lauantaina, elokuuta 18, 2007

Ei enää kevyttuotteita lapsille!

Kun käytte ruokaostoksilla huomaatte maitohyllyssä tutun ilmiö: Rasvaa 0,0% On rasvatonta maitoa, jogurttia jossa rasva on korvattu lisäaineilla ja sokerilla, vähärasvaista lihaa jne. Näitä mahdottoman kevyitä tuotteita. Mukamas terveystuotteita!

Onko tässä mitään tolkkua? Ei ole. Varsinkaan jos on kyse pienestä kasvavasta lapsesta. Uuden tutkimustiedon mukaan lapsi tarvitsee rasvaa. Tämän tiesi mökin mummo aikanaan ja uskoo siihen yhä vakaasti. Viisainta on muidenkin tästä lähtien sulkea korvat ja peittää silmät törmätessään nykylinjaukseen missä rasvasta tehdään kaiken pahan alku ja juuri. Vanhempien pitää miettiä kahdesti mikäli jatkossa aikovat tarjota jälkikasvulleen noita rasvattomia kevyttuotteita. Rasvattomat tuotteet eivät mielestäni kelpaa aikuisväestöllekään ja vain sekoittavat järkeviä ostopäätöksiä tekevien ajatusmaailman, mutta tutkimustiedon mukaan rasvattomat tuotteet ovat erityisen vahingollisia juuri lapsille. Tutkijat eivät suosittele vähärasvaista ja sokerista ruokavaliota lapsille.

Vaikka lasten ja aikuisten rasvanpoltossa ei suuria eroja ole, tutkijat totesivat lasten polttavan rasvaa paljon enemmän kuin aikuinen kun se suhteutettiin heidän energiankäyttöönsä. Lapsille saatiin lukema 0.047± 0.01 g/kcal ja aikuisille 0.032± 0.01. Ei noista lukemista ymmärrä ainakaan näin yksinkertainen ihminen kuin minä juuri mitään, mutta asiaan perehtyneiden tutkijoiden mielestä tällainen ero on merkittävä (p<0.02).

Mihin lapset tarvitsevat rasvaa? Tutkijoiden mukaan lapsi tarvitsee ennen murrosikää rasvaa normaaliin kasvuunsa. Positiivisessa energiataseessa valkuaisainesynteesi on riittävän tehokasta, rasvojen varastointi tehokkainta ja luunkasvu oikealla tolalla.

Tässä on ravitsevaa tiedekeittoa tarjolla. On mukava seurata miten nykylinjaukselle kiusallisesta uutisesta kerrotaan eri tiedotusvälineissä. Mukavia soppahetkiä tarjolla? Tutkimustulokset tukevat nykyisiä uudistuneita ravitsemusoppeja suositellessaan lasten ruokavalioon tarpeellista määrää rasvaa, jotta heidän energia- ja ravitsemustarpeet täyttyvät. Tähän mennessä tiedekeittoa syövien suut täällä Suomessa on yritetty hiljentää ja varoitettu lapsia syömästä rasvaa. Kerään tähän alle eri tiedotusvälineiden välittämiä uutisia tästä tutkimuksesta (otan vastaan vihjeitä tiedekeiton maistuvuudesta eri lehdissä ja tiedotusvälineissä). Kansanterveyslaitos ei vielä (18.8.2007) ole kommentoinut uutista nettisivuillaan. Lukekaa ilmestyneitä uutisia avoimin mielin.

Alkuperäinen lähde: John C. Kostyak, Penny Kris-Etherton, Deborah Bagshaw, James P. Delany and Peter A. Farrell. Relative fat oxidation is higher in children than adults. Nutrition Journal 6:19, 16.8.2007

Fat 'crucial' in children's diet (BBC Health News, 15.8.2007)
Now low fat food is bad for kids (Metro UK, 15.8.2007
Fat still on the children's menu (EurekAlert, 15.8.2007)
Parents urged to include fat in children's balanced diet to ensure healthy growth (Scotsman News, 15.8.2007)
Children 'should not be put on low-fat diets' (Telegraph, 16.8.2007)
WARNINGS OVER KIDS' FAT INTAKE (The Daily Record, 16.8.2007)
Low-fat foods a health risk for children, experts warn (The Daily Telegraph, 16.8.2007)
Low-Fat Diet Not Good for Kids (MedPage Today, 16.8.2007)
Kids don't need low-fat diets (Irish Health, 16.8.2007)
Study Cautions Against Low-Fat Diet For Children (AHN Media, 16.8.2007)
Child's diet "should include fat" (Nursing in practice, 16.8.2007)
Lapsi tarvitsee rasvaa (Mari Heikkilä, Mediuutiset, 16.8.2007)
Lapsi tarvitsee rasvaa (Hiilaritietoiset, 16.8.2007)
Mediuutiset 16.8.2007 Lapsi tarvitsee rasvaa (Karppaus.info, 16.8.2007)
Rasva kuuluu yhä lasten ruokavalioon (Yle Teema Tiede, 16.8.2007)
Children need fat in food, say experts (Guardian, 16.8.2007)
Children Need More Fat for Normal Growth and Development (MedIndia, 16.8.2007)
Children need fat in food, say experts (International Reporter, 16.8.2007)
PSU researcher: Sufficient fat is needed (In the news, 16.8.2007)
Children's diets (In the news, 16.8.2007)
Study: Let kids eat recommended fat (Earth Times, 16.8.2007)
Children's diet needs fatty foods (Irish Independent, 16.8.2007)
Let kids eat recommended fat (United Press International, 16.8.2007)
Sufficient fat must for children's normal growth, development (Daily India, 16.8.2007)
Experts warn diet-conscious parents are depriving their children of fat vital for growth (IC Wales, 16.8.2007)
Fat is Fine (Raising Kids, 17.8.2007)
Fat Still On The Children's Menu (Medical News Today, 17.8.2007)
Fat Still On The Children's Menu (Science Daily, 17.8.2007)
Sufficient fat must for children (The Times of India, 18.8.2007)
Low-fat diets 'could hold back children's growth' (All about You, 18.8.2007)
Low-Fat diets can stunt child's growth (The Electric New Paper, Singapore, 18.8.2007)
Low-fat diets 'harm children' (Virtual Manchester, 18.8.2007)

torstaina, elokuuta 16, 2007

Ravitsevaa tiedekeittoa

*
Lääketehtaat, elintarvikelaitosten PR-miehet ja jotkut tiedemiehet
ovat tiedustelleet meiltä nopeasti valmistuvan tiedekeiton reseptiä. Asia on hyvin ajankohtainen. Kellään ei kuitenkaan Suomessa näytä olevan rohkeutta julkistaa tämä resepti. Lähes kaikki hölmöilyt jo toteuttanut veteraaniurheilija päättää ensimmäisenä Suomessa julkistaa tiedekeiton valmistusohjeen.

Näin valmistuu oikein hieno tiedekeitto:

  1. Valitse kattila johon on huolella imeytetty runsaanlaisesti ennakkoluuloja. Lisää reilusti vettä ja säädä keittolevyn lämpötila sellaiseksi, että vanhat kattilaan jääneet odotusarvot hiljalleen kiehuvat yli.
  2. Lähde markkinoille ja toreille. Tutustu siihen mikä nyt on ajankohtaista. Mistä jutusta voisi joku köyhä, vapaa toimittaja innostua? Lisää keittoon niin vähän raakaa tutkimusaineistoa kuin mahdollista. Mitä suuremmat odotusarvot ja mitä enemmän olet itse riippuvainen kassavirroista, sitä vähemmän lisätään asioita sekoittavaa tutkimusaineistoa. Pidä ympärilläsi hääräävät toimittajat ja keitto kiehumispisteessä koko ajan. Vain siten voidaan taata sattumanvaraisten löydösten kulkeutuminen keittoon. Toimittaja saattaa tietämättään tuoda keittoon juuri sitä kaipaamaasi lisämaustetta.
  3. Vältä tarkoin valvottuja koeasetelmia. Niistä keittoon voi jäädä ikävän arkisia sivumakuja.
  4. Jos joku ruokavieraistasi on allerginen kontrolloimattomille koetuloksille, pyydä häntä tuomaan omat eväät. Liian pitkälle viety tiedekeiton valvonta voi pilata koko keiton. Nopeus on valttia. Mahdollisimman hankalien yksityiskohtien korostaminen ikään kuin itsestäänselvyytenä on jokaisen tiedekeiton laadun tae.
  5. Lisää keittoon useita erilaisia tilastotieteellisiä menetelmiä. Keitolle on eduksi jos vain pieni tutkijapiiri tunnistaa menetelmät. Anna keiton hiljakseen kiehua kannen alla. Keittoon sopivat ainekset tekevät keitosta tutun oloisen. Kaikki vieraalta tuntuva sen sijaan siivilöidään pois. Mausta keitto p-arvoilla ja säädä vaihteluväli maullesi sopivaksi.
  6. Mikäli keiton maku on jo sopiva, mitä sitä turhaan enää keittää! Nosta kattila pois keittolevyltä ja tarjoa heti keitto vieraillesi. Jos keitto kiehuu liian kauan, silloin on vaarana, että herkulliset yksityiskohdat pehmenevät liikaa. Yksityiskohdissa on keiton salaisuus. Keiton pitää löysästi liittyä ravitsemuksen kokonaisuuteen. Pahimmillaan liian pitkään kiehuneeseen tiedekeittoon ilmestyy ikäviä arkirealismin tuottamia sivumakuja.
  7. Tarjoiluohje: Anna muutamalle tärkeälle ruokavieraalle ensin pienet makupalat ennen kuin viet koko keiton pöytään. Valitse näille harvoille kaikkein herkullisimmat palaset. Uutisnälkäisimmille tiedetoimittajille on nyt otollinen hetki tarjota jokin oikein herkullinen yksityiskohta. Jos keitosta ei sellaista tällä kertaa löydy, kelpaa mainiosti jokin sopiva korvike. Mielenkiinnon herättämiseksi sytytä ilmaan muutama rohkea toive. Ruokailun edistyessä on hyvä mainita muutaman mestarikokin nimi joka mahdollisesti on ollut tekemisissä keiton valmistumisen kanssa. Muista lisäksi, että vaatimattomatkin tutkimuslaitokset voivat olla mielenkiintoisia jos ne vain esitellään tarpeeksi kiehtovasti.
  8. Tämä tiedekeitto on hyvin otollinen, sillä jos jokin keitossa näyttää erikoiselta, sen voi hyvin heittää pois ja jättää kertomatta tästä. Kukaan vieraista ei kuitenkaan mitään huomaa.
Hyvää ruokahalua!

Lähde: Levi Ragnar. Soppa på en spik - här är receptet! Vetenskap & Praxis, 2007

Christerin liikuntadieetti

**
Olen saanut ystävällisiä kyselyjä
miten läskeistä pääsee parhaiten eroon. Voiko minulta saada jonkun painonhallintaohjelman? Voi toki, mutta se maksaa. Kelpaako ilmainen ohje? Monille kelpaa. Olen silloin kaivanut esiin tuon mahdottoman yksinkertaisen, mutta toimivan, liikuntadieettini. Voin iloksenne kertoa, että paras "oppilaani" on laihduttanut tällä dieetillä 68 kiloa. Ja moni muu on kutistunut vähemmän, mutta kuitenkin edes vähäsen.

Tässä ajankohtaan sopivaan muotoon uudistettu liikuntadieetti:

1) Elokuussa joka toinen päivä tunnin kävelyretki vaihtelevassa maastossa. Matkan varrelle kannattaa sijoittaa muutama kunnon mäki tai rappusten kapuamiset ottaa ohjelmaan. Hanki kunnolliset tossut tai tukevat kävelykengät. Älä syö ruokaa lautaselta kello 20.00 jälkeen (ei myöskään ole sallittua syödä kattilasta suoraan!)
2) Syyskuussa jatkat kävelyretkiäsi joka toinen päivä. Lisäksi hankit vyölaukun tai erityisen juomavyön, sillä sunnuntaina teet kahden tunnin vaelluksen lähialueilla. Ota mukaan vesipullo, josta otat kunnon kulaukset joka 15 minuutti. Muista hedelmät ja vihannekset! Syö järkevästi! Tee marjankeruureissuja lähimetsiin.
3) Marraskuussa joka toinen kävelyretki päättyy n. 15 min mittaiseen hölkkäosuuteen ja sunnuntain vaellus lisääntyy kolmeen tuntiin. Jos tuntuu kipua juoksun aikana, luovu hölkästä toistaiseksi. Ota mukaan MP3-soitin, etsi paikkakunnaltasi sellaisia paikkoja jossa et koskaan ennen ole käynyt, viihdytä itseäsi inspiroivalla retkellä johonkin sopivaan liikuntaa suosivaan matkailukohteeseen. Älä innostu liikaa! Muista juoda vettä! Syö järkevästi! Pukeudu säätilaan sopivilla vaatteilla. Kaikki säät ovat ulkoilusäitä!
4) Joulukuussa teet tunnin kävelyretken joka arkipäivä, onhan se jo tullut sinulle tavaksi. Välillä pistät juoksuksi niin, että juoksun kokonaisosuus vähitellen nousee noin puoleen lenkin aikana. Lauantai on löhöilypäiväsi. Sunnuntai on hemmottelupäiväsi, jolloin teet sen pitkän vaelluksen. Pystyt jo kolmen tunnin liikunta-annokseen tarvittaessa. Syö ravitsevaa kotiruokaa, unohda einekset ja muut valmisruoat.
5) Tammikuussa kokeilet kerran viikossa juosta koko tunnin verran kestävän lenkkisi. Ihana tunne kun lumi vaimentaa askelta. Jos on tosi liukasta on ehkä parasta vain kävellä. Teet noita kävelyretkiäsi sillä mielellä, että etsit aina uusia maastoja ja paikkoja. Lauantain lepopäivän jälkeen taas pitkä vaellus sunnuntaina. Muista pakastimeen keräämäsi mustikat ja puolukat!
6) Helmikuussa mietit jo kannattaisiko hankkia sukset. Ulkona voi olla aika kurjan kylmää, mutta kun muistat pukeutua säätilan mukaan voit nauttia liikunnasta. Tässä vaiheessa vaaka näyttää vähintään 10 kg alhaisempia lukemia ja voit jo huoletta juosta kaksi lenkkiä viikossa. Vauhti tappaa, ei matka - periaatteen olet jo selvittänyt itsellesi, joten tiedät jo sopivan matkavauhdin. Lauantai on lepopäivä, sunnuntai edelleen se hemmottelupäivä. Mustikoita ja puolukoita kuuman kaurapuuron päälle, nam nam!
7) Maaliskuussa läskit ovat huvenneet vyötäröltä, peppu on kiinteä, et voi ymmärtää sellaisia ihmisiä jotka eivät liiku ollenkaan. Olet löytänyt koko elämäsi kestävän liikuntadieetin, jota on tosi helppo toteuttaa. Maltillisesti nostat rasitusta lenkeilläsi, tarkkailet syömistäsi ja nautit täysin rinnoin elämästä! Otat koko ajan selvää terveellisestä, monipuolisesta ruoasta!
8) Huhtikuussa kevätauringon paisteessa kirmaat pitkin metsäpolkuja liikkumisen ilosta. Olet kuin uudestisyntynyt. Tästä et enää luovu ikinä! Olet löytänyt perille liikuntadieetin paratiisimaiseen olotilaan! Onneksi olkoon!

Onnea liikuntadieettisi toteutukseen! Ota yhteyttä tarvittaessa! Varokaa kalliita kopioita tästä ohjelmasta, vain tämä ilmainen alkuperäisjuttu toimii!

Ja tärkeä huomautus: ALOITA TÄNÄÄN!

christer.sundqvist (at) wakkanet.fi
Lisää inspiraatiota transpiraation jälkeen: http://www.ravintokirja.fi/, http://sundqvist.blogspot.com/
040-7529274

Jokamiehen ja -naisen oikeudet liikkua luonnossa

***
Suomen luonto ja metsät
tarjoavat hyvät mahdollisuudet virkistykseen. Luonnossa voi liikkua vapaasti, keräillä marjoja ja sieniä, tilapäisesti jopa yöpyä. Jokamiehen ja -naisen oikeudet antavat laajat mahdollisuudet oleskella toisen mailla. Lyhytaikainen leiriytyminenkin toisen alueella on sallittu, jos siitä ei aiheudu häiriötä maanomistajalle.

Jokamiehen oikeuksilla tarkoitetaan kaikkien yhtäläisiä oikeuksia nauttia luonnosta siitä riippumatta, kuka omistaa alueen tai on sen haltija. Oikeudet ovat syntyneet pitkän ajan kuluessa, eikä niitä ole suoranaisesti kirjattu mihinkään lakiin. Oikeuksien laajuus riippuu myös olosuhteista. Siksi niiden tulkinnat voivat joskus olla myös toisistaan poikkeavia. Terveen järjen käyttö ja hyvien tapojen noudattaminen ovatkin parhaat ohjeet kaikille luonnossa liikkujille.

Käytännössä jokamiehen oikeudet näkyvät selvimmin marja- ja sienimetsissä. Kuusamosta löytyvät maan ehkä parhaat marjametsät, mutta tuottoisimmat sienimetsät sijoittuvat hieman etelämmäksi.

"Tässä osassa maata on paljon valtion maita ja erätalouden perinteet ovat melko voimakkaita", kertoo Anne Polojärvi Kuusamon metsänhoitoyhdistyksestä.

Kuusamossa jokamiehen oikeuksia pidetään luonnollisina ja itsestään selvinä asioina. Suhtautuminen jokamiehen oikeuksiin on yleensä myönteistä. Runsas metsänviljely on kasvattanut käsitellyille alueille mittavat marjakertymät. Suuri osa marjasadosta jää kuitenkin poimimatta. Marjoja poimitaan ja niitä saa poimia myös toisten mailta.

"Yleensä ei haittaa että ihmiset tulevat muualtakin poimimaan mustikkaa ja puolukkaa, ja nyt ovat ulkomaalaiset poimijat tulleet mukaan. Viime vuonna tulivat ensimmäiset vierasmaalaiset Koillismaalle Thaimaasta asti", kertoo Anne Polojärvi.

"Haittaa voi tulla siitä, että poimijat varomattomuuttaan tallovat metsänhoitoalueilla pienet taimet ja tekevät näin tuhoa uudelle taimistolle. Pientä nahinaakin välillä syntyy. Joku maanomistaja saattaa kysyä, eikö millään saisi rajata sitä omaa vatukkoaan. Maanomistaja toivoisi saavansa marjat omaan pakkaseen, mutta muut korjaavatkin sadon. Poimimiskielto ei kuitenkaan onnistu; sillä vapaata poimintaa ei voi estää, jos marjapaikka sijaitsee metsässä eikä se ole liiketoimintaa", Anne Polojärvi jatkaa.

Kuusamossa on valtakunnan tihein mökkikanta. Useat mökeistä on lyhytaikaiseen vuokraukseen tarkoitettuja. Olot ovat muutenkin alueella hieman poikkeukselliset, koska porotalouden takia metsissä kuljetaan myös moottoriajoneuvoilla. Jokamiehenoikeudet eivät kuitenkaan oikeuta ajamiseen maastossa moottoriajoneuvolla. Siihen tarvitaan aina maanomistajan lupa.

"Ihmiset tulevat mökeille usein vain vähäksi aikaa eivätkä tunne tilannetta tai maastoa ja silloin myös tapahtuu ylilyöntejä. Moni paikka näyttää tyhjältä ja aukealta varsinkin lumisena aikana, mutta sinne on esimerkiksi saatettu juuri istuttaa taimia. Vieraat eivät välttämättä osaa huomioida taimia tai jopa eivät välitä, vaan huristelevat kelkoilla niiden yli, vaikka kelkkailu on kielletty laissa. Tällaisesta käytöksestä on tullut todellisia vahinkoja", kertoo Polojärvi.

Vesistöissä kulkeminen on sallittua kaikilla kulkuvälineillä, myös talvella moottorikelkalla tai autolla. Myös onkiminen ja pilkkiminen, uiminen ja peseytyminen vesistöissä kuuluvat jokamiehenoikeuksiin.

"Oikeuksiin kuuluva kalastus on meidän seudulla yleistä, varsinkin jokikalastus on hyvin suosittua", sanoo Anne Polojärvi. Yhteismetsissä on paljon pitkiä jokia ja siellä kulkee runsaasti kalastajia.

"Haittaa on ollut joskus välinpitämättömistä kalamiehistä. On tehty tulia mihin sattuu ja roskattu ympäristöä. Tätä on yritetty pitää kurissa rakentamalla kalastajia varten erityisiä taukopaikkoja, jonne on kannettu puutkin valmiiksi", selventää Anne Polojärvi. Tulenteko vaatii aina maanomistajan luvan.

Retkeily ja lyhytaikainen leiriytyminen kuuluvat jokamiehen oikeuksiin, mutta avotulen teko toisen maalle on kiellettyä ilman erillistä lupaa. Metsäpalovaaran uhatessa avotulta ei saa sytyttää edes maanomistajan luvalla. Maasta voi kerätä kuivia oksia ja käpyjä, mutta puuaines kuuluu maanomistajalle; sammaleen ja jäkälän poimiminen tai käpyjen ja pähkinöiden puusta kerääminen on kielletty kuten myös oksien taittaminen kasvavista puista.

Luonto tarjoaa monia erilaisia yrttejä ja maustekasveja, joiden kerääminen on sallittua. Osa yrteistä on luonnonsuojelulain mukaan kuitenkin rauhoitettu, joten ne täytyy tuntea. On hyvä myös muistaa, että metsien lannoitukset ovat yleistyneet, varsinkin maan eteläosissa. Näitä ei ole merkitty metsään lainkaan.

Jokamiehenoikeudet perustuvat vanhaan maan tapaan meillä Suomessa. Osalta kansalaisista vanha maan tapa tahtoo jäädä unholaan ja jokamiehenoikeuksien rajat hämärtyvät. Nykyisin monet yrittäjät tekevät bisnestä toisen maalla. Se ei enää kuulu perinteisiin jokamiehenoikeuksiin tai edes hyviin tapoihin. Esimerkiksi jatkuvasti toistuva ulkomaalaisten marjanpoimijaryhmien vienti toisen maalle vaatii maanomistajan luvan.

"Jokamiehenoikeuden luonne on sellainen, että toisen maan käyttö pitää olla satunnaista ja haitatonta. Jos se ei ole enää sitä, pitää ilman muuta olla maanomistajan lupa", kertoo ympäristöjohtaja Markku Tornberg MTK:sta.

Suomalaiset maanomistajat ovat suhtautuneet ulkomaalaisiin marjanpoimijaryhmiin toistaiseksi suopeasti. Marjojen poiminnasta on Suomelle myös kansantaloudellista hyötyä. Toiveena on kuitenkin selkeät ja nykyaikaiset ohjeet, kaikkien eduksi.


Lähde: Deskin uutistiedote ravintotoimittajille, 16.8.2007

maanantaina, elokuuta 13, 2007

Ykkösleiristä kakkosleiriin

*
Olen saanut mielenkiintoista palautetta
:

Minä kuulun kakkosleiriin. Olen elämässäni ollut myös ykkösleiriläinen, mutta nykyisen ruokavalioni myötä olen voinut huomattavasti paremmin. Moni "kremppa" on menneen talven lumia. Liikun paljon, 5-7 tuntia viikossa, Sulkavan soudunkin (59 km) soudin kirkkoveneessä aivan vaivattomasti ilman hiilareita (siis söin ihan normisti öbaut 50-70g hh/vrk). Voin hyvin ilman elintarviketeollisuuden "jalostamia" tuotteita, pyrin syömään mahdollisimman käsittelemättömiä elintarvikkeita. Se on vain nykypäivänä melko vaikeaa.

Ravitsemuksen ykkösleirillä kommentin kirjoittaja tarkoittaa Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan suosittelemaa tutkimuksiin perustuvaa ruokavaliota. Tutkimuksia voi kuitenkin tulkita ihan pieleen ja juuri tähän Ravitsemusneuvottelukunnassa on mielestäni syyllistytty. Monien muiden tapaan kommentoija on vähentänyt hiilihydraattien osuutta ravinnossaan ja sen myötä siirtynyt kakkosleiriin. Ja on voinut paremmin.

Miljoona ylipainoista suomalaista ei voi olla väärässä: Liikutaan liian vähän ja syödään liian "jaloja" ruokia, mennään äärimmäisyyksiin rasvan pelossa ja uskotaan markkinavetoiseen terveyspropagandaan.

Suomalaiset ovat ruokaremontin tarpeessa. Älkää uskoko Kansanterveyslaitoksen ja Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan väitteisiin. Minulla ei ole tapana kumarrella ja nöyristellä auktoriteetteja. En kuitenkaan missään nimessä ole ilkeä. Mielipiteeni ja käsitykseni ruoasta ei vain ole ostettavissa. Pyytäkää tekin terveysviranomaisilta perusteluja mihin tutkimuksiin heidän väitteensä perustuvat. Huomaatte miten epävakaalla pohjalla ravitsemusvalistus lepää. Lukekaa itse pohdiskellen ravitsemustutkimuksia.

Ravitsemusneuvottelukunnassa ei ole kaikki hyvin:

Ensimmäinen EI NÄIN: Hiilihydraattien saantia pitäisi lisätä. (Jos et ole huippu-urheilija, rajoita silloin hiilihydraattien saantia ruoasta.)

Toinen EI NÄIN: Pääasiallinen energia tulee saada viljavalmisteista, perunasta ja muista kasviksista. (Moni on huomannut miten perunan ja leivän voimalla on mahdotonta laihduttaa.)

Kolmas EI NÄIN: Rasvan käyttöä pitäisi vähentää. (En käsitä tätä viranomaisten rasvakammoa. Suomalainen liha on maailman vähärasvaisinta, voin kulutus on pohjalukemissa, juustoja ei saisi syödä, missä tämä rasvan välttely näkyy terveystilastoissa?)

Neljäs EI NÄIN: Kova eläinrasva ja kolesteroli kohottavat sydän- ja verisuonisairauksien (SVT) riskiä. (Me tarvitsemme myös kovaa eläinrasvaa. Tutkimukset eivät kiistattomasti osoita yhteyttä eläinrasvan ja SVT:n välille. Epidemiologisia tutkimuksia on tapana pitää epäluotettavina, mutta juuri tässä yhteydessä niitä pidetäänkin yllättäen luotettavina!)

Minä olen itse jossakin näiden leirien välissä.

tiistaina, elokuuta 07, 2007

Maito sopii urheilijoille

*
Brittitutkimuksen mukaan
maito näyttää olevan jopa urheilujuomaa parempi nestetasapainon palauttaja urheilusuorituksen jälkeen. Maidossa on luonnostaan useita eri ravintoaineita, joita urheilu- ja virvoitusjuomiin on tapana lisätä. Vettä tai urheilujuomaa treenien jälkeen nauttineiden nestetasapaino ei palautunut, vaan suurin osa juomasta tuli elimistöstä ulos virtsana seuraavien viiden tunnin aikana. Juomien nauttimista seuranneiden parin tunnin sisällä virtsan eritys oli huomattavasti suurempaa kuin alussa. Maitoa nauttineilla sen sijaan virtsan eritys ei muuttunut seurannan aikana ja jäi kokonaisuudessaan pienemmäksi tai yhtä suureksi kuin menetetty nestemäärä urheilusuorituksen aikana.

Lähde: Shirreffs SM, Watson P, Maughan RJ. Milk as an effective post-exercise rehydration drink. Brit J Nutr 2007;97:173-180.

Vinkin tarjosi Finfoodin uutiskirje, 7.8.2007

Veteraaniurheilijoiden suurtapahtuma lähestyy

Tänä vuonna veteraaniyleisurheilun Suomen mestaruuskilpailut järjestetään Turussa Paavo Nurmen maineikkaalla stadionilla. Kisat alkavat perjantaina 10.8.2007 kello 14.00 ja päättyvät sunnuntaina 12.8.2007 noin kello 18.00. Olen mukana kisojen järjestelyissä tulospalvelussa ja kisasihteerinä.

Kaikkea mukavaa löytyy kisablogista ja järjestäjien omilta kotisivuilta. Jos olette Turussa kannattaa taatusti tulla katsomaan:
  • Selviävätkö kisajärjestäjät kunnialla kisoista, joissa tehdään 1714 lajisuoritusta ja joissa kilpailee 749 veteraaniurheilijaa koko Suomesta?
  • Miten pitkälle lentää 90-vuotiaan Sirkka Ranneman kiekko (Urheilupuiston yläkenttä sunnuntaina klo 14.00)?
  • Tekeekö huippukuntoinen 65-vuotias Jorma Manninen maailmanennätyksen 100 m juoksussa (perjantaina kello 19.25)?
  • Pärjääkö juuri veteraani-ikään päässyt Jaakko Kero haastajiaan vastaan 5000 m ja 10000 m juoksuissa? Nuorten poikien (M35) 5000 m juostaan lauantaina kello 14.00 ja 10000 m päätöspäivänä sunnuntaina kello 17.50.
  • Kuka voittaa titaanien kamppailun 90-vuotisten miesten kuulassa? Paavo Nurmen Stadion ylpeänä esittää Helge Lönnroth ja Ilmari Saunamäki sunnuntaina kello 16.00 kuulan finaalissa!
  • Tätä et voi olla näkemättä: Maailman paras kolmiloikkaaja Stig Bäcklund (M65) perjantaina kello 11.00!
  • Oletko ennen nähnyt painonheittoa? Jos et, niin tule ehdottomasti katsomaan tätä hurjaa lajia lähes koko lauantaipäivän!
  • Paljon, paljon muuta! Liikunnan iloa!

lauantaina, elokuuta 04, 2007

Luonnontiedettä vuodelta 1611

*
Arno Forsius on taas tuottanut lisää luettavaa
todella mielenkiintoisilla sivuillaan. Tällä kertaa hän kirjoittaa luonnontieteellisestä teoksesta Physica, jonka on kirjoittanut Sigfridus Aronus Forsius (n. 1560-1624). Siinä välittyy senaikainen käsitys luonnon ihmeistä. Ohessa joitakin poimintoja. Lukekaa koko juttu, tässä vain vähän makupaloja!

Tunnen suurta mielihyvää lukiessani Sigfridus Forsiuksen esipuhetta: Luonnosta, ja sen Yleisistä Perusteista eli lähtökohdista, ja sille kuuluvista Ominaisuuksista”. Sen alussa on kirjoittajan laatima esipuhe: ”Kaikkivaltias kaiken Luoja on viisaasti ja ihmeellisesti luonut koko Luonnon ja sen osat, ominaisuudet ja rakennusaineet. Taivaallisten Henkien ja elävien olentojen lisäksi hän on eläinten keskuudessa ainoastaan Ihmiselle antanut ja häneen istuttanut kuolemattoman ja järjellisen Sielun, jonka avulla tarkastella koko Luontoa, tätä suurta ja laajaa ja ihanasti koristeltua Näyttämöä. Siinä voidaan nähdä paljon ihanaa, hauskaa ja suloista, jota ihminen voi ihmetellä ja jota hän voi mielessään miettiä, päästäkseen perille niiden syistä ja niiden olemuksen oikeasta tiedosta, ja lopuksi teoksesta itse luojan luo. Sen vuoksi suurilahjainen Platon sanoo Luonnon antaneen Ihmiselle silmät. Eikä hän ole pelkästään saanut silmiä, vaan hänet on myöskin asetettu keskelle tätä huonetta, jotta hän voisi katsella ja tutkia koko huonetta ja rakennusta joka taholla ympärillään, sillä se on ihmisen oikea työ, joka hänelle parhaiten soveltuu. Muuten hän ei eroaisi pelkkien silmien vuoksi härästä, joka näkee niin kuin hän, mutta joka ei tiedä käyttää järkeä ja ymmärrystä, joka on annettu hänelle [ihmiselle] erityisesti ennen muita eläimiä, jotta hän voisi arvioida ja tutkia sen mitä hän näkee. Ja mitä korkeampi taito ja luonne [jollakin] ihmissuvun keskuudessa on, sitä enemmän kuuluu hänelle tämä ymmärryksen työ, josta hänelle on paljon hyötyä Hallitusasioissa, opetustyössä, taloudenhoidossa sekä kaikissa vapaissa ja käsityön taidoissa. Tämän tiedon ja luonnollisen viisauden avulla osasi Kuningas Salomo ratkaista kiistan kahden lapsesta riitelevän Porton välillä, ja samoin hän osasi tehdä muissakin kiistanalaisissa asioissa. Sillä jos korkeilla henkilöillä olisi vapaina hetkinä aikaa lukea tätä Kirjaa Luonnosta, antaisi se heille paljon hyötyä. Tämä Aineisto on kyllä korkeaa ja syvämietteistä esitettäväksi, mutta se voidaan kuitenkin luonnollisilla syillä ja huomattavien miesten ajatusten ja kirjoitusten avulla jotenkin tehdä. Jumala, joka on Luonnon Luoja, ja korkein Luonto, antakoon minulle armonsa, että osaisin oikein ja hyödyllisesti tuoda tämän aineiston esiin.

Forsiusta askarruttaa maailmanlopun lähestyminen: Ja niinkuin Sillä [maailmalla] on ollut alku, niin on Sen myös kadottava, ja saatava loppunsa, erikoisesti koska se on muodostettu osasista, ja useista aluista. Ei ole myöskään vähäinen merkki siitä, että maailma ikäänkuin vanhuudesta raihnaisena, alkaa liukua kohti tuhoaan, Nimittäin että Aurinko on nyt tullut paljon lähemmäksi Maata, kuin Se oli Ptolemaioksen aikana, jotta se voisi sitä paremmin läheisyydellään lämmittää ja virkistää lamaantunutta ja heikkoa maata. Niin ei ole myöskään Auringolla aivan entisiä voimia loistaa, lämmittää ja ravita. Niin, kaikki Alkuaineet ovat vanhuuden vuoksi kovin sekoittuneet, tulleet epäpuhtaiksi ja heikentyneet, minkä vuoksi kaikki elävät ja kasvavat luontokappaleet, jotka ovat niistä muodostetut, ovat tulleet paljon huonommiksi ja heikommiksi, ja alkavat kallistua kohti loppua. Ilma ei ole yhtä voimakasta kantamaan lintuja, vesi ei ole yhtä hedelmällistä synnyttämään kaloja, Maa ei ole myöskään yhtä hedelmällinen kaikille kasveilleen eikä parhaille eläimilleen. Ja mikä on vielä lisäksi [havaittavissa], Ihmisen ikä on alusta paljon vähentynyt, [niin] että missä isät elivät useita Satoja vuosia, kuten Metusalem 969 vuotta, siinä voidaan nyt harvoin saavuttaa 70 tai korkeintaan 80 vuotta. Niin, monilla on harmaat hiukset 30 vuoden iässä, eivätkä ehdi 50 tai 60 ikään, ennen kuin tulevat aivan liikuntakyvyttömiksi ja lapsenomaisiksi. Nähdään myös, että tiilikivi, joka nyt lyödään, rapautuu ja sulaa olemattomiin 3 tai 4 vuoden jälkeen, kun se, joka oli 100, 200 tai [vielä] useampia vuosia sitten poltettu ja muurattu, on yhä tänä päivänä paljon vahvempi, niin kuin se olisi aivan juuri tullut [poltto]uunista. Tämä sama nähdään myös hirsistä ja muusta vanhasta puutyöstä, joka on yhä vahvempaa kuin uusi. Sillä tämä kaikki on merkki vanhuuden heikkoudesta ja [siitä], että maailma lähestyy loppuaan. Tälle on useampia todisteita pyhässä kirjoituksessa [Raamatussa], tässä [Physicassa] puhutaan ainoastaan Luonnollisista syistä.

Meriveden suolaisuutta käsitellessään Forsius viittaa Lapin matkansa kokemuksiin. Yleisesti meriveden suolaisuuden uskottiin johtuvan siitä, että auringon voimasta vedestä irtautui hienoimpia ja makeimpia osia, jolloin suolaisuus jäi jäljelle. Perusteluna tälle oli mm. lämpimien alueiden merivesien suolaisuus. Forsius kirjoittaa kuitenkin oman käsityksensä asiasta: Sitä vastaan tohdin minä sanoa, että merivesi on yhtä suolaista Pohjoisessa [Jää]meressä kaukaisimman maankolkan äärellä ja vieläpä talvisaikaan, minkä minä olen itse kokenut ja tällä tavalla. Sillä kun tulimme joidenkin lappalaisten luo meren rannalla, ei meidän kuormarekemme, missä meillä oli suola, ollut tullut perille. Ja meille oli annettu ruoaksi tuoretta poronlihaa, joka meidän piti keittää. Koska minä usein tunsin, että merivesi oli yhtä suolaista kuin suolaisin suolaliemi, annoin keittää tuoreen lihan sen kanssa, jolloin siitä tuli niin suolaista kuin rahtusella kirpeintä suolaa.

Luvussa ”Elämästä ja Kuolemasta” Forsius toteaa, että niiden keskuudessa jotka syövät vain hedelmiä, kuten intialaiset, ja niiden keskuudessa, jotka syövät vain lihaa ja kalaa ilman suolaa ja leipää, kuten lappalaiset, islantilaiset ja grönlantilaiset, tavataan harvoin tai ei koskaan sairaita, vaan yksinomaan terveitä ja vanhoja ihmisiä. Hän mainitsee myös, että miehet elävät kauemmin kuin naiset, mihin on syynä miesten suurempi lämpö, ja se, että naisten lämpö häviää paljon synnytysten seurauksena. Muuten Forsius esittää Aristoteleen tavoin lyhyen elämän syinä veden liiallisen määrän elimistön nesteissä, ylenpalttisen siivottomuuden, liian kuuman tai kylmän maan, kylmän ja kuivan temperamentin, syntymän viat, väärän ravinnon tai ruokajärjestyksen sekä tummuneet ja harvat hampaat.

Hieno lukuelämys!

torstaina, elokuuta 02, 2007

Veikko Karvonen 1926-2007

Vietämme hiljaisen hetken...

Upea kestävyysjuoksijamme Veikko Karvonen
juoksee maratoneja nyt taivaassa. Veikko nukkui pois Turussa 1.8.2007. Tapasin Veikon muutaman kerran elämäni aikana ja voin kaikille teille vakuuttaa, että hän oli aivan upea ihminen.

Yleisradion urheilutoimitus kirjoittaa: Urheilu-urallaan Karvonen juoksi 33 täysimaratonia, joista hän voitti 14. Olympiapronssin lisäksi hän voitti Euroopan mestaruuden vuonna 1954, Bostonin maratonin vuonna 1954 ja Fukuokan maratonin vuonna 1955. Helsingin olympialaisissa 1952 Karvonen oli 6:s. Karvonen valittiin vuoden urheilijaksi vuonna 1951 ja vuonna 2002 hänelle myönnettiin opetusministeriön Pro Urheilu -tunnustuspalkinto.

Tilastopajasta löydän nämä tilastoajat Veikko Karvoselle. Sopii koittaa juosta yhtä kovia aikoja!

5000 m Ulkorata
1950 15:20.4h
1951 15:19.0h
1953 15:04.8h
1956 14:51.4h
1957 15:28.0h

10000 m Ulkorata
1949 32:43.2h
1950 31:33.2h
1951 31:12.0h
1952 32:12.2h
1953 32:04.8h
1954 31:30.8h
1956 30:52.0h
1957 31:18.2h

20000 m Ulkorata
1955 65:11.2h

Maraton Ulkorata
1950 2:32:45.8
1951 2:28:07.4
1952 2:32:14.2
1952 2:25:19.2
1953 2:25:47.0
1954 2:20:39.0
1955 2:21:21.6
1956 2:18:56.4
1957 2:24:54.0