taking berberine with other agents that alter heart rate.
    Berberine may decrease the efficacy of tetracycline; in theory, berberine may decrease the efficacy of other agents with antibacterial activity.

    Berberine bisulfate may stimulate platelet formation, and berberine may have an antiheparin action. Thus, berberine may interact with certain drugs that increase the risk of bleeding, and reduce their effectiveness. Some examples include aspirin, anticoagulants ("blood thinners") such as warfarin (Coumadin®) or heparin, anti-platelet drugs such as clopidogrel (Plavix®), and non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDS) such as ibuprofen (Motrin®, Advil®) or naproxen (Naprosyn®, Aleve®). However, berberine may be hepatoprotective (liver protective) when administered before toxic doses of acetaminophen.
    Berberine may lower blood sugar levels. Caution is advised when using medications that may also lower blood sugar. Patients taking drugs for diabetes by mouth or insulin should be monitored closely by a qualified healthcare professional, including a pharmacist. Medication adjustments may be necessary.

    Berberine may decrease total and LDL cholesterol, as well as triglycerides. Caution is advised in patients taking any cholesterol-lowering agents.
    There may be additive hypotensive (blood pressure lowering) effects and bradycardia (slowed heart rate) when combining berberine with agents that lower blood pressure. Caution is advised.

    Berberine may modulate the expression and function of PGP-170 in hepatoma cells. In theory, berberine may interact with antineoplastic agents.
    Berberine and berberine sulfate have anti-inflammatory effects and may interact with COX-2 inhibitors. COX-2 inhibitor drugs include celecoxib (Celebrex®) and rofecoxib (Vioxx®).
    Berberine may elevate the blood concentration of cyclosporin A. Caution is advised.

    Berberine may interfere with the way the body processes certain drugs using the liver's "cytochrome P450" enzyme system. As a result, the levels of these drugs may be increased in the blood, and may cause increased effects or potentially serious adverse reactions. Patients using any medications should check the package insert, and speak with a qualified healthcare professional, including a pharmacist, about possible interactions.

    Although not well studied in humans,
    there may be a potential for synergism between berberine chloride and fluconazole. Berberine and L-phenylephrine may have additive effects when administered concurrently. Furthermore, berberine may reverse the secretory properties of neostigmine (Prostigmin®).
    Berberine and 1,3-bis (2-chloroethyl)-1-nitosurea (BCNU) may have additive effects.

    Berberine may increase sensitization to acetylcholine's hypotensive (blood pressure lowering) effects.
    P-glycoprotein may contribute to the poor intestinal absorption of berberine.

    It is been purported that berberine may have sedative effects. Although human study is lacking, caution is advised.

    Berberine may competitively inhibit the binding of yohimbine to platelets. Patients taking yohimbine should consult with a qualified healthcare professional, including a pharmacist, to check for interactions.

    VastaaPoista
  46. (jatkuu)

    Interactions with Herbs and Dietary Supplements
    Berberine may counter or prevent irregular heartbeat. Caution is advised when taking berberine with other herbs that alter heart rate.
    Berberine may decrease the efficacy of tetracycline; thus, in theory, berberine may decrease the efficacy of herbs with antibacterial activity.
    Berberine bisulfate may stimulate platelet formation, and berberine may have an antiheparin action. Thus, berberine may interact with certain herbs that increase the risk of bleeding and reduce their effectiveness. Multiple cases of bleeding have been reported with the use of Ginkgo biloba, and fewer cases with garlic and saw palmetto. Numerous other agents may theoretically increase the risk of bleeding, although this has not been proven in most cases.
    There may be additive hypotensive (blood pressure lowering) effects and bradycardia (slowed heart rate) when combining berberine with herbs that lower blood pressure. Caution is advised.
    Berberine may lower blood sugar levels. Caution is advised when using herbs or supplements that may also lower blood sugar. Blood glucose levels may require monitoring, and doses may need adjustment.
    Berberine may decrease total and LDL cholesterol, as well as triglycerides. Caution is advised in patients taking herbs or supplements with cholesterol-lowering effects, such as red yeast rice.
    Concomitant use of berberine-containing herbs may increase the risk of berberine toxicity. Berberine-containing herbs include: bloodroot, goldenseal, celandine, Chinese goldthread, goldthread, Oregon grape (Mahonia species), amur cork tree, and Chinese corktree.
    Berberine may interfere with the way the body processes certain herbs or supplements using the liver's "cytochrome P450" enzyme system. As a result, the levels of other herbs or supplements may become too high in the blood. It may also alter the effects that other herbs or supplements possibly have on the P450 system.
    Although not well studied in humans, berberine may have sedative effects.
    Based on clinical study, tyramine-containing foods, such as wine, cheese, and chocolate, may have an interaction with berberine due to berberine's effect on decreasing levels of tyramine.
    Berberine may competitively inhibit the binding of yohimbine to platelets. In addition, due to the antifertililty properties of berberine, use of yohimbe for fertility may not be effective.
    Berberine may decrease the metabolism of vitamin B; therefore, the concomitant use of berberine with vitamin B should be avoided.

    VastaaPoista
  47. Anonyymi ei oikein kakisematta niele berberiinitietoa. Tässä tarvitaan kyllä dosentti Matti Toloselta arvio Anonyymin esille tuomista havainnoista. Minä en tiedä berberiinistä riittävästi.

    VastaaPoista
  48. Tiiviimmässä muodossa:

    Side Effects
    # Berberine may cause uterine contractions and miscarriage in pregnant women, and it has been shown to cause neonatal jaundice, so its use is not recommended for pregnant or breastfeeding women and newborns.
    The safe dose seems to be around 200 to 400 mg as a single dose daily. Taking Berberine for more than four to six weeks in large amounts may cause liver problems.
    The use of Berberine has caused nausea, vomiting, hypertension, breathing problems, chest pain, skin hives and skin rashes.

    Warnings

    # Berberine usage has not been significantly studied in humans, so its safety and levels of toxicity are not well known in the West, where it has only recently been discovered and used for medicinal purposes.
    Berberine may interact with or interfere with certain drugs, and it can lower blood sugar levels, so take care when taking it if you are already taking other blood sugar-lowering medication. Inform your doctor that you are taking berberine before she prescribes any new medications.

    VastaaPoista
  49. Nyt kyllä odotetan minäkin Toloselta kommenttia!

    Tuohan on pelottavaa tekstiä!

    Itsekin rupesin käyttämään berberiiniä (masennuksen takia), ja puolisoni hiukan asetetusta normista ylittyvän sokeriarvon takia.

    Siis: nyt huudan Tolosta "hätiin"!

    Andante

    VastaaPoista
  50. Eikö pakkausselosteessa ole mitään varoituksia?

    VastaaPoista
  51. Tuo anonyymin pitkä teksti berberiinistä kuulosti näin valistuneen maallikon käsitykseen aivan normaalilta tekstiltä aineen vaikutuksesta, jos siis berberiini oikeasti on vaikuttava aine ihmisen metaboliassa. Suurin osa noista huomioista kertoi aivan samaa kuin arvon lääkärit tässä blogissa, esim. nuo huomiot verensokerin laskemisesta. Kemiallisella aineella on hyvät ja huonot ominaisuutensa ja ei varmaan käy kaikille. Omat varovaisuutensa on oltava aineiden käytön kanssa. Vaikka tässä kovasti on tätä berberiiniä sanottu ravintolisäksi, niin joillakin annostuksilla ilmeisesti päästään lääkkeelliseen annostukseen ja ehkä pitäisi annostella asiaan perehtyneen lääkärin kautta (esim. Tolonen). Juurihan tässä Tolonen ja Manninen ovat kertoneet, että sama aine voi olla sekä ravintolisä, että lääke. Sitähän tuo anonyymin teksti voi myös tarkoittaa. Varovaisuutta. Ei omalääkintä ehkä kaikessa ole ihan viisasta. Perehdytystä oikeille lääkäreille näistä asioista ja tuota peräänkuulutettua tutkimusta asioista. Vaikuttaa näin maallikosta ihan pätevältä aineelta tuo berberiini, tosin näyttää olevan annosteltavissa lääkkeenä myös (onko lääke sit lähempänä myrkkyä toiselta puolelta ja ravintolisä lähempänä ravintoa, onko kyse annoksesta ja antotavasta tai sitten kuka antaa ja kenelle). Rauhoittukaa arvon keskustelijat. Näin sivullisesta tuntuu, että välillä kiivastutte liikaa.
    Valistunut maallikko

    VastaaPoista
  52. Ylle amerikkalaisista lähteistä kopioidut varoitukset ovat muista kasviperäisistä alkaloideista kuin Suomessa myytävät berberiinivalmisteet. Amerikkalaisten berberiinivalmisteiden alkaloidikoostumuksessa on eroja kiinalaiseen ja intialaiseen berberiiniin verrattuna. Suomessa myytävät berberiinivalmisteet ovat ravintolisiä, kunhan niitä markkinoiva yritys ei anna tuotteelleen lääkkeellistä käyttötarkoitusta. Ravintolisät ovat elintarvikkeita. Elintarvikkeet ovat turvallisia eivätkä ne aiheuta sivuvaikutuksia. Niinpä Suomessa ei olekaan raportoitu yhtään berberiinin aiheuttamaa sivuvaikutusta.
    Lue lisää berberiinistä.

    Kehotan berberiinivalmisteiden käyttäjiä ottamaan yhteyttä valmistajaan/maahantuojaan mahdollisten askarruttavien kysymysten selvittämiseksi. Nettiin anonyymisti kirjoitteleviin tyyppeihin ei ole luottamista.

    VastaaPoista
  53. " Ylle amerikkalaisista lähteistä kopioidut varoitukset ovat muista kasviperäisistä alkaloideista kuin Suomessa myytävät berberiinivalmisteet. "

    Eikö Suomessa myytävät valmisteet valmisteta Berberis aristata-kasvista?

    Myös Berberis aristata mainitaan lähteessä, eli ei ilmeisesti ole kyse eri asiasta.

    http://www.wellness.com/reference/herb/berberine/general-information

    Background

    Berberine is a bitter-tasting, yellow, plant alkaloid with a long history of medicinal use in Chinese and Ayurvedic medicine. Berberine is present in the roots, rhizomes and stem bark of various plants including Hydrastis canadensis (goldenseal), Coptis chinensis (coptis or goldenthread), Berberis aquifolium (Oregon grape), Berberis vulgaris (barberry), and Berberis aristata (tree turmeric). Berberine has also been used historically as a dye, due to its yellow color.

    Diabetes (type 2) (Grade: C)

    Historically, berberine has been suggested to aid in glycemic regulation. The safety and effectiveness of berberine for this indication remains unclear. More research is needed in this area.


    Lähteet:
    http://www.wellness.com/reference/herb/berberine/references

    Lähteissä puhutaan kai pelkästään "berberine":stä. Onko berberiinin kemiallinen koostumus muka erilainen eri kasveissa? Puhutaanko Tolosen lähteissä spesifisesti Berberis aristatasta? Käsittääkseni ei.

    Acute toxicity of berberine and its correlation with the blood concentration in mice.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20138204

    VastaaPoista
  54. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19546885

    Berberine promotes the development of atherosclerosis and foam cell formation by inducing scavenger receptor A expression in macrophage.

    Li K, Yao W, Zheng X, Liao K.

    Our results suggest that to evaluate the potential of a cholesterol-reducing compound in alleviating atherosclerosis, its effect on the cells involved in atherosclerosis development, such as macrophages, should also be considered. Promotion of foam cell formation could counter-balance the beneficial effect of lowering serum cholesterol.

    VastaaPoista
  55. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18599498

    Berberine [Natural Yellow 18, 5,6-dihydro-9,10-dimethoxybenzo(g)-1,3-benzodioxolo (5,6-a) quinolizinium] is an alkaloid present in plants of the Berberidaceae family and used in traditional Chinese and North American medicine. We have previously demonstrated that berberine causes mitochondrial depolarization and fragmentation, with simultaneous increase in oxidative stress. We also demonstrated that berberine causes an inhibition of mitochondrial respiration and a decrease on calcium loading capacity through induction of the mitochondrial permeability transition (MPT).

    VastaaPoista
  56. En oikein ymmärrä mikä pointti on kopioida tänne tutkimuslinkkejä joilla ei ole välttämättä minkäänlaista in vivo merkitystä? Voisi olla järkevämpää hiukan itse ensin selvitellä ja pohtia järkeviä kysymyksiä niin ehkä silloin joku viitsii käyttää aikaansa vastaamiseen.

    Minusta Christer voisi hiukan editoida tätä ketjua.

    VastaaPoista
  57. Pointti on esimerkiksi tämä. Tolonen kirjoitti: "Berberiini aktivoi geenejä, jotka estävät hapettuneen ox-LDL-kolesterolin kertymistä syöjäsoluihin eli makrofageihin. Silloin ne eivät muutu vaahtosoluiksi eivätkä tunkeudu valtimoiden seinämään ja ala paksuntaa sitä. "

    Eli hän väittää, että berberiini ehkäisee vaahtosolujen syntyä. Tutkimuksessa kuitenkin ilmenee aivan päinvastainen vaikutus, Berberiini aiheuttaa vaahtosolujen syntymistä (Berberine promotes the development of atherosclerosis and foam cell formation by inducing scavenger receptor A expression in macrophage.).

    VastaaPoista
  58. Toinen pointti. Tolonen sanoo: (diabeteksen)"Riskiä voidaan vähentää berberiinillä, vihjaa uusi kanadalainen solututkimus. Havainto on tärkeä, sillä vapaiden radikaalien aiheuttama hapetusstressi on merkittävä myötävaikuttava tekijä valtimonkovettumataudissa. Hapetusstressi johtaa valtimon sisäseinämän tulehtumiseen ja ateromapaakun muodostukseen."

    Tutkimuksessa todetaan päinvastoin, että berberiini aiheuttaa hapetusstressiä (berberine causes mitochondrial depolarization and fragmentation, with simultaneous increase in oxidative stress).

    VastaaPoista
  59. Hämmentäviä vastakkainasetteluja Tolosen ja Anonyymin viestinnässä.

    Jos ei tule nyt Toloselta kunnon selitystä, niin enpä taida uskaltaa enää ostaa seuraavaa berberiiniboksia.

    Ja miten on sitten muiden tuotteiden vaikutusten kanssa... Onko nekin yhtä ristiriitaisia perusteiltaan...

    Ihmettelee Andante

    VastaaPoista
  60. Veteraaniurheilija on pyytänyt minua vastaamaan täällä esitettyihin väitteisiin. Totean, että asiayhteydestään irrotettu lauseen puolikas voi aiheuttaa hämmennystä ja sekaannusta asiaa tuntemattomien ihmisten keskuudessa. Näin tässäkin tapauksessa. Minä puhuin kanadalaisesta tutkimuksesta, mutta anonyyymi kopioi puoli virkettä portuglilaisesta työstä kertomatta, että siinä kyseessä oli berberiinin vaikutus melanomasoluissa, joiden tappamisessa mitokondroiden hapetusstressin lisäys (vapaiden radikaalien tuotantoineen) onkin edullinen vaikutus. Tämä selittää osaltaan sitä, miksi berberiinistä on hyötyä syövän torjunnassa.

    Previously, we demonstrated that berberine is selectively accumulated by mitochondria on K1735-M2 melanoma cells, arresting cell proliferation, causing mitochondrial fragmentation and depolarization, oxidative stress and a decrease in ATP levels (Pereira et al., 2007).
    http://toxsci.oxfordjournals.org/cgi/content/full/105/2/408
    Koska ns. keskustelu tässä menee tällaiseksi asioiden tahalliseksi vääristelyksi, lopetan omalta osaltani tämän aiheen käsittelyn tähän.

    S. ja muut jotka haluavat perehtyä EU:n ravintolisiä koskeviin määritelmiin, määräyksiin ja terveysväiteanomuksiin voivat tehdä sen tässä http://dy.fi/u3n

    VastaaPoista
  61. No niinpä olikin.

    Toisaalta jos berberiini vaikuttaa inhiboivasti syöpäsolujen mitokondrioihin, eikö se myös vaikuta terveiden solujen mitokondrioita? Miksi tai miksi ei?


    Entä berberiinin vaikutukset vaahtosoluihin?


    "Amerikkalaisten berberiinivalmisteiden alkaloidikoostumuksessa on eroja kiinalaiseen ja intialaiseen berberiiniin verrattuna. "

    Eikö Suomessa myytävä berberiini ole kemialliselta koostumukseltaan tuo mainittu Berberine [Natural Yellow 18, 5,6-dihydro-9,10-dimethoxybenzo(g)-1,3-benzodioxolo (5,6-a) quinolizinium]?

    VastaaPoista
  62. Onko tuo mitokondrio-inhibitio se mekanismi, jolla solumyrkyt yleensä toimivat?

    Ja onko berberiinin lihavuutta mahdollisesti ehkäisevät vaikutukset saman mekanismin ansiosta, eli tappaako/heikentääkö berberiini nimenomaan rasvasoluja? (The action mechanism is related to inhibition of mitochondrial function http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18537696?log$=activity)

    VastaaPoista
  63. Nyt vasta huomasin tuon: "Koska ns. keskustelu tässä menee tällaiseksi asioiden tahalliseksi vääristelyksi, lopetan omalta osaltani tämän aiheen käsittelyn tähän. "

    Kyse ei todellakaan ollut tahallisuudesta omalta puoleltani. En vain huomannut, että sillä voisi olla merkitystä, että kyseessä oli syöpätutkimus. En nimittäin maallikkona ymmärrä, miksi berberiini heikentäisi vain syöpäsolujen mitokondrioita, mutta jättäisi terveiden solujen mitokondriot rauhaan.

    En myöskään ymmärrä tuota vaahtosolujuttua, eli toisen tekstin mukaan berberiini ehkäisee vaahtosolujen muodostumista, ja toisen tekstin/tutkimuksen mukaan nimenomaan aiheuttaa vaahtosoluja ja ateroskleroosia.

    Berberiinillä voi käsittääkseni olla jännittäviä lääketieteellisiä vaikutuksia, mutta sen turvallisuus arveluttaa. Esimerkiksi tuossa viimeksi mainitussa linkissä vuodelta 2008 sanotaan

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18537696?log$=activity

    Traditional chinese medicine in treatment of metabolic syndrome.

    "Although evidence from animals and humans supports the therapeutic activities of ginseng, berberine and bitter melon, multi-center large-scale clinical trials have not been conducted to evaluate the efficacy and safety of these herbal medicines."

    VastaaPoista
  64. Anonyymi:
    "Berberiinillä voi käsittääkseni olla jännittäviä lääketieteellisiä vaikutuksia, mutta sen turvallisuus arveluttaa."

    Ihan terve reaktio ja ehkä haittojen minimoimiseksi kannattaa berberiiniinkin suhtautua kuten mihin tahansa lääkkeeseen vaikka sitä ei sellaisena myydäkään. Lääkkeitä käytetään tavallisesti kuurinomaisesti ja pitkällä aikavälillä joko niiden vaikutus alenee ja/tai ilmenee haittoja. En tosin tiedä päteekö näistä mikään berberiiniin, mutta jos mietityttää niin ei ainakaan kannata ajatella että lopun ikääni kun näitä popsin niin esim. T2DM hoituu sillä. Metaboliseen oireyhtymään/T2DM:ään ei oikein voi löytyä yhtä pilleriä mutta lisäravinteet, ruokavalio ja elintavat muodostavat mahdolllisen keinovalikoiman jolla voidaan palata terveen kirjoihin.

    Tolosen voi korjata seuraavaa jos on tietoa/kiinnostaa. In vitro tutkimuksiin ei ole luottamista berberiinin kohdalla sillä sen pääsy verenkiertoon on tarkasti säädelty ja sen vaikutukset rajoittuvat ihmisellä suolisto/maksa-akselille.

    Berberiinin liukoisuus veteen on heikko joten on mahdollista että se imeytyy suolistosta rasvojen käyttämää reittiä maksaan. En tosin ole löytänyt vahvistusta/kumoamista tälle. Joka tapauksessa berberiinin imeytyvyys on heikko mikä on hyvä tieto henkilölle joka on huolestunut in vitro tuloksista.

    Jos kirjoittamani pitää paikkansa niin siitä tietysti herää kysymys mikä pointti on aineella mikä ei edes imeydy? Tässä täytyy muistaa että berberiini on ollut käytössä pitkään ja sillä on sairauksia parantava vaikutus sitä ei ole kiistäminen, joten tehokas se on mutta mekanismi ei taida olla kovin hyvin ymmäretty. On kuitenkin edelleen muistettava että tyypin 2 diabeteksen luonteesta johtuen yksittäistä ihmelääkettä ei ole eikä välttämättä tule. Liikettä kehitysrintamalla tietty on koska kroonisesti sairas on hyvä lypsylehmä kaikille joilla on jotain tervehdyttävä myytävää.

    Tyypin 2 diabeetikon pitää saada verensokeriarvot kuriin ja jos berberiini auttaa siinä niin hyvä.

    VastaaPoista
  65. Berberiini todellakin voi toimia solumyrkkynä, niin yllättävää kuin se onkin:

    Berberine induces apoptosis through a mitochondria/caspases pathway in human hepatoma cells

    http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=17467750

    Muistan lukeneeni, että antibakteeriset ja antifungaaliset vaikutuksetkin perustuisivat apoptoosiin.

    Edelleen, miksi se ei sitten olisi myrkyllinen muillekin soluille? Useimmat alkaloidit ovat myrkyllisiä, vaikka niitä käytetään esimerkiksi kivunlievitykseen:
    http://fi.wikipedia.org/wiki/Alkaloidi

    VastaaPoista
  66. Andante, sinun kannattaisi lukea tämä:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19998323
    (review-artikkeli vuodelta 2010, jonka mukaan kliinisiä tutkimuksia tarvitaan lisää, ennen kuin turvallisuudesta voidaan antaa takeita.)


    westie, arvasit ehkä oikein heikon imeytymisen:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19589224

    VastaaPoista
  67. Berberiini aiheuttaa mitokondrioiden depolarisaatiota ja fragmentoitumista, ja aiheuttaa oksidatiivista stressiä.

    Mechanisms of Berberine Induced Mitochondrial Dysfunction

    We have previously demonstrated that berberine causes mitochondrial depolarization and fragmentation, with simultaneous increase in oxidative stress.

    Mitochondrial effects of berberine can be relevant not only for its proposed antitumor activity but also for the assessment of its organ toxicity, depending on factors such as tissue accumulation or delivery.

    VastaaPoista
  68. Berberiini aiheuttaa depolarisaatoita ja fragmentoitumista mitokondrioissa, ja se aiheuttaa myös oksidatiivistä stressiä.

    http://toxsci.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/kfn131
    Mechanisms of Berberine Induced Mitochondrial Dysfunction

    We have previously demonstrated that berberine causes mitochondrial depolarization and fragmentation, with simultaneous increase in oxidative stress.

    Mitochondrial effects of berberine can be relevant not only for its proposed antitumor activity but also for the assessment of its organ toxicity, depending on factors such as tissue accumulation or delivery.

    VastaaPoista
  69. Mikko Törmänen (joka on kommentoinut aikaisemmin tätä juttua) pyytää minulta sähköpostitse vastinetta edellä esitettyyn kysymykseen hapetusstressistä. Toxicological Sciences-lehden abstrakti ei anna riittävästi tietoa siitä, kuinka ja millä tutkimus on tehty (in vitro vaiko in vivo) eikä siitä mitä annoksia on käytetty. Johtoäätös liittyykin siihen, että berberiinillä on syöpää estävää vaikutusta.

    Muiden tutkimusten mukaan berberiini on tehokas antioksidantti, joka estää hapetusstressiä. Tässä yksi sellainen
    raportti

    Veren sokerin kohoaminen aiheuttaa aina vaurioita mitokondrioissa ja lisää vapaiden radikaalien tuotantoa niissä. Berberiini alentaa kohonnutta verensokeria, jolloin tietenkin vapaiden radikaalien tuotanto vähenee. On siis todennäköistä, että siten berberiinistä on hyötyä mitokondrioiden toiminnalle. Mitokondroita voidaan toki aktivoida tuottamaan energiaa monella tapaa, mm. aerobisella liikunnalla, karnosiinilla, ubikinonilla ja E-EPAlla. Tässä linkissä on uusinta tietoa karnosiinin vaikutuksia mitokondrioissa. Tieto on relevanttia mm. diabeteksen ehkäisyn ja hoidon kannalta.

    VastaaPoista
  70. Pieni annos (1 mg/kg) lisäsi tuumorin massa, isompi annos (5 tai 10 mg/kg) pienensi tuumorin massaa (hiirillä):
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16601810?dopt=Abstract
    http://publib.upol.cz/~obd/fulltext/Biomed/2005/2/461.pdf

    Jos diabeetikko tietämättään sairastaa syöpää, pitäisikö em. tekstistä vetää johtopäätös, että ainakaan ei kannata syödä berberiiniä?

    VastaaPoista
  71. "Toxicological Sciences-lehden abstrakti ei anna riittävästi tietoa siitä, kuinka ja millä tutkimus on tehty (in vitro vaiko in vivo) eikä siitä mitä annoksia on käytetty. "

    Ilmeisesti kyseessä oli sekä in situ että in vitro tutkimus:

    http://jpet.aspetjournals.org/content/323/2/636.full.pdf

    "Muiden tutkimusten mukaan berberiini on tehokas antioksidantti, joka estää hapetusstressiä. Tässä yksi sellainen
    raportti"

    Tuossa oli kyseessä in vitro-tutkimus, rottien soluilla, jossa ei otettu kantaa terapeuttisiin implikaatioihin, vaan ehdotettiin lisätutkimuksia.

    VastaaPoista
  72. "Ilmeisesti kyseessä oli sekä in situ että in vitro tutkimus:

    http://jpet.aspetjournals.org/content/323/2/636.full.pdf"

    Berberine Causes Mitochondrial Damage on
    K1735-M2 Melanoma Cells.


    Edelleenkin, jos berberiini vahingoittaa melanoomasolujen mitokondrioita, eikö se vahingoita muiden solujen mitokondrioita?

    VastaaPoista
  73. Berberiini ehkäisee ja korjaa alkoholista riippumatonta rasvamaksaa, osoittaa uusi kiinalainen rottakoe. Se mukaan berberiini vaikuttaa suotuisasti geeneihin, jotka säätävät muun muassa kolesterolin ja muiden yhdisteiden aineenvaihduntaa. Tutkimuksen julkaisi Journal of Lipid Research 2010.

    Myös E-EPA ehkäisee ja hoitaa alkoholista riippumatonta rasvamaksaa. Lue tutkimus

    Tämän tyypin rasvamaksa on hyvin yleinen nykyisin. Sitä aiheuttavat lihominen ja tyypin 2 diabetes, kirjoittaa toimittaja Tellervo Aho Diabetes-lehdessä 2007

    Uusi tutkimus puoltaa tältäkin osin berberiinin käyttöä tyypin 2 diabeteksen lisähoitona. Berberiini on ollut Suomessa käytössä kohta vuoden, eikä mitään merkittäviä haittavaikutuksia (joitakin ohimeneviä ilma- ja vatsavaivoja lukuunottamatta) ole raportoitu. Tuote näyttää sopivan useimmille ihmisille. Etenkin tyypin 2 diabeetikot ovat kiitelleet sen alentavan hyvin kohonneita veren sokerilukemia.

    VastaaPoista
  74. Berberiiniä tutkitaan vilkaasti. Kolme uutta tutkimusta, kaksi kiinasta ja yksi Kanadasta vahvistaa käsitystä, jonka mukaan berberiini on hyödyllistä sydän- ja valtimotaudeissa. Kiinalaisten tutkimusten mukaan berberiini ehkäisee rytmihäiriöitä vaikuttamalla edullisesti kalium- ja kalsiumkanavien toimintaan sydänsoluissa. Kanadalaisen raportin mukaan berberiini lisää vaikuttaa entsyymiin nimeltään PCSK9, joka säätää LDL-kolesterolireseptorin (LDLR) toimintaa ja siten kolesterolin tasapainoa (homeostaasia). Tulosten mukaan berberiini ehkäisi LDL-reseptorien hajoamista. Havainto tukee aikaisempia raportteja, joiden mukaan berberiini lisää LDL-reseptorien määrää, mikä puolestaan auttaa elimistöä vähentämään liiallista LDL-kolesterolia verestä. Berberiini alentaa LDL-kolesterolia yhtä hyvin kuin statiinit, vaikkakin toisella mekanismilla. Näin ollen berberiini ei aiheuta statiineille ominaisia sivuvaikutuksia.

    Nämä havainnot on tärkeitä etenkin diabeetikoille, koska he ovat suurin sydän- ja valtimotautien riskiryhmä.
    Lue lisää suomeksi.

    VastaaPoista
  75. Berberiini ehkäisee diabeettista munuaisvaurioita
    Diabetes vaurioittaa tunnetusti munuaisia ajan oloon. Se tapahtuu biokemiallisesti sfingosiinikinase-sfingosiini 1-fosfaatti (SphK-S1P) –reittiä (polkua). Nyt uusi kiinalainen hiiritutkimus osoitti, että berberiini suojaa munuaisia vaimentamalla juuri tätä biokemiallista reittiä. Tutkimus tehtiini hiirillä, joille oli aiheutettu diabetes alloksaanilla. Hiiret saivat berberiiniä 300 mg/kg/vrk 12 viikkoa. Berberiini alensi mm. kohonnutta verensokeria, seerumin kreatiniinia, veren ureatyppeä ja virtsan albumiinin eritystä ja se ehkäisi munuaisten suurenemista (hypertrofiaa) ja vaikutti muutoinkin suotuisasti biokemiaan. Raportti siis vahvistaa entisestään näkemystä, jonka mukaan berberiini on hyödyllinen ravintolisä diabeteksen täydentävässä hoidossa.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20646989

    VastaaPoista
  76. Em. berberiinitutkimuksesta ja SphK-S1P:sta on lisää tietoa suomeksi TÄSSÄ LINKISSÄ

    VastaaPoista
  77. Avandia (rosiglitatsoni) ja Actos (pioglitatsoni) –nimiset diabeteslääkkeet ovat joutuneet huonon huutoon, koska niiden on havaittu lisäävän sydäninfarktin riskiä. Tämä haittavaikutus perustuu siihen, että nämä lääkkeet sitoutuvat PPAR-gamma –nimiseen proteiiniin, pääasiassa rasvasoluissa. Lääkkeet stimuloivat (agonisoivat) PPAR-gammaa, joka säätää insuliiniherkkyyttä eli elimistön vastetta verensokerin nousuun. Lihominen muuttaa PPAR-gamman toimintaa haitallisesti, jolloin myös tiettyihin hormoneihin (adiponektiinin ja adipsiinin), joiden toiminnat kärsivät.

    Bruce Spiegelmanin työryhmä (Dana-Farber Cancer Institute) on löytänyt uuden yllättävän mekanismin, jolla PPAR-gamma voi hallita kokokehon imsuliiniherkkyyttä (Nature 22.7.2010). PPAR-gamman agonisointi ei ole tarpeen lääkkeellisen vaikutuksen aikaansaamiseksi ja se voi suorastaan olla toksista (myrkyllistä), selittää Spiegelman. http://insciences.org/article.php?article_id=9323

    Berberiini vaimentaa (antagonisoi) PPAR-gammaa, mikä selittää osittain tämä ravintolisän hyödyllistä vaikutusta insuliiniherkkyyteen. Uusien tutkimusten valossa berberiini vaikuttaa siis suorastaan hyvältä vaihtoehdolta synteettisille lääkkeille.

    VastaaPoista
  78. Berberiini tasapainottaa kohonnutta verensokeria, osoittavat kymmenet tieteelliset tutkimukset. Uusi tutkimus on havainnut uuden vaikutusmekanismin, jolla berberiini alentaa kohonnutta verensokeria. Berberiini agonisoi (stimuloi) rasvahapporeseptori GPR40:tä, raportoivat intialaiset tutkijat Phytotherapia Research -lehden elokuun numerossa. Kyseinen reseptori ilmentyy haiman beetasoluissa ja sitä aktivoivat pitkäketjuiset rasvahapot (joihin mm. omega-3:t kuuluvat). GPR40 säätää insuliinin eritystä, kirjoittaa insuliinin eritystä, kirjoittaa Diabetes-lehti (2008).

    Nyt havaittu vaikutuskekanismi selittää berberiinin hyödyllisiä vaikutuksia diabeteksessa.

    VastaaPoista
  79. "Tuo anonyymin pitkä teksti berberiinistä kuulosti näin valistuneen maallikon käsitykseen aivan normaalilta tekstiltä aineen vaikutuksesta, jos siis berberiini oikeasti on vaikuttava aine ihmisen metaboliassa."

    Onko spontaani abortti tai hengitysvaikeudet "normaalia" aineen vaikutusta?

    VastaaPoista
  80. Berberiinitutkimus on tosi vilkasta. Tällä viikolla ilmestyneet uudet tutkimukset vahvistavat, että berberiini stimuloi insuliinireseptoreita lisääviä geenejä ja että berberiini vaimentaa tulehdusta (inflammaatiota). Molemmat vaikutukset ovat hyödyllisiä diabeteksessa.

    Zhang H, Kong WJ, Shan YQ, et al. Protein kinase D activation stimulates the transcription of the insulin receptor gene. Molecular and Cellular Endocrinology. 2010 Jul 29. [Epub ahead of print] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20674666

    Jiang Q, Liu P, Wu X, et al. Berberine attenuates lipopolysaccharide - induced extracelluar matrix accumulation and inflammation in rat mesangial cells: involvement of NF-kappaB signaling pathway. Mol Cell Endocrinol. 2010 Jul 29. [Epub ahead of print] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20674665

    VastaaPoista
  81. Suun kautta nautittaviin diabeteslääkkeisiin kuuluva tiatsolidinedioni TZD (rosiglitatsoni [Avandia]) lisää tunnetusti sydänkohtausten riskiä. Uusi tutkimus kertoo, että nämä TDZ-lääkkeet lisäävät myös luunmurtumia. Näin ollen nämä lääkkeet eivät ole hyviä diabeteksen ensisijaisina lääkkeinä. Lue lisää: http://20.fi/5192

    TZD-lääkkeet sitoutuvat PPAR-gamma-reseptoreihin. Ne vaikuttavat rasvakudoksen adioposyyteissä rasvahappojen aineenvaihduntaa säätävien geenien transkriptioon siten, että vapaiden rasvahappojen (FFA) pitoisuus vähenee. Silloin insuliiniherkkyys paranee ja maksan rasvapitoisuus vähenee. Rasvamaksa lisää insuliinin tarvetta. PPAR-gamman stumulointi (agonisointi) ei ole tarpeen ja se voi olla suorastaan olla toksista (myrkyllistä), selittää tohtori Spiegelman Naturessa 22.7.2010. Berberiini vaimentaa (antagonisoi) PPAR-gammaa, mikä selittää osittain tämän ravintolisän edullista vaikutusta insuliiniherkkyyteen. Hyväksi lisäksi, berberiini vahvistaa luustoa. Berberiini on siis erinomainen vaihtoehto ja täydennys synteettisille lääkkeille, joiden tarve ja sivuvaikutukset vähenevät.

    VastaaPoista
  82. Uusi tutkimus berberiinillä tyypin 2 diabeteksen hoidossa rekisteröity Clinical trials -sivustolle:
    Therapeutic Effects of Berberine in Patients With Type 2 Diabetes

    Tutkimus on jo päättynyt, mutta sitä ei ole vielä julkaistu.

    VastaaPoista
  83. Berberiini parantaa insuliiniresistenssiä

    Liika rasva on maksalle myrkkyä. "Lipotoxicityteorian” mukaan maksaan kertyvä rasva aiheuttaa insuliiniresistenssiä (englanniksi fat-induced hepatic insulin resistance, FIHIR), joka on merkittävä tyypin 2 diabeteksen syytekijä. Vanhastaan tiedetään, että berberiini on antidiabeettinen yhdiste, mutta sen kaikkia vaikutustapoja ei vielä tunneta. Diabetestutkijat selvittävät niitä parhaillaan.

    Uusi hamstereilla tehty tutkimus osoittaa, että berberiini vaikuttaa maksassa toimiviin geeneihin LXR-alfa, PPAR-alfa, SREBPs, jotka korjaavat maksan rasvoittumisen aiheuttamaa insuliiniresistenssiä. Nyt julkaistun raportin valossa berberiini voi ehkäistä ja korjata virheellisten ruokatapojen ja lihomisen aiheuttamaa rasvamaksaa ja suojata siten insuliiniresistenssiltä ja tyypin 2 diabetekselta (ja todennäköisesti sen aiheuttamilta lisätaudeilta). Lue lisää suomeksi.

    VastaaPoista
  84. Ylle laittamini linkki berberiinitutkimukseen ei toiminut, joten korjataan asia:
    oikea linkki TÄSSÄ.

    VastaaPoista
  85. Timo Kuusela kirjoitti:

    "Viime elokuussa keskustelin ehkä Suomen tunnetuimman kolesterolitutkijan (prof Petri Kovanen) kanssa Berberiinistä. Samalla Petri sai amerikkalaisen erittäin tunnetun kardiologien julkaisun liittyen Berberiinin edulliseen vaikutkseen LDL-reseptoreihin. Keskustelua ei ole sittemmin ollut.
    On monia Berberiiniin liittyviä kysymyksiä, joita soisi Suomessakin tutkittavan. Valitettavasti monissa muissakin kysymyksissä vallitsee sulkeutunut hiljaisuus."

    Berberiinin vaikutus LDL-reseptoreihin on mielestäni äärimmäisen mielenkiintoinen uutinen. Myös Tolonen viittaa sivustoillaan berberiinitutkimuksiin, joiden mukaan berberiini lisäisi LDL-reseptorien määrää soluissa.

    Jos tämä tieto pitää paikkansa, berberiini voisi olla juuri se oikea lääke niille ihmisille, jotka kärsivät perinnöllisestä FH-taudista. Jos olen oikein ymmärtänyt, FH-taudissa ihmisen soluista puuttuu LDL-reseptoreita, joiden tarkoitus on ottaa kolesterolia solujen rakennusaineeksi. Solut siis ikään kuin kärsivät jatkuvaa kolesterolinälkää, vaikka ainetta verenkierrossa on liiankin kanssa.

    FH-potilaille määrätään hoidoksi statiineja, jotka estävät kolesterolin esiasteen muodostuksen. Kolesterolin määrä veressä vähenee myös. Tämä ei soluja kuitenkaan juuri auta. Ne eivät edelleenkään saa tarvitsemaansa ainetta kunnolla. Lisäksi statiineista on monenlaista haittaakin. Oikea hoito FH-tautiin olisikin sellainen, joka saisi kolesterolin sinne, missä sitä tarvitaan, eli solujen käyttöön.
    (Näin opin asiat tytöltäni, joka sitä on omatoimisesti opiskellut. Ehkä joku asiantuntija osaisi kommentoida, menikö oikein).

    Jos nyt berberiini tosiaan lisää LDL-reseptorien määrää ja toimii myös FH-potilailla, tämä tieto pitäisi saada kiiruusti kaikille, jotka näitä potilaita hoitavat.
    Tovottavasti emme taas törmää kaataa-vettä-hanhen-selkään-ilmiöön...

    yksi äiti

    VastaaPoista
  86. Yksi äiti on ymmärtänyt aivan oikein: Berberiini lisää LDL-kolesterolireseptoreiden määrää, siitä on useita tieteellisiä tutkimuksia. Valtimotaudeissa, kuten myös diabeteksessa elimistössä myllertää hiljainen krooninen tulehdus, inflammaatio. Se on kuin ruohikkopalo. Palokuntaa vain ei yleensä näy missään.

    Tuore katsaus, otsikolla Unique pathway in diabetes, selittää (tosin aika monimutkaisesti), kuinka diabetes on luonteeltaan tulehdustila (inflammaatio). Katsauksen julkaisu Nature.com, siis kovatasoisin tiedelehtikustantamo. http://www.nature.com/scibx/journal/v3/n23/full/scibx.2010.692.html

    Diabeteksen käypä hoito ei valitettavasti kohdistu inflammaatioon, vaan lähes yksinomaan verensokeripitoisuuden hallintaan. Inflammaation vuoksi diabeetikolle kehittyy lisätauteja (silmä-, hermo-, munuais- ja valtimo- ja sydänmuutoksia ym.) vaikka verensokeri olisikin hyvin hallinnassa. Tästä syystä kaikki inflammaatiota vaimentavat ravintolisät, kuten berberiini, karnosiini, E-EPA ja ubikinoni, ovat hyödyllisiä diabeteksen lisähoitona. Saan jatkuvasti erittäin hyvää palautetta kuluttajilta, jotka samalla hämmästelevät sitä, etteivät heidän lääkärinsä ole koskaan edes kuulleet näistä luonnonyhdisteistä.

    VastaaPoista
  87. Nimenomaan FH-tautia sairastavia kiinnostanee tutkimus, jonka mukaan berberiini ei suinkaan suojele - vaan AIHEUTTAA ateroskleroosia eli valtimonkovettumatautia muodostamalla ns. vaahtosoluja:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19546885

    VastaaPoista
  88. Em. solututkimus ei ollut suinkaan tehty ihmisillä eikä varsinkaan FH-ihmisillä, vaan "apolipoprotein E-deficient (apoE(-/-))" -hiirillä ja hiirten ja ihmisten soluilla. Tällainen yksittäistutkimus ei sotke yli 1400 vuoden aikana syntynyttä käsitystä berberiinin hyödyistä diabeteksen eikä valtimotautien ehkäisyssä ja hoidossa.
    Diabetes;
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=225
    Valtimotaudit:
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=226

    VastaaPoista
  89. Onko valtimotauteja muka hoidettu 1400 vuotta? Onko niitä edes tunnettu niin kauan?

    Se, että kansanlääkkeitä on käytetty satoja tai tuhansia vuosia, ei todista mitään. Kansanlääkkeinä on käytetty hyvin haitallisiakin aineita, esimerkiksi erästä meksikolaista "greta":a. Esimerkiksi lyijypitoiset kansanlääkkeet ovat aiheuttanut vakavia sairaustapauksia ja kymmeniä kuolemantapauksia: http://www.foxnews.com/story/0,2933,324552,00.html

    Kummasti muuten hiiri- ja solututkimukset kelpaavat silloin, kun itse esität todisteita. Muilta vaadit ihmistutkimuksia.

    VastaaPoista
  90. Valtimotauti-linkissäsi http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=226 berberiiniä esittää (plagioitu?) kuva kurkumasta. Miksi? Kuvatekstissä ei lue, että kuvan omistaa iStockphoto/Nilesh Bhange. Sama kurkuma-kuva esiintyy New Scientistin artikkelissa, joka käsittää kurkumaa - ei berberiiniä: http://www.sciencedaily.com/releases/2008/06/080620195436.htm

    VastaaPoista
  91. Uudet hiirillä ja rotilla tehdyt tutkimukset osoittavat, että berberiini auttaa tasapainottamaan sokeriaineenvaihduntaa. Lisäksi berberiini parantaa antioksidantikapasiteettia, mikä ilmenee malonialdehydin vähenemisenä ja antioksidanttientsyymien aktiiisuuden lisääntymisenä maksassa ja seerumissa. Antioksidanttikapasiteestin tehostaminen on diabeetikolle tärekä seikka, sillä diabetes tuottaa ylimäärin mtrkyllisiä vapaita radikaaleja ja niiden myötä hapetusstressiä. Sisäiset ja ulkoiset antioksidantit ehkäisevät, vaimentavat ja sammuttavat sitä, jolloin diabeteksen lisätautien riski pienenee.
    Lue lisää suomeksi

    VastaaPoista
  92. Inflammasomi t 2 diabeteksen syytekijänä

    Irlantilaisen Dublinin Trinity Collegen (TCD) tutkijat ilmoittavat löytäneensä haimasta tyypin 2 diabeteksen syytekijän, peptidihormonin, joka estää haimaa tuottamasta insuliinia. Hormonin nimi on Amyliini eli Islet Amyloid Polypeptide (IAPP), ja se laukaisee inflammasomi-nimisen proteiinikompleksin synnyn haimassa. Se puolestaan tuottaa tulehdussytokiinia IL-1β, jonka merkitystä tutkitaan jo monissa kliinisissä tutkimuksissa. Tutkimuksen, johon osallistui myös amerikkalaisia yliopistoja ja Tokion yliopisto, teki Irlannin tiedesäätiön rahoittama Immunology Research Centre ja tulokset julkaistiin johtavassa immunologian tiedelehdessä Nature Immunology.

    Myös Sveitsissä on tutkittu IL-1β:n merkitystä t 2 diabeteksessa ja kihdissä. Tutkijat odottavat lääkeyhtiöiden kehittävän uusia lääkkeitä, jotka estävät IL-1β:aa. Sitä estää myös E-EPA-niminen kalaöljy. Lue lisää suomeksi
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1816

    Laitoin tämän merkittävän tieteellisen uutisen tähän ketjuun, kun täällä ei ole muita diabetesta käsitteleviä ketjuja.

    VastaaPoista
  93. Intialaisen Banaras Hindu Universityn tutkijat kirjoittavat uudessa katsauksessaan berberiinin monipuolisista vaikutuksista kroonisten tautien ehkäisyssä ja hoidossa. Tällaisiiin tiloihin, joihin berberiistä voi olla hyötyä, kuuluvat diabetes, syöpä, masennus, verenpainetauti ja hyperkolesterolemia.

    Vuddanda PR, Chakraborty S, Singh S. Berberine: a potential phytochemical with multispectrum therapeutic activities. Expert Opinion on Investigational Drugs. 2010 Oct;19(10):1297-1307.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20836620

    Kirjoitus tukee kaikkea sitä, mitä olen esittänyt berberiinistä tässä blogissa ja omissa katsauksissani.
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=224

    VastaaPoista
  94. Berberiini suojaa maksaa

    Näin kertoo uusi kiinalainen rottatutkimus. Siinä rotille aiheutettiin myrkyllisellä yhdisteellä, tetrakloridilla, maksan toimintahäiriö. Tällöin maksaentsyymien (ASAT, ALAT) määrä lisääntyi ja SOD:n määrä väheni. SOD = superoksididismutaasi, tärkeä antioksidatiivinen entsyymi, joka ehkäisee hapetusstressiä. Berberiinin anto ehkäisi maksaentsyymien nousua ja SOD:n vähenemistä.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20849653

    Berberiinin vaikutusta maksaan on tutkittu paljon. PubMedissä on tällä hetkellä 145 dokumenttia hakusanaparilla berberine liver. Tieto berberiinin maksaa suojaavasta ominaisuudesta on tärkeä eritoten diabeetikoille ja lihaville ihmisille, joilla on usein (diagnosoimaton) rasvamaksa.

    Edellisessä viestissä mainittu Vuddanda ym. perusteellinen katsaus on nyt luettavissa kokonaisuudessaan tästä linkistä: http://www.tritolonen.fi/files/pdf/Vuddunda2010.pdf

    VastaaPoista
  95. Berberiiniyhdiste ehkäisee valtimomuutoksia, osoittaa uusi tutkimus. Muutosten ehkäisy on ensiarvoisen tärkeää diabeetikoille, joilla on suuri riski sairastua ja kuolla sydän- ja verisuonitauteihin.

    Dai DZ, Dai Y. Role of endothelin receptor A and NADPH oxidase in vascular abnormalities.Vascular Health and Risk Management. 2010 Sep 7;6:787-94. Free Full Text pdf

    Berberiiniä on tutkittu jo kauan ja laajasti sydän- ja verisuonitaudeissa
    Lue lisää suomeksi

    VastaaPoista
  96. Uusi tutkimus puoltaa berberiinin käyttöä diabeteksen hoidossa. Tässä työssä rotille aiheutettiin kokeellinen diabetes injisoimalla niiden vatsaonteloon streptotsotosiinia ja syöttämällä niille runsaasti hiilihydraatteja 16 viikkoa. Sen jälkeen niitä hoidettiin toiset 16 viikkoa berberiinillä (75, 150 ja 300 mg/kg) ja suun kautta nautittavilla tavallisilla diabeteslääkkeillä (fenofibraatti 100 mg/kg tai rosiglitasoni 4 mg/kg). [Viimeksimainittu lääke, kauppanimeltään Avandia, joutuu EU:ssa myyntikieltoon sivuvaikutustensa johdosta.] Tutkimuksen tarkoitus oli selvittää berberiinin sokeria ja rasvoja alentavaa vaikutustapaa, erityisesti sen vaikutusta PPARs:iin ja P-TEFb:hen.

    Berberiini vähensi rasvan määrää kehossa ja pienensi rasvasolujen (adiposyyttien) kokoa ja lisäsi niiden määrää. Berberiini lisäsi PPAR α/δ/γ:n, CDK9:n, sykliini T1 mRNA:n ja valkuaisaineiden ilmentymistä rasvakudoksessa, vähensi TNF-alfan ja vapaiden rasvahappojen määrää ja lisäsi lipoproteiinilipaasin aktiivisuutta seerumissa ja rasvakudoksessa.

    Kaikki biokemialliset muutokset olivat edullisia ja ne liittyvät kohonneen veren sokerin ja rasvojen alentamiseen, päättelevät tutkijat. Berberiini on tehokas tulehdusta (inflammaatiota) ehkäisevä, vaimentava ja sammuttava yhdiste. Sitä on käytetty Kiinassa ainakin 1400 vuotta diabeteksen hoitoon.

    Lue lisää suomeksi
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1834

    VastaaPoista
  97. The spice of life: Curry’s main ingredient has more to offer than good flavor
    http://www.physorg.com/news/2010-10-spice-life-currys-main-ingredient.html

    VastaaPoista
  98. Uusi hiirillä tehty tutkimus valaisee edelleen, kuinka berberiini tasapainottaa sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa. Artikkeli tukee käsitystä, jonka mukaan berberiini on hyödyllinen ravintolisä sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden ehkäisyssä ja hoidossa. Julkaisun voi lukea kokonaan maksutta alla olevasta linkistä.

    Zhang Q, Xiao X, Feng K, et al. Berberine Moderates Glucose and Lipid Metabolism through Multipathway Mechanism. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. (2011)

    VastaaPoista
  99. Kuinka paljon pitää kotimaista meiran eli pauligin currya laittaa safkaan päivittäin, ennenkuin alkaa terveysvaikutukset tuntua?

    VastaaPoista
  100. Mistä on pienet kurkumat tehty? Inquiry mind wants to know. Raaka-aineista saa pätevä laborantti vaikka mitä. Seuraavassa elämässä mä opettelen biokemistiksi, alan parhaaksi!

    VastaaPoista
  101. Berberiini suojaa aivoja glutamaatin aiheuttamalta kiihotukselta eli ekskitaatiolta, osoittaa uusi Catanian yliopiston tutkimus. Tällainen ekskitaatiomyrkytys voi sattua mm. hypoglykemian aikana. Lisäksi sitä esiintyy monissa neurologisissa sairauksissa (aivohalvaus, Alzheimerin, Parkinsonin ja Huntingtonin taudit ym.) ja aivovammoissa.
    Lue lisää suomeksi

    VastaaPoista
  102. "Kuinka paljon pitää kotimaista meiran eli pauligin currya laittaa safkaan päivittäin, ennenkuin alkaa terveysvaikutukset tuntua?"

    Mausteissa on se hyvä puoli, että niiden avulla harvemmin voi yliannostella, toisin kuin keinotekoisten pillereiden. Ehdotus: laita niin, että vielä maistuu hyvältä!

    VastaaPoista
  103. Berberiini parantaa insuliinin tehoa maksasoluissa ja hillitsee tulehdusta maksasoluissa osoittaa jälleen uusi tutkimus. Inflammation-lehden eilen (26.11.2010) julkaistu abstrakti tukee berberiinin käyttöä ravintolisänä diabeteksen, insuliiniresistenssin ja metabolisen oireyhtymän ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa.
    Lue lisää tutkimuksesta suomeksi

    VastaaPoista
  104. Berberiinin vaikutus sokeriaineenvaihduntaan, insuliiniresistenssiin ja diabetekseen kiinnostaa tutkijoita eri puolilla maailmaa. Nyt tsekkiläiset Palacky-yliopiston solubiologian ja genetiikan laitoksen tutkijat (filosofian tohrorit) Zdenek Dvorak ja Radim Vrzal kommentoivat asiaa Fertility and Sterility -lehdessä otsikolla Berberine reduces insulin resistance: The roles for glucocorticoid receptor and aryl hydrocarbon receptor.

    He viittaavat aikaisemmin samassa lehdessä julkaistuuun Zhoa ym. kirjoittaman artikkeliin Berberine reduces insulin resistance induced by dexamethasone in theca cells in vitro.

    "[...] berberiinin vaikutuksen [sokeriaineenvaihduntaan] voi selittää sen vuorovaikutus aryylihiilivetyreseptoriin (AhR) ja sen seurauksena sen ja glukokortikoidireseptorin yhteisvaikutus", kirjoittavat tsekkitutkijat.

    Tämä nyt ei ehkä sano kovin paljon maallikoille, mutta viesti on se, että berberiinin vaikutusta sokeriaineenvaihduntaan tutkitaan vilkkaasti eri maissa.

    VastaaPoista
  105. Tuo ei tosiaan taida sanoa monellekaan mitään mutta itse totean että nyt ruvetaan pikkuhiljaa pääsemään asiaan... ;)

    Matti, jos sinulta löytyy kokoteksti tuosta niin olisin erittäin iloinen jos saisit lähetettyä kopion minulle esim. Christerin kautta.

    VastaaPoista
  106. Berberiini on erinomainen anti-inflammatorinen (tulehdusta ehkäisevä, vaimentava ja sammuttava) kasviperäinen ravintolisä, ilmenee uudesta tutkimuksesta (Journal of Agricultural and Food Chemistry 14.12.2010).
    Havainto on tärkeä erityisesti diabeetikkojen kannalta, sillä diabetes on luonteeltaan koko elimistön tulehdustila.

    westielle: Olen pyytänyt eripainosta edellisestä artikkelista, mutta sitä ei ole kuulunut.

    VastaaPoista
  107. Berberiini ja reuma.

    Kiinan School of Pharmacy, Second Military Medical University, Shanghai, on julkaissut solututkimuksen, jossa berberiini vaimensi immuunijärjestelmän virheitä. Tulosten perusteella tutkijat pitävät berberiiniä lupaavana yhdisteenä nivelreuman hoitoon. Tämä on aivan uusi käyttöalue.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21162100

    VastaaPoista
  108. Berberiini ja insuliiniherkkyys.
    Dvorakin ja Vrzalin kirjoitus on Letter to editor, ja sen voi lukea kokonaisuudessaan tästä linkistä. Siinä on myös Wein ja Wun vastine.

    VastaaPoista
  109. Berberiini, sydän- ja valtimotaudit
    Edellä mainitsemani napolaistutkijoiden artikkeli on nyt luettavissa vapaasti kokonaisuudessaan netissä World Journal of Cardiology 2010;2(4):71-7. Artikkelissa käydään läpi tämän hetkinen tietämys berberiinin vaikutuksesta sokeriaineenvaihduntaan (glucidic metabolism) ja rasva-aineenvaihduntaan (lipid metabolism), valtimoiden sisäseinämän endoteeliin ja sydämeen. Kaksi hyvää graafista kuvaa havainnollistaa tekstiä.

    Johtopäätöksissä (Conclusions) esitetään, että berberiini on lupaava aine aineenvaihdunta-, sydän- ja verisuonisairauksiin (ehkäisyyn ja hoitoon). Sen keskeiset terveysvaikutukset välittyvät pääasiassa AMPK:n aktivoinnin kautta (kuva 2). Kuten tunnettua, AMPK toimii heikosti muun muassa diabeetikoilla.

    "Itse asiassa monet laajasti käytetyt lääkkeet, kuten statiinit, metformiini ja rosiglitatsoni, suojaavat sydäntä ja verisuonia aktivoimalla AMPK:ta", tutkijat huomauttavat. He pitävät berberiiniä tehokkaana yhdisteenä veren rasvahäiriöissa (dyslipidemioissa) ja rytmihäiriöissä. Kirjoittajat suosittavat lisää tutkimusta, jolla osoitettaisiin berberiinin tarjoavan uutta näkökulmaa sydän- ja verisuonitautien hoitoon.

    Artikkelin vertaisarvioinnin on tehnyt Dr. Thomas Hellmut Schindler, PD, Department of Cardiology, Internal Medicine, University Hospitals of Geneva, Geneva 1211, Switzerland.

    VastaaPoista
  110. Berberiini alentaa kohonnutta kolesterolia yhtä hyvin kuin synteettiset statiinilääkkeet, mutta ilman niille ominaisia sivuvaikutuksia, ilmenee toisistaan riippumattomien tutkijaryhmien raporteista eri maista. (Eri asia on, mitä käytännön merkitystä kolesterolin alentamisella mahdollisesti on.)

    Kanadalainen työryhmä (St. Boniface Hospital Research Centre) selvitti kuinka berberiini ehkäisee kolesterolin ja muiden rasvojen tuotantoa maksassa. Se tapahtuu, ainakin osaksi, hillitsemällä entsyymiä nimeltään HMG-CoA-reduktaasi. Juuri siihen myös statiinien saikutus pääosin perustuu. Raportti vahvistaa entisestään käsitystä, että berberiini on hyödyllinen ravintolisä kohonneen kolesterolin luonnonmukaiseen ehkäisyyn ja hoitoon. Berberiini on paljon statiineja monipuolisempi ja turvallisempi yhdiste, joka tasapainottaa sekä sokeri- että rasva-aineenvaihduntaa. Berberiini alentaa mm. triglyridejä, joihin statiinit eivät tehoa juuri ollenkaan. Lisäksi berberiini voi auttaa painonhallinnassa.

    Uusi raportti tukee napolilaisten tutkijoiden näkemyksiä (ks. yllä). Lue lisää suomeksi http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1916

    VastaaPoista
  111. Berberiini parantaa diabeetikon muistia – rottakoe

    Berberiini voi parantaa diabeetikon muistia ja ehkäistä sen heikkenemistä, vihjaa uusi intialainen rotilla tehty tutkimus. Se vahvistaa entisestään käsitystä, jonka mukaan berberiini on diabeteksen hoidossa hyödyllinen ravintolisä. Lue lisää suomeksi

    Eilen YLE:n Akuutti-ohjelman "omalääkäri" Risto Laitila suhtautui nihkeästi berberiiniin, jota hän ei näyttänyt tuntevan ollenkaan, vaikka siitä on kirjoitettu jo vuosia johtavissa tiedelehdissä. Valitettavasti lääkreiden perus- ja täydennyskoulutukseen ei vielä sisälly ravitsemustietämystä eikä varsinkaan tietoa ravintolisistä.

    VastaaPoista
  112. Berberiini parantaa sokeritasapainoa ehkäisemällä sokerin uudismuodostusta eli glukoneogeneesiä maksassa.

    "Maksan glukoneogeneesin ehkäisy [berberiinillä] tarjoaa erinomaisen keinon alentaa [kohonnutta] verensokeria", kirjoittavat tutkijat. PLoS One Feb 2011 http://20.fi/3597

    Tämä uusi havainto on tärkeä eritoten niille ihmisille, joiden paastoverensokeria on aamulla koholla, vaikka he eivät ole syöneet yöllä mitään. Muidenkin on hyvä tietää, että verensokeri voi nousta muutoinkin kuin hiilareita syömällä! Berberiiniä käytetään Kiinassa laajalti diabeteksen hoidossa. Suomalaiset lääkärit tuskin tuntevat koko berberiiniä. Esimerkkinä YLE Akuutin "omalääkäri" Risto Laitila, joka äskettäin otti TV:ssä kantaa asiaan perehtymättä berberiinitutkimuksiin.

    Berberiini parantaa sokeritasapainoa
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1964

    VastaaPoista
  113. Kumpikohan on oikeassa? Akuutin "omalääkäri" kommentoi ravintolisiä näin: "ei se ole tyhmä joka pyytää [hintaa]...".

    Hänen mielestään esimerkiksi berberiinin tehot ovat yhtä tyhjän kanssa diabeteksen hoidossa.

    VastaaPoista
  114. Lääkärit aivopestään lääkefirmojen propagandalla heti opintojen alusta alkaen. Ravintolisistä ei tiedetään ainoastaan että ne eivät toimi tai ovat vaarallisia, vaikka Intiassa ja Kiinassa niillä on hoidettu sairauksia jo vuosisatoja. Lääketiedekin perustui alunperin kasviuutteilla hoitamiseen. Valitettavasti keskiajan noitavainojen aikoihin Euroopasta katosi kasvilääketieteen tuntemus mikä on onneksi Intiassa ja Kiinassa säilynyt.

    VastaaPoista
  115. Käyttäjäkokemusta berberiinistä.

    Karppaajien sivustolla nimimerkki snowgouse kirjoittaa berberiinin vaikutuksista hänen sokeriarvoihinsa. Lue viimeisin viesti

    VastaaPoista
  116. "Lääkärit aivopestään lääkefirmojen propagandalla heti opintojen alusta alkaen."

    Onko sinulla omakohtaista kokemusta tällaisesta aivopesusta?

    Lääkärit tietääkseni opetetaan luottamaan enemmän tieteeseen ja tilastoihin kuin uskomuksiin, anekdoottisiin yksittäisten ihmisten kokemuksiin tai ihmeparantumisiin, tai kahden rotan rottakokeisiin. Voisiko siinä olla syy, että he ovat skeptisiä, jos kunnon evidenssiä ei esitetä?

    Jokaisen maksavan asiakkaan varoituskellojen pitäisi soida, kun mainostaja viittaa yksittäisiin ihmeparantumisiin esimerkiksi TervysHymyssä tai käyttäjäkokemuksiin (amerikkalaisilla mainossivuilla usein osioissa Testimonials).

    VastaaPoista
  117. Tolonen: "Karppaajien sivustolla nimimerkki snowgouse kirjoittaa berberiinin vaikutuksista hänen sokeriarvoihinsa. Lue viimeisin viesti"

    Tuo käyttäjä kirjoittaa aika ikävistä sivuvaikutuksesta, sydämentykytyksestä, jonka takia hän ei ota berberiiniä silloin kun pitäisi mennä nukkumaan. Jälleen yksi syy jättää berbeiinikokeilut väliin.

    VastaaPoista
  118. Tolonen: "Berberiinin vaikutusta sokeriaineenvaihduntaan tutkitaan erittäin vilkkaasti. Uusia tutkimuksia ilmestyy kuin liukuhihnalta"

    Hmmm... Se, että tutkitaan paljon ei kerro oikeastaan mitään. Argumenttina perin kehno.

    Jos tutkimusten lukumäärä otetaan mittariksi kuinka "hyvä" jonkin valmiste tai menetelmä on, metsään mennään niin että rytisee. Silloin homeopatia nimittäin on parempaa huipputiedettä (pubmed 4292 tutkimusta) kuin berberiini (pubmed 2392 tutkimusta.)

    VastaaPoista
  119. Kaikella kunnioitukella kaikkia tässä ketjussa kirjoittaneita kohtaan. Täytyy vain todeta se, että kun näitä tutkimuksia nyt heitellään puoleen ja toisin, ei se että kun löytyy jotain tutkimuksia tai ristiriitoja Tohtori Tolosen juttuihin (tai Tolonen löytää ristiriitoja näistä muista tutkimuksista joita ei itse käytä lähteinä jutuille), niin se että niistä vain vaietaan tai sitten vastaukseksi tulee jotain närkästynyttä tai "jätän jutun tähän ku ette tajua"-tason kuittailua, edesauta ketään.

    Myöskään se, että niihin selviin ristiriitoihin joihin kysytään Tolosen mielipidettä tai selitystä, ei koskaan vastata, hämmentää. Eikä tästä nyt hirveen luotettavaa kuvaa jää maallikolle joka ei tajua oikein mitään syvällisemmin noista tutkimuksista joita tänne referoitte.

    Itse olen käyttänyt Berberiniä on/off noin kahden vuoden ajan. Ja vaikka elämäntapani ja ruokailutottumukseni ovat pysyneet käytännössä samana, lääkäri totesi minun kolesterolini alentuneen. Minulla on myös metabolista oireyhtymää "luvattu" lääkärin puolesta, siksi tämä ravintolisä kiinnostaa hyvin paljon. Ainoa negatiivinen asia mitä olen huomannut, on ollut se että vatsani murisee ja kuplii lähes nonstoppina.

    Ja tahdon vielä erikseen alleviivata (ettei tähän tarvitse nyt närkästyneesti/passiivis-agressiivisesti vastata) että *minun* mielestäni kuluttajat ja asiasta kiinnostuneet saisivat paljon luotettavamman ja neutraalimman kuvan koko jutusta jos Tohtori Tolonen voisi rauhallisesti ja asiallisesti vastata ihmisten mahdollisesti esittämään kritiikkiin ja eriäviin tutkimustuloksiin, EIKÄ vain olla, ilmeisesti täysin tietoisesti, vastaamatta niihin ja latoa liukuhihnalta lisää näitä tutkimuksia joissa lähinnä pyörii ympyrässä samat asiat joita muut tutkimukset ovat todenneet jo viimeiset X vuotta. Kyllä, se tasapainottaa sitä ja laskee tätä. Mutta mites nämä ristiriidat tai suorat kysymykset joihin ihmiset tahtovat selitystä? Se että tietoisesti valitsee olla vastaamatta "vaikeisiin" kysymyksiin ei luo luottamusta.

    Nuo tutkimukset eivät *mielestäni* vastaa niihin kysymyksiin mitä ihmiset täällä ovat esittäneet, esim tämä kurkuma ja ulkomaalainen vs. "suomalainen" berberin-juttu.

    Myöskin nämä sivuoireet ynnä muut, jotka tässä on tullut varsin selvästi esille, ovat alkaneet pelottaa minua ja ajattelinkin seuraavaksi kokeilla tuota kurkumiinia ja katsoa miten se auttaisi. Tietysti lääkärin "valvonnassa" eri verikokeilla arvoja seuraten.

    Ehkä Tohtori Tolonen voisit tehdä siitä myös lisäravinteen niin varmaan saisimme samalla samaan tahtiin tutkimuksia joissa sen hyöty tulisi myös esille, ilman että sitä nyt vain ohitetaan? Ymmärrän että tässä on diabetes ja nimenomaan berberin ollut puheenaiheena, mutta jos kurkuma liittyy kuitenkin niin läheisesti ja oleellisesti samoihin oireisiin ja sen tehokin on jo "todistettu" niin näkisin että siitä keskustelu on vain positiivista ja kotiinpäin.

    Kurkuma on valittu vuoden 2010 rohdoskasviksi.
    https://www.hyvinvoinnin.fi/pics/kurkuma.pdf

    PS. Tämä on ensimmäinen kerta kun kirjoitan tähän ketjuun, enkä ole yhteydessä mihinkään firmaan, olen vain huolissani omasta terveydestäni ja informaation vapaasta liikkuvuudesta.
    Pahoittelen mahdollisia kirjoitusvirheitä sekä välillä hieman vaikeastiseurattavaa kirjoitustyyliä joka johtuu neurologisesta sairaudestani joka vaikuttaa lähimuistiini todella voimakkaasti.

    VastaaPoista
  120. Vanha ketju mutten malta olla kommentoimatta: niin loppui Tolosen selittelyt, miksiköhän :)?

    VastaaPoista