keskiviikkona, maaliskuuta 10, 2010

Johtuvatko valtimotaudit infektioista?

*
Valtimonkovettumatauti (ateroskleroosi) saa ilmeisesti alkunsa aikanaan sairastetuista monista virus- ja bakteeri-infektioista, väittää dosentti Matti Tolonen. Taudin syy ei siis ole rasvainen ruoka eikä kolesteroli.

Mikrobi-infektio käynnistää elimistön immuunijärjestelmässä puolustusreaktion tunkeutujia vastaan. Makrofagit eli syöjävalkosolut aktivoituvat ja alkavat syödä viruksia ja bakteereita. Samalla ne käynnistävät inflammaation (infektion, tulehduksen), jonka tulisi sammua, kun tunkeutujat on tuhottu.

Suomenkielinen nimi 'tulehdus' on jossain määrin epätarkka, kertoo Christer Sundqvist. Siksi Tolonen käyttää sanaa inflammaatio kuvaamaan 'tulehduksen' reaktiota elimistössä. Bakteerin tai viruksen aiheuttamaa 'tulehdusta' kuvaa Suomen kielessä ehkä parhaiten sana 'infektio', jota myös käytetään myöhemmin tässä Tolosen kirjoittamassa artikkelissa.

Kaikkien ihmisten elimistö ei kykene kuitenkaan sammuttamaan inflammaatiota – ehkä piilevästä D-vitamiinin puutteesta johtuen – vaan se jää päälle hiljaa kytevänä kroonisena tilana eri puolilla kehoa. Inflammaatio jatkuu myös valtimoiden seinämissä, jotka alkavat paksuuntua ja jäykistyä.

Inflammaatio voi johtaa myös moniin muihin tavallisiin tauteihin, kuten masennukseen. Monet seikat voivat pitää yllä ja pahentaa inflammaatiota, kuten lihominen ja liiallisen omega-6-rasvahappojen saanti suhteessa omega-3:een.

Tämä infektioteoria ei ole uusi. Suomessa professori Pekka Saikku on puhunut siitä vuosikausia, mutta häntä ei ole uskottu, ainakaan yleisesti. Nyt uusi Manhattanin tutkimus, jonka julkaisi Yhdysvaltain Sydänliitto tiedelehdessään Stroke, antaa vahvaa tukea professori Saikun käsityksille.

Manhattanin tutkimuksessa amerikkalaiset neurologit mittasivat yhteensä 861 henkilön seerumista vasta-aineita viittä mikro-organismia (Chlamydia pneumoniae, Helicobacter pylori, sytomegalovirus sekä herpesvirus 1 ja 2) vastaan. Tutkittujen keski-ikä oli 67 vuotta, ja heillä kaikilla oli todettu kaulavaltimon seinämän paksuuntuma (suonen ahtauma).

Kävi ilmeiseksi, että kukin aikaisemmin sairastettu infektiotauti (vasta-ainemäärityksen perusteella) liittyi kaulavaltimon seinämän paksuuntumiseen. Mitä useampia infektioita henkilö oli sairastanut, sitä paksumpi kaulavaltimon seinämä oli.

Nämä tulokset tukevat käsitystä, jonka mukaan aikaisemmat akuutit tai krooniset tavalliset infektiot, ehkä inflammaatiota pahentaen, myötävaikuttavat valtimonkovettumatautiin, päättelevät tutkijat (Elkind MSV, Luna JM, Park Moon Y, et al. Infectious Burden and Carotid Plaque Thickness. The Northern Manhattan Study. Stroke, published online before print January 14, 2010)

Tämän käsityksen valossa kaikkien ihmisten tulisi aina infektioiden aikana ottaa runsaasti D-vitamiinia ja muita ravintolisiä, jotka vaimentavat ja sammuttavat inflammaatiota. Se ehkäisisi valtimonkovetus- ja muita kroonisia tauteja, sanoo dosentti Tolonen. Hänen ja tohtori Raasteen uudessa sydänoppaassa (PDF -tiedosto) esitetään infektioteoria ja itsehoitokonsteja valtimotautien ehkäisyyn ja hoitoon. Teidän kannattaa lukea sydänopas. Tässä johdannoksi pieni pätkä tekstiä:

"Mutta eihän hänellä ole vaatteita ensinkään!" sanoi pieni lapsi. "Hänellä ei ole vaatteita ensinkään!" huusi vihdoin koko kansa. Keisarin selkää karmi, sillä hänestäkin kansa oli oikeassa, mutta hän ajatteli: "Kyllä minun täytyy kestää tämä loppuun asti." Ja hän ojentui entistä ylpeämmäksi ja kamariherrat kantoivat laahusta, jota ei ollut ensinkään.

Tieteelliset tutkimukset eivät tue teoriaa "kovien" rasvojen terveysvaaroista, jota meille on syötetty ehdottomana totuutena jo kahden sukupolven ajan. Ravinnon tyydytetty rasva (voi ym.) ei lihota eikä liity sydän- ja verisuonitauteihin. Ne eivät myöskään ole kolesterolin aiheuttamia. Niinpä kolesterolilääkkeiden syöttäminen oireettomille ihmisille – lapsillekin, kuten nyt Suomessa suunnitellaan – ei ehkäise valtimotauteja. Niiden aiheuttajaa ei vielä tunneta, mutta kovettuvissa valtimoissa vallitsee aina krooninen tulehdus (inflammaatio) ja hapetusstressi. Niiden aiheuttaja on yleensä mikrobitulehdus, jonka käynnistämä immuunijärjestelmän reaktio voi jäädä "päälle" matala-asteisena ja kroonisena. Sitä pitävät yllä ja pahentavat D-vitamiinin, kalaöljyn omega-3-rasvahappojen ja muiden suojaravintoaineiden puutos sekä liikunnan puute ja lihominen. Valtimotautien ennaltaehkäisyn ja hoidon tulee painottua hapetusstressin ja tulehduksen vaimennukseen ja sammuttamiseen, mieluiten lääkkeettömästi, kuten tässä oppaassa neuvomme.

Iltalehtikin on ennättänyt 4.3.2010 uutisoimaan Manhattanin tutkimuksen!

Tämä kirjoitus kuuluu sarjaan Ravintolisen ABC, josta toistaiseksi on ilmestynyt seuraavat kirjoitukset:

21 kommenttia:

  1. "Suomessa professori Pekka Saikku on puhunut siitä vuosikausia, mutta häntä ei ole uskottu, ainakaan yleisesti."

    Jos oikein muista niin Pekka Saikku luennoi tästä lyhyesti erään kliinisen mikrobiologian luennon lopuksi. Vuosi taisi olla 2001 tai jotain sinne päin.

    VastaaPoista
  2. Nyt tässä erityisesti korostetaan kalaöljyn ja D-vitamiinin erinomaisuutta niin voiko käydä niin, että jos muut ravintolisät laiminlyödään ja käytetään runsaasti Deetä niin voiko olla niin, että aluksi tulee paljon positiivisia vaikutuksia, mutta tilanne alkaisikin huonontua myöhemmin aiheuttaen jopa ongelmia, sairauksia tasapainon järkkyessä? Koska ymmärtääkseni eri vitamiinit ja mineraalit toimivat synergisesti niin voiko se D-vitamiinin suurannostus pikku hiljaa alkaa kuluttamaan muiden vitamiinen "varastoja" kehosta aiheuttaen myöhemmin ongelmia ja johtaa puutostiloihin

    VastaaPoista
  3. Joskus on tullut törmättyä inflammaatiota vähentävään ruokavalioon. En jaksanut perehtyä sen kummemmin, mutta siinä lienee ainakin jotain oikein. Olisi ihan mielenkiintoista tietää, kuinka tehokas se käytännössä on - onko asiantuntijoilla mitään sanottavaa tähän?

    VastaaPoista
  4. Siipikarja on yksi tulehduksia lisäävä "inflammation free diet plan"-kirjan mukaan Ainakin minulle yllättävä tieto (voipi olla, että luomusiipikarja ei aiheuttaisi mitään...?)Siipikarjatuotteiden välttämiselle ei kuitenkaan ole todettu asiantuntijoiden mukaan riittäviä perusteita, sen sijaan kasvisten runsas osuus on hyväksi..

    VastaaPoista
  5. Voiko olla niin, että kasviksia pitää syösä runsaasti juuri sen takia, että niiden teho perustuu juuri tuohon tulehduksia ehkäisevään vaikutukseen??? Kuinkahan nopeasti D-arvot nousevat oleellisesti (jos ovat siis matalat), kun aloittaa syömään lisäravinnetta? päivässä, viikossa, kuukaudessa?

    VastaaPoista
  6. Viljat ja eritysiesti vehnä lisäävät pientä tiheää LDL-kolesterolia, samoin ruokosokeria ja erityisesti fruktoosi. Muutos *voi* näkyä myös LDL-kolesterolissa mutta useammin ei. Tarvitaan partikkelikokoa ja määriä mittaavat testit, jotka ovat jo mm. USA:ssa laajalti käytössä. (Krauss ym.)

    En siis hautaisi rasvateoriaa kokonaan, vaan muotoilisin sitä uudelleen. Inflammaatio on yksi asia, mutta triglyseridit ja sdLDL toinen, glykaatio/fibrinogeeni/Deen puutos kolmas neljäs ja viides.

    Esimerkiksi partikkeli sdLDL-IV on vahvimpia korreloijia sydänkuolleisuuden kanssa mitä on koskaan havaittu. Sen pitoisuutta nostaa nimenomaan prosesoidut hiiliydraatit ja sokeri.

    VastaaPoista
  7. Infektioita hoidetaan tietääkseni antibiooteilla, eikä ruualla tai D-vitamiinilla. Pekka Saikku sanoo etteivät yksinkertaiset antibioottihoidot toimi esimerkiksi keuhkoklamydiaan, vaan pitää olla yhdistelmä-antibioottihoito.

    "Kroonisen keuhkoklamydiainfektion hoitoon tarvitaan ilmeisesti samanaikainen useamman antibiootin yhdistelmä, kuten on jo käytössä helikobakteeri-infektioiden ja tuberkuloosin hoidossa. Tutkimuksen mukaan kroonista keuhkoklamydiainfektiota ei voida parantaa eikä infektion kiihdyttämää ateroskleroosia ehkäistä tavanomaisella yhden antibiootin hoidolla. Tämä ilmenee Suomen Akatemian Mikrobit ja ihminen -tutkimusohjelman hankkeista, joissa on selvitetty infektioiden ja ateroskleroosin yhteyttä kokeellisessa keuhkoklamydian infektiomallissa sekä keuhkoklamydian ja isäntäsolun vuorovaikutuksia. Hankkeita johtavat tutkimusprofessori Maija Leinonen ja emeritus professori Pekka Saikku sekä dosentti Mirja Puolakkainen."

    http://www.aka.fi/en-gb/A/Science-in-society/Research-programmes/Completed/MICMAN/E-MICMAN/1895/1906/

    Antibiootteja saa ostaa ilman reseptiä monissa Euroopan maissa, vaan ei Suomessa.

    VastaaPoista
  8. Alzheimerissa sama homma, on löydetty ehdottomalla valtaosalla Chlamydia pneumoniaea mutta terveillä ei.

    Jokin saa elimistön *infektoitumaan* noille pöpöille ja mikäpä muu selittäisi tätä yhtä hyvin kuin suojaravinteiden puute ?

    VastaaPoista
  9. Anonyymi kirjoitti: "Infektioita hoidetaan tietääkseni antibiooteilla, eikä ruualla tai D-vitamiinilla."

    Olen eri mieltä. Ensinnäkään antibiootit eivät tepsi ollenkaan tavanomaisiin virusinfektioihin (jotka ilmeisesti ovat valtimotautien syytekijöitä). Joka flunssaan ei pidä mennä syömään antiobiootteja. D-vitamiini sitä vastoin todennäköisesti tepsii näihinkin infektioihin.

    Toiseksi, antibioottikuuri sotkee suoliston bakteeriflooran jopa 7 kuukaudeksi. Sen normalisoimiseen tarvittaisiin pro- ja prebiotteja. Mutta kun ihmiset eivät niitä riittävästi käytä, he lihovat ja sairastuvat mm. diabetekseen. Näillä ihmisillä on terveistä poikkeava bakteerifloora. Jos joku ihmettelee asiaa, kehotan klikkaamaan näihin kahteen linkkiin http://20.fi/3908
    http://20.fi/3909

    Kolmanneksi, anonyymi antaa ymmärtää, että olisi jotenkin huono juttu, etteivät suomalaiset apteekit myy antibiootteja ilman reseptejä (kuten esim. espanjalaiset). Se on oikein hyvä, etteivät myy, sillä lääkeresistenttejä bakteerikantoja on jo nyt aivan liikaa. Niitä tulee koko ajan lisää holtittoman antibioottien käytön seurauksena. Joka toinen antibittooikuuri on patsi turha myös haitallinen. Antibiootit tulee säästää tilanteisin, joissa niitä aikeasti tarvitaan.

    VastaaPoista
  10. "Ensinnäkään antibiootit eivät tepsi ollenkaan tavanomaisiin virusinfektioihin (jotka ilmeisesti ovat valtimotautien syytekijöitä)."
    Tietääkseni keuhkoklamydiaa ollaan tutkittu eniten sydän- ja verisuonitautien aiheuttajana, ja se ei ole mikään virus vaan bakteeri. Virukset voivat olla vain lisäinfektioita, jotka eivät aiheuta mitään.

    "Toiseksi, antibioottikuuri sotkee suoliston bakteeriflooran jopa 7 kuukaudeksi."
    En ihmettelisi, sinnehän myös kertyy haitallisia bakteereja, joita antibiootit tappavat. Suolisto-oireita saa yhtä hyvin myös tiettyjen lisäravinteiden kanssa.

    "Antibiootit tulee säästää tilanteisin, joissa niitä aikeasti tarvitaan."
    En ole samaa mieltä kanssasi. Kroonisiin sairauksiin tarvitaan nimenomaan pitkiä antibioottikuureja, kuten esim. Marshallin protokolla tai muut vastaavat. Näissä protokollissa ei käytetä mitään pensilliinijohdannaisia, sillä ne ovat varsin tehottomia solunsisäisiä patogeenejä vastaan. Minosykliini tai doksisykliini on perusantibiootti näissä protokollissa, ja minosykliiniä on käytetty sitten 1960-luvun, eikä mitään merkittävää antibioottiresistenttisyyttä olla havaittu. Se toimii hyvin esim. MRSA-bakteeria vastaan:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19665876

    Lisäksi käytetään samanaikaisesti myös muita antibiootteja.

    Tämä on muutenkin vähän kaksinaamaista toimintaa, sillä eläimille syötetään vaikka miten paljon antibiootteja, joiden lihaa me sitten syömme.

    VastaaPoista
  11. Pitäisikö nyt heittää kirves kaivoon vai vieläkö on toivoa. Matti Tolosen terveyssivustolta luin, että sairastettu keuhkoklamydia, helicobakteeri sekä Herpes (huuli?)johtavat valtimotautiin. Minä olen sairastanut kaikkia näitä kolmea. Kaikkia on hoidettu asiallisesti lääketieteen tuntemin keinoin. Onko mitään merkitystä sillä, että melkein kaksi vuotta sitten aloin säännöllisesti käyttää Tolosen E-Epaa (nyt vaihdettu cardio-Epaan 2 kaps./vrk. Lisäksi käytän vahvaa Karnosiinia 2 tbl/vrk, Tolosen vahvaa magnesiumia 2 tbl/vrk, Berberiiniä 2 tbl/vrk sekä vahvaa Ubikinonia 1/vrk ja vielä D-vitamiinia keskimäärin 60 mikrogarammaa/vrk. Olen epävarma siitä kuinka hyvin ravintoaineet ja vitamiinit imeytyvät, sillä vatsalaukussani on aina runsaasti vihreää sappinestettä sappirefluksitaudista johtuen (sitä paitsi siellä on lähes jatkuva polte). Vatsavaivoihin käytän Lepicolia, mutta en vielä ole aivan tyytyväinen vatsani toimintaan. Yritän noudattaa VHH-ruokavaliota, joskus lipsuen, mutta olen huomannut, että leipä ja peruna turvottavat vatsan aivan kaasupalloksi. Täytynee vielä tiukentaa otetta ja saada painoa alas ainakin 10 kg.
    Vielä tähän sydänjuttuun palatakseni, osallistuin hieman yli 3 vuotta sitten Cepheus-tutkimukseen työterveyslääkärini avustuksella. Tuloksissa sanottiin, että minulla ei ole kohonnutta riskiä valtimotautien suhteen. Tutkitut tekijät olivat ApaA 1 sekä ApoB, jotka siis hyvin viitearvojen sisällä. Onkohan tällä tutkimuksella vielä merkitystä? Sydämen suhteen on jonkinverran sukurasitusta, lähinnä äidin suhteen. Kolmen suonen ohitusleikkauksen jälkeen, hän voi ja elää erinomaisesti. Leikkauksesta on aikaa jo 14 vuotta. Harrastan ikäisekseni (61 v.)aika runsaasti liikuntaa, yleensä enemmän/viikko kuin suositus on. Hengitystiesairauksia en ole sairastanut puoleentoista vuoteen ennen kuin nyt jokin pöpö pääsi iskemään. Kurkkukipu ja lievä yskä pienine lämmönnousuineen. Ohi on menossa, tänään tankkasin 300 mikrogrammaa D-vitamiinia ja huomenna jatkaan satasella ainakin jonkin aikaa. Tässä tuli paljona asiaa, mutta olisin mielissäni jos saisin kommentteja asiaani.

    VastaaPoista
  12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  14. Rehuissa vain kokkidiostaatit sallittuja

    Vuonna 2006 voimaan astuneen EU-direktiivin mukaan eläinten rehuihin ei saa lisätä antibiootteja. Poikkeuksena ovat siipikarjan rehut, joihin saa lisätä kokkidiostaatteja suoliston loistaudin ehkäisemiseksi.

    VastaaPoista
  15. "Nyt tässä erityisesti korostetaan kalaöljyn ja D-vitamiinin erinomaisuutta niin voiko käydä niin, että jos muut ravintolisät laiminlyödään ja käytetään runsaasti Deetä niin voiko olla niin, että aluksi tulee paljon positiivisia vaikutuksia, mutta tilanne alkaisikin huonontua myöhemmin aiheuttaen jopa ongelmia, sairauksia tasapainon järkkyessä? Koska ymmärtääkseni eri vitamiinit ja mineraalit toimivat synergisesti niin voiko se D-vitamiinin suurannostus pikku hiljaa alkaa kuluttamaan muiden vitamiinen "varastoja" kehosta aiheuttaen myöhemmin ongelmia ja johtaa puutostiloihin"

    -olen samaa mieltä, minusta alkaa tuntumaan siltä, että luontaistuotekaupoissa ei ole kovinkaan luonnollisia (ja terveellisiä) tuotteita myytävänä, kun suurinosa vitamiineista ja lisäravinteista valmistetaan synteettisesti ja pitoisuudet kasvavat jatkuvasti. Itse uskon ja luotan siihen, että kannattaa hankkia ravinteet mahdollimman luonnollisesta lähteestä, jolloin elimistö voi ne mahdollisimman tehokkaasti hyväksikäyttää. Muistelen lukevani joskus kymmenen vuotta sitten jonkun tutkimuksen jossa todettiin, että runsas synteettisesti valmistetun vitamiinin nauttiminen esti muiden vitamiinien imeytymisen, joka johtaa elimistön epätasapainoon. Muistaakseni tälläinen tilanne oli mm. synteettisen betakaroteenin kohdalla jonka todettiin tupakoitsijoilla lisäävän syöpäriskiä ja luonnollisessa muodossa pienentävän riskiä..

    VastaaPoista
  16. Jos sydän- ja verisuonitaudit tosiaan ovat infektioperäisiä, mietin tässä, kuinka pienten lasten jatkuvat korvatulehdukset vaikuttavat heidän verisuoniinsa. Lääkärilehdissähän valitetaan jatkuvasti, kuinka jo lapsilla esiintyy verisuonimuutoksia. Sitten keksitään "tenavamaitoja" ja muita prosessoituja valmisteita, joissa "paha maitorasva" on korvattu "hyvällä rypsiöljyllä", otetaan voi ja jopa kevytmaito pois kouluruokailusta jne. Voisiko korvatulehduskierteen ehkäiseminen ja jo alkaneen tulehduksen huolellinen hoito tuottaa parempaa tulosta? Jos kytevä infektio kerran on verisuonien vihollinen, kannattaisi miettiä, missä kaikkialla niitä tulehduksia kytee ja yrittää eliminoida "pesäkkeitä".

    PS. Ja jos nyt joku sanoo että ha ha, eihän korvilla ja verisuonilla ole mitään yhteistä, niin muistuttaisin siitä, että hammaslääkärit ovat jo pitkään varoittaneet hoitamattomien ientulehdusten olevan riski sydämelle. Miksi eivät siis tulehtuneet korvat voisi olla?

    yksi äiti

    VastaaPoista
  17. Äidille:
    Ei välttämättä ole kyseessä infektio vaan korkeiden insuliinitasojen aiheuttama inflammaatio.

    VastaaPoista
  18. Juu, varmaan nimenomaan juuri se inflammaatio. Mutta eiko inflammaatio ole juuri se hiljainen tulehdus, joka jää "päälle", kun sitä alkuperäistä infektiota ei saada vaimennettua? Tietysti korkeat insuliinitasot ovat siihen yksi tärkeä syy.
    Mietin vaan, että jos keuhkoklamydia tai helikobakteeri tai muu "kuuluisa" bakteeri voi jättää jälkeensä hiljaisen tulehduksen (inflammaation), miksi ei lasten korvatulehdusinfektio voisi periaatteessa tehdä saman tempun?
    Kannattaisiko korvatulehdusta potevalle lapselle kanssa antaa extra D-vitammiinia ja muita tulehdusta vaimentavia ravintolisiä? Ja kannattaisiko jonkun alkaa tutkia, miten sairastetut korvatulehdukset korreloivat lasten verisuonten kunnon kanssa?

    Lasten korvatulehdukset ovat Suomessa kansantauti, ihan samalla viisiin kuin diabetes ja SV-taudit. Voisiko näiden väliltä löytyä yhteys?

    yksi äiti

    VastaaPoista
  19. Tulehdusta vaimentavat ravintolisät kuten kurkumiini ja omega 3 ovat todella hyviä vaihtoehtoja.

    VastaaPoista
  20. Jerik kirjoitti, että eläinten rehuun ei saa käyttää antibiootteja. Kuitenkin Aamulehden (28.7) mukaan: "Venäläisviranomainen on ilmoittanut löytäneensä Atrian sioista ottamistaan näytteistä tetrasykliiniä. Tetrasykliini on antibiootti, jota käytetään ihmisillä esimerkiksi aknen hoitoon."

    VastaaPoista
  21. Kys. tutkimuksessa

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20075350

    esitetään että infektiotautien sairastaminen voi lisätä riskialttiutta ateroskleroosille. Tästä ei suinkaan seuraa etteikö kolesterolilla olisi roolia asiassa - eivätkä tutkijat tietenkään sellaista esitä. Jos Tolonen tällaisen tulkinnan esittää, hän operoi lähinnä oman mielikuvituksensa pohjalta. Myös D-vitamiinin ja ravintolisien puffaaminen tässä asiassa ei perustu kovin kummoiseen näyttöön.

    - Mie -

    VastaaPoista