maanantaina, maaliskuuta 15, 2010

Diabeetikon on syytä välttää sydänlääkkeitä

*
New York Times -lehden kuuluisa ja arvostettu tiedetoimittaja
Gina Kolata kirjoittaa hyvin kriittiseen sävyyn diabeetikon sydänlääkkeistä. Hänen mielestään diabeetikon terveys luhistuu lopullisesti jos hän turvautuu uusimpiin sydänlääkkeisiin.

Toimittaja Kolata perustaa näkemyksensä sydänterveyttä ja diabetesta tutkineiden tiedemiesten yllättävän synkkiin arvioihin nykyisten sydänlääkkeiden sopivuudesta diabeetikoille. Pahimmillaan nämä lääkkeet ovat vaarallisia diabeetikolle ja ainakin ne ovat tehottomia.

Epidemian lailla lisääntyvä tyypin 2 diabetes (T2DM) on johtanut ennen näkemättömään ryntäykseen lääkekehittelyssä. Lääkärit tiedostavat, että potilas jolla on T2DM, on yhtä suuri riski saada sydänkohtaus kuin ei-diabeetikolla, jolla on takanaan jo yksi tai useampi sydänkohtaus. Tupakoinnin lopettaminen, liikunta ja kolesterolia alentavien lääkkeiden käyttö ei riitä vielä poistamaan diabeetikon sydänkohtausvaaraa. Ja näitä sydänlääkkeitä on nyt tullut kasvaville markkinoille.

Lääkäreiden tehtävänä on hoitaa potilasta mahdollisimman hyvin. Välillä tämä johtaa pyrkimykseen hoitaa potilasta lääkkeillä liiankin hyvin, sanoo tohtori Henry N. Ginsberg. Uusista hätkähdyttävän huonoista tutkimusnäytöistä on ollut se hyöty, että lääkärit innostuvat kokeilemaan hieman maltillisemmin lääkkeitä potilailleen.

Toimittaja Kolata on käynyt läpi tutkimuksia, joita on esitetty Amerikan sydäninstituutin American College of Cardiology kokouksessa viime sunnuntaina. T2DM johtaa epänormaalin korkeaan verensokeriin, joka on terveydelle vaarallista. Diabeetikon pahin tappaja on kuitenkin sydänkohtaus. On siksi aivan luonnollista, että voimakas lääkehoito nykyaikaisilla lääkkeillä, on ollut valtavan kiinnostuksen kohteena diabetestutkimuksessa. Tulokset ovat vain niin synkkiä.

Kaksi vuotta sitten ilmestyneessä tutkimuksessa alennettiin diabeetikkojen verensokeria hyvin voimakkasti erilaisilla lääkkeillä. Tuloksena oli, että diabeetikkojen sydänkohtaukset eivät vähentyneet. Tutkijat eivät suoraan syytä lääkkeitä epäonnistumisesta, vaan vierittävät syyn sille valtavan suurelle tautikirjolle, jonka kanssa diabeetikko joutuu elämään: korkea verenpaine, korkea LDL-kolesteroli, matala HDL-kolesteroli ja korkeat triglyseridiarvot.

Tohtori David Nathan sanoo: "Tyypin 2 diabeetikko onnistuu kaappaamaan itsellen kaikki riskitekijät samanaikaisesti." Tohtori Nathan johtaa Massachusettsin sairaalan diabetesyksikköä.

No, homma jatkui. Pyrittiin verenpainelääkkeillä alentamaan diabeetikon verenpainetta. Tämä oli lupaavalta vaikuttava hypoteesi, sillä korkealla verenpaineella oli tunnetusti terveyttä nakertavia vaikutuksia. Tutkimuksissa alennettiin voimakkaasti diabeetikoiden verenpainetta ja tuloksena oli, että systolisen verenpaineen voimakas alentaminen ei estänyt yhtään paremmin sydänkohtauksilta. Päinvastoin riski saada sydänkohtaus kohosi. Lisäksi verenpainetta alentavat lääkkeet aiheuttivat epämukavia sivuvaikutuksia.

Ja homma jatkuu taas. Nyt otettiin tarkasteluun ihan järkevältä vaikuttava hypoteesi: Jos pyritään lääkkeillä alentamaan pahaa LDL-kolesterolia, eikö silloin diabeetikkojen sydämet jo ala pysymään kunnossa? Ja niin päivänvalon näki useita tutkimuksia, joissa pyrittiin vaikuttamaan statiineilla ja fibraateilla diabeetikon veren rasva-arvoihin. Tulokset olivat masentavia: Sydänkohtaukset eivät vähentyneet.

Epäonnistuneista statiini- ja fibraattikokeista tohtori Ginsberg sanoo olevansa hyvin pettynyt. Oli kuitenkin tärkeää, että asiaa tutkittiin, sillä nyt on ainakin näyttöä siitä, että tällaista lääkekokeilua ei kannata tehdä diabeetikolle.

Viimeisenä oljenkortena lääkelaitoksilla on ollut hypoteesi siitä, että aterianjälkeinen verensokerin nousu on diabeetikolle vaarallista. Monella lääkärillä on tästä olettamuksesta hyvin vankka oma käsitys. Kun lääkkeillä pyritään estämään verensokerin nousu, silloin diabeetikon terveys paranee. Entä sitten kun asiaa tutkittiin? Mitä saatiin tulokseksi?

Tutkimuksessa annettiin lähes 10 000:lle korkean sydäntautiriskin T2DM-diabeetikoille nateglinidi -nimistä lääkettä, joka tehostaa insuliinin eritystä. Ei minkäänlaista vaikutusta sydänkohtausriskiin!

Lääkkeistä on hyvin vähän hyötyä diabeetikolle. Tämä on aika karu viesti. Pyrkimys hoitaa T2DM-tyyppistä diabetesta mahdollisimman tehokkaasti lääkkeillä on ymmärrettävää, mutta valitettavasti tällainen hoito on osoittautunut epäonnistuneeksi, tohtori Nathan sanoo lopuksi.

Muita diabeteskirjoituksiani voit lukea tästä:

6 kommenttia:

  1. Hyvä Christer, että näit vaivan tämän jutun kääntämiseksi. Kommentoin itse eilen juttua vain linkkiin viitaten.
    Kyllähän asia niin on, että lääkehoidosta on tullut jokseenkin ainoa hoitamisen vaihtoehto.
    Oliko eilen, kun HS:n keskusteluosiossa kolme auktoriteettiamme veti lääkityksen tasa-arvokysymykseksi?
    Taistelu 2-diabetesta ja sen kanssa käsi kädessä kulkevia sv-tauteja vastaan on aina vain kalliimpaa. Uutuuslääkkeet ovat ja tulevat olemaan aina vain kalliimpia.
    Ilahduin erikoisesti, kun korkealle arvostamani prof Markku Laakso Kuopiosta pani 2-diabeteslääkkeet järjestykseen Lääkäriliiton 100-vuotis Lääkärilehdessä. Miljardeja ja taas miljardeja on uhrattu tutkimukuseen ja hoitoon. Silti 50-vuotia metformiini on edelleen oikein hyvä lääke 2-diabeetikolle. Laakso ei näe mitää erityistä läpimurtoa viiden vuoden tulevaisuuskuvassa.
    Kuinka hyvin kuvaakaan tämä Christerin kääntämä teksti vallitsevaa olotilaa suurien kansantautiemme osalta. Eikä muutosta ole näköpiirissä. Sama meno jatkuu, millä tähän on jouduttu.
    Voi voitettuja roomalaiset sanoivat aikoinaan. Vestigia terrent (jäljet peloittavat) oli toinen toteamus.

    VastaaPoista
  2. Tohtorit Kuusela, Laakso ja Sundqvist ihmettelevät yhteinäiseen äänensävyyn uusia diabeteslääkkeitä. Tällaista toivoo enemmän kuultavaksi meidän korviimme saakka. Julkinen keskustelu pyörii aivan liian vahvasti uusien diabeteslääkkeiden ympärillä. Ja nimenomaan myönteiseen sävyyn. Kysykää Diabetesliitosta, niin saatte kuulla miten ihanaa on kun diabeettikko ihan pian saa niitä uusia ja hyväätekeviä lääkkeitä...



    Nostan hattua (ei tohtorinhattua!) Christerille kun jaksaa tehdä tätä työtä meidän poulestamme.

    VastaaPoista
  3. Lisää löylyä

    Kaksi uutta diabeetikoille määrättyä sydänlääkettä on osoittautunut tehottomiksi, raportoi Reuters Health tänään. Lääkkeet ovat Novartiksen Starlix (nategliniidi) ja Diovan (valsartiini). Jälkimmäistä käytetään verenpaineen alentamiseen. Tulokset uusista tutkimuksista esitettiin Atlantassa American College of Cardiologyn tieteellisessä kokouksessa. Tutkijat sanovat olevansa yllättyneitä lääkkeiden tahottomuudesta.

    "Useimmat asiantuntijat ovat uskoneet, että nategliniidi ehkäisisi diabetesta ja että valsartaani vähentäisi sydänkohtauksia diabeetikoilla. Nategliniidi toimikin päinvastoin", sanoi tutkimusta johtanut tohtori Robert Califf.

    Starlixin pitäisi tasata verensokerin piikkejä stimuloimalla haimaa tuottamaan enemmän insuliinia aterioiden jälkeen. Sen uskottiin hidastavan diabeteksen etenemistä ja normalisoivan haiman toimintaa. Kaikille tutkimuksiin osallistuneille henkilöille annettiin neuvontaa ruokavalion ja liikunnan suhteen. Heitä seurattiin 5-6,5 vuotta.

    Tutkijat spekuloivat, että lääkkeet eivät ehkäisseet diabetesta eikä sydänkohtauksia, koska potilaat olivat parantaneet elintapojaan ja käyttäneet kolesterolia alentavia lääkkeitä. http://20.fi/3944

    Olen laatinut kollega Pentti Raasteen kanssa ja tri Timo Kuuselan neuvoja hyväksi käyttäen maksuttoman oppaan diabeetikoille. Sen voi latada tästä linkistä: http://20.fi/3945

    VastaaPoista
  4. Matti Tolonen koonnut todella hyvän tietopaketin 2-tyypin diabeteksestä nettiin.

    Kysymys: Jos 2-tyypin diabetikolla on suurentunut homokysteiinin pitoisuus, niin kannattaako silloin välttää myös liharuoan valkuaisianeita? En ole vielä lukaissut kokonaan sitä opusta...joten en tiedä löytyykö vastaus myös sieltä?

    VastaaPoista
  5. Katselin NEJM-lehdestä noita mainittuja artikkeleita, löytyvät muuten ilmaiseksi koko pitkinä, ainakin toistaiseksi.

    Taisivat muuten olla IGT-potilaita (siis suuressa diabeteksen vaarassa olevia potilaita, "esidiabeetikoita") nuo toisen (Navigator) tutkimuksen potilaat, eikä jo sairastuneita diabeetikoita. Tutkijat päätyvät pääkirjoituksissa ja varsinaisissa artikkelissa suosittelemaan elintapamuutoksia, eikä lääkkeitä, kun pyritään diabetesta ehkäisemään. Diabetekseen sairastumisen jälkeen asetelma on tutkijoiden mukaan vähän toinen.

    Toinen tutkimus (ACCORD BP) taas osoitti, ettei systolisen paineen laskemisesta 140 mmH:sta 120 mmHg:iin ollut lisähyötyä jo diabetekseen sairastuneilla, jos ei haittaakaan. Ongelma meillä Suomessa on, että 2/3-3/4 verenpainepotilaista on reilusti suositusarvojen yläpuolella (>140 mmHg systolinen) ja ehkä jopa 1/3-1/2 potilaista yli 160 mmHg. Jos systolinen on yli 160 mmHg, sieltä kannattaa tulla alaspäin, jos meinaa pitää aivoterveyden kunnossa, eikä siitä ole sydämellekään haittaa.

    VastaaPoista
  6. Homokysteiinin kohoaminen yli 7-9 µmol/l voi olla haitallista terveydelle. Silloin on kaksi keinoa pyrkiä alentamaan lukemia:
    1. välttämällä liharuokia
    2. ottamalla foolihappoa, B6- ja B12-vitamiinia ravintolisänä. Yleensä se alentaa pitoisuutta, kerrotaan HYKS:in labrasta. Se mittaa rutiininomaisesti mm. aivohalvaukseen sairastuneiden homokysteiiniä.

    VastaaPoista