keskiviikkona, helmikuuta 13, 2008

Ruokajuttuja ja kunnon laiffia Kuopiossa kesällä - Tule sinäkin!

*
Pohjois-Savon opisto ylpeänä esittää:
"Ruokajuttuja ja kunnon laiffia"
Huumorilla asiaa ravitsemuksesta ja liikunnasta
”Ravitsemuksen ja liikunnan ilot ja surut”
10.6–12.6.2008



Kolmen päivän tehopaketti ravinnosta ja liikunnasta hauskasti ja kansantajuisesti!

Kurssi on huumoripitoinen sukellus uusien ravitsemustutkimusten, liikunnan ja painonhallinnan pariin. TV:stä tuttu ravintovalmentaja, luennoitsija, kirjailija ja innostaja, FT Christer Sundqvist eläytyy aiheeseen täysillä – asiaa kuitenkaan unohtamatta. Viihdyttävälle kurssille voivat tulla mukaan kaikki liikuntainnon syttymistä toivovat kuin myös aktiiviliikkujat, laihduttajat ja terveellisestä ravinnosta kiinnostuneet.

Kurssin sisältö:

- Uudet ravitsemustutkimukset; mitä kannattaa syödä, metabolinen oireyhtymä, diabetes, kilpirauhassairaudet
- Käytännönläheisesti kuntoilijan liikunnasta ja ravinnosta sekä painonhallinnasta; kuntoilijan ryhti ja lihasvoima, koordinaatio, lihasten väsyminen, järkeviä ruokavalintoja, ravitsemuksen muistilistoja, tunnista ylikunto, laihdutuksen lyhyt oppimäärä
- Toimivatko dieetit käytännössä; laihdutus ja elämäntapadieettejä, valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositukset, glykeeminen indeksi ym.

Kurssimaksu:
90 € sis. opetuksen, lounaan ja kahvin kurssipäivinä
130 € sis. opetuksen ja täysihoidon kurssipäivinä

Kurssi kestää yhteensä 15 tuntia. Ilmoittautumiset lomakkeella jonka saat opistolta tai www-sivuilta. Pohjois-Savon opisto on sitoutumaton oppilaitos, joka sijaitsee 12 km Kuopiosta etelään luonnon helmassa Kallaveden rannalla. Tule viettämään aurinkoisia kesäpäiviä mielenkiintoisen aiheen parissa!


Pohjois-Savon opisto
Humanistinen ammattikorkeakoulu
Kansanopistotie 32, 70800 Kuopio
Puh 017 289 2500
fax 017 2892507
opisto@psko.fi
www.psko.fi

Manuel Uribe laihtuu

*
LUE TÄMÄ JUTTU!!!

Tätä juttua kommentoidaan vilkkaasti.

Meksikolainen Manuel Uribe ei ole kuka tahansa laihduttaja. Hän on Guinnessin ennätyskirjan mukaan maailman lihavin mies. Kaksi vuotta sitten hän painoi pahimmillaan peräti 570 kiloa!

Iltalehti kirjoittaa tänään (13.2.2008), että hän on onnistunut karistamaan painostaan jo peräti 230 kiloa ja vieläpä puolet nopeammin kuin mitä lääkärit olivat ennustaneet. Amerikkalaiset, italialaiset ja meksikolaiset lääkärit ovat auttaneet Uribea laihduttamaan jo kahden vuoden ajan. Hänen ruokavaliotaan on muutettu terveellisemmäksi ja hänelle on kehitelty harjoituksia, jotka hän pystyy toteuttamaan suuresta koostaan ja liikuntavaikeuksistaan huolimatta.

Iltalehti jättää kertomatta yhden olennaisen asian: Miten Manuel Uribe on laihtunut? Mitä hän on syönyt? Onko hän käyttänyt jotain erityistä dieettiä liikuntaohjelmansa lisäksi?

Minä tiedän! Hys hys! Kerro tästä Iltalehden toimittajalle, Kansanterveyslaitokselle, ravitsemusterapeuteille, lääkäreille, Painonvartijoille! Manuel Uribe on laihtunut Hys hys -dieetillä. Hän on voimakkaasti laskenut hiilihydraatin määrää ruokavaliostaan. Hys hys! Tätä ei saa Suomessa sanoa! Jokuhan voi ruveta matkimaan tätä Hys hys -menetelmää ja silloin ei enää peruna, riisi ja pasta mene yhtä hyvin kaupaksi.

Jos tämä Hys hys -dieetti toimii maailman (entiselle) lihavimmalle miehelle - se toimii myös sinulle. Jätä tänään pois pasta, riisi ja peruna, jos olet ylipainoinen ja haluat laihtua! Tai ryhdy harrastamaan liikuntaa ihan tosissasi (liikuntadieetti nimittäin myös toimii!).

Hys hys -terveisin, Christer Sundqvist (biologi, ravintovalmentaja, filosofian tohtori)

Asiallisia kommentteja saa tulla.

Lähde: Hyvin puutteellinen juttu Iltalehdessä, 13.2.2008

tiistaina, helmikuuta 12, 2008

Lihavat syövät epäterveellisesti

**
Norjalaistutkimuksen mukaan
sairaalloisesti lihavilla ihmisillä on tapana syödä paljon roskaruokaa, josta puuttuvat vitamiinit ja hivenaineet. Vähäinen hedelmien ja kasvisten syönti on tyypillistä näille ihmisille, sanovat tutkijat. Näillä sairaalahoidossa olevilla potilailla oli painoindeksi keskimäärin 47, kun normaalipainon yläraja on 25. Heitä verrattiin normaalipainoisiin verrokkeihin, jotka eivät nauttineet vitamiinivalmisteita purkeista (ihanaa että tällaisiakin ihmisiä löytyy!).

Tulokset olivat varsin hälyttäviä. Lihavien veren B6-, C-, D-, ja E-vitamiinien pitoisuus oli pienempi kuin verrokkien, vaikka lihavat söivät enemmän ruokaa kuin verrokit.

Vihjeen tarjosi Matti Tolonen, 11.2.2008

Alkuperäinen tutkimus: Aasheim ET, Hofsø D, Hjelmesæth J, Birkeland KI and Bøhmer T. Vitamin status in morbidly obese patients: a cross-sectional study. Am J Clin Nutr 87: 362-369, 2008

Kalsiumin puute lihaksissa uuvuttaa maratoonarin

*
Maratoonarin juostessa
"seinään" noin 35 kilometrin kohdalla (jäljellä vielä 7 km!) on syytä perinteisesti haettu energiapulasta, heikosta tahdonvoimasta ja jossain määrin myös lihakseen kertyneiden kuona-aineiden lisääntymisestä.

Nyt saadaan ihan uusi näkökulma maratoonarin uupumiseen. Amerikan tiedeakatemian julkaisussa PNAS kerrotaan mielenkiintoisesta hiiri- ja ihmiskokeesta. Kun koejärjestelyissä mitattiin erilaisia uupumisen merkkejä havaittiin ehkä varsin odotetustikin, että kalsiumin vuotaminen ulos lihaksista, johti kovaan uupumiseen. Sydämen vajaatoiminnassa on todennäköisesti kyse aivan samasta ilmiöstä kuin maratoonarin uupumisessa.

Tutkijat estivät hiirikokeissa erityisillä lääkeaineilla kalsiumin valumisen ulos lihaksista ja ovat sitä mieltä, että tulevaisuudessa voidaan ehkä ihmisilläkin paremmin hallita tämä kalsiumin vuotaminen ulos lihaksista.

Lähde: Sveriges Radio, 12.2.2008

Sydänkohtaukset vähentyneet rajusti Italiassa

**
Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Pekka Puska
on vuosien varrella kunnioitettavan tomerasti varoittanut tupakoinnin vaaroista: Tupakka ei ole tavanomainen kulutushyödyke, vaan sen normaali pitkäaikainen käyttö aiheuttaa joka toisen käyttäjän ennenaikaisen kuoleman. Tupakoinnin on arvioitu aiheuttavan vuosittain noin 5000 kuoleman­ta­pausta Suomessa. Mutta kuolleisuus on vain jäävuoren huippu: Sen alapuolella on tavaton määrä muuta sairastuvuutta, terveydenhuollon ja yhteiskunnan kustannuksia sekä inhimillistä kärsimystä. Hän saa nyt hienon palkinnon uutterasta työstään tupakkavalistuksen saralla. Äskettäin ilmestyneessä selvityksessä nimittäin italialaistutkijat ovat havainneet tiukentuneiden tupakointikieltojen johtaneen siihen, että peräti 11 prosenttia vähemmän ihmisiä kuolee sydänkohtaukseen. Olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että Pohjois-Karjala-projektin tärkeimpiä terveysvaikutuksia oli tupakoinnin vähentyminen.

Tohtori Francesco Forastiere, joka johti tutkimusta, pitää sydänkohtausten merkittävää vähentymistä hyvin tärkeänä asiana. Passiivisen tupakoinnin roolia hän pitää merkittävänä. Nyt kun Italiassa ei vuodesta 2005 lähtien ole saanut tupakoida yleisillä paikoilla, altistuu tupakansavulle niin paljon vähemmän ihmisiä, että se näkyy terveystilastoissa. Hän on sitä mieltä, että Euroopan Unioni voisi olla vielä tiukempi tupakoinnin suhteen.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa tiedejulkaisussa Circulation.

Lähde: Reuters Health, 11.2.2008

Makeutusaineet herättävät tunteita

*
Suomessa kaikki on hyvin
. Keinotekoisesti makeutetut kevyttuotteet ovat terveysviranomaistemme erityisessä suojeluksessa ja elintarvikekaupan suosikki numero 1. Niitä neuvotaan ostamaan ja kyllä niitä hyllykilometreittäin onkin tarjolla. Valistuneet kuluttajat tekevät tietenkin itsenäisiä valintoja, etsien välillä jopa epätoivoisesti luontaisesti makeutettuja ja/tai täysrasvaisia tuotteita kohtuudella niitä nauttien.

Maailmalla on toisin. Kevyttuotteista kiistellään. Auttavatko keinomakeutetut kevyttuotteet laihtumaan? Tähän kysymykseen on esitetty esimerkiksi viime päivinä kaksi päinvastaista vastausta:

1. Jos haluaa laihtua, kannattaa kaataa kevyttuotteet viemäriin

Tällaisen päätöksen tekivät Purduen yliopiston psykologit tekemiensä rottakokeiden perusteella. Rotat, jotka söivät kalorittomalla sakariinilla makeutettua jugurttia, söivät tätä jugurttia ja kaikkea muuta ruokaa niin paljon enemmän, että ne myös lihoivat enemmän kuin rotat joiden jugurtti oli makeutettu energiapitoisella glukoosilla. Keinomakeutettu ruoka ei enää luotettavasti kerro, että ruoka sisältää paljon energiaa. Silloin energiansaannin säätely käy vaikeaksi, tutkijat arvelivat. Tutkimuksen julkaisi arvostettu tiedelehti Behavioral Neuroscience.

2. Jos haluaa laihtua, kannattaa syödä aspartaamilla makeutettuja kevyttuotteita

Täysin päinvastaiseen tulokseen päädyttiin arvostetussa tiedelehdessä European Journal of Clinical Nutrition julkaistuissa tutkimuksissa, joiden mukaan keinotekoisesti makeutetut elintarvikkeet tukevat painonpudotusta. Esimerkiksi kahden vuoden ajan seuratussa 168 ylipainoisen naisen ryhmässä aspartaamilla makeutetut ruoat ja juomat edistivät laihtumista ja sen jälkeen myös painon pysymistä alhaalla. Washingtonin yliopiston ravitsemustutkimuskeskuksen johtaja Adam Drewnowski jyrähtää: "Väite, että makeutusaineet aiheuttaisivat lihomista, on vastuutonta rottamallien soveltamista ravitsemusneuvontaan".

Minun luonani on käynyt asiakkaita/ystäviä kertomassa miten kevyttuotteiden syöminen on vaikeuttanut nälänhallintaa ja paino onkin näitä keinomakeutettuja tuotteita nautittaessa noussut, eikä laskenut. Todennäköisesti nämä keinomakeutetut tuotteet sopivat joillekin ihmisille, mutta useimmat ihmiset hyötyvät siitä, että syödään täysrasvaisia elintarvikkeita, joita on luontaisesti makeutettu mahdollisimman vähän. Onko siinä mitään tolkkua jos asiakas erään nimeltä mainitsemattoman ravitsemusterapeutin ohjeistuksen jälkeen tuntee itsensä taas nälkäiseksi tunnin jälkeen? Parempi lienee syödä kunnolla proteiini- ja rasvapitoista ruokaa lautaselta ja kuulostella näläntunnetta vasta 3-4 tuntia ruokailun jälkeen.

Mitä mieltä olet kevyttuotteista?

Lähteet:

Susan E. Swithers ja Terry L. Davidson. A Role for Sweet Taste: Calorie Predictive Relations in Energy Regulation by Rats (PDF: 443KB). Behavioral Neuroscience February 2008, DOI: 10.1037/0735-7044.00.0.000

Tiede-lehden uutinen, 12.2.2008

maanantaina, helmikuuta 11, 2008

Kaitsu ja Chrisu yhteistyössä

Lehdistötiedote
Julkaisuvapaa 11.2.2008

Kaitsu ja Chrisu yhä tiiviimmässä yhteistyössä!

Christer Sundqvist ja Kai Kosklin ovat yhdistäneet voimansa mielenkiintoiseen valtakunnalliseen ravinto- ja terveyshankkeeseen. Suosituilla luennoillaan vankan jalansijan terveysvalistuksen saralla saavuttanut tohtori Sundqvist saa Kosklinilta kaipaamaansa vetoapua ja ammattimaisuutta markkinointiin sekä asiakaspalveluun siirtyessään Turun Fimexin yritykseen. Ylpeinä mutta nöyrin mielin olemme valmiita kohtaamaan teidänkin tiedolliset tarpeenne ravitsemuksesta ja liikunnasta. Voimme esitellä kolmelle eri kohderyhmälle räätälöidyt toimivat ratkaisut.

Ryhmä 1. Isot yritykset, isot urheiluseurat, kuntayhtymät, liikuntajärjestöt, valtakunnalliset terveyshankkeet, sairaanhoitopiirit

Ravinto- ja terveysprojekti (laaja tai suppea tarjonta mahdollista)
  • tavoitteena elinikäinen liikunta, terveet elämäntavat ja terveellinen ravinto
  • vuodeksi tavoitteellinen ja hauska terveysohjelma koko henkilökunnalle
  • täsmäluentoja tavoitelluista aiheista.
Kysykää lisää mitä meillä on tarjota!
Referenssit: Foster&Wheeler, Veritas, maxit, KELA Kuntoutus, Lapin urheiluopisto

Ryhmä 2. Pienet yritykset, pienet liitot ja järjestöt, koululuokat, laihdutusryhmät

Suppea ravinto- ja terveysprojekti
  • sohvaperunasta liikkujaksi, terveystietoisen sapuskat ja turmeltumattomat elämäntavat
  • muutaman tunnin kestävä tavoitteellinen ja hauska terveysluento rajatulle kuulijakunnalle
  • teemailtapäivä ravinnosta tai liikunnasta
  • helppo toteuttaa!
Referenssit: Williamsson Transport, Atletico Sisu, Trainer4You, Suomen Kilpirauhasliitto

Ryhmä 3. Pienet urheiluseurat, pienet potilasyhdistykset, yksityishenkilöt

Tarjoamme luennon vakioaihepiiristämme:
  • Ravitsemuksen ilot ja surut
  • Ravintokaraoke
  • Urheilijan ravinto
  • Diabetespotilaan ravinto
  • Kilpirauhaspotilaan ravinto ja liikunta
  • Muita luentoja mahdollisuuksien mukaan
Referenssit: Vaasan uimaseura, Järvenpään Kehäkarhut, Turun Weikot, Lahden seudun kilpirauhasyhdistys, Mellersta Nylands diabetesförening, Mustasaaren aikuisopisto

Voitte rauhassa tutustua kirjoituksiimme ja vinkkeihimme näillä sivuilla:
http://sundqvist.blogspot.com/ http://www.ravintokirja.fi/

OBS! Föreläsningar även på svenska.

Yhteydenotot:

Kai Kosklin 0400-532798, kai.kosklin (at) fimex.fi
Christer Sundqvist 040-7529274, christer.sundqvist (at) ravintokirja.fi

Turun Fimex Oy
Voimakatu 2
21600 Parainen

Hiilihydraattitietoisuus ehkäisee sokeritautia

**
Rohkaisevaa tutkimustietoa
saadaan harva se viikko hiilihydraatteja rajoittavasta ruokavaliosta. Vähän liikkuvan ihmisen on ilmeisen sopivaa syödä vähemmän hiilihydraattia kuin mitä Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee.

Harvinaisen painavaa näyttöä ravinnon hiilihydraattien vaikutuksesta aikuistyypin sokeritautiin (tyypin 2 diabetekseen) saatiin Harvardin yliopiston johtamasta sairaanhoitajien terveystutkimuksesta (Nurse's Health Study). Se on laajimpia (85 059 naista) ja pitkäaikaisimpia (20 vuotta) meneillään olevia ravitsemukseen liittyviä väestötason tutkimuksia.

Niillä naisilla, jotka söivät vähemmän ja laadultaan parempia hiilihydraatteja (matalampi glykeeminen kuorma) sekä paljon kasvirasvaa, oli pienempi riski sairastua aikuistyypin sokeritautiin. Harvardin yliopiston tutkijaryhmä väittää vastoin yleisiä Suomen diabetesliiton kirjoituksia, että vähemmällä hiilihydraattikuormalla ja runsaalla proteiinin ja rasvan nauttimisella ei suinkaan ole terveyttä vaarantavaa vaikutusta. Päinvastoin tällä hiilihydraattitietoisella ruokavaliolla voi jopa estää sokeritaudin puhkeamisen. Tämä tutkittu tieto tukee entisestään Amerikan diabetesliiton uudistettuja ruokavaliosuosituksia ja Ruotsin Socialstyrelsenin lausuntoa hiilihydraattitietoisen ruokavalion sopivuudesta diabeetikolle ja lihavuudesta kärsivälle.

Tutkimus julkaistaan arvostetun American Journal of Clinical Nutrition -lehden helmikuun numerossa aivan kuten Kansanterveyslaitoksen raportoima suomalaistutkimus marjojen terveellisyydestä. Tätä isoa diabetestutkimusta en löytänyt vielä Kansanterveyslaitoksen tai Suomen diabetesliiton tiedotteista.

Lähde: Halton TL, Liu S, Manson JE, Hu FB. Low-carbohydrate-diet score and risk of type 2 diabetes in women. American Journal of Clinical Nutrition 87(2): 339-346, 2008

Sydänystävällisiä marjoja

***
Kansanterveyslaitoksen tuoreessa tutkimuksessa
marjojen syönti edisti sydämen ja verisuoniston hyvinvointia. Marjojen tai marjavalmisteiden nauttiminen näytti muun muassa laskevan verenpainetta.

Tutkimukseen osallistui keski-ikäisiä miehiä ja naisia, joilla oli kohonnut verenpaine tai muita sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. He nauttivat kahden kuukauden ajan erilaisia marjoja ja marjamehua (mustaherukoita, mustikoita, puolukoita ja marja-aroniaa sekä kokonaisina marjoina että pyreenä ja mehuna) tai verrokkituotteita. Tutkimuksen alussa ja lopussa koehenkilöiltä mitattiin verenpaine ja heidän veri- ja virtsanäytteistään sydän- ja verisuonitautien riskin ja marjojen käytön merkkiaineita. Marjoista imeytyi verenkiertoon terveyden kannalta suotuisia flavonoideja ja C-vitamiinia.

Marjoja syöneiden ryhmässä verenpaine laski ja ns. "hyvä kolesteroli" (HDL) nousi verrokkiryhmään verrattuna. Lisäksi marjojen syönti vaikutti suotuisasti verihiutaleiden toimintaan. Marjatuotteita syötiin kaksi annosta eli yhteensä noin 160 grammaa päivässä. Erikoistutkija Iris Erlundin mukaan sitä voi pitää varsin kohtuullisena määränä.

”On todella ilahduttavaa, jos tämän suuruisella marjalisällä voidaan vaikuttaa edullisesti sydämen ja verisuoniston hyvinvoinnin kannalta tärkeisiin tekijöihin”, Erlund toteaa. Marjat sisältävät erityisen runsaasti polyfenoleja ( flavonoideja) ja juuri nämä saattavat olla terveydelle suotuisia.

”Kotimaiset marjamme ovat runsain ja monipuolisin polyfenolilähde. Lisäksi marjat sisältävät muitakin hyödyllisiä ainesosia, kuten C-vitamiinia ja liukoista kuitua, mutta niissä on vain vähän energiaa ja rasvaa. Kauniin värinsä ja raikkaan makunsa vuoksi marjat tuovat myös vaihtelua ja silmäniloa ruokavalioon. Siksi niitä kannattaa syödä runsaasti, mieluiten päivittäin”, Erlund suosittaa.

Satunnaistettuja marjatutkimuksia on ihmisillä tehty hyvin vähän. Nyt saadut tutkimustulokset antavat merkittävää uutta tietoa siitä mihin tekijöihin marjansyönnillä voidaan vaikuttaa.

Tutkimus julkaistaan arvostetun American Journal of Clinical Nutrition -lehden helmikuun numerossa.

Iris Erlund, Raika Koli, Georg Alfthan, Jukka Marniemi, Pauli Puukka, Pirjo Mustonen, Pirjo Mattila, Antti Jula. Favorable effects of berry consumption on platelet function, blood pressure, and HDL cholesterol. American Journal of Clinical Nutrition 87: 323–331, 2008

Lähde: Kansanterveyslaitoksen tiedote, 7.2.2008