torstaina, toukokuuta 20, 2010

Uutta tietoa masennuksen biologiasta




**
Aluksi mielenkiintoinen uutinen: Tohtori Tolonen on luonut uuden portaalin, johon kasvaa vähitellen ehkä Suomen laajin terveyden tietopankki (http://www.tritolonen.fi/). Sieltä löydät kätevästi itsehoidon artikkelit ja tuoreet terveysuutiset. Bio-Vitan kaupalliset sivut löytyvät jatkossa täältä: http://www.biovita.fi/

Mutta nyt uutta tietoa masennuksesta:

Masennus on suomalaisten uusi kansantauti. Yleisesti masennuksen syntyyn uskotaan liittyvän ulkopuolisia tekijöitä kuten ihmissuhdeongelmia, psykososiaalista stressiä ja muita psyykkisiä syitä. Kukaan ei kiistä ettei tällä olisi merkitystä, mutta samalla on todettava, ettei tässä ole koko totuus.

Masennus on nimittäin myös biologinen sairaus ja siinä on havaittavissa neuroinflammaatiota, eli tulehdusta hermosoluissa. Masennuksen biologiaa on tutkittu paljon viime aikoina ja siitä on saatu runsaasti uutta tietoa.

Psykiatrit eivät usko enää itsekään aiemmin niin suosittuun serotoniiniteoriaan, johon perinteisten psyykelääkkeiden käyttö on nojannut.

Teoria on ilmeisen virheellinen, mutta kuitenkin määrätään silti yleisesti SSRI-lääkkeitä, joille on tyypillistä, että ne valikoivasti estävät serotoniinin takaisinottoa. Tutkimuksissa lääkkeet on osoitettu tehottomiksi tai heikkotehoisiksi lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa. Lääkitys näyttää tehoavan vain vakavassa masennuksessa.

Belgialainen neuropsykiatrian professori Michael Maes esitti ensimmäisenä näkemyksen, jonka mukaan masennus on biologinen häiriötila, jota hallitsee inflammaatio (kudostulehdus). Viime aikoina hän on laajentanut näkemystään tuoden mukaan tautiin vaikuttavina tekijöinä myös hapetus- ja nitrosatiiviset stressitilat ja näiden havaintojensa myötä ehdottanut antioksidanttien ja omega-3-rasvahappojen käyttöä masennuksen hoidossa.

Vakavaa masennusta potevilla henkilöillä on veressään liian vähän keskeisiä antioksidantteja, kuten E-vitamiinia, sinkkiä ja ubikinonia (koentsyymi Q10). Tästä syystä potilaiden antioksidanttien teho on heikentynyt.

Keskeisen antioksidanttientsyymin, glutationiperoksidaasin (GPX), aktiivisuus on masennuksen tunnusmerkkejä, kirjoittaa Maesin työryhmä uudessa katsauksessaan (2010).

Heikentynyt antioksidanttikapasiteetti ei kykene suojaamaan aivoja ja muuta elimistöä vapaiden happiradikaalien aiheuttamaa hapetusstressiä vastaan, jolloin vapaat radikaalit pääsevät vaurioittamaan solukalvojen rasvahappoja, proteiineja ja solujen DNA:ta.

Masennuksessa myllertää samalla toinenkin stressitila, nimittäin nitrosatiivinen stressi. Vapaiden radikaalien ylimäärä ilmenee plasman peroksidien ja ksantiinioksidaasin lisääntymisenä.

Hapetus- ja nitrosatiiviset stressitilat lisäävät malonialdehydin (MDA) määrää. MDA on tyydyttymättömien rasvahappojen myrkyllinen hapetustuote. Samalla lisääntyy myös 8-hydroksi-2-deoksiguanosiini, joka on osoitus solua kohdanneista DNA-vaurioista. Hapetus- ja nitrosatiiviset stressitilat vaikuttavat haitallisesti myös immuunijärjestelmään ja aiheuttavat siinä autoimmuunireaktioita.

Niinpä masennuksessa potilaan plasman IgG-vasta-aineet hapettunutta ox-LDL-kolesterolia vastaan lisääntyvät. Myös IgM-välitteiset immuunireaktiot solukalvojen rasvahappoja vastaan voimistuvat. Samalla monien geenien toiminta muuttuu.

Masennustutkimuksiin soveliaat koe-eläinmallit osoittavat johdonmukaisesti alentunutta antioksidanttikapasiteettia ja lisääntyneitä hapetus- ja nitrosatiivisia stressitiloja, korostaa Maes. Masennuslääkkeet kykenevät jossain määrin lisäämään antioksidanttien tehoa näissä eläinkokeissa. Antioksidantit, kuten N-asetyyli-kysteiini, sinkki ja GPX-aktiivisuutta matkivat yhdisteet, toimivat masennusta estävinä antidepressiivisinä aineina.

Maesin katsauksessa tarkastellaan niitä biokemiallisia reittejä, joiden kautta alentunut antioksidanttikapasiteetti ja lisääntyneet hapetus- ja nitrosatiiviset stressitilat vaikuttavat masennukseen ja tähän tautiin liittyviin hermostoa rappeuttaviin prosesseihin.

Johtopäätös on, että nämä stressitilat ja tulehdukset (inflammaatio) ovat masennuksen synnyn avaintekijöitä. Masennus kuuluu hermosoluja tuhoaviin neurodegeneratiivisiin ja neuroinflammatorisiin sairauksiin. Masennuksen syntyyn myötävaikuttaa myös vuotava suoli -oireyhtymä (katso kuva, joka on kopioitu Maes ym. 2009 -julkaisusta).

Lähteet:
Maes M, Yirmia R, Noraberg J, et al. The inflammatory & neurodegenerative (I&ND) hypothesis of depression: leads for future research and new drug developments in depression. Metab Brain Dis (2009) 24:27–53 DOI 10.1007/s11011-008-9118-1

Maes M, Galecki P, Chang YS, Berk M. A review on the oxidative and nitrosative stress (O&NS) pathways in major depression and their possible contribution to the (neuro)degenerative processes in that illness. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2010 May 12. [Epub ahead of print]

Lisää luettavaa ravintolisistä:


RAVINTOLISIEN ABC (YHTEISTYÖSSÄ DOSENTTI MATTI TOLOSEN KANSSA)

207 kommenttia:

  1. Miten sitten masennusta pitäisi mielestäsi hoitaa?
    Itselläni on masennusta ollut jo vuosia, eikä lääkkeistä ole ollut apua, joten en niitä sitten myöskään syö.

    Noista tulehduksista kehossa, stressistä yms. oireista tuli mieleeni, että voisiko selittämätön hiustenlähtö johtuakin masennuksesta?

    VastaaPoista
  2. "Teoria on ilmeisen virheellinen, mutta kuitenkin määrätään silti yleisesti SSRI-lääkkeitä, joille on tyypillistä, että ne valikoivasti estävät serotoniinin takaisinottoa. Tutkimuksissa lääkkeet on osoitettu tehottomiksi tai heikkotehoisiksi lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa. Lääkitys näyttää tehoavan vain vakavassa masennuksessa."

    Muistelen, että on näytetty asian olevan toisin, SSRI ei todellisuudessa estä serotoniinin takaisin imeytymistä kuin vähän ja varsinainen vaikutus perustui reseptorien määrän lisääntymiseen. Tästä myös johtuu näiden hidas vaikutus.

    MLT

    VastaaPoista
  3. Tosi hyvältä kuulostaa tuo tritolonen.fi. Jos voisi esittää toivomuksen asiaan liittyen niin minusta olisi todella hyvä jos tritolonen.fi pystyisi irrottautumaan kaupallisesta roolista tarkastellessaan ja pohtiessaan tutkimuksia ja niiden tuloksia.

    Toinen asia mitä toivon on huolellisuus. Virheitä ei saisi kovasti olla. Valtavirtaa vastaan uivan tulee olla erityisen huolellinen että faktat on oikein.

    Tuo Maesin artikkelista otettu kuva kertoo hyvin paljon masennuksen synnystä ja siitä tilasta mikä vallitsee kun ihminen voi huonosti, tuntee itsensä väsyneeksi ja sairaaksi ja on masentunut.

    Masennuksen perimmäinen syy näyttäisi tuon mukaan olevan inflammaatio ja koska siitä alavirtaan olevien tapahtumien kulkuun voidaan vaikuttaa sekä synteettisillä että luonnon lääkkeillä on ymmärrettävää että huomio kinnittyy sinne. Siellä liikkuu raha.

    Kuvasta näkee myös että masennusta aiheuttava inflammaatio ei synny itsestään vaan siihen vaaditaan erilaisia sisäisiä tai ulkoisia stressitekijöitä. Jos nämä stressitekijät ovat inflammaation ja sitä seuraavan masennuksen taustalla niin eikö olisi erityisen huolellisesti perehdyttävä siihen miten voisi vaikuttaa näihin stressitekijöihin. Vielä olennaisemmaksi asiaksi voisi muodostua se miten elimistön haitallista reagointia (=inflammaatiota) eri ärsykkeisiin voisi vähentää.

    VastaaPoista
  4. Samaa mieltä Westien kanssa.

    Minusta mennään taas liikaa kemiaan, koska käytännössä nämä kemialliset reaktiot kehossa voivat olla myös seurausta henkisestä pahoinvoinnista. Ruokavalio ja ravintolisät (sekä lääkkeet) voivat auttaa tilanteen korjaamisessa tai alentaa masennuksen esiintymistä isossa mittakaavassa, mutta henkistä puolta ei saa unohtaa.

    Olen 100% varma, että masennusongelma ei korjaannu pelkällä "kemialla" mikäli henkinen hyvinvointi sivuutetaan.

    -Jyyki

    VastaaPoista
  5. Kuinkahan vahvalla tieteellisellä pohjalla tuo mainittu Leaky gut-teoria on oikeastaan? Haiskahtaako se vähän vaihtoehtohömpältä? Ks. Controversy:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Leaky_gut_syndrome

    VastaaPoista
  6. "Kuinkahan vahvalla tieteellisellä pohjalla tuo mainittu Leaky gut-teoria on oikeastaan?"

    Itse asiassa tässä jutussa ei suoraan puhuttu Leaky gut-teoriasta vaan kuvatekstiä lainaten kyseessä on gram negatiivisten bakteerien LPS:n lisääntynyt translokaatio.

    Eli se tarkoittaa tilannetta jossa elimistöön (=verenkiertoon) kulkeutuu tavallista suurempia määriä bakteeriperäisiä yhdisteitä jotka saavat aikaan luontaisen immuniteettijärjestelmän aktivoitumista.

    Se ei ole mitään hömppää vaan lähellä asian ydintä olevaa 2000-luvun tiedettä.

    VastaaPoista
  7. Mikä on LPS, ja mikä on LPS translokaatio? Ja mitä siitä seuraa?

    VastaaPoista
  8. Omega-3 ravintolisä masentuneilla sydänpotilailla ei tehosta masennuslääkkeen tehoa:

    http://www.sciencedaily.com/releases/2009/10/091020161956.htm

    VastaaPoista
  9. Vuotava suoli kuulosti minustakin ensin oudolta asialta, kunnes perehtyin siihen. Luulenpa etteivät lääkärit ja muu terveydenhuollon ammatihenkilöstä tunne asiaa juuri lainkaan. Laadin aiheesta katsausartikkelin TÄHÄN

    LPS on lipopolysakkaridi. Se on myrkyllinen yhdiste.

    VastaaPoista
  10. ""Kuinkahan vahvalla tieteellisellä pohjalla tuo mainittu Leaky gut-teoria on oikeastaan?""

    Yhdestä viime vuoden Scientific Americanista löytyy asiaa vallan valaiseva artikkeli, jos nyt on asiasta kiinnostunut.

    MLT

    VastaaPoista
  11. Aikaansa seuraavat psykiatrit eivät enää pidä serotoniiniteoriaa uskottavana. Mm. eräs Tampereen yliopiston psykiatrian dosentti (jonka kanssa veteraaniurheilija ja minä väänsimme aikanaan kättä ravitsemuksen merkityksestä mielenterveydelle) kirjoitti jo vuosi sitten "serotoniiniteoria natisee liitoksissaan". Hän piti jo silloin parempana Eero Castrenin esittämää teoriaa hermokasvutekijöiden ja aivojen tietoverkostojen merkityksestä.

    Minun näkemyksiini masennuksesta ja sen biologisesta hoidosta voi perehtyä tässä linkissa.

    VastaaPoista
  12. Emeritusprofessori Carl-Gerhard Gottfries kirjoittaa Ruotsin lääkärilehdessä laajan artikkelin kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja mainitsee siinä vuotavan suolen yhtenä mahdollisena syytekijänä. Gottfires viittaa nimenomaan professori Maesin tutkimukseen (viite 28).

    VastaaPoista
  13. Tosi selkeä tuo Matti Tolosen "vuotava suoli"-tietopaketti!

    VastaaPoista
  14. Stressi-masennus-tulehdus -aiheesta lisää tietoa Ohio State Universitysta
    tässä ja tässä

    Aivojen rasvahapot

    Kuten Eero Castrén kirjoittaa Nature Neurosciencessa, Is Mood Chemistry (Onko mieliala kemiaa?).

    VastaaPoista
  15. Masennuksen lääkehoito on varsin raadollista bisnesta. Tässä artikkelissa kokenut psykiatri Ken Gillman kertoo mm. kuinka lääketeollisuus on harhauttanut lääkäreitä uskomaan masennuslääkkeisiin mm. käyttämällä lääkärilehdissä julkaistuissa artikkeleissa haamukirjoittajia, joiden teksteihin vaikutusvaltaiset lahjotut lääkärit ovat lainanneet nimensä. Kevin P. Millerin elokuva Generation RX paljastaa lasten mielialalääkityksen eettiset ongelmat. Hullin yliopiston psykologian professori Irvin Kirsch sanoo tutkimuksensa perusteella: "Masennuslääkitys on plaseboa". Masennuslääkkeet ovatkin joutuneet ankaran kritiikin kohteeksi Lue lisää suomeksi

    VastaaPoista
  16. Vuotavasta suolesta on vakavasti otettavia tieteellisiä artikkeleita, joskaan en ole kovin hyvin perehtynyt aiheeseen.

    VastaaPoista
  17. Tolonen kirjoitti:

    "LPS on lipopolysakkaridi. Se on myrkyllinen yhdiste."

    Myrkyllinen yhdiste? Minä ajattelin vastata kysyjälle että se on eräänlainen antioksidantti.

    No, vakavammin ottaen en yhtään ihmettele että lääketieteen ammattilainen näkee LPS:n terveydelle vaarallisena, myrkyllisenä yhdisteenä. Asian voi ohittaa tällaisella toteamuksella helpostikin mutta se ei kuitenkaan ole koko totuus, ehkä ei sinnepäinkään.

    LPS on gram negatiivisten bakteerien solukalvon pääasiallinen rakennemolekyyli. Gram negatiivisia tavallisia infektion aiheuttajia ovat esim. E.coli, salmonella ja helikobakteeri.

    LPS:llä ja sen tunnistamisella on merkittävä rooli immuunipuolustuksessa ja terveenä pysymisessä. Sillä ja sen tunnistamiseen liittyvällä reseptorijärjestelmällä on hyvin keskeinen rooli myös kroonisen matala-asteisen tulehduksen synnyssä sekä ehkäisyssä.

    VastaaPoista
  18. Kalaöljy kannattaa ottaa mukaan lääkeresistentin masennuksen hoitoon, kirjoittaa Harvardin yliopiston psykiatrian apulaisprofessori George I. Papakostas katsauksessaan Journal of Clinical Psychiatry -lehdessä (2009). Myös suomalainen Laukaalla asuva psykiatri Mauno Rauramo on tehnyt aloitteen Duodecimille kalaöljyn omega-3:n lisäämisestä masennuksen Käypä hoito -ohjeisiin (lue lisää).

    Eniten hyviä hoitotuloksia psykiatriassa on julkaistu kalaöljystä, jota kutsutaan nimellä E-EPA tai EPA-E. Se voi olla yksinkin tehokas (ilman lääkkeitä) vakavan masennuksen hoidossa, osoittaa tuore amerikkalainen tutkimus. Muiden tutkimusten mukaan se voi tehostaa antidepressiivisten lääkkeiden vaikutusta.

    VastaaPoista
  19. Uusia EPA-tutkimuksia masennuksessa

    ClinicalTrials -rekisterissä on tällä hetkellä 13 uutta tutkimusta, joissa EPA-rasvahapon vaikutusta tutkitaan masennuksessa. Lista osoittaa, kuinka vakavasti asia nyt otetaan eri puolilla maailmaa. Tutkimussuunnitelmat voi lukea linkeistä.

    VastaaPoista
  20. Kommentoisitko Matti Westien kommenttia?
    Westie ei ole opponentti, vaan itäsuomalaisittain haastaja?

    Ei saa ohittaa, se ei ole tiedettä, ei taidetta, eikä myöskään keskustelua.

    Omat asiattomuuteni, trollaukset, korostaa tätä. Ne saa ohittaa, mutta ei pidä tottua, mukavoitua.
    ?

    Ugh. :)

    VastaaPoista
  21. Omega-3 aiheuttaa masennusta Ruotsissa ja Afrikassa. Puujalka, anteeksi...


    Ulkolinja: Kalansaaliita Saharasta

    YLE TV1 torstaina 27.5.2010

    Mainosten mukaan omega-3 on ihmiselle välttämätön rasvahappo, jolla on tärkeä rooli mm. aivotoimintojen säätelyssä, tulehdusten ehkäisemisessä ja immuunijärjestelmässä. Ruotsin TV:n Uppdrag Granskning -ohjelma lähti selvittämään, mistä on peräisin omega-3-tablettien ihmeitä tekevä kalaöljy.
    "Perusta ja Chilestä", sanoo ruotsalaisen Cederroth-yhtiön myyntijohtaja.
    "Niihin sekoitetaan kalaöljyä Marokosta", sanoo kalaöljyä valmistavan norjalaisen Napro Pharman edustaja.

    Vastaus ei riittänyt Uppdrag Granskning -ohjelman tekijöille. He saivat selville, että ainakin osa kalaöljystä tulee norjalaisesta tehtaasta, joka sijaitsee Layunen kaupungissa Atlantin rannalla. Tehtaan omistajan ja kalastajien mielestä he ovat Marokossa, Länsi-Saharan itsenäisyyden puolesta taistelevien ihmisten mielestä Länsi-Saharassa.

    Uppdrag Granskning sai lisäksi selville, että niiden kalastajien joukossa, jotka toimittavat kalaa norjalaiselle kalaöljytehtaalle, on ruotsalaisia kalastajia, jotka ovat Ruotsissa saaneet miljoonakorvauksia luovuttuaan kalastuksesta Ruotsissa, EU:n kalastuspolitiikan mukaisesti.

    Ohjelma seurasi kalastajaa nimeltä Ove Ahlström, jolle maksettiin Ruotsissa kuusi miljoonaa euroa korvauksena siitä, että hän myi pois kalastusoikeutensa. Ahlström ei kuitenkaan lopettanut kalastusta. Hän muutti laivansa Euroopan Unionin ulkopuolelle ja kalastaa nyt Länsi-Saharan vesillä.

    Viranomaiset levittelevät voimattomina käsiään. "Emme voi tehdä mitään", sanoo Ruotsin kalastusviraston johtaja Axel Wenblad.
    "Länsi-Sahara sisältyy EU:n ja Marokon kalastussopimukseen", sanoo maltalainen Joe Borg, joka oli viime vuoteen saakka EU:n kalastusasian komissaari.
    "Mikä Länsi-Sahara? Me kalastamme Marokossa", sanoo kalastaja Ove Ahlström.

    Ruotsin hallitus paheksuu - kun ei muutakaan voi. "Ruotsalaiset kalastajat tukevat Länsi-Saharaan miehittävää Marokon hallitusta", julmistelee ministeri Birgitta Ohlsson.

    Polisario-rintaman pakolaisleireillä lähellä Algerian rajaa asuu 160 000 ihmistä. He eivät syö omega-3-tabletteja vaan thaimaalaista kalaa purkeista. Avustuksen on lahjoittanut Ruotsin kehitysyhteistyövirasto, SIDA.

    Tuotanto: Uppdarag Granskning, SVT.


    -xx

    VastaaPoista
  22. Tätä minäkin olen miettinyt. Eli mistä se kalaöljy oikein tulee ja sitäkin, että minne ne kalat joutuvat, joista on se öljy puristettu...

    VastaaPoista
  23. Katsoin tuon ruotsalaisen TV-dokumentin jo aikaa sitten. Se on hyvä, ja paljastaa, kuinka norjalaisena Ruotsissa ja Suomeessakin kalaöljy tulee todellisuudessa Marokon miehittämän Länsi-Saharan vesiltä Atlantin rannoilta. Kannattaa katsoa, dokumentti avaa silmät.

    Tähän pitää tietenkin heti lisätä, että Bio-Vitan E-EPAt ja CardiOmegat eivät tule Marokosta, vaan Chilen Tyynenmeren puoleiselta rannikolta, josta ne kuljetetaan tyhjötislattaviksi Etelä-Koreaan. Asiasta on mustaa valkoisella. Maksaa vähän enemmän, mutta tuotteiden laatu ja raaka-aineen hankinnan eettisyys ovat kohdallaan.

    VastaaPoista
  24. Wikipedian mukaan vuotavan suolen olemassa olo on kiistanalainen, ja ilmeisesti enempi vaihtoehto- tai uskomushoitoihin liittyvä:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Leaky_gut_syndrome

    "Controversy

    While many practitioners maintain that leaky gut syndrome is a bona fide medical condition, the area of "gut problems" lies between conventional and alternative medicine, and includes other diagnoses such as small bowel bacterial overgrowth syndrome or small intestine bacterial overgrowth (SIBO), and yeast syndrome or systemic candidiasis, and remains controversial and scientifically unsettled.[5]

    Alternative practitioners believe that leaky gut syndrome is a possible starting point or connection with many disorders such as asthma, diabetes, autoimmune diseases like lupus, diseases like scleroderma, internal colitis, long term disorders like rheumatoid arthritis, severe illnesses like multiple sclerosis and chronic fatigue syndrome and Crohn's disease. [6]"

    VastaaPoista
  25. Uusi ei-positiivinen E-EPA-tutkimus
    diabeetikkojen masennuksen lisähoidossa

    Hollannissa tehdyssä 25 diabeetikon kliinisessä kaksoissokkotutkimuksessa 13 potilasta sai 12 viikkoa masennuslääkityksen lisänä E-EPAa (1 g/vrk) ja 12 potilasta sai lumetta. E-EPA nosti punasolujen kalvon EPA-pitoisuuden 3-kertaiseksi, mutta kliinisesti ryhmien välillä ei havaittu merkitseviä eroja masennusoireissa. Ne vähenivät kummassakin ryhmässä seurannan aikana. Tulos oli siis ei-positiivinen. Aineiston koko saattoi olla liian pieni tilastollisesti merkitsevien erojen saamiseksi, pohtivat tutkijat. Myös vaikutusjakso, 12 viikkoa, ssaattoi olla liian lyhyt E-EPAn vaikutuksen esille saamiseksi.

    Useissa muissa kliinisissä masennustutkimuksissa ja tapausselostuksissa E-EPA on osoittautunut tehokkaaksi joko yksin tai lääkehoidon lisänä.

    Lisäksi on syytä todeta, että masennuksen ravintolisähoidossa saisi mielellään olla mukana muitakin masennuksen biologisiin tekijöihin (mm. neuroinflamaatioon) vaikuttavia aineita, kuten D-vitamiinia, berberiiniä, sinkkiä, karnosiinia, foolihappoa ja muita B-vitamineja jne.

    VastaaPoista
  26. Chicagon Loyola-yliopiston tutkijoiden (Sue Penckofer ym.) tuore kirjallisuuskatsaus (pdf) valaisee edellä esittämääni D-vitamiinin suotuisaa vaikutusta masennuksessa. Kuten katsauksesta käy ilmi, ei lääkehoito tepsi läheskään kaikkiin potilaisiin toivotulla tavalla. Siksi hoitoa on syytä tehostaa myös ravintolisillä. Holick (2007) esittää kaksivaiheista D-vitamiinilisää:
    1. alkuvaihe, 8 viikkoa 1250 mikrogrammaa D:tä kerran viikossa, jonka jälkeen S-D-25-mittaus. Pitoisuuden tulee ylittää 75 nmol/l. Ellei ylitä, pitää 1. vaihetta jatkaa.
    2. jatkovaihe, 1250 µg D:tä 1-4 viikon välein, jolloin S-D-25:n tulisi nousta mieluiten tasolle 137–150 nmol/l Turvallinen pitoisuus on 325 nmol/l, mutta edes 375 nmol/l ei aiheuta sivuvaikutuksia. Näitä lukuja on mielenkiintoista verrata Christerin taulukkoon ja suomalaisiin viranomaissuosituksiin (7,5 µg/vrk).

    VastaaPoista
  27. Wikipedia ei puhu mitään mistään inflammatiohypoteesista, ja hoitotuloksistakin saa aivan toisenlaisen kuvan kuin tuossa edellä esitetään:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Types_of_psychological_depression

    The etiology of depressive disorders is most likely multifactorial with both complex genetic factors and environmental stressors (for example, emotional stress, substance abuse, psychological, physical, or sexual abuse) likely contributing to the neuronal changes seen in affected individuals. In an individual who has a high genetic predisposition to a depressive disorder, depression can coincide with only mild environmental stress, or even with no stress at all. In an individual with a low genetic predisposition to depressive disorders, a major stressor may or may not provoke a depressive state. Individuals with first-degree relatives (i.e., parents, siblings, children) with depressive disorders are more likely to experience a depressive disorder themselves. Regardless of its causes, depression is associated with physiological variations in the neurotransmitter systems within the brain.

    Advances in pharmacological and psychotherapeutic treatments have allowed for very high rates of success in treating depressive disorders. However, only about one-quarter of individuals with a depressive disorder seek treatment. Of those who do seek treatment, over 90% can be successfully treated. Psychiatrists, medical doctors who specialize in treating mental illness, clinical psychologists who are trained in various modalities of psychotherapy, and licensed clinical social workers are experienced in treating depressive disorders. A general practitioner, family doctor, or other primary care physician can also initiate treatment for individuals with depressive disorders.

    VastaaPoista
  28. Tässä linkissä esitetään, että on olemassa suuri joukko enempi tai vähempi keksittyjä puppu-diagnooseja, joiden avulla kaupataan ihmisille erilaisia tuotteita, esimerkiksi lisäravinteita. En oikein tiedä, mitä tästä pitäisi ajatella. Mikä on se instanssi, josta saisi puolueetonta tietoa?

    http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/fad.html

    "Another diagnosis that is popular among supplement promoters is "parasites," which may be "treated" with laxatives and other "intestinal cleansers," colonic irrigation, plant enzymes, dietary measures, and homeopathic remedies. Yet another, "leaky gut syndrome," is described by proponents as a condition in which the intestinal lining becomes irritated and porous so that unwanted food particles, "toxins," bacteria, parasites, and "Candida" enter the bloodstream and result in "a weakened immune system, digestive disorders, and eventually chronic and autoimmune disease." Treatment of this alleged condition can include dietary changes (such as not eating protein and starch at the same meal); "cleansing" with herbal products; "reestablishing good balance" of intestinal bacteria; and supplement concoctions claimed to strengthen and repair the intestinal lining."

    VastaaPoista
  29. Aloituskirjoituksessa mainituista antioksidanteista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä, ainakin sv-tautien ja syövän osalta, ja ainakin tässä tutkituista:

    http://www.quackwatch.org/03HealthPromotion/antioxidants.html

    "There is widespread scientific agreement that eating adequate amounts of fruits and vegetables can help lower the incidence of cardiovascular disease and certain cancers. With respect to antioxidants and other phytochemicals, the key question is whether supplementation has been proven to do more good than harm. So far, the answer is no, which is why the FDA will not permit any of these substances to be labeled or marketed with claims that they can prevent disease."

    VastaaPoista
  30. Tässä tymäkkää analyysia antioksidanteista - ne kannattaa hankkia ruoasta, ei keinotekoisista pillereistä:

    http://leisureguy.wordpress.com/2006/08/07/antioxidant-pills-worse-than-useless/

    "micronutrients isolated and encapsulated in pills are not effective, whereas the same micronutrients in the context of their natural origin—e.g., consumed as vegetables or fruit—do have benefits.

    He argues that because the polyphenols, carotenoids and vitamins in fruit and vegetables are bound into tough, fibrous material, they hang around in the stomach and colon, where they can neutralise free radicals. The gastrointestinal tract, especially the stomach with its highly acidic environment, is constantly generating reactive oxygen species from food. Supplements may not replicate this effect because they are digested too quickly.

    Andrew Shao from the Council for Responsible Nutrition, a supplement industry trade association based in Washington DC, argues along similar lines. He says that pulling a nutrient out of context and testing it in a clinical trial is not appropriate. “Antioxidants should not be expected to perform as drugs,” he insists. “That’s simply not how nutrients work. They work in concert with each other.” "

    VastaaPoista
  31. Masennuslääkkeistä keskenmenoja

    Uusi kanadalainen raportti raportti Montrealin yliopistosta vahvistaa tietoa, jonka mukaan masennuslääkkeet ovat erityisen vaarallisia raskauden aikana. Ne lisäävät keskenmenon vaaraa 68 %, sanovat tutkijat. Muiden uusien tutkimusten mukaan D-vitamiini (100 mikrogrammaa päivässä) ehkäisee raskauskomplikaatioita.

    Kalaöljy, eritoten E-EPA, on myös erinomainen ravintolisä raskauden ja imetyksen aikana ehkäisemään äidin masentumista. Turun yliopiston psykiatrian professori Raimo K. R. Salokangas selosti taiwanilaista kalaöljytutkimusta Suomen Lääkärilehdessä. Lue lisää.

    New Hampshiren yliopiston pykologian apulaisprofessori Kathleen A. Kendall-Tacketin mukaan viimeaikaiset tutkimukset ovat muuttanet ajattelutapaamme (paradigmaa) raskauteen ja synnytyksen jälkeiseen aikaan liittyvän masennuksen syistä ja sen ehkäisyn keinoista. Ennen ajateltiin, että hiljainen tulehdus (inflammaatio) on yksi taudin monista riskikijöistä. Uuden käsityksen mukaan se ei ole pelkästään yksi syytekijä muiden joukossa, vaan kaikkien syytekijöiden äiti, pääasiallinen syntipukki, jonka vuoksi stressi, psykososiaaliset, käyttäytymiseen ja ravitsemukseen liittyvät, fyysiset ja biologiset seikat yhdessä laukaisevat masennuksen. Sitä tulisi ehkäistä ja hoitaa lisäämällä omega-3-rasvahappojen saantia niin että AA/EPA-suhde alenee pienemmäksi kuin 3:1. Kendall-Tacketin näkemys vahvistaa käsitystä masennuksen biologisesta luonteesta. Lue lisää

    VastaaPoista
  32. Uusi-seelantilainen tutkimus viittaa siihen, että tupakointi lisää masennuksen riskiä. Tämäkin raportti tukee käsitystä masennuksen biologisesta luonteesta. Tupakansavu sisältää näet paljon vapaita radikaaleja ja muita aivoille haitallisia kemiallisia yhdisteitä, jotka voivat lisätä hapetusstressiä ja neuroinflammaatiota sekä vahingoittaa hermovälittäjäaineiden toimintoja. Lue lisää suomeksi

    VastaaPoista
  33. Tolonen:
    "tupakointi lisää masennuksen riskiä. Raportti tukee käsitystä masennuksen biologisesta luonteesta."

    Niin tukee mutta ei ihan noin kuin kirjoitit, sillä tupakan polttaminen on hyvin anti-inflammatoorinen ja tupakoitsijan aistimaa tulehdustilaa helpottava tapahtuma. Jos tupakoitsija jättää tupakan väliin on siitä seurauksena inflammaation "nouseminen pintaan" jolloin olo voi tulla todella huonoksi kunnes saa taas seuraavat rauhoittavat sauhut.

    Tupakointi on perseestä!

    VastaaPoista
  34. Mayo Clinic ei ota vahvaa kantaa kalaöljyihin depression hoidossa, ei siis suosittele ottamista tai ottamatta jättämistä. Niistä voi olla hyötyä, tai voi olla olematta hyötyä, mutta ainakin kannattaa syödä kalaa:

    http://www.mayoclinic.com/health/fish-oil-supplements/AN01399

    VastaaPoista
  35. ... toisaalta, koska depressio ja sv-taudit kulkevat käsikädessä, voi kalaöljyistä olla paljonkin hyötyä:
    http://www.mayoclinic.com/health/fish-oil/ns_patient-fishoil

    VastaaPoista
  36. Kalaöljyn omega-3-rasvahappojen vaikutusta kliinisen masennuksen hoidossa on tutkittu varsin paljon ja tutkitaan edelleenkin. Tutkimuksia on julkaistu sekä niin, että esim. E-EPA on ollut ainoa hoito (siis ei lääkitystä) tai sitten kalaöljyä on annettu muun hoidon lisänä. Olen koonnut tärkeimmät jo julkaistut tutkimukset tähän taulukkoon, josta klikkaamalla tutkijan nimeen pääsee lukemaan lisää ko. tutkimuksesta.

    Kuten taulukosta nähdään omega-3-annokset ovat moninkertaisia siihen nähden mitä ruoasta voi saada. Pelkän kalaruoan suosittelu kliinisen masennuksen hoitokeinona ei riitä, vaan tarvitaan reiluja "farmakologisia" kalaöljyannoksia, mieluiten E-EPAa, koska EPA näyttää olevan ainoa antidepressiivinen omega-3-rasvahappo. Muistutan myös D-vitamiinin, karnosiinin, berberiinin, foolihapon ja muiden B-vitamiinien tärkeästä merkityksestä masennuksen hoidossa.

    VastaaPoista
  37. "Pelkän kalaruoan suosittelu kliinisen masennuksen hoitokeinona ei riitä..."

    Ei riitäkään, eikä Mayo Clinic suosittelekaan kalaruokia masennushoitona, vaan oikeaa lääketieteellistä ja psykiatrista hoitoa, esimerkiksi masennuslääkkeitä ja/tai psykoterapiaa. http://www.mayoclinic.org/depression/treatment.html

    Mikäli Mayo Clinic suosittelisi homeopatiaa, uskomushoitoja, ravintoterapiaa, pelkkiä ravintolisiä tai pyhällä hengellä voitelua vakavan kliinisen depression ainoaksi hoitomuodoksi, he puoskaroisivat.

    VastaaPoista
  38. "Chicagon Loyola-yliopiston tutkijoiden (Sue Penckofer ym.) tuore kirjallisuuskatsaus (pdf) valaisee edellä esittämääni D-vitamiinin suotuisaa vaikutusta masennuksessa."

    Olipas mielenkiintoista tekstiä, näiltä sairaanhoitajakoulun henkilöiltä. Tietyt puutostilat voivat aiheuttaa masennusta, esimerkiksi joidenkin B-vitamiinien puutos. Tekstin mukaan kuitenkin OCD (Obsessive Compulsive Disorder) johtuu vaivasta nimeltään "St. John’s Wort deficiency" (!) (Lakhan and Vieria (2008)). Hohhoijakkaa. Tuo "diagnoosi" kuulostaa näin maallikosta kyllä vahvasti puppu-diagnoosilta, jonka avulla pelkästään yritetään myydä luontaistuotetta nimeltään St. John's Wort (mäkikuisma?).

    Yksi kömmähdys ei tietenkään tee koko dokumenttia kelvottomaksi, mutta antaa tässä tapauksessa aihetta epäillä kirjoittajien motiiveja. Miten lienee tieteellinen taso tuossa "tutkijoiden" dokumentissa?

    VastaaPoista
  39. S.:"Tietyt puutostilat voivat aiheuttaa masennusta, esimerkiksi joidenkin B-vitamiinien puutos."

    Ei kuitenkaan kannata yliannostella, eli syödä vitamiinilisiä yli virallisten ohjeiden. Siitä tässä veteraaniurheilijan eräästä linkistä esimerkki:

    B-vitamiinilisät voivat olla vaaraksi munuaissairaille diabeetikoille

    "Vitamiiniryhmäläisten veren homokysteiinipitoisuus pieneni, mutta munuaisten toiminta heikentyi selvästi enemmän kuin verrokkien, jotka söivät lumevalmisteita. Lisäksi heille sattui enemmän sydäninfarkteja, aivohalvauksia sekä niistä johtuvia hoitoja.

    Myös kuolleisuus oli suurempaa B-vitamiiniryhmässä, tutkijat havaitsivat keskimäärin kahden ja puolen vuoden seurannassa."


    http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=31125:b-vitamiinilisaet-voivat-olla-vaaraksi-munuaissairaille-diabeetikoille&catid=5:tiede&Itemid=7


    Moni sairastaa tyypin 2 diabetesta tietämättään: Suomessa tällaisia tapauksia arvellaan olevan 200 000, niiden tiedettyjen 250 000 tapauksen lisäksi.

    http://www.parempaaelamaa.fi/uutisarkisto/moni-sairastaa-diabetesta-tietamattaan

    VastaaPoista
  40. B6- ja B12-vitamiinit – mutta vain purkista otettuina ravintolisinä, ei ruoasta saatuina annoksina – vähentävät yli 65-vuotiaiden riskiä sairastua masennukseen, osoittaa yli 3500 henkilön seurantatutkimus Chicagosta. Sen julkaisi maailman johtava ravitsemuslääketieteen lehti American Journal of Clinical Nutrition.

    Mielenkiintoa tähän tutkimukseen lisää se, että amerikkalaiaset tutkijat viittaavat Kuopion yliopistosta vuonna 2003 julkaistuun raporttiin, jonka mukaan B12-vitamiini ehkäisee masennusta. Vaikutus perustunee siihen, että B12 (ja B6-vitamiini) ehkäisevät myrkyllisen aminohapon, homokysteiinin, kertymistä aivoihin, tulkitsevat kuopiolaispsykiatrit. Raportit tukevat käsitystä masennuksen biologisista syistä.
    Lue lisää suomeksi.

    VastaaPoista
  41. Filosofi Maija-Riitta Ollila oli juuri äsken Maarit Tastulan haastateltavana TV2:ssa ohjelmassa Seitsemäs taivas. Ollila kertoi siinä kuuluvansa masennusherkkään sukuun ja ehkäisevänsä omaa masennustaan kalaöljyllä. Merkistä ei ollut puhetta, mutta uskoisin sen olevan E-EPA, sillä EPA on tiettävästi ainoa antidepressiivinen omega-3-rasvahappo.

    VastaaPoista
  42. Läpimurto: solukalvon proteiinien merkitys

    Columbia University Medical Centerin ja Weill Cornell Medical Collegen tutkijat julkaisevat 13.6.2010 Naturessa uuden artikkelin, jota kutsutaan jo ennalta läpimurroksi. Se selittää aivojen hermosolujen solukalvolla tapahtuvia proteiinimolekyylien liikkeitä mm. synapsissa (hermosolujen välisessä raossa), jossa välittäjäaineet ja mielialalääkkeet vaikuttavat.

    Niin sanotut kuljettajaproteiinit (transporter proteins) siirtävät hermovälittäjäaineita. Myös SSRI-masennuslääkkeet ja mm. kokaiini vaikuttaa solukalvon proteiineihin ja solujen väliseen tietoliikenteeseen. Tähän asti biologit eivät ole kyenneet näkemään kuljetusaineita yhden molekyylin tasolla, mutta uusi tutkimus “raottaa verhoa ja suuntaa valonheittimen solkukalvon kuljetuksen koregrafiaan”. Tässä valokiilassa näkyy, kuinka kuljettajaproteiinit saattavat ioneja ja molekyylejä solukalvon läpi ja muodostavat avautuvia ja sulkeutuvia portteja.

    Niiden tutkiminen auttaa ymmärtämään entistä paremmin mielisairauksien luonnetta, sanoo tri Jonathan Javitch (Lieber Professor of Experimental Therapeutics in the Departments of Psychiatry and Pharmacology and the Center for Molecular Recognition at Columbia University Medical Center). Lue lisää

    VastaaPoista
  43. Pahoittelen väliintuloa (naama punaisena saa lukea omia välihuutojaan!)

    Westie kirjoitti: "Niin tukee mutta ei ihan noin kuin kirjoitit, sillä tupakan polttaminen on hyvin anti-inflammatoorinen ja tupakoitsijan aistimaa tulehdustilaa helpottava tapahtuma. Jos tupakoitsija jättää tupakan väliin on siitä seurauksena inflammaation "nouseminen pintaan" jolloin olo voi tulla todella huonoksi kunnes saa taas seuraavat rauhoittavat sauhut.

    Tupakointi on perseestä!"

    Tupakoitsijana olen havainnut pikemminkin olon kaikkinaista paranemista polttamatta ollessa, mitä tarkoitat?

    Toisaalta... Olisko vaikka linkkiä, voi olla turhan työläs selostaa tässä?

    VastaaPoista
  44. Diabetes ja masennus liittyvät toisiinsa. Kumpikin ovat Suomessa jo kansantauteja. Diabetes voi myös heikentää muistia jo keski-iästä alkaen, ja sitä nopeammin, mitä kauemmin tauti on kestänyt, osoittaa Hollannin kansanterveyslaitoksen uusi tutkimus (Diabetes Care online). Tämä raportti vahvistaa aikaisempia havaintoja, joiden mukaan diabetes voi aiheuttaa kognitiivisia häiriöitä, masennusta ja dementiaa. Näin siis voi käydä siitä huolimatta, että noudatetaan Diabetesliiton ja Duodecimin Käypä hoito -ohjeita.

    Tulkintani mukaan pelkkä verensokerin hallinta ei siis riitä, vaan tarvitaan myös antioksidatiivisia, anti-inflammatorisia ja sokeristumista ja homokysteiinin kertymistä ehkäiseviä ravintolisiä. Niihin kuuluvat D-vitamiini, alfalipoiinihappo, berberiini, E-EPA, foolihappo, B6- ja B12-vitamiinit, karnosiini ja ubikinoni vain muutamia mainitakseni. Lue lisää suomeksi hollantilaistutkimuksesta.

    VastaaPoista
  45. Kukas se nyt syrjehtii, masennuksesta diabetekseen.


    Tuohon mainittuun B-vitamiinilisään liittyen:


    Vitamiinilisät voivat lisätä syöpäriskiä

    B-ryhmän vitamiineihin luettavasta foolihaposta ei näytä olevan odotettua apua sydänsairauksien ja syövän ehkäisyyn. Tuore norjalaistutkimus päinvastoin paljastaa, että foolihappo ja B12-vitamiini yhdessä saattavat lisätä syövän ja syöpäkuolleisuuden riskiä.
    ...

    Tuloksista ilmeni, että foolihappoa ja B12-vitamiinia saaneilla oli 21 prosenttia suurempi riski sairastua syöpään kuin muilla tutkittavilla. Samoin syöpäkuolemat olivat 38 prosenttia yleisempiä foolihappoa ja B12-vitamiinia saaneilla kuin muilla osallistujilla.


    http://www.poliklinikka.fi/terveysuutiset/&id=2911567

    VastaaPoista
  46. Mahtaako pillerinvalmistajien tutkimukset olla sen luotettavampia kuin lääkevalmistajienkaan, kun pubmedin katsausartikkelissa puhutaan puolueellisista tutkimuksista (sitä kai tuo publication bias tarkoittaa?)....


    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17685742
    A meta-analytic review of double-blind, placebo-controlled trials of antidepressant efficacy of omega-3 fatty acids.

    CONCLUSIONS: Although our meta-analysis showed significant antidepressant efficacy of omega-3 PUFAs, it is still premature to validate this finding due to publication bias and heterogeneity. More large-scale, well-controlled trials are needed to find out the favorable target subjects, therapeutic dose of EPA, and the composition of omega-3 PUFAs in treating depression.

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17877810
    Omega-3 fatty acids as treatments for mental illness: which disorder and which fatty acid?

    CONCLUSION: While it is not currently possible to recommend omega-3 PUFA as either a mono- or adjunctive-therapy in any mental illness, the available evidence is strong enough to justify continued study, especially with regard to attentional, anxiety and mood disorders.

    (lihavoinnit minun)

    Ymmärtäisin nuo tulokset niin, että laadukkaampia, laajempia ja puolueettomampia kaksoissokkotutkimuksia sekä määristä ja kalaöljylaaduista tarvitaan, ennen kuin mitään suosituksia voi tehdä masennuksen hoidosta niillä.

    VastaaPoista
  47. Olen lueskellut lääkäri Joan Matthews Larsonin kirjaa: vapaudu masennuksesta luonnon keinoin. No, onhan se toki amerikkalainen ja myyväkin (mainostaa omaa klinikkansa). Olen kyllä sen kirjoittajan kanssa samaa mieltä, että jos aivojen kemia on tolallaan (kuten monesti alkoholisteilla, masentuneilla, vangeilla jne.) niin siinä ei psykologien höpinät ja keskusteluterapiat auta.

    Ja valitettavasti uskon, että meidän lapsemme ovat vielä enemmän vaikeuksissa masennuksen kanssa kuin 60-luvulla ja sitä aikaisemmin syntyneet, jollei tule kansanliikettä hyvä ruuan puolesta.

    äitiliini

    VastaaPoista
  48. S. haraa vastaan postaamalla tänne mieleisiään linkkejä, näkemättä kokonaiskuvaa (metsää puilta). Jos S. tuntisi apulaisprofessori Kuan-Pin Sun ja olisi ollut hänen kanssaan tekemisissä (kuten minä) S. tietäisi, että prof. Su on julkaissut myöhemmin juuri noita kaivattuja lisätutkimuksia ja -katsauksia.

    Sun työryhmä julkaisi vuonna 2004 dramaattisen tapausselostuksen, jossa etyyliesteröity kalaöljy (4 g/vrk) paransi odottavan naisen vaikean uusiutuneen masennuksen. Nainen ei halunnut käyttää S:n suosittelemia OIKEITA lääkkeitä, koska ne voivat vahingoittaa sikiötä.

    Suosittelen E-EPAa raskaana oleville ja imettäville naisille, koska E-EPA vähentää merkittävästi heidän riskiään masentua.

    Tässä Sun tutkimus vuodelta 2008 (siis S:n referoiman kirjoituksen jälkeen) sitä, kuinka kalaöljy auttaa raskaus- ja imetysajan masennuksessa. Turun yliopiston psykiatrian professori Raimo K. R. Salokangas selosti tätä tutkimusta Suomen Lääkärilehdessä ja antoi ymmärtää että kalaöly on suositeltava ravintolisä odottaville äideille.

    TÄSSÄ prof. Sun katsausartikkeli vuodelta 2008 siitä, kuinka kalaöljyn omega-3-rasvahapot vaikuttavat masennuksessa. Suosittelen S:lle ja muille asiasta kiinnostuneille.

    VastaaPoista
  49. Masennus on luonteeltaan biologista, ja se selittää myös sitä, että masennus pahentaa kroonisia kipuja. Masennuksen ja kivun yhteyden ovat juuri osoittaneet Oxfordin yliopiston tutkijat. Tämänkin havainto puoltaa E-EPAn ja D-vitamiinin käyttöä masennuksen hoidossa, sillä ne nostavat kipukynnystä ja kohentavat mielialaa (jolloin kivut eivät vaivaa kuten ennen).

    Kroonisista kivuista kärsivän ja/tai masentuneen ihmisen riittävänä D-vitamiinin saantina pidän sitä, että S-D-25 nousee tasolle 150 nmol/l. Siinä ei auta homeopaattinen viranomaissuositus, 7,5 mikrogrammaa päivässä. E-EPAn tarve on 1000–2000 mg päivässä (yksilöiden tarve voi vaihdella melkoisesti).

    VastaaPoista
  50. Edelleenkin kummeksuttaa tämän artikkelin kaksi tähteä (**), koska käsittääkseni tiedemaailma ei suinkaan ole yksimielinen asiasta.

    Kansallisissa suosituksissa ei ainakaan liene mainittu omega-3:a monoterapiana tai edes muuta hoitoa tukevana hoitona depression hoidossa (tai sitten en vain löytänyt sellaisia). Tässä ainoa maininta pubmedin suosituksissa vuodelta 2009, jossa mainitaan, että jotakin tukea mm. omega-3:lle löytyy, mutta ei ilmeisesti riittävästi:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/pubmed

    Canadian Network for Mood and Anxiety Treatments (CANMAT) Clinical guidelines for the management of major depressive disorder in adults. V. Complementary and alternative medicine treatments.

    LIMITATIONS: The evidence base remains limited and studies often have methodological problems, including small samples, variability in dose, short duration of treatment, unknown quality of the agent and limited long-term data. Safety data are also sparse with little information about drug interactions.

    CONCLUSIONS: Some CAM [complementary and alternative medicine] treatments have evidence of benefit in MDD [major depressive disorder]. However, problems with standardization and safety concerns may limit their applicability in clinical practice.

    VastaaPoista
  51. Masennus lihottaa

    Masennus lihottaa, kertoo uusi Alabaman yliopiston tutkimus. Lihavat eivät kuitenkaan ole sen useammin masentuneita kuin muutkaan. Coronary Artery Risk Development in Young Adults Study (CARDIA) –nimiseen 20 vuotiseen tutkimushankkeeseen osallistui yli 5100 nuorta naista ja miestä, iältään 18-30 vuotta. Raportti ilmestyy kesäkuussa American Journal of Public Health –lehdessä. Nyt se on uutisoi Health Day.

    Stressihormoni kortisoli on mukana kuvassa: se liittyy sekä masennukseen että lihomiseen, sanoo yksi tutkijoista, sosiologian apulaisprofessori Belinda Needham.

    Tulos tukee THL:n raporttia, jossa havaittiin tulehdusta osoittavan CRP:n lisääntymistä masentuneilla suomalaisilla.

    Nämäkin raportit puoltavat D-vitamiinin E-EPAn käyttöä masennuksen hoidossa, sillä ne ovat anti-inflammatorisia ja ne ehkäisevät lihomista. E-EPA tasapainottaa kortisonin ja kortisolin aineenvaihduntaa HPA-akselilla. Lisäksi E-EPA vähentää erityisesti vyötärön seudulle kertyvää sisäelinrasvaa (sairasta rasvaa) ja alentaa kohonnutta verenpainetta, osoittaa japanilainen tietokonetutkimus.

    Omega-3:t eivät vielä ole Suomessa kansallisissa Käypä hoito -ohjeissa, vaikka Yhdysvaltain Psykiatriliitto suositteli jo joulukuussa 2006 niiden ottoa mukaan hoitoon. Suomessa laukaalainen psykiatri Mauno Rauramo – joka itse hoitaa menestyksellisesti omia potilaitaan omega-3:lla ja muilla ravintolisillä – esitti viime marraskuussa Duodecimille, omega-3:n ottamista mukaan Käypään hoitoon. Asia ei ole vielä edennyt käytännössä. Olen kuitenkin optimisti ja odotan niin käyvän lähitulevaisuudessa. Onhan kalaöljy vastikään lisätty sydän- ja verisuonitautienkin Käypä hoito -ohjeisiin.

    Sitä paitsi: eihän kenenkään tarvitse odotella virallisia suosituksia voidaksen käyttää ravintolisiä.

    VastaaPoista
  52. Mitään suosituksia ei ole esimerkiksi kalaöljyn laaduista tai määristä, tai edes tehokkuudesta masennuksen hoidossa. Tuo alla mainittu stroke (varmaankin aivoverenvuodon muodossa?) esimerkiksi on sen verran ikävä sivuvaikutus, että ainakin itse ottaisin hyvin tarkkaan selvää, mikä on turvallinen yläraja omega-3:lle, sehän lisännee verenvuototaipumusta ainakin yliannostettuna.

    http://www.progressivepsychiatry.com/PDF/0210_omega3.pdf

    “Omega-3 Fatty Acids and Psychiatry: Theory and Practice,” Lake J.,
    Psychiatric Times, Oct, 2002.

    There have been case reports that certain fish oil supplements can result in hypervitaminosis A (Grubb), and other reports have suggested an increased incidence of hypertension and stroke (Kenny, 1990) in individuals who consume large amounts of omega-3-containing supplements. It is important to comment that controlled studies have not confirmed the presence or magnitude of these risks.

    VastaaPoista
  53. Synnytyksen jälkeisen masennuksen hoidossa omega-3:lla on saatu ristiriitaisia tuloksia tämän review-artikkelin mukaan, eikä ole riittäviä todisteita suositusten tekoon omega-3:n roolista monoterapiana synnytyksen jälkeisessä masennukssa:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18692251
    PubMed

    J Affect Disord. 2009 Jan;112(1-3):1-10. Epub 2008 Aug 8.
    Complementary and alternative medicine for perinatal depression.

    VastaaPoista
  54. S. on oikeassa siinä, että kaikki kalaöljyt eivät ole tehokkaita masennuksen hoidossa. Juuri tästä syystä monissa katsauksissa onkin saatu ristiriitaisia tuloksia kun on poolattu yhteen erisisältöisillä valmisteilla tehtyjä tutkimuksia. Se on kuin sotkisi rapakaljaa hienoon konjakkiin. Eihän siitä mitään hyvää seuraa. Esim. eräs tamperelainen psykiatri kirtjoitti nettiin, ettei kalaöljy mitään auta, hän on yrittänyt turhaan hoitaa Möllerillä kahta sataa masennuspotilasta. Ei auttanut. No niin, eihän se peruskalaöljy autakaan, kun siinä on väärä koostumus masennuksen hoitoa ajatellen. Pitäisi olla mahdollisimman puhdasta EPAa (siis E-EPA), joka on tiettävästi ainoa antidepressiivinen omega-3-rasvahappo. Ja sitäkin pitäisi antaa päivässä vähintään 1000, mieluummin 2000 mg, ainakin ensimmäiset kuukaudet. Ja lisäksi vielä D-vitamiinia, karnosiinia, sinkkiä, magnesiumia, berberiiniä,, ubikinonia, jne.

    Tässä kaipaamasi linkki. Luehan uutinen ja koko artikkeli tarkoin, eritoten eri tutkimuksilla tehty taulukko, niin huomaat, että se on hyvin samankaltainen kuin minun taulukkoni (johon linkkin on uutisen alla). Sitä paitsi ota huomioon, että vuoden 2006 jälkeen on saatu lisää vahvistusta sille, että E-EPA voi auttaa masennuksen hoidossa jopa moniterapiana (saati sitten lisähoitona). Mischoulon et al. 2009)

    VastaaPoista
  55. Kiitos. Aika positiiviseltahan tuo vaikuttaa. Onko se kuitenkaan APA:n virallinen kanta, vai vain kirjoittajien oma henkilökohtainen kanta? Alkuteksteissähän lukee The contents of this article are solely the responsibility of the authors and do not necessarily represent the official views of National Centre of Complementary and Alternative Medicine, National Institute of Health. Toisaalta siellä tosin sanotaan sivulla 2, että kolme APA komiteaa on katselmoinut ja hyväksynyt käsikirjoituksen.

    Onko APA julkaissut suurelle yleisölle tiedotteen asiasta? Tai sellaisen tiedotteen, jossa selvästi lukee APA suosittelee sitä ja sitä kalaöljyä niitä ja niitä määriä sellaiseen ja sellaiseen sairauteen? Artikkelissa nimittäin puhutaan esimerkiksi sekä EPA:sta että DHA:sta.

    Ainakaan APA:n kotisuvuilta haku omega-3 recommendations ei tuottanut tulosta. http://www.psych.org/

    APA:n suosituksissa raskaana olevien naisten depressiosta ei ainakaan mainita omega-3:a:
    http://www.psych.org/MainMenu/Newsroom/NewsReleases/2009NewsReleases/Depression-and-Pregnancy.aspx

    VastaaPoista
  56. Korjaus. Toisilla hakusanoilla löytyi jotakin, nimittäin sanoilla Treatment of Depression.

    http://wiki.medpedia.com/Clinical:The_Use_of_Omega-3_Fatty_Acids_in_Treatment_of_Depression

    "The ω-3 fatty acids may be useful adjunctive therapy for depression. In general, we do not recommend that patients stop their current pharmacological and/or psychosocial treatments while receiving ω-3 fatty acid supplementation. For pregnant women, with careful monitoring, ω-3 fatty acids may be considered as monotherapy. There are still some remaining questions in clinical applications, such as the appropriate dosage or the optimal ratio of EPA to DHA. More large-scale studies for the efficacy and safety of ω-3 fatty acids in specific populations, such as children and the elderly, are needed before further recommendations can be made."

    VastaaPoista
  57. Masennukseen liittyy usein pseudodementia. Jos henkilö kärsii masennuksesta, hänellä on lisäksi 2.5 kertaa suurempi riski sairastua Alzheimeriin. http://alzheimers.about.com/od/whatisalzheimer1/f/depriskfactor.htm


    Kalansyönti suojaa aivoja jonkin verran Alzheimerilta. DHA näyttäisi suojaavan aivoja paremmin kuin EPA dementialta:


    Effects of Omega-3 Fatty Acids on Cognitive Function with Aging, Dementia, and Neurological Diseases
    http://www.ahrq.gov/clinic/epcsums/o3cognsum.htm


    Evidence that Omega-3 FA Affect the Incidence of Dementia including Alzheimer's Disease

    Three studies evaluated the effect of omega-3 FA on the incidence of dementia. All three of the studies assessed the incidence of dementia relative to fish consumption; one also assessed risk relative to total omega-3 fatty consumption, and relative to each alpha-linolenic acid (ALA; 18:3n-3); eicosapentaenoic acid (EPA; 20:5n-3), and DHA consumption. Fish was associated with a significant reduction in the incidence of non-Alzheimer's dementia in only one of the studies. Fish consumption was associated with a reduced risk of Alzheimer's dementia in all three of the studies but this association was significant in only one study. Total omega-3 FA consumption and consumption of DHA (but not ALA or EPA) were associated with a significant reduction in the incidence of Alzheimer's.

    Evidence that Omega-3 FA are Effective in the Treatment of Dementia including Alzheimer's Disease

    Only one study assessed the effects of omega-3 FA for the treatment of dementia. DHA resulted in a small improvement in scores on a dementia rating scale.

    VastaaPoista
  58. Kiitos Matti Tolonen Bio-Vitan kalaöljyjen alkuperää koskevasta informaatiostasi. Vastauksessasi et kuitenkaan kertonut mihin ne kalat, joista öljy on otettu, päätyvät lopulta. Tämä kiinnostaisi minua.

    terveisin anonyymi, joka mietti kalojen kohtaloa

    VastaaPoista
  59. Nimimerkki S siivottu kommentti on tämä:

    "Parahin Christer.

    Kumpi teistä tekee nämä luotettavuusmerkinnät (***, **, *, #, ##) esimerkiksi tähän kirjoitukseen?

    Olen maallikko, mutta sen vähän tiedon perusteella, mitä minulla asiasta on, tuo tämän kirjoituksen kaksi tähteä (**) ei mitenkään voi pitää paikkansa, nk. aiemmissa kommenteissani tässä keskustelussa olen mielestäni osoittanut. En ole varma, onko kyseessä pienen tutkijajoukon levittämästä harhaopista, vai uudesta teoriasta, joka vielä ei ole saanut tiedemaailman hyväksyntää, ja josta asiantuntijat kiistelevät. Joka tapauksessa kyse ei ainakaan liene asiasta, josta tiedemaailma olisi yksimielinen. Masennuksen syistä on monia teorioita, joista tuo Maesin tulehdusteoria on vain yksi monien ehdotettujen joukossa, eikä edes valtavirtaa.


    Olen maallikko, ja kirjoitan maallikon ja huolestuneen kuluttajan vinkkelistä. Ja myöskin huolestuneen läheisen vinkkelistä. Eräs läheiseni nimittäin sairastaa masennusta, ja olen kovin huolestunut hänestä. Jos hän lopettaisi hänelle määrättyjen lääkkeiden syönnin ja siirtyisi esimerkiksi tämänkaltaisen nettikirjoituksen (linkkeineen) takia hoitamaan masennustaan luontaistuottein, olisin epätoivoinen."

    Christerin vastaus:
    Minä vastaan itse noista luotettavuusmerkinnöistä (**). Noita merkintöjä on ennenkin kritisoitu ja milloinkaan niitä ei voi saada täydelliseksi. Ei tehdä tästä asiasta kynnyskysymystä.

    Kerron nyt miksi masennuksen biologia ja siihen ehdotettu pehmeämpi ravitsemuksellinen linja lepää kestävällä pohjalla.

    Olen vuodesta 1990 ollut erään mielenterveysyhdistyksen vapaaehtoistyöntekijä. Olen nähnyt miten mielialalääkkeet vaikuttavat ystäviini ja yhdistyksen jäseniin. Joillekin lääkkeet tuovat helpotusta elämään, joillekin lääkkeet ja ravitsemus tuovat helpotusta ja joillekin on syömisen ja ravitsemuksen saaminen hallintaan ollut parempi vaihtoehto kuin lääkkeisiin turvautuminen. Ravitsemuskomponentin tutkiminen on vaikeaa myös tässä mielenterveysasiassa. Siksi niitä tutkimuksia on vähän.

    Valitettavan vähäisen tutkimusnäytön ja varsin runsaan kokemusperäisen tietoni varassa voin hyväksyä ravitsemushoidon osana masennuksen hoitoa. Pitää edetä tilanteen ja potilaan omaksuman hoitoratkaisun mukaisesti.

    Ehkä kaikkein paras ratkaisu masennuksen hoidossa on lääkitys akuuttiin vaiheeseen, akuutin vaiheen jälkeen ravitsemusasiat kuntoon ja mahdollisesti ravintolisät käyttöön sekä jatkossa panostunut terveelliseen perusruokaan. Näin hoidetaan masennuksen biologiaa parhaiten. Kyse on priorisoinnista. Kuka haluaa hoitaa mielenterveyspotilasta tällä tavalla kokonaisvaltaisesti? Se on ehkä vaativampaa kuin lääkkeresptin kirjoittelu, mutta antaisihan se lääkärille, psykologille ja mielenterveyden hoitajille aivan ainutlaatuiset työkalut yksilölliseen hoitoratkaisuun.

    VastaaPoista
  60. Ruokavaliosta. Tässä tutkitaan ruokavalion rasvan vaikutusta mielialaan.


    Mood Improves on Low-Fat, but Not Low-Carb, Diet Plan

    ScienceDaily (Nov. 12, 2009) — After one year, a low-calorie, low-fat diet appears more beneficial to dieters' mood than a low-carbohydrate plan with the same number of calories, according to a report in the November 9 issue of Archives of Internal Medicine, one of the JAMA/Archives journals.

    "This outcome suggests that some aspects of the low-carbohydrate diet may have had detrimental effects on mood that, over the term of one year, negated any positive effects of weight loss,"


    http://www.sciencedaily.com/releases/2009/11/091109173614.htm


    Olisi kiinnostavaa kulla lisää Christerin kokemuksia masennuksen hoidosta ruokavaliolla. Kalalla ainakin lienee hyviä vaikutuksia?

    VastaaPoista
  61. Tai oikeastaan masennuksen hoito ruokavaliolla voisi olla kokonaan toisen, uuden keskustelun aihe.

    VastaaPoista
  62. Hyvä ehdotus S! Muun muassa Paula Heinonen, Antti Heikkilä ja Matti Tolonen pitävät tätä hyvin tärkeänä asiana. Jälkimmäinen on kirjoittanut aiheesta pari kirjaa.

    Masennuksen ja ruokavalion yhteys on joidenkin mielestä (ehkä vielä jopa suurin osa lääkärikunnasta elää tämän suhteen epätietoisuuden tilassa?) moniselitteinen ja epäselvä. Voisimmeko tässä vaatimattomassa blogissamme edistää ravitsemusnäkemyksen huomioimista masennuksen hoidossa? Se pitää jossakin vaiheessa testata.

    Parahin S, perehdy Paula Heinosen, Antti Heikkilän, Matti Tolosen ym. ajatuksiin masennuksen ravitsemushoidosta (ruoka + mahdolliset ravintolisät).

    Lukuvinkki: Masennus - depressio

    VastaaPoista
  63. Kalan mäti on paras omega-3 lähde tämän mukaan:
    http://www.sciencedaily.com/releases/2009/12/091211131518.htm

    VastaaPoista
  64. Välimeren dieetti näyttäisi suojaavan depressiolta (high ratio of monounsaturated fatty acids to saturated fatty acids; moderate intake of alcohol and dairy products; low intake of meat; and high intake of legumes, fruit and nuts, cereals, vegetables and fish):

    http://www.sciencedaily.com/releases/2009/10/091005181623.htm

    VastaaPoista
  65. Masennus – depressio -katsaus päivitetty ajan tasalle.
    Kyllä siellä on ja on ollut koko ajan mukana myös ruokavalion merkitys, vaikka katsausta kursoorisesti silmäisevät eivät sitä huomaa tai eivät halua huomata.

    VastaaPoista
  66. Depression ruokavaliohoito.

    Näissä korrelaatio (mutta kyseessä ei ole interventiotutkimus):

    Suosi kalaa, mereneläviä, ja tärkkelyspitoisia juureksia, sekä sydänystävällistä ruokaa.

    Vältä maitotuotteita ja sokeria.

    http://bjp.rcpsych.org/cgi/content/full/184/5/404

    With regard to depression, the strongest association was between a high dietary intake of fish and seafood and reduced prevalence of depression. A high intake of dairy products and sugar was associated with an increased prevalence of depression, whereas a high intake of starchy roots was associated with a reduced prevalence of depression.

    The dietary predictors of outcome of schizophrenia and prevalence of depression are similar to those that predict illnesses such as coronary heart disease and diabetes, which are more common in people with mental health problems and in which nutritional approaches are widely recommended. Dietary intervention studies are indicated in schizophrenia and depression.



    Voisivatkohan Suomen depressioluvut johtua maitotuotteiden suuresta kulutuksesta?

    VastaaPoista
  67. Em. artikkeli http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC533861/ mainitsee myös sinkin ja foolihapon sekä antioksidantit osiossa Dietary considerations.

    Tuo depressioon liittyvä oksidatiivinen stressi saa tukea:

    "In patients with MDD there are in fact signs of oxidative stress and lipid peroxidation, and antidepressant medications may reverse the severity of oxidative stress in depressed patients [65]."

    VastaaPoista
  68. Em. artikkelin on siis vuodelta 2004. Se ei löydä tukea rutiininomaiselle omega-3-lisälle depression hoidossa, vaikka jotain hyötyä siitä yksittäistapauksissa voi olla. Tuo omega-6:n rooli depression synnyssä on kiinnostava. Em. artikkelin nimi on:

    Omega-3 fatty acids and major depression: A primer for the mental health professional

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC533861/

    "Conclusion

    While far from robust, there is enough epidemiological, laboratory and clinical evidence to suggest that omega-3 fatty acids may play a role in certain cases of depression. Fish oil supplements are well tolerated, and have been shown to be without significant side effects over large scale, 3-year research [71]. Generally, omega-3 supplements are inexpensive, which makes them an attractive option as an adjuvant to standard care. At this time, however, the routine use of omega-3 fatty acids for the treatment of MDD cannot be recommended.

    The research reviewed here shows that the data is far from unequivocal. Large trials are warranted to truly determine efficacy, appropriate dosing and the potentially active components – EPA, DHA, or both. It is also clear that omega-3 intake occurs in dietary context, one that includes other important nutrients. Future research should consider the influence of zinc, selenium, folic acid and dietary antioxidant status to determine who may be a successful candidate for omega-3 supplementation.

    In the meantime, given the current excess intake of omega-6 rich oils, and the emerging research on omega-3 fatty acids and MDD, all mental health professionals should at least ensure adequate intake of omega-3 fatty acids among patients with MDD. The current average North American intake of EPA and DHA is approximately 130 mg per day, well short of the minimum 650 mg recommended by the international panel of lipid experts [6]. While it is not necessary for mental health professionals to become clinical nutritionists, consideration of a patient's dietary quality may be worthwhile. Hopefully future research will determine if dietary modifications or supplementation can influence the outcome of standard care."

    VastaaPoista
  69. Christer,

    sinua ehkä kiinnostaa nämä linkit:

    (sama informaation esitettynä kolmella tavalla)

    http://www.informationisbeautiful.net/play/snake-oil-supplements/

    http://www.informationisbeautiful.net/visualizations/snake-oil-supplements/

    https://spreadsheets.google.com/ccc?key=0Aqe2P9sYhZ2ndFRKaU1FaWVvOEJiV2NwZ0JHck12X1E&hl=en_GB#gid=0
    (alkuperäislähde)

    Ne asettavat eri lisäravinteet järjestykseen sen mukaan, miten luotettavana niistä esitettyä näyttöä voidaan pitää. (Kuinka luotettava tämä arvio sitten on, en tiedä.)

    VastaaPoista
  70. Em. linkit liittyvät sivustoon
    Snake oil? Scientific evidence for popular health supplementations.
    (Information is Beautiful)

    VastaaPoista
  71. Nimimerkki S, olen tietoinen tuosta "Information is Beautiful" -sivustosta. Olen käyttänyt sitä sivustoa asiakastyössäni kun pohdimme ravitsemuskysymyksiä. Suosittelen kaikille!

    VastaaPoista
  72. Omega kolmosilla (EPA) kuitenkin tehoa?

    Encouraging results from the largest clinical study ever conducted on treating depression with Omega-3

    http://www.physorg.com/news196344726.html

    VastaaPoista
  73. Tuo em. snake oil -saitti *) antaa omega-3:lle arvosanan 2 depression hoidossa (1 = low, 3 = conflicting, 6 = high), eli huonompi kuin "ristiriitaiset tulokset".

    *) http://spreadsheets.google.com/ccc?key=0Aqe2P9sYhZ2ndFRKaU1FaWVvOEJiV2NwZ0JHck12X1E&hl=en_GB#gid=0

    VastaaPoista
  74. Janne K:n linkittämästä kanadalaisesta kalaöljytutkimuksesta on selostusta suomeksi. Se on uusin ja tähän asti laajin omega-3-tutkimus masennuksen hoidossa. Lisäksi useimmat tämän aineiston potilaat olivat vaikeammin hoidettavia (lääkeresistenttejä) kuin aikaisemmissa pienemmissä tutkimuksissa. Raportti puoltaa E-EPAn käyttöä (noin 1 g/vrk) ainakin sellaisilla vaikeahoitoisilla masennuspotilailla, joilla ei ole samanaikaisesti ahdistushäiriötä.

    VastaaPoista
  75. E-EPAn vaikutus lääkeresistetissä masennuksessa on osoitettu ensimmäisen kerran jo lähes 10 vuotta sitten yksittäisellä potilaalla.

    Psykiatrian professori Basant K. Purin työryhmä antoi Lontoossa Hammersmihtin yliopistosairaalassa E-EPA-hoitoa erittäin hyvällä menestyksellä vaikeaa masennusta potevalle nuorelle miehelle. Tapaus on niin merkittävä, että se julkaistiin kahdessa tiedelehdessä (1,2).

    Mies oli sairastanut syvää masennusta yhtäjaksoisesti jo seitsemän vuotta. Hän oli saanut 10 kuukautta paroksetiinia (Seroxat) 20-30 mg/vrk ilman, että siitä olisi ollut mikäänlaista apua. Miehellä oli pahoja sosiaalisia pelkoja, ja hän hautoi jatkuvasti itsemurha-ajatuksia. [Seroxat voi lisätä itsemurhan vaaraa.]

    21-vuotiaana potilas suostui kokeilemaan E-EPA-hoitoa (4 g/vrk), ja kuukauden kuluessa hänen sosiaaliset pelkonsa ja itsemurha-ajatukset hävisivät "dramaattisesti" ja muutkin oireet alkoivat lieventyä. Yhdeksän kuukauden kuluttua hän oli käytännössä parantunut ja vuoden kuluttua hän oli edelleen oireeton.

    Aivokuvista nähtiin, että E-EPA-hoito normalisoi potilaan surkastuneiden aivojen rakennetta. Tämä ilmeni erityisesti lateraalisten aivokammioiden (ventrikkelien) pienentymisenä. [Samanlainen muutos on dokumentoitu myös nuorella skitsofreniapotilaalla, Jonathanilla, jonka syvä tauti parani E-EPA:n avulla yhtä dramaattisesti.]

    E-EPA stimuloi uusien kantasolujen tuotantoa aivoissa, kertoi tohtori Puri The Times -lehden haastattelussa 30.1.2004.

    1. Puri BK, Counsell SJ, Hamilton G, Richardson AJ, Horrobin DF. Eicosapentaenoic acid in treatment-resistant depression associated with symptom remission, structural brain changes and reduced neuronal phospholipid turnover. Int J Clin Pract. 2001;55(8):560-3. PubMed

    2. Puri BK, Counsell SJ, Richardson AJ, Horrobin DF. Eicosapentaenoic acid in treatment-resistant depression. Arch Gen Psychiatry. 2002 Jan;59(1):91-2.

    VastaaPoista
  76. Christer, olen tullut hyvin vihaiseksi Matti Tolosen tyylistä. Ei ole mukavaa, kun Matti haukkuu psykiatreja, jotka eivät häntä miellytä. Yllä Christer opastaa nimimerkki Ässää: "Saat edelleen keskustella terveysblogissani, mutta jätä henkilöön kohdistuvat väärät tai voimakkaasti värittyneet hyökkäykset kokonaan pois." Miksi sitten Matti saa värittyneenä hyökätä psykiatreja vastaan? Kaiken kukkuraksi Matti kehotta nimimerkki Ässää suoraselkäisyyteen, mutta vihjailee jatkuvasti eräästä tamperelaisesta psykiatrista mutta ei uskalla mainita nimeä. Kuvottavinta on kuvateksti yhdessä Matin kotisivun artikkelissa: Psykiatri Agnes Ayton luennoi Helsingissä 15.9.2005 psykiatristen tautien ravitsemushoidosta. Hän suositteli E-EPAa psyykelääkkeiden lisänä tai niiden sijasta. Eräs tamperelainen lääketeollisuuden lahjoma psykiatri poltti siitä "proppunsa" ja alkoi herjata tri Aytonia netissä.

    Olisin kyllä kiinnostunut masennuksen hoidosta lisäravinteiden avulla, mutta Matin tyyli taitaa karkottaa minut pois. Varmasti minullekin olisi hyötyä Matti Tolosen kaupan antimista nykyisen lääkityksen lisänä. Miksei lisäravinteiden puolesta voi puhua ilman pelottelua lääkkeiden tehottomuudesta ja vaarallisuudesta ja ilman psykiatri Sami Anttilan parjaamista?

    Tapasin oman psykiatrini tällä viikolla (ei se pelottava tamperelainen) ja jonkin verran sivuttiin ravintokysymyksiä kuten viljatuotteita. Se, että Matti Tolonen antaa ymmärtää valtavirran psykiatrien olevan lahjottuja sätkynukkeja, kuvottaa minua. Lääkkeet ovat tärkeitä, mutta psykoterapiakin on tärkeä.

    Kannattaa kaikkien lukijoiden nyt tajuta, että ilman kunnollista hoitoa paha masennus ja skitsofrenia vie sitä sairastavan sairaalakierteeseen, eläkkeelle tai hirttoköyden jatkeeksi alle 30-vuotiaana.

    VastaaPoista
  77. Parahin TeTeAr!

    Jäin miettimään kommenttiasi. Asia on minulle hyvin vaikea. Ymmärrät varmaan, että minulla on Matti Toloseen neutraali lähestymistapa. En toisaalta lähde häntä henkeen ja vereen puolustamaan, enkä myöskään pahasti parjaamaan. Näihin ääripäihin ei ole minkäänlaista syytä eikä tarvetta.

    Keskustelemme paljon kahdestaan Matin kanssa. Matista välittyy ihan väärä kuva julkisuuteen. Ei hän ole ketään haukkumassa. Matilla ei ole tarvetta ketään haukkua. Taitamattomia me olemme kaikki nopeatempoisessa keskustelussa ja kommentoinnissa. Saattaa olla, että Mattikin on syyllistynyt ylilyönteihin.

    Kannattaa tutustua Matin kirjoituksiin ja mahdollisesti myös hankkia lisää tietoa ja kokemusta hänen esillä pitämistään ravintolisistä.

    Elämä on opettanut minua viime vuosina lempeyteen ja ymmärtäväisyyteen. Mennään yhdessä siihen suuntaan rakas kommentoijani! Tasapainoinen elämä odottaa meitä.

    VastaaPoista
  78. Ainakin minun ideaalini on, että tässä blogissa pyrittäisiin kokonaisvaltaiseen ravitsemus- ja terveystietoon. Viljat, öljyt, vitamiinit, geenit ja muut...

    Matti Tolonen varmasti ärsyttää monia, en itsekään ole täysin vapaa kyynisyydestä. Tolonen kuitenkin tuo mielestäni lisäarvoa blogiin, kriittisestikin suodatettuna hän lisää informaation määrää ja laatua.

    Uskottavuuden kannalta hänen on oltava jatkuvasti tietoinen roolistaan, kaikki tietävät kuvion.
    Vilpitöntä uteliaisuutta olisin havaitsevinani myös Matissa.

    Henkilökohtaisten antipatioiden esilletuominen on ehkä kyseenalaista, mutta vapaamuotoisessa keskustelussa itse sallisin tämän, jos viittauksilla on merkitystä kokonaisuuden kannalta.

    Nk. Hyvän Maun rajoissa luonnollisesti, ja mieluiten perustellusti. Kilpahuuto ei kuitenkaan kiinnosta ketään...

    Tasapainoiselle elämälle! Kippis! (kahvia...) Toinen kulaus asialliselle huutelulle!^^

    VastaaPoista
  79. Huippuhyvä kommentti Janne K:lta! En aina ihan ymmärrä lennokkaita kirjoituksiasi, mutta tämä meni kirkkaasti minunkin yksinkertaiseen tajuntaani.

    Ravitsemus ja terveys on kokonaisuus, josta riittää keskusteltavaa. Saan lähes päivittäin myös sähköpostia lukijoiltani näiden kommenttien lisäksi. Osaan ottaa oppia ohjeistuksistanne ja olen toteuttanut useimpia pyyntöjänne sekä vastaan mieluusti kirjeisiinne. Jos ei kehtaa kommenttejaan päästää yleiseen jakeluun, niin voi toki lähettää sähköpostia, joka sitten jää meidän väliseksi privaattiasiaksi.

    Minä haluan niin paljon terveysblogillani saavuttaa, mutta huomaan miten vajavaiset voimavarani ovat siihen hommaan. Olin jo aikeissa pistää pillit pussiin ja lopettaa blogini kun kiusaksi asti tuli lokaa niskaan. Se oli hyvä vaihe elämässäni kokea sekin!

    Hyväksykää ajan, tajun ja taitojeni rajoitukset. Ihmissuhdekiemuroita en lähde terveysblogissani selvittämään. Se on yksi asia joka on varma.

    VastaaPoista
  80. Selvä homma, Christer. Minulle keskustelu ylipäätään on hankalaa, kun ajatuksen ilmaisu tuottaa vaivaa varsinkin kirjoittaen (temposta riippumatta). Niin ollen en nettikeskusteluihin juuri osallistu. Taka-ajatuksensa on liiallisen netissä oleskelun välttäminen. Kuitenkin seuraan joukkoa blogeja, joista Veteraaniurheilja on yksi.

    Ajauduin pahaan masennukseen nuorella iällä, ja silloin olin jonkin aikaa laitoshoidossa. Tänään, yli kymmenen vuoden jälkeen tajuan henkisen puolen tärkeyden. Ihmisellä on kuin onkin tiedostamaton mieli, jonka olemassaoloa ei arkipäivän hammasratasjärkeilyllä pysty ymmärtämään. Kannattaa pyrkiä psykoterapiaan, jos tuntee tarvetta ajatustensa selvittelyyn, mutta ei itse ymmärrä mistä suunnaton paha olo ja itsetuhoajatukset tulevat. Kunnallisella mielenterveyspalveluilla ja lääkityksellä pääsee joten kuten alkuun. Uutisotsikoiden perusteella nämä palvelut ovat nykyään huonosti saatavilla tai olemattomia, mikä on huono asia sille pienelle osalle nuorista, joilla on pahoja psyykkisiä sairauksia.

    Kannatan psykoterapiaa, vaikka se onkin raskas, kallis, hidas ja melko ärsyttäväkin hoitomuoto. Valitettavasti se ei tehnyt minun elämästäni mitään menestystarinaa, mutta se on ainoa tapa vaikuttaa mieleen. Toisin sanoen päästään vaikuttamaan loppujen lopuksi masennuksen biologiaan! Kunnon terapian ansiosta lääkitystä voi keventää. Ehkä vähemmän sairaat ihmiset pääsevät niistä kokonaan eroon. Itse olin viime vuosikymmenellä kauan ilman lääkkeitä, mutta mm. unettomuuden takia jouduin niihin turvautumaan. Tällä hetkellä Ketipinor antaa loistavat yöunet - tuntuu ihan luomulta!

    Henkiset kasvuolosuhteet aiheuttavat pahan masennuksen. Kun mieli menee kunnolla solmuun, sairastuu ruumiskin, ja tuloksena on masennus tai muu mielen sairaus. En viitsi enempää kertoa, sillä paljastaisin itseni kuitenkin.

    *******

    Tällaiseen tärähtäneeseen ja seisahtuneeseen yksilöön ravinto vaikuttaa suurin piirtein samalla tavalla kuin muihinkin. Kokeilemalla huomaa kaikenlaista ja Christerin blogia kannattaa silmäillä. Christerin juttu aivoruuasta oli huippukiinnostava -- tähän hätään en muista otsikkoa mutta kyseessä oli luentotiivistelmä ajettelusta ja ravinnosta.

    Mahdollisimman muokkaamaton eläinperäinen ravinto pitää kylläisenä. Ehdottomasti kannattaa käyttää aina kauden kasviksia hyväksi niin hyvin kuin mielikuvitus sallii. Atria ja HK ovat ruuan raiskaajia, ja niiden tuotteita kannatta vältellä (aina ei voi välttää). Itse olen laiska noudattamaan mitään erityistä ruokavaliota. Ehkä voisi sanoa, että vaihtelu virkistää ruokavalioidenkin kanssa.

    Alakuloisena ja masentuneena tulee mässäiltyä kaikenmaailman herkkuja. Herkku tuo aina hetken helpotuksen ja piristyksen. Kun asian tiedostaa, jokaisesta päivästä ei tule karkkipäivää.

    Lisäravinteisiin suhtaudun avoimin mielin.

    VastaaPoista
  81. Uden tutkimuksen mukaan voimakkaan EPA-painotteinen omega 3-ryynitys auttoi masarissa:


    "Objective: To document the short-term efficacy of omega-3 supplementation in reducing depressive symptoms in patients experiencing a major depressive episode (MDE).

    Method: Inclusive, double-blind, randomized, controlled, 8-week, parallel-group trial, conducted October 17, 2005 through January 30, 2009 in 8 Canadian academic and psychiatric clinics. Adult outpatients (N = 432) with MDE (Mini-International Neuropsychiatric Interview, version 5.0.0, criteria) lasting at least 4 weeks, including 40.3% taking antidepressants at baseline, were randomly assigned to 8 weeks of 1,050 mg/d of eicosapentaenoic acid (EPA) and 150 mg/d of docosahexaenoic acid (DHA) or matched sunflower oil placebo (2% fish oil). The primary outcome was the self-report Inventory of Depressive Symptomatology (IDS-SR30); the secondary outcome was the clinician-rated Montgomery-Åsberg Depression Rating Scale (MADRS).

    Results: The adjusted mean difference between treatment and placebo was 1.32 points (95% CI, –0.20 to 2.84; P = .088) on the IDS-SR30 and 0.97 points (95% CI, –0.012 to 1.95; P = .053) on the MADRS. Planned subgroup analyses revealed a significant interaction of comorbid anxiety disorders and study group (P = .035). For patients without comorbid anxiety disorders (n = 204), omega-3 supplementation was superior to placebo, with an adjusted mean difference of 3.17 points on the IDS-SR30 (95% CI, 0.89 to 5.45; P = .007) and 1.93 points (95% CI, 0.50 to 3.36; P = .008) on the MADRS.

    Conclusions: In this heterogeneous sample of patients with MDE, there was only a trend toward superiority of omega-3 supplementation over placebo in reducing depressive symptoms. However, there was a clear benefit of omega-3 supplementation among patients with MDE without comorbid anxiety disorders."

    http://www.sciencedaily.com/releases/2010/06/100621111238.htm


    Eli jos ongelma oli vain masennusjakso, Omega 3-valmiste (n. 1,2 g) auttoi selvästi. Jos potilaalla oli myös ahdistuneisuusoireita, trendi oli positiivinen muttei tilastollisesti merkitsevä.

    Kiinnostavaa sekin, että plasebona oli yksi (lajikkeessta riippuen) rikkaimmista omega 6-lähteistä... ^^

    Kyllä tohtori näyttää olevan oikeassa tuon EPA-hypoteesinsa kanssa mitä masennukseen tulee - silti on mielenkiintoista että mm. omega 3-instituutissa taannoin kommenteissa ihmeteltiin miksi EPA ylipäätään on mukana, koska DHA on se rasvahappo mitä aivoista löytyy.

    Minusta linolihapon rajoittaminen masennuspotilailla olisi siksikin hyvä idea, että voidaan olettaa kolmosten parantavan tilannetta. Mutta on uudempia tutkimuksia, joiden mukaan suhteella ei olisikaan väliä mm. verisuoniterveyden suhteen, vaan mahdollisimman riittävällä yhteissaannilla.

    VastaaPoista
  82. Jerik kirjoitti...

    "Tosi selkeä tuo Matti Tolosen "vuotava suoli"-tietopaketti!"


    Ja lyhyt. Olisin kaivannut paljon enemmän juttua ravintotekijöistä jotka tutkitusti lisäävät suoliston permeabiliteettia, kuten viljojen ja koisokasvien lektiinit. Loren Cordain on jo vuosia keskittynyt juuri vuotavan suolen oireyhtymän rooliin kroonisissa sairauksissa ja dataa riittää.

    Japanilaisen neuvolasysteemin mielestä koisokasveja ei pidä antaa pikkulapsille, koska niin kovin vaikeita ruoansulatukselle.

    Arvatkaas kuka sai kuulla vauvana olleen karmean ärsyttävä koliikkipotilas ?

    VastaaPoista
  83. Neonomiden Science Dailyyn linkittämä kanadalainen omega-3-tutkimus masennuksen hoidossa on uutisoitu suomeksi TÄSSÄ LINKISSÄ.

    Huomautus: Hypoteesi omega-3:n, erityisesti EPA-rasvahapon, antidepressiisvisestä ja antispykoottisesta vaikutuksesta ei suinkaan ole minun keksimäni, mutta pidän sitä oikeana. Siksi olen ehkä eniten tuonut sitä yleiseen tietoisuuteen Suomessa, Ruotsissa ja muualla. Viittaan kirjoihini Voita masennus luonnollisesti, Ravitsemus ja mielenterveys ja Näring och mental hälsa sekä tähän KATSAUKSEENI.

    VastaaPoista
  84. Keskivaikeaa masennusta sairastava ystäväni kokeili 2* 650 mg E-EPA:aa masennuksen hoitoon. Niillä ei ollut mitään vaikutusta. Siis ei yhtään mitään. Hän jatkoi kokeilua noin puoli vuotta, kunnes hankki psykiatrin määräämiä masennuslääkkeitä. Vasta ne auttoivat.

    Kysymys Toloselle: kuinka monta prosenttia masentuneista parantuu E-EPA:n avulla?

    VastaaPoista
  85. ”Ystäväni kokeili…” tyyppiset anonyymit kommentit eivät ole uskottavia. En pidä uskottavana että suomalainen ihminen on sairastanut yli puoli vuotta keskivaikeaa masennusta käymättä lääkärissä. Jos hän oli työllinen, niin jo sairausloman saanti edellytti lääkärintodistusta.

    Masennuksen hoito on vaikeaa, sen myöntävät kaikki, joilla on siitä käytännön kokemusta. Valitettavasti patenttiratkaisua ei ole vielä löydetty. Masennuslääkkeiden tehosta vallitsee hyvin erilaisia käsityksiä. Jos masennukseen olisi kaikkiin potilaisiin 100 % tehoava lääke, tätäkään keskustelua ei tarvittaisi. Eikä yli 4000 suomalaista joutuisi vuosittain masennuksen vuoksi työkyvyttömyyseläkkeelle, mikä maksaa yhteiskunnalle maltaita.

    Lääkityksen tehoa on tutkittu systemaattisesti vasta viime vuosina, eivätkä tulokset ole lääketeollisuutta mairittelevia. Esimerkiksi British Medical Journalissa 2005 julkaistun analyysin
    (http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=639)
    mukaan masennuslääkkeet ovat jokseenkin tehottomia. Aivan samaa sanoi äskettäin TV:ssä kokenut tammisaarelainen psykiatri, jonka mukaan masennuslääkkeillä ole muita vaikutuksia kuin haittavaikutuksia.

    "En usko, että mikään lääke voisi spesifisesti lievittää masennusta. Antidepressanteiksi kutsutut lääkkeet vaikuttavat vain muilla tavoilla, kuten rauhoittamalla tai kiihdyttämällä ihmisiä", toinen BMJ:n analyysin kirjoittajista Joanna Moncrieff sanoo Reutersin haastattelussa. "Masennusta tulisi hoitaa ilman lääkkeitä", hän jatkaa. Kirjoittajat suosittavat mieluiten psykologista hoitoa. Moncrieff ja Kirsch analysoivat artikkelissaan masennuslääkkeistä julkaistut meta-analyysit, joista he päättelevät:
    • serotoniinin takaisinottoa estävät SSRI-lääkkeet eivät ole sen parempia kuin plasebo (joiden käyttäjistä noin 30 % toipuu itsestään ajan oloon)
    • tutkimukset eivät juuri tue käsitystä, että masennuslääkkeet olisivat lumetta tehokkaampia vakavassa kuin lievässä ja keskivaikeassa masennuksessa
    • tutkimuksissa, joissa lääkitys on tulkittu plaseboa tehokkaammaksi, on menetelmävirheitä
    • masennuslääkkeiden ei ole osoitettu vakuuttavasti parantavan masennuspotilaan pitkän ajan ennustetta eikä vähentävän itsemurhia
    • käypä hoito -suositukset tulisi uusia ja niissä tulisi ottaa huomioon masennuslääkkeiden käyttöön liittyvä hyödyn kyseenalaisuus ja sivuvaikutusten riskit.

    Mielialalääkkeet ovat muutoinkin kritiikin kohteena http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=99

    Anonyymi voi itse laskeskella prosentteja julkaistuista tieteellisistä tutkimuksista (http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&lang=fi&id=637), joissa masennusta on hoidettu E-EPAlla joko yksin tai lääkkeiden lisänä. Niissä on syytä ottaa huomioon, että vaikutusjakso on ollut yleensä vain 8 viikkoa. Lisäksi tutkimuksissa käytetyt E-EPAt eivät ole sisältäneet muita antidepressiivisia komponentteja, kuten D-vitamiinia (joita aina neuvon niille, jotka minun oheitani pyytävät).

    VastaaPoista
  86. "”Ystäväni kokeili…” tyyppiset anonyymit kommentit eivät ole uskottavia. En pidä uskottavana että suomalainen ihminen on sairastanut yli puoli vuotta keskivaikeaa masennusta käymättä lääkärissä. Jos hän oli työllinen, niin jo sairausloman saanti edellytti lääkärintodistusta. "

    Et näköjään tiedä masennuksesta mitään. Ystävääni kohtasi vaikea elämäntilanne muun muassa työttömyys, ja hän oli niin lamaantunut, ettei jaksanut edes hakeutua hoitoon tai hankkia korvauksia Kelalta. Joutui elämään säästöillään. Vaikka kuinka yritin patistaa häntä edes terveyskeskukseen.

    VastaaPoista
  87. Tässä ketjussa on puhe masennuksen biologiasta. Professori Michael Maesin työryhmä on julkaissut jälleen uuden raportin, jossa se selvittää masennuksen ja sydän- ja verisuonitautien komorbiditeettia (samanaikaisuutta samassa yksilössä). Kummassakin taudissa on yhteisinä nimittäjinä hapetus- ja nitrosatiivinen stressi.
    Niitä voidaan ehkäistä ja vaimentaa terveellisellä ruokavaliolla, liikunnalla ja monilla ravintolisillä, joista on jo ollut puhetta tässä viestiketjussa.

    VastaaPoista
  88. En halua viedä ketjua vain lääkkeiden mollaamiseksi, mutta niistä sivuvaikutuksitakin on hyvä puhua. Tuohon kritiikkilistaan lisäisin mm. SSRI-lääkkeisiin assosioidun lisääntyneen luunmurtuma- ja sikiövaurioiden riskin raskaana olevia naisia lääkitessä.

    Pitkäaikaisesta käytöstä on muistaakseni vain yksi kunnon tutkimus, jonka mukaan pelkkää psykoterapiaa saaneet kokivat vähemmän relapseja kuin pelkässä lääkehoidossa olleet, vaikka näiden teho on lyhyemmässä käytössä muutoin ollut toisiinsa verrattava (vähän riippuu keneltä kysyy).

    VastaaPoista
  89. Tuohon EPA-asiaan vielä sellainen kommentti, että EPA-painotteisuus lienee tärkeä asia mutta annosvasteen suhteen ei olla kovin yksimielisiä. Eräissä tutkimuksissa 1 gramman annos päivässä on tosiaan ollut vahvempia annoksia tehokkaampia. Tulevissa tutkimuksissa tarvitaan useampia potilasryhmiä, jotta vastekysymykseen saadaan lisävalaistusta.

    Asia on tärkeä siksikin, että lääkekäytössä olevan kalaöljyvalmisteet ovat jopa 15 kertaa kalliimpia (Lovaza) ja liian korkean annoksen käyttäminen on taloudellisesti epäviisasta - kuka sitten joutuukaan maksumieheksi.

    VastaaPoista
  90. Neonomidelle: Puhut monikossa tutkimuksista. Onko muita kuin yksi tutkimus (Peet ja Horrobin 2002), jossa on verrattu E-EPAn eri päiväannoksia masennuksen hoidossa? Missä niistä on saatu kertomasi tulos? Peetin ja Horrobinin 70 potilaan aineistossa 1 g/vrk E-EPAa oli yhtä tehokasta kuin 2-4 g/vrk. Yli gramman päiväannokset eivät olleet tässä aineistossa kuitenkaan yhtään sitä tehottomampia kuin 1 g /vrk.

    Tässä on vastausta prosenteista kiinnostuneelle anonyymillekin: E-EPAa (1 g/vrk) saaneista 69 % paransi 12 viikossa kliinisesti tulostaan (Hamilton Depression Rating Scale) vähintään 50 %:lla, kun vastaava tilan koheneminen havaittiin vain 25 %:lla verrokeista.

    Yksittäistutkimuksen tuloksesta ei pidä vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Eri tutkimusten aineistot ovat olleet heterogeenisiä, osa potilaista on saanut E-EPAa lääkkeiden lisänä, yhdessä tutkimuksessa (Mischoulon ym. 2009) ei ole ollut lääkitystä ollenkaan. Kokonaiskuva ratkaisee.

    Lääkkeiden sivuvaikutuksista puhuminen ei ole lääkkeiden mollaamista vaan tarpeellisen tiedon jakamista. On tunnettu tosiasia, että lääkeyhtiöt ovat pantanneet ja vääristelleet tietoja sivuvaikutuksista ja johtaneet siten harhaan niin lääkäreitä kuin suurta yleisöä. Jos E-EPAsta olisi julkaistu yhtään sivuvaikutusta, niin juttua olisi vuoren varmasti toitotettu mediassa. Toin E-EPAn Suomeen kesällä 2003, siis 7 vuotta sitten. Sivuvaikutuksia ei ole raportoitu vaikka E-EPA on hyvin suosittu ravintolisä.

    Uusia tutkimuksia tulee ihan tulvimalla. Ranskan kansanterveyslaitoksen 7 vuotta kestänyt uusi tutkimus viittaa siihen, että kalaöljyn EPA-rasvahappo (mutta ei DHA) voi hidastaa ikääntyvien henkisen tason laskua.

    “In older depressed subjects, EPA, but not DHA, may slow cognitive decline.” Aineistona oli 1220 yli 65-vuotiasta henkilöä, jotka eivät olleet dementoituneet ennen seurannan alkua. Mitä suurempi oli plasman EPAn pitoisuus, sitä paremmat olivat tulokset psykologisissa testeissä. Tässäkin tutkimuksessa plasman EPAn pitoisuus korreloi käänteisesti masennusoireisiin. Neurobiology of aging -lehdessä julkaistu raportti puoltaa E-EPAn käyttöä ikääntyvien ihmisten ravintolisänä.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20570406
    (Välillä kommentti ei ota vastaan linkitystä, välillä ottaa. Tällä kertaa ei ottanut).

    VastaaPoista
  91. Taidat olla oikeassa, minäkin löysin vain tuon yhden tutkimuksen 1 grammalla.

    Tosin tuossa ranskalaisessa tutkimuksessa kyse oli masentuneista iäkkäistä potilaista - heillä EPA näyttää olevan hyödyllinen. Onko näyttöä että EPA yksin tai painotettuna DHA:han verrattuna olisi hyödyllistä ei-masentuneilla potilailla kognition säilyttämisen suhteen ?

    VastaaPoista
  92. Tässä linkissä
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1759
    on lisää linkkejä Neonomiden kaipaamiin tutkimuksiin, joiden mukaan pelkkä E-EPA näyttää ehkäisevän muistin heikkenemistä, ja etenkin keski-ikäisten naisten stressiä. EPAn ja DHA:n keskinäisestä paremmuudesta masennuksen hoidossa on vireillä useita kliinisiä tutkimuksia Clinical Trials http://20.fi/4985. Taiwanilainen psykiatrian apulaisprofessori K-P Su on pyytänyt Bio-Vitalta E-EPAa ja CardiOmegaa vertailevaan tutkimukseen, mutta hän ei ole vielä toimittanut tutkimussuunnitelmaa, joten asia on vasta vireillä. Se olisi minuakin todella kiinnostava hanke, koska asiasta väännetään edelleen kättä.

    Japanilaisen rottatutkimuksen mukaan E-EPA (tai EPA-E, kuten sitä Japanissa yleisesti kutsutaan) parantaa synapsin plastisiteettia.
    http://www.jnutbio.com/article/S0955-2863%2809%2900004-7/abstract
    Synapsihan on juuri se, mikä tekee ihmisestä sellaisen, mitä hän on. Aggressiivisilla, vihaisilla ja masentuneilla ihmisillä synapsit ovat jäykkiä. Harvardin yliopiston psykiatrian professori Andrew Stoll työryhmineen on myös osoittanut, että EPA pehmentää synapsien kalvoja, jolloin niistä tulee joustavia. Silloin hermovälittäjäaineetkin ja viestit kulkevat juohevammin aivosolusta toiseen.

    Tässä linkissä
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=179
    on usein esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia E-EPAsta.

    VastaaPoista
  93. Neonomide kysyi edellä: "Onko näyttöä että EPA yksin tai painotettuna DHA:han verrattuna olisi hyödyllistä ei-masentuneilla potilailla kognition säilyttämisen suhteen ?"

    Suomalaisen lääkäriseura Duodecimin Kustannus Oy julkaisi viime vuonna Ravitsemushoito-oppaan (2009), joka on tarkoitettu lääkäreille, sairaanhoitajille, terveydenhoitajille ja muille terveydenhuollon ammattihenkilöille käytännön ravitsemusneuvonnan tueksi. Aikaisemmin Duodecim on mollannut ravintolisien käyttöä "uskomushoidoksi", mutta nyt se on otettu mukaan oppaan suosituksiin.

    Raija Partasen kirjoittamassa luvussa Dementiat ja muistihäiriöt lukee: "Omega-3-rasvahappolisä harkinnan mukaan, 1 g E-EPA /pv (eikosapentaeenihapon etyyliesteri). Määrä sopii myös säännöllisen antikoagulanttihoidon [verenohennushoidon] yhteydessä."

    Lähde: Mila Hyytinen, Pertti Mustajoki, Raija Partanen, Laura Sinisalo-Ojala (toim.) Ravitsemushoito-opas, 2009; 245 sivua EAN/tuotenumero 9789516562974 Hinta 53,00 € (Lue arvosteluni oppaasta.

    Tästäkin voidaan päätellä, että näyttöä on, eihän Duodecim muutoin olisi tällaista tekstiä julkaissut ja E-EPAa oikein nim,eltä maininnut.

    VastaaPoista
  94. Katso animaatio, joka kertoo yksityiskohtaisesti kuinka E-EPA vaikuttaa hermosoluissa.

    VastaaPoista
  95. Tuosta Maesin hypoteesista.

    Tässä artikkeli depressiotutkimuksen nykytilasta.
    http://www.molecularbrain.com/content/3/1/8
    Depression research: where are we now?
    Molecular Brain 2010


    Siinä käydään lapi tärkeimmät hypoteesit, joita tutkitaan, mm.

    -'monoamine hypothesis,' which suggests a deficiency or imbalances in the monoamine neurotransmitters, such as serotonin, dopamine and norepinephrine, as the cause of depression (tutkittu viimeiset 50 vuotta)
    -Gene-environment interactions
    -Stress response circuits
    -Neurotrophic factors
    -Histone modifications
    -Adult hippocampal neurogenesis
    -Substance withdrawal
    -Circadian rhythms
    -Functional anatomy

    Artikkelissa ei mainita sanallakaan inflammaatiota, oksidatiivista tai nitrosatiivista stressiä mahdollisena syynä depressioon. Eikä membraanien jäykkyyttä tai mitokondrioita. Mielenkiintoista.

    VastaaPoista
  96. Ainakin tuossa listassa oli BDNF:n tutkiminen ja sehän toki liittyy kalaöljyihin.

    VastaaPoista
  97. Em. "active placebo" on placebo, jonka jäljittelee lääkkeen sivuvaikutuksia. Sten Thelander mainitsee, että atropiinia olisi käytetty tällaisessa roolissa, mutta että sillä voi olla antidepressiivisiä vaikutuksia. Jos näin on, on aika harhaanjohtavaa verrata antidepressiivistä lääkettä placeboon, joka myöskin on antidepressiivinen.

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/pubmed
    Side effects and placebo amplification.
    A sample of placebo-controlled tricyclic antidepressant studies was examined retrospectively to determine whether there was any difference in the relative efficacy of the tricyclic when it was compared against an inert placebo as against an active (atropine) placebo with anticholinergic side effects. Fewer studies showed a significant difference between atropine placebo and drug than between inert placebo and drug. The possibilities that atropine has a specific antidepressant effect, or that side effects amplify placebo responses are considered.

    VastaaPoista
  98. Masennuslääkkeiden uusia sivuvaikutuksia: Gastro-esofagiaalinen refluksi eli mahan sisällön nouseminen ruokatorveen.

    VastaaPoista
  99. Viitsitkö S koota yhteen vastaväitteesi? Populaariblogissa linkkijatkumo ei ole tehokkain tapa?

    Olisi kivampi lukea, väittelemään pääsee lukemalla maisteriksi, ja etiäpäin?

    VastaaPoista
  100. Naulataanpa lisää teesejä:

    Tässä on uusin meta-analyysi omega-3-rasvahappojen merkityksestä masennuksen hoidossa. Siinä identifioitiin 19 tutkimusta, joista 4 kaksoissokko-, 4 kohortti- ja 2 vaihtovuoro- ja 9 tapaus-verrokkitutkimusta. Vain 5 aineistossa pudokkaiden osuus oli alle 30 % ja niissä kontrolloitiin täekeimmän sekoittavat tekijät. 13/19 tutkimusta osoitti merkitsevää positiivista assosiaatiota (omega-3:n ja hoitotuloksen välillä), mutta 6 tutkimuksessa ei havaittu tällaista suhdetta mitattuihin muuttujiin. Näin ollen, kirjoittajat kaipaavat lisää huolellisesti kontrolloituja tutkimuksia aiheesta.

    Niitähän onkin runsain mitoin rekisteröity Clinical trialsiin. Ilmeistä on, että erilaisilla kalaöljyvalmisteilla saadaan erilaisia hoitotuloksia: Jotkin valmisteet ovat tehokkaampia kuin toiset. Tämän hetken käsityksen mukaan mitä enemmän valmisteessa on EPAa ja sen päiväannos on vähintään 1000 mg, sitä parempi on vaikutus.

    Korostaisin sitä, ettei masentuneiden ihmisten kuitenkaan kannata pelkästään jäädä odottelemaan uusien tutkimusten ilmestymistä, sillä siihen kuluu usein vuosikausia. EPA-pitoista kalaöljyä (joista vahvin on 90% E-EPA) ja muita ravintolisiä voi toki alkaa ottaa muun hoidon lisänä jo nykyistenkin tietojen varassa.

    Korostan myös liikunnan, terveellisen ruokavalion ja muiden ravintolisien tärkeää merkitystä. Erityisen aivoille tärkeä näyttää olevan D-vitamiini, josta on juuri ilmestynyt erinomainen Ranskan kansanterveyslaitoksen kirjallisuuskatsaus MS-taudin riskitekijänä. Katsauksessa käsitellään hyvin myös D-vitamiinin vaikutusta immuunijärjestelmään. Neuropsykiatrisista häiriöistä kärsivien ihmisten D-vitamiinin päivittäinen tarve on todennäköisesti noin 10 kertaa suurempi kuin nykyinen viranomaissuositus.

    VastaaPoista
  101. Eikö kukaan muu näe koomisena sitä, että ensin psykoterapia nähdään lääkkeisiin verrattavan teholtaan ja sitten kuitenkin suosituksissa ryynit ovat "first line treatment"?

    Pitkässä juoksussa tehdyt harvat tutkimukset tietääkseni ovat jo todenneet, että psykoterapiassa olleilla on relapseja vähemmän kuin masennuslääkkeitä syöneillä. Eli voidaankin kysyä - halutaanko ryynittäminen krooniseksi ja masentuneet pysyviksi asiakkaiksi ?

    VastaaPoista
  102. No okei, ei koomisena vaan tragikoomisena. Itse psykologiaa ja kriittisiä ihmistieteitä opiskelleena koen hämmästyttävänä, kuinka medikalisaatio ilmeisen monimutkaisissakin sairauksissa kuten masennuksessa menee kritiikin seulan läpi kuin vettä vain.

    D-vitamiini... ah, D-vitamiini. ^^
    Kliinisiä kontrolloituja tutkimuksia masentuneilla ei ole vielä tietääkseni tehty (MIKSI!!??), mutta terveillä ihmisillä D3 (100 µg) on parantanut mielialaa vuoden kestäneessä kontrolloidussa tutkimuksessa. Kokoteksti tässä:

    http://www.nutritionj.com/content/pdf/1475-2891-3-8.pdf


    Vitamin D Councilin kooste:

    http://www.indiadivine.org/audarya/ayurveda-health-wellbeing/980206-vitamin-d-significantly-improves-mood-helps-relieve-depression.html

    VastaaPoista
  103. Vähän huono omatuhnto meinaa iskeä kun tähän aikaan vuodesta puhuu jostain D-vitamiiniryyneistä. MENKÄÄ ULOS, sieltä sitä ihmevitamiinia saa, puhumattakaan kaikesta muusta hyvästä mitä luonnonvaloon ja Deen kaltaisiin molekyyleihin liittyy. Älkää vain polttako ihoanne !

    VastaaPoista
  104. Anteeksi välikommentti, mutta pitää raportoida että otin tänään 25 min arskaa parvekkeella ja sehän toi *mahtavat fiilikset* !

    Vaikuttaa aivoihin (virkistää), hormonitoimintaan (testosteroni), lisää D-vitamiinia kunhan ei peseydy liian rivakkaan ja kymmeniä muita kivoja aineita joista emme vielä tiedä mitään.

    Kuuma päivä tulossa - uusi satsi luonnon oma huumetta, yes!!!

    VastaaPoista
  105. Pissant

    Luin juuri mökillä (toiseen kertaan) Kurt Vonnegutin mainion novellin Cat´s Cradle (suosittelen). Siinä hän määrittelee mainiolla tavalla termin pissant.

    "A pissant is somebody who thinks he's so damn smart, he can never keep his mouth shut. No matter what anybody says, he's got to argue with it. You say why you like something, and, by God, he'll tell you why you're wrong to like it. A pissant does his best to make you feel like a boob all the time. No matter what you say, he knows better."

    VastaaPoista
  106. Uusi italialainen kaksoissokkotutkimus osoittaa, että kalaöljyn rasvahapot, noin 2,5 grammaa päivässä, parantavat ikääntyvien naisten (66–99 v) masennusta. Tutkimuksessa käytetty kalaöljy sisälsi 75 % omega-3-rasvahappoja, mikä on merkitsevästi enemmän kuin peruskalaöljyissä (30 %). Plasebona oli parafiiniöljy. Tutkimuksen tekivät Pavian yliopiston tutkijat ja sen julkaisi Journal of the American College of Nutrition.

    Tutkijat itse korostavat sitä, että kalaöljy paransi merkittävästi naisten yleiskuntoa ja elämänlaatua. Lisäksi ne huomauttavat kalaöljyn muista hyvistä vaikutuksista terveyteen (mm. sydän-verisuoniterveys).

    Tässäkin tutkimuksessa omega-3-rasvahappojen päiväannos (2,5 grammaa) oli farmakologinen verrattuna tavallisen kotiruoan antamaan määrään (alle 100 mg) nähden. Italialaiset tutkijat viittaavat myös suomalaisten psykiatrien omega-3-tutkimuksiin masennuksessa. Raportti vahvistaa sitä, mitä olen jo vuosien ajan esittänyt: Väkevöityä (etyyliesteröityä) kalaöljyä kannattaa käyttää masennuksen ehkäisyyn ja hoitoon.

    Italialaisen raportin voi lukea kokonaisuudessaan yllä olevasta linkistä.

    VastaaPoista
  107. Professori Michael Maesin esittämä käsitys masennuksen biologisesta luonteesta (inflammaatiotila) saa tukea kanadalaisilta tutkijoilta Cai Song, MD, BSc, M.Sc, PhD, Associate Professor, Canada, Research Chair in Psychoneuroimmunology, Director, Biopsychiatry Research Centre, Beijing Psychiatry Hospital, ChinaDepartment of Biomedical Sciences, AVC, University of Prince Edward Island, and Canada National Research Institute for Nutriscience and Health, Charlottetown, PE, Canada.

    Songin uusimman raportin abstrakti on jo luettavissa tässä linkissä:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20600462.

    Lopullinen raportti on vielä editointivaiheessa, kertoo prof Song sähköpostilla. Se ilmestyy lehdessä nimeltään Progress in Neuropsychopharmacological Biological Psychiatry.

    Sama tutkijaryhmä osoitti jo vuonna 2003 rottakokeissaan, että E-EPA voi olla hyödyksi kognitiivisissa ja mielialan häiriöissä, joissa tulehduksella ja stressillä on merkittävä osuus.
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=722
    Vuonna 2009 julkaistut tulokset osoittivat että E-EPA voi
    • parantaa oppimista ja muistia
    • ehkäistä ikääntymiseen liittyvää muistin heikkenemistä
    • ehkäistä ja jarruttaa Alzheimerin tautia.
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1593

    VastaaPoista
  108. Tämä kommentti ei nyt liity suoranaisesti masennukseen, mutta kylläkin E-EPAan, josta tässä ketjussa on keskusteltu vilkkaasti. E-EPA näet kiinnostaa myös psykooseja hoitavia psykiatreja eri puolilla maailmaa.

    Melbourne Neuropsychiatry Centre, University of Melbourne, Australia, on tutkinut E-EPAn vaikutusta nuorten psykoosiiin sairastuneiden keskuudessa. Tulokset ovat olleet hyviä: 2 grammaa päivässä E-EPAa, muun hoidon lisänä, nopeuttaa paranemista merkitsevästi. Voit lukea lisää suomeksi
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=678

    Uudessa raportissaan
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20413278
    tri Bergerin työryhmä selvitti E-EPAn vaikutustapaa aivossa. Tutkimuksessa mitattiin potilaiden aivotursojen (hippokampus) T2 relaksaatioaikaa ennen E-EPA-hoitoa ja sen jälkeen. Tulokset osoittivat, että E-EPA esti T2-ajan suurenemista. E-EPAlla on siis aivoja suojaava vaikutus, tulkitsevat psykiatrit. Mitä pienempi T(2):n lisäys, sitä vähemmän potilaalla on negatiivisia oireita. T2 wikipediassa
    http://en.wikipedia.org/wiki/Relaxation_%28NMR%29

    Suomessa myytävä E-EPA on uuden polven etyyliesteröityä kalaöljyä, johon on tiivistetty EPA-rasvahappoa 70 tai 90 %. Tavallisissa kalaöljyissä on EPAa vain 18 %. E-EPA on siis huomattavasti vahvempaa kuin peruskalaöljy, josta syystä E-EPA valitaan mieluummin kliinisiin tutkimuksiin.

    VastaaPoista
  109. Lääketeollisuus-jutusta, ja muutenkin heräsi kysymys: Onko EPA:n vaikutusmekanismeja selvitetty tarkemmin, vrt. genomiselvitykset yms.

    Onko se liian monimuuttujainen, onko raha mukana, politiikka, kansalliset edut etc.?

    Tarkoitan yleisesti, sejase koostuu siitäjasiitä, kuinka tarkasti osataan lukea kemiallista koostumusta, fysikaalista if you will? Biochemistry for dummies... But, have some mercy, will they make a Bomb out of it!

    Mark Twain olisi saattanut tokaista, ehkä onkin; My brain thinks too much, even when I feed it with alcohol!?
    Ostakaa maata, sitä ei tehdä enää!

    Masennusdiagnooseista, olosuhteet masentaa monia, ja siten suuntaa aktiviteetin, ...ööö..., juttuihin.

    Get smart and/or die? Denial takes you further.

    Syön itse kalaa ja EPA/DHA- kapseleita. Voisin olla tyhmempikin, eikun masentuneempi.

    Sori l. sortsi! (innostunut sonni)

    VastaaPoista
  110. Janne K. kyselee, onko E-EPAn vaikutusmekanismeja selvitetty. Vastaus löytyy tästä katsauksesta ja aikaisemmin linkittämästäni animaatiosta, josta käy ilmi E-EPAn vaikutus hermosolun kalvolla.

    VastaaPoista
  111. Jatkoa edelliseen: Uusimman E-EPA-tutkimuksen voi nyt lukea kokonaisuudessaan maksutta TÄSTÄ LINKISTÄ. Siitä ilmenee muun muassa, että E-EPA toimii aivoissa antioksidanttina, joka ehkäisee ja vaimentaa hapetusstressiä (joka puolestaan vallitsee masennuksessa ja skitsofreniassa ja akuutissa psykoosissa). Hapetusstressi puolestaan myötävaikuttaa inflammaation syntyyn ja ylläpitoon. E-EPA on myös tehokas anti-inflammatorinen aine (se tuottaa resolviini-nimisiä nanomolekyylejä).

    E-EPAn antioksidatiivinen vaikutus perustuu mm. siihen, että se lisää glutationin määrää aivoissa. Glutationi on luonnollinen antioksidantti.

    E-EPA on parhaiten tieteellisesti dokumentoituja ravintolisiä.

    VastaaPoista
  112. Hupsista, ylläoleva linkkini ei toiminutkaan. Toivottavasti Tämä toimii.

    VastaaPoista
  113. Parahin S -nimimerkillä kommentoiva anonyymi, lopeta henkilökohtaiset hyökkäyksesi! Asiattomat kommenttisi poistetaan.

    VastaaPoista
  114. Masennus voi aiheuttaa dementiaa

    Uusi amerikkalainen tutkimus osoittaa, että masennus voi lisätä dementian riskiä. Raportti perustuu kuuluun Framinghamin tutkimukseen ja sen julkaise Neurology-lehti. Aineostona oli 949 henkilöä, joita oli seurattu 17 vuotta. Seuruun alkaessa heille ei ollut dementia, 125 henkilöllä (13 %) oli diagnosoitu masennus. 164 henkilölle kehittyi dementia. Lähes 22 % niistä, joilla oli ollut masennus, sairastui dementiaan (17 % niistä, joilla ei ollut ollut masennusta). Masentuneiden riski oli siten lisääntynyt 70 % verrattuna ei-masentuneisiin. Kymmenen vuoden absoluuttinen dementian riski oli masentuneilla 0,34 ja 0,21 ei-masentuneilla. Ikä, sukupuoli, koulutustaso ja APOE-geeni eivät vaikuttaneet masennusriskin eroihin tässä aineistossa.

    Masennuksessa vallitsee inflammaatio, ja se voi lisätä dementian riskiä, tulkitsee yksi tutkijoista, tri Jane Saczynski (University of Massachusetts Medical School).
    Press release
    http://www.eurekalert.org/pub_releases/2010-07/aaon-dmn062910.php

    Tämä tukee pitkään esittämääni näkemystä masennuksen biologisesta luonteesta: Siinä myllertävät hapetus- ja nitrosatiivinen stressi sekä hiljainen krooninen tulehdus (inflammaatio). Niitä voidaan ehkäistä ja vaimentaa antioksidatiivisillla ja anti-inflammatorisilla ravintolisillä, joihin kuuluvat mm. karnosiini, ubikinoni, E-EPA ja berberiini.
    Sattumoisin pelasi eilen golfkilpailussa samassa ryhmässä erään psykiatrin kanssa. Hän oli perehtynyt E-EPAlla tehtyihin tutkimuksiin ja piti tätä kalaöljyä lupaavana potilaiden mielellään käyttämänä kalaöljynä, jonka muutkin useat muutkin suomalaiset psykiatrit jo kannattavat. E-EPA on ollut Suomessa erittäin laajassa käytössä jo 7 vuotta, eikä yhettän sivuvaikutusta ole raportoitu.

    VastaaPoista
  115. Yksitotisuutta välttääksemme, kertokaa vitsi. S ja Matti, tässä esimerkki omasta päästä (sic!):

    Mitä sanoi louisianalainen dynamiittikalastaja rantavesiä silmäillessään? No, kalaöljyä!

    Voi hakea kauempaakin, ja vähemmän kyynisiä, helmiä ja simpukoita. Moottoreita ja moottoriteitä, polkuja ja pyöriä! ...kuuma...^^

    VastaaPoista
  116. Yhtä irrelevanttia olisi varoittaa ihmisiä juomasta vettä, sillä 2 ämpärillistä päivässä on vaarallista terveydelle...."on aiheellista arvioida, onko olemassa lääketieteellisiä perusteita pitää vapaasti saatavilla vettä, joka liikaa juotuna on toksista".

    VastaaPoista
  117. Em. 3500 chicagolaisen B-vitamiinitutkimusta selostetaan suomeksi tässä linkissä:
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1740

    B6-vitamiini ehkäisee keuhkosyöpää

    Suuri eurooppalainen seurantatutkimus osoittaa, että B6-vitamiini ehkäisee keuhkosyöpää. Tutkimuksen tekivät International Agency for Research on Cancer (IARC) ja tohtori and Caroline Relton Newcastlen yliopisto (Englanti). Yli puolen miljoonan ihmisen aineistosta saadut mullistavat tulokset osoittavat, että B6-vitamiinin käyttö ravintolisänä voi säästää ihmishenkiä ja vähentää terveydenhuollon kustannuksia. Journal of the American Medical Association (JAMA) julkaisi tulokset 16.6.2010. Lue lisää suomeksi
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1748

    VastaaPoista
  118. Pyridoksiinistakin on useita eri muotoja, joilla on erilainen biologinen tehokkuus ja turvaprofiili.

    Lisäksi B6-vitamiinin toiminta riippuu muiden B-vitamiinien kuten foolihapon ja B12-vitamiinin statuksesta.

    VastaaPoista
  119. Progress in neuropsychypharmacology & biological psychiatry on julkaissut professori Maesin katsauksen masennuksen luonteesta: Siinä vallitsevat hapetus- ja nitrosatiivinen stressi sekä inflammaatio.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20609377

    Kuten tunnettua niitä voidaan ehkäistä, vaimentaa ja sammuttaa ravintolisillä, joihin kuuluvat mm. ubikinoni, berberiini, karnosiini ja kalaöljyn EPA-rasvahappo (E-EPA).

    Tässä ketjussa esitetään sellainen mielestäni kummallinen ajatus, että lääkkeiden sivuvaikutuksista ei saisi puhua mitään, ja että niistä puhuminen on "lääkevastaisuutta". Eikö uusissa Toyotoissa ilmenneistä tekovioista saisi puhua mitään mediassa? Onko niistä puhuminen "autovastaisuutta"?

    VastaaPoista
  120. Edellä selostettu potilastapaus on suuri harvinaisuus, ja siksi se on julkaistukin, varoitukseksi muille. Suomessa yli 2,2 mg sisältävät B6-valmisteet ovat lääkkeitä, eivät ravintolisiä. Ravintolisistä ei aiheudu sivuvaikutuksia, niitä voi aiheutua ainoastaan lääkkeistä (jo määritelmän mukaan ravintolisät ovat elintarvikkeita, eivätkä ne aiheuta sivuvaikutuksia).

    Lääkkeet aiheuttavat valtavasti sivuvaikutuksia. Kuopion ylipoiston professori Osmo Hänninen on arvioinut, että Suomessa niihin kuolee vuosittain noin 5000 ihmistä ja oireita aiheutuu kymmenille tuhansille ihmisille. Fimea pitää yllä haittavaikutureskisteriä, jonne lääkäreiden tulee ilmoittaa lääkehaitat.

    Uusi taiwanilainen tutkimus kertoo, että 100 mg B6-vitamiinia päivässä vaimentaa tulehdussytokiineja (TNF-alfaa ja interleukiini-6:tta, IL-6), ja tällainen vitamiinihoito voi olla avuksi niveltulehduksissa 12 viikossa. Tässäkin tutkimuksessa käytetty annos luokitellaan Suomessa lääkkeeksi, jota tulee ottaa lääkärin valvonnassa.

    VastaaPoista
  121. "Lääkkeet aiheuttavat valtavasti sivuvaikutuksia."

    Tasapuolisuuden vuoksi voisit myös kertoa kuinka monta ihmishenkeä lääkkeet pelastavat. Eli kuinka moni ihminen kuolisi ilman nykyisiä lääkkeitä? Esimerkiksi sydänlääkkeet, syöpälääkkeet, vakaviin tulehduksiin käytettävät antibiootit.

    Esimerkiksi solumyrkyillä on pahoja sivuvaikutuksia, mutta niinpä ne kuitenkin pelastavat ihmishenkiä. Onneksi Syöpätautien täydentävä ravitsemushoito-keskustelussa ei olla keskitytty solumyrkkyjen haittavaikutuksiin. Syöpäpotilaiden pelottelu ei olisi sen eettisempää kuin masennuspotilaidenkaan pelottelu.

    Mikä instanssi ylläpitää ravintolisien haittavaikutusrekisteriä? Mistä ravintolisien valmistaja saa tietonsa haittavaikutuksista? Tai yhteisvaikutuksista, kuten esimerkiksi siitä, että foolihappo heikentää erään kemoterapian (methotrexate) tehoa.

    VastaaPoista
  122. Keskustelu syrjäytyy sivupoluille. Tässä ketjussa on tarkoitus esitellä uutta tietoa masennuksen biologiasta. Palatkaamme siis asiaan.

    Masennus, sydän- ja sepelvaltimotauti johtuvat samoista perinnöllisistä ja biokemiallisista syytekijöistä, osoittaa Emory-yliopiston kaksostutkimus. Masentuneiden ihmisten sydämen mikrovaltimoiden toiminnassa on häiriöitä, jotka altistavat sydän- ja verisuonitaudeille.

    "Vakava masennus liittyy mikrovaskulaaristen (pienten verisuonten) epänormaaleihin toimintoihin", kirjoittaa tohtori Viola Vaccarinon työryhmä sisätautilääkäreiden Annals of Internal Medicine -lehdessä "Hapetusstressi, hiljainen tulehdus (inflammaatio) ja autoimmuunijärjestelmän aktivaatio liittyvät kaikki todennäköisesti verisuonitauteihin sekä masennukseen", sanovat tutkijat.

    Tulokset auttavat ymmärtämään masennuksen ja sepelvaltimotaudin välistä yhteyttä. Raportti vahvistaa pitkään esittämääni näkemystä, jonka mukaan masennuksella ja sydän- ja verisuonitaudeilla on yhteisiä biologisia syytekijöitä ja että niiden ehkäisyssä ja hoidossa voidaan käyttää hyväksi samoja keinoja, mm. liikuntaa, terveellistä ruokavaliota ja ravintolisiä, kuten kalaöljyn omega-3-rasvahappoja (eritoten E-EPAa, magnesiumia, ubikinonia, berberiiniä, C-, D- ja E-vitamiineja ja seleeniä. Lue lisää suomeksi:
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1503

    VastaaPoista
  123. Pitääkö tämä paikkansa?:

    Some research has suggested that fish oils may be "pro-oxidative" and therefore it may be advisable to take some antioxidant vitamins (vitamin E, vitamin C, Alpha Lipoic Acid, etc.) at the same time as the fish oil).

    VastaaPoista
  124. Tuo näkemys, että masennus olisi pelkästään biologinen tai pelkästään geneettinen ilmiö, joka voidaan hoitaa pelkästään lisäravinteilla, on karkea yksinkertaistus, eikä pidä paikkansa.

    http://www.hyvanmielenapteekit.fi/lehdet/pdf/HYMA2_2006.pdf

    Masennus on dynamiikaltaan mielenkiintoinen sairaus. Elämänhallinnan puute synnyttää biologisia muutoksia, sosiaalinen muutos muuttuu psykologiseksi ja psykologinen biologiseksi.
    - Näitä osa-alueita ei masennuksessa
    voi erottaa toisistaan. Masennuksen lähtöpiste voi olla kulttuurissa ja yhteiskunnassa, josta se kohdistuu ihmiseen. Mutta voi olla myös niin, että lähtökohta on yksilön biologisessa hauraudessa tai geneettisessä altistuksessa. Tämän seurauksena vaikutukset heijastuvat työyhteisöön synnyttäen paineita muissa työntekijöissä ja tällä tavalla kaikki tulevat osallisiksi taudista. Masennukseen liittyy dynamiikkaa, jossa koko yhteiskunta on eräällä tavalla mukana, Lönnqvist pohdiskelee.



    Ja mitä tulee tulehdusteoriaan, se on vain yksi teoria monien joukossa, eikä edes yleisesti hyväksytty teoria. Esimerkiksi stressiteoria on sitä vastoin paljon yleisesti hyväksytympi:

    Ihmisen masentuessa hänen aivoissaan tapahtuu monimutkainen ja yksilöllinen tapahtuma. Depressio johtuu aivojen ylikuormittumisesta. Ihmisen käsiteltäväksi tulee liikaa asioita, jotka uuvuttavat hänet. Kun uupumista jatkuu tarpeeksi kauan, se muuttuu kliiniseksi masennukseksi. Lisämunuaisen kuorikerros alkaa tuottaa stressihormonia, mutta se ei riitä harmonisoimaan ylikuormittunutta tilannetta. Pitkittynyt stressi puolestaan alkaa syödä keskushermostoa ja viestittää epätoivoisesti elimistölle, että ”kohta loppuu bensa”.

    VastaaPoista
  125. HS 8.1.2010: Miljoonat ihmiset saattavat syödä turhaan masennuslääkkeitä.

    Pekka Mykkänen HS

    ”Amerikkalaisjulkaisun mukaan masennuslääkkeet saattavat auttaa vain hyvin harvoissa tapauksissa.
    Miljoonien amerikkalaisten ja monien suomalaistenkin käyttämät masennuslääkkeet saattavat tepsiä vain hyvin vakavaan masennukseen, mutta eivät lievempiin masennustiloihin, kertoo Journal of American Medical Association –lehdessä julkaistu analyysi.
    ”Masennusläääkkeiden hyödyt kasvavat lumelääkkeisiin verrattuna mitä vakavampia depression oireet ovat, muta saattavat olla vähäiset tai olemattomat, kun kyse on lievistä tai kohtalaisista oireista”, kertoo University of Pennsylvania –huippuyliopiston tutkijoiden Jay Fournierin ja Robert DeRubeisin ohjaama analyysi.”

    Se perustui 6 eri tutkimuksen ja 718 potilaan tietoihin. […] ”The New York Times –lehden mukaan vastaavanlaisia lääketeollisuuden tutkimustuloksia on aiemmin pimitetty. Myönteisiä tuloksia taas on julkaistu kernaasti, mikä osin selittää masennuslääkkeiden [käytön] nopeaa yleistymistä.
    USA:ssa masennuslääkkeiden käyttäjien määrä nousi 13 miljoonasta (1996) 27 miljoonaan (2005). Amerikkalaiset ostivat v 2007 masennuslääkkeitä 6,7 miljoonalla dollarilla.
    Suomessa Kela korvasi 2008 masennuslääkkeitä yli 408 000 ihmiselle.

    Nämä tiedot ovat siis HS:sta, älköön kukaan syyttäkö niistä minua. S. puhuu "hyvää päivää, kirvesvartta".

    VastaaPoista
  126. Antioksidantit halutaan nostaa esille tässäkin keskustelussa. Niillä todellakin on suojaavaa vaikutusta niin mielenterveyden ongelmissa kuin niihin usein liittyvissä valtimomuutoksissakin. Uusin valtimomuutoksia koskeva antioksidanttitutkimus tulee Israelista. Sen mukaan pitkään ja säännöllisesti käytettynä antioksidantticocktail on hyödyksi henkilöille, joilla on useita valtimotautien riskitekijöitä (kuten häiriöitä sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnassa). Tässä yhteydessä on hyvä muistuttaa mieliin, että termi "antioksidantit" käsittää valtavan määrän hapetusta ehkäiseviä yhdisteitä. Niitä on luonnossa useita satoja. Yksi tehokkaimmista ja paljon tutkituista on ikivanha itämainen kansanlääke, berberiini. Senkin on osoitettu suojaavan niin aivosoluja kuin sydäntä ja valtimoita.

    VastaaPoista
  127. Professori Michael Maesin erinomainen uusi katsaus selvittää seikkaperäisesti immuuni-, hapetus- ja nitrosatiivisen stressin luonnetta ja merkitystä kroonisessa väsymysoireyhtymässä, joka voi liittyä masennukseen ja on siitä vaikeasti erotettavissa. Nämä ovat uusia asioita, joihin eivät ole edes kaikki psykiatrit ennättäneet perehtyä, yleislääkäreitä puhumattakaan. Biokemia on lääkäreille tunnetusti ylen vaikea alue ja heillä onkin tavana sanoa, että "kliinikon aivo lepää", silloin kun joku puhuu biokemiaa. Näin ollen ei ole todennäköistä, että nämä uudehkot käsitteet tulisivat nopeasti lääkärikunnan ja muun terveydenhuollon ammattihenkilöstölle tutuiksi. Veteraaniurheilijaltakin meni muutama vuosi ennen kuin hän alkoi uskoa inflammaation merkitykseen mielitaudeissa. Nicht ärgern, nut wundern!

    VastaaPoista
  128. S, kaikki liittyy kaikkeen, johtuu ja juontuu?

    Kommentteja säännöllisesti seuraavana uteloittaa, mitkä ovat omat intressisi, mikään Tolosen kirjoittama ei istu paradigmaasi?

    Ikivanha kuningaskysymys, miksi? (mikä, miten, miksi) ^^

    VastaaPoista
  129. ”Luontaishoidot herättävät voimakkaita tunteita arvostelijoissa[…] Olisi tärkeää, että lääkäri lisäisivät ymmärrystään luontaishoidoista, Heidän potilaansa saattavat saada apua niistä. On kummallista, että luontaishoitoihin ylipäätään ottavat kantaa ihmiset, jotka eivät tiedä asiasta mitään. Yhtä hyvin mielipidettä voisi kysyä kirvesmieheltä!”
    -Lääkäri Ulwi Wirén, Kotilääkäri heinäkuu 2010

    VastaaPoista
  130. Hätäisyydessäni unohdin varsinaisen asian.
    Et voi vastata, koska sensuroitaisiin?
    Tolonen sensuroisi eriävän tulkinnan?

    Vai, et kykene kommentoimaan asiallisesti, menemättä ad hominemiin?

    Vilpittömästi, ystävyyden ja muun sellaisen hehgessä edelleen.
    Mielestäni tärkeitä kysymyksiä keskustelun kannalta, sensuuri on äärimmäisen vakava aihe, keino eli konsti, systeemi. Rock 'n roll!

    P.S Ranskalaisilla viivoilla? ^^

    VastaaPoista
  131. Wikipedian käytöstä huuhalähteenä todistaa toisessa ketjussa huomauttamani tosiasia, että yliopistollisiin tutkimuksiin ei wikiselvityksiä hyväksytä niiden epäluotettavuuden vuoksi. wikillä todistava putoaa sivuraiteelle

    JoPe
    Lahti

    VastaaPoista
  132. S, mua, minua kiinnostaa nää jutut. Logiikka. Tolosella on ehkä agenda, mutta uskommeko hänen asiantuntemukseensa. Mikä estää sinua erittelemästä virheitä, kansalle?

    Biokemia vs. omakohtainen kokemus, mikä on tiedettä?

    Mulle, minulle, Matti heittää pähkinöitä, dopamiinia.

    What can you do? Antipatia on lääke sinällään, itsessään?

    Äärimmäisiä esimerkkejä, mutta ymmärtänette?

    Ranskalaisin viivoin?

    Pahimmat ongelmat, journalistisesti?

    Mäkin olen maallikko.

    (älä, pakotti... ziisus....) ^^

    VastaaPoista
  133. Ok, kiitos. Ehkä Matti vastaa omin sanoin. Saadaan homma puitua, jos näin voi sanoa. Heh...^^

    Mä naureskelen issekseni, itselleni.
    Sensuurille en naura, ja tulosten vääristely on yleistä, muttei toivottavaa.
    Noin niinku ihmisen elämässä. OK.

    VastaaPoista
  134. Tässä Kelan Sanomien juttu tuosta Tolmusen tutkimuksesta:
    http://www.uku.fi/nutritionepidemiologists/img/tommikelansanomat.jpg

    (sitä on lainattu tässä:
    http://keskustelu.suomi24.fi/node/6823597 )

    Itse tutkimuksen full textiä en löytänyt netistä.

    --- "Kannattaa syödä terveellistä kasvis- ja kalapainotteista ruokaa, koska se on terveellistä muutenkin kuin mielialan kannalta." Liikuntaa unohtamatta. ---

    VastaaPoista
  135. Tuosta Maesin tulehdusteoriasta. Jos nyt oletetaan, että masentuneilla olisi veressään mitattavissa olevia tulehdustekijöitä, niin mistä tiedetään kumpi on syy ja kumpi seuraus? Eli mistä tiedetään, että tulehdus on muka masennuksen syy, eikä päinvastoin? Voihan se nimittäin olla niinkin, että masennus sotkee ihmisen fysiologian, masentunut on taipuvainen esimerkiksi tulehduskierteeseen, masennus voi siis aiheuttaa tulehdusta.

    Jos masennus olisi tulehdus, eikö silloin esimerkiksi tulehduskipulääkkeiden pitäisi korjata tila? Näinhän ei tietenkään tapahdu.

    VastaaPoista
  136. Hesarista osui tämmönen juttu silmään,

    "Serotoniinivaje tekee itkupillin"
    http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Serotoniinivaje+tekee+itkupillin/1135258661263

    Mekanismeista en itse tajua hölkäsen pöläystä, mutta itsessäni olen havainnoinut ilmiön, krapulassa on monesti hyvinkin 'tunteellinen'.

    Esimerkiksi juuri nyt, voisin pikkaisen itkaista vaikka omaa tyhmyyttäni... ^^

    VastaaPoista
  137. "On kummallista, että luontaishoitoihin ylipäätään ottavat kantaa ihmiset, jotka eivät tiedä asiasta mitään. Yhtä hyvin mielipidettä voisi kysyä kirvesmieheltä!”
    -Lääkäri Ulwi Wirén, Kotilääkäri heinäkuu 2010"


    Lääkäreihinhän tässä viitataan, koska ennen tuota kommenttia Wirén lausuu näin:

    - Olisi tärkeää, että lääkärit lisäisivät perusymmärrystään luontaishoidoista. Heidän potilaansa saattavat saada apua niistä.

    On myös huomionarvoista, että Wirén ei ole enää lääkäri, vaan lopetti hommat ja alkoi vyöhyketerapeutiksi.

    Minun teroaini on yksinkertaisesti se, että 15 minuutin perusvastaanottoaika tai edes 30 min poliklinikka-aika paperisotkuineen ei riitä millään tasaveroiseen väittelyyn jostain luontaishoidosta potilaan kanssa. On siis paljon helpompaa väittää ettei tehoa ole osoitettu, koska hän ei ole tärmännyt koulutuksessaan siihen.

    Tämä taas liittyy itse käsittelemiini "valtafikseihin", joita lääkäri voi haluta suojella pitääkseen potilaan hoitomyöntyvänä. AAjatus, että luontaishoitoa aletaan ottaa todistetusti tehokkaan lääkkeen sijaan, saa lääkärin vaivaantuneeksi.

    Juttu jatkuu:

    - Luontaishoidoista voitaisiin Wirénin mielestä käyttää myös nimitystä kokemushoidot. Hoitojen vaikutuksesta tietävät parhaiten sellaiset ihmiset, jotka hankkivat tietonsa omakohtaisista kokemuksista hoidoista. Kaikkea ei voi selittää tieteen keinoin.

    Minusta koko aiheen ongelma palaa siihen, kuinka "evidence based medicine" eli näyttöön perustuva lääketiede.

    Tässä mielestäni hyvä, suoraan asiaan menevä peruskritiikki yksin "todistettuun lääketieteeseen" luottamisen ongelmista:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Evidence-based_medicine#Limitations


    Mitä tulee yllä mainittuun wikipedian huonouteen tietolähteenä, niin sitä koskevat periaatteessa kaikki *sekundaaristen* lähteiden ongelmat. Vertaisarvioituihin lehtiikin pääsee jatkuvasti sekundaariviitteitä, joita ei tarkasteta. Toisaalta wikipedia voi olla ja joissain asioissa onkin luotettavampi lähde kuin johtavat painetut yleishakuteokset.

    VastaaPoista
  138. Jopa tämmöisistä blogeista, kommenteista, saattaa irrota tietoa tarpeeseen...

    'Alan miehille' saattaa olla uuvuttavaa seurata maallikoiden pastanjauhantaa, helpompaa on pitäytyä.

    Odottaessani sivun latautumista osui silmäkulmaan Matti Tolosen kommentista sana "läpimurto". Viitsinkö tarkistaa lukemani? No, en.

    VastaaPoista
  139. Uusi yritys:


    Mihin tieteellisiin tutkimuksiin perustuvat aloituskirjoituksen suositukset antioksidanteista depression hoidossa?

    S.

    VastaaPoista
  140. Tuon edellisen kysymyksen voi poistaa, ei tästä keskustelun irvikuvasta kuitenkaan mitään kunnon keskustelua tule.

    S.

    VastaaPoista
  141. S, voit ottaa privaatisti yhteyttä jos asia vilpittömästi kiinnostaa. Minä pidän kysymystäsi ihan kelvollisena.

    VastaaPoista
  142. Masentuneen maailma näyttää harmaalta

    Masennus vaikuttaa silmän verkkokalvon soluihin niin, että maailma näyttää harmaalta, raportoivat saksalaiset Freiburgin yliopiston psykiatrit. Havainto selittää sitä, että monet taiteilijat maalaavat masennuksen tummilla värisävyillä. Esimerkiksi espanjalaisen Diego Velázquesin (1599–1660) synkän kauden taulut ovat kuin yöllä maalattuja. Tutkimus vahvistaa näkemystä, että masennus on ainakin osittain luonteeltaan biologinen sairaus.

    Neuropsykiatri Ludger Tebartz van Elst työryhmineen on todennut, että mitä vakavampi masennus, sitä vaikeampi ihmisen on erottaa värisävyjä, eritoten mustan ja valkoisen välillä. Mitä masentuneempi ihminen, sitä harmaampana hän näkee maailman. Yhteys on niin voimakas, että saksalaistiedemiehet uskovat, että värinäköä tutkimalla voidaan saada nykyistä parempi käsitys masennuksen vakavuudesta.

    Mielialalääkkeillä ei ollut vaikutusta värinäköön, sanovat tutkijat. Väritesteillä voi olla “kauaskantoisia vaikutuksia tutkimukseen, kliiniseen diagnoosiin ja hoitoon”, tulkitsevat tutkijat.

    Aikaisemmin on todettu, että vakavasti masentuneiden ihmisten aivotursot ovat tavallista pienempiä ja mantelitumakkeet (amygdalat) ovat 25 % tavallista suurempia. Mantelitumake siis suurenee (hypertrofioituu) masennuksessa. Asia on osoitettu neljässä toisistaan riippumattomassa tutkimuksessa erilaisissa väestöissä. Nämä ovat niitä aivoalueita, jotka käsittelevät tunteita. Molemmat muutokset liittyvät kortikotropiiinia vapauttavan hormonin toimintaan aivoissa. Aivotursojen surkastuminen (atrofia) näyttää liittyvän masentuneiden ihmisten tavallista suurempaan suurentuneeseen glukokortikoidien eritykseen. Masennuksessa vallitsee neuroendokrinoliginen stressi, kirjoittaa Tebartz van Elstin työryhmä.

    Tohtori Tebartz van Estin julkaisuja

    Masentuneen ihmisen veressä, aivoissa ja verkkokalvossa on tavallista vähemmän omega-3-rasvahappoja, jotka ovat välttämättömiä hyvälle näölle. Omega-3:n puutos voi siis mahdollisesti selittää em. saksalaishavainnot. Jos olen oikeassa, masentuneet tarvitsevat ravintolisänä omega-3:a, joista EPA (E-EPA) on antidepressiivinen ja antipsykoottinen.

    VastaaPoista
  143. Omega-3:t voisi olla jutun aihe, kalliilla tv-mainosajalla myydään kapselia, krilliöljy mainitaan erikseen, einessalaattirasian kyljessä huutaa isolla kirjaimella 'sisältää OMEGA-3 rasvahappoja'. etc.
    "Kaikki tietää, että omegakolmoset on niinku ihan jees"?
    Jos on ollut jo, päivitys? Yleisesitys aiheesta, kokoomus^^.
    Kädet takapuolen alle... Hikoaa perse sekä kädet... :=)

    Janne K

    VastaaPoista
  144. Tässä linkissä voi perehtyä suomen kielelläomega-3- ja muiden rasvojen biokemiaan ja terveysvaikutuksiin.

    VastaaPoista
  145. Kiits, Matti. 'Lukekaa, juntit' :)

    Read and weap, no. Read and rejoice, be happy.
    There's no reason to be depressed, live 'n learn!
    All my loving... Really, I feel for you. But... I'm a hippiecommunist, and so very green. Sorry.

    Otin vapauden, Janne K

    VastaaPoista
  146. Omega-3-rasvahapo ja masennuslääke fluoksetiini vahvistavat toisiaan (additiivisesti) vakavan masennuksen hoidossa, ja fluoksetiini tehostaa rasvahappojen biosynteesiä (in vitro) säätäviä geenejä, kirjoittaa Cinninnatin yliopiston psykiatrian professori Rober McNamaran työryhmä Neuropsychopfarmacolygy and Biological Psychiatry -lehdessä (heinäkuu 2010). Työryhmän rottakoe ei kuitenkaan tukenut sitä näkemystä, että fluoksetiini olisi lisännyt omega-3:n synteesiä elimistössä.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20655971

    Omega-3:a voi hyvin ottaa ravintolisänä, jolloin kudosten omega-3-pitoisuus suurenee. Englantilaisen Sheffieldin yliopiston psykiatrian professori Malcolm Peet työryhmineen osoitti vuonna 2008 julkaistussa kliinisessä tutkimuksessa, että E-EPA tehostaa fluoksetiinin vaikutusta vakavan masennuksen hoidossa. E-EPAn annos oli 1000 mg ja fluoksetiinin 20 mg päivässä. E-EPA + fluoksetiinin yhdistelmä antoi merkitsevästi paremman hoitovasteen kuin fluoksetiini yksinään.

    "Fluoksetiini ja EPA näyttävät olevan yhtä tehokkaita masennusoireiden hallinnassa. EPAn ja fluoksetiinin yhdistelmä on ylivoimaisesti tehokkaampi kuin kumpikaan yksinään", kirjoittavat tutkijat. Suomessa fluoksetiinia myydään reseptilääkkeenä valmistenimillä Seronil, Seromex, Fluoxetine Ranbaxy ja Fluoksetiini Ennapharma. Lue lisää:
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=578

    Tutkimukset puoltavat psykiatri Mauno Rauramon Duodecimille tekemää ehdotusta omega-3:n ottamista mukaan masennuksen Käypä hoito –suosituksiin.

    VastaaPoista
  147. Kukaan, Kenkään ei ymmärrä mekanismia?
    Edelleen toivoisin Biochemistry for dummies-juttua.

    Pakko vaihtaa enkux, teach us, dummies. School me. Honestly, we need information.
    Bad English is better than none at all... :)

    Tätä purkausta ei saa käsittää väärin, negaationa. Tajuutsä? :)

    Janne Kommari

    Viha on keino, konsti. Adrenaliinista voidaan puhua, ketä yritän opettaa....? Altruismi on palkitseva harraste. "Leipää sekin syö", röh! :)

    VastaaPoista
  148. Mekanismihan on esitetty kaavakuvassa heti otsikon alla.

    VastaaPoista
  149. No, niinpäs onkin. Onko kaavio äärimmäisen luotettava, tosi ja epäämätön?

    Itse näen tuon ehdotuksena, se saattaa olla näin. Mutta, tehköön tiedemiehet ja-naiset työtään.

    Ei tästä enempää? Keep up the good work.

    Janne (O)K :)

    VastaaPoista
  150. Kaavion mukaan tulehdus aiheuttaa serotoniinin vajausta ja siten masennusta. Tämä on ristiriidassa tekstin kanssa.

    Teksti väittää (perustelemattomasti), että antioksidantit auttaisivat masennuksessa, mutta kaaviossa ei ole antioksidantteja mukana.

    VastaaPoista
  151. Kuviossa ja tekstissä on kummassakin mainittu antioksidantteja. Kaikki anonyymit maallikot vain eivät näytä tuntevan niitä. Tästä aiheesta ei kannata jatkaa hedelmätöntä jankutusta.

    Seerumin kolesterolin pitoisuudet liittyvät ikääntyvien masennukseen, mutta eri tavoin naisilla ja miehillä, kertoo Ranskan kansanterveyslaitoksen (INSERM) tutkimus. Hankkeessa seurattiin 7 vuotta yli 65-vuotiaita naisia ja miehiä. Naisilla masennus liittyi matalaan ”hyvän” HDL-kolesterolin pitoisuuteen. Miehillä taas masennus liittyi matalaan ”pahan” LDL-kolesterolin pitoisuuteen veressä. Tulokset julkaisi Biological Psychiatry (15.7.2010).
    "Tuloksemme viittaavat siihen, että veren rasvojen normalisoiminen voi vähentää ikääntyvien masentuneisuutta, mutta naiset ja miehet tarvitsevat erilaista hoitoa”, sanoo tutkimusta johtanut tohtori Marie-Laure Ancelin (INSERM, Montpellier, Ranska) tiedotteessaan. "Seerumin LDL näyttää olevan miehillä tärkeä biologinen markkeri, jonka normaali alue on kapea. Suurentunut pitoisuus lisää sydäntaudin ja aivoverenkierron häiriöitä ja matala pitoisuus masennusta”, hän lisää. HDL- ja LDL-pitoisuuksien asianmukainen säätö voi ehkäistä ikääntyvien masennusta, tutkijat tulkitsevat.
    http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_101477.html

    Tutkimus asettaa kyseenalaiseksi nykyisen käytännön, jossa LDL-pitoisuutta pyritään alentamaan mahdollisimman paljon lääkkeillä. Tämäkin tutkimus vahvistaa käsitystä masennuksen biologisesta luonteesta.

    VastaaPoista
  152. Ikääntyvien masennukseen liittyy valtimoiden endoteelin toimintahäiriö, osoittaa uusi englantilainen tutkimus http://dx.doi.org/10.1016/j.biopsych.2010.04.017

    Ennestään tiedetään, että monet ravintolisät ehkäisevät ja korjaavat endoteelin häiriöitä. Tällaisia ravintolisiä ovat mm. berberiini, ubikinoni, karnosiini (kaikki hyviä antioksidantteja) ja omega-3-rasvahapot.

    Taiwanilaisten psykiatrien tuore 14 eri raporttia käsittävä meta-analyysi tukee käsitystä masennuksen fosfolipiteoriasta ja siitä, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot ovat hyödyksi masennuksen hoidossa.
    http://dx.doi.org/10.1016/j.biopsych.2010.03.018
    Työryhmän johtaja, psykiatrian apulaisprofessori Kuan-Pin Su on tutkinut kauan kalaöljyn vaikutusta kliinisen masennuksen hoidossa ja saanut hyviä tuloksia mm. synnytyksen jälkeisessä masennuksessa.
    Molemmat em. raportit julkaisi Biological Psychiatry 15.7.2010

    VastaaPoista
  153. Tolosen ad hominemia: "Kaikki anonyymit maallikot vain eivät näytä tuntevan niitä."

    Maallikko lukee wikipediasta, että mm. A-, E- ja C-vitamiinit ja seleeni ovat antioksidantteja. Näitä ei kaaviossa näy. Sinkillä on jonkin verran antioksidanttivaikutuksia, mutta sitä ei lasketa antioksidantiksi wikipedian mukaan. Mikä johtopäätös tästä pitäisi vetää? Jos joku käyttää ad hominemia, hän ei todennäköisesti ole kykenevä perustelemaan asiaansa asia-argumentein?

    http://fi.wikipedia.org/wiki/Antioksidantti
    "Vaikka antioksidanttirikkaan ravitsemuksen edulliset terveysvaikutukset on osoitettu useissa erityyppisissä tutkimuksissa, synteettisten, tablettimuodossa tai muunlaisina ravintolisinä käytettävien antioksidanttivalmisteiden hyötyä sairausriskien alentamisessa ei ole voitu osoittaa."

    VastaaPoista
  154. Pitän tohtori.fi-sivusta aika luotettavana tietolähteenä, ainakin luotettavampana kuin kaupalliset sivustot:

    http://www.tohtori.fi/?page=6132663&id=1994927

    Tarvitaanko lisäravinteita?

    Suomalaiset saavat keskimäärin runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita ravinnosta suosituksiin nähden.

    Tieteellisiä todisteita suosituksia suurempien vitamiini- ja kivennäisainemäärien nauttimisen hyödyistä terveydelle ei ole. Suurien antioksidanttimäärien syöminen pillereinä tai muina ravintolisinä on havaittu olevan jopa haitallista. Hyvin suuret vitamiinimäärät voivat toimia elimistössä päinvastoin kuin odottaisi eli lisätä hapettumista. Mikäli valmisteita käyttää, on tärkeää noudattaa annettuja käyttö- ja annosteluohjeita.

    Ravitsemussuosituksia laskettaessa energian saannin oletetaan ylittävän 6.3 MJ (1500 kcal) päivässä. Tuolla energiatasolla monipuolisesta ravinnosta siis saadaan vielä kaikki tarvittavat suoja-ravintoaineet. Henkilöiden, joiden energiantarve on pitkään tätä pienempi (esim. vanhukset tai laihduttajat), saattaa olla hyödyllistä täydentää ruokavaliotaan monivitamiini-kivennäisainevalmisteella.

    VastaaPoista
  155. Taiwanilainen psykiatrian apulaisprofessori Kuan-Pin Su ahkeroi kirjoittamalla psykiatrien ammattilehtiin kirjoituksia, jotka puoltavat omega-3-rasvahappojen käyttöä masennuksen hoidossa. Tällä kertaa hän kirjoittaa lehteen nimeltään Neuropsychopharmacology.
    http://20.fi/5162

    "Lisääntyvä näyttö osoittaa, että masennuksen patofysiologia voi liittyä neuroinflammaatioon, jota voidaan vaimentaa farmakologisella hoidolla [jolla tässä yhteydessä tarkoitetaan farmakologista kalaöljyä]. Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ovat anti-inflammatorisia ja antidepressiivisiä."

    Tämän artikkelin tarkoitus on osoittaa, kuinka DHA säätää hapetusstressiä ja tulehdussytokiinien tuotantoa mikrogliassa ja neuroneissa. Tulokset osoittavat, että DHA muun muassa vaimentaa TNF-alfaa, IL-6:tta ja COX-2:ta ja typpioksidia. Myös toinen tärkeä omega-3, EPA vaikuttaa samaan tapaan tulehduksessa, kirjoitta Sun työryhmä. Tämän raportin valossa EPAn ja DHA:n yhdistelmä saattaa olla tehokasta masennuksen hoidossa.

    Sun vuonna 2008 kirjoittama katsaus kalaöljyn vaikutusmekanismeista masennuksessa on luettavissa maksutta tästä linkistä:
    http://www.tritolonen.fi/files/pdf/su_apjcn.pdf

    Sun asiantuntevat kirjoitukset psykiatrien lehdissä voivat muuttaa psykiatrien ja muidenkin lääkäreiden käsityksiä masennuksen lääkkeettömästä hoidosta. Viime vuoden Su oli vierailevana tutkijana Lontoossa.

    VastaaPoista
  156. D-vitamiini tekee ihan samaa noiden tulehdustekijöiden suhteen (ja ainakin D-analogit COX-2:n suhteen) ja on jo terveillä parantanut mielialaa vuoden pituisessa trialissa annoksella 100 mikroa päivässä. (Vieth ym.)

    VastaaPoista
  157. Minusta olisi hyvä ajatella pragmaattisesti tätä useiden vitamiinien samanaikaista määräämistä hetki erään sortin polyfarmasiana, koska sen sijaan että kokeiltaisiin lääkkeiden henkeen yksitellen eri ravintolisien toimivuutta, ehdotetaan usein kerralla ostamaan kaappi ryynejä täyteen.

    Eikö olisi parempi lähestyä asiaa yksi ravinne kerrallaan, ellei tilanne potilaalla ole jo tasoa "toinen jalka haudassa" ?

    VastaaPoista
  158. Kalaöljy ei ole käärmeöljy? Jos se on, koska markkinat vaatii synteettistä omega-öljyä.
    Vrt. fossiilisilla polttoaineilla sytkyttävät polttomoottorit, ja niiden tarpeet. ******** SYNTEETTINEN 20X/ÄXY-öljy pitää moottorin käynnissä, vaikka muuten lipeäisit tieltä!

    Nää jutut jotenkin provosoi... ^^ :)

    Neon kommenttiin, mietin hetken, pitäisikö amerikasta joku multivitamiini, iherbista, ei kerkeä mustikkaa poimimaan. Selkeetä puutosta on, kai. Pitää lukea Olli Postin juttu uudelleen, ja ehkä kommentoida sinne.

    Janne K (Keksikää anonyymit itsellenne kuvaava nimimerkki, wink)

    VastaaPoista
  159. C-vitamiinin anto ruoan lisänä kohentaa sairaalaan joutuneiden potilaiden mielialaa, kertoo uusi kanadalainen tutkimus. Siinä todettiin verikokeiden perusteella, että akuutisti sairaalan joutuvilla ihmisillä on usein C- ja D-vitamiinin piilevä puute. Tässä aineistossa D-vitamiinin anto ei kuitenkaan vaikuttanut mielialaan yhtä hyvin kuin C-vitamiinilisä.

    Suomen sairaaloissa tuskin tutkitaan potilaiden verestä C:tä ja D:tä. Eräs tuttavani sai keväällä pienen aivoinsultin (TIAn), ja hän pyysi sairaalassa neurologia mittaamaan S-D-25:n. Neurologi kieltäytyi tekemästä sitä sairaalassa, mutta kehotti tulemaan omalle yksityisvastaanotolleen, jossa mittaus järjestyi.

    VastaaPoista
  160. Nutrigenomiikka on muuttanut käsityksiämme ravintoaineiden ja -lisien merkityksestä terveydelle (myös mielenterveydelle). Lue professori Artemis Simopouluksen uusin katsaus Genetic variants in the metabolism of omega-6 and omega-3 fatty acids. Experimental biology and medicine 2010;235(7)785-95.

    Katsaus tukee näkemystäni, jonka mukaan kaikkien suomalaisten kannattaisi nauttia kalaöljyä ruoan lisänä. Se korjaa meillä yleisesti vallitsevaa liian korkeaa omega-6/omega-3-suhdetta.

    VastaaPoista
  161. ADHD:tä potevilla on tavallista suurempi riski sairastua masennukseen. Siitä syystä on aiheellista kertoa myös tässä häiriössä julkaistuista ravintolisätutkimuksista. Useat toisistaan riippumattomien tutkimusryhmien tulokset osoittavat, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot, ja aivan erityisesti EPA, näyttävät olevan hyödyksi tietyissä ADHD:n alaryhmissä. Uusin tutkimus tulee Ruotsista.
    Lue lisää suomeksi

    VastaaPoista
  162. Nuorena (18–20 vuotiaana) ilmenevään ahdistukseen (mutta ei masennukseen) liittyy lisääntynyt sepelvaltimotaudin riski, kertoo suuri ruotsalaistutkimus. Siinä seurattiin 37 vuotta lähes 50 000 miestä, jotka olivat suorittaneet asepalveluksen 1969–1970. Raportti tukee näkemystä siitä, että ahdistuksessa on mukana biologisia elementtejä, jotka lisäävät sydäntaudin riskiä.
    http://content.onlinejacc.org/cgi/content/short/56/1/31

    VastaaPoista
  163. Ravintolisä voi auttaa masennuksessa, kertoo American Journal of Psychiatry online. S-adenosyylimetioniini eli SAMe, lisättynä mielialalääkkeen rinnalle nopeutti toipumista masennuksesta paremmin kuin lume (lääkkeen lisänä) 6 viikon vaikutusjakson aikana. Aikaisemmissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että SAMe voi vaikuttaa aivojen biokemiaan antidepressantin tavoin tai vuorovaikuttaa lääkkeen kanssa. SAMea esiintyy ihmisen elimistössä luonnostaankin, mutta USA:ssa sitä myydään ravintolisänä terveyskaupoissa. Suomessa sitä ei saa myydä ravintolisänä (luokitellaan lääkkeeksi). SAMe-tutkimus on tänään Reuters Healthin uutisissa.

    Laitoin tämän uutisen tähän blogiin osoittamaan, että kyllä psykiatriassa tutkitaan myös ravintolisien vaikutusta. Masennuksen täydentävästä ravitsemushoidosta voi lukea lisää suomeksi tästä

    VastaaPoista
  164. Masennus voi heikentää hajuaistia, kertoo saksalaisen Dresdenin yliopiston tutkimus. Sitä selostaa New Scientist. Karnosiini taas palauttaa heikentynyttä hajuaistia, kertoo usean ihmisen käytännön kokemus. Karnosiini ehkäisee, vaimentaa ja sammuttaa hapetus- ja nitrosatiivista stressiä, joitka myllertävät masentuneen ihmisen elimistössä. Nämä havainnot puoltavat karnosiinin käyttöä masennuksen lisähoitona. Karnosiini on ravintolisä, jota saa edullisimmin terveyskaupoista ja tavaratalojen luontaistuoteosastoilta.

    VastaaPoista
  165. Omega-3-rasvahapot lisäävät aivojen harmaata ainesta erityisesti niille aivoalueille, jotka liittyvät onnellisuuteen. Suuret päiväannokset EPAa (1000-3000 mg/vrk) ja DHA:ta (1 000-1 500 mg/vrk) voivat lieventää masennusta, aggressioita ja muita mielenterveyshäiriöitä sekä suojata ikääntymiseen liittyvältä kognitiivisten taitojen (mm. muistin) heikkenemiseltä ja Alzheimerin taudilta, kirjoittaa tohtori Julius Goepp Life Extension Foundationin laajassa kirjallisuuskatsauksessa (70 referenssiä, elokuu 2010). http://20.fi/5288

    VastaaPoista
  166. Runsas rasvaisen kalan syönti ehkäisee poikien masennusta, ilmenee Pediatrics-lehden julkaisemasta japanilaisesta tutkimuksesta. Mitä enemmän pojat söivät EPA- ja DHA-rasvahappoja, sitä vähemmän oli masennusoireita, arvottomuuden tunnetta ja unihäiriöitä. Yllättäen, tämän aineiston tytöillä ei havaittu vastaavaa yhteyttä omega-3:n ja oireiden välillä. Lue lisää suomeksi
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1790

    Tutkimus tukee aikaisemmin Kuopion yliopistosta julkaistuja tietoja: Runsas kalan syönti näyttää ehkäisevän masennusta myös Suomessa. Käytännön ongelmana on saada lapset ja nuoret syömään rasvaista kalaa. Uusien eurooppalaisten tutkimusten mukaan ihmisten keskimääräinen päivittäinen kala-annos on vain vaivaiset 12 grammaa. Nämä tutkimustiedot ja käytännön kokemus puoltavat kalaöljyn käyttöä myös lasten ja nuorten ravintolisinä. Uudet etyyliesteröidyt kalaöljyt ovat huomattavasti vahvempia ja tehokkaampia kuin halvat peruskalaöljyt.

    VastaaPoista
  167. B-vitamiinien puute on yleistä masentuneilla, vahvistaa amerikkalainen tutkimus. Sen teki ravitsemustieteilijä Lindsay Allen (US Department of Agriculture) yhdessä Kalifornian yliopiston kanssa. Hankkeen nimi on Sacramento Area Latino Study on Aging. Se alkoi vuonna 1996, jolloin seurantaan kutsuttiin 1800 ”latinoa”, iältään 60–101 v. Tulosten mukaan foolihapon ja B12-vitamiinin puute heikentää kognitiivisia taitoja (muistia, oppimis- ja päättelykykyä ym.) ja lisää masentuneisuutta. Lue lisää englanniksi http://20.fi/2591.

    Raportti tukee useita Euroopassa tehtyjä tutkimuksia. Mm. Kuopion yliopistossa on todettu, että B-vitamiinit tehostavat masennuslääkkeiden vaikutusta. Siitä huolimatta kaikki suomalaiset lääkärit eivät vielä taida osata määrätä B-vitamiineja riskiryhmille eivätkä sairastuneille. Suomalaiset psykiatrit kirjoittivat 2006 Duodecimiin artikkelin otsikolla Ravitsemus ja mielialahäiriöt, jota selostan tässä linkissä http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=691

    Minusta on surkeaa, että lääkärit määräävät mielialalääkkeitä ihmisille, joiden masennuksen syy on vitamiinin puutos.

    VastaaPoista
  168. Ketamiini parantaa masennuksen muutamassa tunnissa, osoittaa jälleen uusi raportti (Duman et al. Science 2010, 329, 959). Aine toimii hyvin myös potilailla, jotka ovat saaneet turhaan lääkitystä vuosikausia.

    Ketamiini on anestesia-aine, jota on käytetty pääasiassa hevosilla ja muilla eläimillä ja joskus myös ihmisellä. Yhden annoksen (injektion) vaikutus voi kestää 10 päivää.

    USA:ssa Connecticut Mental Health Cenreissä 70 % masennuspotilaista, jotka hoidettiin ketamiinilla ja he paranivat muutamassa tunnissa. Yale-yliopiston professori Ronald Duman on osoittanut, että ketamiini vaikuttaa keskushermostossa eri tavoin kuin perinteiset masennuslääkkeet. Ketamiini edistää synaptogeneesiä eli uusien synapsien syntymistä. Ketamiini myös salpaa aivoissa tietyn proteiinin N-metyyli-D-aspartaatin (NMDA:n) reseptoria. Ketamiinitutkimus auttaa tutkijoita ymmärtämään, miksi ja kuinka masennus kehittyy. Nyt voidaan kehittää uusia entistä tehokkaampia lääkkeitä, jotka vaikuttavat aivoissa samaan kohteeseen (NMDA-reseptoriin) kuin ketamiini, sanoo Yhdysvaltain terveysviraston mielenterveyslaitoksen NIMH:n johtaja Carlos Zarate laitoksen
    tiedotteessa.

    Duman pitää ketamiinia ihmelääkkeenä masennukseen. Muut asiantuntijat jarruttelevat sanomalla, että ketamiini aiheuttaa riippuvuutta. Aine on halpaa. Lue lisää Daily Telegraph 19.8.2010

    Ketamiinilla on runsaasti sivuvaikutuksia, eikä lääke tietääkseni ole käytössä Suomessa käytössä muualla kuin eläinlääketieteessä. Aikaisemmin sitä käytettiin lyhyissä ihmisten anestesioissa mm. kohdunkaavinnan yhteydessä.

    Eräs lääkäriystäväni muisteli ketamiinin käyttöä kohdun abraasiossa: "Kollega Ulla Järvilehto samassa työyhteisössä koki elämänsä järkytyksen, kun nuori potilas tässä tilanteessa kuoli. Järvilehdosta tuli kristillisten kansanedustaja ja ankara abortin vastustaja. Ketamiini hyllytettiinkin. Ilmeisesti se liittyi silloinkin tietyllä tavalla synapsien toimintaan ja erikoisesti sydämen Hiss´in systeemin salpautumiseen."

    Ketamiinitutkimuksesta on kuitenkin se hyöty, että se auttaa ymmärtämään masennuksen biologista luonnetta. Mikään psykoterapia ei voi parantaa tautia muutamassa tunnissa.

    VastaaPoista
  169. Etyyliesteröity kalaöljy (2 g/vrk) näyttää olevan hyödyksi masennusta ja sydäntautia sairastaville, ilmenee Etelä-Dakotan yliopiston uudesta tutkimuksesta. Sen mukaan kalaöljyn hyödyt sydämelle ilmenevät jo 10 viikon kuluessa. Kalaöljy parantaa mm. sydämen autonomista toimintaa, johon masennus voi vaikuttaa haitallisesti. Tutkijat kaipaavat pitempiaikaisia tutkimuksia mm. sen selvittämiseksi, vähentääkö kalaöljy myös kuolleisuutta. Psychosomatic Medicine elokuu 2010
    http://20.fi/2595

    Raportti puoltaa sitä mitä olen jo 7 vuotta esittänyt: Etyyliesteröity kalaöljy (eritoten E-EPA ja mahdollisesti E-EPA + E-DHA:n yhdistelmä) on hyödyllistä masennuksen hoidossa. Kardiologit, kuten uudessa tutkimuksessa mukana ollut professori William S. Harris, suosittelee E-EPAn ja E-DHA:n yhdistelmää. Yhdysvalloissa valmiste on reseptillä, mutta Suomessa sitä vapaasti terveyskaupoista ja tavaratalojen luontaistuoteosastoilta.

    VastaaPoista
  170. Magneettihoitoa masennukseen

    Scientic American kertoo mielenkiintoisia tuloksia masennuksen hoidosta transkraniaalisella magneettiterapialla.
    Lue artikkeli

    Artikkelin lopussa olevissa kommenteissa viitataan professori Risto Ilmoniemen (Aalto University, Helsinki, Finland) magneettitutkimuksiin. Kannattaa perehtyä. Magneettihoitoja tutkitaan myös neurologiassa mm. Alzheimerin taudin hoidossa.

    VastaaPoista
  171. Britanniassa tehdyssä 508 postmenopausaalisen naisen avoimessa tutkimuksessa saatiin erinomaiset tulokset magneettiterapialla, kertoo brittitohtori Nyjon Eccles. Kyseessä on pieni magneettinen laite, joka asetetaan huomaamattomasti pikkupöksyn kaulukseen. Näitä rekisteröityjä 1. luokan lääkinnällisiä laitteita käytetään kuulemma jo yleisesti Britanniassa ja pian niitä myös Suomessa terveyskaupoista.

    Vaihdevuosivaivojen hormonikorvaushoitoa (HRT) on tutkittu Ranskassa. Tulosten mukaan HRT ei ehkäise masennusta, mutta HRT:n lopettaminen voi lisätä masennuksen riskiä, sanovat tohtori Marie-Laure Ancelin johtamat tutkijat uutistoimisto Reutersin haastattelussa.
    http://20.fi/2760

    Vuonna 2002 Women's Health Initiative study kumosi yleisen käsityksen, jonka mukaan HRT ehkäisisi naisten sydän- ja verisuonitautien riskiä. Päin vastoin, se lisääkin riskiä, ainakin pitkään käytettynä. Lyhytaikaisesta HRT:stä näyttää kuitenkin olevan hyötyä menopaussioireiden lieventämisessä.

    Masennuksen riski kasvaa menopaussin jälkeen, huomauttavat tutkijat. Uusien tutkimusten mukaan iholaastareilla on saatu myönteisiä tuloksia ennen menopaussia, mutta ei sen jälkeen, kirjoittavat tutkijat Journal of Clinical Psychiatryssa. He analysoivat tiedot 4069 yli 65-vuotiaasta naisesta. 15 % käytti parhaillaan hormoneja ja 20 % sanoi käyttäneensä niitä aikaisemmin. Hormonien käyytäjillä oli useimmiten (80 %) käytössään laastari.

    Seurannan alussa joka viides nainen koki masentuneisuuden oireita tai otti mielialalääkkeitä. 17 % naisista, jotka eivät olleet alussa masentuneita, sai oireita myöhemmin. HRT ei vähentänyt masennuksen riskiä eikä oireita. Mutta naisilla, jotka lopettivat HRT:n kahden vuoden kuluessa seuruun alusta, oli lähes 3-kertainen riski saada masennusoireita. Estrogeeni + progesteriinilaastareita käyttävillä masennuksen riski oli 60 % suurempi kuin niillä, jotka eivät käyttäneet hormeja lainkaan.
    Journal of Clinical Psychiatry http://20.fi/2759

    VastaaPoista
  172. Kuitenkin hormonikorvaushoidolla on positiivisia vaikutuksia neuropsykiatrisiin tiloihin, sanotaan tuossa Tolosen mainitsemassa Ranskan tutkimuksessa...


    "Vuonna 2002 Women's Health Initiative study kumosi yleisen käsityksen, jonka mukaan HRT ehkäisisi naisten sydän- ja verisuonitautien riskiä. Päin vastoin, se lisääkin riskiä, ainakin pitkään käytettynä."

    Tuossa tutkimuksessa muistaakseni käytettiin silloin (USA:ssa) hyvin yleistä tamman virtsasta tehtyä estrogeenia pillerimuodossa. Siksi tulokset eivät ole sovellettavissa esim nykyään Suomessa käytettäviin estrogeeneihin, eikä varsinkaan geelimuotoiseen estrogeeniin. Toinen esille tullut seikka oli se, että jos korvaushoito aloitetaan liian myöhään (yli 5 vuotta?) menopaussin jälkeen, siitä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

    "Estrogeeni + progesteriinilaastareita käyttävillä masennuksen riski oli 60 % suurempi kuin niillä, jotka eivät käyttäneet hormeja lainkaan. "

    Niin, ja mistä masennus johtuu - hormonikorvaushoidosta, vai siitä syystä, miksi hormonikorvaushoitoa alunperinkin on alettu ottamaan eli usein masennuksesta?

    VastaaPoista
  173. Masennuksella on monet kasvot. Eurooppalaisten miesten keskuudessa D-vitamiinin puute liittyy yleisesti masennukseen, ilmenee uudesta tutkimuksesta (Lee ym. 2010). Ajatelkaapa kuinka valtavia summia Suomessakin käytetään masennuksen hoitoon ja taudista aiheutuvaan työkyvyttömyyteen. Jo yksin riittävä D-vitamiinin saanti voi poistaa suuren osan näistä ongelmista. Pekka Puskan johtama valtion ravitsemusneuvottelukunta ole halukas nostamaan D-vitamiinin saantisuositusta ajan tasalle. Voihan toki itse kukin ottaa D-vitamiinia ruoan lisänä ilman viranomaissuositustakin, mutta valitettavasti suurin osa kansasta noudattaa kuitenkin viranomaisohjeita ja pelkää edelleen D-vitamiinin yliannostusta.

    VastaaPoista
  174. Jos minulta kysytään, masennus on suurin syy suomalaisen yhteiskunnan mauttomuuteen ja välinpitämättömyyteen. Kutsutaan vallitsevaa apaattisuutta vaikka piilomasennukseksi. Poliitikot kukoistaa imemällä negatiivista energiaa... Vampyyrit :)

    Ravitsemus siirtää vuoria...

    Matin D-vitamiinivalistus ja muu lisäravinne*tuputus* ei käsittääkseni perustu uskoon eikä ahneuteen. Minä uskon altruismiin! :)

    Mutta, kuinka syvällisesti voisi skeidan syömisen lopettaminen onnellistuttaa maailmaa?
    Meidän, ja muiden maailmaa. Jätetään ilmiselvät ongelmat syrjään, kolmas maailma ja silleen.

    Epigenetiikka... Onko Matilla heittää linkkiä em. tieteenalan nykytilasta kertovaan juttuun, juttuihin?

    t. Masennuksen Janus-kasvo :)

    VastaaPoista
  175. Uusi tutkimusraportti kertoo, että omega-3-rasvahappojen lisääminen rottien ruokavalioon tehostaa mielialalääkkeiden (fluoxetiinin ja mirtatsapiinin) vaikutusta, jolloin niiden annos ja sivuvaikutusten riski voidaan pitää pienenä (Laino ym. 2010).

    Aikaisemmin masentuneilla ihmisillä on osoitettu, että E-EPA on yksinkin yhtä tehokasta kuin fluoksetiini, mutta yhdessä sen kanssa annettuna saadaan tehokkaampi hoitovaikutus ja nopeampi toipuminen masennuksesta. http://informahealthcare.com/doi/abs/10.1080/00048670701827275

    Janne K:n kaipaamasta epigenetiikasta ja masennuksesta on tietoa kirjoissani ja tässä linkissä
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=185

    VastaaPoista
  176. Cincinnatin yliopiston psykiatrian professori Robert McNamara on tutkinut pitkään aivojen rasvahappojen merkitystä mielenterveydelle ja julkaissut aiheesta useita raportteja ja pääkirjoituksia psykiatrien ammattilehdissä.

    Hänen työryhmänsä uusin raportti tukee sitä, mitä professori Michael Maes on esittänyt: Masennuksessa vallitsee tulehdustila. Sitä voidaan ehkäistä vaimentaa ja sammuttaa kalaöljyn omega-3-rasvahapoilla.

    Olisi toivottavaa, että psykiatri Mauno Rauramon esitys kalaöljyn ottamisesta mukaan masennuksen Käypä hoito -suosituksiin toteutuisi pian. Se antaisi lääkäreille ja potilaille signaalin, jonka perusteella kalaöljyä alettaisiin käyttää nykyistä enemmän myös mielenterveysongelmien ehkäisyssä ja hoidossa.

    VastaaPoista
  177. Akupunktio ja masennus. Aussitutkimus pyrki selvittämään skannaamalla fMRI:llä kymmenen terveen ihmisen aivot, selviäisikö kuinka laserakupunktio voi auttaa masennuksessa. PlosOnessa julkaistut tulokset olivat lupaavat http://20.fi/2829. Tutkijat kaipaavat lisää tutkimusta tästä aiheesta. Jos tulokset vahvistetaan, ne tukevat käsitystä masennuksen biologisesta luonteesta. Kaikkia skeptikkoja tutkimus ei vakuuta, tietenkään.

    VastaaPoista
  178. Synnytyksen jälkeisessä masennuksessa naisen aivoissa ilmenee MRI-tutkimuksissa muutoksia, jotka haittaavat mm. tunteiden käsittelyä, osoittaa University of Pittsburgh Medical Centerin tutkimus. Sitä johti psykiatrian apulaisprofessori Eydie L. Moses-Kolko. Löydös auttaa ymmärtämään entistä paremmin niitä ongelmia, joita masentuneilla äideillä on lapsen hoidossa ja suhtautumisessa lapseen, hän sanoo.

    Tutkimusta rahoittivat U.S. National Institute of Mental Health ja National Alliance for Research on Schizophrenia and Depression.

    Tulokset julkaistiin 15.9.2010 online American Journal of Psychiatry ja niitä selostaa mm. MedlinePlus http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_103395.html

    Raportti tukee New Hampshiren yliopiston pykologian apulaisprofessori Kathleen A. Kendall-Tacketin näkemystä raskauden aikaisesta ja synnytyksen jälkeisestä masennuksesta. Sen hoidossa kannattaa käyttää hyväksi myös omega-3-rasvahappoja (eritoten E-EPAa). Lue lisää suomeksi http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=831

    VastaaPoista
  179. Masennuslääkkeiden pitkäaikainen käyttö saattaa lisätä tyypin 2diabeteksen riskiä, osoittaa tohtori Mika Kivimäen johtama jättitutkimus. Aineisto käsitti peräti 150 000 suomalaista aikuista, joita seurattiin viisi vuotta. Se tukee uutta amerikkalaista raporttia, jossa seurattiin 3200 henkilöä. Molempien tutkimus tulokset julkaistiin Yhdysvaltain Diabetesliiton lehdessä Diabetes Care.

    Kivimäki, joka toimii Lontoon University Collegessa, korostaa Reutersille lähettämässä sähköpostissa, että vaikka yhteys masennuslääkkeiden käytön ja diabeteksen välillä on tilastollisesti merkitsevä, tutkimus ei osoita välttämättä kausaalista syysuhdetta. Saattaahan olla, että masentuneet käyvät muita ihmisiä enemmän lääkärissä, jolloin myös diabetes saattaa paljastua. Tosin muutkin tutkimukset ovat jo aikaisemmin viitanneet siihen, että masennuslääkkeet voivat laukaista diabeteksen.

    Kivimäen johtamassa tutkimuksessa – jonka aineisto oli virallisista rekistereistä – 9197 henkilöä käytti masennuslääkkeitä pitkään (yli 6 kuukautta) ja seurannan aikana heillä todettiin 851 uutta diabetestapausta. Niiden määrä nousi sitä mukaan mitä pitempään masennuslääkkeitä oli käytetty. Verrokeista (jotka eivät käyttäneet masennuslääkkeitä) vain 1,1 % sairastui diabetekseen, mikä vähemmän kuin 200–400 masennuslääkkeen päiväannosta lääkkeiden käyttäjistä (1,7 %) ja yli 400 päiväannosta ottaneilla (2,3 %). Vakavaa masennusta potevilla masennuslääkkeiden käyttäjillä diabeteksen riski oli 2–3-kertainen verrokkeihin nähden.

    Diabetes puhkesi 58 vakavaa masennusta potevalla henkilöllä (159:sta), jotka olivat ottaneet vähintään 200 lääkeannosta. Osuus (36 %) on yli kaksi kertaa suurempi kuin niillä vakavaa masennusta potevilla (17 %), jotka olivat ottaneet vähemmän tai ei lainkaan masennuslääkkeitä.

    Amerikkalaisessa tutkimuksessa tri Richard R. Rubin työryhmineen (Johns Hopkins University, Baltimore) seurasi 10 vuotta 3200 aikuista, jotka osallistuivat tyypin 2 diabeteksen ehkäisyhankkeeseen. Heillä oli suurentunut diabeteksen riski, koska he olivat ylipainoisia ja heidän verensokerinsa oli normaaliarvoja suurempi. Seurannan alkaessa lähes 6 % käytti säännöllisesti masennuslääkkeitä.

    Masennuslääkkeet lihottavat, joten ne saattavat sen vuoksi laukaista diabeteksen, pohtii Kivimäki. Myös suoravaikutus verensokeriin on mahdollinen, hän lisää.

    Reutershealth 30.9.2010


    http://care.diabetesjournals.org/content/early/2010/09/03/dc10-1187
    http://care.diabetesjournals.org/content/early/2010/08/27/dc10-1033

    VastaaPoista
  180. Yhdysvaltain armeija tutkii kalaöljyn vaikutusta sotilaitensa stressinsietokykyyn, ahdistukseen, masennukseen ja taisteluväsymykseen. Hanke käynnistyi viime marraskuussa pidetyn kongressin jälkeen. Lue lisää suomeksi:
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1835

    VastaaPoista
  181. "....vaikka yhteys masennuslääkkeiden käytön ja diabeteksen välillä on tilastollisesti merkitsevä, tutkimus ei osoita välttämättä kausaalista syysuhdetta. "

    Taas näitä nollatutkimuksia.

    Varmaan sama korrelaatio (vaan ei välttämättä kausaatio) saataisiin jonkun uskomuslääkkeenkin ja masennuksen yhteydestä, jos tutkimukseen otettaisiin itseään jollakin uskomuslääkkeellä "lääkitseviä".

    Masennus itsessään voi nimittäin aiheuttaa diabetestä, koska masentuneet liikkuvat vähemmän, nukkuvat huonommin, oleskelevat vähemmän auringossa (D-vitamiini). He myös syövät vähemmän vihanneksia ja enemmän eineksiä, makeaa, koska eivät jaksa tehdä ruokaa, ja koska "tarvitsevat" lohturuokaa.

    y.p.

    VastaaPoista
  182. "Tosin muutkin tutkimukset ovat jo aikaisemmin viitanneet siihen, että masennuslääkkeet voivat laukaista diabeteksen."

    Tuossa Tolosen linkissä otsikkona on "Masennuslääkkeistä diabetesriski" ja huomio kiinnittyy heti kuuteen listattuun psyykenlääkkeeseen(Clozaril, Risperidone, Zyprexa, Seroquel, Geodon, Abilify) joista yksikään ei taida kuitenkaan olla masennuslääke, vaan kaikki taitavat olla vahvoja neuroleptejä, joilla hoidetaa psykooseja, ei masennusta. Miksi tällainen kummallinen ristiriita tekstin ja otsikon välillä? Sehän on suorastaan harhaanjohtavaa.

    y.p.

    VastaaPoista
  183. Masennus ja sydäntauti samassa ihmisessä kolminkertaistaa kuoleman riskin ja nelinkertaistaa sydänkuoleman riskin, osoittaa lähes 6 000 naisen ja miehen seurantatutkimus. Sen tekivät yhdessä Lontoon University College ja ranskalainen Versailles-yliopisto.

    Havainto tukee aikaisempia raportteja, joiden mukaan masennus liittyy sepelvaltimotautiin ja lisää äkkikuoleman vaaraa. Näillä kahdella taudilla on koko joukko yhteisiä syytekijöitä, mm. hapetusstressi ja hiljainen krooninen tulehdus (inflammaatio).

    Nykyiset käyvät hoidot eivät näytä ehkäisevän ylimääräisiä kuolemantapauksia. Laukaalainen psykiatri Mauno Rauramo on esittänyt Duodecimille, että kalaöljy otettaisiin mukaan myös masennuksen Käypä hoito -suositukseen (kuten ne on otettu valtimotautien hoitosuositukseen vuonna 2009). Itse kehotan potilaita ottamaan tulehdusta ja hapetusstressiä ehkäiseviä ravintolisiä. Voit lukea lisää suomeksi TÄSTÄ

    VastaaPoista
  184. Mikähän tässä hesarin uutisoimassa tutkimuksessa on ideana?
    DHA-kapseleiden syöminen ei ehkäise synnytyksen jälkeistä masennusta? Alkuperäistä tutkimusta en lukenut, ihmetyttää taas kovasti.

    http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Kalaöljykapselit+eivät+ehkäise+synnytyksen+jälkeistä+masennusta/1135261030759

    VastaaPoista
  185. Kirjoitin kommentin jonka HS heti julkaisikin:
    http://www.hs.fi/keskustelu/aihealue/Kotimaa/ketju/5544210

    "Raskaudenaikaiseen ja synnytyksen jälkeiseen masennukseen vaikuttaa moni seikka, kuten edellisessä viestissä aivan oikein todetaan. Äidin omega-3-rasvahapoilla on siinä myös tärkeä merkitys, sillä tutkimukset osoittavat johdonumkaisesti, että masentuvilla naisilla niitä on vähemmän veressään kuin muilla. Siksi näitä rasvahappoja tutkitaan.Nehän tarjoavat turvallisen, lääkkeettömän hoitokeinon, kunhan vain löydetään oikea yhdiste ja annos.
    Nyt julkaistussa tutkimuksessa on käytetty ilmeisesti "väärää" omega-3:a, DHA:ta, kun kerran ennestään tiedetään, että EPA on antidepressiivinen ja antipsykoottinen omega-3. EPAa voi nauttia sellaisenaan (EPAn etyyliesterinä eli E-EPAna) tai sitten yhdessä E-DHA:n kanssa. Taiwanilaisessa tutkimuksessa jälkimmäinen yhdistelmä antoi hyvän tuloksen raskaudenjälkeisessä masennuksessa. Professori Raimo K. Salokangas on selostanut tätä raporttia Lääkärilehdessä. Lue lisää:
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=881

    Tähän voisi vielä lisätä, että pelkkää DHA:tahan on testattu jo yli 10 vuotta sitten Sheffieldin yliopistossa psykiatrian professori Malcolm Peetin johdolla masennuksen ja skitsofrenian hoidossa. Tulokset olivat kehnompia kuin plasebolla. Myös Llorenten tutkimuksessa (2003) tuli DHA:lla myön kehnot tulokset synnytyksen jälkeisessä masennuksessa.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12748510?dopt=Abstract
    Ihmettelen, että joku vielä tutkii DHA:ta masennuksessa.

    Duodecim ja HS tietenkin uutisoivat näyttävästi: Kalaöljykapselit eivät ehkäise...

    VastaaPoista
  186. Geeniterapia voi auttaa masennuksessa, uutisoi ReutersHealth tänään. Tämäkin raportti tukee käsitystä masennuksen biologisesta luonteesta.

    VastaaPoista
  187. DHA ja raskausmasennus
    Aiheen on uutisoinut myös Nutraingredients.com, jota luetaan laajalti kautta maailman. Lue myös kommentit, kollega Tymothy L. Smith tukee minua.

    VastaaPoista
  188. doctor: "SSRI lääkkeiden tehoa ei ole lopullisesti pystytty osoittamaan niiden todellisesta tehosta. JOpa monet tutkijat sanovat että näistä lääkkeistä voi ajan mittaan olla pysyviä vaurioita hermoston toiminnalle tai aivojen . "

    Olisiko tästä jotain tutkimusnäyttöä esittää?

    VastaaPoista
  189. Diabetes ja masennus – D-vitamiini yhteinen linkki?

    Entuudestaan tiedetään, että diabeetikoilla on tavallista suurempi riski sairastua masennukseen. Myös masentuneilla on riski saada diabetes, yhtenä syynä ovat mielialalääkkeet. Nyt Harvardin yliopisto on julkaissut uutta tietoa näiden kahden taudin yhteydestä toisiinsa. Raportti ilmestyi 22.11.2010 Archives of Internal Medicine -lehdessä.
    Tohtori An Panin työryhmä havaitsi, että masentuneilla naisilla on 17 % muita suurempi tyypin 2 diabeteksen riski. Sekoittavat tekijät oli otettu huomioon. Lisäksi naisilla, joilla on tyypin 2 diabetes, on 29 % tavallista suurempi riski sairastua masennukseen. Insuliinia käyttävillä naisilla riski on peräti 53 tavallista suurempi. Ei tiedetä varmasti lisäävätkö antidepressantit diabetesta ja insuliini masennusta, kirjoittaa työryhmä. Tästä syystä se teki laajan selvityksen.
    Siinä seurattiin 55 000 amerikkalaista naista 10 vuotta. Sinä aikana 2844 naista sai diagnoosin tyypin 2 diabetes ja 7415 naista masennusdiagnoosin. Kävi ilmeiseksi, että masennus liittyi diabetekseen. Mielialalääkkeiden käyttö lisäsi diabetesta ja insuliinin käyttö masennusta.
    "Masennus ja diabetes liittyvät läheisesti toisiinsa ja tämä vastavuoroinen yhteys riippuu myös kummankin taudin vakavuuden asteesta", kirjoittavat tutkijat. Tautien yhteyksiin liittyy elämäntapakysymyksiä, kuten fyysinen aktiivisuus ja painoindeksi (lihavuus), mutta ne eivät ole ainoita yhteisiä nimittäjiä. Tutkijat nostavat esille D-vitamiinin puutteen yhtenä uutena yhteisenä nimittäjänä.
    Kesällä 2010 (27. elokuuta) BJ Boucher (Queen Mary University, Lontoo) raportoi Current Drug Targets -lehdessä, että D-vitamiinin puute voi aiheuttaa monia terveysongelmia, mukaan lukien insuliiniresistenssi ja tyypin 2 diabetes. D-vitamiinin puute aiheuttaa autoimmuunireaktion haiman beetasoluissa, jolloin insuliinin eritys vähenee. Toissalt useat tutkimukset ovat liittäneet D-vitamiinin puutteen masennukseen.
    V. Ganjin työryhmä kirjoitti 11.11.2010 International Archives of Medicine -lehdessä, että D-vitamiinin puutteessa masennusoireet ovat voimakkaammat kuin niillä, joilla ei ole puutosta. Myös DM Leen tylryhmä (University of Manchester, U.K.) raportoi 7.9.2010 Journal of Psychopharmacology -lehdessä, että S-D-25 korreloi käänteisesti masennuksen riskiin. Tieteellinen näyttö osoittaa, että tyypin 2 diabeteksella ja masennuksella on joukko yhteisiä biologisia nimittäjiä, ja että D-vitamiinin puute voi olla yksi niistä.

    Minusta on täysin käsittämätöntä, että THL:n pääjohtaja ja valtion ravitsemusneuvottelukunnan puheenjohtaja Pekka Puska saa jatkaa viroissaan vaikka hän vastustaa kaikin keinoin D-vitamiinin saantisuosituksen nostamista tutkimustietoja vastaavaksi. Miksi ihmeessä Puska ylipäätään vastustaa ravintolisien käyttöä täydentävänä hoitona?

    VastaaPoista
  190. "Miksi ihmeessä Puska ylipäätään vastustaa ravintolisien käyttöä täydentävänä hoitona?"

    Onko siitä paljon hyötyä kysyä täällä? Jos oikeasti haluat vastaukset, kannattaa kysyä henkilöltä itseltään, eikä ihmetellä jossain piilossa nettiblogin syävereissä.

    VastaaPoista
  191. Vähähiilihydraattinen ruokavalio saattaa altistaa masennukselle, ja kognitiivisen prosessoinnin hidastumiselle. Syyksi epäillään sitä, että hiilihydraateista valmistettavan serotoniinin määrä mähenee aivoissa.

    http://www.poliklinikka.fi/?page=5575414&id=9730467

    VastaaPoista
  192. Ihmisellä ravinnon tryptofaanipitoisuuden korkea osuus fenyylialaniiniin ja leusiiniin (leucine) nostaa serotoniinitasoja [hyviä: taatelit, papaijat, banaanit], kun taas pieni suhde alentaa [huonoja: kokojyvävehnä ja ruis].

    http://en.wikipedia.org/wiki/Serotonin

    VastaaPoista
  193. The International Journal of Neuropsychopharmacology -lehdessä julkaistu uusi artikkeli tukee tämän viestiketjun aloituskatsausta. Madridin Complutense -yliopiston tutkijat toteavat, että psykiatristen sairauksien etiologia (alkuperä) on suureksi osaksi tuntematon. Vaikka monoaminiteoria (serotoniiniteoria) vielä vallitseekin, siihen perustuva lääkehoito epäonnistuu usein. Tutkijat nostavat esille inflammaation ja neuroendokrinologisen puolen, jossa arakidonihaposta (AA) syntyvät prostanoidit aiheuttavat tulehdusta. Erityisenä hoidon kohteena tutkijat pitävät immunoregulatorista rasvaa, anti-inflammatorista prostaglandiinia 15d-PGJ2 ja sen reseptoria (transkriptiotekijää) PPAR gammaa (PPARγ), jota voitaisiin pitää biologisena markkerina. Patologista tilaa voitaneen hoitaa tulehdusta ja hapetus- ja nitrosatiivista stressiä sekä eksitotoksisuutta vaimentavilla yhdisteillä. Niihinhän kuuluvat monet niistä ravintolisistä, joista tässä ketjussa on ollut puhetta. Esimerkiksi kalaöljyn käyttö ravintolisänä aktivoi PPARγ:a, mikä tehostaa rasvasolujen (adiposyyttien) säätelyä ja pitää yllä sokeritasapainoa. “EPA- ja DHA-rasvahapot säätävät sokeritasapainoa vaikuttamalla PPARγ:aan", kirjoittaa tohtori Yu-Hsiang Yunin työryhmä (National Taiwan University) toisessa artikelissa. PPAR gammaa pidetään lupaavana kohteena diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa.

    Kuten tiedetään lisää masennus diabeteksen riskiä ja diabetes masennuksen riskiä. Tässä meillä olisi yhteinen nimittäjä, jota voitaisiin hoitaa nykyaikaisin menetelmin.

    Tällaiset artikkelit auttavat ymmärtämään entistä paremmin myös ravintolisien suotuisia terveysvaikutuksia. Masennuksen käypä hoito on niin kehnoa, että kaikki tehokkaat ja turvalliset uudet hoitomuodot ovat tervetulleita.

    VastaaPoista
  194. D-vitamiinin puute liittyy masennukseen, osoittaa uusi suuri tutkimus. Siitä raportoi sisätautilääkäreiden lehti International Archives of Internal Medicine. Vielä ei ole aivan varmaa, aiheuttaako D-vitamiinin puute masennusta vai päinvastoin. Tutkijat eivät ole vielä täysin selvittä millä mekanismeilla D-vitamiini ehkäisee masennusta.

    “Aktiivinen D-vitamiini lisää glutationin aineenvaihduntaa neuroneissa ja tuottaa antioksidatiivista aktiivisuutta, mikä suojaa soluja hapetusvaurioilta", selivttävät tutkijat. Lisäksi he huomauttavat, että D-vitamiini säätää geenien ilmentymistä ja hermovälittäjäaineiden, kuten dopamiinin tuotantoa aivoissa.

    Tämä ei ole ensimäinen kerta, jolloin D-vitamiinin puute yhdistetään masennukseen.
    Näyttää siltä, että riittävä D-vitamiinin saanti voi ehkäistä masennusta ja nopeuttaa toipumista siitä. Lue lisää suomeksi.

    VastaaPoista
  195. "Vielä ei ole aivan varmaa, aiheuttaako D-vitamiinin puute masennusta vai päinvastoin."

    Eikös tuo nyt ole itsestään selvää? Masentuneet välttävät kotoa poistumista -> eivät saa auringonvaloa kesällä -> alhaiset D-vitamiinitasot.

    VastaaPoista
  196. Psykiatrian professorit: Kalaöljyä masennukseen

    Kalaöljyn omega-3-rasvahapot auttavat masennukseen, raportoivat amerikkalaiset psykiatrian professorit John Davis ja Edythe London keskiviikkona 8.12.2010 Miamissa pidetyssä neuropsykofarmakologian kokouksessa. EPA-rasvahappo (puhdas E-EPA) on osoittautunut johdonmukaisesti antidepressiiviseksi, mutta myös EPAn ja DHA:n yhdistelmästä voi olla apua masennuksen hoidossa, professorit päättelivät analysoituaan 15 tieteellistä tutkimusta. Hankkeen rahoitti Yhdysvaltain terveysvirasto. Meta-analyysi on herättänyt mediassa huomiota maailmalla, sillä masennuksen käypä hoito on kehnonpuoleista.

    Suomessa laukaalainen psykiatri Mauro Rauramo esitti Duodecimille jo 15.11.2009, että kalaöljyn käyttö lisättäisiin masennuksen Käypä hoito -suositukseen. Ehdotus ei ole vielä toteutunut, joten potilaiden kannattaa olla oma-aloitteisia.
    Lue lisää suomeksi.

    VastaaPoista
  197. Masennuksen hygieniahypoteesi
    Emory-yliopiston neurotieteilijä Charles Raison kollegoineen esittää joulukuun Archives of General Psychiatryssa näyttöä siitä, että masennus voi olla seurausta liiallisesta hygieniasta, samaan tapaan kuin viime aikoina on alettu ajatella allergioiden ja astman lisääntymisen johtuvan liiallisesta hygieniasta. Kirjoittajien mukaan länsimaalainen bakteerikammoinen maailma on yksinkertaiseksi tullut liian puhtaaksi, joten elimistömme ei ole saanut riittävästi kosketusta bakteereihin. Seuraus on hiljaisen kroonisen inflammaation yleistyminen. Senhän tiedetään liittyvän masennukseen ja kaikkiin muihinkin kroonisiin sairauksiin. Myös terveiden kirjoissa olevilla ihmisillä on matala-asteista inflammaatiota. Katso Raisonin video http://bit.ly/wearetooclean
    Lue Emory-yliopiston tiedote http://www.eurekalert.org/pub_releases/2010-12/eu-adp120710.php

    VastaaPoista
  198. Ihan hyvä video vaikkei siinä nyt mitään uutta ja ihmeellistä esitettykään. "Immune tolerance" on asian ydin. Kaikkien matala-asteiseen tulehdukseen liittyvien terveysongelmien ydin.

    Tilanne on mennyt maailmalla 50-luvulta lähtien todella huonoksi allergioiden, astman ja erilaisten autoimmuunisairauksien jne. suhteen ja näyttää siltä että tämä koskee vielä erityisesti suomalaisia. Miksi Suomi on näissä tilastoissa niin korkealla? Mikä on mennyt pieleen ja mitä pitäisi tehdä asioiden parantamiseksi?

    Ongelma on todella laaja ja koskettaa monia monia perheitä. Meillä Suomessa on tietoa ja kansainvälisesti arvostettua osaamista jota voisi hyödyntää, mutta aika ja raha käytetään kaikenlaiseen tyhjänpäiväiseen ja jonnin joutavaan. Pillerit kiinnostaa, muu ei.

    VastaaPoista
  199. Brodmannin alue 25:ltä hyvää iltaalauantaina, joulukuuta 25, 2010 12:31:00 ap.

    Psykiatrit eivät usko enää itsekään aiemmin niin suosittuun serotoniiniteoriaan, johon perinteisten psyykelääkkeiden käyttö on nojannut.

    Teoria on ilmeisen virheellinen, mutta kuitenkin määrätään silti yleisesti SSRI-lääkkeitä, joille on tyypillistä, että ne valikoivasti estävät serotoniinin takaisinottoa. Tutkimuksissa lääkkeet on osoitettu tehottomiksi tai heikkotehoisiksi lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa. Lääkitys näyttää tehoavan vain vakavassa masennuksessa.


    Ei minua psyykkisistä ongelmista kärsineenä kiinnosta, millaisen teorian avulla psykiatrit selittävät lääkkeiden ja hoitojen toiminnan. Se, millä on väliä, on lopputulos. Käytännön hyöty. Sitä paitsi ei potilaan tehtävä ole perehtyä aivojen rakenteeseen, ellei satu olemaan innokas harrastaja. Jotkut lääkkeet toimivat minun kohdallani, toiset eivät.

    "Lääkitys näyttää tehoavan vain vakavassa masennuksessa." Voi taivaan talikynttilät! Niinhän niiden lääkkeiden onkin tarkoitus tehota sairauteen nimeltä vakava masennus. Sehän on niiden alkuperäinen tarkoitus. Muu käyttö on lähinnä viihdekäyttöä. Mitä vähemmän vittumaisia sivuvaikutuksia, sen parempi potilaan kannalta. Toivoa vaan sopii, että joku viranomainen on katsonut ettei sisuskalut poksahda pitkäaikaiskäytössä. Kiistely hyötyvaikutusten esiintymisprosenteista, jota joskus näkee, on aivan naurettavaa. Käytännössä sopiva lääke löytyy kokeilemalla.

    *****

    Kuten herra tohtori Tolonen on useaan otteeseen ilmoittanut, tässä ketjussa on määrä keskustella "masennuksen biologiasta". Ei siinä mitään. Kuitenkin aiheen tarkastelussa mennään pahasti metsään, jos tuijotetaan asiaa vain luonnontieteellisesti. Yhtä paljon asiaa pitäisi katsoa ihmistieteiden kantilta.

    Ketjussa oli seuraava osuva kommentti, joka hyvin osoittaa pelkän luonnontieteellisen katsantokannan typeryyden:

    "Eikös tuo nyt ole itsestään selvää? Masentuneet välttävät kotoa poistumista -> eivät saa auringonvaloa kesällä -> alhaiset D-vitamiinitasot."

    Vaikka masennuksesta kärsivä hoitaisi masennuksen biologiaa ensiluokkaista ruokaa ja E-EPAA nauttien, mutta samalla ei viettäisi sosiaalista elämää, ei masennus juurikaan helpottaisi. Jos ei elämä tunnu mielekkäältä, ei täydellinenkään lisäravinnesetti (tai parhaatkaan lääkkeet) yksinään tee siitä mielekästä.

    Psykiatria on aina hyvin paljon käytännön hommaa. Kyllä psykiatreja kiinnostaa potilaan kuulumiset, harrastukset sekä usein terapioiden hyödyt. Ei se ole puhdasta luonnontiedettä, kuten kuvantaminen ja rokotetutkimus.

    *****

    Yhden asian tutkimisesta olisi varmasti illoa. Matti Tolonen voisi raportoida, kuinka henkiset asiat vaikuttavat aivoihin. Esim. voitaisiin vertailla eri miehiä seuraavasti: yhden ryhmän miehet viettävät joulun yksin ilman naisseuraa, toisen ryhmän miehet tyttöystävän kanssa, kolmas ryhmä bordellissa (ulkomailla.)

    En ihmettele yhtään suomalaismiesten mielialojen laskua. Työelämään voi olla terveidenkin nuorten miesten vaikea päästä. Naiset ovat todella vaativia sen suhteen, kenen kanssa seurustelevat - taloudellinen menestyminen on vähimmäisvaatimus. Valtava määrä miehiä jää syrjään sekä pariutumismarkkinoilta että työelämästä. Valtiofeminismin vuoksi bordelleita ei ole tarjolla, ja kaikille harmiton kaupankäynti-ilmoittelukin on periaatteessa laitonta toimintaa. Mahdollisesta masennuksen suosta on vaikea nousta tällaisessa tilanteessa.

    VastaaPoista
  200. Suosittelen Brodmannin alueelta kirjoittavalle luettavaksi kirjojani Voita masennus luonnollisesti (2005), Ravitsemus ja mielenterveys (2007)ja Näring och mental hälsa (2008). Kerron niissä niistäkin asioista, joista "Brodmannikin" puhuu. Lisäksi suosittelen lukemaan huolellisesti tämän katsauksen.

    VastaaPoista