tiistaina, lokakuuta 13, 2009

Professori Salminen kummastelee ehdotettua rasvaveroa

**
Ystäväni, eläkkeellä oleva professori Kari Salminen
, ihmettelee eduskunnassa kaavailtua rasvaveroa. Tämä veroesitys ei voi perustua terveyshaittaan, katsoo professori Kari Salminen. Jos rasvan sanotaan aiheuttavan terveyshaittaa, edellyttää nykyinen elintarvikelaki, että sellaisten elintarvikkeiden valmistus ja myynti pitää kieltää.

Elintarvikelain mukaan ruuan pitää olla kemialliselta laadultaan sellaista, ettei se aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. Salmisen mukaan rasvaverolle ei löydy myöskään tieteellisiä perusteita. "Tyydyttyneiden eli kovien rasvojen haitallisuudesta tai tyydyttymättömien eli pehmeiden rasvojen edullisuudesta ei ole yhdenmukaista näyttöä, vaan tulokset ovat ristiriitaiset", Salminen kirjoittaa Kauppalehden Debatti-palstalla 9.10.2009. Salmisen näkemys perustuu Kansanterveyslaitoksen ja Harvardin yliopiston Setti-tutkimukseen, jossa on vedetty yhteen aiempien tutkimusten tulokset.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Kataisen sekä Eduskunnan terveyden edistämisen asiantuntijaryhmän ehdottama valmistevero koskisi makeisia, limsoja ja kovia rasvoja. Tahot uskovat, että Tanskan mallin mukainen korkeampi vero edistäisi kansanterveyttä. Katainen, on tarkentanut, että rasvavero tai muu verotuksellinen keino ei voi olla ruokapolitiikan tai terveyspolitiikan ydin, vaikka niilläkin voidaan verotuloja kerätä.

Tanskassa on päätetty nostaa vuodenvaihteessa voimaan tulevalla verouudistuksella makeisten, suklaan, jäätelön ja sokeripitoisten juomien valmisteveroa 25 prosentilla sekä ottaa käyttöön rasvavero.

Lähde: Ruokatiedon uutispalvelu terveystoimittajille, 13.10.2009

Rasvoista on tässä terveysblogissa vaikka kuinka paljon lisää luettavaa. Aloita vaikkapa näistä:

D-vitamiinisuositus on aivan liian alhainen

**
Nykyiset suositukset D-vitamiinin saannille
ovat liian alhaiset, jotta D-vitamiinista olisi hyötyä vanhusten kaatumisten ehkäisyssä, kirjoittaa British Medical Journal.

Kansainvälisen tutkijaryhmän toteuttaman meta-analyysin mukaan vanhusten kaatumisriski vähenee viidenneksellä, kun päivittäinen D-vitamiinin saantitaso on välillä 17,5 - 25 mikrogrammaa. Alle 17,5 mikrogramman jäävästä D-vitamiinin saannista ei analyysin mukaan ole hyötyä kaatumisten ehkäisyssä. D-vitamiini vähentää vanhusten kaatumisriskiä, koska se parantaa lihasten toimintaa.

Suomessa virallinen D-vitamiinin saantisuositus on yli 60-vuotiaille 10 mikrogrammaa vuorokaudessa. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan alainen D-vitamiinityöryhmä pohtii parhaillaan keinoja koko väestön D-vitamiinin saannin parantamiseksi, mutta ei tiettävästi ole valmis nostamaan kansallista saantisuositusta ennen kuin uudet pohjoismaiset ravitsemusuositukset on julkaistu vuonna 2012.

Työryhmän puheenjohtaja ja ravitsemustieteen dosentti Christel Lamberg-Allardt Helsingin yliopistosta suosittelee kuitenkin jo nyt vähän ulkoileville ikääntyneille 10 -20 mikrogramman annosta päivittäin.

Lähde: Ruokatiedon uutispalvelu terveystoimittajille, 13.10.2009

Lue vielä tästä erittäin vilkasta D-vitamiinikeskustelua terveysblogissani, johon osallistuu mm. ystäväni Christel Lamberg-Allardt:

maanantaina, lokakuuta 12, 2009

Chiliä diabeetikolle!

*
Ruokatiedon mainiosta uutispalvelusta
bongaan houkuttelevan uutisen diabeetikoille: Chili saattaa estää diabeteksen!

Chili voi tulevaisuudessa korvata asetyylisalisyylihapon tai toimia tehokkaana apuna sen ohessa diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä, todetaan American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Australialaisen Tasmanian yliopiston tutkija Kiran Ahuja ryhmineen havaitsi, että chilin sisältämät ainesosat kapsaisiini ja dihydrokapsaisiini laskevat veren glukoosi- ja insuliinipitoisuuksia ja estävät verisuonten tukkeutumista ilman haittavaikutuksia.

Tulokset tukevat Ahujan aiempia havaintoja chilin ainesosien hyödyllisyydestä verisuonten rasvoittumisen ja diabeteksen ehkäisyssä. Asetyylisalisyylihappo on vaikuttava aine yleisessä särkylääkkeessä asperiinissa.

Muita kirjoituksiani diabeteksesta:

Valmistaudu salaattiviikkoon!

***
Tukevalehtiset salaatit
sopivat lämpimiin syysruokiin, vinkkaa Kotimaiset Kasvikset ry:n viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen.

Salaatinlehtien käytössä lisääntyy salaattikääröjen suosio. Herkullisia täytteitä sisältävät salaattikääröt ovat nyt trendikästä seurusteluruokaa ja sormiruokaa, jota näperretään ja syödään yhdessä. Täytteitä voi valmistaa kutsuille etukäteen valmiiksi moneen makuun.

Syksy ja talvikausi ovat tuhtien, rakenteeltaan kestävien salaattien aika. Myös punasävyisiä ja tummia salaatteja suositaan. Salaattivalikoimista löytyy monia myös kuumennusta kestäviä lajikkeita. Salaatti sopii mainiosti myös haudutetuksi lisäkkeeksi kaalin tapaan. "Erilaiset rapeutensa hyvin säilyttävät salaatit kuuluvat kylmään kauteen. Ne ovat hyvä valinta varsinkin, kun kootaan ruokaisia salaatteja, joihin yhdistetään kuumia aineksia", Toikkanen ehdottaa.

Tukevalehtisiä salaatteja ovat esimerkiksi roomansalaatti, aromiltaan pähkinää ja retiisiä muistuttava rucola, tammenlehtisalaatti sekä vihreät ja punaiset lollo-salaatit.

Salaattivalikoiman uutuuksia ovat ruusukkeen muotoiset salaatit, joiden lehdet ovat pieniä ja napakoita sekä usein myös värikkäitä ja liuskelehtisiä. Aluksi pääasiassa ammattikeittiöiden käytössä olleita tuontilajikkeita on nyt alettu kasvattaa Suomessa ja myydä ruokakaupoissa.
Toikkanen ehdottaa, että uutuuksista puhutaan ruusukesalaatteina, koska lehdet kiinnittyvät ruusukemaisesti salaatin kantaan. Puutarhat ovat nimenneet kasvattejaan myös esimerkiksi möröiksi ja tulivuoriksi. "Salaateille annetut fantasianimet helposti vain hämmentävät kuluttajaa", Toikkanen arvioi.

Uutuuksien takana on Hollannissa jalostettu salaattityyppi Salanova, joka on salaattitalo Rijk Zwaanin suojattu tuotenimi. Salaatin yksi ominaisuus on, että lehdet lähtevät irti kannasta kerran käsin kiertämällä.

Salaattien sisältämistä ravintoaineista suomalaisille yksi tärkeimmistä on folaatti (B9-vitamiini). Folaattia tarvitaan muun muassa punasolujen muodostukseen, ja erityisen tärkeää folaatin saanti on raskauden aikana. Lisäksi se vähentää elimistön homokysteiinipitoisuutta ja siten ennaltaehkäisee sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Salaatinlehdet tuovat ateriaan runsautta ja vatsaan kylläisyyden tuntua kevyesti. Kun salaatin kanssa syö öljypohjaista kastiketta, elimistö saa kaipaamiaan hyviä rasvahappoja.

Ensi viikolla 19. - 25. lokakuuta vietetään valtakunnallista Salaattiviikkoa, jolloin muistutetaan, että avomaan salaattikauden päätyttyä tuoreita salaatteja saadaan kasvihuoneista.

Lähde: Ruokatiedon uutiset terveystoimittajille, 12.10.2009

Muita ruokatiedon aarteita:

Leipäviikko alkaa

*
Leipätiedotuksen propagandakoneisto pyörii
tällä viikolla täysillä, onhan nyt valtakunnallinen leipäviikko (12.-18.10.2009). Leipä on parasta välipalaa, Leipätiedotuksen mukaan.

Leipä on toki terveellistä ja se on varsin kätevä välipala, mutta liika on liikaa myös leivän suhteen. Minun mielestäni suomalaiset syövät aivan liikaa leipää ja leivän varassa ilmentyvä välipalakulttuurimme on tekemässä meistä liian painavia. Syö vain vähän leipää ja mieluusti aamupäivällä. Muistutaan käynnissä olevasta kutsustani boikotoida Leipätiedotuksen tämänvuotista kampanjaa:

Nyt pyydän teitä boikotoimaan Leipätiedotuksen kampanjaa "Haukkaa välillä!". Kampanjaa kuvaillaan näin:

Välipalat ovat vallanneet yhä enemmän tilaa sekä aikuisten että nuorten ruokavaliosta. Nuoret saavat niistä jo yli 40 % päivän kokonaisenergiasta. Sen takia on tärkeää tiedostaa, mitä syö varsinaisten aterioiden lisäksi. Tämänvuotisella Leipäviikolla jatketaan ajankohtaista välipala-aihetta teemalla ”Leipä on parasta välipalaa”.

En voi kuvailla sitä inhoa mitä tunnen tällaista tiedottamista vastaan. Suomalaisten houkuttelemiselle välipalojen pariin on saatava loppu. Leipätiedotus on tässä ihan hakoteillä.

Totuus ei pala tulessakaan: Jos sinulla aamiaisen, lounaan ja päivällisen välillä tulee nälkä ja kaipaat esimerkiksi leipää välipalaksi, silloin sinun kannattaa ensin korjata kuntoon ateriointisi laatukysymykset. Syöt mahdollisesti liian pienen ruoka-annoksen, joka sisältää liian vähän proteiinia ja rasvaa. Jos syöt laadukkaan aamiaisen, lounaan ja päivällisen, silloin sinulle ei tule mieleen miettiä mitään niin pöhköä kuin Leipätiedotus tuottaa solkenaan.

Liikuntaviettinsä pauloissa ilakoivat urheilijat voivat toki täydentää ravinnonsaantiaan laadukkailla välipaloilla, mutta leivän sijaan he hyötyvät paljon enemmän sellaisesta välipalasta, jossa on enemmän suojaravintoaineita kuin leivässä. Myös lääkityksen varassa elävä diabeetikko saattaa hyötyä välipaloista, mutta leipää hänenkään ei kannata kovasti puputtaa. Normaali, terve suomalainen, joka liikkuu varsin vähän, pärjää vähillä välipaloilla.

Boikotoikaa Leipätiedotuksen välipalakampanjoita!

Muita leipäkirjoituksiani löydät tästä:

sunnuntaina, lokakuuta 11, 2009

Voitonhuuma nostaa testosteronitasoja

*
Löysin aika mielenkiintoisen havainnon
3.10.2009 ilmestyneessä Psychoneuroendocrinology -lehden artikkelissa. Kanadalaistutkijat havaitsivat, että huipputasolla pelaavien jääkiekkoilijoiden testosteronitasot nousivat jos ne seurasivat videonauhalta joukkueensa voittoisaa kamppailua. Testosteronitasot nousivat 42-44 prosenttia. Tappioon johtaneen ottelun seuraaminen ei merkittävästi nostanut testosteronitasoja (17%) ja neutraalin videon katsominen tuskin heilautti testosteronitasoja (6%). Tutkijoiden havaitsemat vaihtelut testosteronitasoissa jääkiekon tapaisten aggressivisten pelien seuraamisessa, tuo lisävalaistusta urheilun psykologiseen puoleen.

Lähde: Carré JM, Putnam SK. Watching a previous victory produces an increase in testosterone among elite hockey players. Psychoneuroendocrinology lokakuu 2009 (lehti mennyt juuri painoon)

Muita urheilukirjoituksiani:

lauantaina, lokakuuta 10, 2009

Vihaisen lääkärin pohdintaa diabeteksen hoidosta

*
Rakkaat lääkärit, tutkijakollegat, toimittajat, terveysasioista päättävät ja maamme lukuisat tyypin 2 diabeetikot
. Haluan kiinnittää huomiotanne LKT Timo Kuuselan blogikirjoitukseen koskien erästä diabeteksen hoitoa tutkinutta ja arvioinutta väitöskirjaa. Kyseessä on tuore (9.10.2009) Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan väitöstutkimus nimeltään "Long-term effects of fenofibrate on lipoproteins and surrogate markers of macrovascular and microvascular disease in people with type 2 diabetes" (Tekijä: Anne Hiukka)

Kuusela, joka itse sairastaa diabetesta, kirjoittaa näin (lihavoinnit, jäsentely ja kansantajuisempi kirjoitusmuoto ovat minulta lähtöisin):

Tyypin 2-diabeetikon ("aikuistyypin sokeritauti") häiriintynyttä rasva-aineenvaihduntaa on vaikea hallita lääkehoidolla. Väitöskirjan tutkimuksissa käytetyn fenofibraatin tehoa on arvioitu varsinkin korkeiden triglyseridiarvojen alentamisessa. Fenofibraatin kyky alentaa "pahaa" LDL-kolesterolia on varsin vaatimaton. Fenofibraatin käytössä on ongelmia ja tuloksiin emme voi olla tyytyväisiä.

Jotta rasva-aineenvaihdunnan häiriötä voidaan jollakin tavalla hoitaa, ollaan turvauduttu laajamittaisesti fibraattien lisäksi kolesterolin alentamiseen kolesterolilääkkeillä (statiinit). Hoito tapahtuu ikään kuin mutkan kautta. Usko statiineihin on kuitenkin horjumassa. Pattitilanteessa kaivattaisiin uusia aloitteita.

Varsinkin Suomessa on omien tutkimusten hurmassa kehitetty näkemyksiä tyypin 2-diabeteksenkin taustalla olevien aineenvaihduntahäiriöiden torjumiseksi ja hoitamiseksi. Meillä ne perustuvat Pohjois-Karjala-hankkeen, fDPS (suomalainen diabeteksen ehkäisytutkimus) ja DEHKO:n tuloksille. Toimien kokonaisvaikutukset ovat olleet hyvin kyseenalaisia joskaan niitä ei sovi kyseenalaistaa.

Pienenä vihjeenä tutkijoille voidaan kertoa, että jo suuri joukko tyypin 2-diabeetikkoja ja yleensä metabolisesta oireyhtymästä kärsiviä on, jopa vastoin hoitavan organisaation tahtoa, vähentänyt ruuastaan sokeristuvia hiilihydraatteja. Vihannesten, kasvisten ja luonnollisten rasvojen käyttöä on sen sijaan lisätty. Poikkeuksetta on käynyt näin: Juuri nämä veren "kolesterolimittarit" mukaan lukien triglyseridit ovat laskeneet harvassa kuukaudessa muilla (mukaan lukien lääkitys) keinoilla saavuttamattomalle tasolle. Kappas vain!

Ilmeisesti tarvitaan vielä lukuisia väitöskirjatasoisia tutkimuksia, jotta voidaan alkaa puhumaan ja kirjoittamaan "oikeista asioista". Meillä olisi Suomessa ainakin kolmessa tutkimuslaitoksessa erinomainen menetelmä "kolesteroli"-muutosten havainnoimiseksi: 1H NMR. Mikähän taho voisi vaikuttaa "toisenlaisen ravitsemustutkimuksen" käynnistymiseen?

Niin pitkään, kun tutkimuksia suunnitellaan kolesteroli- / rasvakammoisina valta-asemassa olevien organisaatioiden toimesta ja ravitsemus- ja lääketeollisuuden tukemina, tuloksia ei synny. Olen henkilökohtaisesti odotellut näitä hankkeita mahdollisine tuloksineen vuosikymmeniä. Siinä välissä piti turvautua omaan ajatteluun omien aineenvaihduntavammojen hoitamiseksi. Henki säästyi mutta viha lisääntyi.


Muita kirjoituksiani diabeteksesta:

perjantaina, lokakuuta 09, 2009

Mitä sanoit, kulta?

*
Naimisissa oleville miehille
kehittyy lähes kolme kertaa suuremmalla todennäköisyydellä melun aiheuttama kuulonalenema verrattuna naisiin.

Tästä on tehty tukimus ja todettu yli viiden tuhannen 20-69 -vuotiaan ihmisen audiometrisen testin tuloksien jälkeen 13 prosentilla melun aiheuttama kuulonalenema. Miehellä oli 2,5 kertaa naisia suurempi todennäköisyys kuulon heikkenemiseen. Eniten kuulonalenemia todettiin naimisissa olevilla miehillä.

Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston mukaan melun aiheuttama kuulonalenema johtuu yleisimmin pitkäaikaisesta altistumisesta voimakkaalle melulle. Ensimmäinen oire on yleensä korkeiden äänien heikentynyt kuuleminen.

Melun aiheuttaman kuulonaleneman vauriot ovat pysyviä ja kuulovika koskee yleensä molempia korvia.

Joskus kotioloissa, erityisesti miehillä, voi esiintyä tilapäistä kuulonalenemaa.

Muita terveyskirjoituksiani:

torstaina, lokakuuta 08, 2009

World Egg Day


***
Huomenna (9.10.2009) vietetään
kansainvälistä kananmunan päivää. Syö 2-5 kananmunaa päivässä. Se on osa terveellistä ravitsemusta. Joilla on perinnöllinen taipumus kerätä kolesterolia ravinnosta, joutuvat tyytymään pienempiin kananmunamääriin. Onneksi tämä sairaus (familiaalinen hyperkolesterolinemia) on harvinainen.

Montako kananmunaa aiot syödä?

Lisää kirjoituksia kananmunista: