**
Ystäväni, eläkkeellä oleva professori Kari Salminen, ihmettelee eduskunnassa kaavailtua rasvaveroa. Tämä veroesitys ei voi perustua terveyshaittaan, katsoo professori Kari Salminen. Jos rasvan sanotaan aiheuttavan terveyshaittaa, edellyttää nykyinen elintarvikelaki, että sellaisten elintarvikkeiden valmistus ja myynti pitää kieltää.Elintarvikelain mukaan ruuan pitää olla kemialliselta laadultaan sellaista, ettei se aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. Salmisen mukaan rasvaverolle ei löydy myöskään tieteellisiä perusteita. "Tyydyttyneiden eli kovien rasvojen haitallisuudesta tai tyydyttymättömien eli pehmeiden rasvojen edullisuudesta ei ole yhdenmukaista näyttöä, vaan tulokset ovat ristiriitaiset", Salminen kirjoittaa Kauppalehden Debatti-palstalla 9.10.2009. Salmisen näkemys perustuu Kansanterveyslaitoksen ja Harvardin yliopiston Setti-tutkimukseen, jossa on vedetty yhteen aiempien tutkimusten tulokset.
Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Kataisen sekä Eduskunnan terveyden edistämisen asiantuntijaryhmän ehdottama valmistevero koskisi makeisia, limsoja ja kovia rasvoja. Tahot uskovat, että Tanskan mallin mukainen korkeampi vero edistäisi kansanterveyttä. Katainen, on tarkentanut, että rasvavero tai muu verotuksellinen keino ei voi olla ruokapolitiikan tai terveyspolitiikan ydin, vaikka niilläkin voidaan verotuloja kerätä.
Tanskassa on päätetty nostaa vuodenvaihteessa voimaan tulevalla verouudistuksella makeisten, suklaan, jäätelön ja sokeripitoisten juomien valmisteveroa 25 prosentilla sekä ottaa käyttöön rasvavero.
Lähde: Ruokatiedon uutispalvelu terveystoimittajille, 13.10.2009
Rasvoista on tässä terveysblogissa vaikka kuinka paljon lisää luettavaa. Aloita vaikkapa näistä: